Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mobilne Gadu-Gadu na iPhone jest już dostępne w AppStore

• Please log in to reply
288 replies to this topic

#251 xymox

xymox
  • 10 posts
  • SkądManchester

Posted 27 March 2009 - 10:41

Może dlatego że to beta?

A mnie dzsi GG poinformował o wygasnięciu usługi i koniecznosci opłaty. Więc ...
wywaliłem go i wróciłem do mojego Nimbuzz.

Fajny jest Mobilny GG ale tak jak już było pisane wczesniej - skoro w regulaminie App Store jest że bezpłatny program ma pozostać bezpłatny to uważam że twórcy GG też łamią regulamin więc dlaczego my mamy być w/g regulaminu GG zmuszeni do używania tylko i wyłącznie komunikatora GG a nie jakiegos innego?

To Mobilne Gadu-Gadu jest w wersji darmowej? Nie wiedzialem. Rzeczywiscie gdyby byla wersja free to wersja premium powinna miec wiecej funkcji ale jesli ktos ma aplikacje ktora nielegalnie podlacza sie do czyis serwerow to dziwne zeby za to jeszcze brali pieniadze.

Uzywanie nieoficjalnego klienta kiedy jest oryginalny to prawie jak kradziez. Nielegalny dostep do infrastruktury uslugodawcy. Szkoda, ze tego nie rozumiesz. Jesli chodzi o Skype, GTalk, AIM to rzeczywiscie te komunikatory sa zupelnie za free na kazda platforme ale GG ma taki model biznesowy a nie inny i trzeba to uszanowac albo nie uzywac.

A App Store ma taki model biznesowy że jak cos jest bezpłatne w serwisie to takie powinno pozostać i trzeba to uszanowac.

Dlaczego GG wymaga żeby przestrzegać ich regulamin a sami mają inne regulaminy za nic?

#252 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 27 March 2009 - 10:57

Za sam program nie płacisz nic, płacisz za dostęp do infrastruktury GG. Jak przestaniesz opłacać abonament to aplikacji nikt Ci nie zabierze ani nie każe usunąć, jest Twoja. GaduGadu w AppStore udostępnia klienta a nie usługę, a to różnica. Tak trudno to zrozumieć? Litości.

#253 xymox

xymox
  • 10 posts
  • SkądManchester

Posted 27 March 2009 - 11:43

Za sam program nie płacisz nic, płacisz za dostęp do infrastruktury GG. Jak przestaniesz opłacać abonament to aplikacji nikt Ci nie zabierze ani nie każe usunąć, jest Twoja. GaduGadu w AppStore udostępnia klienta a nie usługę, a to różnica. Tak trudno to zrozumieć? Litości.

Cytat z regulaminu App Store: " Na Produkty udostępnione w ramach Serwisu Użytkownikowi udzielana jest licencja, nie są mu one sprzedawane." Tak wiec aplikacja nigdy nie jest twoja.

Poza tym po co ci aplikacja bezplatna ktorej nie mozesz uzywac bez oplat?

Podaj nazwe jakiejs podabnej aplikacji z app store ktora jest bezplatna a do korzystania z ktorej potrzebne sa oplaty?

Widziales oceny GG w App Store 2 i 1/2 gwiazdki - wlasnie dzieki oplata, podejrzewam ze gdyby nie bylo oplat ta ocena oscylowala by w okolicach 4 gwiazdek.

A tak wogole to bez sensu dyskusja - wywalilem GG (choc uwazam ze to calkiem niezla aplikacja) i nie mam zamiaru wracac ponownie do niej.

Dziekuje

#254 Fantazyoosh

Fantazyoosh
  • 209 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 March 2009 - 11:55

Rzeczą ludzką jest chęć posiadania wszystkiego za darmo, ale... Opanujcie się! Nie chcesz płacić? Siedź cicho, używaj Palringo i nie wychylaj się, ale - na Boga - nie mów twórcom i właścicielom usługi, jak mają nią zarządzać i jakie opłaty za nią pobierać. To jest po prostu w bardzo złym guście, abstrahując już o merytorycznej zawartości większości wypowiedzi. Nagle każdy użytkownik GG okazuje się specem od prawa, biznesu i wolnego rynku. A rozchodzi się raptem o 5 zł raz na kwartał... W tym kontekście majętni, legalni i światli (podobno...) użytkownicy sprzętu Apple'a jawią się jako banda rozwydrzonych dzieciaków. Utrzymanie serwerów kosztuje pewnie krocie, praca programistów i nieustanny support też tanie nie są. Wzniosła idea może być na początku, potem każdy chce ze swojej pracy czerpać profity. Grzmienie o to, żeby ktoś tych korzyści nie czerpał lub czerpał w sposób, który my sami uważamy za słuszny jest niesmaczne. I chamskie. Osobiście po upływie darmowego okresu chętnie przedłużę subskrypcję. Szczególnie, jeśli komunikator będzie czerpał z udogodnień OS 3.0.

#255 giku

giku
  • 250 posts

Posted 27 March 2009 - 13:24

Panowie, namawiajcie znajomych do przejscia na Jabbera. Ja tak zrobilem, wspierajmy dobre, bezpieczne standardy i open source. Nie znam zadnego powodu, oprocz tego, ze "mam znajomych na gg", zeby przy gg zostac. Ten "standard" przegrywa na kazdym polu, to jakis archaizm z czasow, gdy w Polsce zbyt pozno rodzil sie internet.

#256 wilu21

wilu21
  • 19 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 27 March 2009 - 14:44

A co konkretnie masz do GG ? jakoś używam go od 5-6 lat i nie narzekam,przez ten czas może z 10 razy zdarzyło mi się że nie mogło się połączyć z serwerem.

#257 giku

giku
  • 250 posts

Posted 27 March 2009 - 15:09

Wow, tylko 10 razy ? niezle Jabber * szyfrowany * bez reklam i spamu (autoryzacja rostera) * otwarty na świat (tzn. że nie ogranicza go narodowość i język użytkowników),nawet GTalk jest w sieci Jabbera, * wybor dowolnego serwera i brak podlegania polityce wlascicieli * łatwy do zapamiętania login * stabilny * zintegrowany z wieloma serwisami (np. Jogger), GG chroni niejasny regulamin

#258 le1t00

le1t00
  • 540 posts
  • SkądPiła

Posted 27 March 2009 - 15:54

i stało się
Dołączona grafika
prosi o kasę :(

#259 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 28 March 2009 - 07:09

A tak wogole to bez sensu dyskusja - wywalilem GG (choc uwazam ze to calkiem niezla aplikacja) i nie mam zamiaru wracac ponownie do niej.
Dziekuje

Rozumiem że nie używasz GG na iPhone w takim razie? ;)

Co do Jabbera - również polecam, warto jeszcze dodać że od zawsze jest i na zawsze pozostanie darmowy , klientów są dziesiątki na najróżniejsze systemy operacyjne, a jeśli chcesz możesz sobie napisać własny i nikt nie będzie od Ciebie wołał za to żadnych opłat licencyjnych. Skoro dla Was cena jest najważniejsza, to co jeszcze robicie na tym "paskudnym, chciwym i nieuczciwym" GaduGadu?

#260 MSQ.

MSQ.
  • 187 posts

Posted 28 March 2009 - 10:55

Skoro dla Was cena jest najważniejsza, to co jeszcze robicie na tym "paskudnym, chciwym i nieuczciwym" GaduGadu?

Znajomi? Każdy z nas używa GG, bo ktoś "inny" korzysta i kółko się zamyka ;)

#261 reaper

reaper
  • 1108 posts

Posted 28 March 2009 - 12:19

A ja zapłaciłem te 5,49zł (płatność poprzez konto.gadu-gadu.pl, NIE poprzez SMS) i mam GG na 90dni. Trudno, niech stracę te "pół paczki fajek" ... ale jaki spokój za to zyskałem :D

#262 odra27

odra27
  • 549 posts
  • SkądBerlin/Szczecin

Posted 28 March 2009 - 12:57

A ja zapłaciłem te 5,49zł (płatność poprzez konto.gadu-gadu.pl, NIE poprzez SMS) i mam GG na 90dni.

Trudno, niech stracę te "pół paczki fajek" ... ale jaki spokój za to zyskałem :D

Wow, niesamowity jesteś :cool:

#263 radost

radost
  • 33 posts

Posted 28 March 2009 - 12:59

To niech twórcy nie będą tak w tyle za innymi serwisami i niech zrobią płatności PayPal bo osoby zza granicy mogą mieć problem z wysłaniem kasy

#264 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 28 March 2009 - 13:23

Kto za granica korzysta z GG ? GG to lokalny komunikator, Europa zachodnia i Ameryka raczej o GG wie od Nas, od Polakow. Tam raczej rzadza ICQ, Skype, Y!, GTalk, MSN... i jesli ktos mieszka za granica, to nie sadze by ograniczal sie do jednego GG, a korzystal z jakiegos Jabber'owego klienta, ktory nie tylko obsluzy chocby ICQ, ale tez GG. Dziwnym jest dla mnie wydawanie GG w US Store, bo rzeczywiscie po co... skoro jest Parlingo czy Nibuzz ktore bardziej przyda sie mieszkancowi Ameryki.

#265 odra27

odra27
  • 549 posts
  • SkądBerlin/Szczecin

Posted 28 March 2009 - 17:59

Dziwnym jest dla mnie wydawanie GG w US Store, bo rzeczywiscie po co... skoro jest Parlingo czy Nibuzz ktore bardziej przyda sie mieszkancowi Ameryki.

Jest to po prostu związane z jednej strony z brakiem polskiego AppStore a z drugiej tym, że Apple chce dotrzeć do wszystkich możliwych klientów.

#266 eR

eR
  • 971 posts
  • SkądEuropa

Posted 28 March 2009 - 18:05

AppStore polska, byle jakie ale jest... a w nim takze GG... Wiec nadal nie rozumiem, ale pewnie nie musze :)

#267 odra27

odra27
  • 549 posts
  • SkądBerlin/Szczecin

Posted 28 March 2009 - 19:01

AppStore polska, byle jakie ale jest... a w nim takze GG...
Wiec nadal nie rozumiem, ale pewnie nie musze :)

Rzeczywiście jest, sorry za pomyłkę. Wygląda na to że nie jestem na bieżąco :roll:

#268 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 March 2009 - 19:05

Dziwnym jest dla mnie wydawanie GG w US Store, bo rzeczywiscie po co... skoro jest Parlingo czy Nibuzz ktore bardziej przyda sie mieszkancowi Ameryki.

Bardzo dobrze, że jest - wiele osób z Polski (w tym ja) ma konto na US Store i kiepsko by było, gdybyśmy nie mogli pobrać GG. Myślę, że team od GG właśnie to brał pod uwagę.

#269 radost

radost
  • 33 posts

Posted 29 March 2009 - 10:18

a co to za powód? Jestem za granicą i mam odrazu używać innego komunikatora? Niby czemu? Poprzez GG komunikuje sie ze znajomymi z Polski i polakami w UK, a z angolami to przez Facebook, nie widzę potrzeby zakładania konta na innym komunikatorze

#270 freeak.klo

freeak.klo
  • 88 posts

Posted 29 March 2009 - 10:36

no i kolejna maszynka do robienia pieniędzy:( szkoda bo. Mogło być fajnie, a tak szczerze to kto używa non stop gg? Równie dobrze można zainstalować sms wysylany przez net on free. GG powinno być za darmo!!!!

#271 dliwski

dliwski

• 15306 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 March 2009 - 10:45

Zrozumcie - jest płatne, bo nie ma reklam! Palringo jest za darmo, ale masz reklamy, które z kolei pobierają więcej danych, a co za tym idzie - więcej płacisz jeśli nie masz nielimitowanego internetu. 1 zł za tydzień i to jeszcze SMS-em to wcale nie jest dużo. Ja wolę wysłać tego SMS-a niż widzieć reklamy nad czatem.

#272 MSQ.

MSQ.
  • 187 posts

Posted 29 March 2009 - 11:06

A i warto nadmienić - opłata nie wynosi 5 zł za 90 dni, jak niektórzy wspominają. Kosztuje 10 zł, bo jakiś półkretyn z GG-Teamu wymyślił sobie, że nie można za mniejszą kwotę doładować sobie tego śmiesznego "konta". Ech, ile można czekać na odblokowanie mojego Beejive :/

#273 Appleguy

Appleguy
  • 36 posts

Posted 01 April 2009 - 21:32

Mam pytanie. Ma ktoś Heyah? Podobno tam sie nie płaci za transfer tylko wykupuje abonamenty na gadu gadu. Działa to również z ta wersja mobilnego gadu?

#274 MSQ.

MSQ.
  • 187 posts

Posted 02 April 2009 - 10:45

Nie.

#275 Adi21

Adi21
  • 367 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 02 April 2009 - 11:25

Po dłuższym namyśleniu jednak wykupiłem abonament na miesiąc. W innych komunikatorach brakuje jednak archiwum i strasznie denerwujące w palringo jest dostawanie wiadomości przed wczytaniem listy (nie wczytuje kontaktu który pisze i zamienia go na sam nr gg nadawcy) nie wiadomo wtedy z kim się rozmawia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users