Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2G] MMS - funkcjonalność 3G i 3GS przeportowana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
315 odpowiedzi w tym temacie

#126 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:37

dziala polowicznie tzn. telefon mmsy wysyla ale nie odbiera :) tak czy siak nie widze w tym wielkiego sensu ;)

a precyzyjnie niektore odbiera a niektore nie - moze to kwetstia rozmiarow? albo jakis "czarnych dziur" pomiedzy roznymi sieciami?

#127 ciarek

ciarek
  • 13 postów
  • SkądPłock

Napisano 29 czerwca 2009 - 00:41

Mam ten sam problem co Kac309. Za kazdym razem, gdy instaluje APN Editing z Cydii, to pokazuje error z AllowEDGEEditing. Kolejnosc tez nie pomaga (ActivateMMS2g -> APN Editing, czy APN Editing -> ActivateMMS2g). Wynik jest ten sam.

#128 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 01:19

Problem z zapamietywaniem jest taki, ze... plik carrier.plist nie ma wpisanego AllowMMSCEditing i AllowMMSEditing i sa to ustawienia wspisane na sztywno... wystarczy wbic sie do ustawien sieci swojego operatora, zmienic recznie w notatniku (wczesniej backup) ustawienia sieci - carrier.plist... restart telefonu, wejsc w Ustawienia MMS i dac "Wyzeruj ustawienia".

Mozna jeszcze dodac

AllowMMSEditing

AllowMMSCEditing

P.S.

Przepraszam, ale nie pamietam sciezki gdzie lezy Carrier Bundles - gdzies w System/Libraries ...

Dopisalem do pliku i nadal nie zapamietuje ustawien MMS :/

#129 Kvczor

Kvczor
  • 1 468 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 01:52

Ma ktoś pliki dla Orange?

#130 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 29 czerwca 2009 - 06:27

Wczesniej napisalem... ze najlepszym rozwiazaniem jest:

1. Instalujemy APN Editing
2. Instalujemy ActivateMMS2G
3. Podpinamy telefon do komputera i wchodzimy do System\Library\Carrier Bundles\(Twoj operator)
PRZYPOMINAM O BACKUP'ie PLIKOW
4. Edytujemy w Notatniku (dla windows polecam Notepad2) carrier.plist

W przypadku ERY edytujemy ten fragment:

apn
eramms
password
eramms
type-mask
4
username
eramms

Gdzie "eramms" to ustawienia sieci dla MMS'ow.

5. Reboot telefonu... SBS Settings w 3.0 niekoniecznie bootuje telefon jak to bylo w przypadku 2.0, dlatego najlepiej jest wykonac te operacje recznie.

btw. dodam te instrukcje na stronie pierwszej tematu.

UPDATE

MMS'y wychodza i przychodza z kazdej sieci i na kazdy telefon majacy taka usluge.
W przypadku wyslania np do Nokii 6630 MMS'a z notatka glosowa... heh, Symbian po probie otworzenia wiadomosci wraca do SB :)
Nie wiem dlaczego czesc MMS'ow dochodzi natychmiast a czesc po jakims dluzszym czasie... w tym wypadku nalezy zlosic sie do operatora.
Przetestowac jeszcze pozostaje.. a co bedzie jesli ktos przesle nam z Nokii notatke glosowa.. jak zachowa sie iP ?!?

#131 vader_cool

vader_cool
  • 70 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 06:47

Czy jest możliwość aby używać asBattery i MMS-ów?: p
edit: winandmac.com ť How to: Enable battery percentage on iPhone OS 3.0 even it’s not 3GS wystarczy użyć tego, i działa: P

#132 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 29 czerwca 2009 - 07:16

Gotowy plik dla MMS'ow i baterii w procentach jest do sciagniecia w pierwszym poscie :)

#133 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 09:10

Bateria jest wbudowana w SBsettings wiec nie ma potrzey instalowania asBattery.

#134 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 29 czerwca 2009 - 09:13

Kac309 owszem jest.. ale nie musze chyba przypominac ze przy kolejnych aktualizacjach softu zostaja "syfy" i "brudy" z SBSettings... wiec lepiej zmodyfikowac oryginalny plik, niz pozniej dziwic sie ze cos chodzi a nie powinno (lub co gorsza odwrotnie)

#135 ozzy33

ozzy33
  • 93 postów
  • SkądJurata

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:07

Pisalem juz o tym... APN Editing... paczuszka z Cydii ktora wlaczy Dane przez siec komorkowa w Ustawienia - Ogolne - Siec

ja zainstalowałem ale nie mam tych ustawień

#136 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:18

ozzy33 a w jakiej kolejnosci instalowales ? Wpierw APN Editing a pozniej paczuszke od MMS'ow czy odwrotnie ?

#137 Mutii

Mutii
  • 242 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:21

ja instalowałem najpierw mms a poźniej apn i nie działało poźniej odinstalowałem 2 paczki i zainstalowałem apn i mms i też nie działa.... a jeszcze takie pytanko w czym moge edytowac plist na macu bo jak go wciepuje do textedit to nie mam tego takiego przejżystego i generalnie nie moge znaleść linijek do edycji...

#138 ozzy33

ozzy33
  • 93 postów
  • SkądJurata

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:22

ozzy33 a w jakiej kolejnosci instalowales ? Wpierw APN Editing a pozniej paczuszke od MMS'ow czy odwrotnie ?

najpierw APN potem MMS

przy instalowaniu APN pojawia się error :Fle not found at path AllowEDGEEditing

#139 Mutii

Mutii
  • 242 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:34

mi też sie ten error pojawia ...

#140 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:40

ja instalowałem najpierw mms a poźniej apn i nie działało poźniej odinstalowałem 2 paczki i zainstalowałem apn i mms i też nie działa....
a jeszcze takie pytanko w czym moge edytowac plist na macu bo jak go wciepuje do textedit to nie mam tego takiego przejżystego i generalnie nie moge znaleść linijek do edycji...

w Property List Editor, ale on jest w systemie chyba tylko z XCodem. Nie masz wtedy bezposredniej edycji, tylko wybierasz z listy np "New Child" i wpisujesz wartosc.
inna opcja to zamiana w terminalu na xml, a po edycji spowrotem na binarke:
plutil -convert xml1 nazwa.pliku //z binarki na xml
plutil -convert binary1 nazwa.pliku /z xml do binarki

#141 SkoT

SkoT
  • 10 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 10:51

powiedzcie mi, bo mam problem, a hyba jeszcze sie nikt o to nie pytal, a jesli tak to gamon ze mnie i nie znalazlem odpowiedzi. mam ere biznes i czy jest opca wylaczyc edge, zeby mi sie iphone nie laczyl z netem bo drogo mnie to kosztuje, ale miec cialge wlaczony edge dla mms?

#142 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 29 czerwca 2009 - 11:09

@SkoT, musisz ręcznie zmodyfikować plik carrier.plist tak, aby były w nim poprawne ustawienia tylko dla MMSów. Ten plik znajduje się w
/System/Library/Carrier Bundles/ [nazwa_sieci] /carrier.plist
jeśli masz Erę to [nazwa_sieci] będzie chyba TMobile_pl.bundle .
W tym pliku znajdź sekcję zaczynającą się od:
<key>apns</key>
<array>
poniżej znajdują się trzy wpisy dot. różnych APN. Z teog co zauważyłem, pierwszy jest od internetu, dwa następne od MMSów. Ja zrobiłem w ten sposób, że w pierwszym zmieniłem nazwę użytkownika, a dwa kolejne pozostawiłem z poprawnymi ustawieniami. Dzięki temu po wybraniu opcji "Wyzeruj ustawienia" mam poprawnie skonfigurowane MMSy, ale nie działa internet przez EDGE, o co właśnie mi chodzi. Jeśli potrzebuje sporadycznie połączyć się przez EDGE, zmieniam w Ustawieniach nazwę użytkonika na poprawną, wtedy MMSy przestają działać dopóki nie wybiorę ponownie "Wyzeruj ustawienia".

Sprawdzałem już w obie strony, między różnymi sieciami - MMSy działają bez problemu.

#143 SP1D3R

SP1D3R
  • 90 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 czerwca 2009 - 11:18

Ok uporałem się w plusie działa Wysyła i odbiera :)

#144 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 11:41

a jeszcze takie pytanko w czym moge edytowac plist na macu bo jak go wciepuje do textedit to nie mam tego takiego przejżystego i generalnie nie moge znaleść linijek do edycji...

Polecam PlistEdit Pro.

#145 woocash182

woocash182
  • 37 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 czerwca 2009 - 11:50

Sprawdziłem i działa. Mam wyłączony EDGE poprzez BossPrefs. MMS'y działają przy wyłączonym EDGE. Mam natomiast problem by zainstalować tę paczkę do modyfikacji APN. Chyba dlatego, że od razu zainstalowałem aktywację MMS'ów a później APNedit.. Zna ktoś rozwiązanie, jak inaczej mogę edytować domyślny rozmiar MMS'a ?

#146 Darrarski

Darrarski
  • 469 postów
  • SkądWarszawa / Piastów

Napisano 29 czerwca 2009 - 11:57

@woocash182, ustawienia domyślne siedzą w pliku carrier.plist dla danego operatora. Wystarczy że wyedytujesz ten plik. Możesz też spróbować usunąć MMS2G przez Cydie, zainstalować APNEdit i ponownie MMS2G.

#147 Mutii

Mutii
  • 242 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 11:59

a czy ja moge mieć prośbe do szanownego grona żeby ktoś wkleił tutaj możeli pliki wymagane do edycji dla ery ?? bo jak na poczatku 2 mmsy mi wysłał tak teraz za kazdym razem mam czerwony wykrzyknik ehh edit: sie porobiło w ipku wyskakuje mi błąd wysłania a mmsy normalnie dochodzą ja juz nie wiem co robić

#148 BlackJack

BlackJack
  • 147 postów

Napisano 29 czerwca 2009 - 12:28

3. Podpinamy telefon do komputera i wchodzimy do System\Library\Carrier Bundles\(Twoj operator)

A jaka nazwe (Twoj operator) ma PLAY ... bo nie moge znalezc? :)

#149 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 29 czerwca 2009 - 12:34

Play i Plus GSM, jak i wszyscy inni operatorzy u ktorych brak iPhone'ow w ofercie znajdziemy w - Unknown.bundles ...

#150 pilipo

pilipo
  • 22 postów
  • SkądSopot

Napisano 29 czerwca 2009 - 12:36

-= Proszę o usunięcie posta =-

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych