Jaka różnica między Maciem a innymi laptopami
Napisano 10 czerwca 2009 - 19:47
Napisano 10 czerwca 2009 - 19:56
Witam. Jeżeli napisalem w złym temacie prosze o przeniesienie do odpowiedniego.
Od paru dni zastanawiam się nad kupnem nowego MacBoocka najprawdopodobniej Pro. I tu nachodzi mi pytanie, bo patrząc na ceny nie są one takie tanie. Inne laptopy innych firm z identycznymi specyfikacjami sa o nawet kilka tyś zł tańsze a środek mają ten sam. Więc dlaczego cena Macbbokow tak wysoka?
I przy okazji mógłby ktoś mi wymienić zalety i wady macbookow w porownaniu do innych laptopow;)
Są drogie bo to maki:roll: Dodatkowo jak patrzysz na oferty rodzimych resellerów to padasz ofiarą polityki firmy, złodziejskich kursów wymiany i takich tam.
zalety:
-dobrej jakosci obudowa (w przypadku aluminium)
-mac os x, windows, linux
wady
-matryca glossy (BLEEEEEEE) w sumie da sie z nia zyc jak nie lubisz siedziec na ogrodzie przed domem w pelnym sloncu
-cena
-czasami problemy z peryferiami i uslugami
-czasem puchnie bateria albo pada naped optyczny, ale to sie zdarza wszedzie
-jest mozliwe ze w ciagu piewrwszego pol roklu wywali ci ze 2 zblokowane piksele, mi wywalilo jednego po tygodniu
Ale generalnie zalety>wady jak dla mnie, nawet mimo ceny (dałem 3000 za nowego MBW pół roku temu)
Napisano 10 czerwca 2009 - 19:58
Napisano 10 czerwca 2009 - 19:59
zalety:
-dobrej jakosci obudowa (w przypadku aluminium)
-mac os x, windows, linux
Wiesz te trzy systemy to bez problemu postawisz na jakim kolwiek lapku który jest na intelowskich częściach i wcale nie trzeba do tego mieć applowskiego sprzętu, co do dobrej jakości obudowy to nie jestem do tego aż tak przekonany ale mogę się mylić.
Napisano 10 czerwca 2009 - 20:02
Napisano 10 czerwca 2009 - 20:17
Napisano 10 czerwca 2009 - 20:25
po raz tysięczny to samo pytanie... i wcale nie mam zamiaru pisać, że "kocham na nie odpowiadać".
Drogi bo ma znaczek Apple.
Porównanie sprzętowe do innych lapków z tej półki cenowej - żadne! Mac ma zwykle połowę Giga, Mega, tera itp tego co oferują PC w tej cnie.
Softowo - całkiem nieźle choć jak pisali poprzednicy, OSX postawisz na większości lapków z prockiem intela.
Obudowa - Alu rzeczywiście sprawdza się świetnie ale już plastikowy white - sucks!
Podsumowując:
Jeśli mając ponad 100 postów na forum Apple pytasz o takie rzeczy - znaczy to dla mnie, że
- zadajesz pytania gdzie popadnie bo nie chce Ci się szukać
- albo nie masz co zrobić z kasą
- albo chcesz błysnąć w towarzystwie jabłkiem bo to niby modne, a lans jest najważniejszy
ewentualnie wypadkowa wszystkich powyższych!
Tak czy inaczej zawsze byłem przeciwny kupowaniu Maca dla potrzeby posiadania Maca. Albo mam pomysł jak odbić sobie różnicę w cenie wykorzystując jego możliwości, albo kupuję PC a resztę kasy przehulam bo lepiej na tym wyjdę niż oddając ją Apple. Reszta to lans i dziecinada!
no, ale widząc twój podpis, to jednak masz Maca.
a po 2 chyba sam wiesz że posty nie mówią o wszystkim. Co mają posty do moich wiadomości na temat maców? Możę tylko wypowiadam się w sprawach np. iPhona?
..
wracając do tematu: gdzie najlepiej MacBooka kupić?
Napisano 10 czerwca 2009 - 20:42

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:47
Najtaniej - kup za granicą albo sprowadź, gwarancja jest międzynarodowa.dzie najlepiej i najtaniej je kupić, ale mieć na nie gwarancję?
Mac jest drogi bo taka jest strategia Apple.
Konfiguracja sprzętowa w macbook'ach nie jest tak istotna jak design czy system operacyjny (jeżeli komuś bardzo zalezy na konfiguracji zwykle kupuje peceta).
Edit-----
Nie zainstalujesz osx na każdym lapku bo po pierwsze Apple sprzedaje osx tylko dla mac'ów (wersje pudełkowe też i ludzie dobrze o tym wiedzą) silnie to zaznaczając, a po drugie nie na wszystkch lapkach odpalisz osx (może nawet nie tyle "nie na wszystkich" co na niewielu i najlepiej o zbliżonej konf. do mac'a)
Pozdrawiam.
Napisano 10 czerwca 2009 - 20:51
Obudowa - Alu rzeczywiście sprawdza się świetnie ale już plastikowy white - sucks!
Nie do końca się z tym zgodzę , jak nakleisz 2 nalepki w odpowiednim miejscu to obudowa ci nie pęknie , a jak dołożysz 150 zł na,, invisible shield '' to nie masz żadnego problemu , trzeba być optymistą

Napisano 10 czerwca 2009 - 20:56

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:03
Poza tym -> Co mi po czterech rdzeniach PCta? Co mi po 4-8GB RAM, gdy mam Vistę home premium, tak chętnie dodawaną dziś do komputerów, która obsłuży 3,2 GB i będzie się wieszać codziennie. Co mi po Nvidii 9600 GT gdy i tak nic z tego nie wykorzystuję/nie gram/nie robię animacji czy grafiki... Mimo to, moim zdaniem to jest też zaleta OS X, że jest on na tyle zoptymalizowany (jak i wszystkie aplikacje iLife, iWork itd.), że wszystko działa elegancko niemal na każdym Maku
Tymbardziej, po co komu takie parametry, jeżeli ma zamiar postawić Linuksa na PC? Przecież to głupotaCo na nim będziesz robił? Czy do odpalenia Compiz-Fusion potrzeba ATi Radeona HD 4870?
Dla mnie po prostu jest bez sensu porównywanie tego, co ma komputer wpisane w papierkach... Dla mnie jest ważne to, jak działa w praktyce i czy odpowiada moim wymaganiom, a nie, żeby mieć 4 rdzenie do surfowania po internecie...
Święte słowa , zgadzam się w 100% + sprawdź sam , mam macbook 2,4 ghz 2 gb ram , i mam Toshibe 2,56 ghz 8 gb ram , a na viscie to tak chodzi ,że szkodą gadać ...
Napisano 10 czerwca 2009 - 21:05
Napisano 10 czerwca 2009 - 21:08
a jak dołożysz 150 zł na,, invisible shield '' to nie masz żadnego problemu , trzeba być optymistą
tak oklej se auto folią zebyś se nie porysował
a rower tez masz oblozony folia?
Napisano 10 czerwca 2009 - 21:12
jak chcesz miec macbooka to kup uzywany sprzet od kogos z forum tu najlepiej kupisz za grosze i szanowany sprzet. Co najwyzej wymienisz dysk.
Nowego maca w PL nie ma sensu kupowac z 2 powodow:
-cena
-po co ci nowy sprzet z gwaranacja jak i tak nie ma porzadnego serwisu i zawsze taniej jest dodac ram/etc samodzielnie/u znajoemgo informatyka niz w serwisie.
Kup uzywany sprzet i ciesz sie doskonala jakoscia za polowe ceny.
A czemu Mac - tylko jedno - OS X. I to jest powod ktory bije wszystkie zalety PCetow.
No właśnie, gdyby działal na viście i tych innych, to by raczej nikt nie słyszał o firmie z nadgryzionym jabłkiem. Najprawdopodobniej sprowadze MacBooka Pro 15 cali z USA za 1600$, gdzie w cortlandzie chcą ponad 7 tyś za niego
offtop:
A z drugiej strony słyszałem, że da sie zainstalować os x na zwykłych PCetach i trochę się dziś tym bawiłem, tylko tyle jest w tym kombinowania(albo ja taki tempy jestem). Jak ktoś umie to prosiłbym odezwać się na PM, bo chciałbym sie zacząć przystosowywać to może przyszłego Maca;)
Napisano 10 czerwca 2009 - 21:17

Napisano 10 czerwca 2009 - 21:21
OS X na PC, tzw. Hackintosha nie polecam. Kupa zabawy z kextami, sterownikami i można się tylko zniechęcić do Maczka
hehe;) prawda, ja doszedłem do etapu instalacji u tu już leżę, bo mi się w trakcie wylącza itd., ale nie rozmawiajmy tu o tym;)
Wracając do tematu, jeśli sprowadzę z USA to jaki będzie układ klawiatury? qwerty?qwertz?azerty?. Z tego co czytałem Polskie sklepu typu Cortland oferują dodatkową także instalację windowsa na maczku? Wiem że windows shit itd., ale niestety niektóry gry bez windowsa żyć nie mogą;D(napewno nie vista, jak już to xp).
Napisano 10 czerwca 2009 - 21:35
Wracając do tematu, jeśli sprowadzę z USA to jaki będzie układ klawiatury? qwerty?
Kupilem MBP w USA i mam popularne QWERTY. Zdaje sie, ze ukladem klawiszy funkcyjnych sie rozni. Literkowe klawisze ma standardowe.
Napisano 10 czerwca 2009 - 22:22
Napisano 10 czerwca 2009 - 23:00
Białego MB kupiłem w Macsimum w Szczecinie za 3000PLN z gwarancją 24 miesiące, plus koszty kredytu 600pln w sumie 3600. Jestem bardzo zadowolony, chociaż w grudniu lece do Miami i mam zamiar wrocic z 13" MB alu albo MBP alu bo potrzebuje sprzet z nvidia 9400 do team fortressa 2, jedynej gry ktora nie daje rady na xbox.
też jestem ze Szczecina;) Wybiorę się do nich w przyszłym tygodniu, a teraz przejrze ich oferte w necie. To jest ten sklep przy Jedności Narodowej?
Czyli ogólnie ściąganie Macbooka z USA nie ma żadnych wad waszym zdaniem? Jeszcze jeśli moglibyście powiedzieć ceny za paczkę. Ja najprawdopodobniej mam za 2 tygodnie kogos kto sie to Polski wybiera, to może w ciemno kupować i gwarancja będzie obowiązywac i PL język będzie;)
Napisano 10 czerwca 2009 - 23:05

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:06

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:08
Napisano 10 czerwca 2009 - 23:13
ja na twoim miejscu kupilbym PC, tej ilosci gigaherzow, gigabajtow, megabajtow nie zastapi ci logo apple
a sam masz iMaca, to czemu radzisz coś innego? I po co mi procesor x ghz, 8gb ramu itd. Nie jestem jakimś zagorzałym grafikiem, gierkownikiem czy kimś innym kto potrzebuje tyle tego. Mac ma jak dla mnie dobre specyfikacje, ma Os X itd..
@ feuerfest,
jak się firma nazywa? jakie biuro?

Napisano 10 czerwca 2009 - 23:16

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych