Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Hakintosze - doradźmy Apple!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
496 odpowiedzi w tym temacie

#226 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 lipca 2009 - 18:35

No i dalej to będzie tylko komputer do internetu i multimediów, bardzo odstający swoją wydajnością od Maców Pro.
Zrozum.

Ależ on nie ma mieć takiej wydajności, tylko być pośrednikiem pomiędzy MacBookiem Pro i Mac Pro.

Nie da się schłodzić mocnego procesora umieszczonego w obudowie iMaca, chyba, że będzie głośny jak suszarka!
I tak przy obecnie zastosowanych grafikach i procesorach jest problem z odprowadzeniem ciepła.

Lepsze te 35-55 W niż 90-130 W w pecetach.

Ciezko w sensie doslownym bo nieegzekwowalne:)
i ciezko w sensie moralnym - idea wlasnosci intelektualnej ciagle budzi zastrzezenia i watpliwosci. To ze nie jest to kradziez taka sama jak kradziez samochodu nie podlega dyskusji.

Niektórym nie pasuje, żadne prawo własności.

Co do maca pro, nawet gdyby Apple zrobilo mac pro z troszeczek gorszymi prockami etc, nie byloby to oplacalne, dlatego ze w cenie roznica bylaby mala. 10tys czy 12tys za sprzet, to juz nie jest duza roznica dla osoby ktora kupuje.

Wtedy nikt by go nie kupił, bo byłby zbyt kiepski w porównaniu do Della T5500 czy HP Z600.

Moze nie dla wszystkich ale nie oszukujmy sie, komputer za 12tys to nie jest zwykly wydatek przecietnego Kowalskiego czy nawet Smitha w USA.

Zapewne dlatego, że Mac Pro nie jest komputerem konsumenckim.

#227 quzo

quzo
  • 1 239 postów
  • Skądwawa

Napisano 21 lipca 2009 - 19:31

Lepsze te 35-55 W niż 90-130 W w pecetach.

nie widzę sensu porównywania PC do maca w których są części laptopowe to tak jak by porównać wydajność pc a maca

No i dalej to będzie tylko komputer do internetu i multimediów, bardzo odstający swoją wydajnością od Maców Pro.
Zrozum.

jakby zrobili jakiś pośredni komputer w cenie 4000- 5000 to sprzedaż mac pro by drastycznie spadła bo wydajność była by podoba

dlatego nigdy nie kupie maca bo laptopa nie potrzebuje , laptopa w monitorze też nie a mac pro do domu raczej nie przydatny

#228 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 lipca 2009 - 20:42

nie widzę sensu porównywania PC do maca w których są części laptopowe to tak jak by porównać wydajność pc a maca

Przecież w tym przypadku to Mac jest wydajniejszy od peceta.

#229 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 20:58

Przecież w tym przypadku to Mac jest wydajniejszy od peceta.

No to zależy jak na to spojrzeć.
Jeśli weźmiemy szybkość startu systemu i otwierania się programów, to Mac, czyli spółka sprzęt Apple+OSX wygrywa.
Ale jeśli byśmy wyrównali szanse i mogli porównać sprzęt Apple+OSX vs PC+OSX, lub to samo plus Windows, to już nie jest tak różowo. Dowody były w dziale xBench, ale ktoś je wykasował. Mogę je jeszcze raz tam umieścić, ale nie mam pewności, że znowu nie znikną.
Właśnie dlatego HackIntoshe będą zdobywać coraz większą popularność. Bo ludzie chcą płacić za coś dobrego, ale nie lubią, jak ich firma robi w bambuko!

#230 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 21 lipca 2009 - 21:40

No to zależy jak na to spojrzeć.
Jeśli weźmiemy szybkość startu systemu i otwierania się programów, to Mac, czyli spółka sprzęt Apple+OSX wygrywa.
Ale jeśli byśmy wyrównali szanse i mogli porównać sprzęt Apple+OSX vs PC+OSX, lub to samo plus Windows, to już nie jest tak różowo.

Mówimy oczywiście o normalnej konfiguracji, czyli Mac vs pecet z Windowsem.

Właśnie dlatego HackIntoshe będą zdobywać coraz większą popularność.

Wątpię, bo sprzedaż desktopów spada na łeb i szyję.
A dobre pecetowe notebooki są droższe od MacBooków Pro.

Bo ludzie chcą płacić za coś dobrego, ale nie lubią, jak ich firma robi w bambuko!

Od kiedy to ludzie płacą ściągając OS x86 z Torrenta?

#231 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 21 lipca 2009 - 22:03

Hackintosh to nie tylko osx86. Ja, gdyby mi sie chcialo kombinowac i tobym sobie sklecil hamaka. Ale mi sie nie chce, w przyszlym roku kupie uzywanego maka pro w zastepstwie pmg5. Ale doskonale rozumiem czemu niektorzy postanawiaja kupic (albo nie) osx i postawic go na piecu - gdybym mial cisnienie na osx i nie mial kasy sam bym tak zrobil. Apple moze byc tylko tego dumne - ich marketing pierze mozgi konkretnie ta ze nawet ci ktoryc hnie stac kombinuja jak moga ;) Predzej czy pozniej kupią

#232 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 21 lipca 2009 - 22:39

Mówimy oczywiście o normalnej konfiguracji, czyli Mac vs pecet z Windowsem.

Też

Wątpię, bo sprzedaż desktopów spada na łeb i szyję.
A dobre pecetowe notebooki są droższe od MacBooków Pro.

Nawet te tańsze są często bardziej wydajne niż MBP.
Wiem, bo testowałem.

Od kiedy to ludzie płacą ściągając OS x86 z Torrenta?

Nie wszyscy myślą tak jak ty.
Generalizujesz.
Może i są tacy, co pierwszą wersją ściągną, żeby popróbować. Potem jednak czują, że warto zainwestować w system.

---- Dodano 21-07-2009 o godzinie 21:41 ----

...Predzej czy pozniej kupią

Jeśli chodzi o system, to się zgodzę.
Z komputerem to sam widzę po sobie, że już nie jest to takie pewne.

#233 maxijazz

maxijazz
  • 303 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 01:44

Czyli plytka z Leopardem jaka dostaje z kompem to INSTALKA, a taka sama ktora kupuje w sklepie juz nie?:D
LOL.

Rozumiem idee ktora przyswieca ale z logika to ma niewiele wspolnego.
Nie zrozum mnie zle - nie potepiam Apple za ich polityke, maja jaka maja, mysle ze dobry tu jest ten komentarz:
[url=http://demotywatory.pl/30855/Prawa-Autorskie]Prawa Autorskie - Demotywatory.pl[/url]
:)

Co oznacza "Upgrading to Windows Vista with a clean install [...]" ([url]http://www.microsoft.com/windows/windows-vista/get/upgrade-your-pc-options.aspx)?[/url]

Jak to mozliwe, ze "you can upgrade from up to three versions back" albo "to swap from a previous version to the current version, then you must pay the upgrade price plus shipping costs" kiedy zmieniam platforme (np. z Win to OSX) z [url=http://www.adobe.com/products/creativesuite/faq/]Adobe - Creative Suite 4 Family: FAQ[/url].

Powyzsze przyklady oznaczaja, ze upgrade jest po prostu pelna instalacja systemu.

A czym tak naprawde rozni sie instalka Windows OEM od BOX?

#234 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 22 lipca 2009 - 11:19

warunkami uzytkowania i cena

#235 iGor S.-8e6949e8a8

iGor S.-8e6949e8a8
  • 675 postów

Napisano 03 sierpnia 2009 - 18:58

A tak dokładniej OEM możesz zainstalować na TYLKO JEDNYM komputerze (przypisuje się do płyty głównej), nie masz wsparcia technicznego Microsoftu, a B0X kosztuje ok 1000 zł, 0EM ok 400 zł.

Jest różnica??? ;)

#236 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 01:39

Powiem tak PC-MAC Procesor: Intel Core2 Quad Q9550S 12MB L2 2,83 GHz lub 3ghz 1333 MHz Płyta główna: Gigabyte GA-EP45T-UD3R Ram: 2x OCZ 2 x 2Gb 2000Mhz Reaper Xtrem seria HDD: 2 x WD Caviar Black 500GB 32MB cache SATA-II Karta Graficzna: Radeon 4850 Saphire 1Giga I za fajna kase macie Maca pro :) bo spokojnie zainstalujecie Os x Leo retail na tym bez zadnego problemu bo plyta glowna ma te same chipsety do ktorych so stery w Mac os i posiada Mac Pro :) Poleca za naprawde fajna kase :) PS. sam sie na to skusilem ;p

#237 michpis

michpis
  • 42 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 08:09

Sancruz3: powiem w skrócie: 1. MacPro posiada procesor Intel Xeon 3500 lub 5500. Sam taki procesor kosztuje więcej niż twoja konfiguracja 2. Możesz włożyć do 32GB DDR3. Wierz mi czasem to się przydaje 3. Jest kompletną stacją roboczą a nie składakiem. Poszukaj sobie w necie ile kosztują takie kompy np. od HP 4. Jest cichy - praktycznie niesłyszalny w porównaniu do "wypasionych" pecetów 5. Oczywiste kwestie EFI i legalności pominę, bo były poruszane miliony razy na tym forum.

#238 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 08:48

Sancruz3: powiem w skrócie:
1. MacPro posiada procesor Intel Xeon 3500 lub 5500. Sam taki procesor kosztuje więcej niż twoja konfiguracja
2. Możesz włożyć do 32GB DDR3. Wierz mi czasem to się przydaje
3. Jest kompletną stacją roboczą a nie składakiem. Poszukaj sobie w necie ile kosztują takie kompy np. od HP
4. Jest cichy - praktycznie niesłyszalny w porównaniu do "wypasionych" pecetów
5. Oczywiste kwestie EFI i legalności pominę, bo były poruszane miliony razy na tym forum.

1. Xeon ma tak na prawdę sens przy 2 procesorach, a nowy tańszy MP ma tylko jeden. Po za tym przy pracy ważny jest cache procesora. (Xeon 2,66GHz-8MB ; Quad Q9550 2,83GHz-12MB cache)
2. W tańszym MP możesz włożyć tylko 8GB, a ja mogę włożyć 16GB.
3. Z tym się mogę zgodzić.
4. Nie wiem ile wypasionych PeCetów widziałeś, ale ja swobodnie mogę powiedzieć, że mój jest cichszy od wszystkich makówek. :lol:
5. Tak.

Nie mówiąc o karcie graficznej w nowych MP, której wydajność jest co najmniej śmieszna jak za cenę, którą trzeba za nią zapłacić.
Jak by na to nie patrzeć PeCet złożony ze standardowych części będzie przynajmniej o połowe tańszy i w wielu przypadka co najmniej tak samo wydajny.

przykład:
Mając 10 000,- do wydania możemy kupić jedynie MP, albo wypasionego PeCeta plus oryginalny Leo+FC.
W obu przypadkach Apple zarabia i to nie mało, lecz w tym drugim my płacimy za to, co nam jest potrzebne.

#239 michpis

michpis
  • 42 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 09:53

Ad. 1, 2 Jak rozumiem sens zastosowania Xeona wynika z moźliwości wykorzystania większej pamięci? (przy 1 proc. 4x2GB, przy 2 proc. 8x4GB). Wtedy bym się zgodził. Ad. 4 Widziałem sporo wypasionych pecetów. Np. koło mojego biurka stoi (ale nie przy moim ;) stacja robocza 2 x 4 rdzeniowy Xeon i wyje jak odkurzacz. Oczywiście można zastosować chłodzenie wodne, ciekłym azotem, albo nawet zamknąć komputer w lodówce, ale jakoś Apple może się bez tego obyć i jest cicho. Wynika to z przemyślanej konstrukcji, czego nie można powiedzieć o większości pecetów, w szczególności składaków. Jeśli ktoś używa komputera do pracy to o wiele tańszą opcją jest Mac Pro + FCP niż "wypasiony pecet" + windows 64bit + Adobe Production Studio. Pomijam kwestię instalacji lewego OSX86, ponieważ w firmach nikt rozsądny tego nie robi, a skutki ew. kontroli mogłyby być bardzo nieprzyjemne.

#240 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 10:06

Ad. 1, 2
Jak rozumiem sens zastosowania Xeona wynika z moźliwości wykorzystania większej pamięci? (przy 1 proc. 4x2GB, przy 2 proc. 8x4GB). Wtedy bym się zgodził.

Nie.
Xeon, to taki Core, który ma możliwość współpracy z drugim tego typu procesorem. I tylko tym się różni.

Ad. 4
Widziałem sporo wypasionych pecetów. Np. koło mojego biurka stoi (ale nie przy moim ;) stacja robocza 2 x 4 rdzeniowy Xeon i wyje jak odkurzacz. Oczywiście można zastosować chłodzenie wodne, ciekłym azotem, albo nawet zamknąć komputer w lodówce, ale jakoś Apple może się bez tego obyć i jest cicho. Wynika to z przemyślanej konstrukcji, czego nie można powiedzieć o większości pecetów, w szczególności składaków.

Co do przemyślanej konstrukcji w przypadku maków to się nie zgodzę.
Rozbieram je na co dzień i widzę, że panowie od elektroniki najpierw dostają obudowę, a potem całe wnętrze muszę dopasować do niej.
Niestety ma to kiepskie skutki w postaci przegrzewających się kart graficznych (PB, MBP) czy mniejszej żywotności dysków (MP)
Faktem jest, że na naszym rynku trudno znaleść sensowną obudowę, ale jak ktoś się uprze, to mu się to uda. W przypadku chłodzenia, to mamy szerokie pole do działania. Ja omijam wodne szerokim łukiem. Duże radiatory i wydajne ciche wiatraki to podstawa.

Jeśli ktoś używa komputera do pracy to o wiele tańszą opcją jest Mac Pro + FCP niż "wypasiony pecet" + windows 64bit + Adobe Production Studio. Pomijam kwestię instalacji lewego OSX86, ponieważ w firmach nikt rozsądny tego nie robi, a skutki ew. kontroli mogłyby być bardzo nieprzyjemne.

To co piszesz, nie ma związku z tematem.
Co do używania w firmie, to wystarczy faktura zakupu na OSX.

#241 michpis

michpis
  • 42 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 13:24

Nie.
Xeon, to taki Core, który ma możliwość współpracy z drugim tego typu procesorem. I tylko tym się różni.

Xeon jest procesorem zaprojektowanym do pracy w środowisku wymagającym stabilności i niezawodności - przede wszystkim serwerowym, ale także w lepszych stacjach roboczych. Wykorzystano w nim inne technologie niż w zwykłym C2D czy I7. Taki procesor ma przede wszystkim pracować stabilnie - dlatego stał się podstawą Maca Pro.

Co do przemyślanej konstrukcji w przypadku maków to się nie zgodzę.
Rozbieram je na co dzień i widzę, że panowie od elektroniki najpierw dostają obudowę, a potem całe wnętrze muszę dopasować do niej.
Niestety ma to kiepskie skutki w postaci przegrzewających się kart graficznych (PB, MBP) czy mniejszej żywotności dysków (MP)

Nie wiem, nie jestem serwisantem. Miałem w swoim życiu do czynienia z wieloma urządzeniami Apple: od iPodów i iPhonów, poprzez PM G3 i G4, Maki Pro, MB Pro i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. No może z wyjątkiem MB Pro z felernej serii z GF8600

To co piszesz, nie ma związku z tematem.
Co do używania w firmie, to wystarczy faktura zakupu na OSX.

Tego nie wiem i nie chcę sprawdzać na własnej skórze. Łamiesz w ten sposób licencje na OSX, z którą musisz się zgodzić klikając button "Agree". Po co komplikować sobie życie?

#242 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:12

Xeon jest procesorem zaprojektowanym do pracy w środowisku wymagającym stabilności i niezawodności - przede wszystkim serwerowym, ale także w lepszych stacjach roboczych. Wykorzystano w nim inne technologie niż w zwykłym C2D czy I7. Taki procesor ma przede wszystkim pracować stabilnie - dlatego stał się podstawą Maca Pro.

Nie wiem, nie jestem serwisantem. Miałem w swoim życiu do czynienia z wieloma urządzeniami Apple: od iPodów i iPhonów, poprzez PM G3 i G4, Maki Pro, MB Pro i nigdy nie miałem najmniejszych problemów. No może z wyjątkiem MB Pro z felernej serii z GF8600

Tego nie wiem i nie chcę sprawdzać na własnej skórze. Łamiesz w ten sposób licencje na OSX, z którą musisz się zgodzić klikając button "Agree". Po co komplikować sobie życie?

Rozumiem twoją frustracje.
Sam kiedyś używałem komputera Apple.
Kosztuje kupe kasy, a niestety jakość wykonania i komponenty coraz gorsze.
Faktycznie jedynym godnym polecania jest MacPro.
Tylko nie każdy potrzebuje takiej mocy, a po za tym kosztuje koszmarne pieniądze.
Dla mnie taka szafa MP jest za duża, a mocy wystarczy mi trochę więcej niż daje iMac.

#243 michpis

michpis
  • 42 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:44

Matko, jakie znowu frustracje! Naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem, że nie miałem żadnych problemów z produktami Apple, czego nie można powiedzieć o pecetach. Poza tym nie ja płacę za sprzęt w mojej firmie. Proponuję chwile relaksu w HA-MAKU ;) i dla mnie EOT.

#244 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 15:53

Dobrze.
To dla relaksu porównaj sobie 2 procesory.
Xeon i C2D.
Specjalnie wziąłem 2 równoważne procesory, żeby nikt sie nie czepiał.
Dla ułatwienia obrazek:

Dołączona grafika

#245 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 04 sierpnia 2009 - 17:24

Dobrze.
To dla relaksu porównaj sobie 2 procesory.
Xeon i C2D.
Specjalnie wziąłem 2 równoważne procesory, żeby nikt sie nie czepiał.
Dla ułatwienia obrazek:

Dołączona grafika

ja wiem, ja, ja! roznia sie spec numberem ;)

#246 michpis

michpis
  • 42 postów

Napisano 04 sierpnia 2009 - 18:32

No dobrze, udowodniłeś mi, że Xeon niczym się nie różni od C2D. Może się nie znam, ale szczerze mówiąc moje grzebanie w bebechach komputera skończyło się na etapie Pentium III. Teraz mało mnie to interesuje. W pracy chcę mieć sprzęt, który jest niezawodny i wydajny, a w domu mam ciekawsze zajęcia niż rozkręcanie komputera w tę i nazad czy kombinowanie z kextami.

#247 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:18

Ekhm, ze niby co? Ze czego dowodzi to porównanie? Proszę o wyjaśnienie jak dziecku ;)

#248 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:43

no cyferki są takie same (prawie wszystkie) więc to musi być takie samo tylko nazwę zmienili ;)

#249 Icemanpl

Icemanpl
  • 236 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpnia 2009 - 19:54

Kto zmienił? Masoni? Może to zmowa? Może kupimy trochę E8400 przepakujemy i pogonimy jako Xeony? A widział ktoś kiedyś w Mac Pro LGA775 ;) Ciekawie sie zaczyna. To ja prosze o objasnienie, bedzie ubaw.

#250 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpnia 2009 - 20:03

no producent, w sensie intel. ale to pewnie to samo co masoni :) pomysł na biznes przedni. ja się piszę ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych