Mobilne Gadu-Gadu na iPhone jest już dostępne w AppStore
Napisano 22 marca 2009 - 12:31
Napisano 22 marca 2009 - 12:48
Ja juz was zupelnie nie rozumiem. Kiedy wyszla pierwsza wersja Parlingo to wszyscy marudzili ze do dupy, ze cos tam nie dziala, ze opisow sie nie da ustawic itp, itd. Wszyscy chcieli natywna wersje GG. Teraz jak ja macie to znowu jest to samo. Pierwsza sprawa ze platne (dlaczego iPhonowcy mieli by byc lepsi od innych platform). Druga sprawa to jakies niedociagniecia. Wiadomo ze pierwsza wersja jaka wychodzi to zawsze jest pelna bugow. Wychodza kolejne wersje ktore sa coraz lepsze i lepsze. Podejrzewam ze niedlugo wyjdzie wersja GG ktora bedzie taka jaka byc powinna ale wciaz bedzie kwestia oplat. Ja wychodze z zalozenia ze trzeba zaplacic za prace innych ludzi i calkowicie to popieram.
Juz 20 stron na ten temat jest naisane na forum i generalnie wszystkie posty sa o tym samym. Trzeba sie pogodzic ze takie rzeczy to tylko w Erze:)
Taka to już natura człowieka, że zawsze mu się coś nie będzie podobać. Osobiście nie mam wiele kontaktów GG i z tego powodu nie jestem od tego komunikatora uzależniony. Używam wielu różnych stąd też korzystam z Palringo i Nimbuzz.
Zastanawia mnie jedynie strategia ludzi stojących za programem GG. Na całym świecie firmy próbują przekonać klientów do siebie, oferując tanie lub bezpłatne oprogramowanie, którego rozwój i programowanie finansowane jest czy to przez reklamę czy przez sponsoring i jakoś funkcjonuje to bezbłędnie. Natomiast GG dostępne jest natywnie tylko na Windę, używanie bramki www jest katastrofą. Za dostęp mobilny pobierane są opłaty abonamentowe. Instalując program na Windzie użytkownik automatycznie zgadza się na zasady regulaminu, które w wielu przypadkach są łamane (poprzez używanie innych programów z zaimplementowanym GG). Meldując nowe konto obowiązuje inny regulamin. Zbyt dużo luk prawnych, zbyt dużo niepotrzebnych komplikacji.
Napisano 22 marca 2009 - 12:59
.
Zastanawia mnie jedynie strategia ludzi stojących za programem GG. Na całym świecie firmy próbują przekonać klientów do siebie, oferując tanie lub bezpłatne oprogramowanie, którego rozwój i programowanie finansowane jest czy to przez reklamę czy przez sponsoring i jakoś funkcjonuje to bezbłędnie. Natomiast GG dostępne jest natywnie tylko na Windę, używanie bramki www jest katastrofą. Za dostęp mobilny pobierane są opłaty abonamentowe. Instalując program na Windzie użytkownik automatycznie zgadza się na zasady regulaminu, które w wielu przypadkach są łamane (poprzez używanie innych programów z zaimplementowanym GG). Meldując nowe konto obowiązuje inny regulamin. Zbyt dużo luk prawnych, zbyt dużo niepotrzebnych komplikacji.
dlatego ja korzystam z aqq na windzie

zrozum: Polak polakowi świnie podłoży i zechce go oskubać go co do grosza

Napisano 22 marca 2009 - 13:19
---- Dodano 22-03-2009 o godzinie 12:20 ----
A co do Polakow to ja naprawde wiem jak jest z nimi a najlepiej sie o tym przekonasz jak wyjedziesz za granice:)
Napisano 22 marca 2009 - 13:23
Napisano 22 marca 2009 - 14:51

Napisano 22 marca 2009 - 15:05
moim zdaniem wystarczyłaby jednorazowa, odpowiednia opłata za aplikację i nie miałbym żadnych uwag i pretensji do GG Network S.A.
Abonamentu nie zamierzam płacić, gdyż jest to dla mnie po protu nieopłacalne. Wątpię żeby ktoś siedział całymi dniami na GG mobilnym. W moim przypadku skorzystam z niego tylko pare razy w miesiącu na krótką chwilę, by wymienić dwie, góra trzy wiadomości i wtedy opłata jest astronomicznie wysoka i niezrozumiała. Szkoda ze firma GG nie pomyślała o takim osobniku jak jatymczasem zostaję przy konkurencyjnych rozwiązaniach
Hmm a od czego są SMSy

7 dniowa subskrypcja Mobilnego Gadu-Gadu 0,61 PLN
30 dniowa subskrypcja Mobilnego Gadu-Gadu 2,44 PLN
90 dniowa subskrypcja Mobilnego Gadu-Gadu 5,49 PLN
No jeśli cóż (czasem) więcej kosztują pakiety SMS. A iPhone do tego ma WiFi, więc dla wielu jest to doskonała okazja. Model biznesowy jest w porządku, problemem jest mentalność...
Napisano 22 marca 2009 - 15:10
Napisano 22 marca 2009 - 15:16
Nic na 100% nie wiadomo, ale wydaje się, że jest swego rodzaju ciche przyzwolenie.Ciesze sie, ze niektorzy rozumieja czym jest praca (pewnie sami pracuja) i akceptuja zasady jakie obowiazuja w tej usludze. Szkoda, ze Apple dopiero w czerwcu udostepni oficjalna mozliwosc pobierania oplat przez AppStore. W tej chwili w AppStore jest juz kilka aplikacji ktore dzialaja podobnie jak GG wiec male szanse, ze aplikacja bedzie przez Apple usunieta. Jesli jednak tak sie stanie bedziemy dalej z Nimi rozmawiac na temat wspolpracy.
Napisano 22 marca 2009 - 15:20
Napisano 22 marca 2009 - 16:39

Napisano 22 marca 2009 - 21:48
Napisano 23 marca 2009 - 10:27

Napisano 23 marca 2009 - 13:24
Napisano 23 marca 2009 - 15:25

Napisano 23 marca 2009 - 16:00
Napisano 23 marca 2009 - 19:45
Uff... przebrnąłem przez cały wątek - chyba wylecę z pracy.
Myślę, że problem nie leży w tym czy i ile trzeba płacić za mobilny dostęp. Jako osoba mieszkająca poza krajem jestem zmuszony do korzystania z wielu komunikatorów. Istnienie kombajnów częściowo niweluje ten problem a i różnorodność pomimo swojej uciążliwości sprzyja rozwojowi. O istnieniu owego rozwoju zdaje się zapominać twórca GG. Przez lata używania (mam numer 28xxx) program się praktycznie nie zmienił (czyt. rozwinął). Owszem, doszło parę bajerów. Trudno jednak powiedzieć, że GG w jakikolwiek sposób konkuruje z innymi komunikatorami. Przeciwnie - zdaje się prowadzić politykę skierowaną na zawężanie grona użytkowników.
Dużo było tu napisane o wynagrodzeniu za pracę itp. Nikt chyba nie oczekuje, że twórcy czy pomysłodawcy dostaną jedynie "uścisk dłoni prezesa" i satysfakcję za swoją pracę. Nie o to chodzi. Chodzi o to, że model, w którym kosztami obciąża się końcowego użytkownika, w świecie komunikatorów już dawno padł (jeśli w ogóle istniał). Jak to możliwe, że GTalk, MSN, Skype, AIM itd. są darmowe na każdej możliwej platformie? Pewnie dlatego, że nie są produktami samymi w sobie a jedynie dodatkami co całego zestawu usług. Pewnie też i dlatego, że chodzi o zdobycie jak największej ilości użytkowników. Zupełnie naturalne jest też to, że nikt nie będzie płacił za coś, co jest dostępne w wersji darmowej chyba, że wersja płatna zaoferuje więcej.
GG zdaje się jednak nie zauważać, że zamykając swoje drzwi i strasząc regulaminem odstrasza nowych a zniechęca istniejących użytkowników. W czasach, gdy mobilny internet był gratką, pobieranie opłat za dostęp do komunikatora nie do końca było pozbawione podstaw. Dziś taki dostęp to już codzienność. Trudno mi uwierzyć, że koszt stworzenia programu tak nadszarpną finanse firmy, że trzeba go rekompensować opłatami Tych nielicznych, którzy w swojej desperacji zdecydują się zapłacić za usługę (bo przecież nie program). Żeby choć te pieniądze trafiły do jego twórców.
Bardzo rozsądna wypowiedź.

Napisano 23 marca 2009 - 20:57
Zupełnie naturalne jest też to, że nikt nie będzie płacił za coś, co jest dostępne w wersji darmowej chyba, że wersja płatna zaoferuje więcej.
To Mobilne Gadu-Gadu jest w wersji darmowej? Nie wiedzialem. Rzeczywiscie gdyby byla wersja free to wersja premium powinna miec wiecej funkcji ale jesli ktos ma aplikacje ktora nielegalnie podlacza sie do czyis serwerow to dziwne zeby za to jeszcze brali pieniadze.
Uzywanie nieoficjalnego klienta kiedy jest oryginalny to prawie jak kradziez. Nielegalny dostep do infrastruktury uslugodawcy. Szkoda, ze tego nie rozumiesz. Jesli chodzi o Skype, GTalk, AIM to rzeczywiscie te komunikatory sa zupelnie za free na kazda platforme ale GG ma taki model biznesowy a nie inny i trzeba to uszanowac albo nie uzywac.
Napisano 23 marca 2009 - 21:21
To Mobilne Gadu-Gadu jest w wersji darmowej? Nie wiedzialem. Rzeczywiscie gdyby byla wersja free to wersja premium powinna miec wiecej funkcji ale jesli ktos ma aplikacje ktora nielegalnie podlacza sie do czyis serwerow to dziwne zeby za to jeszcze brali pieniadze.
Uzywanie nieoficjalnego klienta kiedy jest oryginalny to prawie jak kradziez. Nielegalny dostep do infrastruktury uslugodawcy. Szkoda, ze tego nie rozumiesz. Jesli chodzi o Skype, GTalk, AIM to rzeczywiscie te komunikatory sa zupelnie za free na kazda platforme ale GG ma taki model biznesowy a nie inny i trzeba to uszanowac albo nie uzywac.
Zdanie, do którego się odnosisz traktuje ogólnie o aplikacjach - nie konkretnie o GG.
Co oznacza nielegalny dostęp i kradzież w tym kontekście? Trochę Cię poniosło. Może przeczytaj jeszcze raz a zrozumiesz o czym piszę. Nie piszę, że usługodawca musi udostępnić swoje zasoby. Jeśli tego nie robi i nie udostępnia API, to posiadając marnej jakości narzędzie niech się nie dziwi, że są tacy, którym się chce zrobić to lepiej. Tym bardziej w przypadku braku narzędzia na daną platformę. Piszę, że taka polityka to wsteczne myślenie i trąci średniowieczem.
Napisano 23 marca 2009 - 21:30
Jak ja kocham tak durne analogie.Uzywanie nieoficjalnego klienta kiedy jest oryginalny to prawie jak kradziez.
Napisano 23 marca 2009 - 22:43
Jak ja kocham tak durne analogie.
Uważaj lepiej kolego, za kradzież kostki masła możesz mieć ogromne kłopoty, a co dopiero za używanie innych komunikatorów :roll:
( sorry, nie mogłem się powstrzymać ... )
Napisano 23 marca 2009 - 22:49
Tym bardziej w przypadku braku narzędzia na daną platformę. Piszę, że taka polityka to wsteczne myślenie i trąci średniowieczem.
Tyle ze uslugodawca udostepnia narzedzie na dana platforme.
Wiecej nie bede sie wypowiadal bo widac ze nie warto.
Z mojej strony nie mam juz nic wiecej do dodania.
Napisano 23 marca 2009 - 23:15
Tyle ze uslugodawca udostepnia narzedzie na dana platforme.
Wiecej nie bede sie wypowiadal bo widac ze nie warto.
Z mojej strony nie mam juz nic wiecej do dodania.
Wygląda na to, że brak argumentów lub niezrozumienie próbujesz zamaskować lekceważącym tonem.
Czy naprawdę nie dociera do Ciebie, że nie czepiam się aplikacji na iPhone? Nie przypominaj mi, że na iPhone aplikacja powstała bo mnie obrażasz. Odnoszę się krytycznie do stosowanych metod, które jedynie przy okazji udostępnienia tej wersji tak wyraźnie się obnażają.
I żeby było jasne: jestem pełen podziwu i uznania dla twórców i programistów. Szczerze gratuluję. Przykro tylko, że ich wysiłek i należny szacunek jest przyćmiewany przez (słuszne skądinąd) narzekania użytkowników.
Napisano 24 marca 2009 - 02:45

Napisano 24 marca 2009 - 08:20
Jaki model biznesowy? A gdzie natywne programy na Linuxa i Maca? Jeśli usługodawcy tak bardzo zależy na legalności przedsięwzięcia to powinien się najpierw zatroszczyć o dostęp do każdej platfromy oraz odpowiednie dopasowanie regulaminu (szczególnie tego, przy zakładaniu konta online). Pozatym jakoś nie widać/nie słychać żeby GG troszczyło się o swoje nadszarpane prawa autorskie ścigając twórców innych programów oferujących nielegalny bo niezgodny z regulaminem dostęp do GG.
Strasznie to *śmierdzi* polską mentalnością a nie sensownym modelem biznesowym. Czas może zacząć uczyć się od innych.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych