Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple wypuściło uaktualnienie Mac OS X Leopard 10.5.7

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#151 mf.31101985

mf.31101985
  • 723 postów
  • SkądRadom, PL

Napisano 18 maja 2009 - 11:36

U mnie jak na razie bez komplikacji z wiatrakami, temperaturą, itp. Uaktualnienie instalowałem z Combo.

#152 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 maja 2009 - 12:27

Z doswiadczenia takze zalecam combo. Zadnych problemow. System ogolnie przyspieszyl.

#153 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 18 maja 2009 - 13:28

A to instalacja poprzez Combo (czyli rozumiem, że po prostu się jakąś paczkę ściąga i odpala) jest lepsza niż normalny update?

#154 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 18 maja 2009 - 13:32

Ja instalowałem przez autoupdate i też problemów nie ma :P

#155 DanteKarlini

DanteKarlini
  • 55 postów
  • SkądTychy

Napisano 18 maja 2009 - 16:59

Zainstalowałem 10.5.7 w dniu jego wypuszczenie i póki co u mnie nie ma żadnych problemów...

#156 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 maja 2009 - 17:43

u mnie przy usypianiu poprzez zamkniecie klapy w macbooku, komputer zamiast sie uspic przestaje reagowac na cokolwiek, wiatraki chodzą na maksa i jedynie wymuszenie poweroffa przywraca system do porządku. instalowałem z update'ra. (dodam, ze zawsze instalowałem z update'era i do tej pory nic sie nie działo. (10.5.4, 5.5., 5.6 działały super)

#157 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 18 maja 2009 - 18:15

A przywileje naprawiłeś ?

#158 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 maja 2009 - 21:26

z 10000000 razy przed i po aktualizacji, z góry, z dołu, przez narzędzie dyskowe, przez onyxa. ehhh

#159 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 18 maja 2009 - 21:39

No to sciagnij paczke combo i ja zainstaluj. Moze pomoze. Warto probowac. Combo to paczka z wszystkim co do tej pory bylo od 10.5.1 do 10.5.7.

#160 etranger

etranger
  • 194 postów
  • SkądAthis-Mons, France

Napisano 19 maja 2009 - 06:38

No nie wiem o co wam chodzi ? Dwa MB plus jeden IMac i z żadnym nigdy po żadnym update problemów nie było. A trzeba wam wiedzieć ze ilość badziewia jakie jestem wstanie zainstalować na tych sprzętach jest kosmiczna, jak mi się nudzi to grzebie w sieci i instaluje co mi popadnie. Ja naprawdę jestem zadowolony z moich jabłek, generalnie to od chwili kiedy mam IMaca zapomniałem ze mam komputer, który uruchamia się który ma swojego "prefetcha" i takie tam inne. I chyba jestem pieprzonym Fan boyem, ale co poradzić, skoro ten sprzęt działa jak należy. Oczywiście wkurwia mnie brak natywnej obsługi wielu rzeczy w osx, ale trzeba sobie jakoś radzić.

#161 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 19 maja 2009 - 08:59

Cieszymy się, że wszystko jest cacy, ale pohamuj swój język kolego.

#162 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2009 - 10:49

witam! u mnie w MBP po aktualizacji to samo co u wiekszosci z was tzn. zawiecha przy usypianiu bo do obudzenia to juz tylko Power ON/OFF sie nadaje....i szum wiatrakow zdecydowanie sie zwiekszyl. Naprawa uprawnien dysku nic nie daje ... sciagam aktualizacje combo ,moze ona cos zmieni...

#163 Hypvent

Hypvent
  • 99 postów
  • SkądStaszów

Napisano 19 maja 2009 - 11:16

Również zastanawiam się nad ściągnięciem Combo Update. Jak zainstalujesz to daj znać czy coś pomogło.

#164 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2009 - 11:33

ok,napewno dam znac.

---- Dodano 19-05-2009 o godzinie 12:56 ----
instalacja aktualizacji combo nic nie dala,,,nadal MBP zawiesza sie przy usypianiu.
porazka!

#165 m-j

m-j
  • 168 postów

Napisano 19 maja 2009 - 12:31

sprawdz co masz ustawione w wydajnowci baterii. u mnie posralo sie z usypianiem przy ustawieniu "max performance"

#166 rafal66

rafal66
  • 93 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2009 - 13:50

U mnie było bez problemowo aż do niedzieli. Instalacja aktualizacji przebiegła dobrze. Jak teraz pojawił się problem z siecią, a dokładnie coś takiego, że widzi mi odłączony kabel sieciowy. Oczywiście cała sieć pracuje, a kabel jest podłączony. Wystarczy, że zostawię go na dłużej i po powrocie mam taką sytuację. Pomaga odłączenie i podłączenie kabla. Ma tak też ktoś?

#167 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 19 maja 2009 - 14:01

Wiecie co ja zrobiłam? Normalnie tak mi te wiatraki w głowie siedziały, że wczoraj postawiłam system od nowa. Po czym stwierdziłam, że jednak nie szumiały one przed formatem (w główce mi szumiało chyba). Jednak cholera jasna pojawił się problem - postawiłam system, nic nie ustawiałam i wzięłam kompa do pracy. Podłączam kabel sieciowy i NIE MAM NETU. No po prostu szlag mnie trafił. Do tej pory normalnie podłączałam gdziekolwiek sieciówkę i działało. Nie mam pomysłu co z tym cholerstwem zrobić. Połączenie niby jest, napisane, że IP się samo przydzieliło. No ale netu nie ma. Sprawdzę jeszcze gdzieś indziej na innym kablu. W pracy informatyk ustawiał różne głupoty na serwerze i nic. Wkurza mnie to, bo wcześniej normalnie działało bez żadnego szperania w systemie czy na serwerze. Nie wiem jak sprawdzić czy np. sieciówka się zwaliła - w windowsie byłby jakiś komunikat, wykrzyknik czy coś. Tylko błagam, nie mówcie, że to mak (bo totalnie się przekonałam do tego) itp. no ale ręce mi dzis opadły. Chciałam w pracy ściągnąć aktualizacje, a tu d*** zbita. Aktualnie mam Leoparda 10.5.5, może to kwestia uaktualnienia (i wtedy będzie działać?), no ale przecież jak kupiłam maczka (w grudniu 2008), to przez jakiś czas nie było uaktualnienia i działało. Może chaotycznie napisałam, ale krew mnie zalała i czuję się totalnie bezradna - ani w BIOS nie umiem wejść, o ile tu takowy jest, ani nic. Przecież nie będę jeszcze raz systemu stawiać. Poradźcie coś bardziej doświadczeni użytkownicy.

#168 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 19 maja 2009 - 14:03

Sprobój po Wifi. BIOS'a nie ma, proste to ustrojstwo jak cep. Wszystko w systemie ustawiasz.

#169 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2009 - 14:13

sprawdz co masz ustawione w wydajnowci baterii. u mnie posralo sie z usypianiem przy ustawieniu "max performance"

mam ustawione na normalne...
caly czas sie wiesza przy probie uspienia....
a moze da sie jakos cos z plyty LEO cos naprawic podmienic?

#170 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 19 maja 2009 - 14:22

@lia Odpal terminal i wpisz " ifconfig -a" pokaże Ci interfejsy sieciowe i wklej co masz. Możesz wejść do roota " sudo -s" i hasło do niego wpisz, następnie wpisz "dmesg" i zobacz co na samym końcu jest wyświetlone, może coś się wysypuje. Czasami są dość istotne informacje. Komendy wpisujesz bez " ". Poza tym pod GUI sprawdź czy przypadkiem nie przestawiła Ci się konfiguracja sieciówki z DHCP na ręczne wpisywanie adresacji. Z tego co pamiętam to defaultowo jest DHCP chyba.

#171 lia

lia
  • 304 postów
  • SkądLublin, PL

Napisano 19 maja 2009 - 18:30

Wiecie co? Chyba jednak ten mój informatyk w pracy ma coś zrąbane na serwerze. Przyszłam do domu, podpięłam kompa do kabla sieciowego i normalnie wszystko normalnie wykrywa, i IP i DNS'y i bramy wszelakie. Bez problemu - internet działa. Już się bałam, że może sieciówka mi się zwaliła - tak informatyk zasugerował. Ale jednak nie, bo to pewnie on ma burdel na serwerze i zapór milion porobionych. Na razie w każdym razie działa.

#172 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2009 - 19:11

a mnie juz cierpliowosc oposcila... jest mozliwosc reinstalacji leoparda zeby danych nie skasowac z laptopa? za cholere nie moze usnac ...wiesza sie za kazdym razem a jak sie zawiesi to wiatraki tak szaleja ze szkoda gadac! naprawa uprawnienia na dysku nic nie daje bo przy kazdym sprawdzeniu jest ten sam log ...(mase roznic) jakas rada od kolegow/kolezanek?

#173 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 maja 2009 - 20:45

Instalacja combo :) Powinno pomoc mysle. Najprostrze co mi przychodzi do glowy. A deinstalacja owszem jest mozliwa, musisz jednak miec Time Machine. Instalujesz na nowo system z plyty, a potem za pomoc asystenta migracji kopiujesz to co bylo na dysku. Nie pamietam jak bylo z ustawieniami systemowymi ale w wiekszosci na bank je przywroci. Cala zawartosc wszystkiego pod folderami z muzyka obrazami itd zostanie przywrocona. Pamietaj warunek to Time Machine. Mimo ze slyszalem ze to nie dziala u niektorych to na wlasnej skorze testowalem i dziala (wiele razy migrowalem miedzy Leo a Tigerem i Snow Leo) . Jesli masz Time Machine i nie chcesz od razu formata robic to po zbootowaniu kompa z plyty w menu bodajze z tym wszystkim gdzie jest m in disk utility (chyba menu to Utilities) wybierz ostatnia pozycje - restore from Time Machine disk. Wtedy sie okaze czy bedziesz mogl zrobic z Time Machine restore (chociaz nie wiem czemu bys nie mogl). Jak cos nie jasne to pisz najlepiej na priva :)

#174 Marcell_80

Marcell_80
  • 454 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2009 - 21:05

combo instalowalem .... nic nie pomoglo. a time machine,no coz nie mam dysku zewnetrznego ale cos czuje ze zakup nieunikniony.

#175 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 19 maja 2009 - 21:11

combo instalowalem .... nic nie pomoglo.
a time machine,no coz nie mam dysku zewnetrznego ale cos czuje ze zakup nieunikniony.

Tak, moim zdaniem to jest nieodlaczna czesc systemu. Albo time machine albo carbon copy. Ten drugi stosowalem na tigerze ale nie mialem okazji przywracac systemu za jego pomoca.

P.S. Taniej wyjdzie kupno dysku i do niego kieszeni niz wybor jakis gotowych produktow czyli ladnie zapakowanych dyskow ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych