Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jaka różnica między Maciem a innymi laptopami

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#1 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 19:47

Witam. Jeżeli napisalem w złym temacie prosze o przeniesienie do odpowiedniego. Od paru dni zastanawiam się nad kupnem nowego MacBoocka najprawdopodobniej Pro. I tu nachodzi mi pytanie, bo patrząc na ceny nie są one takie tanie. Inne laptopy innych firm z identycznymi specyfikacjami sa o nawet kilka tyś zł tańsze a środek mają ten sam. Więc dlaczego cena Macbbokow tak wysoka? I przy okazji mógłby ktoś mi wymienić zalety i wady macbookow w porownaniu do innych laptopow;)

#2 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 10 czerwca 2009 - 19:56

Witam. Jeżeli napisalem w złym temacie prosze o przeniesienie do odpowiedniego.
Od paru dni zastanawiam się nad kupnem nowego MacBoocka najprawdopodobniej Pro. I tu nachodzi mi pytanie, bo patrząc na ceny nie są one takie tanie. Inne laptopy innych firm z identycznymi specyfikacjami sa o nawet kilka tyś zł tańsze a środek mają ten sam. Więc dlaczego cena Macbbokow tak wysoka?
I przy okazji mógłby ktoś mi wymienić zalety i wady macbookow w porownaniu do innych laptopow;)

Są drogie bo to maki:roll: Dodatkowo jak patrzysz na oferty rodzimych resellerów to padasz ofiarą polityki firmy, złodziejskich kursów wymiany i takich tam.

zalety:
-dobrej jakosci obudowa (w przypadku aluminium)
-mac os x, windows, linux

wady
-matryca glossy (BLEEEEEEE) w sumie da sie z nia zyc jak nie lubisz siedziec na ogrodzie przed domem w pelnym sloncu
-cena
-czasami problemy z peryferiami i uslugami
-czasem puchnie bateria albo pada naped optyczny, ale to sie zdarza wszedzie
-jest mozliwe ze w ciagu piewrwszego pol roklu wywali ci ze 2 zblokowane piksele, mi wywalilo jednego po tygodniu

Ale generalnie zalety>wady jak dla mnie, nawet mimo ceny (dałem 3000 za nowego MBW pół roku temu)

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 19:58

Różnica jest taka, że ma nadgryzione jabłko, jest produkowany dla Apple i że tylko na tych laptopach Apple łaskawie pozwala na instalacje OSX. Na innych nie pozwala, pomimo tego, że się da.

#4 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 19:59

zalety:
-dobrej jakosci obudowa (w przypadku aluminium)
-mac os x, windows, linux

Wiesz te trzy systemy to bez problemu postawisz na jakim kolwiek lapku który jest na intelowskich częściach i wcale nie trzeba do tego mieć applowskiego sprzętu, co do dobrej jakości obudowy to nie jestem do tego aż tak przekonany ale mogę się mylić.

#5 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:02

czyli rozumiem że te kilka tysięcy złoty więcej (Cortland itp.) płacimy za znaczek i firmy Applea;) feuerfest, a gdzie kupiłeś i z gwarancją? no i przy okazji nasuwa się pytanie: Gdzie kupiliście swoje Maci? I gdzie najlepiej i najtaniej je kupić, ale mieć na nie gwarancję?

#6 domeen

domeen
  • 270 postów
  • Skądja to znam?

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:17

po raz tysięczny to samo pytanie... i wcale nie mam zamiaru pisać, że "kocham na nie odpowiadać". Drogi bo ma znaczek Apple. Porównanie sprzętowe do innych lapków z tej półki cenowej - żadne! Mac ma zwykle połowę Giga, Mega, tera itp tego co oferują PC w tej cnie. Softowo - całkiem nieźle choć jak pisali poprzednicy, OSX postawisz na większości lapków z prockiem intela. Obudowa - Alu rzeczywiście sprawdza się świetnie ale już plastikowy white - sucks! Podsumowując: Jeśli mając ponad 100 postów na forum Apple pytasz o takie rzeczy - znaczy to dla mnie, że - zadajesz pytania gdzie popadnie bo nie chce Ci się szukać - albo nie masz co zrobić z kasą - albo chcesz błysnąć w towarzystwie jabłkiem bo to niby modne, a lans jest najważniejszy ewentualnie wypadkowa wszystkich powyższych! Tak czy inaczej zawsze byłem przeciwny kupowaniu Maca dla potrzeby posiadania Maca. Albo mam pomysł jak odbić sobie różnicę w cenie wykorzystując jego możliwości, albo kupuję PC a resztę kasy przehulam bo lepiej na tym wyjdę niż oddając ją Apple. Reszta to lans i dziecinada!

#7 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:25

po raz tysięczny to samo pytanie... i wcale nie mam zamiaru pisać, że "kocham na nie odpowiadać".

Drogi bo ma znaczek Apple.
Porównanie sprzętowe do innych lapków z tej półki cenowej - żadne! Mac ma zwykle połowę Giga, Mega, tera itp tego co oferują PC w tej cnie.
Softowo - całkiem nieźle choć jak pisali poprzednicy, OSX postawisz na większości lapków z prockiem intela.
Obudowa - Alu rzeczywiście sprawdza się świetnie ale już plastikowy white - sucks!

Podsumowując:
Jeśli mając ponad 100 postów na forum Apple pytasz o takie rzeczy - znaczy to dla mnie, że
- zadajesz pytania gdzie popadnie bo nie chce Ci się szukać
- albo nie masz co zrobić z kasą
- albo chcesz błysnąć w towarzystwie jabłkiem bo to niby modne, a lans jest najważniejszy
ewentualnie wypadkowa wszystkich powyższych!

Tak czy inaczej zawsze byłem przeciwny kupowaniu Maca dla potrzeby posiadania Maca. Albo mam pomysł jak odbić sobie różnicę w cenie wykorzystując jego możliwości, albo kupuję PC a resztę kasy przehulam bo lepiej na tym wyjdę niż oddając ją Apple. Reszta to lans i dziecinada!

no, ale widząc twój podpis, to jednak masz Maca.
a po 2 chyba sam wiesz że posty nie mówią o wszystkim. Co mają posty do moich wiadomości na temat maców? Możę tylko wypowiadam się w sprawach np. iPhona?
..

wracając do tematu: gdzie najlepiej MacBooka kupić?

#8 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:42

Najlepiej kupić maczka sprowadzanego -> Allegro. Nie widać żadnej różnicy, gwarancja jest międzynarodowa, więc problemu też nie ma. Jedyne co, to niektóre znaczki na klawiaturze mogą być nieco inne ;) Ogólnie jak się poszuka, to czasem są dobre oferty. Na przykład MacBook Alu 2,4 GHz za 4700... Za 4700 to nie wiem czy w iSpocie/Cortlandzie dostaniesz 2,0... ;) Ja np. swojego Aira kupiłem za 4500 + Fakturę więc wyszło koło 3600 :D

#9 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:47

dzie najlepiej i najtaniej je kupić, ale mieć na nie gwarancję?

Najtaniej - kup za granicą albo sprowadź, gwarancja jest międzynarodowa.

Mac jest drogi bo taka jest strategia Apple.
Konfiguracja sprzętowa w macbook'ach nie jest tak istotna jak design czy system operacyjny (jeżeli komuś bardzo zalezy na konfiguracji zwykle kupuje peceta).

Edit-----

Nie zainstalujesz osx na każdym lapku bo po pierwsze Apple sprzedaje osx tylko dla mac'ów (wersje pudełkowe też i ludzie dobrze o tym wiedzą) silnie to zaznaczając, a po drugie nie na wszystkch lapkach odpalisz osx (może nawet nie tyle "nie na wszystkich" co na niewielu i najlepiej o zbliżonej konf. do mac'a)
Pozdrawiam.

#10 Makowiec_Michal

Makowiec_Michal
  • 77 postów
  • SkądLeszno

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:51

Obudowa - Alu rzeczywiście sprawdza się świetnie ale już plastikowy white - sucks!

Nie do końca się z tym zgodzę , jak nakleisz 2 nalepki w odpowiednim miejscu to obudowa ci nie pęknie , a jak dołożysz 150 zł na,, invisible shield '' to nie masz żadnego problemu , trzeba być optymistą :)

#11 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:56

Poza tym -> Co mi po czterech rdzeniach PCta? Co mi po 4-8GB RAM, gdy mam Vistę home premium, tak chętnie dodawaną dziś do komputerów, która obsłuży 3,2 GB i będzie się wieszać codziennie. Co mi po Nvidii 9600 GT gdy i tak nic z tego nie wykorzystuję/nie gram/nie robię animacji czy grafiki... Mimo to, moim zdaniem to jest też zaleta OS X, że jest on na tyle zoptymalizowany (jak i wszystkie aplikacje iLife, iWork itd.), że wszystko działa elegancko niemal na każdym Maku :) Tymbardziej, po co komu takie parametry, jeżeli ma zamiar postawić Linuksa na PC? Przecież to głupota :) Co na nim będziesz robił? Czy do odpalenia Compiz-Fusion potrzeba ATi Radeona HD 4870? :lol: Dla mnie po prostu jest bez sensu porównywanie tego, co ma komputer wpisane w papierkach... Dla mnie jest ważne to, jak działa w praktyce i czy odpowiada moim wymaganiom, a nie, żeby mieć 4 rdzenie do surfowania po internecie... :rolleyes:

#12 Makowiec_Michal

Makowiec_Michal
  • 77 postów
  • SkądLeszno

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:03

Poza tym -> Co mi po czterech rdzeniach PCta? Co mi po 4-8GB RAM, gdy mam Vistę home premium, tak chętnie dodawaną dziś do komputerów, która obsłuży 3,2 GB i będzie się wieszać codziennie. Co mi po Nvidii 9600 GT gdy i tak nic z tego nie wykorzystuję/nie gram/nie robię animacji czy grafiki... Mimo to, moim zdaniem to jest też zaleta OS X, że jest on na tyle zoptymalizowany (jak i wszystkie aplikacje iLife, iWork itd.), że wszystko działa elegancko niemal na każdym Maku :)
Tymbardziej, po co komu takie parametry, jeżeli ma zamiar postawić Linuksa na PC? Przecież to głupota :) Co na nim będziesz robił? Czy do odpalenia Compiz-Fusion potrzeba ATi Radeona HD 4870? :lol:
Dla mnie po prostu jest bez sensu porównywanie tego, co ma komputer wpisane w papierkach... Dla mnie jest ważne to, jak działa w praktyce i czy odpowiada moim wymaganiom, a nie, żeby mieć 4 rdzenie do surfowania po internecie... :rolleyes:

Święte słowa , zgadzam się w 100% + sprawdź sam , mam macbook 2,4 ghz 2 gb ram , i mam Toshibe 2,56 ghz 8 gb ram , a na viscie to tak chodzi ,że szkodą gadać ...

#13 vendisse

vendisse
  • 1 190 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:05

jak chcesz miec macbooka to kup uzywany sprzet od kogos z forum tu najlepiej kupisz za grosze i szanowany sprzet. Co najwyzej wymienisz dysk. Nowego maca w PL nie ma sensu kupowac z 2 powodow: -cena -po co ci nowy sprzet z gwaranacja jak i tak nie ma porzadnego serwisu i zawsze taniej jest dodac ram/etc samodzielnie/u znajoemgo informatyka niz w serwisie. Kup uzywany sprzet i ciesz sie doskonala jakoscia za polowe ceny. A czemu Mac - tylko jedno - OS X. I to jest powod ktory bije wszystkie zalety PCetow.

#14 AKURAT

AKURAT
  • 827 postów
  • Skądz tąd

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:08

a jak dołożysz 150 zł na,, invisible shield '' to nie masz żadnego problemu , trzeba być optymistą :)

tak oklej se auto folią zebyś se nie porysował

a rower tez masz oblozony folia?

#15 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:12

jak chcesz miec macbooka to kup uzywany sprzet od kogos z forum tu najlepiej kupisz za grosze i szanowany sprzet. Co najwyzej wymienisz dysk.

Nowego maca w PL nie ma sensu kupowac z 2 powodow:
-cena
-po co ci nowy sprzet z gwaranacja jak i tak nie ma porzadnego serwisu i zawsze taniej jest dodac ram/etc samodzielnie/u znajoemgo informatyka niz w serwisie.

Kup uzywany sprzet i ciesz sie doskonala jakoscia za polowe ceny.

A czemu Mac - tylko jedno - OS X. I to jest powod ktory bije wszystkie zalety PCetow.

No właśnie, gdyby działal na viście i tych innych, to by raczej nikt nie słyszał o firmie z nadgryzionym jabłkiem. Najprawdopodobniej sprowadze MacBooka Pro 15 cali z USA za 1600$, gdzie w cortlandzie chcą ponad 7 tyś za niego

offtop:
A z drugiej strony słyszałem, że da sie zainstalować os x na zwykłych PCetach i trochę się dziś tym bawiłem, tylko tyle jest w tym kombinowania(albo ja taki tempy jestem). Jak ktoś umie to prosiłbym odezwać się na PM, bo chciałbym sie zacząć przystosowywać to może przyszłego Maca;)

#16 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:17

OS X na PC, tzw. Hackintosha nie polecam. Kupa zabawy z kextami, sterownikami i można się tylko zniechęcić do Maczka ;)

#17 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:21

OS X na PC, tzw. Hackintosha nie polecam. Kupa zabawy z kextami, sterownikami i można się tylko zniechęcić do Maczka ;)

hehe;) prawda, ja doszedłem do etapu instalacji u tu już leżę, bo mi się w trakcie wylącza itd., ale nie rozmawiajmy tu o tym;)

Wracając do tematu, jeśli sprowadzę z USA to jaki będzie układ klawiatury? qwerty?qwertz?azerty?. Z tego co czytałem Polskie sklepu typu Cortland oferują dodatkową także instalację windowsa na maczku? Wiem że windows shit itd., ale niestety niektóry gry bez windowsa żyć nie mogą;D(napewno nie vista, jak już to xp).

#18 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:35

Wracając do tematu, jeśli sprowadzę z USA to jaki będzie układ klawiatury? qwerty?

Kupilem MBP w USA i mam popularne QWERTY. Zdaje sie, ze ukladem klawiszy funkcyjnych sie rozni. Literkowe klawisze ma standardowe.

#19 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 10 czerwca 2009 - 22:22

Białego MB kupiłem w Macsimum w Szczecinie za 3000PLN z gwarancją 24 miesiące, plus koszty kredytu 600pln w sumie 3600. Jestem bardzo zadowolony, chociaż w grudniu lece do Miami i mam zamiar wrocic z 13" MB alu albo MBP alu bo potrzebuje sprzet z nvidia 9400 do team fortressa 2, jedynej gry ktora nie daje rady na xbox.

#20 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:00

Białego MB kupiłem w Macsimum w Szczecinie za 3000PLN z gwarancją 24 miesiące, plus koszty kredytu 600pln w sumie 3600. Jestem bardzo zadowolony, chociaż w grudniu lece do Miami i mam zamiar wrocic z 13" MB alu albo MBP alu bo potrzebuje sprzet z nvidia 9400 do team fortressa 2, jedynej gry ktora nie daje rady na xbox.

też jestem ze Szczecina;) Wybiorę się do nich w przyszłym tygodniu, a teraz przejrze ich oferte w necie. To jest ten sklep przy Jedności Narodowej?

Czyli ogólnie ściąganie Macbooka z USA nie ma żadnych wad waszym zdaniem? Jeszcze jeśli moglibyście powiedzieć ceny za paczkę. Ja najprawdopodobniej mam za 2 tygodnie kogos kto sie to Polski wybiera, to może w ciemno kupować i gwarancja będzie obowiązywac i PL język będzie;)

#21 wojciech23

wojciech23
  • 2 020 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:05

Gwarancja na pewno będzie. Ja mam Aira z Włoch i nie było problemów. Gwarancja Apple jest międzynarodowa :) Język PL -> j.w. będzie na 100 %. To już sobie tylko w systemie podczas pierwszego uruchomienia wybierasz :)

#22 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:06

W macsimum miesiąc po tym jak kupilem bialasa podbili cene do 3600 zeta i jeszcze na stronie napisali ze to promocja ;) Przy sprowadzaniu z USA jest ruletka ze moze ci celny kazac zaplacic VAT (pogloski chodza tez o tym ze sie placi clo). Jedyn pewna metoda wwiezienia lapa to osobiscie na plecach bez kartonu :) Macsimum jest na Śląskiej zaraz na początku, koło placu grunwaldzkiego. Mam biuro 100 metrów od tego sklepu, mozesz wpasc pomacac bialego macbooka jak nie miales kontaktu ;) mamy prawdopodobnie najbardziej japcowe biuro w Szczecinie w przeliczneiu na osobe :P

#23 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:08

ja na twoim miejscu kupilbym PC, tej ilosci gigaherzow, gigabajtow, megabajtow nie zastapi ci logo apple

#24 maxolo

maxolo
  • 275 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:13

ja na twoim miejscu kupilbym PC, tej ilosci gigaherzow, gigabajtow, megabajtow nie zastapi ci logo apple

a sam masz iMaca, to czemu radzisz coś innego? I po co mi procesor x ghz, 8gb ramu itd. Nie jestem jakimś zagorzałym grafikiem, gierkownikiem czy kimś innym kto potrzebuje tyle tego. Mac ma jak dla mnie dobre specyfikacje, ma Os X itd..

@ feuerfest,

jak się firma nazywa? jakie biuro?:D

#25 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:16

czemu? bo skoro masz iphona i nie widzisz roznicy pomiedzy nim a reszta telefonow na rynku to albo: 1) tej roznicy rzeczywiscie nie widzisz czyt. nie potrzebujesz sprzetu apple, bedzie lepiej jak kupisz PC 2) jestes i....nny :) i dla nas wszystkich bedzie lepiej jak kupisz PC proste :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych