TEST : SimPlus 250 MB w pakiecie
Posted 16 June 2009 - 14:06
Posted 16 June 2009 - 14:19

Posted 16 June 2009 - 14:28
Posted 16 June 2009 - 16:17
Tylko MobileMe podtrzymuje połączenie (ten jego dodatkowy, 2MB proces), zwykły push (np. mail2web) tak EDGE nie podtrzyma...
Hmmm... a jak się to ma do zasady działania Push? Jak Push z mail2web wpycha wiadomości do telefonu jeżeli ten nie podtrzymuje połączenia internetowego? Tylko proszę bez: "serwer mail2web otwiera sobie połączenie jak potrzebuje". Bądźmy poważni i merytoryczni, jakiś minimalny common sense z zakresu działania sieci IP, ok?
Posted 16 June 2009 - 16:49
Posted 16 June 2009 - 17:54
Nie wiem, w każdym razie nie podtrzymuje, tak jak potrzebujemy tego do utrzymania ciągłości pakietu. Sprawdź. Wystarczający common sense?Hmmm... a jak się to ma do zasady działania Push? Jak Push z mail2web wpycha wiadomości do telefonu jeżeli ten nie podtrzymuje połączenia internetowego? Tylko proszę bez: "serwer mail2web otwiera sobie połączenie jak potrzebuje". Bądźmy poważni i merytoryczni, jakiś minimalny common sense z zakresu działania sieci IP, ok?

Posted 16 June 2009 - 19:56
Posted 17 June 2009 - 01:46
Nie wiem, w każdym razie nie podtrzymuje, tak jak potrzebujemy tego do utrzymania ciągłości pakietu. Sprawdź. Wystarczający common sense?
Wystarczający. Nie używam co prawda mail2web ale mam ekwiwalent czyli google sync. To również serwer exchange. Włączyłem dla niego push, po respringu otrzymał adres IP na interfejsie GSM i trzyma go od około 8 godzin. Połączenie jest cały czas aktywne, push działa. Czy to spełnia czy nie spełnia definicji połączenia podtrzymanego?
Posted 17 June 2009 - 07:33

Posted 17 June 2009 - 07:43
Posted 17 June 2009 - 07:48
Posted 17 June 2009 - 08:03
dobra ruszyło....Od wczoraj od mniej więcej godz. 14 do godz. 10.00 dziś ( 20 godzin ) zeżarło mi wg operatora równo 10 MB !! Obecnie licznik wskazał 198600. Na informację tę czekałem półtora godziny
Podsumowując - od początku testu, od czwartku od godz. 10.00 (mija szósty dzień ) straciłem 54 MB 400 kb w zasadzie tylko na znane mi i świadomie uruchomione usługi push, odczytywanie samych nagłówków poczty, jednorazowe wejście do Safari poprzez aplikację Google oraz aktualizację pogody.
Aktualizacja pogody co 2 h/ lokalizacja wyłączona/ Safari nie użyłem ani razu w sieci GSM/ żadnego załącznika poczty nie otworzyłem
Nadal zatem twierdzę, że ajfon bez wiedzy użytkownika łączy się z siecią w wiadomym sobie celu. Nie mam na to wpływu. Możliwe też, że bajty ciągnie równo opcja push. Wyłączam ją w tej chwili do godz. 15.00 Pozostawiam tylko aktualizację pogody co 2 godziny, postaram się także nie uruchamiać z byt często telefonu ( zliczę ilość uruchomień )
Nie mam też żadnej innej aplikacji aktywnie korzystającej z netu. Synchro z kalendarzem wykonuję ręcznie poprzez NemusSync.
Posted 17 June 2009 - 10:13
Posted 17 June 2009 - 10:21
Posted 17 June 2009 - 13:41
Posted 17 June 2009 - 13:58
Posted 17 June 2009 - 14:58
Posted 17 June 2009 - 21:20
Hurra !! Po półtoragodzinnym oczekiwaniu mam dane od operatora !!

Mija 24 godzina od wyłączenia pusha. Pozostawiona aktualizacja pogody co 2 h. Od wczoraj do dziś zeszło mi 5,8 MB. Stan licznika na godz. 10.10 - 192800. Czyli jak już widać push zżera niesamowite ilości bajtów w oparciu o sposób rozliczania w SimPlusie.
Moja pierwsza konkluzja wynikająca z testu : ktoś w Polkomtelu dobrze główkuje, by nie oddać niczego za nawet pół darmo...Rewolucyjne taryfy ?? Wygląda na to, że pakiety internetowe w SimPlusie są tylko atrakcyjne wizualnie. Cenowo - robi się już mniej przyjemnie. Przy włączonym pushu na 30 dni konieczny jest minimum pakiet 500 MB. I to w zasadzie tylko na podtrzymywanie w gotowości poczty !! O większej zabawie w necie nie ma już mowy.
Posted 18 June 2009 - 21:32
Niestety ze względu na syfilis w SimPlusie nie mam możliwości podglądu zjedzonych bajtów...
Posted 18 June 2009 - 22:12
Posted 18 June 2009 - 23:29
Posted 19 June 2009 - 07:24
Push wyłączony, nie korzystałem z Safari, nie korzystałęm z niczego, bo nawet nie bawiłem się telefonem.Lokalizacja wyłączona...
Włączam push i lokalizację - jutro o 8.30 kolejny raport.
Stan konta 187600,
ipek pokazuje 2.1/8.0 MB co razem realnie daje 10,1 MB.
Tymczasem z pakietu wg taryfikacji SimPlusa zjadło mi 65,4 MB
@ssmichal - a może masz pusha na innym koncie, jak i ja ? Dlatego nie mogę zabić maila poprzez memtool, bo śmiga na koncie mail2web
Posted 19 June 2009 - 07:56
Posted 19 June 2009 - 08:24
Oto kilka cytatów z różnych serwisów i forów internetowych :
..."postanowiłem zakupić Iphone'a. Kupiłem go używanego ale kupionego wcześniej w Erze z softem 2.1. Wszystko jest super, bardzo jestem z niego zadowolony, lecz jest jedno ale. Okazało się że Iphone po każdym przejściu z trybu wygaszenia/zablokowania klawiatury do użytkowania go łączy się przez EDGE w tle ( tak, ze nie sposób tego wykryć) w celu pobrania nowego IP. I tak za każdym razem gdy go odblokowuje łączy się i oczywiście pobiera pieniądze jak za normalne połączenie i niby pobranie 100kb(mimo, ze pobiera dużo mniej ale tak to jest w ERZE). Mam tel. na kartę więc widzę jak mi ciągle zabiera pieniądze:(
I tu jest moje pytanie do Was: czy ktoś wie jak temu zaradzić? Jak wyłączyć EDGE czy ktoś ma może jeszcze inny pomysł?"...
..."Witam ! To dość częsty temat ale reszta nie pomogła więc postanowiłem napisać tutaj .Mój telefon sam łączy się z internetem , pobiera za to nawet 10 zł DZIENNIE !!! ( mam na kartę z ery na szczęście ). Brałem przykład z innych for , wyłączyłem opcję pobierz nowe dane , zainstalowałem boosprefs i wyłączyłem EDGE ale niestety telefon dalej zabiera kasę .Proszę o dokładne wskazówki co zrobić aby pozbyć się tego problemu. Dzięki za odpowiedź !..."
...iPhone łączy się sam z internetem narażając mnie na koszty, jak temu zapobiec?..."
Mógłbym tak przytaczać dziesiątki tego typu postów. Na oficjalnej stronie Apple można poniekąd znaleźć wytłumaczenie takiego stanu rzeczy czytając info n/t lokalizacji telefonu w sieci. Oto treść tego artykułu :
..."Ustawienia Wi-Fi określają, kiedy telefon iPhone używa lokalnych sieci Wi-Fi w celu połączenia z Internetem.
Rada: gdy nie jest dostępna żadna sieć Wi-Fi lub wyłączono funkcję Wi-Fi, telefon iPhone łączy się z Internetem poprzez komórkową sieć danych"...
Owszem, mamy info o wifi. Ale z tego tekstu wynika także, że za każdym razem gdy klikamy "home" telefon włącza się do sieci i sprawdza w jakim jest zasięgu. Szuka wifi, kiedy go nie ma - loguje się do sieci GSM. To moim zdaniem jest moment ściągania niechcianych bajtów, na co od zawsze narzekają mniej zaawansowani użytkownicy ajfonów.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users