Zadałeś dziwne pytanie Właśnie z tego powodu porzuciłem iOS na korzyść Androida. W przypadku aplikacji mapowych z obsługą GPX to na Adroidzie jest ich dziesiątki. Ale podobno wyszedł Osmand na iOS-a. Spróbuj.
@jarooo, mnie czeka przymusowa przesiadka w drugą stronę i szukam czegoś, co mi zastąpi Locus Pro (polecam jeśli jeszcze nie trafiłeś na niego).
A jak na iOS znaleźć aplikację, która:
- pozwala pociągnąć mapy do użytku offline (ogólne drogowe jak google czy osm etc. oraz jakieś turystyczne jak ump@mapnik-hiking, osm-regional-hiking/cyclo etc.) najlepiej przez eleganckie i łatwe wskazanie na mapie oczekiwanego obszaru i dokładności
- pozwala wyświetlać mapę, szukać miejsc (przynajmniej jak jest online), pokazywać kierunek, odległość od środka mapy do pozycji gps itd.
- pozwala zaczytać ślad (plik gpx) i prowadzić po nim, alarmując w razie zjechania itd. itp.
- pozwala łatwo zacząć nagrywnie trasy, a później eksport do pliku .gpx (a nie tylko wyświetlenie na fejsie)
- potrafi wyświetlić dane z odczytu gps (prędkość, wysokość, dokładność pomiaru, satelity etc.)
- i to najlepiej tak miło i elegancko jak Locus Pro, z masą opcji, konfiguracji i personalizacji
OK, może trochę kosztować, ale żeby było....