Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mobilne Gadu-Gadu na iPhone jest już dostępne w AppStore

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
288 odpowiedzi w tym temacie

#201 Aryman

Aryman
  • 678 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 22 marca 2009 - 12:31

a czytałeś regulamin app store? Jak coś jest darmowe to ma być darmowe, żadnych ukrytych kosztów! a jak chcą żeby im płacili za ich prace to niech zrobią ten program jako płątny! To jest poprostu żerowanie na klientach gg, bo ich jest kilka milionów! to jest poprostu góra złota! A twórcy tej apliakcji okazali sie zwykłymi cfaniakami i złodziejami! Oni chcą ominąć podatki Apple i tyle ;p

#202 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 22 marca 2009 - 12:48

Ja juz was zupelnie nie rozumiem. Kiedy wyszla pierwsza wersja Parlingo to wszyscy marudzili ze do dupy, ze cos tam nie dziala, ze opisow sie nie da ustawic itp, itd. Wszyscy chcieli natywna wersje GG. Teraz jak ja macie to znowu jest to samo. Pierwsza sprawa ze platne (dlaczego iPhonowcy mieli by byc lepsi od innych platform). Druga sprawa to jakies niedociagniecia. Wiadomo ze pierwsza wersja jaka wychodzi to zawsze jest pelna bugow. Wychodza kolejne wersje ktore sa coraz lepsze i lepsze. Podejrzewam ze niedlugo wyjdzie wersja GG ktora bedzie taka jaka byc powinna ale wciaz bedzie kwestia oplat. Ja wychodze z zalozenia ze trzeba zaplacic za prace innych ludzi i calkowicie to popieram.
Juz 20 stron na ten temat jest naisane na forum i generalnie wszystkie posty sa o tym samym. Trzeba sie pogodzic ze takie rzeczy to tylko w Erze:)

Taka to już natura człowieka, że zawsze mu się coś nie będzie podobać. Osobiście nie mam wiele kontaktów GG i z tego powodu nie jestem od tego komunikatora uzależniony. Używam wielu różnych stąd też korzystam z Palringo i Nimbuzz.
Zastanawia mnie jedynie strategia ludzi stojących za programem GG. Na całym świecie firmy próbują przekonać klientów do siebie, oferując tanie lub bezpłatne oprogramowanie, którego rozwój i programowanie finansowane jest czy to przez reklamę czy przez sponsoring i jakoś funkcjonuje to bezbłędnie. Natomiast GG dostępne jest natywnie tylko na Windę, używanie bramki www jest katastrofą. Za dostęp mobilny pobierane są opłaty abonamentowe. Instalując program na Windzie użytkownik automatycznie zgadza się na zasady regulaminu, które w wielu przypadkach są łamane (poprzez używanie innych programów z zaimplementowanym GG). Meldując nowe konto obowiązuje inny regulamin. Zbyt dużo luk prawnych, zbyt dużo niepotrzebnych komplikacji.

#203 Aryman

Aryman
  • 678 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 22 marca 2009 - 12:59

.
Zastanawia mnie jedynie strategia ludzi stojących za programem GG. Na całym świecie firmy próbują przekonać klientów do siebie, oferując tanie lub bezpłatne oprogramowanie, którego rozwój i programowanie finansowane jest czy to przez reklamę czy przez sponsoring i jakoś funkcjonuje to bezbłędnie. Natomiast GG dostępne jest natywnie tylko na Windę, używanie bramki www jest katastrofą. Za dostęp mobilny pobierane są opłaty abonamentowe. Instalując program na Windzie użytkownik automatycznie zgadza się na zasady regulaminu, które w wielu przypadkach są łamane (poprzez używanie innych programów z zaimplementowanym GG). Meldując nowe konto obowiązuje inny regulamin. Zbyt dużo luk prawnych, zbyt dużo niepotrzebnych komplikacji.

dlatego ja korzystam z aqq na windzie :P z palringo na iPhonie xD

zrozum: Polak polakowi świnie podłoży i zechce go oskubać go co do grosza :P

#204 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 22 marca 2009 - 13:19

Ja wszystko rozumiem ale z drugiej strony jesli ty bylbys autorem takiej aplikacji to czy nie chccialbys zarobic jak najwiecej? Przeciez to normalne ze jesli cos tworzysz to chcesz za to jak najwiecej. Podobnie jest z artystami:)I tego raczej nie uda sie zmienic.Z drugiej strony jesli ktos cos stworzyl i jest do tego jakis przepis ktory my jako odbiorcy akceptujemy to trudno. Na inne platformy tez sa odpowiedniki a jednak ludzie wola GG wiec dlaczego na iPhona mialoby byc inaczej?

---- Dodano 22-03-2009 o godzinie 12:20 ----
A co do Polakow to ja naprawde wiem jak jest z nimi a najlepiej sie o tym przekonasz jak wyjedziesz za granice:)

#205 Aryman

Aryman
  • 678 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 22 marca 2009 - 13:23

podtrzymujesz się tym samym argumentem, palringo jest szybsze od gg, nie ma ukrytych kosztów. a co do twojego postu z 12 20, to wierz mi, coś o tym wiem i powiem ci, ze czasem wstydze się że znam język polski, bo idąc ulicami edynburga i słysząc o czym rozmawiają polacy, to przechodzi ludzki epojęcie

#206 karaluchy

karaluchy
  • 19 postów

Napisano 22 marca 2009 - 14:51

moim zdaniem wystarczyłaby jednorazowa, odpowiednia opłata za aplikację i nie miałbym żadnych uwag i pretensji do GG Network S.A. Abonamentu nie zamierzam płacić, gdyż jest to dla mnie po protu nieopłacalne. Wątpię żeby ktoś siedział całymi dniami na GG mobilnym. W moim przypadku skorzystam z niego tylko pare razy w miesiącu na krótką chwilę, by wymienić dwie, góra trzy wiadomości i wtedy opłata jest astronomicznie wysoka i niezrozumiała. Szkoda ze firma GG nie pomyślała o takim osobniku jak ja :( tymczasem zostaję przy konkurencyjnych rozwiązaniach

#207 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 22 marca 2009 - 15:05

moim zdaniem wystarczyłaby jednorazowa, odpowiednia opłata za aplikację i nie miałbym żadnych uwag i pretensji do GG Network S.A.

Abonamentu nie zamierzam płacić, gdyż jest to dla mnie po protu nieopłacalne. Wątpię żeby ktoś siedział całymi dniami na GG mobilnym. W moim przypadku skorzystam z niego tylko pare razy w miesiącu na krótką chwilę, by wymienić dwie, góra trzy wiadomości i wtedy opłata jest astronomicznie wysoka i niezrozumiała. Szkoda ze firma GG nie pomyślała o takim osobniku jak ja :( tymczasem zostaję przy konkurencyjnych rozwiązaniach

Hmm a od czego są SMSy ;) 2-3 wiadomości za kilkadziesiąt groszy. GG celuje raczej w grupę smsomaniaków, którzy wiadomości piszą aż do zdarcia klawiszy. I tu Mobilne GG sprawdza się całkiem całkiem. A co do abonamentów płacąc przelewem lub kartą, ceny są następujące:
7 dniowa subskrypcja Mobilnego Gadu-Gadu 0,61 PLN
30 dniowa subskrypcja Mobilnego Gadu-Gadu 2,44 PLN
90 dniowa subskrypcja Mobilnego Gadu-Gadu 5,49 PLN

No jeśli cóż (czasem) więcej kosztują pakiety SMS. A iPhone do tego ma WiFi, więc dla wielu jest to doskonała okazja. Model biznesowy jest w porządku, problemem jest mentalność...

#208 Aryman

Aryman
  • 678 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 22 marca 2009 - 15:10

a app store nie usunie gg za to że ma ukrytą opłate?

#209 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 22 marca 2009 - 15:16

Wg słów:

Ciesze sie, ze niektorzy rozumieja czym jest praca (pewnie sami pracuja) i akceptuja zasady jakie obowiazuja w tej usludze. Szkoda, ze Apple dopiero w czerwcu udostepni oficjalna mozliwosc pobierania oplat przez AppStore. W tej chwili w AppStore jest juz kilka aplikacji ktore dzialaja podobnie jak GG wiec male szanse, ze aplikacja bedzie przez Apple usunieta. Jesli jednak tak sie stanie bedziemy dalej z Nimi rozmawiac na temat wspolpracy.

Nic na 100% nie wiadomo, ale wydaje się, że jest swego rodzaju ciche przyzwolenie.

#210 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 marca 2009 - 15:20

No i bardzo dobrze! Wolę wysyłać SMS w wolnej chwili niż kombinować z kontem, czy Gift Cardami.

#211 karaluchy

karaluchy
  • 19 postów

Napisano 22 marca 2009 - 16:39

-> BzArEx problemem jest mentalność?? :) co jak co, ale płacę też operatorowi za transmisję danych + opłata GG wynosi 1zł+VAT (7 dni, doladowanie sms) to jest to dodatkowy koszt, podczas gdy u konkurencji nie muszę płacić żadnej, ale to żadnej dodatkowej opłaty. Więc nie ma tutaj problemu z mentalnością, jak widzę że konkurencja oferuje za darmo podobną usługę bez dodatkowych kosztów, to jasne jest że wybiorę konkurencję i jest to logiczne ;)

#212 BzArEx

BzArEx
  • 425 postów

Napisano 22 marca 2009 - 21:48

@karaluchy Ta logika jest troszkę niebezpieczna. Jednak fakt faktem, GG dla iPhone powinno być rozbudowywane, aby było konkurencyjne. Poczynając od najbardziej podstawowych funkcji tj. obsługa linków, wysyłanie zdjęć, do bardziej zaawansowanych VoIP, radia internetowe, pełna obsługa serwisu BLIP. Dziwi mnie, że praktycznie nie widać tu takich postów. A teraz pozostają darmowe miesięczne testy.

#213 karaluchy

karaluchy
  • 19 postów

Napisano 23 marca 2009 - 10:27

@BzArEx w tej logice nie ma nic niebezpiecznego :) tak działa rynkowa konkurencja :) natomiast niebezpieczne jest postępowanie GG Network SA, gdyż może utracić (traci) potencjalnych klientów :)

#214 ozz

ozz
  • 1 129 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 marca 2009 - 13:24

dla mnie to troche dziwne . nei bylo by problemu gdyby opłata była za program .. to w zasadzie było by normalne i dostało by ogólne przyzwolenie / a nie za możliwość czasem poza domem korzystanie z tej funkcji ...

#215 dynamitri

dynamitri
  • 22 postów
  • SkądLondyn

Napisano 23 marca 2009 - 15:25

Chciałem zainstalować, ale - z tego co widzę co piszecie - aplikacja jest płatna i trzeba za nią płacić SMSem. Ja natomiast mieszkam za granicą, i nie działają mi polskie numery premium. Szkoda, że nie pomyśleli o ludziach, którzy są gotowi zapłacić, ale kartą kredytową - nie da się, prawda? :rolleyes:

#216 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 23 marca 2009 - 16:00

Uff... przebrnąłem przez cały wątek - chyba wylecę z pracy. Myślę, że problem nie leży w tym czy i ile trzeba płacić za mobilny dostęp. Jako osoba mieszkająca poza krajem jestem zmuszony do korzystania z wielu komunikatorów. Istnienie kombajnów częściowo niweluje ten problem a i różnorodność pomimo swojej uciążliwości sprzyja rozwojowi. O istnieniu owego rozwoju zdaje się zapominać twórca GG. Przez lata używania (mam numer 28xxx) program się praktycznie nie zmienił (czyt. rozwinął). Owszem, doszło parę bajerów. Trudno jednak powiedzieć, że GG w jakikolwiek sposób konkuruje z innymi komunikatorami. Przeciwnie - zdaje się prowadzić politykę skierowaną na zawężanie grona użytkowników. Dużo było tu napisane o wynagrodzeniu za pracę itp. Nikt chyba nie oczekuje, że twórcy czy pomysłodawcy dostaną jedynie "uścisk dłoni prezesa" i satysfakcję za swoją pracę. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że model, w którym kosztami obciąża się końcowego użytkownika, w świecie komunikatorów już dawno padł (jeśli w ogóle istniał). Jak to możliwe, że GTalk, MSN, Skype, AIM itd. są darmowe na każdej możliwej platformie? Pewnie dlatego, że nie są produktami samymi w sobie a jedynie dodatkami co całego zestawu usług. Pewnie też i dlatego, że chodzi o zdobycie jak największej ilości użytkowników. Zupełnie naturalne jest też to, że nikt nie będzie płacił za coś, co jest dostępne w wersji darmowej chyba, że wersja płatna zaoferuje więcej. GG zdaje się jednak nie zauważać, że zamykając swoje drzwi i strasząc regulaminem odstrasza nowych a zniechęca istniejących użytkowników. W czasach, gdy mobilny internet był gratką, pobieranie opłat za dostęp do komunikatora nie do końca było pozbawione podstaw. Dziś taki dostęp to już codzienność. Trudno mi uwierzyć, że koszt stworzenia programu tak nadszarpną finanse firmy, że trzeba go rekompensować opłatami Tych nielicznych, którzy w swojej desperacji zdecydują się zapłacić za usługę (bo przecież nie program). Żeby choć te pieniądze trafiły do jego twórców.

#217 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 23 marca 2009 - 19:45

Uff... przebrnąłem przez cały wątek - chyba wylecę z pracy.

Myślę, że problem nie leży w tym czy i ile trzeba płacić za mobilny dostęp. Jako osoba mieszkająca poza krajem jestem zmuszony do korzystania z wielu komunikatorów. Istnienie kombajnów częściowo niweluje ten problem a i różnorodność pomimo swojej uciążliwości sprzyja rozwojowi. O istnieniu owego rozwoju zdaje się zapominać twórca GG. Przez lata używania (mam numer 28xxx) program się praktycznie nie zmienił (czyt. rozwinął). Owszem, doszło parę bajerów. Trudno jednak powiedzieć, że GG w jakikolwiek sposób konkuruje z innymi komunikatorami. Przeciwnie - zdaje się prowadzić politykę skierowaną na zawężanie grona użytkowników.

Dużo było tu napisane o wynagrodzeniu za pracę itp. Nikt chyba nie oczekuje, że twórcy czy pomysłodawcy dostaną jedynie "uścisk dłoni prezesa" i satysfakcję za swoją pracę. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że model, w którym kosztami obciąża się końcowego użytkownika, w świecie komunikatorów już dawno padł (jeśli w ogóle istniał). Jak to możliwe, że GTalk, MSN, Skype, AIM itd. są darmowe na każdej możliwej platformie? Pewnie dlatego, że nie są produktami samymi w sobie a jedynie dodatkami co całego zestawu usług. Pewnie też i dlatego, że chodzi o zdobycie jak największej ilości użytkowników. Zupełnie naturalne jest też to, że nikt nie będzie płacił za coś, co jest dostępne w wersji darmowej chyba, że wersja płatna zaoferuje więcej.

GG zdaje się jednak nie zauważać, że zamykając swoje drzwi i strasząc regulaminem odstrasza nowych a zniechęca istniejących użytkowników. W czasach, gdy mobilny internet był gratką, pobieranie opłat za dostęp do komunikatora nie do końca było pozbawione podstaw. Dziś taki dostęp to już codzienność. Trudno mi uwierzyć, że koszt stworzenia programu tak nadszarpną finanse firmy, że trzeba go rekompensować opłatami Tych nielicznych, którzy w swojej desperacji zdecydują się zapłacić za usługę (bo przecież nie program). Żeby choć te pieniądze trafiły do jego twórców.

Bardzo rozsądna wypowiedź. ;)

#218 carnil

carnil
  • 153 postów
  • SkądPoznań/Bydgoszcz

Napisano 23 marca 2009 - 20:57

Zupełnie naturalne jest też to, że nikt nie będzie płacił za coś, co jest dostępne w wersji darmowej chyba, że wersja płatna zaoferuje więcej.

To Mobilne Gadu-Gadu jest w wersji darmowej? Nie wiedzialem. Rzeczywiscie gdyby byla wersja free to wersja premium powinna miec wiecej funkcji ale jesli ktos ma aplikacje ktora nielegalnie podlacza sie do czyis serwerow to dziwne zeby za to jeszcze brali pieniadze.

Uzywanie nieoficjalnego klienta kiedy jest oryginalny to prawie jak kradziez. Nielegalny dostep do infrastruktury uslugodawcy. Szkoda, ze tego nie rozumiesz. Jesli chodzi o Skype, GTalk, AIM to rzeczywiscie te komunikatory sa zupelnie za free na kazda platforme ale GG ma taki model biznesowy a nie inny i trzeba to uszanowac albo nie uzywac.

#219 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 23 marca 2009 - 21:21

To Mobilne Gadu-Gadu jest w wersji darmowej? Nie wiedzialem. Rzeczywiscie gdyby byla wersja free to wersja premium powinna miec wiecej funkcji ale jesli ktos ma aplikacje ktora nielegalnie podlacza sie do czyis serwerow to dziwne zeby za to jeszcze brali pieniadze.

Uzywanie nieoficjalnego klienta kiedy jest oryginalny to prawie jak kradziez. Nielegalny dostep do infrastruktury uslugodawcy. Szkoda, ze tego nie rozumiesz. Jesli chodzi o Skype, GTalk, AIM to rzeczywiscie te komunikatory sa zupelnie za free na kazda platforme ale GG ma taki model biznesowy a nie inny i trzeba to uszanowac albo nie uzywac.

Zdanie, do którego się odnosisz traktuje ogólnie o aplikacjach - nie konkretnie o GG.

Co oznacza nielegalny dostęp i kradzież w tym kontekście? Trochę Cię poniosło. Może przeczytaj jeszcze raz a zrozumiesz o czym piszę. Nie piszę, że usługodawca musi udostępnić swoje zasoby. Jeśli tego nie robi i nie udostępnia API, to posiadając marnej jakości narzędzie niech się nie dziwi, że są tacy, którym się chce zrobić to lepiej. Tym bardziej w przypadku braku narzędzia na daną platformę. Piszę, że taka polityka to wsteczne myślenie i trąci średniowieczem.

#220 MSQ.

MSQ.
  • 187 postów

Napisano 23 marca 2009 - 21:30

Uzywanie nieoficjalnego klienta kiedy jest oryginalny to prawie jak kradziez.

Jak ja kocham tak durne analogie.

#221 tasman

tasman
  • 77 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 marca 2009 - 22:43

Jak ja kocham tak durne analogie.

Uważaj lepiej kolego, za kradzież kostki masła możesz mieć ogromne kłopoty, a co dopiero za używanie innych komunikatorów :roll:

( sorry, nie mogłem się powstrzymać ... )

#222 carnil

carnil
  • 153 postów
  • SkądPoznań/Bydgoszcz

Napisano 23 marca 2009 - 22:49

Tym bardziej w przypadku braku narzędzia na daną platformę. Piszę, że taka polityka to wsteczne myślenie i trąci średniowieczem.

Tyle ze uslugodawca udostepnia narzedzie na dana platforme.

Wiecej nie bede sie wypowiadal bo widac ze nie warto.

Z mojej strony nie mam juz nic wiecej do dodania.

#223 AdiGITAL

AdiGITAL
  • 400 postów

Napisano 23 marca 2009 - 23:15

Tyle ze uslugodawca udostepnia narzedzie na dana platforme.

Wiecej nie bede sie wypowiadal bo widac ze nie warto.

Z mojej strony nie mam juz nic wiecej do dodania.

Wygląda na to, że brak argumentów lub niezrozumienie próbujesz zamaskować lekceważącym tonem.

Czy naprawdę nie dociera do Ciebie, że nie czepiam się aplikacji na iPhone? Nie przypominaj mi, że na iPhone aplikacja powstała bo mnie obrażasz. Odnoszę się krytycznie do stosowanych metod, które jedynie przy okazji udostępnienia tej wersji tak wyraźnie się obnażają.

I żeby było jasne: jestem pełen podziwu i uznania dla twórców i programistów. Szczerze gratuluję. Przykro tylko, że ich wysiłek i należny szacunek jest przyćmiewany przez (słuszne skądinąd) narzekania użytkowników.

#224 DoMiQ

DoMiQ
  • 82 postów

Napisano 24 marca 2009 - 02:45

w Plusie i Erze nie płaci się za transmisje danych.. poczytajcie sobie!! (GG Plus i EraGG) a co do opłat abonamentowych za korzystanie.. to raczej nie ma.. korzystałem wcześniej na SE z mobilnego GaduGadu i rzeczywiście na dany numer GG trzeba było wykupować abon., więc mój tydzień darmowy minął z dobre półtora roku temu.. z tego wynika, że na iPhone jest za free :D

#225 odra27

odra27
  • 549 postów
  • SkądBerlin/Szczecin

Napisano 24 marca 2009 - 08:20

Jaki model biznesowy? A gdzie natywne programy na Linuxa i Maca? Jeśli usługodawcy tak bardzo zależy na legalności przedsięwzięcia to powinien się najpierw zatroszczyć o dostęp do każdej platfromy oraz odpowiednie dopasowanie regulaminu (szczególnie tego, przy zakładaniu konta online). Pozatym jakoś nie widać/nie słychać żeby GG troszczyło się o swoje nadszarpane prawa autorskie ścigając twórców innych programów oferujących nielegalny bo niezgodny z regulaminem dostęp do GG.
Strasznie to *śmierdzi* polską mentalnością a nie sensownym modelem biznesowym. Czas może zacząć uczyć się od innych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych