Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

TEST : SimPlus 250 MB w pakiecie

• Please log in to reply
171 replies to this topic

#76 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 posts

Posted 16 June 2009 - 14:06

Tylko MobileMe podtrzymuje połączenie (ten jego dodatkowy, 2MB proces), zwykły push (np. mail2web) tak EDGE nie podtrzyma. Jeżeli masz innego pusha to nie zabijesz maila bo jest Ci potrzebny do innych kont. Tak więc zostawiasz mobileme i wszystko jest jak było, tylko masz podtrzymane połączenie kosztem tych 2MB pamięci.

#77 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 June 2009 - 14:19

2 + 10 chyba, nie ?:)

#78 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 posts

Posted 16 June 2009 - 14:28

Nie. No przecież skoro używasz pusha tak czy inaczej to Mail i tak masz w tle, a połączenia Ci to nie podtrzymuje. Dodając mobileme dochodzi 2MB proces i połączenie jest podtrzymane. Jak chcesz podtrzymane połączenie bez maila w tle to wywal swoje pushe, tylko zostaw mobileme, wtedy będziesz mógł zabić Maila. Coś za coś.

#79 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 16 June 2009 - 16:17

Tylko MobileMe podtrzymuje połączenie (ten jego dodatkowy, 2MB proces), zwykły push (np. mail2web) tak EDGE nie podtrzyma...

Hmmm... a jak się to ma do zasady działania Push? Jak Push z mail2web wpycha wiadomości do telefonu jeżeli ten nie podtrzymuje połączenia internetowego? Tylko proszę bez: "serwer mail2web otwiera sobie połączenie jak potrzebuje". Bądźmy poważni i merytoryczni, jakiś minimalny common sense z zakresu działania sieci IP, ok?

#80 metalic69

metalic69
  • 522 posts

Posted 16 June 2009 - 16:49

A to nie fetch już ?

#81 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 posts

Posted 16 June 2009 - 17:54

Hmmm... a jak się to ma do zasady działania Push? Jak Push z mail2web wpycha wiadomości do telefonu jeżeli ten nie podtrzymuje połączenia internetowego? Tylko proszę bez: "serwer mail2web otwiera sobie połączenie jak potrzebuje". Bądźmy poważni i merytoryczni, jakiś minimalny common sense z zakresu działania sieci IP, ok?

Nie wiem, w każdym razie nie podtrzymuje, tak jak potrzebujemy tego do utrzymania ciągłości pakietu. Sprawdź. Wystarczający common sense?:D

#82 kleskus

kleskus
  • 821 posts

Posted 16 June 2009 - 19:56

Czyżby już znikły te pakiety? Na stronie simplusa tylko 25 i 50MB zostały...

#83 damian89

damian89
  • 125 posts

Posted 16 June 2009 - 20:51

Rewolucja - Taryfa Twój Profil tutaj sa.

#84 Piotrex

Piotrex
  • 877 posts

Posted 17 June 2009 - 01:46

Nie wiem, w każdym razie nie podtrzymuje, tak jak potrzebujemy tego do utrzymania ciągłości pakietu. Sprawdź. Wystarczający common sense?:D

Wystarczający. Nie używam co prawda mail2web ale mam ekwiwalent czyli google sync. To również serwer exchange. Włączyłem dla niego push, po respringu otrzymał adres IP na interfejsie GSM i trzyma go od około 8 godzin. Połączenie jest cały czas aktywne, push działa. Czy to spełnia czy nie spełnia definicji połączenia podtrzymanego?

#85 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2009 - 07:33

I od wczoraj dupa. PlusGSM nie jest w stanie podawać w SimPlusie danych dotyczących stanu pakietów. Wczoraj czekałem ponad godzinę na info, wieczorem dostawałem już info o tym, że albo : 1. nie mam pieniędzy na koncie :):) 2. sprawdź czy któraś usługa nie blokuje informacji o pakietach (!!) :) 3. nie mam uprawnień do otrzymywania tego typu infa :) I krew może człowieka zalewa, bo nie wiadomo teraz ile jest na koncie. Pakietowych smsów, rozmów i danych w kb...

#86 wsciekly

wsciekly
  • 335 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 17 June 2009 - 07:43

No nie ma co PLUS ma najlepsza ofertę jeżeli chodzi o pakiety internetowe !!

#87 kleskus

kleskus
  • 821 posts

Posted 17 June 2009 - 07:48

damian89 - dzięki. Szkoda że od wczoraj nie da sie zasilić konta...

#88 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2009 - 08:03

Czyli awaria na całego...

dobra ruszyło....Od wczoraj od mniej więcej godz. 14 do godz. 10.00 dziś ( 20 godzin ) zeżarło mi wg operatora równo 10 MB !! Obecnie licznik wskazał 198600. Na informację tę czekałem półtora godziny

Podsumowując - od początku testu, od czwartku od godz. 10.00 (mija szósty dzień ) straciłem 54 MB 400 kb w zasadzie tylko na znane mi i świadomie uruchomione usługi push, odczytywanie samych nagłówków poczty, jednorazowe wejście do Safari poprzez aplikację Google oraz aktualizację pogody.

Aktualizacja pogody co 2 h/ lokalizacja wyłączona/ Safari nie użyłem ani razu w sieci GSM/ żadnego załącznika poczty nie otworzyłem

Nadal zatem twierdzę, że ajfon bez wiedzy użytkownika łączy się z siecią w wiadomym sobie celu. Nie mam na to wpływu. Możliwe też, że bajty ciągnie równo opcja push. Wyłączam ją w tej chwili do godz. 15.00 Pozostawiam tylko aktualizację pogody co 2 godziny, postaram się także nie uruchamiać z byt często telefonu ( zliczę ilość uruchomień )

Nie mam też żadnej innej aplikacji aktywnie korzystającej z netu. Synchro z kalendarzem wykonuję ręcznie poprzez NemusSync.

#89 orius

orius
  • 370 posts
  • SkądJastrzębie-Zdrój, PL

Posted 17 June 2009 - 10:13

ja wykupiłem dokładnie w sobotę pakiet 25 MB za 5 zł (simplus) pobrałem kilka aplikacji (bodajże 2-3) z appstore, korzystałem z parlingo (w tym wysłanie 3/4 zdjęć), trochę na safari (myślałem że będzie to wolniej chodzić), bardzo często aktualizowana pogoda, i tyle. wużyciu pisze że wykorzystano 20,8 MB a tu patrzę pakietu już nie ma, dodam że wysłanych danych mam 1MB. niby 5MB ale akurat takie palringo wiele transferu nie zużywa. dodam że jak nie potrzebowałem korzystać to w BossPref wyłączałem EDGE.

#90 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2009 - 10:21

Jestem po miłej konwersacji z Davvido ( dzięki ) i chyba już domyślam się co i jak z tym pakietem w SimPlusie. W sumie tak właśnie może być - zużycie bajtów wg operatora. Ale wszystko sobie rozpiszemy w dalszej części testu

#91 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 posts

Posted 17 June 2009 - 13:41

A u mnie od wczoraj jest jakiś problem z informacją ile z pakietu mi zostało. Pokazuje non stop od wczoraj, że pozostało mi 21 z 25MB i nie chce drgnąć ani o 100KB, a rano poza domem sporo korzystałem z RSS, kilka razy Onet lajt w safari, kilka razy komunikator, kilka maili, kilka razy Giełda. Szacuje to na jakieś 1-2MB, ale licznik się nie rusza. Próbowałem rozłączyć (przerwać ciągłość sesji), połączyłem ponownie, ale nic nie pomogło. Nawet nie zabrało 200kB za start połączenia.

#92 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2009 - 13:58

uważajcie...coś się sypnęło z SimPlusem. Nie ma infa zwrotnego w sprawie pozostałych pakietów...Wiem, że powinienem mieć jakieś 198 MB, więc się jeszcze nie martwię...I nie mogę podać co i jak. Push wyłączony mam od 10.00 , aktualizacja pogody co 2 godziny, fon leży na stole. Włączyłem go dotąd 5 razy...

#93 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 17 June 2009 - 14:58

dzis trwaly w plusie jakies prace "konserwacyje" wiec nic dziwnego ze nie dziala. trzeba poczekac az skoncza.

#94 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 June 2009 - 21:20

EDYCJA CZWARTEK, godz. 10.15
Hurra !! Po półtoragodzinnym oczekiwaniu mam dane od operatora !! :):)
Mija 24 godzina od wyłączenia pusha. Pozostawiona aktualizacja pogody co 2 h. Od wczoraj do dziś zeszło mi 5,8 MB. Stan licznika na godz. 10.10 - 192800. Czyli jak już widać push zżera niesamowite ilości bajtów w oparciu o sposób rozliczania w SimPlusie.

Moja pierwsza konkluzja wynikająca z testu :
ktoś w Polkomtelu dobrze główkuje, by nie oddać niczego za nawet pół darmo...Rewolucyjne taryfy ?? Wygląda na to, że pakiety internetowe w SimPlusie są tylko atrakcyjne wizualnie. Cenowo - robi się już mniej przyjemnie. Przy włączonym pushu na 30 dni konieczny jest minimum pakiet 500 MB. I to w zasadzie tylko na podtrzymywanie w gotowości poczty !! O większej zabawie w necie nie ma już mowy.

#95 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 June 2009 - 21:32

EDYCJA CZWARTEK 22.30
Niestety ze względu na syfilis w SimPlusie nie mam możliwości podglądu zjedzonych bajtów...

#96 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 18 June 2009 - 22:12

Sys. deletion

#97 ssjmichal

ssjmichal
  • 12 posts

Posted 18 June 2009 - 23:29

Ja natomiast po odpaleniu kombinacji z wczesniejszych postów (fake mobileme + push) zanotował znacznie mniejsza czestotliwosc zjadania bajtów niz to bylo dotychczas. Wczesniej pojedyncze uruchomienie pogody skutkowało -200kb na stronie plusa. Teraz bajty znikaja nawet w mniejszej ilosci niz to co pokazuje iP. Dodatkowo mam pytanie, jak SKUTECZNIE zabic MobileMail? MemTool / Sysinfo / Terminal nie daja rady...

#98 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2009 - 07:24

Mija prawie kolejna doba ( 22 godziny ) i kolejne 5,2 MB zeszło. Nie jest tak źle, ale trzeba zwrócić uwagę, że tylko raz sprawdziłem pocztę ( nadal wyłączony push ) i pogoda co 2 h. Jeśli jednak pogoda sprawdzana jest co 2 h, to mniej więcej 12 razy ( niech tak zostanie ) aktualizowało się - 12x200 kb = 2,4 MB. Co żżarło zatem drugie tyle ?
Push wyłączony, nie korzystałem z Safari, nie korzystałęm z niczego, bo nawet nie bawiłem się telefonem.Lokalizacja wyłączona...
Włączam push i lokalizację - jutro o 8.30 kolejny raport.
Stan konta 187600,
ipek pokazuje 2.1/8.0 MB co razem realnie daje 10,1 MB.
Tymczasem z pakietu wg taryfikacji SimPlusa zjadło mi 65,4 MB

@ssmichal - a może masz pusha na innym koncie, jak i ja ? Dlatego nie mogę zabić maila poprzez memtool, bo śmiga na koncie mail2web

#99 ssjmichal

ssjmichal
  • 12 posts

Posted 19 June 2009 - 07:56

Nie mam innego konta (sprawdzalem w Ustwieniach -> Pobierz nowe dane -> Dodatkowe (tam mam tylko 1 konto, to fake mobileme). Ja z koleji zainspirowany twoim testem postanowilem sam spisywac ile mi zjada bajtów - i od 16.06 od 14:53 do teraz (19.06, prawie 9:00) iPhone pokazuje Zużycie na poziomie 21,7 mb, natomiast Plus pokazuje dokladnie ze zjechalo nieco ponad 12mb.

#100 TheHX

TheHX
  • 1550 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 June 2009 - 08:24

Krótkie dywagacje co i jak :

Oto kilka cytatów z różnych serwisów i forów internetowych :

..."postanowiłem zakupić Iphone'a. Kupiłem go używanego ale kupionego wcześniej w Erze z softem 2.1. Wszystko jest super, bardzo jestem z niego zadowolony, lecz jest jedno ale. Okazało się że Iphone po każdym przejściu z trybu wygaszenia/zablokowania klawiatury do użytkowania go łączy się przez EDGE w tle ( tak, ze nie sposób tego wykryć) w celu pobrania nowego IP. I tak za każdym razem gdy go odblokowuje łączy się i oczywiście pobiera pieniądze jak za normalne połączenie i niby pobranie 100kb(mimo, ze pobiera dużo mniej ale tak to jest w ERZE). Mam tel. na kartę więc widzę jak mi ciągle zabiera pieniądze:(
I tu jest moje pytanie do Was: czy ktoś wie jak temu zaradzić? Jak wyłączyć EDGE czy ktoś ma może jeszcze inny pomysł?"...

..."Witam ! To dość częsty temat ale reszta nie pomogła więc postanowiłem napisać tutaj .Mój telefon sam łączy się z internetem , pobiera za to nawet 10 zł DZIENNIE !!! ( mam na kartę z ery na szczęście ). Brałem przykład z innych for , wyłączyłem opcję pobierz nowe dane , zainstalowałem boosprefs i wyłączyłem EDGE ale niestety telefon dalej zabiera kasę .Proszę o dokładne wskazówki co zrobić aby pozbyć się tego problemu. Dzięki za odpowiedź !..."

...iPhone łączy się sam z internetem narażając mnie na koszty, jak temu zapobiec?..."

Mógłbym tak przytaczać dziesiątki tego typu postów. Na oficjalnej stronie Apple można poniekąd znaleźć wytłumaczenie takiego stanu rzeczy czytając info n/t lokalizacji telefonu w sieci. Oto treść tego artykułu :

..."Ustawienia Wi-Fi określają, kiedy telefon iPhone używa lokalnych sieci Wi-Fi w celu połączenia z Internetem.
Rada: gdy nie jest dostępna żadna sieć Wi-Fi lub wyłączono funkcję Wi-Fi, telefon iPhone łączy się z Internetem poprzez komórkową sieć danych"...

Owszem, mamy info o wifi. Ale z tego tekstu wynika także, że za każdym razem gdy klikamy "home" telefon włącza się do sieci i sprawdza w jakim jest zasięgu. Szuka wifi, kiedy go nie ma - loguje się do sieci GSM. To moim zdaniem jest moment ściągania niechcianych bajtów, na co od zawsze narzekają mniej zaawansowani użytkownicy ajfonów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users