Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

TEST : SimPlus 250 MB w pakiecie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#26 jurget

jurget
  • 72 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 08:44

Ja kupiłem 100MB za 10zł - 4 lipca, dzisiaj po 11 dniach mam jeszcze 85MB. Pobieranie danych co zadany czas mam wyłączone i korzystam z netu tylko jak potrzebuję. Palringo, safari, mail. Pewnie spore znaczenie ma fakt, że 12 godzin dziennie jestem w zasięgu wifi (dom i praca).

#27 kleskus

kleskus
  • 821 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 12:07

Lipa, to już lepiej było tak jak dawniej. 60MB za 10 zł, liczenie co 1KB... Złodzieje, tyle w temacie ;)

#28 jurget

jurget
  • 72 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 12:51

Tak sobie chodziłem po plejadzie i zauważyłem, że Play Fresh daje za 19zł - 1GB

Play: Internet - Oferta na kartę

używał ktoś?

#29 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2009 - 13:21

800 kb ściągnięte od wczoraj od godz. 16.00 ( jest 14.20 ) - pogoda aktualizuje się już 4 razy wolniej. Mówimy tylko i wyłącznie o pakietach w SimPlus. Czyli jest znacznie lepiej. Dziś mogę już chyba stwierdzić, że przy takim układzie pakiet 250 MB za 20 zł będzie optymalnym. Olewam wszelkie pozostałe oferty, bo nie mam zamiaru zmieniać co chwilę kart. Gdyby moja rodzina miała telefony w play, to siedziałbym w playu, najdroższej z zewnątrz sieci. Ale nie siedzi nikt i nie mam nikogo w play czy nawet w Erze. 3mam się Plusa i powiedzmy, że jest bardzo dobrze

#30 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 13:37

Nie wiem co Wy kombinujecie. iPhone sam z siebie pieniędzy nie bierze, ani nie oszukuje na pobrane dane. Ile zużyjemy za tyle zapłacimy. Mi wystarcza 25 MB na MIESIĄC! (w ekstremalnych przypadkach zamawiam 50MB). Korzystam z pusha, pogody na LS (aktualizacja co 1h), do tego kilka razy dziennie komunikator, kilka pobranych e-maili, max. 2-3 strony na dzień, bo używam RSS do czytania wszystkiego co potrzebuje. Generalnie proponuję zamiast odpalać portale porobić sobie linki do RSS, przerzucić się z Fetch na Push, Allegro przeglądać aplikacją, nie Safari i to by było na tyle. Jeżeli znikają dane (sam miałem taki problem) - sprawdzić czy nie mamy jednocześnie włączonych usług lokalizacji i EDGE, bo taki zestaw potrafi zjeść (nie wiem skąd ten bug) do kilkunastu MB dziennie.

#31 jurget

jurget
  • 72 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 13:43

Nie wiem co Wy kombinujecie. iPhone sam z siebie pieniędzy nie bierze, ani nie oszukuje na pobrane dane. Ile zużyjemy za tyle zapłacimy. Mi wystarcza 25 MB na MIESIĄC! (w ekstremalnych przypadkach zamawiam 50MB). Korzystam z pusha, pogody na LS (aktualizacja co 1h), do tego kilka razy dziennie komunikator, kilka pobranych e-maili, max. 2-3 strony na dzień, bo używam RSS do czytania wszystkiego co potrzebuje.

Generalnie proponuję zamiast odpalać portale porobić sobie linki do RSS, przerzucić się z Fetch na Push, Allegro przeglądać aplikacją, nie Safari i to by było na tyle. Jeżeli znikają dane (sam miałem taki problem) - sprawdzić czy nie mamy jednocześnie włączonych usług lokalizacji i EDGE, bo taki zestaw potrafi zjeść (nie wiem skąd ten bug) do kilkunastu MB dziennie.

Ale wiesz o tym, że już nie ma naliczania co do 1bajta? Sorry za pytanie ale ciężko mi w te 25MB uwierzyć.

#32 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 13:58

Ale wiesz o tym, że już nie ma naliczania co do 1bajta? Sorry za pytanie ale ciężko mi w te 25MB uwierzyć.

Nie wiem czy już nie ma, bo nie wiedziałem że takie było.
Uwierz że od jakiś 7 miesięcy wystarczy mi 25MB miesięcznie, może zdarzyły się w tym 2 miesiące, gdzie dokupowałem drugie 25MB lub na starcie brałem 50MB.
Zaznaczę jeszcze, że zdarzają się dni, że z www nie korzystam zupełnie lub takie gdzie nie odbieram maili, ale zdarzają się też miesiące że przepadną mi jakieś MB (limit pakietu - 30 dni).

#33 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2009 - 14:04

Chłopie, o czym Ty mówisz ?? Jakie portale ?? Czytaj. ANI RAZU poza próbą odpalenia Google nie uruchomiłem Safari. Każdorazowa aktualizacja pogody to minimum 200 kb w SimPlusie. Jeśli aktualizujesz co godzinę to masz powiedzmy 10 razy na dzień co dajke 2 MB dziennie. Razy 30 dni w miesiącu...25 MB Ci zatem wystarcza ? Każdorazowe wejście do netu to teraz minimum 200 kb, jedna piąta megabajta ( już nie liczę, że to 1024 kb ) Fetch ? Czy ja napisałem, że mam włączony fetch ?? Czytaj wyraźnie - P U S H tylko i wyłącznie :)
To nie jest żaden bug. Przez 3,5 dnia pozostawałem wyłącznie w zasięgu GSM. Aktualizując co godzinę pogodę tylko z tego targa 4,8 MB dziennie.
Nie zapominaj także o aktualizacji sieciowej ipka, za co też schodzą bajty. Sporo płacą za to Ci, którzy nie wyłączają EDGE/3G...Poczytaj lamentacyjne posty, gdzie wskazywane są niekończące się billingi za kilkubajtowe połączenia do sieci.
Ja mam teraz net cały czas włączony. 24 h

#34 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2009 - 14:11

Ja to nie wiem, jak wy to robicie. Czytam rssy poprzez google reader + przechodzenie do właściwych stron z newsami (a i tak wieczorami wiadomości czytam via wifi bo szybciej działa) czasami trafi się strona z rozkładami jazdy autobusów itp, czasami jakaś*inna raz na tydzień mapy, czasami pogoda mail sprawdzany co 30 minut + push na konta, gdzie jest dostępny razem daje mi to jakieś 500 mb miesięcznie, czego jestem pewien, bo na początku każdego miesiąca resetuję licznik. Dzisiaj jest jak by nie patrzeć*środek miesiąca, a ja już mam pobrane 300 mb a wysłane 20,8.

#35 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2009 - 14:16

no czyli się zgadza jak w morde strzelił :)

#36 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 14:20

Chłopie, o czym Ty mówisz ?? Jakie portale ?? Czytaj. ANI RAZU poza próbą odpalenia Google nie uruchomiłem Safari. Każdorazowa aktualizacja pogody to minimum 200 kb w SimPlusie. Jeśli aktualizujesz co godzinę to masz powiedzmy 10 razy na dzień co dajke 2 MB dziennie. Razy 30 dni w miesiącu...25 MB Ci zatem wystarcza ? Każdorazowe wejście do netu to teraz minimum 200 kb, jedna piąta megabajta ( już nie liczę, że to 1024 kb ) Fetch ? Czy ja napisałem, że mam włączony fetch ?? Czytaj wyraźnie - P U S H tylko i wyłącznie :)
To nie jest żaden bug. Przez 3,5 dnia pozostawałem wyłącznie w zasięgu GSM. Aktualizując co godzinę pogodę tylko z tego targa 4,8 MB dziennie.

Czy ja do Ciebie pisałem o Fetchu? Piszę generalnie do ludzi.
Mówię o pogodzie na LockScreen (nie sądzę, żeby to brało więcej niż jakieś 2KB - kod obrazka do wyświetlenia + opis (max 15 znaków) + st. Celsjusza). Wyłącznie zasięg GSM? To jak aktualizowałeś pogodę skoro nie miałeś dostępu do GPRS, EDGE ani 3G?
I wracając do usług lokalizacji i EDGE na raz - tak to jest bug lub konflikt z innym oprogramowaniem, ponieważ u mnie na włączonych tych 2 usługach jednocześnie notorycznie pobierane są niekontrolowane pakiety, co NIE występuję przy wyłączeniu jednego z nich (i obojętnie czy jest to EDGE czy GPS).

I nie próbuj mi wmówić ile płacę za internet, chyba że to też wiesz lepiej. Mało to do maja, przez jakieś pół roku miałem w tle wciąż działający iLocalis, który co 15 min łączył się z serwerem (pobieranie ew. aktualizacji konfiguracji z serwera).
Wiedziałbym gdybym wyjeżdżał przeszło 400MB poza pakiet co wychodzi z Twoich obliczeń.

Nie zapominaj także o aktualizacji sieciowej ipka, za co też schodzą bajty. Sporo płacą za to Ci, którzy nie wyłączają EDGE/3G...Poczytaj lamentacyjne posty, gdzie wskazywane są niekończące się billingi za kilkubajtowe połączenia do sieci.

Sam włączony EDGE/3G w zasięgu nie ma prawa pobierać żadnych, powtarzam ŻADNYCH danych bez naszej wiedzy! I nie pobiera! Chyba że w tle działają jakieś aplikacje, tudzież widgety (pogody itp.). Ja miałem podobne problemy kilka tygodni temu. Przewróciłem iP do góry nogami, wywaliłem wszystkie mobilestubstraty i okazało się, że powodem był odpalony GPS i EDGE na raz. Teraz jest OK. EDGE/3G może być odpalone 24h na dobę i przy wyłączonej aktualizacji pogody nie jest mi pobierany bez mojej zgody nawet 1KB!

---- Dodano 15-06-2009 o godzinie 14:38 ----

mail sprawdzany co 30 minut + push na konta, gdzie jest dostępny.

Fetch co 30 min to sporo. 48 połączeń podczas doby.

#37 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2009 - 16:36

Fetch co 30 min to sporo. 48 połączeń podczas doby.

Co z tego, że dużo... Nie wyobrażam sobie czekania na informację o ważnych mailach np przez 3 godziny... poza tym na kompie mam zawsze ustawione na 1 min. :)

#38 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 16:57

Dzisiaj jest jak by nie patrzeć*środek miesiąca, a ja już mam pobrane 300 mb a wysłane 20,8.
Ja to nie wiem, jak wy to robicie.

Nie używamy fetcha co 30 min.

#39 DavidX_07

DavidX_07
  • 354 postów
  • SkądKościuszki

Napisano 15 czerwca 2009 - 17:06

nie lepiej push'a zamiast fetcha co 30 min ?

#40 jurget

jurget
  • 72 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 17:16

Trochę obliczeń... Przy pakiecie 250MB najmniejszych transmisji (100kB in + 100kB out) możemy wykonać: 262144000 / 204800 = 1280. Przy samym sprawdzaniu poczty co 30 minut nabijemy dziennie 48 tych minimalnych jednostek (zakładając, że sprawdzenie zamyka się w tych 2x100kB, a tak właśnie będzie w większości przypadków). Teraz podzielimy 1280 / 48 i wychodzi nam prawie 27 dni (a raczej dóB). Prawie wystarczy ten pakiet na sprawdzanie poczty co 30 minut, a jak ktoś ma w domu wifi to wystarczy na pewno. Natomiast pakiet 25MB (gdyby taki istniał jeszcze) przy sprawdzaniu co godzinę samej poczty (pogoda etc. wyłączone) wystarczyłby gdzieś na tydzień. Chyba, że ktoś przebywa 80% czasu w zasięgu wifi - wtedy starczyłby na tydzień.

#41 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 17:25

Nie wiem jak u Was, ale u mnie ten pakiet 25MB wciąż nalicza co do 1bajta.

Pakiety Internetowe w Simplusie

#42 DavidX_07

DavidX_07
  • 354 postów
  • SkądKościuszki

Napisano 15 czerwca 2009 - 17:52

a w regulaminie który wisi na stronie do której linka podałeś jest napisane jak byk, że z dokładnością do 100kb :D może wyjątek dla Ciebie zrobili ;>

#43 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 18:31

No właśnie, póki co dobrze że tak działa. 200KB za byle ruch w transferze to straszna głupota. Nie można jakoś ustawić stałej sesji, żeby non stop był połączony?

#44 DavidX_07

DavidX_07
  • 354 postów
  • SkądKościuszki

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:07

push od tego przecież jest :P

#45 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:20

Trochę obliczeń...

Przy pakiecie 250MB najmniejszych transmisji (100kB in + 100kB out) możemy wykonać:

262144000 / 204800 = 1280.

Przy samym sprawdzaniu poczty co 30 minut nabijemy dziennie 48 tych minimalnych jednostek (zakładając, że sprawdzenie zamyka się w tych 2x100kB, a tak właśnie będzie w większości przypadków).

Teraz podzielimy 1280 / 48 i wychodzi nam prawie 27 dni (a raczej dóB).

Prawie wystarczy ten pakiet na sprawdzanie poczty co 30 minut, a jak ktoś ma w domu wifi to wystarczy na pewno.

Obliczenia miały by sens gdyby nie to, że patrzę*się na licznik w iPhonie, który liczy dane co do bajta a nie w pakietach po 100kb. Zauważ że fizycznie połączenie się z serwerem i sprawdzenie, czy są nowe wiadomości na pewno nie zajmuje 100 kb, tylko co najwyżej kilka (zakładając, że przy większości sprawdzeń i tak nie jest pobierana żadna poczta). Biorąc pod uwagę powyższe dane, na pewno schodzi mi o wiele mniej miesięcznie na pocztę niż wyliczone przez Ciebie 250mb z 500mb , jakie średnio zużywam.

#46 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:23

Ludzie...spokojnie..ipek sprawdzając sieć za każdym razem łyka bajty. Za każdym. W przypadku SimPlusa wychodzi, że co najmniej 200 kb ( 100 we/ 100 wy - nawet jak ściągnie 5 kb i wyśle 5 kb potem się rozłączy - operator naliczy 2 x 100 kb ). Przy pogodzie to samo. Każda operacja poza push to co najmniej 200 kb ( push ma tryb ciągły ) na dzień dobry. Więc kolego Piotr.pot to nie tak - ipek łączy się bez Twojej wiedzy ( teoretycznie, bo po billingach wiesz o tym :)) i bez Twojej zgody łyka te bajty..

#47 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:23

A odnośnie pusha - bardzo niewiele serwerów go wciąż obsługuje, a ja nie chcę np przekierowywać swojego konta uczelnianego, z jednej firmy, z drugiej firmy, z grupy ogniowej oraz prywatnego do jednego wielkiego gara zwanego gmail, nie tylko ze względów estetycznych, ale głównie ze względu bezpieczeństwa.

---- Dodano 15-06-2009 o godzinie 18:25 ----
Ja tak poza tym kolejny raz się zapytam: po co ktoś kupuje telefon za 2000 zł, skoro nie stać go na zapewnienie sobie (i telefonowi) nieskrępowanego dostępu do internetu?

#48 Piotr.pot

Piotr.pot
  • 226 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:30

Więc kolego Piotr.pot to nie tak - ipek łączy się bez Twojej wiedzy ( teoretycznie, bo po billingach wiesz o tym :)) i bez Twojej zgody łyka te bajty..

Nie masz racji:) iP sam z siebie nie ma prawa pobierać żadnych danych bez naszej wiedzy. To że nas okradają (u mnie póki co mam bajtowe naliczanie:P) to wina Plusa, nie telefonu, bo telefon z wyłączoną pogodą, lokalizacją, fetchem itp itd. nie ma prawa zabrać nam nic a nic z pakietu i tego nie robi...

Tak teraz pomyślałem, że ew. AppStore sprawdza co jakiś czas aktualizacje naszych aplikacji (nie wiem jak często).

Już boje się co będzie jak skończy mi sie ten pakiet a następny zaczną liczyć po 200KB od byle ruchu. To się mija z celem. Nie ma jakiejś Insomnii działającej z siecią komórkową?

Ja tak poza tym kolejny raz się zapytam: po co ktoś kupuje telefon za 2000 zł, skoro nie stać go na zapewnienie sobie (i telefonowi) nieskrępowanego dostępu do internetu?

Bardzo to głupie pytanie, ale bardzo bardzo bardzo głupie.

#49 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:42

Już boje się co będzie jak skończy mi sie ten pakiet a następny zaczną liczyć po 200KB od byle ruchu. To się mija z celem. Nie ma jakiejś Insomnii działającej z siecią komórkową?

jest. tu jest opisany dzialajacy patent na podtrzymanie sesji dla mejla http://www.myapple.p...or-edge-19.html

ale co z bateria?

taryfikacja to nie problem jesli ceny pakietow sa niskie. ale to polska wiec sa jakie sa. i tak jest lepiej niz u "stacjonarnych" isp.

#50 TheHX

TheHX
  • 1 550 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 czerwca 2009 - 20:53

Piotr.pot./..Twoje bajtowe naliczanie to raczej jakaś legenda..Ale ok...Poczytaj fora - ludzi krew zalewa za rachunki połączeń internetowych. Nie od dziś, nie od wczoraj, nie od roku...Ja nie mając pakietu wyłączam EDGE, by nie znaleźć się w czarnej doopie, gdy nagle dostanę ino o braku środków na koncie. Każdorazowe włączenie ( przyciskiem home ) to lokalizowanie ipka w sieci, co w przypadku włączonego EDGE zabiera bajty. Nie mówię o jakichkolwiek programach działających w tle.
To jest urok ipka, czego nie ma chyba żaden inny telefon. I żaden nie ma tego uroku, co ipek. Nie jestem jak muzułmanin podążający za muzeinem. Wiele fonów przerobiłem. Przez ostatnie blikso 2 lata jestem tylko z ajfonem. Z wielu względów widząc także jego sporo ułomności...
Jest godz. 22.00, od czwartku ( 4,5 dnia ) zostało mi 214700 kb. Czyli zeżarł mi dotąd 36 MB

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych