Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hakintosze - doradźmy Apple!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
496 odpowiedzi w tym temacie

#251 michpis

michpis
  • 42 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:35

Tylko sza! Panowie. Bo się wyda. Już zamówiłem w Bułgarii pudełka. Iro, dzięki za inspirację :D

#252 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:08

Ekhm, ze niby co? Ze czego dowodzi to porównanie? Proszę o wyjaśnienie jak dziecku ;)

To może teraz dokładniej wyjaśnię.
Wszystko jest robione z tego samego kawałka krzemu.
Z najlepszych robi się Xeony. Dlatego idą do serwerów, które pracują 24 na dobę.
Wydajnościowo niczym się nie różnią.
To nie jest żadne oszustwo Intela!
Xeony do ciężkiej, ciągłej pracy nadają bardziej. Mają jeszcze ważną zaletę. Są tworzone po to, żeby współpracowały z innymi Xeonami. Dlatego są droższe. Dlatego też pisałem, że w komputerze o jednym procesorze, nie będzie on w pełni wykorzystany.
Czy Apple robi źle, że montuje droższe procesory?
Nie!
Ale nie każdy komputer pracuje 24 godziny na dobę pod obciążeniem.
Szkoda tylko, że Apple nie zrobi komputera o wydajności pomiędzy iMakiem a MP.
Założę się, że mało kto wtedy decydował by się na własne konstrukcje.
Ja na pewno nie.
Ale skoro firma nie daje mi takiej swobody, to nie mam innego wyjścia.

#253 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2009 - 21:36

To teraz pozwolę sobie na małe wyjaśnienie. Apple nigdy nie stosowało w Mac Pro procesorów SOHO w Intel Socket LGA775. Nawet niskie procesory Xeon jak przedstawiony w porównaniu E3110 stoją bardzo daleko od C2D E8400. Nie będę wchodził w szczegóły, ale wywołany do tablicy z przyjemnością zrobię wykład. Porównanie nie na miejscu i bez sensu dlatego się czepiłem ;) W nowych Mac Pro stosuje się serie Xeon 3500 w 4 core i 5500 w 8 core. Technologicznie od domowych procesorów rodziny C2D dzieli je przepaść wydajnościowa, cenowa a także a może przede wszystkim technologiczna. Procesory osadzane są w Intel Socket 1366 ze wszystkimi tego implikacjami. ergo: Jeżeli ktoś zaoferuje mi na f-re VAT około 10 sztuk serwerów opartych na Xeon 5500 + dedykowane karty SAS z własnym CPU i cache w cenie poniżej 15 000 netto to biorę w ciemno. Zainstaluje na nich jakiegoś legalnego Unixa i postawie farmę. Leoparda bym się nie odważył, bo jak by wpadło BSA, co nie jednokrotnie miało miejsce, to bym zniknął z rynku. konkluzja: Dobre kosztuje, wiedza kosztuje, pewność działania i bezpieczeństwo jest bezcenne. Zgadzam się, że jest przepaść wydajnościowa pomiędzy iMac a serią profesjonalną Mac Pro. Ale czy to jest jakiekolwiek usprawiedliwienie?

#254 vinkler

vinkler
  • 79 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 07:58

W nowych Mac Pro stosuje się serie Xeon 3500 w 4 core i 5500 w 8 core. Technologicznie od domowych procesorów rodziny C2D dzieli je przepaść wydajnościowa, cenowa a także a może przede wszystkim technologiczna.

Przepasc:
technologiczna - pewnie tak
cenowa - jak najbardziej
wydajnosciowa - temat niewygodny dla Mac userow wiele razy poruszany, chocby na tym forum, a fakty....

W tym chocby watku autor przetestowal nowego Logica na nowym Mac Pro i udao mu sie odtworzyc 72 sciezki gdy tymczasem na moim Leo zainstalowanym na PC odtwarzam ich 61, zatem roznica jest widoczna, ale nie przepasc.

#255 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 08:56

Ze specjalną dedykacją dla Icemanpl.

Xeon z nowego Mac Pro i Quad i7.

Dwa równoważne procesory, zrobione w tej samej technologii.
Jak zwykle obrazek dla leniwych:

Dołączona grafika

#256 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 sierpnia 2009 - 09:45

W tym chocby watku autor przetestowal nowego Logica na nowym Mac Pro i udao mu sie odtworzyc 72 sciezki gdy tymczasem na moim Leo zainstalowanym na PC odtwarzam ich 61, zatem roznica jest widoczna, ale nie przepasc.

Na MacBook Pro nie na Mac Pro, taka subtelna różnica. Znajdę chwile, to zrobię Wam testy na Mac Pro.

Do kolegi Iro:

Znowu wklejasz tabelki, z których absolutnie nic nie wynika poza tym, że ten sam stepping z wykastrowanym rejestrem oraz podbitym napięciem sprzedawany jest na rynek SOHO. Co wcalenie oznacza, że pochodza z tego samego procesu technologicznego. Zajrzyj do szczegółowej informacji technicznej odnośnie różnic pomiędzy tymi dwoma steppingami.

Zresztą ja naprawdę nie wiem co niby z takich porównań ma wynikać? Że to to samo? W sumie tak, jedno i drugie jest zrobione z krzemu i jest to procesor. Ale do zupełnie innych zastosowań.

FYI, policz sobie składaka, na tym procesorze i umieść informacje, ile kosztował by relewantny HA-MAK

#257 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 11:45

Na MacBook Pro nie na Mac Pro, taka subtelna różnica. Znajdę chwile, to zrobię Wam testy na Mac Pro.

Do kolegi Iro:

Znowu wklejasz tabelki, z których absolutnie nic nie wynika poza tym, że ten sam stepping z wykastrowanym rejestrem oraz podbitym napięciem sprzedawany jest na rynek SOHO. Co wcalenie oznacza, że pochodza z tego samego procesu technologicznego. Zajrzyj do szczegółowej informacji technicznej odnośnie różnic pomiędzy tymi dwoma steppingami.

Zresztą ja naprawdę nie wiem co niby z takich porównań ma wynikać? Że to to samo? W sumie tak, jedno i drugie jest zrobione z krzemu i jest to procesor. Ale do zupełnie innych zastosowań.

FYI, policz sobie składaka, na tym procesorze i umieść informacje, ile kosztował by relewantny HA-MAK

Oj kolego teraz widać, że ty nie masz o tym pojęcia, a najgorsze, że nie czytasz co inni piszą.

Moj MBP pociagnal 34sciezki takie audio najnowszy MBP 2x2.66 8 core 3gb ramu pociagnal 72sciezki takze wynik 2 razy lepszy takze jak widac wszystko sie da zapchac a do logica jak wiadomo Procek a nie ram!!

Jak widać gość przez przypadek dodał "B" MBP 2x2.66 8 core 3gb.
Chyba się orientujesz, że nie ma MBP 8 core. :lol:

A jeśli dla ciebie ważny jest stepping, to daje inne porównanie 2 procesorów wykonanych w tej samej technologii i tym samym steppingu.

Xeon i Quad i7.

A licząc składaka z jednym procesorem Nehalem 2,66GHz i tak wyjdzie o połowę taniej niż nowy MP.
Wiadomo, że Mac Pro będzie lepszy przy zastosowaniach serwerowych, czy ciągłych długotrwałych obliczeniach.
Ale w wydajności procesorów nie będzie żadnej różnicy. A przy zastosowaniu w składaku pamięci 1600MHz będzie on już szybszy.

#258 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 05 sierpnia 2009 - 12:59

wydajność procesorów serwerowych intela jest taka sama jak ich odpowiedników desktopowych , różnica jest taka że te procki są bardziej wytrzymałe a to dlatego bo są krojone ze środka wafla krzemowego i dlatego są droższe od zwykłych

#259 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 sierpnia 2009 - 12:59

Oj kolego teraz widać, że ty nie masz o tym pojęcia, a najgorsze, że nie czytasz co inni piszą.

Nie przesadzasz? Wklejasz jakieś bzdury wyrwane z kontekstu z których nic nie wynika, bez stosownego komentarza, wprowadzasz ludzi w błąd, obcym ludziom zarzucasz niewiedze?

Jak widać gość przez przypadek dodał "B" MBP 2x2.66 8 core 3gb.
Chyba się orientujesz, że nie ma MBP 8 core. :lol:

Moje niedopatrzenie, przyznaje. Ciekawe ile kosztuje Twój Ha-niewiadomoco który zrobi te choćby 70 ścieżek lub więcej i jakie ma wsparcie techniczne oraz gwarancyjne. W razie czego można odwołać się do budki telefonicznej zapewne :lol:

A jeśli dla ciebie ważny jest stepping, to daje inne porównanie 2 procesorów wykonanych w tej samej technologii i tym samym steppingu.

Wszystkie, które zestawiasz maja ten sam stepping "mistrzu", ale inny mikrokod, wsparcie ECC, TPD z innego napięcia, wiesz o co chodzi czy nie bardzo? Mało tego, kosztują prawie tyle samo, tylko czego to dowodzi? Bo nadal nie wiem. Może nam w końcu wytłumaczysz o co chodzi?

Bo jeżeli chcesz udowodnić, że w komputerach Apple stosowane są te same komponenty bazowe co w workstation i serwerach innych producentów, to się nie wysilaj, bo to jest oczywiste.

Każdy może na straganie, może nakupić gratów i sklecić z tego coś co nazywasz HA-jakoś i chwała mu za to. Niech się chłopaki uczą w domu. Ale robić z tego biznes i wymyślać jakieś baje na usprawiedliwienie to już co innego !?!

A licząc składaka z jednym procesorem Nehalem 2,66GHz i tak wyjdzie o połowę taniej niż nowy MP. Wiadomo, że Mac Pro będzie lepszy przy zastosowaniach serwerowych, czy ciągłych długotrwałych obliczeniach. Ale w wydajności procesorów nie będzie żadnej różnicy. A przy zastosowaniu w składaku pamięci 1600MHz będzie on już szybszy.

Policz a nie teoretyzuj, ponieważ w/g mnie abyś sobie na tym zarobił na przysłowiowe waciki to będzie kosztował około 7000 plus kupa problemów a to raczej nie połowa. Zresztą to nie ma żadnego znaczenia.

EOT z mojej strony, sukcesów życzę.

#260 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 13:21

Nie przesadzasz? Wklejasz jakieś bzdury wyrwane z kontekstu z których nic nie wynika, bez stosownego komentarza, wprowadzasz ludzi w błąd, obcym ludziom zarzucasz niewiedze?
...
Wszystkie, które zestawiasz maja ten sam stepping "mistrzu", ale inny mikrokod, wsparcie ECC, TPD z innego napięcia, wiesz o co chodzi czy nie bardzo?
...

Jak byś faktycznie się znał, to byś wiedział, że np. takie ECC nie ma nic wspólnego z procesorem, a raczej z pamięciami i płytą główną.
Ponieważ jesteś z Katowic pogadajmy przy piwie, bo przechwalanie się na forum i rzucanie przez ciebie skrótami mnie nie przekonuje.

A wracając do komponentów, to jak wiesz Apple serwerowe części stosuje tylko w MP i kiedyś PM. Doszli do wniosku, że znacznej większości nie są one potrzebne, a w swoich MB, MBP, iMac stosuje o wiele słabsze komponenty laptopowe.
Nie twierdzę, że desktopowe są lepsze od serwerowych!
Po prostu wiem, tak jak Apple, że znaczna część użytkowników nigdy by z tego nie skorzystała.

#261 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 05 sierpnia 2009 - 13:26

Jak byś faktycznie się znał, to byś wiedział, że np. takie ECC nie ma nic wspólnego z procesorem,

Powiadasz, ze nie ma nic wspólnego z procesorem hmmm:

PIN I7-920 -- Xeon W3520

A36 RSVD -- DDR0_ECC[1] CMOS I/O
A37 RSVD -- DDR0_ECC[5] CMOS I/O
B34 RSVD -- DDR0_ECC[6] CMOS I/O
C33 RSVD -- DDR0_ECC[3] CMOS I/O
C34 RSVD -- DDR0_ECC[7] CMOS I/O
C36 RSVD -- DDR0_ECC[0] CMOS I/O
C37 RSVD -- DDR0_ECC[4] CMOS I/O

Resztę banków pomijam.

FYI: Podstawową rónicą w nowym steppingu Intela jest zawarcie kontrolera pamięci w mikroukładzie CPU, tak jak to było w Athlonach do tej pory ;)

Nie twierdzę, że desktopowe są lepsze od serwerowych!
Po prostu wiem, tak jak Apple, że znaczna część użytkowników nigdy by z tego nie skorzystała.

No to w końcu dochodzimy do konsensusu, bo już się bałem, że te zestawienia mają udowadniać, że to to samo, tylko pod różnymi nazwami ;)
Mało tego, bałem się, że gdzieś mi umknął LGA775 w MP.

Maiłem co prawda zakończyć temat, ale ponieważ strasznie mi się dzisiaj nudzie podzielę się z Wami pewną obserwacja rynku IT oraz polityki Apple.

To prawda co piszesz Irku, że Apple stosuje w swoich "desktopach" komponenty z rynku mobilnego, które obecnie sa mniej wydajne niż ich odpowiedniki w desktopach PC. Ale zauważ, że wynika to z oczekiwań rynku. Obecnie największa dynamikę wzrostu sprzedaży maja systemy mobilne oraz kompaktowe systemy biurkowe i terminale. W systemach tych poza wydajnością liczy się przede wszystkim ergonomia obsługi. Stąd pojawiają się w nich niskonapięciowe komponenty z rynku mobilnego. To dobry kierunek rozwoju. To chore aby w systemach domowych stosować GPU i CPU z TPD powyżej 100 WAT.

Typowy PC Blaszak Wyjec Zawalidroga to już relikt przeszłości, dinozaur na wymarciu. Jedynym odbiorcą tego typu systemów jest przysłowiowy "gracz" ale i on chce systemu kompaktowego, ergonomicznego bądź przechodzi na konsolę.

Nie mnie oceniać, czy Apple dobrze robi, że zostawia taka dziurę wydajnościową w swojej ofercie pomiędzy Low-end a High-end. Pewnie wiedza co robią i nie inwestują w umierający segment.

Reszta przy piwie kolego.

pozdrawiam

#262 iMatteo

iMatteo
  • 105 postów
  • SkądPuławy

Napisano 05 sierpnia 2009 - 14:09

Hackintosh zabija całą, cudowną ideę MacOS X. Był sobie stabilny, zamknięty system mający minimum sterowników do sprzętu i kilka (dosłownie) niewiele się różniących komputerów zbudowanych i zoptymalizowanych pod taki system i wszystko legło w gruzach...

gdzie szukam winy? standardowo. przeklęty intel i przeklęci linuksiarze (pragnący zobaczyć coś lepszego niż swój syfiasty system)!

Co takiego? Linux syfiastym systemem? O, nie! Linux jest bardzo dobrym systemem, bardzo stabilnym i profesjonalnym, proszę nie obrażać linuksiarzy. Co do tematu- Stuprocentowo popieram walkę Apple z Hackintoshami - to po prostu łamanie licencji systemu, PC jest, żeby instalować systemy pecetowe, a nie łamać licencję i instalować Mac OS'a

#263 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 05 sierpnia 2009 - 14:40

Co takiego? Linux syfiastym systemem? O, nie! Linux jest bardzo dobrym systemem, bardzo stabilnym i profesjonalnym

profesjonalny tylko do serwerów ale to każdy system potrafi a stabilny to on jest jak się nic nie tyka i nie instaluje bez X jest stabilny

Stuprocentowo popieram walkę Apple z Hackintoshami - to po prostu łamanie licencji systemu, PC jest, żeby instalować systemy pecetowe, a nie łamać licencję i instalować Mac OS'a

licencja nie stanowi prawa i przestrzegać jej nie trzeba w każdym aspekcie

#264 iMatteo

iMatteo
  • 105 postów
  • SkądPuławy

Napisano 05 sierpnia 2009 - 18:45

Myślisz, że serwery na linuksie NIE MAJĄ NIC zainstalowane? Na pewno nie powiesz mi, że Windows (a w szczególności Win Vista) jest stabilniejszy! Linuksa mam od dłuższego czasu na twardym dysku i bardzo się przyzwyczaiłem, w końcu zauważ, że linux to system z rodziny UNIX - Mac OS to jego kuzyn. Nie trawię jednak środowiska KDE - Linux z GNOME jest o wiele lepszy w wielu rzeczach od Windows.

#265 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:45

Stuprocentowo popieram walkę Apple z Hackintoshami - to po prostu łamanie licencji systemu, PC jest, żeby instalować systemy pecetowe, a nie łamać licencję i instalować Mac OS'a

Popierasz także to że płacisz 3x więcej za sprzęt dość kiepskiej jakości ?

Do puki apple będzie robić sprzęt tak jak robi to ja przechodzę na PC + OS X, jeżeli sprzęt stanie się godny tych 8K to mogę zapłacić :) Ale do puki ten sprzęt za 8K jest warty nie więcej niż 4 dodając do tego roczną gwarancje no to sorry apple, ja powinienem mieć dwa lata gwarancji na każdy sprzęt, oni nie umieją się dostosować do wymogów UE to ja nie muszę do ich licencji bo prawa ona nie stanowi.

A co do OSX stoi on na zwykłym FreeBSD także to apple poszło w kierunku PC już dawno, tylko że procesory dzieliły te dwa światy teraz to już jest jeden i ten sam syf :D

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Z drugiej strony świat PC ma też plusy :

- Dobranie wszystkiego po swojemu (jak chcesz, co chcesz i za ile chcesz)
- Gwarancja 3 lata to praktycznie już standard
- Brak problemu z USB i innymi częściami.
- małe koszty serwisów
- i sporo więcej

Jak pisałem lubię apple, podobają mi się te komputery i ten system aczkolwiek nie będę płacił za logo na obudowie a zmiana komputera musi u mnie nastąpić na początku roku 2010.

#266 Kagain

Kagain
  • 583 postów
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Napisano 05 sierpnia 2009 - 20:56

Jak kupiłeś to Twoje - OSXa możesz sobie zainstalować nawet w pralce (nikt ci nic za to nie zrobi)... ale jeśli ta pralka od tego zrobi jakieś zwarcie i spali ci dom to już twój problem bo zastosowałeś oprogramowanie niezgodnie z jego przeznaczeniem i tylko ty ponosisz odpowiedzialność za skutki takiej akcji ;)

#267 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 05 sierpnia 2009 - 21:00

Jak kupiłeś to Twoje - OSXa możesz sobie zainstalować nawet w pralce (nikt ci nic za to nie zrobi)... ale jeśli ta pralka od tego zrobi jakieś zwarcie i spali ci dom to już twój problem bo zastosowałeś oprogramowanie niezgodnie z jego przeznaczeniem i tylko ty ponosisz odpowiedzialność za skutki takiej akcji ;)

Lepiej nie bo by się okazało że apple nie uaktualniło jeszcze sterownika wirowania, w którym bug powodujący zbyt szybkie obroty wykryto rok temu, podobno w październiku pojawi się update w SU :D

#268 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 sierpnia 2009 - 01:30

Popierasz także to że płacisz 3x więcej za sprzęt dość kiepskiej jakości ?

Do puki apple będzie robić sprzęt tak jak robi to ja przechodzę na PC + OS X, jeżeli sprzęt stanie się godny tych 8K to mogę zapłacić :) Ale do puki ten sprzęt za 8K jest warty nie więcej niż 4 dodając do tego roczną gwarancje no to sorry apple, ja powinienem mieć dwa lata gwarancji na każdy sprzęt, oni nie umieją się dostosować do wymogów UE to ja nie muszę do ich licencji bo prawa ona nie stanowi.

Sprawdż sobie ceny Della T5500 i HP Z600 ;)

dodając do tego roczną gwarancje no to sorry apple, ja powinienem mieć dwa lata gwarancji na każdy sprzęt, oni nie umieją się dostosować do wymogów UE to ja nie muszę do ich licencji bo prawa ona nie stanowi.

Mylisz gwarancję (której warunki określa producent) z 2 letnią odpowiedzialnością sklepu za wady towaru.

#269 Patrykw

Patrykw
  • 580 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 14:13

Jeżeli umowa licencyjna nic nie znaczy, to w takim razie mogę zainstalować oryginalną Vistę OEM na dowolnej ilości komputerów?

#270 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:15

Ale DELL i HP jednak ma jakość produktów na odpowiednim poziomie a apple na coraz to niższym.

Jeżeli umowa licencyjna nic nie znaczy, to w takim razie mogę zainstalować oryginalną Vistę OEM na dowolnej ilości komputerów?

Bez problemu aktywujesz nawet na ośmiu pod warunkiem że na pytania odpowiesz zgodnie z licencją.

#271 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:24

Patrykw - ba! możesz kupić wersję studencką Windowsa, MS Office, wersję niekomercyjną Photoshopa i to wszystko zainstalować na wszystkich komputerach w firmie ;]

#272 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:26

Ludzie nie mieszajcie do tego firmy bo tutaj sprawa wygląda znacznie inaczej.

#273 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:28

seb235 - dlaczego? licencja to licencja jeżeli jej łamanie jest 100% legalne to co za różnica?

#274 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 17:44

Ale DELL i HP jednak ma jakość produktów na odpowiednim poziomie a apple na coraz to niższym.

Hmm... Apple leads 2009 customer satisfaction survey - znaczy się: albo Ci zadowoleni użytkownicy kłamią, albo są nieświadomi, że kupili przereklamowany bubel, i jeszcze przepłacili, debile, nie? :] Wydawało mi się, że to m.in. jakość produktów sprawia, że użytkownik jest zadowolony z zakupu, ale dzięki za uświadomienie mnie że jest inaczej... :> [sarkazm_off]

Bez problemu aktywujesz nawet na ośmiu pod warunkiem że na pytania odpowiesz zgodnie z licencją.

Znaczy się jeśli technicznie da się coś zrobić to trzeba, a producentowi pokazać "fakju" bo przeca skoro zrobiliśmy łaskę i kupiliśmy jego produkt to nie będzie nam, szuja jeden mówił jak mamy go użytkować, tak?

#275 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 sierpnia 2009 - 18:05

Jak dla mnie zadowolenie jest pojęciem względnym i z różnego powodu ludzie są zadowoleni, jedni jak mają logo na obudowie, inni jak mają ładny komputer, a ja zadowolony jestem wtedy kiedy w danej cenie kupie komputer najwydajniejszy.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych