Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

off topic

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
98 odpowiedzi w tym temacie

#1 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 10:16

Moi drodzy!

Nie ma o co kruszyć kopii. Apple Polska nigdy nie będzie! Już (ciach)

moze ja dziwny jestem ale chcialbym miec wlasne zdanie na temat tego czy autor zmoderowanego posta przekroczyl jakas granice czy nie a nie czytac (ciach) i domyslac sie nie wiadomo czego. jezeli juz banujecie kogos za to co napisal to chociaz zostawcie widoczny "dowod zbrodni" tak zeby mozna bylo miec w tej sprawie jakies zdanie.

Uwagi na temat pracy forum i jego moderatorów proszę zamieszczać w odpowiednim, przeznaczonym do tego dziale.

Wpis wydzielony z tematu "Apple Poland"

Heidi - MF

#2 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 10:41

brawo! jak tak dalej pojdzie to bedziecie tu sobie rozmawiac tylko we wlasnym gronie...

#3 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 14 września 2006 - 11:14

Może właśnie o to chodzi ;)

#4 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 11:32

brawo! jak tak dalej pojdzie to bedziecie tu sobie rozmawiac tylko we wlasnym gronie...

Piszesz o "ciach" czy o przeniesieniu Twojego wpisu do oddzielnego tematu?

#5 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 12:33

popros o odpowiedz w osobnym watku i we wlasciwym dziale na pewno ci ktos to wytlumaczy.

#6 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 14 września 2006 - 12:34

Z tego co widze to jeszcze troche i jeszcze jeden kolega bedzie prosil o mozliwosc wyrejestrowania sie z forum :D

#7 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 12:36

To jest właściwy dział i właściwy wątek.
Więc raz jeszcze:

Piszesz o "ciach" czy o przeniesieniu Twojego wpisu do oddzielnego tematu?

#8 Andrzej

Andrzej
  • 1 975 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 12:41

Ale bartosz ma trochę racji... Ja też przekopałem ten wątek i nie wiem za co koleś dostał bana, jakie wycieczki osobiste i gdzie te ostrzeżenia moderatorów... można by chociaż wykropkować...

#9 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 12:46

Z tego co widze to jeszcze troche i jeszcze jeden kolega bedzie prosil o mozliwosc wyrejestrowania sie z forum :D

raczej poczekam na bana za brak polskich literk i przecinkow

#10 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 14 września 2006 - 12:49

raczej poczekam na bana za brak polskich literk i przecinkow

Za literki i przecinki bana nie dostaniesz.

#11 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 12:52

Za literki i przecinki bana nie dostaniesz.

skad ta pewnosc?

#12 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 14 września 2006 - 12:56

skad ta pewnosc?

Patrz regulamin punkt 9. Mozesz co najwyzej zostac upomiany, a Twoj post skasowany.

#13 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 13:00

Patrz regulamin punkt 9. Mozesz co najwyzej zostac upomiany, a Twoj post skasowany.

tez dobrze. moze od razu powinienem pisac w dziale "kosz"? oszczedzilbym pracy moderatorom.

#14 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 14 września 2006 - 13:06

Wiesz Bartosz - tak miedzy nami - mi nie przeszkadza w ogole jak ktos nie uzywa kapitalek i polskich liter. Sam tego nie lubie i do niedawna nie uzywalem. Jednak niektorym to przeszkadza i staram sie pisac uzywajac wielkich liter na poczatku zdan...

#15 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 13:13

wiem. mnie tez nie przeszkadza ze ktos tutaj pisze to co mysli ale sa tacy ktorym to jednak przeszkadza i staram sie tylko dowiedziec dlaczego...

#16 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 września 2006 - 13:18

wiem. mnie tez nie przeszkadza ze ktos tutaj pisze to co mysli ale sa tacy ktorym to jednak przeszkadza i staram sie tylko dowiedziec dlaczego...

Bo to co kto myśli to prywatna sprawa i nikomu nic do tego. Jeśli ktoś te swoje myśli przelewa na to forum i obraża innych użytkowników to już sprawa dla moderatora.

#17 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 13:23

Ale bartosz ma trochę racji... Ja też przekopałem ten wątek i nie wiem za co koleś dostał bana, jakie wycieczki osobiste i gdzie te ostrzeżenia moderatorów... można by chociaż wykropkować...

Ależ nikt nie odnosi się do treści wpisu Bartosza. Została mu jedynie zwrócona uwaga, że zażalenia co do pracy moderatorów powinny być umieszczane w odpowiednim dziale, a nie wrzucane w środek wątku poświęconego zupełnie innemu tematowi. Szczególnie, jeżeli się je uważa za na tyle istotne, że nie chce się by zniknęły w natłoku innych wpisów.

#18 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 14 września 2006 - 13:30

1.) Dbamy o ortografię i interpunkcję - nie ważne czy się to komuś podoba czy nie, postawa nasza w tej kwesti na pewno się nie zmieni. Nie ma przymusu używania polskich znaków typu ąśźżć i nie poprawiamy ich braku - podobnie z rozpoczynaniem wielką literą (ja poprawiam tylko słowa typu Polska ;)). 2.) Wpis AppleNewsPL był oznaczony tematem "Idź się utop...". Treść była w podobnym stylu. Dlatego też treść ta została usunięta - na Forum nie tolerujemy podobnego zachowania, obrażającego innych użytkowników. To w jakim stopniu wpływamy na treść zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych przekonań danego modka - masz do niego jakieś zastrzeżenia - zgłoś to do administracji. Przed userami tłumaczyć się nie musimy.

#19 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 13:35

Przed userami tłumaczyć się nie musimy.

I tu pozwolę sobie się nie zgodzić. Musimy i dlatego każda moderacja powinna być opatrzona odpowiednim komentarzem moderatora.

#20 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 14 września 2006 - 13:36

Jeśli ktoś te swoje myśli przelewa na to forum i obraża innych użytkowników to już sprawa dla moderatora.

niewatpliwie. ale jako uzytkownik tego forum chcialbym wiedziec czym sie kieruje moderator ingerujac w tresc posta lub banujac uzytkownika. inaczej zamiast forum dyskusyjnego bedzie tutaj kosciol.

Przed userami tłumaczyć się nie musimy.

acha. to wbrew intencjom duzo tlumaczy.

#21 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 września 2006 - 13:39

I tu pozwolę sobie się nie zgodzić. Musimy i dlatego każda moderacja powinna być opatrzona odpowiednim komentarzem moderatora.

To przy okazji można by wprowadzić wymóg komentarza przy kasowaniu posta jak w poprzednim forum?

#22 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 13:48

Jest taki wymóg, ponieważ większość wpisów nie jest kasowana fizycznie. Pozostają one widoczne dla moderatorów forum wraz z komentarzem osoby usuwającej wpis. Są jedynie niewidoczne dla normalnego użytkownika.

niewatpliwie. ale jako uzytkownik tego forum chcialbym wiedziec czym sie kieruje moderator ingerujac w tresc posta lub banujac uzytkownika.

Odpowiedź jest jedna: regulamin. A jeżeli masz co do tego wątpliwości, możesz je zgłosić do administratorów i właścicieli tego forum: Code i Reeye.

inaczej zamiast forum dyskusyjnego bedzie tutaj kosciol.

Moderacja jest stosowana na bardzo wielu forach, więc może nie przesadzaj. Wystarczy zajrzeć na discussion.apple.com, gdzie forum jest moderowane bez jakiegokolwiek tłumaczenia co i dlaczego. Wpisy po prostu znikają i już.
PS. Byłeś kiedykolwiek w kościele?

#23 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 września 2006 - 13:52

Jest taki wymóg, ponieważ większość wpisów nie jest kasowana fizycznie. Pozostają one widoczne dla moderatorów forum wraz z komentarzem osoby usuwającej wpis. Są jedynie niewidoczne dla normalnego użytkownika.

Jeśli kasowanie ma pełnić pewną formę "resocjalizacji" użytkownika to może dobrze by było gdyby jednak nie tylko moderatorzy ale sama osoba zainteresowana mogła zobaczyć chociaż powód usunięcia?

#24 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 13:56

Nie, kasowanie nie pełni roli resocjalizacji. Kasowanie jest kasowaniem i niczym więcej, bo jest stosowane wyłącznie w przypadku spamu, duplikatów wątków i bardzo poważnych naruszeń regulaminu forum. Rolę motywacyjną pełnią: reputacja, ostrzeżenia i uwagi na priv, ostrzeżenia i uwagi we wpisach, bany.

#25 Lack

Lack
  • 2 171 postów
  • SkądGdynia

Napisano 14 września 2006 - 14:03

Nie, kasowanie nie pełni roli resocjalizacji. Kasowanie jest kasowaniem i niczym więcej, bo jest stosowane wyłącznie w przypadku spamu, duplikatów wątków i bardzo poważnych naruszeń regulaminu forum.
Rolę motywacyjną pełnią: reputacja, ostrzeżenia i uwagi na priv, ostrzeżenia i uwagi we wpisach, bany.

Czyli władza może sobie skasować co chce bez kontroli zwykłego użytkownika, tak?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych