Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ranking programów do nawigacji 2010

• Please log in to reply
386 replies to this topic

Poll: Ranking programów do nawigacji 2010 (0 member(s) have cast votes)

1. Navigon (82 votes [46.59%] - View)

Percentage of vote: 46.59%

2. Sygic Mobile Maps (12 votes [6.82%] - View)

Percentage of vote: 6.82%

3. Sygic Aura Drive (5 votes [2.84%] - View)

Percentage of vote: 2.84%

4. iGO My Way (5 votes [2.84%] - View)

Percentage of vote: 2.84%

5. TomTom (35 votes [19.89%] - View)

Percentage of vote: 19.89%

6. Co-Pilot Live (4 votes [2.27%] - View)

Percentage of vote: 2.27%

7. Falk (1 votes [0.57%] - View)

Percentage of vote: 0.57%

8. Nav4D (0 votes [0.00%])

Percentage of vote: 0.00%

9. NDrive i przy nim zostanę (3 votes [1.70%] - View)

Percentage of vote: 1.70%

10. Czekam na AutoMapę (29 votes [16.48%] - View)

Percentage of vote: 16.48%

Vote Guests cannot vote

#176 grzes_l

grzes_l
  • 3397 posts
  • SkądGdynia

Posted 13 January 2011 - 22:26

1. Nazwij opcje, badz kroki - poradze sobie. To szybsze niz zabawa w nagrywanie. Ograniczenia sie przydaja gdy po swiecie jezdzisz. Ja jezdze bardzo duzo i kraje zmieniam jak rekawiczki. Nie zamierzam pamietac wszystkich domyslnych ograniczen, stad przydaja sie na ekranie. Deska rozdzielcza nie pokazuje lepiej predkosci niz GPS, zaleznie od marki samochodu roznica jest od 5 do 20 km na godzine. Dla mnie to wazne, bo wynajmuje samochody w wypozyczalniach i chce wiedziec jaki mam rzeczywisty margines. Do tego lubie porownac predkosc z licznika z predkoscia wyliczona przez GPS i przez mierniki radarowe na drogach. 4. Nie zawsze, moge nagrac i pokazac ;) Juz dwa razy mi sie zdarzylo. Musisz pouzywac Nawigona zeby zrozumiec (i przy okazji uniknac uprzedzen).

#177 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Posted 15 January 2011 - 00:32

Mam Falka (bliźniak CoPilota) i jest dobry. Problem leży raczej w braku papierowej instrukcji obsługi, bo szperać w poszukiwaniu podstawowych opcji po stronie producenta nie zawsze się chce. Akurat Falk/CoPilot na szczęście są dość intuicyjne, ale i tak pogubić się można. Choć trochę mi brakuje jakiejś aktualizacji... Brakuje mi też AutoMapy - ktoś wie, co się dzieje? Odliczanie kolejnych tygodni już mnie nudzi. W tej chwili już właściwie nie mam wątpliwości, że iAutoMapa nie przeszła weryfikacji na drodze do AppStore, ale nadzieja jeszcze nie wygasła...

#178 bartek001b

bartek001b
  • 1104 posts
  • SkądWłocławek

Posted 15 January 2011 - 13:50

powiem wam szczerze korzystam z navigon era select edition i jest w miare dobra:) testowalem ja na iphone 3g dla mnie niezawodna i do tego za free na zawsze

#179 Jojox

Jojox
  • 585 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 January 2011 - 19:29

Jak mam Ip4 z ery razem z fakturą to mogę korzystać z tej nawigacji? Jeśli aktualnie korzystam z Plusa? W jaki sposób to działa?

#180 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 January 2011 - 19:30

To działa na podstawie numeru aktywacji. Sprawdza zawewne smsem lub podobnie. Zatem nie zadziała Ci.

#181 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts

Posted 16 January 2011 - 19:35

Hmm... No to ciekawostka. A na Tak-Taku? Sprawdzał ktoś, czy wystarczy sama aktywacja, czy karta Ery fizycznie musi siedzieć w telefonie?

#182 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 January 2011 - 19:37

wg mnie wysyłany jest po prostu odpowiedni sms. tylko ery centrum odpowie w odpowiedni sposób, więc taktak powinien śmignąć. ale z drugiej strony wiem też, że zwykle AppStore nie pozwala na aplikacje, które wysyłają wiadomości SMS. Ale może tutaj zostało to zezwolone na specjalnych zasadach.

#183 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts

Posted 16 January 2011 - 19:43

Albo jest instrukcja wysłania SMS na odpowiedni nr i trzeba wpisać kod z odpowiedzi w okienko... Zaintrygowało mnie to, chyba pobiorę tego Navizłoma...

#184 Hex

Hex
  • 2660 posts
  • SkądGdańsk

Posted 16 January 2011 - 20:22

Nic nie trzeba wpisywać, wystarczy mieć, kartę sim z era, tak tak, heyah.

#185 mazzurek

mazzurek
  • 169 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 January 2011 - 21:07

Witam, na wstępie podziękowanie dla VanGreeg'a i heps'a za sporo cennych informacji. Na co dzień używam nawigacji Garmin z gpmapą (w Polsce) lub CityNavigator (w Europie). Działa OK - gpmapa niewiele gorsza od automapy, a poza granicami CN działa bez zarzutu. Ale sprzęt ma 3 lata i wyświetlanie map i trasy jest takie sobie. Dlatego mając iphona w Erze postanowiłem spróbować darmowego Navigona. Mam następujące spostrzeżenia - po paru trasach w Polsce (Wrocław-Poznań różne warianty, okolice Wrocławia): dokładność mniej więcej odpowiada CN (ten sam dostarczyciel map Navteq), ale najnowszy CN jest aktualniejszy. Gpmapa jest wyraźnie lepsza od CN i Navigona. Co do wyświetlania: mam tylko opcję wyświetlania 2D - i jak dla mnie wygląda to zdecydowanie lepiej niż na Garminie. Ale, mam pytanie użytkowe: iphone sprzęgnięty jest z zestawem głośnomówiącym w aucie poprzez bluetooth. Gdy odbieram rozmowę wyświetlacz iphone przełącza mi się na rozmowę, mapa znika, tylko słyszę w tle ew. komendy nawigacji. Czy da się jakoś ustawić, aby mapa była cały czas widoczna ? - teraz muszę po prostu dwuklikiem przełączyć się z powrotem na nawigację - ale wymaga to robótki ręcznej, co jest trochę słabe. Dopiero po zakończeniu rozmowy powraca na ekran nawigacji. Jeszcze gorzej jest, gdy głosowo wybiorę numer i sam zadzwonię, wtedy znika mapa i po zakończeniu rozmowy iphone pokazuje mi aplikację telefon: ten ekran na którym ostatnio coś robiłem. Przejście do nawigacji możliwe jest tylko ręcznie - chyba, że o czymś nie wiem? Pytanie do hepsa - czy tak to działa we wszystkich testowanych nawigacjach? Jeżeli tak, to niestety Garmin jest wygodniejszy.

#186 apes1

apes1
  • 65 posts

Posted 17 January 2011 - 00:18

Co do Navigona z ery to mozna go sciagnac z polskiego AppStore zainstalowac a nastepnie aktywowac. Aktywqcja polega na tym ze trzeba miec wlozona karte Ery (np starter za 5 zl) i odpalic program. A reszta juz sie sama zrobi. Aktywacja nie dziala przez WiFi! Musi byc aktywne polaczenie z netem poprzez karte sim ery.

#187 FR33ST4YL0

FR33ST4YL0
  • 11 posts

Posted 17 January 2011 - 02:31

Posiadam TomTom UK & N.Ireland i sprawuje sie wysmienicie, wyszukiwanie po kodach pocztowych, prowadzenie do lokacji z google mapsa itd itp, pokrycie jest superanckie, ale wiadomo to na wielka brytanie, im producenci staraja sie wlezc gdzie niegdzie bo wiedza ze sie u nich da zarobic, a jak sie sprawuje TomTom w Polsce? Ma ktoś jakies z nim doswiadczenia?

#188 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts

Posted 17 January 2011 - 10:13

Z Navigonem Ery jest tak, jak napisali Hex i apes1, aplikacja w trakcie uruchamiania odwołuje się do kodu operatora na SIM i włącza się tylko, jeśli jest zgodny z kodem Ery.

W przeciwnym wypadku pojawia się taki oto komunikat:

Dołączona grafika

Zatem nie wystarczy mieć iPhone-a kupionego w Erze, trzeba mieć w nim też kartę Ery.

#189 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 January 2011 - 19:33

mazzurek - przykro mi, ale z tym problemem powracania do nawigacji rozwiązania prostego nie ma. Wynika to z tego, jak jest zrobiony iOS i wszystkie nawigacje będą się zachowywać tak samo. Ale mam na to prosty myk własnego autorstwa. Podrzucę Ci wskazówki, jak mieć navę podczas rozmowy i zaraz po, jeśli tylko napiszesz, że masz zrobiony jailbreak. Bez niego ani rusz.

#190 mazzurek

mazzurek
  • 169 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 January 2011 - 19:46

Dzięki heps za info. Niestety jadę na legalu :)

#191 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 January 2011 - 19:48

Ok, ale tak tylko by sprawiedliwości stało się zadość: ani jailbreak ani mój myk nie są sprawami nielegalnymi.

#192 robberpl

robberpl
  • 336 posts

Posted 17 January 2011 - 20:30

To moze podziel sie nim wsrod ludu, zawsze moze sie komus przydac, a i dla potomnych zostanie :)

#193 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 January 2011 - 21:29

No myślę, że można skorzystać z Activatora. Można np. ustawić go tak, aby będąc podczas rozmowy telefonicznej przytrzymanie Home Button powodowało powrót do nawigacji. Albo np. tak, że podwójne tapnięcie na górny statusbar lub lekki przejazd także powróci do programu nawigacyjnego. Lepszy rydz niż nic. Ja się przyzwyczaiłem i świetnie sobie radzę z dodatkowymi zdarzeniami. Ale wiem, że dla niektórych takie rozwiązanie nigdy nie stanie się naturalne/wygodne.

#194 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts

Posted 17 January 2011 - 21:32

Mnie Falk pyta w trakcie rozmowy telefonicznej, czy powrócić do nawigacji i wystarczy tapnąć OK.

#195 mazzurek

mazzurek
  • 169 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 January 2011 - 21:50

Dla mnie nie jest to jakiś wielki kłopot - dwuklik Home i puk w Nawigację. Pytałem z ciekawości licząc na to, że może płatny Navigon ma to jakoś lepiej rozwiązane. Dla mnie większym problemem jest mały ekran, niestety jestem dalekowidzem, podczas prowadzenia nie potrzebuję okularów, ale obrazki na iphone widzę przez mgłę. :)

#196 robberpl

robberpl
  • 336 posts

Posted 17 January 2011 - 23:09

Soczeweczki i zycie staje sie latwiejsze :) A koszty tez nieduze - 40 zl miesiecznie plus plyn za 40zl/3 miesiace :P

#197 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts

Posted 18 January 2011 - 08:44

Popieram przedmówcę. Ja noszę miesięczne BioFinity - opakowanie 6 szt. za około 90 zł, czyli 30 zł - m-c, płyn OptiFree 36 zł, albo Biotrue za 39 zł (butelka ponad 300 ml na trzy miesiące) - moim zdaniem najlepsze, mogę nosić soczewki cały dzień od 8 do 24 i ich nie czuję.

#198 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts

Posted 22 January 2011 - 18:50

Kurcze, przegapiłem piątek! A ty nadal AutoMapy w AppStore ani widu, ani słychu... ;-) Za to cena Sygic Aura Drive wydaje się nader zachęcająca - 34,99 EUR za całą Europę Środkową (włącznie z Polską i Niemcami)... Szkoda, że jestem bez kasy. Heps, wspominałeś w porównaniu, że to jedna z najlepszych nawigacji, a wiesz może, czy w trakcie jazdy samochodem też wykorzystuje wbudowany kompas? Nadal uważasz, że to dobry program?

#199 heps

heps
  • 180 posts
  • SkądWarszawa

Posted 23 January 2011 - 13:29

Tak, wykorzystuje kompas jako jedyna nawigacja i to bardzo fajnie. Ale w samochodzie nie będzie to dobrze działać przez obecność układów elektronicznych wprowadzających kompas w zakłócenia. Może nieznacznie, ale zaburza pomiar. Sygic Aura natomiast leży kompletnie pod względem wyznaczania tras. Co próbowałem coś wyznaczyć, co znam, to ten prowadził jakimiś kompletnie dziwnymi drogami. Np. z Warszawy do Siemiatycz proponował przez Białą Podlaskę... ekhm?!

#200 VanGreeg

VanGreeg
  • 81 posts

Posted 23 January 2011 - 20:29

Jednym słowem prowadzi jak stary, niedobry NDrive... ;-) Pozostaje czekać na AutoMapę, może w końcu za którymś podejściem uda się ją przepchnąć przez proces weryfikacji...

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users