Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dla dobrodusznych ludzi...

• Please log in to reply
178 replies to this topic

#151 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 16 March 2009 - 16:53

Oczywiście :) Ale jeżeli teraz na PC pracuje na (powiedzmy) CS3 czy CS2, to raczej na G3 się rozczaruje z tym pakietem. Na pewno Classic i PS 7 chodzi OK, ale on mówił, że chce Leoparda ewntualnie tygrysa, więc classic to już pewnie w ogóle w grę nie wchodzi ;-)

#152 tskisiu

tskisiu
  • 1255 posts
  • SkądEnschede (NL)

Posted 16 March 2009 - 17:21

a tak w ogóle, to czy 14-latek może gdzieś legalnie pracować? Nie wydaję mi się.

#153 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 March 2009 - 17:31

Widzisz Wojciech ale on napisał że ma w domu licencję*na Photoshopa 7, zakładam że na 7 będzie się*uczył. A na Leo tak swoją*drogą to 7 nie tego...nie bardzo ;) poza tym najlepiej żeby to było PPC...ehh temat rzeka, naczytał się*chłopak jakie to maki są*super do grafiki, jakie to photsohopy są inne na maczkach, np. dodatkowe funcję, ja mu "wyszparuj mi to koło od roweru, ja wracam a tam wszystko w pięknych ścieżkach poszparowane, tło usunięte. Wracam z imprezy to Photoshop na Windowsie się*słowem nie odezwał, a taki makowy, to siadaj opowiadaj jak było, napijesz się*czegoś. Takie cuda Panie to tylko na maku, na Windowsie to takich funckcji brak ;) tskisiu, ale czy on musi legalnie pracować? Zbierając butelki, makulaturę, tnąc trawniki, pomagając w domu rodzicom, babciom ciotkom i co ino może wejść w barter, jak do końca roku będzie robił to to i to, to mu się*familjada zrzuci na jabłko. Ma sąsiadów niech się*z nimi dogada.

#154 Chip

Chip
  • 1571 posts
  • SkądKraków

Posted 16 March 2009 - 17:39

BTW, prawo zabrania zatrudniania dzieci do 16 roku życia.

#155 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 March 2009 - 17:52

czyli jak będzie wynosił*śmieci w domu, sąsiadce podleje trawnik i wyrwie zielsko to co?????? Nikt nie mówi o zatrudnieniu go, a o usługach za które albo otrzyma swojego maka (barter) albo o zbieraniu butelek....prawo mu tego zbroni? Chodzi tylko o to by się*postarał*o coś*. Coś*co przychodzi łatwo ani tak nie cieszy, ani się*tego tak nie docenia.

#156 bartel

bartel
  • 1050 posts

Posted 16 March 2009 - 19:00

Skoro bawi się w fotografa, to zapewne zna jakieś programy graficzne, a stąd już niedaleka droga do projektowania szablonów na strony, aukcje Allegro, lub coś w tym stylu (do tego html, css, php i śmiga z funkcjonalnymi serwisami). I mógł by sobie całkiem przyzwoicie zarobić, nie wychodząc z domu. Ja tak zaczynałem i dalej to robię, więc się da ;)

#157 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 16 March 2009 - 22:31

Nie mam jakichś mega wygórowanych wymagań...
Do stacjonarki niestety nie zawsze mam dostęp, bo mama często przynosi prace do domu i niestety okupuje komputer.
Nie znam się na Mac OSach , ważne zeby PS7 działał ,ew. GIMP lub raw therapee do tego iWork , safari, PSI ( o ile jest na Mac OS'a) i coś do muzyki.
Jeżeli chodzi o tworzenie grafiki i jej sprzedaż to raczej długa droga przede mną, chyba, że ludzie kupują takie gnioty jak ten ( chyba prąd jest wiecej warty niż sama pracka) :
http://i40.tinypic.com/34zgb9c.jpg

#158 sali128

sali128
  • 2873 posts
  • SkądGdynia, Poland

Posted 16 March 2009 - 22:39

Mi sie podoba :)

#159 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 March 2009 - 22:54

no więc Czosnku, jak zapewne zdajesz sobie sprawę, to Photoshop w wersji Win to nie to samo co Photoshop w wersji PC. Musisz posiadać*wersję*makową. To raz. Dwa Photoshop 7 jest pisany na PowerPC i ostatnim systemem na jakim działa to Tygrys. W Twoim przypadku jeżeli nie masz własnego komputera nie miałbym wymagań a zainwestował w jakiegoś PowerMac'a G4, nie potrzebujesz wiele, naprawdę sądzę że możesz dogadać*się z rodzicami, 300-400 PLN to nie majątek i część*myślę że możesz sobie uzbierać. Oczywiście pod warunkiem, że nie oczekujesz super hiper od tej maszyny, a tylko i wyłącznie sprzęt do pracy. Polecałbym Ci Photoshop 7 (wersja Mac) + środowisko Classic. Nauczysz się*narzędzia i będziesz miał własny sprzęt.

#160 dick.advocaat

dick.advocaat
  • 93 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 16 March 2009 - 23:15

Strasznie mnie zaintrygowała ta wspomniana przez kogoś "polaczkowatość"(?). Polaczkowość? (parę stron wcześniej) W każdym bądź razie Czosnek, młody przyjacielu skoro tak fajnie radzisz sobie z angielskim przetłumacz ten cały swój post i zamieść go na jakimś zagranicznym forum apple'owym. Hmm? Bardzo jestem ciekaw jak by to wyglądało gdzieś na zachodzie? A może ktoś zna rosyjski? ;) Jeżeli to zrobisz i uda Ci się zaspokoić moją ciekawość to pomodlę się w Twojej intencji. Piona? Tak mi się jeszcze przypomniało.. Znajomy, dawno temu (mógłbyć starszy od Ciebie o jakieś 3,4 lata) wydrukował na prostej atramentówce na A4 swoje zdjęcie i opatrzył je tekstem "Pomóżmy Kubusiowi choremu na dyslekcję. Nr konta bankowego .." Następnie zrobił kopie i porozwieszał je po przystankach. Tylko właśnie zabij mnie ale nie pamiętam czy miał jakieś wpłaty :)

#161 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 16 March 2009 - 23:24

sali128, jak dla ciebie rabacik! dick.advocaat, proszę bardzo! Jak tylko zarezerwuję sobie troszeczkę czasu to na pewno to zrobię. Tylko powiedz mi na jakim forum mam to napisać ( URL na PM, bądź tutaj.) Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej woli.

#162 bartel

bartel
  • 1050 posts

Posted 17 March 2009 - 10:11

Hmm, a może by tak z troszkę innej strony? wygraj maka - Szukaj w Google - szukaj, może znajdziesz coś aktualnego dla siebie. Think different!

#163 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 17 March 2009 - 17:32

Dużo emigrantów w USA jest ;x [ 5 min i delete ]
Mac-Forums.com

noobz

#164 emigrant

emigrant
  • 2397 posts
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Posted 17 March 2009 - 18:06

Kto mnie tu hajlajtuje? ;)

#165 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 17 March 2009 - 20:18

@emigrant, raczej o ciebie nie chodziło ; )

#166 Polan_PL

Polan_PL
  • 6 posts
  • SkądWawka

Posted 19 January 2010 - 21:50

Witam Wszystkich!

Musze się troszkę wtrącić... Prace zacząłem w wieku 14 lat na czarno aby zrealizować swoje zachcianki i nie ukrywam, że szlak mnie trafił po przeczytaniu tych bredni. ( Jeszcze rok temu pracowałem za 4,50 zł za godzinę zachcianki były duże to oprócz szkoły tłukłem 300h miesięcznie w pracy! )
Nie mam jak pracować... chciałbym... ale nie mam jak .... ( śmieje się głośno ! )
Praca jest wszędzie i nawet w tym temacie było dużo dobrodusznych ludzi którzy na siłę próbują upchnąć Ci wędkę w dłoń!
Nie oszukujmy się nie potrzebujesz tego co piszesz jedynie chcesz!
Jest dużo ludzi potrzebujących i uważam, że nikt nie powinien Ci nic dawać, masz i tak dużo !
Są rodziny wielodzietne i biedne gdzie rodzice zapi..... na 3 zmiany żeby było co do gara włożyć - takim rodziną dajcie komputer a nie dzieciakowi co jest zdrowy ( chyba nie jesteś inwalidą nie ? ).
Reasumując tak to jest jak się wyżej sr* niż du** ma.

A jeszcze chciałem poruszyć temat fotografii która sam się kalam.
1. Zdjęcie nieobrobione też da się sprzedać.
2. Naucz się robić zdjęcia a nie je poprawiać w PS.
3. Zakup analogowy aparat za 100 zł a nie komputer to nabierzesz pokory foto.
4. ..... nie chce mi się już pisać...

Ogólnie rzecz biorąc rozumiem wpadłeś na pomysł; napiszę może ktoś ma to odda ale powiedz mi czy nie masz kolegów którzy mają gorzej od Ciebie? którym dar o który prosisz przydałby się bardziej ??
Czy nie uważasz, że to co piszesz przy stanie materialnym który posiadasz ( znamy tylko jego część ) jest całkowicie nie na miejscu ??

Przepraszam za odgrzebanie tematu - wpadłem na niego przypadkiem i nie mogłem nie zabrać głosu.

Z pozdrowieniami
Artur

#167 TTomekk

TTomekk
  • 1741 posts
  • SkądŚląsk

Posted 19 January 2010 - 23:31

czosnek takie pytanie mam do Ciebie... bo jesteśmy w tym samym wieku też mam 14lat, a mianowicie... nie jest to dla Ciebie upokarzające takie proszenie innych o kompa.?? zobacz tego w moim opisie sam na niego nazbierałem(no.. z drobną pomocą taty, bo widział, że się staram!).... nie cały rok, kosztowało mnie to dosyć wiele bo kieszonkowe do portfela i zero przyjemności, przynajmniej schudłem :P Na początku też mało być, że zbieram na maka ale ten lap tak mi przypadł do gustu (obudowa ), że musiałem go kupić.... na fona też sam zbierałem... najlepiej "smakuje" jak sam sobie na to zarobisz...

No dobra dajmy na to, że ktoś daje Ci tego kompa i co dalej? wątpie abyś o niego jakoś specjalnie dbał (a co tam i tak był za free) możesz zaprzeczać ale taka jest prawda..

pokaż rodzicom, że naprawdę Ci zależy na maczku ZBIERAJ, ZBIERAJ i jeszcze raz ZBIERAJ!! a uda ci się! na 100% ^^

#168 skc

skc
  • 925 posts

Posted 20 January 2010 - 00:40

Szczerze gdybym miał takiego gruchota do pozbycia się to sprzedałbym go za tyle ile by sie dało i kaske wysłał paypalem do unicefu (na pomoc dla Haiti)

#169 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 20 January 2010 - 00:57

Fajnie, odświeżyć jakiś roczny temat aby dalej sobie po chłopaku jechać ;)

#170 skc

skc
  • 925 posts

Posted 20 January 2010 - 01:06

Małolat wciąż nie uzbierał i chyba nie dostał, także mimo kilku miesiecy wątek jest wciaz aktualny... czy nie?

#171 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 20 January 2010 - 01:09

W sumie ciekawe, czy czosnek coś*wskurał :)

#172 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 20 January 2010 - 01:28

Małolat wciąż nie uzbierał i chyba nie dostał, także mimo kilku miesiecy wątek jest wciaz aktualny... czy nie?

tego nie wiem, ostatni raz pisal na forum w czerwcu.

#173 TTomekk

TTomekk
  • 1741 posts
  • SkądŚląsk

Posted 20 January 2010 - 18:55

tego nie wiem, ostatni raz pisal na forum w czerwcu.

zniechęcił się... :) Nikt nie chciał mu dać kompa to zmienił forum... :lol:

#174 skc

skc
  • 925 posts

Posted 20 January 2010 - 19:25

Tak tez mi sie wydaje ze poszukiwania trwaja ale na innym forum... :)

#175 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 20 January 2010 - 20:36

I zmienił. Spotkałem go na dwóch forach. Jedno jest o NLP. Miał ten sam nick, też pisał, że ma 14 lat, podpisywał się "Maksio", więc wnioskuję, że to on. Jednak słuch po nim zaginął, kiedy przypadkiem w googlach znalazłem jego wątek na jakimś forum (dokładnie nie pamiętam nazwy, chyba precyl?) z lewymi programami, muzyką itp. , w którym to szukał nagrań właściciela forum NLP (o wartości 300 zł :D ), a że było to perfidne piractwo, nie miałem zahamowań, by o tym publicznie wspomnieć. Maksio zniknął, ale wątek z linkami od "dobrodusznych" ludzi do nagrań został na miejscu...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users