Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pęknięcie obudowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#1 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 06 czerwca 2009 - 14:00

Kilka miesięcy temu dość dużo mówiło się na temat pękającej obudowy w iPhone 3G. Niestety i mnie to dotknęło, ale dopiero w ostatnim czasie. Dziś zauważyłem pęknięcie między przełącznikiem dźwięku a metalową ramką. Jest ono widoczne, wyczuwalne palcem. Telefon nie upadł. Mam jeszcze jedno "coś pęknięcio-podobne" między ramką a tacką sim, ale nie wiem czy to nie rysa. iPhone zakupiony pod koniec sierpnia 2008. Oddawał ktoś w ostatnim czasie na gwarancję w związku z taką usterką? Jaki był wynik? Wymieniono na nowy? Jeżeli mam jakąś szansę na wymianę to chętnie oddałbym go na gwarancję. Może trafiłaby się nówka sztuka. Pozdrawiam.

#2 wannamb

wannamb
  • 249 postów
  • SkądKalisz

Napisano 06 czerwca 2009 - 15:58

kurde tez mam pekniecie od przełacznika dzwieku do ramki ale nie oddałem na gwarancje z tego powód tez jestem ciekaw czy ktos oddał.

#3 fakcior

fakcior
  • 53 postów
  • SkądPodolsze / Kraków, PL

Napisano 06 czerwca 2009 - 16:38

Ja ostatnio oddawałem bezpośrednio do Regenersis. Telefon miał poluzowany przełącznik wyciszania i podobne pęknięcie. Telefon wymieniono na nowy.

#4 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 czerwca 2009 - 17:43

Ja mam 2 pęknięcia przy przycisku wyciszania do tego 1 przy złączu na dole i to dość duży chyba na cm. Oddam do serwisu za miesiąc pewnie jak gwara będzie się kończyć.

#5 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 06 czerwca 2009 - 18:39

OK, czekam na jeszcze jakieś opinie. Lepiej powołać się na gwarancję czy niezgodność towaru z umową? Jak to jest? Będę oddawał w salonie Ery. W moim miasteczku pewnie mnie wyśmieją, że z czymś takim do nich przychodzę.

#6 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2009 - 11:48

Ciekawe jak to będzie. Teoretycznie mogą to podciągnąć pod usterkę z winy użytkownika.

#7 wannamb

wannamb
  • 249 postów
  • SkądKalisz

Napisano 07 czerwca 2009 - 11:56

Ciekawe jak to będzie. Teoretycznie mogą to podciągnąć pod usterkę z winy użytkownika.

no własnie ale najsmiesniejsze jest to ze to najczesciej nie z winy uzytkownika

#8 Smutny

Smutny
  • 109 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2009 - 12:24

Ja mam 2 pęknięcia przy przycisku wyciszania do tego 1 przy złączu na dole i to dość duży chyba na cm. Oddam do serwisu za miesiąc pewnie jak gwara będzie się kończyć.

U mnie również pojawiło się duże pęknięcie na dole. Na początku myślałem, że to jakoś z mojej winy ( ale, żeby samemu coś takiego zrobić musiałbym chyba wyłamać całe złącze dock a trzyma sie wszystko bez problemu)ale czytając parę wątków widzę, że nie jestem sam z tym problemem.

Również poczekam trochę i oddam na gwarancji zobaczymy co z tym zrobią.

#9 iClinic.pl

iClinic.pl

• 177 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 czerwca 2009 - 16:47

Pęknięta obudowa jest podstawą do reklamacji.

Jest to już uznana wada fabryczna produktu. Jeśli jej nie uwzględnią, należy uporczywie udowadniać (jest mnóstwo dowodów w internecie), że jest to wada fabryczna.

Uznana reklamacja skutkuje wymianą na nowy model.

Reklamujcie :)

W razie chęci zmiany koloru obudowy np. na seledynowy/jaskrawy pomarancz metaliczny - zapraszam do Nas. iPhone Serwis - iClinic - iPod Naprawa

#10 Hipiss

Hipiss
  • 53 postów

Napisano 07 czerwca 2009 - 18:28

Mam podobny problem, pech chciał że telefon wysunął mi się z kieszeni i spadł na beton mam, pęknięcie tak na 1 cm, z tyłu na dole obok wejścia na kabel usb. No i raczej wątpię żeby udało mi sie to podciągnąć pod gwarancje. Moje pytanie jest odnośnie tego czy można gdzieś dostać oryginalne obudowy od Apple? Wystarczy sam tylni panel. Przeglądałem Allegro ale tam wszystkie wyglądają na podróby.

#11 dtox

dtox
  • 145 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 10:53

Jest to już uznana wada fabryczna produktu. Jeśli jej nie uwzględnią, należy uporczywie udowadniać (jest mnóstwo dowodów w internecie), że jest to wada fabryczna.

Reklamujcie :)

W razie chęci zmiany koloru obudowy np. na seledynowy/jaskrawy pomarancz metaliczny - zapraszam do Nas. iPhone Serwis - iClinic - iPod Naprawa

moje pekniecie uznano za uszkodzenie z winy uzytkownika (upadku nie bylo)
reklamuje przez salon ery i kazalem im odeslac drugi raz do serwisu bo nie zgadzam sie z ich opinia...

Macie jakies doswiadczenia albo porady co zrobic aby wymienili mi obudowe lub telefon?
Jaki pismo? Cokolwiek. Wiem, ze moge isc do rzecznika praw konsumenta, ale ja chce mojego iPka a jestem juz miesiac bez niego i czuje sie jak bez reki.
Pozdrawiam

#12 ParaMonoV

ParaMonoV
  • 130 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 14:53

w ogóle pismo czemu nie ? opinie rzeczoznawcy możesz nawet zrobić ... do rzecznika jak najbardziej . a jak już nic nie pomoże bym pojechał do tego serwisu osobiście nawciskał im od "laików" że to wada fabryczna jednej partii iphone'ów.

#13 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 08 czerwca 2009 - 18:39

Dziś iPhone został oddany do salonu Ery. Nie ja go oddawałem więc nie miałem okazji patrzeć na miny pracujących tam pań. Wiem, że były problemy z wyjaśnieniem, że w iPhone takie uszkodzenie może zostać uznane na gwarancji oraz tego, że do iTelefonu nie dodaje się karty gwarancyjnej:) (kilkanaście minut pani spędziła przeglądając internet w poszukiwaniu tej informacji). Cóż się dziwić. W tym salonie na takim dużym białym postumencie dla iPhone'a stoi iPhone... z papieru:). Dobrze, że wiedzą chociaż jak on wygląda... W opisie usterki "Pęknięcie między ramką a przełącznikiem wibracji, krzywo zamontowana szybka oraz prześwit między ramką a wyświetlaczem". Poinformuję jak będę tylko wiedział co wyszło z całej sprawy.

#14 vect0r

vect0r
  • 215 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 22:01

Witam serdecznie! Niniejszym zapiszę się do grona szczęśliwych użytkowników z pękniętym iPhonem... U mnie pojawiła się "pajęczynka" promieniście względem wejścia słuchawkowego, oraz pojedyncze pęknięcie na "górnej krawędzi", mniej więcej na środku. Telefon używałem nieco ponad tydzień. Jego stan określam śmiało jako idealny, nie ma najmniejszych śladów świadczących o upadku, ale z tego co piszecie, zakładam, że nawet po przyjęciu w salonie Ery nie należy spodziewać się rewelacji. Oddam go w środę, póki co odłożyłem, żeby nie kusić więcej losu. Teraz pytanie z puli "na wszelki wypadek": rozumiem, że obudowa kosztuje 600 PLN (biała 16-tka). Czy to całkowity koszt i czy nie ma opcji wymiany samego tyłu (proszę się nie śmiać, jeżeli to głupie pytanie, ale nie mam pojęcia o budowie iPhona). Pięknie dziękuję za wszelkie wskazówki, pozdrawiam. Ps. Czy ktoś mógłby wskazać wspomniane dowody na to, że pęknięcia są w rzeczy samej wadą fabryczną?

#15 RS4

RS4
  • 211 postów

Napisano 08 czerwca 2009 - 22:39

Witam i ja mam niestety pękniętą obudowę,16 a 8 są ok, pękła z tyłu na środku od wejścia przewodu ładowania i posuwa się ku górze, telefon ma 10 m-cy stan idealny,nigdy nie upadł, w salonie Era nie wróżyli dobrych wieści, ponoć poprzedni reklamowany iphon też z pęknietą obudową przyszedł z kosztorysem wymiany obudowy, obsługa nie wiedziała co zrobił klient ale był wkur... ciekawe czy ja też za parę dni będę taki. Jeśli mnie tak potraktują to źle trafili bo tego nie odpuszczę, zrobię opinię rzeczoznawcy która też parę złotych kosztuje i oddam sprawę do sądu, ale nie będę się nakręcał może skończy się wymianą. Dam znać jak się skończyło RS4

#16 Czareq

Czareq
  • 26 postów
  • SkądZabrze

Napisano 09 czerwca 2009 - 06:33

To i ja opisze swoja przygode : P

Co do uszkodzen moje iPhone'a - pekniecia na obudowie sa przy wejsciu sluchawkowym, przy tacce i jedno ogromne tj 1,5cm na samym srodku dolu obudowny :/ zaznaczam, ze telefon mi nie upadl, po prostu pojawilo sie male pekniecie i zaczelo powiekszac :| na dodatek przez to, obudowa odstaje a przy lewym boku, jest okolo milimetrowa szpara (miedzy obudowa o srebrna ramka) - to wszystko spowodowane tym malym poczatkowym peknieciem.

Nastepnie - cos jest nie tak z wejsciem sluchawkowym , ponieważ przy podlaczeniu sluchawek, nie moge uzywac "pilota" i nie słychać tez ze mowie do mikrofonu w czasie rozmowy. Zaznaczam ze sluchawki sa sprawne bo byly sprawdzane na innym iPhonie oraz na iPodzie :P

i ostatnia wspaniala rzecz, to to, ze nie moge odtworzyc softu ;] u mnie na PC nie dziala, na Lapku tez nie. no ale powiedzmy, ze to ja mam cos ze sprzetem.

Jesli chodzi o gwarancje 3miechy temu oddale telefon do orange w centrum Katowic (najlepsze ze TYLKO TAM MOGE GO ODDAC w innym orange nie chcieli go przyjac), oczywiscie obsluga mila wszystko fajnie, opis usterki: "szpara w obudownie" - po 2tyg dostaje odpowiedz, ze jest to uszkodzenie mechaniczne. czyli naprawa ani wymiana mi nie przysluguje :) oczywiscie wkurzony na maks wracam do domu, wlaczam telefon hm... nie dziala :| nie chce sie uruchomic, probuje odtworzyc system ale niestety sie nie udalo.
Jeszcze tego samego dnia udalem sie ponownie do orange tym razem w tej sprawie, ze nie moge uruchomic ani odtworzyc telfonu a oddawalem im "czynny" - przyjeli. mija tydzien, telefon do odebrania , reklamacja rozpatrzona opis "nie stwierdzono zadnych nieprawidlowosci" jedynie co to zrobili restore ;] , chociaz tyle ze telefon dzialal.

wtedy dalem sobie spokoj z oragne, w miedzyczasie obudowa popekala bardziej i pojawily sie problemy z wejsciem sluchawkowym . na razie nie mam czasu do tego zeby z nimi walczyc, wiadomo studia sesja inne wazne rzeczy.

Zacytuje w tym miejscu wypowiedz kolegi

Masz moze jakies informacje na ten temat dokladniejsze? mysle, ze takie "mnostwo dowodow" bardzo by mnie i innym latwilo sprawe :/ z gory dzieki!

Pozdrawiam i zycze powodzenia wszystkim wytrwalym w walce o swoje! :P

ps. sorry za tak mi sie wydaje chaotyczna wypowiedz, no ale moj mozg jest przegrzany w czasie sesji :D

#17 szyymoon1

szyymoon1
  • 151 postów
  • SkądKatowice

Napisano 13 czerwca 2009 - 11:32

Mój iPhone ma pęknięcie z tyłu obudowy, idzie ono od wejścia na kabelek do tych znaczków (nie wyrzucać do kosza itp.). Byłem niedawno w Polsce i chciałem to reklamować, lecz pani powiedziała, że to z winy użytkownika (telefon nigdy nie upadł), zacząłem jej tłumaczyć że nie. Ona to po 15 min. zadzwoniła do centrali Ery i tam jej powiedzieli że to nie wina fabryczna. Co mam zrobić?

#18 bobix

bobix
  • 493 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 czerwca 2009 - 15:31

Wyslij bezpośredni do Regenersis

#19 vect0r

vect0r
  • 215 postów

Napisano 24 czerwca 2009 - 21:12

Moja przygoda z serwisem była do tego stopnia osobliwa, że pozwoliłem sobie opisać ją w osobnym wątku, do którego lektury serdecznie wszystkich zainteresowanych zapraszam:

O firmie Regenersis słów kilka…

#20 dogiela

dogiela
  • 70 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 24 czerwca 2009 - 21:47

ja mam całego popękanego tj. pęknięcie przy przełączniku i pajęczynki przy obiektywie, tacce sim i dwie dłuuuugie linie na tylnej klapce...do tego padł mi pilot przy słuchwakach, a kabel do USB nie kontaktuje...co mam z tym zrobić? może iść do iSpot'u? czy lepiej w Erze? wogóle warto to reklamować? mam 16 gigowego...czy jakbym poczekał ze 2 mies. to mógłbym wtedy liczyć na wymianę na 3G S ??

#21 wakoman

wakoman
  • 962 postów
  • SkądMiami, Gdynia

Napisano 24 czerwca 2009 - 21:52

ja zamierzam na dniach zaniesc mojego niedzialajace macbooka do Apple Retail Store i przy okazji chce tez "wcisnac" im iPhone'a, ktory ma pekniecie z tylu (jakies 3-4cm po srodku od zlacza, dol). Chociaz ma niewielkie odpryski z tylu, gdyz zlecia, pare razy na jakis piasek itd ale sprobuje! takie moje 5 centow do tematu... : )

#22 nemonick

nemonick
  • 129 postów
  • SkądManchester/Wroclaw

Napisano 24 czerwca 2009 - 21:59

To ja moze opisze swoja przygode z peknieta obudowa. Wszystko dzieje sie w UK. Ide do salonu O2 gdzie kupilem tel i pokazuje pekniecie niewielkie ok jednego centymetra przy przelaczniku dzwieku. Gosc mowi ze ok wysla do serwisu itp wszystko ma trwac ok 20 dni. Pytam o normalny w takich wypadkach tel zastepczy okazuje sie ze teraz nie maja zebym przyszedl jutro, pojutrze. Przychodze na nastepny dzien i inny gosc twierdzi ze owszem moga zrobic ale odplatnie nie w ramach gwarancji, grzecznie dziekuje i jade do salonu Appla. W salonie mowie w czym rzecz i gosc umawia mnie na nastepny dzien na wizyte w serwisie. Wszystko trwa moze 5 minut. Nastepny dzien wizyta w serwisie, po odczekaniu swojego pokazjue sympatycznej pani tel i mowie w czym rzecz. Oglada upewnia sie czy napewno mi nie spadl i pyta czy chce nowy ?? Bez namyslu opowiadam ze oczywiscie. Poszla gdzies na zaplecze i wraca z pudeleczkiem z ktorego wyjmuje zafoliowanego iphona:D. Nawet powiedziala ze moze mi go od razu aktywowac z czego skwapliwie skorzystalem. I tak miesiac przed koncem gwarancji dostalem nowego iphona:D. Jako ciekawostke powiem ze nawet nie musialem miec ze soba zadnych dokumentow gdzie i kiedy go kupilem czy jest jeszcze na gwarancji itp. Po prostu wklepala nr w komputer i wywalilo jej wszystkie dane. Nie wiem jak w PL ale tu jak widac najlepiej uderzac od razu do zrodla...

#23 kmbartkowiak

kmbartkowiak
  • 41 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 24 czerwca 2009 - 22:19

Miałem zamiar oddać telefon w ramach gwarancji- ramka u góry przy przycisku wyciszania ostaje od obudowy i pęknięcie przy gniazdku słuchawkowym (właściwie taka dziurka- ubytek plastiku). Niby nic wielkiego, ale jednak... Po przeczytaniu tych wszystkich wątków związanych z Regenersis chyba jednak odpuszczam. Możliwości tam są następujące: 1.Oddają telefon twierdząc, że jest sprawny; 2.Oddają telefon twierdząc, że jest zalany; 2.Oddają telefon "nowy" z nowymi usterkami... Polska rzeczywistość:/

#24 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 czerwca 2009 - 08:41

To ja moze opisze swoja przygode z peknieta obudowa. Wszystko dzieje sie w UK. Ide do salonu O2 gdzie kupilem tel i pokazuje pekniecie niewielkie ok jednego centymetra przy przelaczniku dzwieku. Gosc mowi ze ok wysla do serwisu itp wszystko ma trwac ok 20 dni. Pytam o normalny w takich wypadkach tel zastepczy okazuje sie ze teraz nie maja zebym przyszedl jutro, pojutrze. Przychodze na nastepny dzien i inny gosc twierdzi ze owszem moga zrobic ale odplatnie nie w ramach gwarancji, grzecznie dziekuje i jade do salonu Appla. W salonie mowie w czym rzecz i gosc umawia mnie na nastepny dzien na wizyte w serwisie. Wszystko trwa moze 5 minut. Nastepny dzien wizyta w serwisie, po odczekaniu swojego pokazjue sympatycznej pani tel i mowie w czym rzecz. Oglada upewnia sie czy napewno mi nie spadl i pyta czy chce nowy ?? Bez namyslu opowiadam ze oczywiscie. Poszla gdzies na zaplecze i wraca z pudeleczkiem z ktorego wyjmuje zafoliowanego iphona:D. Nawet powiedziala ze moze mi go od razu aktywowac z czego skwapliwie skorzystalem. I tak miesiac przed koncem gwarancji dostalem nowego iphona:D. Jako ciekawostke powiem ze nawet nie musialem miec ze soba zadnych dokumentow gdzie i kiedy go kupilem czy jest jeszcze na gwarancji itp. Po prostu wklepala nr w komputer i wywalilo jej wszystkie dane. Nie wiem jak w PL ale tu jak widac najlepiej uderzac od razu do zrodla...

w Polsce to ze świecą szukać takich serwisów :) a nie potrzebowałeś żadnych papierów, bo pani zapewne wstukała dane na stronę ;)

#25 iMarekPL

iMarekPL
  • 2 727 postów
  • SkądZduńska Wola

Napisano 01 lipca 2009 - 14:47

iPhone 3G
Oddany: 08.06.09r, salon Ery
Powód: Pęknięcie między przełącznikiem wyciszania, a metalową ramką. Od nowości prześwit między wyświetlaczem, a metalową ramką widoczny w ciemnych pomieszczeniach. Od nowości wyświetlacz nierówno zamontowany ze srebrną ramką.
Wynik: Nówka iPhone :)

Długo czekałem, ale udało się.
A wczoraj nawet wybrałem się do Rzecznika Praw Konsumenta, ale był na urlopie. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych