TEST : SimPlus 250 MB w pakiecie
Napisano 15 czerwca 2009 - 08:44
Napisano 15 czerwca 2009 - 12:07

Napisano 15 czerwca 2009 - 12:51
Play: Internet - Oferta na kartÄ
używał ktoś?
Napisano 15 czerwca 2009 - 13:21
Napisano 15 czerwca 2009 - 13:37
Napisano 15 czerwca 2009 - 13:43
Nie wiem co Wy kombinujecie. iPhone sam z siebie pieniędzy nie bierze, ani nie oszukuje na pobrane dane. Ile zużyjemy za tyle zapłacimy. Mi wystarcza 25 MB na MIESIĄC! (w ekstremalnych przypadkach zamawiam 50MB). Korzystam z pusha, pogody na LS (aktualizacja co 1h), do tego kilka razy dziennie komunikator, kilka pobranych e-maili, max. 2-3 strony na dzień, bo używam RSS do czytania wszystkiego co potrzebuje.
Generalnie proponuję zamiast odpalać portale porobić sobie linki do RSS, przerzucić się z Fetch na Push, Allegro przeglądać aplikacją, nie Safari i to by było na tyle. Jeżeli znikają dane (sam miałem taki problem) - sprawdzić czy nie mamy jednocześnie włączonych usług lokalizacji i EDGE, bo taki zestaw potrafi zjeść (nie wiem skąd ten bug) do kilkunastu MB dziennie.
Ale wiesz o tym, że już nie ma naliczania co do 1bajta? Sorry za pytanie ale ciężko mi w te 25MB uwierzyć.
Napisano 15 czerwca 2009 - 13:58
Nie wiem czy już nie ma, bo nie wiedziałem że takie było.Ale wiesz o tym, że już nie ma naliczania co do 1bajta? Sorry za pytanie ale ciężko mi w te 25MB uwierzyć.
Uwierz że od jakiś 7 miesięcy wystarczy mi 25MB miesięcznie, może zdarzyły się w tym 2 miesiące, gdzie dokupowałem drugie 25MB lub na starcie brałem 50MB.
Zaznaczę jeszcze, że zdarzają się dni, że z www nie korzystam zupełnie lub takie gdzie nie odbieram maili, ale zdarzają się też miesiące że przepadną mi jakieś MB (limit pakietu - 30 dni).
Napisano 15 czerwca 2009 - 14:04

To nie jest żaden bug. Przez 3,5 dnia pozostawałem wyłącznie w zasięgu GSM. Aktualizując co godzinę pogodę tylko z tego targa 4,8 MB dziennie.
Nie zapominaj także o aktualizacji sieciowej ipka, za co też schodzą bajty. Sporo płacą za to Ci, którzy nie wyłączają EDGE/3G...Poczytaj lamentacyjne posty, gdzie wskazywane są niekończące się billingi za kilkubajtowe połączenia do sieci.
Ja mam teraz net cały czas włączony. 24 h
Napisano 15 czerwca 2009 - 14:11
Napisano 15 czerwca 2009 - 14:16

Napisano 15 czerwca 2009 - 14:20
Chłopie, o czym Ty mówisz ?? Jakie portale ?? Czytaj. ANI RAZU poza próbą odpalenia Google nie uruchomiłem Safari. Każdorazowa aktualizacja pogody to minimum 200 kb w SimPlusie. Jeśli aktualizujesz co godzinę to masz powiedzmy 10 razy na dzień co dajke 2 MB dziennie. Razy 30 dni w miesiącu...25 MB Ci zatem wystarcza ? Każdorazowe wejście do netu to teraz minimum 200 kb, jedna piąta megabajta ( już nie liczę, że to 1024 kb ) Fetch ? Czy ja napisałem, że mam włączony fetch ?? Czytaj wyraźnie - P U S H tylko i wyłącznie
To nie jest żaden bug. Przez 3,5 dnia pozostawałem wyłącznie w zasięgu GSM. Aktualizując co godzinę pogodę tylko z tego targa 4,8 MB dziennie.
Czy ja do Ciebie pisałem o Fetchu? Piszę generalnie do ludzi.
Mówię o pogodzie na LockScreen (nie sądzę, żeby to brało więcej niż jakieś 2KB - kod obrazka do wyświetlenia + opis (max 15 znaków) + st. Celsjusza). Wyłącznie zasięg GSM? To jak aktualizowałeś pogodę skoro nie miałeś dostępu do GPRS, EDGE ani 3G?
I wracając do usług lokalizacji i EDGE na raz - tak to jest bug lub konflikt z innym oprogramowaniem, ponieważ u mnie na włączonych tych 2 usługach jednocześnie notorycznie pobierane są niekontrolowane pakiety, co NIE występuję przy wyłączeniu jednego z nich (i obojętnie czy jest to EDGE czy GPS).
I nie próbuj mi wmówić ile płacę za internet, chyba że to też wiesz lepiej. Mało to do maja, przez jakieś pół roku miałem w tle wciąż działający iLocalis, który co 15 min łączył się z serwerem (pobieranie ew. aktualizacji konfiguracji z serwera).
Wiedziałbym gdybym wyjeżdżał przeszło 400MB poza pakiet co wychodzi z Twoich obliczeń.
Sam włączony EDGE/3G w zasięgu nie ma prawa pobierać żadnych, powtarzam ŻADNYCH danych bez naszej wiedzy! I nie pobiera! Chyba że w tle działają jakieś aplikacje, tudzież widgety (pogody itp.). Ja miałem podobne problemy kilka tygodni temu. Przewróciłem iP do góry nogami, wywaliłem wszystkie mobilestubstraty i okazało się, że powodem był odpalony GPS i EDGE na raz. Teraz jest OK. EDGE/3G może być odpalone 24h na dobę i przy wyłączonej aktualizacji pogody nie jest mi pobierany bez mojej zgody nawet 1KB!Nie zapominaj także o aktualizacji sieciowej ipka, za co też schodzą bajty. Sporo płacą za to Ci, którzy nie wyłączają EDGE/3G...Poczytaj lamentacyjne posty, gdzie wskazywane są niekończące się billingi za kilkubajtowe połączenia do sieci.
---- Dodano 15-06-2009 o godzinie 14:38 ----
Fetch co 30 min to sporo. 48 połączeń podczas doby.mail sprawdzany co 30 minut + push na konta, gdzie jest dostępny.
Napisano 15 czerwca 2009 - 16:36
Fetch co 30 min to sporo. 48 połączeń podczas doby.
Co z tego, że dużo... Nie wyobrażam sobie czekania na informację o ważnych mailach np przez 3 godziny... poza tym na kompie mam zawsze ustawione na 1 min.

Napisano 15 czerwca 2009 - 16:57
Nie używamy fetcha co 30 min.Dzisiaj jest jak by nie patrzeć*środek miesiąca, a ja już mam pobrane 300 mb a wysłane 20,8.
Ja to nie wiem, jak wy to robicie.
Napisano 15 czerwca 2009 - 17:06
Napisano 15 czerwca 2009 - 17:16

Napisano 15 czerwca 2009 - 17:25
Pakiety Internetowe w Simplusie
Napisano 15 czerwca 2009 - 17:52

Napisano 15 czerwca 2009 - 18:31
Napisano 15 czerwca 2009 - 19:07

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:20
Trochę obliczeń...
Przy pakiecie 250MB najmniejszych transmisji (100kB in + 100kB out) możemy wykonać:
262144000 / 204800 = 1280.
Przy samym sprawdzaniu poczty co 30 minut nabijemy dziennie 48 tych minimalnych jednostek (zakładając, że sprawdzenie zamyka się w tych 2x100kB, a tak właśnie będzie w większości przypadków).
Teraz podzielimy 1280 / 48 i wychodzi nam prawie 27 dni (a raczej dó.
Prawie wystarczy ten pakiet na sprawdzanie poczty co 30 minut, a jak ktoś ma w domu wifi to wystarczy na pewno.
Obliczenia miały by sens gdyby nie to, że patrzę*się na licznik w iPhonie, który liczy dane co do bajta a nie w pakietach po 100kb. Zauważ że fizycznie połączenie się z serwerem i sprawdzenie, czy są nowe wiadomości na pewno nie zajmuje 100 kb, tylko co najwyżej kilka (zakładając, że przy większości sprawdzeń i tak nie jest pobierana żadna poczta). Biorąc pod uwagę powyższe dane, na pewno schodzi mi o wiele mniej miesięcznie na pocztę niż wyliczone przez Ciebie 250mb z 500mb , jakie średnio zużywam.
Napisano 15 czerwca 2009 - 19:23

Napisano 15 czerwca 2009 - 19:23
---- Dodano 15-06-2009 o godzinie 18:25 ----
Ja tak poza tym kolejny raz się zapytam: po co ktoś kupuje telefon za 2000 zł, skoro nie stać go na zapewnienie sobie (i telefonowi) nieskrępowanego dostępu do internetu?
Napisano 15 czerwca 2009 - 19:30
Nie masz racji:) iP sam z siebie nie ma prawa pobierać żadnych danych bez naszej wiedzy. To że nas okradają (u mnie póki co mam bajtowe naliczanie:P) to wina Plusa, nie telefonu, bo telefon z wyłączoną pogodą, lokalizacją, fetchem itp itd. nie ma prawa zabrać nam nic a nic z pakietu i tego nie robi...Więc kolego Piotr.pot to nie tak - ipek łączy się bez Twojej wiedzy ( teoretycznie, bo po billingach wiesz o tym
) i bez Twojej zgody łyka te bajty..
Tak teraz pomyślałem, że ew. AppStore sprawdza co jakiś czas aktualizacje naszych aplikacji (nie wiem jak często).
Już boje się co będzie jak skończy mi sie ten pakiet a następny zaczną liczyć po 200KB od byle ruchu. To się mija z celem. Nie ma jakiejś Insomnii działającej z siecią komórkową?
Bardzo to głupie pytanie, ale bardzo bardzo bardzo głupie.Ja tak poza tym kolejny raz się zapytam: po co ktoś kupuje telefon za 2000 zł, skoro nie stać go na zapewnienie sobie (i telefonowi) nieskrępowanego dostępu do internetu?
Napisano 15 czerwca 2009 - 19:42
Już boje się co będzie jak skończy mi sie ten pakiet a następny zaczną liczyć po 200KB od byle ruchu. To się mija z celem. Nie ma jakiejś Insomnii działającej z siecią komórkową?
jest. tu jest opisany dzialajacy patent na podtrzymanie sesji dla mejla http://www.myapple.p...or-edge-19.html
ale co z bateria?
taryfikacja to nie problem jesli ceny pakietow sa niskie. ale to polska wiec sa jakie sa. i tak jest lepiej niz u "stacjonarnych" isp.
Napisano 15 czerwca 2009 - 20:53
To jest urok ipka, czego nie ma chyba żaden inny telefon. I żaden nie ma tego uroku, co ipek. Nie jestem jak muzułmanin podążający za muzeinem. Wiele fonów przerobiłem. Przez ostatnie blikso 2 lata jestem tylko z ajfonem. Z wielu względów widząc także jego sporo ułomności...
Jest godz. 22.00, od czwartku ( 4,5 dnia ) zostało mi 214700 kb. Czyli zeżarł mi dotąd 36 MB
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych