Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Mobilne Gadu-Gadu na iPhone jest już dostępne w AppStore

• Please log in to reply
288 replies to this topic

#226 MSQ.

MSQ.
  • 187 posts

Posted 24 March 2009 - 09:59

w Plusie i Erze nie płaci się za transmisje danych.. poczytajcie sobie!! (GG Plus i EraGG)

a co do opłat abonamentowych za korzystanie.. to raczej nie ma..
korzystałem wcześniej na SE z mobilnego GaduGadu i rzeczywiście na dany numer GG trzeba było wykupować abon., więc mój tydzień darmowy minął z dobre półtora roku temu..
z tego wynika, że na iPhone jest za free :D

Już nie mam siły - kolego przeczytał chociaż 5 wcześniejszych stron. Dzięki.

#227 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 24 March 2009 - 19:45

Hehe placic za mobilne GG ;) Emo dzieciaki lykna pewnie, bo to generalnie ten target.

#228 nigass80

nigass80
  • 171 posts
  • SkądDortmund, DE

Posted 25 March 2009 - 00:33

używam przeszło tydzień już nowe gg na iP i jestem zadowolony :) te 5zł na 3 miesiące (sub. przez konto) można zapłacić :) to nie majątek

#229 radost

radost
  • 33 posts

Posted 25 March 2009 - 10:28

Jakim cudem używasz GG na iPhona przeszło tydzień skoro premiera była w zeszły czwartek?

#230 wilu21

wilu21
  • 19 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 25 March 2009 - 11:25

Hehe placic za mobilne GG ;) Emo dzieciaki lykna pewnie, bo to generalnie ten target.

No to pewnie używasz go już od fazy beta.Sorry ale nie trawię przezywania,to że ktoś chce uzywać i płacic za gg to nie znaczy że można go zaraz wyzywać od emo,sam zapłaciłem i bardzo sobie to gg chwale ponieważ wolę mieć coś legalnego i coś co z tygodnia na tydzień będzie działać coraz lepiej,nie podoba Ci sie to babraj sie w palringo proste.

#231 nicp2

nicp2
  • 336 posts
  • Skądinąnd

Posted 25 March 2009 - 14:13

wie kto co z tym fantem zrobic? inne aplikacje pobierajace dane dzialaja ok, tylko wlasnie gadu mi nie chodzi. Moj operator to vodafone uk. podobny problem mialem z mgadu...

#232 zabiel

zabiel
  • 357 posts
  • SkądEdinburgh / Żory

Posted 25 March 2009 - 14:22

wie kto co z tym fantem zrobic?

inne aplikacje pobierajace dane dzialaja ok, tylko wlasnie gadu mi nie chodzi. Moj operator to vodafone uk.
podobny problem mialem z mgadu...

Ja uzywam O2UK i czasem wyskoczy mi taki blad podczas logowania. Ale zdaza to sie rzadko i praktycznie za drugim razem juz zalapie.

#233 nicp2

nicp2
  • 336 posts
  • Skądinąnd

Posted 25 March 2009 - 14:25

no ja prubuje i prubuje i nic ;/ ciagle to samo sie wyseiwtla probowalem z innym kontem ale tez nie idzie;/

#234 adamvet

adamvet
  • 485 posts
  • SkądNorwich, UK

Posted 25 March 2009 - 17:03

A sprobowales nacisnac recznie na dostepny? Ja tez tak mialem pare razy ale jak dotkalem opcje dostepny to zaczal sie znowu laczyc i zalapal:) Ps. tez mam O2 UK i mysle o Vodafone bo ma lepszy zasieg tam gdzie pracuje:)

#235 GreaTskY

GreaTskY
  • 3303 posts
  • Skądtowni?

Posted 25 March 2009 - 19:31

Wczoraj zainstalowałem i powiem Wam że dobrze działa, najlepszy z dotychczasowych z których korzystałem tylko ta opłata jest trochę dobijająca, oprócz opłat za komunikator to dochodzą opłaty za transfer??

#236 nicp2

nicp2
  • 336 posts
  • Skądinąnd

Posted 25 March 2009 - 20:08

A sprobowales nacisnac recznie na dostepny? Ja tez tak mialem pare razy ale jak dotkalem opcje dostepny to zaczal sie znowu laczyc i zalapal:)

Ps. tez mam O2 UK i mysle o Vodafone bo ma lepszy zasieg tam gdzie pracuje:)

tak probowalem. To wlasnie po próbie zmiany statusy z "niedostepnego" pojawia sie ten komunikat.
A ja wlasnie odwrotnie...mysle o przejsciu do O2 bo maja nizsze ceny i a po drugie dziala gg :)

Ma ktos jakies inne pomysly co moze byc nie tak?

#237 radost

radost
  • 33 posts

Posted 25 March 2009 - 21:59

A może sprobuj włączyć/wyłączyć 3G... Mi jak net szwankuje to zawsze przelaczam i wtedy łapie... A co do O2UK to nie zapomnijcie o opcji unlimited, to dlatego z nimi jestem ;)

#238 adamvet

adamvet
  • 485 posts
  • SkądNorwich, UK

Posted 25 March 2009 - 22:10

A co do O2UK to nie zapomnijcie o opcji unlimited, to dlatego z nimi jestem ;)

Vodafone tez ma unlimited:) A do tego ma zasieg tam gdzie pracuje. Jak na razie mam O2 i musze telefon na lampie trzymac zeby jaki taki zasieg byl:)

#239 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 25 March 2009 - 22:36

Wiecie co ? Rozmowa ta trochę przypomina mi narzekania użytkowników windowsowego klienta GG na bannery reklamowe. Reguły są jasne. Akceptujesz to co masz albo nie akceptujesz. Jeśli nie chcesz zaakceptować to zmień komunikator. GaduGadu posiada swój regulamin i ma prawo dyktować zasady, bo jest właścicielem klienta i protokołu. Czy mi się to podoba czy nie to już inna sprawa, ale gdy chcę używać ich rozwiązań to zgadzam się na ich warunki, a jeśli nie to idę szukać rozwiązań gdzie indziej. Więc gdzie tu problem? Lubicie chyba narzekać, co? Generalnie od kilkunastu stron nic ciekawego nie przeczytałem poza biadoleniem posiadaczy iPhone którym wydaje się, że wszystko im się należy.

#240 radost

radost
  • 33 posts

Posted 26 March 2009 - 00:36

Na samym początku gdy powstało GG ideą twórców było udostępnienie uzytkownikom internetu darmowego komunikatora. Z czasem twórcy wpadli na pomysł dodania banerów reklamowych. Nie dziwię się, bo się napracowali i chcieli mieć z tego trochę korzyści. Ale coś takiego jak abonament za użytkowanie to przesada. Jeżeli chcieli zarobić za ciężką prace którą było stworzenie aplikacji na komórkę to powinni zrobić ten program płatny. Wtedy byłoby najuczciwiej bo zaplacilbym za to, co stworzyli a w takiej sytuacji jaka jest teraz (czyt. Abonament) wychodzi na to, że za parę lat będę nadal płacił za to, że ktoś się kiedyś napracowal. Dlatego właśnie wszyscy są tacy oburzeni jeżeli nadal tego nie zauważyłeś. Dla przykładu : ktoś Ci kiedyś umył szyby w samochodzie przed supermarketem, a Ty musisz mu teraz płacić co miesiąc. Sam widzisz, że sensu brak. Możesz podać argument, że oni nadal udoskonalają swój produkt i za to im płacimy. Dla mnie może być tak jak już jest, jest dobrze, niczego nie brakuje. Szkoda tylko, że twórcy stali się tak samo komercyjni i chętni na kasę tak jak inni twórcy znanych serwisów (np. nasza-klasa, fotka) zapominajac przedewszystkim o swojej idei...

#241 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 26 March 2009 - 06:57

@radost
Abonament na mobilne gg istnieje od dobrych paru lat i jak widać funkcjonuje. Nie rozumiem więc skąd to zdziwienie a wręcz oburzenie. Dlaczego na iPhone ma być jakiś wyjątek? Stać mnie na telefon za 2k pln ale żal mi wydać 5zł miesięcznie na gg. Może wyjdźmy z tego szarego polskiego stereotypu że wszystko powinno być za darmo? Ludzie płacą za gg na swoich komórkach i to ich świadomy wybór. Nie podoba Ci się, to zmień komunikator, a jeśli chcesz mówić twórcom GG co powinni a czego nie, to może się u nich zatrudnij w charakterze doradcy biznesowego ;)

Na samym początku gdy powstało GG ideą twórców było udostępnienie uzytkownikom internetu darmowego komunikatora

Skąd masz te informacje? Myślę że idea powstania GG od początku wiązała się z czerpaniem z tego zysków. Dajesz użytkownikom produkt początkowo darmowy, a gdy się rozpowszechni i stanie popularny, wprowadzasz opłaty. Tak funkcjonuje większość serwisów społecznościowych i gier MMO. GaduGadu także wybrało taką strategię. Nie zgadzasz się z nią - nie używaj.

#242 gregorba

gregorba
  • 82 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 March 2009 - 09:53

Ja mam tylko jedno pytanie, skoro twórcy GG twierdzą że używanie alternatywnych komunikatorów do komunikacji GG jest nielegalne czy niezgodne z regulaminem to czemu nie zaszyfrują protokołu tak aby to korzystanie z takowych stało się niemożliwe ?

#243 MSQ.

MSQ.
  • 187 posts

Posted 26 March 2009 - 15:08

Ludzie płacą za gg na swoich komórkach i to ich świadomy wybór.

Płacenie ma sens w przypadku gdybyśmy nie płacili za transmisje danych (Era, czy Plus GG). W innym przypadku prawie nikt nie płaci, są darmowe odpowiedniki. A w przypadku iPhone'a jest to jeszcze bardziej absurdalne (już nie chce wspominać mi się o ułomnościach tego programu - linki, autoscroll...), bo dostęp do darmowej alternatywy jest jeszcze łatwiejszy.

Ja mam tylko jedno pytanie, skoro twórcy GG twierdzą że używanie alternatywnych komunikatorów do komunikacji GG jest nielegalne czy niezgodne z regulaminem to czemu nie zaszyfrują protokołu tak aby to korzystanie z takowych stało się niemożliwe ?

Oni nawet nie potrafią dodać szyfrowania do komunikatora/protokołu ;)

#244 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 26 March 2009 - 15:24

hmm, minal m juz tydzien i narazie zadnej oplaty mi nie chce pobrac... a niech tylko sprobuja... zbyt duzo bugow narazie zeby za to placic, najbardziej chyba kurze mnie brak automatycznego przewijania tekstu..

#245 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 26 March 2009 - 22:18

Protokół jest modyfikowany co jakiś czas, nie jest to tak łatwe i piękne jak Ci się wydaje. Są jednak ludzie którzy potrafią i chcą, całkowicie za darmo, studiować te modyfikacje, głównie poprzez analizowanie pakietów. Tak powstała biblioteka libgadu, z której korzysta kilka klientów (Kadu, EKG, GnuGadu). Te które nie korzystają, mają bardzo ograniczoną funkcjonalność, np wspomniane palringo.

Płacenie ma sens w przypadku gdybyśmy nie płacili za transmisje danych (Era, czy Plus GG). W innym przypadku prawie nikt nie płaci, są darmowe odpowiedniki. A w przypadku iPhone'a jest to jeszcze bardziej absurdalne (już nie chce wspominać mi się o ułomnościach tego programu - linki, autoscroll...), bo dostęp do darmowej alternatywy jest jeszcze łatwiejszy.

Dlaczego w przypadku iPhone jest to jeszcze bardziej absurdalne? Posiadanie iPhone nie czyni z nikogo pępka świata, wręcz przeciwnie. Telefon i platforma to margines i ciesz się że ktoś ją jednak dostrzegł. Poza tym co to za cudowne i super funkcjonalne alternatywy dla GG istnieją na iPhone? Palringo? Chyba żart.

Jak już wspominałem i zdania nie zmienię - nie chcesz, nie godzisz się, nie podoba Ci się - to nie używaj GG. Są dziesiątki innych alternatywnych IM, których możesz używać legalnie i z czystym sumieniem.

Ta rozmowa przypomina mi inną rozmowę dwóch fanów pewnego zespołu muzycznego:
- Hej, kupiłeś już tę nową płytę? Podobno jest świetna.
- A po co kupować jak można pobrać z torrentów?

#246 shivan

shivan
  • 1141 posts
  • SkądKraków

Posted 26 March 2009 - 22:30

dobrze rozumiem...to ze od kilku lat uzywam tlena jako klienta gg oznacza ze lamie prawo?;] niezle;] jak dla mnie...uzywanie klienta gg na pc to masochizm od wersji 7.0 czy 6.0...juz nie pamietam... i dobrze...brrr mam tylko nadzieje ze tlen zrobi swoja wersje na iphona....ekhm darmowa...moga tam nawet wsadzac reklamy jak chca ...wtedy gg poplynie..daaleko a tak btw reklam...to wiem ze nie jest zbyt legalne...serio ich nie usuwacie? okienko rozmowy tlen z reklamami wyglada jak ekhm... mala edycja pliku host i papa...;]

#247 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 26 March 2009 - 22:51

dobrze rozumiem...to ze od kilku lat uzywam tlena jako klienta gg oznacza ze lamie prawo?;]

Czy wspominałem tu o tlenie? Czytaj ze zrozumieniem. Nie łamiesz prawa, ale regulamin GG - owszem. Chyba że Tlen.pl ma jakąś umowę z GaduGadu, ale ja o niczym takim nie słyszałem.

a tak btw reklam...to wiem ze nie jest zbyt legalne...serio ich nie usuwacie?
okienko rozmowy tlen z reklamami wyglada jak ekhm...
mala edycja pliku host i papa...;]

"Tlen.pl is an adware licensed Polish instant messaging service."
Tlen.pl - Wikipedia, the free encyclopedia

"License: adware"
Gadu-Gadu - Wikipedia, the free encyclopedia

Jakbyś nie wiedział co to jest "adware":
Adware - Wikipedia, the free encyclopedia

A teraz odpowiedz sam sobie czy postępujesz fair.

#248 qtylovsky

qtylovsky
  • 823 posts
  • Skądwołomin

Posted 26 March 2009 - 23:05

dalej nikt nie prosi mnie o jakies oplaty... a gg dziala... why?

#249 Plastik

Plastik
  • 539 posts
  • SkądŁódzkie

Posted 27 March 2009 - 06:50

dalej nikt nie prosi mnie o jakies oplaty... a gg dziala... why?

Może dlatego że to beta?

#250 myapple_123

myapple_123
  • 776 posts

Posted 27 March 2009 - 09:13

No to pewnie używasz go już od fazy beta.Sorry ale nie trawię przezywania,to że ktoś chce uzywać i płacic za gg to nie znaczy że można go zaraz wyzywać od emo,sam zapłaciłem i bardzo sobie to gg chwale ponieważ wolę mieć coś legalnego i coś co z tygodnia na tydzień będzie działać coraz lepiej,nie podoba Ci sie to babraj sie w palringo proste.

Emo pokolenie=dzisiejsze pokolenie mlodych gniewnych. Poza tym masz 21 lat, wiec czy moja teoria, ze targetem tego produktu sa mlodzi ludzie jest moze mylna ? ;)

Odnosnie fazy beta masz racje - pierwsze 100 tys uzytkownikow GG od poczatku istnietnia ;-) Moze dlatego przestalem wierzyc w ich produkty, ze tak dlugo im sie przygladam. Nasz rynek jest dosyc specyficzny i widze, ze glownym celem jest zdobyc mlodego klienta i sie nahapac, czego najlepszym przykladem jest rozwoj naszej-klasy - idea sluszna, a teraz same reklamy i wysylanie bzdurnych upominkow za kase prawie jak audiotele - po prostu kicz. Facebook przynajmniej zapewnia ciekawa i inteligentna forme interaktywnej rozrywki miedzy znajomymi, ale do tego trzeba miec prawdziwa wizje, ciekawe pomysly i prezny otwarty zespol ludzi. No coz zobaczymy jak sie to wszystko zakonczy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users