Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[2G] MMS - funkcjonalność 3G i 3GS przeportowana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
315 odpowiedzi w tym temacie

#101 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 20:44

heh, wlasnie wszystkie te MMS'y ktore wysylalem z opcji Zdjecia... doszly jednym ciurem jeden po drugim... odwoluje wiec slowa "raz dochodza a raz nie"

skc recznie w carrier.plist (pewnie Unknown.bundle) wyedytuj APN dla MMS'ow... pozniej restart nastepnie Ustawienia - Ogolne - Dane przez siec - Wyzeruj ustawienia... powinno zadzialac.

Możesz zrobic upload swojego carrier.plist ja sobie zedytuje apn i te inne na swoje mam nadzieje ze wkoncu zapamieta...

#102 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 20:45

No wiec teraz ja sie zglosze ze swoim problemem. Po zainstalowaniu aplikacji ActivateMMS2G postanowilem sprawdzic czy wszystko w porzadku z ustawieniami. Okazalo sie, ze nie mam mozliwosci wgladu w APN i ustawienia MMS. Zainstalowalem APN Editing z Cydii i nadal nie mam tych ustawien (ogolne->siec). MMSy ktore wysylam dochodza, jednak nie moge odebrac wiadomosci. Nawet nie dostaje smsa odsylajacego do sprawdzenia wiadomosci z poziomu przegladarki.

#103 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 20:57

jednak nie moge odebrac wiadomosci

Masz włączony Edge w SBSettings? Przy wysyłaniu nie jest potrzebny, ale przy odbieraniu już tak.

#104 oloko

oloko
  • 164 postów
  • SkądLwówek Śl.

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:02

W końcu udało mi się wpisać poprawne ustawienia dla Plusa. Wgrać plik z załącznika do /System/Library/Carrier Bundles/Unknown.bundle/, wyzerować ustawienia sieci w Ustawienia > Ogólne > Wyzeruj. Testowane w Simplusie i działa. Ustawienia są wpisane na sztywno w pliku więc możliwe że jak ktoś zmieni kartę to mogą być problemy. http://files.getdrop...8/carrier.plist

#105 haken

haken
  • 45 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:14

W końcu udało mi się wpisać poprawne ustawienia dla Plusa. Wgrać plik z załącznika do /System/Library/Unknown.bundle/, wyzerować ustawienia sieci w Ustawienia > Ogólne > Wyzeruj. Testowane w Simplusie i działa. Ustawienia są wpisane na sztywno w pliku więc możliwe że jak ktoś zmieni kartę to mogą być problemy. http://files.getdrop...8/carrier.plist

Potwierdzam! Metoda oloko dziala w 100% - abonamentowy plus. Dzienx!

#106 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:15

Masz włączony Edge w SBSettings? Przy wysyłaniu nie jest potrzebny, ale przy odbieraniu już tak.

Heh tu mnie masz. Odpale EDGE i poczekam, moze cos dojdzie. SwirlyMMS powiadamial o MMSie bez EDGE. Mam nadzieje ze telefon nie polknie kilku zlotych sam z siebie.
Ktos ma pomysl czemu APN Editing nie dziala?

#107 SP1D3R

SP1D3R
  • 90 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:23

@oloko a tak łopatologicznie jak mam wgrać plik z załącznika do /System/Library/Unknown.bundle/ ? Bo to chyba jedyna narazie możliwość działających mmsów w +gsm

@Kac309 Ustawienia > ogólne > sieć >Dane przez... > i tam masz Maks. wielkość MMS-a

#108 eR

eR
  • 971 postów
  • SkądEuropa

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:25

Kac309, pewnie dlatego APN Editing nie dziala, podobnie jak asBattery... wpierw zainstaluj APN Editing pozniej Aplikacje do MMS'ow...
Pewnie za jakis czas bedzie poprawka dla MMS'ow wlasnie ze wzgledu na ten blad uniemozliwiajacy wgrania APN Editing i innych Tweaks'ow.

#109 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:26

W końcu udało mi się wpisać poprawne ustawienia dla Plusa. Wgrać plik z załącznika do /System/Library/Unknown.bundle/, wyzerować ustawienia sieci w Ustawienia > Ogólne > Wyzeruj. Testowane w Simplusie i działa. Ustawienia są wpisane na sztywno w pliku więc możliwe że jak ktoś zmieni kartę to mogą być problemy. http://files.getdrop...8/carrier.plist

Wkleiłem tenplik ale dalej to samo w danych komórkowych pokazuje sie apn ktory w tym pliku przerobiłem na swój a w mms wszystko tylko nie apn, uzytkownik i hasło a kiedy wpisuje recznie to nie zapamietuje...
Dane komórkowe (APN, użytkownik i hasło) mogą pozostać puste?

#110 oloko

oloko
  • 164 postów
  • SkądLwówek Śl.

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:37

@skc Nie wpisuj nic ręcznie, po to jest wpisane w pliku żeby już nic nie zmieniać. Pamiętaj o wyzerowaniu ustawień, bez tego nie ruszy @ SP1D3R Najprostszą metodą będzie przez ssh, wpiz w terminalu: scp carrier.plist root@adres_ip_iphona:/System/Library/Carrier Bundles/Unknown.bundle/ , hasło to alpine, potem zerowanie ustawień sieciowych i restart.

#111 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:47

@skc
Nie wpisuj nic ręcznie, po to jest wpisane w pliku żeby już nic nie zmieniać. Pamiętaj o wyzerowaniu ustawień, bez tego nie ruszy

@ SP1D3R
Najprostszą metodą będzie przez ssh, wpiz w terminalu: scp carrier.plist root@adres_ip_iphona:/System/Library/Carrier Bundles/Unknown.bundle/ , hasło to alpine, potem zerowanie ustawień sieciowych i restart.

No ok ale w ktrórym miesjcu dokładnie wpisac nazwe uzytkownika i hasło? bo tego w tym pliku carrier.plist znaleźć nie mogłem.

#112 Kac309

Kac309
  • 73 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:48

Wkleiłem tenplik ale dalej to samo w danych komórkowych pokazuje sie apn ktory w tym pliku przerobiłem na swój a w mms wszystko tylko nie apn, uzytkownik i hasło a kiedy wpisuje recznie to nie zapamietuje...
Dane komórkowe (APN, użytkownik i hasło) mogą pozostać puste?

Odinstalowalem, przeinstalowalem i dupa. Bez MMSow tez nie mam APN Editing. Wiec przyczyna musi tkwic gdzies indziej.

#113 oloko

oloko
  • 164 postów
  • SkądLwówek Śl.

Napisano 28 czerwca 2009 - 21:54

No ok ale w ktrórym miesjcu dokładnie wpisac nazwe uzytkownika i hasło? bo tego w tym pliku carrier.plist znaleźć nie mogłem.

nazwa użytkownika i hasło znajduje się pod koniec pliku (zaznaczyłem na czerwono):
apns

apn
internet
password

type-mask
0
username

apn
mms
password
mms

type-mask
4
username
mms

apn

password

type-mask
0
username

#114 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:03

ja poradzilem sobie w ten sposob: blog.fotogenia.info Hakowanie iPhone część 20

dziala polowicznie tzn. telefon mmsy wysyla ale nie odbiera :) tak czy siak nie widze w tym wielkiego sensu ;)

#115 BlackSimon

BlackSimon
  • 240 postów
  • SkądPrzecław

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:10

Jest już paczka w Cydii

#116 malina

malina
  • 460 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:12

Ogólnie metoda działa, ale dziwi mnie podejście samego apple, przecież według nich nie da się wysyłać / odbierać mms'ów bo nie ma odpowiedniego modułu (chipu). A jak widać jest to jedno wielkie kłamstwo..no comment..

#117 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:15

i jeszcze jedno - nie zmieniajcie sobie na sztywno ustawien w unknown.bundle bo to jest plik dla obcych, nierozpoznawanych sieci czy kart i potem np. w roamingu moze to powodowac problemy.

#118 skc

skc
  • 925 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:17

oloko @ DZięki wygląda na to ze wkońcu mi sie udało tylko jeszcze powiedz jaka wartośc tam wpisac MaxMessageSize
307200
zeby wiadomość nie przekraczała 100kb?

#119 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:17

Dziala w Play, potwierdzam. przy okazji lekko zmodyfikowalem plik carrier.plist i wystarczy wrzucic tenze plik i dwa logasy (w zalaczniku) i mamy odrazu logo Play

#120 y3gor

y3gor
  • 83 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:21

oloko @ DZięki wygląda na to ze wkońcu mi sie udało tylko jeszcze powiedz jaka wartośc tam wpisac MaxMessageSize
307200
zeby wiadomość nie przekraczała 100kb?

odpowiedź jest prosta musisz wpisać:
102400

już tłumaczę dlaczego a mianowicie 1kb = 1024b
wiec prosty rachunek matematyczny 1024b*100=102400b czyli 100kb

#121 sawindel

sawindel
  • 112 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:24

ja poradzilem sobie w ten sposob: blog.fotogenia.info Hakowanie iPhone część 20

dziala polowicznie tzn. telefon mmsy wysyla ale nie odbiera :) tak czy siak nie widze w tym wielkiego sensu ;)

No cóż, jest kilka plusów - można wysyłać dane kontkatowe i "położenie" także przez mms ;)

A poza tym, co już będzie całkiem przydatne, może dogrzebią się do internet tethering i/lub do p2p via bluetooth.

#122 ghostek

ghostek
  • 6 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:32

Ja niestety użyłem stronki do wgrywania ustawien i teraz mimo podmiany /System/Library/Carrier Bundles/Unknown.bundle/carrier.plist wyzerowanie ustawień wraca te wygenerowane na stronce. Wie ktoś gdzie są zapisywane te ustawienia ?

#123 McYack

McYack
  • 354 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:34

Ustawienia/Ogólne/Profil i go usun poprostu

#124 thor_jajko

thor_jajko
  • 28 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:35

Zrobiłem kopię zapasową pliku CommCenter i wstawiłem oba pliki z paczki na odpowiednie miejsca. Telefon się nie uruchomił (pojawił się ananas i po kilku minutach czarny ekran, który po kolejnych kilku minutach znów zamienił się w ananas itd.). Na szczęście komputer wykrywa telefon i cofnąłem to co wgrałem, nic się nie zmieniło, po za tym że po chwili na ananasie pojawiają się paski ładowania (kwiatek?) i nie znikają. Zrobiłem przywróć z kopii zapasowej. Nic. Muszę robić restore? Już nvm. Zrobiłem restore.

#125 ghostek

ghostek
  • 6 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 22:36

Ustawienia/Ogólne/Profil i go usun poprostu

Dzięki, człowiek się uczy całe życie ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych