Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaka różnica między Maciem a innymi laptopami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#26 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:19

2) jestes i....nny :) i dla nas wszystkich bedzie lepiej jak kupisz PC

proste :)

nie chcesz powiększać społeczności apple?:-o

a kto ci powiedzial ze nie widze roznicy?

#27 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:24

nie chce, aby unikac takich tematow jak twoj

#28 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:27

nie chce, aby unikac takich tematow jak twoj

to go nie czytaj i idź spać, bo już pora ;)

#29 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:29

cholera kiedy Apple zamieniło się w sektę? jakoś nie zauważyłem tego procesu, za to zmiany widze gołym okiem. chłopak sie zajaral jabcami a ty mu kazesz paralelę z iphona przeciągać. żałość bije z niektórych tutaj czcicieli wielkiego jabłka niemiłosiernie. nie jesteś zajarany 100%, nie całujesz zdjęcia steve na dobranoc, nie zostawiasz w kałuży krwi każdego windowsowca, nie jesteś wystarczająco makowy żeby mieć macbooka. ot co

#30 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:46

haha, wlasnie! dobrze ujete! Swoja droga maxolo - musisz byc w pelni swiadomy i przygotowany na to ze posiadanie macbooka wiaze sie z predzej czy pozniej praktykami typu klaskanie samemu do prezentacji keynote 2009 grajacej w quicktimie:> Ale mysle ze to i ta normalniejesze niz uwazanie ze Vista jest wygodna i dobra bo wszyscy uzywaja:))

#31 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:48

Poza tym -> Co mi po czterech rdzeniach PCta? Co mi po 4-8GB RAM, gdy mam Vistę home premium, tak chętnie dodawaną dziś do komputerów, która obsłuży 3,2 GB i będzie się wieszać codziennie. Co mi po Nvidii 9600 GT gdy i tak nic z tego nie wykorzystuję/nie gram/nie robię animacji czy grafiki... Mimo to, moim zdaniem to jest też zaleta OS X, że jest on na tyle zoptymalizowany (jak i wszystkie aplikacje iLife, iWork itd.), że wszystko działa elegancko niemal na każdym Maku :)
Dla mnie po prostu jest bez sensu porównywanie tego, co ma komputer wpisane w papierkach... Dla mnie jest ważne to, jak działa w praktyce i czy odpowiada moim wymaganiom, a nie, żeby mieć 4 rdzenie do surfowania po internecie... :rolleyes:

1) Vista Home Premium jest w wersji zarówno 32 jak i 64 bit a ty pisząc miałeś na myśli wersje 32 bit
2) Przez ten tydzień miałem z makiem więcej problemów niż z PC przez rok, i o ile w PC wiem dlaczego nastąpił problem z systemem to w OS X posypało się samo z nijakiego powodu, bo nawet pół aplikacji nie doinstalowałem a system miał zaledwie dwa tygodnie.
3) Optymalizacja w maku - Bulshit jak dla mnie marketing i wmawianie ludziom ciemnoty, gdyby MS kupował PC z biedronki za 2000zł i sprzedawał je za 6000zł to pewnie też by działało wszystko pięknie, zresztą jaki kolwiek producent systemu nawet Ubuntu jako dodawane do kompa z ceną x3 też by na pewno ładnie chodziło ale nikt go nie docenia bo jest za free.
4) Oczywiście że każdy sobie kupuje co chce i jak chce byle by mu było wygodnie, i napisze więcej powinno być wygodnie i racjonalnie cenowo. Zwróć uwagę że ten GF9600 GT na rynku PC jest kartą (dostaniesz ja +- 400zł) low-endoą, C2D podobnie bo ludzie już od dawna wolą Quady, teraz gdy ludzie zaczynają myśleć o i7 apple zaczyna przechodzić na Quady z tego co podają różne źródła. Jak dla mnie apple bierze resztki produkcyjne za grosze czyli to czego nie biorą użytkownicy PC wkłada w swoją obudowę + OS X i na tym robią furorę. A już najlepiej widać ich marketing na iPhonie najpierw produkt praktycznie z samą funkcją telefonu, potem kolejne wersje z coraz to nowszymi jak dla iPhonea funkcjami i nowe oprogramowania, a to wszystko dla rozgłosu.

#32 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:49

ja oglądałem keynote na bacznośc z ręką na sercu i łzami w oczach niestety nie było teraz "one more thing" i nie miałem tego błogiego dreszczyka emocji

#33 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:53

bzdury piszesz panie seb! co ludziom po 4rdzeniach jak wiekszosc aplikacji nie bedzie tego umiala wykorzystac? huh? Mac tym sie rozni od PC ze jak juz jest standard to on robi z niego wtedy uzytek gdy to ma sens. A na Viste 64bit tez znajdz programy 64bit! jak na lekarstwo ich jest wiec nie pisz bzdur!

#34 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 00:11

@seb - poza tym, jaką vistę najczęściej dorzucają? 32 BIT, a jakże :) A pisałem właśnie o tej, która tak chętnie dodawana jest dziś do laptopów PC... Czyli o wersji 32-bitowej ;) 2)A to widzisz, ja mam odwrotną sytuację. Używałem sobie windowsa, nagle BUM coś nie działa = reinstall. W OS X jeszcze nic mi nie padło 'ot tak', jak już to z mojej winy i zawsze umiałem konsolowo bądź w inny sposób naprawić... Cóż, przyzwyczajenia z Linuksa wychodzą :rolleyes: 3) Optymalizacja na Maku jest mocno odczuwalna. Zainstaluj vistę na Maku i powiedz co szybciej działa... A marketingiem jest wrzucanie przez każdego producenta blaszaków najnowszych QUADów, kart graf, itd, a i tak przy normalnym użytkowaniu (no, może nie na viście, ale na XP :lol: ) to conajmniej 1/4 tej mocy jest niewykorzystana po prostu. W maku idzie to lepiej wykorzystać, a już zwłaszcza jak już zawita u nas Snow Leopard i full 64 BIT i openCL! WoooHoo! Wszystkie aplikacje uruchamiane w 64 bitach, a nie te pseudo 64 bity w viście... Poza tym, winda puchnie w miare używania. DLLi się zbiera, rejestr się napełnia i winda po prostu działa coraz wolniej. Poza tym, winda zawsze miała i będzie mieć problemy z kolejkowaniem procesów, co przy aplikacjach typu AfterEffects itd jest po prostu uciążliwe i Mac OS X radzi sobie dużo lepiej nawet na 'gorszym' hardware. A jeżeli takich aplikacji nie używasz, to po co Ci 4 rdzenie itd? I tak w kółko macieju... :rolleyes:

#35 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 00:15

otoz to, wojciecho! podpisuje sie pod tym wszystkiema konczynamy!:D swiete slowa!

#36 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 11 czerwca 2009 - 00:22

w ogole sie nie znacie, bo to jest najlepszy sprzet, jak widac na zalaczonym obrazku nawet odciaga starego macfaga od macbooka

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#37 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 10:21

bzdury piszesz panie seb! co ludziom po 4rdzeniach jak wiekszosc aplikacji nie bedzie tego umiala wykorzystac? huh?

Mac tym sie rozni od PC ze jak juz jest standard to on robi z niego wtedy uzytek gdy to ma sens.
A na Viste 64bit tez znajdz programy 64bit! jak na lekarstwo ich jest wiec nie pisz bzdur!

Pokaż mi gdzie jest ten użytek w Makach ? Jest tak sprzęt używany ze jak na YouTube dam sobie lepszą jakość HD to komputer nie wyrabia, to jest dla was ta optymalizacja ? Jak wam będą do komputerów dawać dwu rdzeniowe Celerony za 6000zł też będziecie pisać że dają je dlatego bo da się je wykorzystać ? Co do PC kupuje i składam tak jak jest mi wygodnie a OS X też na nim postawie o ile zechce to zrobić. Lubie pracować na OS X, lubie te komputery itd ... , ale nigdy w życiu nie napisze że jest tu coś optymalizowane, jak dla mnie jest po prostu okrojone do garstki sprzętu z którą i tak jest problem.

#38 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 10:47

zasada jest prosta - kazdy Mac na 2 razy slabszym sprzecie bedzie i tak smigal 10razy lepiej niz kazdy win na 2 razy lepszym:) Co z tego ze masz limuzyne jak kierowca pijany.

#39 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 10:56

Jest tak sprzęt używany ze jak na YouTube dam sobie lepszą jakość HD to komputer nie wyrabia, to jest dla was ta optymalizacja ?

Nie no w życiu się tak nie uśmiałem... Rozumiem, że 'używany sprzęt' to Twój iMac G3? Chłopie! To jest komputer sprzed 10 lat! Ludzie wtedy nawet o flashu nie słyszeli, a Ty narzekasz? Przecież nawet tutaj widać optymalizację jak na dłoni! Masz 10cio letniego Maka i co? OS X śmiga! Spróbuj kupić 10cio letniego PCta i postawić na nim Vistę (lub nawet XP) i odpal filmik na YouTube, to nawet bym się nie zdziwił jak bez lepszej jakości nie pójdzie :lol:

#40 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 10:58

zasada jest prosta - kazdy Mac na 2 razy slabszym sprzecie bedzie i tak smigal 10razy lepiej niz kazdy win na 2 razy lepszym:)

Udowodnij mi to ? Mój stary PC sobie bez problemu radzi z tym co Mac Mini wysiada np youtube HD. Jeszcze na PowerPC można by się było doszukiwać optymalizacji, a teraz to chyba optymalizacja Cidera itd ...

Nie no w życiu się tak nie uśmiałem... Rozumiem, że 'używany sprzęt' to Twój iMac G3? Chłopie! To jest komputer sprzed 10 lat! Ludzie wtedy nawet o flashu nie słyszeli, a Ty narzekasz? Przecież nawet tutaj widać optymalizację jak na dłoni! Masz 10cio letniego Maka i co? OS X śmiga! Spróbuj kupić 10cio letniego PCta i postawić na nim Vistę (lub nawet XP) i odpal filmik na YouTube, to nawet bym się nie zdziwił jak bez lepszej jakości nie pójdzie :lol:

Miałem na myśli mojego mini. Gdybyś troszkę spojrzał na to obiektywnie zobaczył byś że mak ma o wiele więcej wad i problemów niż PC jestem za makami ale i jestem tego świadomy.

PS Jak odzyskam telefon to nagram króciutki filmik z pokazem tej optymalizacji, może wtedy dojrzycie że jej nie ma na intelu.

#41 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 11:00

2) Przez ten tydzień miałem z makiem więcej problemów niż z PC przez rok, i o ile w PC wiem dlaczego nastąpił problem z systemem to w OS X posypało się samo z nijakiego powodu, bo nawet pół aplikacji nie doinstalowałem a system miał zaledwie dwa tygodnie.

Hmm, jak ktoś pływać nie umie to mówi, że woda za mokra... :]

A już najlepiej widać ich marketing na iPhonie najpierw produkt praktycznie z samą funkcją telefonu, potem kolejne wersje z coraz to nowszymi jak dla iPhonea funkcjami i nowe oprogramowania, a to wszystko dla rozgłosu.

Widać, że zupełnie nie rozumiesz filozofii Apple bądź na siłę próbujesz doszukać się analogii do dzialań innych firm.

Co z tego ze masz limuzyne jak kierowca pijany.

Piękne :D i jakże prawdziwe :)

#42 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 11:10

Hmm, jak ktoś pływać nie umie to mówi, że woda za mokra... :]

Pewnie tylko zobacz sobie na ilość postów która się przewija przez myapple a ile przez fora PCtowe, o o ile na myapple problem jest ogromny bo serwis patrzy zarobić fortunę a wymiana czegokolwiek jest praktycznie wymianą wszystkiego albo wadliwa seria grafiki którą wszyscy mają gdzieś, na forum PC padła płyta kupuje nową za 300 zł, gwarancja to dostane część zamienną i mam kompa dalej.

#43 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 11:35

Pewnie tylko zobacz sobie na ilość postów która się przewija przez myapple a ile przez fora PCtowe, o o ile na myapple problem jest ogromny bo serwis patrzy zarobić fortunę a wymiana czegokolwiek jest praktycznie wymianą wszystkiego albo wadliwa seria grafiki którą wszyscy mają gdzieś, na forum PC padła płyta kupuje nową za 300 zł, gwarancja to dostane część zamienną i mam kompa dalej.

Jesteś niekonsekwentny. Wyżej napisałeś że miałeś problemy z OSX a teraz o problemach sprzętowych... Mógłbyś przynajmniej zdradzić co Ci faktycznie sprawiało problemy? Póki co to rzucasz ogólnikami przytaczając problemy innych osób, które notabene zdarzają się na każdej platformie. Nic nie dzieje się bez przyczyny i moim zdaniem jeśli chodzi o kłopoty z systemem operacyjnym to najczęściej wina leży po stronie użytkownika.
Ile masz for macowych a ile pecetowych? Zapisany jesteś na wszystkie skoro twierdzisz, że więcej postów tyczy się problemów z produktami Apple?

#44 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 11:46

Zalezy czy to musi byc komputer "mobilny" i od wiedzy i checi uzytkownika.
Co prawda na forum nie mozna polecac hacintoshy, ale ja to bym jednak proponowal "pewnego PC".
Jesli nie musi byc superwydajna i mobilna maszyna to moze warto kupic cos takiego:
Micro-ITX
Na Atomie, wlozysz do srodka jedna kosc 2GB plus dysk oraz wifi najlepiej na chipsecie broadcom ;) i mozesz naprawde sporo z takim sprzetem. Albo np. jako serwer sieciowy, czy udostepnienie drukarki wielofunkcyjnej w sieci, nie wspominajac juz o tym ze mozna podlaczyc dowolne urzadzenia na USB i wgrac od groma rozmaitych systemow operacyjnych, a zarzadzac np. przez wirtualny desktop...

#45 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 11:48

Miałem problemy z OSX a raczej chyba z sterownikami do GMA950 ponieważ pojawiały się dziwne rzeczy na monitorze, od przekłamanych animacji do problemów w wyświetlaniu prostych aplikacji nie koniecznie graficznych, a na to już nic nie mogłem poradzić po prostu apple namieszało coś w 10.5.7, i w sumie nie żałuje do wróciłem sobie do 10.4 który na prawdę uważam za świetny system. Z sprzętowymi problemami miałem też już troszkę do czynienia, najpierw dysk padł zaraz po gwarancji wsadziłem swój, potem sprawne huby USB przestały działać na Macu dlaczego ? nie wiem kupiłem D-linka i działa. Inforlinia apple też nie do końca potrafią pomagać raz mi facet kazał skasować plik z prefpanes i gdyby nie to że miałem kopie to stracił bym panel sterownia Sapces ale w miarę szybko szkodę sobie naprawiłem. W domu mam 2 Maki, 2 iPody i jednego PC z którego praktycznie nie korzystam, jak dla mnie apple było na dobrej drodze i nadal mają szanse tylko zawróciły im w głowie liczby związane z iPhone i AppStore, a w polsce bardzo negatywnie an to wpływają ceny i ogólnie serwis.

#46 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 12:08

Miałem problemy z OSX a raczej chyba z sterownikami do GMA950 ponieważ pojawiały się dziwne rzeczy na monitorze, od przekłamanych animacji do problemów w wyświetlaniu prostych aplikacji nie koniecznie graficznych, a na to już nic nie mogłem poradzić po prostu apple namieszało coś w 10.5.7, i w sumie nie żałuje do wróciłem sobie do 10.4 który na prawdę uważam za świetny system.

A próbowałeś zainstalować na nowo Leosia i położyć nań Combo update do 10.5.7? Może wcale nie musiałbyć wracać do Tigera?

Z sprzętowymi problemami miałem też już troszkę do czynienia, najpierw dysk padł zaraz po gwarancji wsadziłem swój, potem sprawne huby USB przestały działać na Macu dlaczego ? nie wiem kupiłem D-linka i działa.

Dysk nie jest produktem Apple. Dyski padają też w pecetach, i chyba nie winisz wtedy producenta płyty głównej za do że dysk padł, hm?
Te huby USB to jakiś porządny sprzęt był czy chińska masówka? Maczki niechętnie współpracują ze sprzętem, który nie trzyma standardów (vide tanie moduły RAM). Reasumując nie miałeś problemu z Apple tylko z produktami innych firm, które odmówiły chęci współpracy z Makiem, ot co.

Inforlinia apple też nie do końca potrafią pomagać raz mi facet kazał skasować plik z prefpanes i gdyby nie to że miałem kopie to stracił bym panel sterownia Sapces ale w miarę szybko szkodę sobie naprawiłem.

Z ciekawości spytam: gdzie dokładnie dzwoniłeś? :)

W domu mam 2 Maki, 2 iPody i jednego PC z którego praktycznie nie korzystam, jak dla mnie apple było na dobrej drodze i nadal mają szanse tylko zawróciły im w głowie liczby związane z iPhone i AppStore, a w polsce bardzo negatywnie an to wpływają ceny i ogólnie serwis.

Nie sądzę by Stefanowi cokolwiek zawróciło w głowie, człowiek który nie zna dnia ani godziny kiedy przyjdzie mu się pożegnać ze światem, ma inną hierarchię i postrzeganie pewnych spraw.
Myślisz, że ceny w Polsce ustala Apple? Albo, że sprzedaje dystrybutorowi sprzęt w cenie End User? Żyjemy w specyficznym kraju i nieporozumieniem jest obwiniać firmę za wielką wodą o wszystkie plagi egipskie z jakimi walczymy na codzień.

#47 lisciu

lisciu
  • 31 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 12:49

seb, dobrze gada. Ja w ogóle nie potrafię zrozumieć tego bojkotu applowskich fanów. 64bity nie potrzebne? Quady nie potrzebne? Aż mnie śmiechem zalaliście. No proszę was to, że połowa użytkowników tego forum używa appla na youtubach albo innych badziewiach to się nie dziwie, że im nie potrzebne. Jakbyś pracował w profesjonalnych programach typu środowiska CADowskiego lub dużych złożeniówkach to byś wiedział o czym mowa, a ludzie kupują quady nie tylko dlatego, ale i dlatego, że są tanie już i w niektórych grach dają im jako takie szczęście. Vista 64bit? Miałem i ten system śmiga w stosunku do 32bit, wręcz lata. I ja nie jestem tu by krytykować appla, ale bawi mnie, że drzazgę w czyimś oku to wy widzicie, ale kołka w swoim to nie bardzo. Tak czy siak ja lubię macbooki, ale widzę także ich nieudolność i politykę appla.

#48 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 13:10

64 bity potrzebne, podobnie jak i quady, ale jak ktoś właśnie pracuje w takich programach, przecież pisałem o tym. Ludzie kupują Quady i vistę 32 Bit do tego dostają i połowa wydajności idzie w gwizdek... Apple natomiast ze Snow Leo wprowadzi(ło) sporą rewolucję, w końcu wszystkie aplikacje uruchamiane będą w 64 bitach, a nie jak na viście, że zależy to od tego, czy programiście danego programu się będzie chciało napisać program na architekturę 64bit, a, z tego co wiem, jest to dużo trudniejsze niż programowanie na 32 bit. Dlatego przeciętny programista nie zawraca se tym głowy i tu za niego działa Snow Leo i jego narzędzia, sam facet z Apple'a o tym mówił na WWDC. Tak się składa, że miałem porównanie renderingu After Effects na PC z Quadem, 4GB RAM, Nvidią 9600 GT bodajże i... Windowsem XP 32 Bit. Mniejwięcej podobny projekt w Motion 3 na iMaku C2D 2,8, 4GB RAM i Nvidią 8800 trwał o niebo krócej. Na PCcie głupi filmik, trwający około minuty renderował się ponad godzinę... :???: WTF?

#49 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 13:22

Panowie, jeszcze jedna sprawa: Moglibyście powiedzieć gdzie kupiliście Macbooki(z jakiego sklepu z jakiego kraju), i ile za nie zapłaciliście;) Gdzieś wczesniej ktoś pisał, że ma z Włoch, ale spojrzałem na apple.it i ceny podobne jak w innych panstwach Europy, może z jakiegoś innego sklepu kupił?

#50 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 11 czerwca 2009 - 13:25

seb, dobrze gada. Ja w ogóle nie potrafię zrozumieć tego bojkotu applowskich fanów. 64bity nie potrzebne? Quady nie potrzebne? Aż mnie śmiechem zalaliście. No proszę was to, że połowa użytkowników tego forum używa appla na youtubach albo innych badziewiach to się nie dziwie, że im nie potrzebne. Jakbyś pracował w profesjonalnych programach typu środowiska CADowskiego lub dużych złożeniówkach to byś wiedział o czym mowa, a ludzie kupują quady nie tylko dlatego, ale i dlatego, że są tanie już i w niektórych grach dają im jako takie szczęście. Vista 64bit? Miałem i ten system śmiga w stosunku do 32bit, wręcz lata. I ja nie jestem tu by krytykować appla, ale bawi mnie, że drzazgę w czyimś oku to wy widzicie, ale kołka w swoim to nie bardzo. Tak czy siak ja lubię macbooki, ale widzę także ich nieudolność i politykę appla.

Czy ktoś tu pisze, że 64 byty są niepotrzebne? Raczej przeciwnie, wszyscy cieszą się, że SL będzie pozbawiony zaszłości i wykorzysta w pełni zarówno 64 bity jak i wiele rdzeni. Za to wiele osób nie rozumie, że do pracy Apple ma w ofercie Maca Pro z cpu 4 i 8 rdzeniowymi. iMaki to komputery domowe, mają służyć do rozrywki i tu się moim zdaniem sprawdzają. Jeżeli chodzi o laptopy to wśród pecetowych (np. w ofercie Komputronika) znalazlem zaledwie dwa z procesorem czterordzeniowym, co też wcale nie gwarantuje, że taki laptop zostawi wszystke inne w tyle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych