Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

TEST : SimPlus 250 MB w pakiecie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#101 ssjmichal

ssjmichal
  • 12 postów

Napisano 19 czerwca 2009 - 08:43

Plus. Mozliwe ze ta roznica wlasnie stad.

#102 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2009 - 09:08

Daleko szukać ?? Na naszym własnym forum :
http://www.myapple.p...nocy-znowu.html

---- Dodano 19-06-2009 o godzinie 08:09 ----

Plus. Mozliwe ze ta roznica wlasnie stad.

Tak, oczywiście. Ja dostaję po łbie po 200 kb, Ty po 1 kb co do kilobajta. Davvido twierdzi, że jemu na normalne korzystanie z netu wystarcza pakiet 100 MB w miesiącu. I i tak zużywa około 70 MB

#103 ssjmichal

ssjmichal
  • 12 postów

Napisano 19 czerwca 2009 - 11:45

Co nie zmienia faktu, że na początku to mi też leciał ten pakiet na łeb na szyje. Po kazdym zalogowaniu na bok dziwiłem sie skad ubytek w postaci 2-3 mb, kiedy to nie uzywalem kompletnie nic. Zastanawiało mnie również, jak to jest że za kazdym razem ubywała dokładnie pełnailosc bajtów , tzn , nigdy pojedyncze kb nie zostawały, zawsze ilosc konczyła sie na "xx mb x00kb".Teraz te wartosci sa kompletnie inne (teraz -> po wlaczniu kombinacji push/mme).

#104 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 19 czerwca 2009 - 13:37

Mam ten sam pakiet (250MB w Simplusie) i u mnie dzieje się dokładnie to samo... Nie ważne czy mam włączony czy wyłączony Push/Fetch - i tak ciągle wyciekają jakieś pakiety. Poddałem się w końcu i włączam EDGE wtedy, kiedy potrzebuje. W SBSettings zajmuję to kilka sekund. Tylko wiadomo - wtedy żadnego sprawdzania maila :/

#105 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2009 - 13:42

Levy, ja tak robię od dawna. Tu jednak poświęciłem te 20 zł. Konkluzja będzie chyba prosta : oferta pakietów internetowych SimPlusa to tylko dobrze wyliczona pokazówka.250 MB w SimPlusie to nawet nie jest odpowiednik Plusowego pakietu 100 MB. Naliczanie po 100 kb to po prostu zwykłe, jawne wyłudzanie kasy.

Przypomnę, że system informacji nadal w SimPlusie nie działa właściwie.
I proszę, po 8 rano włączyłem push i lokalizację. Do tej chwili zeżarł mi 4,8 MB ( mniej więcej 7 godzin minęło )

#106 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 19 czerwca 2009 - 13:51

To w Plusie są jeszcze jakieś inne pakiety? "Plusowy pakiet 100MB"? Jedyną alternatywą jest GaduAir, tam jest co 1kB, ale jakoś GaduAir do mnie nie przemawia.

#107 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2009 - 13:54

Nie wiem szczerze, mam porównanie od Davvido. On ma ten pakiet 100 MB i jak mówi przy pełnym surfowaniu nie zużywa więcej jak około 70 MB miesięcznie. Dwie karty są straszną upierdliwością - trza zmieniać APN, no i włóż/wyciągnij...I bez płatnego przekierowania rozmów nikt się nie dodzwoni

#108 ssjmichal

ssjmichal
  • 12 postów

Napisano 19 czerwca 2009 - 14:04

W plusie mozna miec następujące pakiety :

[url=http://www.iplus.pl/indywidualni-promocje-dla-nowych-klientow-pakiety-iplus-mb.html]Pakiety iPlus MB[/url]

Natomiast przjezałem z grubszya zarówno tą stronę jak i regulamin i nie bardzo moge sie doszukac, jakie tam jest rzeczywiste naliczanie...

#109 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 19 czerwca 2009 - 15:17

Wiecie co jest najbardziej zabawne. Kiedy piszę o takich próbach wyłudzeń podobnie jak i innych sprawach śmierdzących systemem argentyńskim spotykam się niemal zawsze z opinią typu: "dorośnij człowieku i ustal na jakim świecie żyjesz" oraz "widziały gały co brały". Utwierdzają mnie one w przekonaniu, że nie ma szans na to by się cokolwiek w tej materii zmieniło. Umowa zawierana z operatorem telekomunikacyjnym przypomina dzisiaj w sposób uderzający przestępcze próby wyłudzeń z jakimi się czasami stykam. Są tam czasami wręcz elementarne błędy polegające na przemilczeniu definicji pewnych pojęć w zamyśle zrobione tylko po to aby w razie czego móc skorzystać z owych niejednoznaczności przed sądem. Brzydzę się takimi praktykami, a muszę żyć w tym smrodzie.

#110 DavidX_07

DavidX_07
  • 354 postów
  • SkądKościuszki

Napisano 19 czerwca 2009 - 18:43

W plusie mozna miec następujące pakiety :

Pakiety iPlus MB

Natomiast przjezałem z grubszya zarówno tą stronę jak i regulamin i nie bardzo moge sie doszukac, jakie tam jest rzeczywiste naliczanie...

to są pakiety z iPlusa dla jasności ;) i ten regulamin faktycznie z grubsza przejrzałeś bo w regulaminie w punkcie 9. wyraźnie jest napisane, że naliczanie co 100kb :P

#111 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2009 - 19:15

@Piotrex, pełna racja !

Za każde rozpoczęte
100 kb oznacza, że ściągając 1 Kb płacę za 100, ale ściągając 2,3,4...100 nie, bo już zapłaciłem za pierwszym razem. Potem 101 kilobajt i znów opłata i tak do 200.

W Simplusie w pakietach po 100 kb oznacza, że ściągając 1 szy płacę już za pierwsza paczkę. Jak ściągnę pierwszy kilobajt i rozłączę się, łącząc się ponownie po pewnym czasie ściągam drugi kilobajt. I kolejna opłata jak za kolejne 100 kb. Zapłaciłem za 200 kb, ale ściągnąłem 2 kb. Na tym polega ta różnica i tak ogropmny dysonans w kosztach pomiędzy SimPlusem, a abonamentowym iPlusem

#112 DavidX_07

DavidX_07
  • 354 postów
  • SkądKościuszki

Napisano 19 czerwca 2009 - 19:20

Za każde rozpoczęte 100 kb oznacza, że ściągając 1 Kb płacę za 100, ale ściągając 2,3,4...100 nie, bo już zapłaciłem za pierwszym razem. Potem 101 kilobajt i znów opłata i tak do 200.

W Simplusie w pakietach po 100 kb oznacza, że ściągając 1 szy płacę już za pierwsza paczkę. Jak ściągnę pierwszy kilobajt i rozłączę się, łącząc się ponownie po pewnym czasie ściągam drugi kilobajt. I kolejna opłata jak za kolejne 100 kb. Zapłaciłem za 200 kb, ale ściągnąłem 2 kb. Na tym polega ta różnica i tak ogropmny dysonans w kosztach pomiędzy SimPlusem, a abonamentowym iPlusem

Chyba trafiłeś w sedno ;) już dawno trzeba to było powiedzieć :P

#113 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 czerwca 2009 - 20:33

Zostaje jeszcze karta SimData w Plusie. Naliczanie co 100 kb jak w abonamencie, ale za to rozmowa telefoniczna 1,20 zł/ min - brrrrrr:)

#114 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 19 czerwca 2009 - 22:48

@Piotrex, pełna racja !

Za każde rozpoczęte
100 kb oznacza, że ściągając 1 Kb płacę za 100, ale ściągając 2,3,4...100 nie, bo już zapłaciłem za pierwszym razem. Potem 101 kilobajt i znów opłata i tak do 200.

Od początku tematu o tym mówimy:)

I wracając jeszcze do sprawy. Mając naliczanie co 100kB (czyli za każde rozpoczęte połączenie, nawet jeżeli zużyjemy 1kB naliczane jest 100KB (w zasadzie 200KB, ale pomińmy na razie upload)) ratuje nas podtrzymanie połączenia, o którym mówiliśmy kilka stron wcześniej. Tak podtrzymane połączenie, także nalicza nam oczywiście co 100KB, ale wtedy te kilobajty wykorzystujemy. Bo nie rozłącza co chwile i nie nalicza wciąż od nowa.

-------------------------------
Załóżmy, że mamy program, który co minutę pobiera 1KB z sieci oraz kontrolnie wysyła 0,5KB.

Bez podtrzymania połączenia, przez 1 dobę z pakietu zużyjemy około 281 MB.

1440 (minuty) * 200KB (za każde rozpoczęte połączenie) = 288.000 KB (~281MB) (wliczony upload i download)

Podtrzymane połączanie, naliczy nam w tym samym okresie 2,2 MB.

1440 (minuty) * 1KB (odebrane) = 1440 KB (download)
1440 (minuty) * 0,5KB (wysłane) = 720 KB (upload)
--------------------------- RAZEM -- = 2160 KB ~ 2200 KB (zaokrąglając do stukilobajtowego taryfikatora) (2,2MB)

#115 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 czerwca 2009 - 11:13

Powiem tak, push czy w mail2web czy z fake mobile me - nie ma różnicy w "poborze". Żre tyle samo

#116 enignoxis

enignoxis
  • 43 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 czerwca 2009 - 20:57

Przyłączę się do dyskusji z jedną małą uwagą. Właśnie przetestowałem, że PUSH (który uważam za super usługę) działa NIEZALEŻNIE od ustawień włączenia/włączenia EDGE przez BossPrefs/SBSettings. Oznacza to, że jeśli macie włączony PUSH, to wyłączenie EDGE/3G za pomocą tych narzędzi nie ukróci pobierania wysyłania danych po GPRS (nawet jeśli jesteście w zasięgu sieci WiFi). Dopiero wprowadzenie iPhona w tryb Airplane (lub wyłączenie PUSH jako takiego) daje pozytywne rezultaty. Jeśli zaś chodzi o sam PUSH (mam synchronizację z MobileMe - nie FAKE), to odkryłem że uaktywnia się na chwilę co jakieś 0.5-1 min niezależnie czy ma coś do synchronizacji czy nie. Przy złodziejskim naliczaniu takich połączeń po 100K-in/100K-out, nie dziwię się, że kupiony przeze mnie pakiet 250MB schodzi jak woda :(

#117 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 20 czerwca 2009 - 23:02

Co 0.5-1 min telefon pinguje serwer usługi aby podtrzymać skojarzenie IP z identyfikatorem "klienta". Dzięki temu serwer wie gdzie jest słuchawka. Z taką też granulacją czasową wiadomości push są pchane do telefonu tzn. czas nadejścia wiadomości jest zawsze całkowitą wielokrotnością tej 1 minuty licząc od momentu nawiązania sesji. Z tym, że jeżeli cominutowy "ping" nie nawiązuje nowej sesji bo ta jest cały czas aktywna to nie schodzi 100/100 kB a jedynie parę bajtów.

#118 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 czerwca 2009 - 07:37

Stan konta, poniedziałek, godz. 8.40 - 141600. W ciągu 12 dni NA NIC praktycznie ( push w 99 proc ) zeszło mi ponad 111 MB.
Od piątku od godz. 8.40 zeszło mi 46 MB, przy czym całą sobotę i pół niedzieli tel. był wyłącznie w zasięgu wifi.
Zainstalowałem LockScreen Info z prognozą pogody ( źródło iPhone )

@enignoxis....napisałeś, że.." jeśli macie włączony PUSH, to wyłączenie EDGE/3G za pomocą tych narzędzi nie ukróci pobierania wysyłania danych po GPRS.." U mnie po wyłączeniu EDGE (3G mam na stałe wyłączone ) nie schodzi ani jeden bajt.Gdyby coś zeszło widziałbym to na stanie konta. A tak nie jest. Trzeba jednak uważać na wyłącznik w BossPrefs, bo czasem pomimo wizualnego wyłączenia EDGE jest nadal aktywne. I nie wystarcza odczekanie kilku chwil. Wyłaczam także z WBSettings a czasem nawet resetuję fona. Wówczas nie przejdzie ani jeden bajt.

Dziś już wiem, że oferta SimPlusa jest dobra na wakacyjny wyjazd z niezbędną opcją wyłącznika EDGE. Oferta ta nie nadaje się do codziennego użytkowania ze względu na sposób naliczania.

#119 midnightr

midnightr
  • 23 postów

Napisano 28 czerwca 2009 - 04:29

To jaka alternatywe widzisz dla osob chcacych korzystac z prepaid?:-) W Heyah z tego co pamietam jest co 1kb naliczanie (tyle ze 2gr za 100kb..). Generalnie uwazam, ze jesli ktos korzysta TYLKO z WWW i YT, sprawdza poczte samodzielnie, to pakiety simplusa nie sa zle.

#120 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 28 czerwca 2009 - 08:40

W Heyah jest co 100 kB.

#121 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 02 lipca 2009 - 09:51

Pozostaje mi 42 MB 400 KB. Zaczynając 11 czerwca dziś mija zatem 21 szy dzień. Zeszło NA NIEWIELE ( bo tylko w zasadzie stała aktualizacja prognozy pogody i push nieczynny już od 2 tygodni ) 209 MB 900 KB.
Tylko dzięki tak mądrze wymyślonemu sposobowi wyłudzania pakietów internetowych przez SimPlusa, który operator określa dumnie mianem "BARDZO TANIE SURFOWANIE"
Realnie zużyłem 17.5 MB /4.6 MB, co razem daje 22.1 MB.

Podkreślam raz jeszcze - taki pakiet nadaje się wyłącznie na wakacyjny wyjazd. No chyba, że ktoś nie ma takiego luksusu jak ja przebywając w zasięgu przez 23 godziny na dobę ( godzina na dojazd do i z pracy :))
Ale w takim przypadku konieczne jest co najmniej 500 MB za 35 zł, by choć posiedzieć trochę w necie.

#122 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 lipca 2009 - 09:42

I finał. Po miesiącu korzystania z pakietu 250 MB na koncie pozostało mi 6 MB. Czyli "zjadłem " 246 MB danych u operatora. Rzeczywiście = wg ipka 4,9 + 18,8 = 23,7 MB. Podsumowania już były, konkluzje też :) Na wakacje w sam raz, pod warunkiem pilnowania wyłącznika EDGE :)

#123 Ferbi

Ferbi
  • 117 postów

Napisano 13 lipca 2009 - 11:08

Miałem się przenieść z Heyah do Sim+ ze względu na te pakiety, ale uświadomiłeś mnie, że jest to czyste złodziejstwo. Wolę swoje 2gr/100kb w Heyah i podtrzymywane połączenie przez IM+

#124 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 lipca 2009 - 11:10

Na pakiecie iPlus zauważyłem to samo co TheHX, natomiast mając pakiet 100MB Internet/10MB WAP nie ma takich cyrków - jeśli iPhone podaje 20MB to tak faktycznie jest.

#125 Levy

Levy
  • 658 postów
  • SkądPuławy

Napisano 13 lipca 2009 - 11:58

Miałem się przenieść z Heyah do Sim+ ze względu na te pakiety, ale uświadomiłeś mnie, że jest to czyste złodziejstwo. Wolę swoje 2gr/100kb w Heyah i podtrzymywane połączenie przez IM+

No to wychodzi na to samo co w Plusie, tylko w Heyah drożej.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych