Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone OS 3.0 - konfiguracja MMS

• Please log in to reply
172 replies to this topic

#126 Slider

Slider
  • 76 posts

Posted 11 July 2009 - 01:31

Na razie nie chce robic JB... Moze ktos zna inny sposob?

#127 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 11 July 2009 - 03:45

W Erze (bez simlocka) także tego panelu nie miałem, a mms'y mi działały (za wyjątkiem kwoty jaką mi naliczał operator :/). Zakupiłem starter w innej sieci (u mnie był to Play/9zł). Po włożeniu tej karty, panel z ustawieniami sieci się pojawił, a w nim dane z Ery, czyli zapamiętane dane z poprzedniej karty. Tyle, że nie pamiętam, czy to działało (obecnie mam JB i edytowany plik konfiguracyjny, abym panel miał widoczny).

#128 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 11 July 2009 - 04:27

Slider nie ma innych sposobow... to sa uroki telefonu bez JB. Do pewnych ustawien nie masz dostepu.
Niby pomysl kolegi bialy_ikar ma jakies rece i nogi, ale zarazem jest odpowiedzia na Twoje pytanie.
Jesli chcesz miec te zakladke wykup abonement lub pre-paid u operatora ktory nie ma w swojej ofercie iPhone'a.
Tylko zeby plaic dodatkowe pieniadze za dodatkowa opcje ? (starter iles tam kosztuje)... zrob JB albo pogodz sie ze nie bedziesz mial tej opcji.

#129 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 11 July 2009 - 09:04

Mnie najbardziej dziwi jedno. Era podpisała jakąś tam umowę/porozumienie z Apple i przekazała im ustawienia sieci, aby wszystko działało out-of-box. Tyle, że wielkość mms'a jest jedną ze stałych którą Era podaje w swojej ofercie i jeśli przekazała inne dane do konfiguracji swojej sieci w iPhone, to pewnie wielkość mms'a też. To dlaczego tylko ta wartość się nie zgadza? U innych operatorów mających iPhone w ofercie z tego co zauważyłem też tak jest. Jak by z jakichś chorych powodów Apple ignorowało te dane :/. Bo przecież mms'y jako takie działają bez problemu.

#130 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 July 2009 - 12:06

Zakładka "Dane przez sieć operatora" jest dostępna bez JB, musimy tylko aktywować telefon z kartą inną niż Era/Orange. Mowa o 3G.

#131 Slider

Slider
  • 76 posts

Posted 11 July 2009 - 12:14

No i znalazl sie sposob bez JB :P Musze to jeszcze wyprobowac czy rzeczywiscie dziala...

#132 soczekpl

soczekpl
  • 3288 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 11 July 2009 - 13:30

Ja mam iPka 3G 16 GB z Ery, 3.0 wgrałem robiąc restore, aktywowałem z kartą Playa i była ta zakładka...

#133 Hotek

Hotek
  • 91 posts

Posted 11 July 2009 - 14:11

O, działa ; ) Ja tam nic nie mam włączone (PLAY) ;)

#134 tomurbanowicz

tomurbanowicz
  • 58 posts
  • SkądStaszów

Posted 11 July 2009 - 15:14

U mnie w Erze nie działa wysyłanie :/ Pasek wysyłania dochodzi do ok. 95% i tyle :( Ustawiałem APN, uzytkownika i hasło na eramms jak również erainternet - wciąż to samo. Ani wysyłać nie mogę, ani odbierać...

#135 Slider

Slider
  • 76 posts

Posted 11 July 2009 - 22:03

Ja nic nie ustawialem i wszytko "bangla" :) Tylko musze sprobowac zmienic rozmiar fotek, jak w koncu kupie ten starter z plusa lub play...

#136 bartSz

bartSz
  • 46 posts

Posted 14 July 2009 - 18:32

A u mnie dla odmiany wysyła MMS ale nie odbiera.

3G bez locka w Plusie.

ja mam podobnie w ERZE i widziałem ze troche ludzi sie z tym zmaga. Ktos znalazl rozwiazanie?

Dodam ze ustawienia transmisji danych mam odblokowane i ustawione jak trzeba. Panienka z BOK wyslala mi testowe 2 mms'y i doszedl tylko jeden a z dwoch innych telefonow z ktorych byly wyslane wiadomosci nic nie dostalem:/

Dzis dopiero przeszedlem na 3.0 wiec nie mialem jeszcze czasu za duzo potestowac.

Ktos ma pomysl?

#137 Slider

Slider
  • 76 posts

Posted 14 July 2009 - 20:47

W erze nie trzeba nic ustawiac (poza wielkoscia mms). Mysle ze jakbys powrocil do ustawien fabryczynch to byloby ok:)

#138 bialy_ikar

bialy_ikar
  • 587 posts
  • SkądŚroda Wlkp.

Posted 14 July 2009 - 21:13

W erze nie trzeba nic ustawiac (poza wielkoscia mms). Mysle ze jakbys powrocil do ustawien fabryczynch to byloby ok:)

Dla ścisłości w Erze nie da się nic ustawiać bo wszystko teoretycznie jest już ustawione. Przy oryginalnym oprogramowaniu tak, czy tak nie ma gdzie tego zrobić. Problemem pozostaje wielkość MMS'ów która oryginalnie ustawiona jest na 614400. Bez JB nie da się jej zmienić, chyba , że nie wiem o czymś. Pomijam tutaj zmianę karty i aktywację oprogramowania z inną kartą, bo osobiście pewności nie mam, czy to działa.

#139 Slider

Slider
  • 76 posts

Posted 15 July 2009 - 01:22

Da sie zmienic wielkosc mms bez JB, wlasnie zmienilem i dziala:) Kupilem starter simplusa za 5zl i wlozylem do iPhona. Pojawila sie zakladka w ustawieniach-ogolne-siec "dane przez siec komorkowa" tam zmienilem tylko "max wielkosc mmms" na 102400, a reszte bez zmian (puste). Wylaczylem iPhona zamienilem karte sim znowu na ere i zakladka "dane przez siec komorkowa" zniknela, ale mmsy wysyla prawidlowo (pomnieszone do max 100 kb). Pelny sukces- POLECAM:)

#140 Kamil

Kamil
  • 232 posts

Posted 21 July 2009 - 22:09

witam, nie mialem konfiguracji mms , zainstalowalem optus/virgin gprs fix , konfiguracja mms sie pojawila i przy okazji zniknela funkcja MMS z mojego telefonu, nie wiem jakim cudem, ale zniknela mozliwosc dodawania zdjec (zniknela chociazby okragla ikonka w menu pisania wiadomosci) itp co teraz moge zrobic?

#141 jefrey

jefrey
  • 7 posts

Posted 27 July 2009 - 10:48

czy ktos moze potwierdzic, ze taki "myk" dziala? dla telefonu 3g z simlockiem z Orange jezeli kupie starter z powiedzmy playa i aktywuje go w iTunes to bede mial dostep do zakladki dane przez siec komorkowa po wlozeniu starej karty sim? dzieki

#142 magorka

magorka
  • 518 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 July 2009 - 16:40

Nie, nie będzie działać. Po powrocie do starej karty ustawienia APN znikną. Przynajmniej u mnie tak było. ;)

#143 AxelVax

AxelVax
  • 354 posts

Posted 02 August 2009 - 20:55

Podobno czasem MMSy zaczynają działać, gdy w ustawieniach wiadomości włączy się pokazywanie pola tematu. U innych z kolei działa nawet bez tego ustawienia. U mnie niestety nie pomogło i nie działa ani tak, ani tak :(. Info z infolinii Orange.

#144 golubiakgd

golubiakgd
  • 1 posts

Posted 04 August 2009 - 14:47

witam u mnie na nowo zainstalowanym OS 3.01 w erze mmsy przychodz jak i odchodza nic nie przestawialem

#145 Adek 22

Adek 22
  • 227 posts
  • SkądKraków

Posted 07 August 2009 - 13:00

Po wejsciu do Ustawienia >ogolne>Siec nie mam tego ---> Dane przez sieć komórkową -> MMS

#146 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 08 August 2009 - 18:59

Ustawienia dla m-bank mobile. Działa wysyłanie i odbieranie: - APN: mms.mobile.pl - Użytkownik: [brak] - Hasło: [brak] - MMSC: mms.mobile.pl:8002 - Proxy MMS: 212.2.96.16:8080 - Maks. wielkość MMS-a: 100000 - URL UA Prof MMS: [brak] Oczywiście większa maks. wielkość to wyższe koszty. W mbanku płaci się za 100kB zaś najcięższa wiadomość MMS może mieć 300kB.

#147 sofer

sofer
  • 116 posts
  • SkądStąd

Posted 15 August 2009 - 18:03

Mam pytanie do osób, które mają iP 3GS w sieci PLUS... Czy udało się Wam skonfigurować poprawnie dane dla MMS? Ja się męczę, męczę... i nic z tego nie wychodzi :S

#148 Grynek

Grynek
  • 85 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 15 August 2009 - 18:28

Witam,
Mam iP 3GS i korzystam Plusa. Jak skonfiguruje MMSy ręcznie
PlusGSM
- MMSC: mms.plusgsm.pl:8002
- Proxy: 212.2.96.16:8080
- APN: mms.plusgsm.pl
- Username: [brak]
- Password: [brak]
- Wielkość MMS: 614400
to wszystko działa, wysyłam i odbieram MMSy bez problemu, jednak nie mogę odpalić modemu w iP.
Po wgraniu ustawień z tego wątku http://www.myapple.p...-dziala-16.html miałem modem, jednak MMSy ze zdjęciem nie docierały do odbiorców, z samym tekstem nie było problemu, tak samo jak z odbiorem. Ponieważ nie zależy mi na pracy iP jako modem więc, przywróciłem ustawienia ręczne i wszystko działa jak należy...

Pozdrawiam

#149 sofer

sofer
  • 116 posts
  • SkądStąd

Posted 15 August 2009 - 18:46

Pisząc "ręcznie" masz na myśli ingerowanie w plik carrier.plist czy po prostu ustawienia->ogólne->sieć, etc.? Bo wpisywanie w dane przez sieć komórkową mi nic nie daje? Nad restore się zastanawiam :S Podkreślę, że MMSy normalnie otrzymuje

#150 Grynek

Grynek
  • 85 posts
  • SkądŚwidnica

Posted 15 August 2009 - 19:28

"Ręcznie" mam na myśli wpisanie danych w ustawienia->ogólne->sieć itd... Wcześniej czytałem, że przy pustym polu maks. wielkość MMS może być problem właśnie z wysyłaniem. Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users