Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dla dobrodusznych ludzi...

• Please log in to reply
178 replies to this topic

#126 db

db
  • 771 posts

Posted 15 March 2009 - 06:29

Panowie, Panowie z takimi tekstami do 14latka? Gratuluje, ręce opadają - nie ma to jak sobie ego dowartościować. Dzieciak wyciąga ręke to mu odmówcie jak własnemu dziecku - sam kiedyś pojmie jak świat działa. Rozumiem frustracje, ale to tylko dzieciak - niech dalej nim pozostanie, ma jeszcze czas. Poniżej krytyki te wasze komentarze. Oj wychodzi 'polaczkowość' wychodzi...

#127 FuNnYm

FuNnYm
  • 152 posts
  • SkądSzczecinek

Posted 15 March 2009 - 08:08

tonacemu brzytwe podaja;) a co do sprzetu to poproboj w konkursach roznego typu moze Ci sie uda mojego pierwszego maca (ibook g3) kupilem za 300 zł i takze sluzyl do nauki

#128 Alma69

Alma69
  • 12 posts

Posted 15 March 2009 - 09:32

Mnostwo jest ludzi ktorzy chetnie pozbeda sie zlomu.. Dla mnie forma recyclingu jaka kolega czosnek proponuje wydaje sie jak najbardziej spoko.. Tyle ze w plandzie poziom cywilizacyjny troszke niski.

#129 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 posts

Posted 15 March 2009 - 11:17

Czyli jeżeli Leo jakoś jeszcze pójdzie na PowerBook'u czy czymś tam innym a to stoi na Allegro po 1500 to Ty prosisz, żeby Ci ktoś podarował 1,5 kafla bo jesteś "dobrym uczniem" i będziesz "się rozwijać". Kolego, koło ch*** mi to lata, że się nie możesz dogadać z rodzicami, ciesz się że Ci dają żreć a nie narzekasz. Jakbym miał wywalić 1500 papierów to wolę je dać na schronisko dla zwierząt albo dom dziecka a nie rozpuszczonego bachora. Ja w Twoim wieku pracowałem i rozwiesziałem plakaty za marne grosze a nie robiłem z siebie pośmiewisko i żebrałem od obcych ludzi na pierdoły. Wstyd.

Żal mi Cię koleś. Po pierwsze - waż słowa. Po drugie - po kiego grzyba piszesz tu o swoich 1,5k? Nam to do życia potrzebne zdecydowanie nie jest! Obejdzie się bez Twoich wieśniackich uwag. Nie chcesz dawać tego laptopa to nie dawaj, nikt Ci tego robić nie karze.... ;/

#130 iHD

iHD
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 March 2009 - 11:45

czosnek112 mądrala jesteś!
Analizując treść Twoich wypowiedzi (sposób wysławiania, pisania składniowego, itp.) myślę, że nie jesteś Tym za kogo się podajesz. Gdybym był Twoim rodzicem i miał tak inteligentne i zdolne dziecko, to zapier... na 3 zmiany, żeby spełnić Twoje marzenia. Cóż może być piękniejszego dla rodzica jak świadectwo z czerwonym paskiem dziecka - przecież Ty zdolne dziecko jesteś. Szczęście dziecka to i rodzica szczęście.
A jak Twój tatuś jest leniem smierdz... to zaprowadź go za rękę do programu typu: "Dzieciaki z Klasą" itp. tam napewno zarobisz za pomocą swojej wiedzy (albo w nagrodach albo w pieniądzach), nie tylko na swój komputer, ale również spełnisz marzenia swojego "leniwego" tatusia.

Lepszy post byłby "Co zrobić, by zarobić" - napisz, może pomożemy.

blade_ - podzielam twoją teorię.

#131 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 15 March 2009 - 12:25

Bernardzik, ja wiem, że komputer "działa" i już nawet nie mówię o obrabianiu dziesięciomegapikselowych RAWów , a o zacinajacym się photoshopie przy zdjeciach o wielkości 3mpx. Niestety nie jestem żadnym naciągaczem, bo jaki interes miałbym wyłudzając iBook'a G3 ? Jestem tylko małym desperatą, który chciałby mieć swoje kilkaset megaherców do własnych zastosowań ( keynote, photoshop, gimp i jakaś muzyczka, internet) iHD ,żeby to wszystko było takie proste...

#132 iHD

iHD
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 March 2009 - 12:45

Udokumentuj w takim razie forumowiczom swoją młodość i "niewinność 14-sto letniego dziecka" :P . Prześlij np. zdjęcie legitymacji szkolnej w załączniku.

#133 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 15 March 2009 - 12:54

Bernardzik, ja wiem, że komputer "działa" i już nawet nie mówię o obrabianiu dziesięciomegapikselowych RAWów , a o zacinajacym się photoshopie przy zdjeciach o wielkości 3mpx.

Tak więc - na Twoim PC, który notabene wcale nie jest taki słaby PhotoShop się tnie przy 3mpx. I co? Myślisz, że jak będziesz miał iBooka, to PhotoShop będzie działał wyśmienicie, bo jest na OS X? NIE! Będzie chodził jeszcze gorzej niż na Twoim PC ! Więc nie wiem czemu tak bardzo pragniesz iBooka/PowerBooka jak i tak na G3 gó**o zrobisz w PhotoShopie...
Popieram zdanie bernardzika. Masz w miarę mocnego PC - pracuj na nim :) iBook G3 w ogóle nie przyniesie Ci korzyści oprócz mobilności i ewentualnie OS X Tiger. A o PhotoShopie na G3 zapomnij, a już zwłaszcza o dziesięciomegapikselowych RAWach... :|

#134 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2009 - 13:01

Maćku, tu nie chodzi aby ,dopiec,, chłopakowi ale o to aby pokazać mu jakie są możliwości i wybór drogi aby zrealizować swoje marzenia.
Jeśli interesuje się fotografika i jest w tym w miarę dobry to może przecież iść do kościoła jak będzie jakiś ślub i trzaskać zdjęcia - później pokazać je fotografowanym osobom i jeśli będą dobre to możliwe ze za 200-300PLN młoda para albo jej rodzice kupią od niego te fotki ... grosz do grosza i nawet się nie obejrzy jak uzbiera mu się spora sumka. Do tego inne pomysły na zarobienie kasy i już wymarzonego kompa ma w domu na biurku.

Oczywiście się z Tobą zgadzam w 100%....

#135 iHD

iHD
  • 25 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 March 2009 - 13:14

iHD ,żeby to wszystko było takie proste...

Myślisz, że nam "dorosłym" wszystko tak łatwo przychodzi?!

#136 Rozek92

Rozek92
  • 3 posts

Posted 15 March 2009 - 13:25

chłopie, ja w Twoim wieku, w czasie wakacji, chodziłem po 12km w jedną stronę do tartaku w pobliskiej wiosce by zarobić trochę grosza, a Ci ciężko d*** ruszyć żeby cokolwiek zrobić? zamiast siedzieć teraz przy komputerze, zrób coś z sobą i znajdź pomysł by trochę zarobić! Ja w ciągu jednych wakacji potrafiłem wyciągnąć nawet 3000-3500zł. A z taką kasą mógłbyś sobie nawet MacBook-a zafundować !!!

#137 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 15 March 2009 - 13:46

Ja myślę, że powinniśmy zaprzestać karmienia troll'a. Nie ma sensu podłapywać złych nawyków z nntp ;) zaraz zjawi się potomek Buzdygana i zamiast stukać o Apple będziemy prowadzić jakieś bezsensowne dyskusje na temat problemów polskich gimnazjalistów, od tego jest Barvo.pl a od zbierania pieniędzy akacja Pajacyk. Dla mnie EOT.

#138 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 15 March 2009 - 16:51

Czuje sie zazenowana ze w ogole zajrzalam do tego watku.

Gosc zadaje Wam pytanie a Wy nie potraficie po ludzku odpowiedziec.....

Zawsze pozostaje ci tez rozwiazanie nielegalne

No ładnie nam się Pani tu przedstawiła. Czysty przyklad hipokryzji i łamania regulaminu forum.

Prosze przeczytac Regulamin Forum przed umiesczeniem kolejnego wpisu

#139 vendisse

vendisse
  • 1190 posts

Posted 15 March 2009 - 19:18

przedstawila? nikomu sie nie przedstawialam, nie wiem skad takie wnioski, ale chyba troche przesadzasz. Na przyszlosc sprawdz znaczenie slowa "hipokryzja", bo sie osmieszasz w tym momencie:)

#140 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 15 March 2009 - 19:54

przedstawila? nikomu sie nie przedstawialam, nie wiem skad takie wnioski, ale chyba troche przesadzasz.

Chyba nie znasz słynnego cytatu z radia maryja...:wink:

Na przyszlosc sprawdz znaczenie slowa "hipokryzja", bo sie osmieszasz w tym momencie:)

Wolę się ośmieszyć się sam, bez pomocy koleżanek i kolegów :lol:

Jakieś wnioski ?

#141 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 15 March 2009 - 20:12

Pomocna dłoń w kwestii "przedstawiania się" ;)

#142 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 15 March 2009 - 20:16

Nie wiem w czym problem, uzywany Mac mini z uzywanym ekranem LCD na allego okolo 1100 zl - tyle samo co iPhone kolegi -jak juz radzono -sprzedac tela i kupic Maka, jesli tak bardzo koledze zalezy. Albo Mac i Nokia za 100 zl, albo iPhone - kwestia priorytetow, czyli wyborow jakich kazdy z nas musi czesto dokonywac.

#143 pididi

pididi
  • 47 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 March 2009 - 20:27

kokos, Vendisse już się zdążyła przedstawić, chociażby w wątku o dofinansowaniu z UP na MPro :rolleyes:

Tony ma rację.
Nie wiem, czego się kolega spodziewa po G3, bo chyba nie super wydajności (w porównaniu do obecnego PC) a tłumaczenie, że fotoszopka sie przy 3MPix zdjęciu wywala jest śmieszne.
Robi się ciepło, do wakacji niedaleko, nie wierzę, że nie będzie ŻADNEJ okazji do zarobienia kilku $$.

#144 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 15 March 2009 - 20:58

Z drugiej strony troche go rozumiem - ja tez w wielku 14 lat raczej nie widzialem zadnej drogi zeby cos zarobic - co najwyzej u dziadkow ale zadnych powaznych sum. Ale teraz tez czasy sie zmienily - kiedys szczytem byl rower ktory dawal wolnosc bo mozna bylo jezdzic po lasach bez zadnych GPSow i innych bajerow odkrywac ciekawe miejsca - teraz popkultura oferuje mase atrakcji, towarow pozadania, sugerujac ze nie mozna sie bez nich obyc. Problemem jest to ze nie kazdego na to stac co odbija sie na dziecku - idzie do szkoly i slyszy te wszystkie zachwyty nad PSP, nowym kompem itp a jego rodzicow nie stac/nie chca mu tego wszystkiego kupic. Czuje sie bezsilny i odrzucony - kiedys do zabawy z kuplami wystarczaly kapsle, koperytka, latanie po dachach garazy w miescie - dzis zeby myslec o zabawie z rowniesnikami trzeba zaopatrzyc sie w arsenal DVD z grami albo Swiateczna Jazde Obowiazkowa czyli PC plus konsola. Ostatnio slyszalem o jakis chorych kampaniach marketingowych promujacych wsrod mlodych "komunistow" Quada jako prezent.. Moge zrozumiec frustracje czosnka - czasem naprawde z tym kraju nieletniemu zarobic nielatwo - a zwlaszcza takich sum na komputer, nie wspominajac juz o Maku. Poprzeczka stoi wysoko juz na starcie. A TV i marketing tloczy swoje nie patrzac na wiek.

#145 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 15 March 2009 - 20:59

Boże widzisz i nie grzmisz ;) już*wieloktrotnie mówiłem że jak słabej baletnicy...przez długi okres życia pracowałem na 486DX i co? i pstro, nauczyć się*nauczyłem a że wolno...ważne że wogóle. Potem zacząłem pracę w agencji, i kolega obok robił takie projekty że głowa mała na G3 350 bodajże 128MB połączenie OS 9 + PS 5 + Freehand 8 + Quark 4, i robił takie cuda wianki, i nie sprzęt jest przeszkodą w pracy, nauce, tylko szukanie dziury w całym. Czy Photoshop na OSX'ie będzie inny? Ano nie, to będzie ten sam PS, troszkę*inaczej w OsX się*pracuje, ale bez przesady. Czosnek masz komputer? Masz. Masz PS? Masz. To rusz swoje cztery litery i pracuj nad sobą, nad warsztatem, innych opcji PS pod MacOsX nie uświadczysz, a to że czasem na efekt poczekasz 120sekund a nie 5? I co z tego, skoro nie pracujesz to i terminy Cię*nie gonią. Dobrze Tony, ale problem nie jest u Czosnka domowa bieda, a raczej dorobienie się Maczka za friko...a tak bo makowcy to ta bogata warstwa w społeczeństwie, rzucamy Xeonami na lewo i prawo ;) Niech pójdzie z rodzicami na układ, za wyniki w szkole + pomoc w domu, trawiniki, odkurzanie, wbijanie gwoździ zmywanie naczyć dostanie swojego mak'a np. na koniec roku szkolnego, skoro już mieszka na pustyni i w okolicy nie ma u kogo zarobić.

#146 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 15 March 2009 - 21:22

Nie wiem czy problemem jest to czy tamto - zauwazylem po prostu, ze kolega nie wie za bardzo jak znalezc prace i tu nie nalezy go ganic. Powod: ma 14 lat - naprawde nie kazdy juz w tym wieku musi umiec kombinowac jak zarobic. Co to dorobienia sie za free to mysle ze tez nie ma co go ganic -zycie samo zweryfikuje takie nastawienie czy napisze sie tu jeszcze 200 postow, czy tez nie napisze sie zadnego. Znow moge to zrzucuc na barki mlodego wieku i po prostu delikatnie mowiac, nazwac nietrafionym pomyslem. Rozne glupoty popelniaja ludzie majac 14 lat (skoki na glowke do wody, jedzenie czekolady wieczorem bez mycia zebow, grzebanie w kontakcie) Moze jakbym mial wtedy dostep do takiej grupy dyskusyjnej wpadlbym na podobny pomysl?

#147 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 15 March 2009 - 22:04

no nie wiem, mi by chyba sumienie powiedziało "nie" ;) nie lubię prosić*o nic. Jeżeli nie ma pieniędzy to zawsze istnieje barter i nawet z rodzicami mógłby wejść w taki układ. Nawet jeżeli nie będzie to miniak tylko G4 QS, przecież*licencję ma na PS 7, a to wersja biegająca i na Classicu i na X, chociaż*nie na Leo.

#148 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2928 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2009 - 22:04

NIE! Będzie chodził jeszcze gorzej niż na Twoim PC ! Więc nie wiem czemu tak bardzo pragniesz iBooka/PowerBooka jak i tak na G3 gó**o zrobisz w PhotoShopie...
|

Czy ty miałeś wogóle okazję używać iBooka G3, czy tylko tak gadasz? Ja miałem okazję używać na iBooku G3 z 768MB RAM Photoshopa 7 i chodził bardzo płynnie.

#149 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 15 March 2009 - 22:26

Ja miałem okazję używać na iBooku G3 z 768MB RAM Photoshopa 7 i chodził bardzo płynnie.

Ale na pewno gorzej od jego dzisiejszego PC, a już na pewno przy większych projektach. Nigdy nie miałem okazji siadać do PS na G3, ale jakoś nie bardzo to widzę, a już zwłascza CS3/4 :rolleyes:

#150 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 16 March 2009 - 01:04

ależ*Wojciech nikt tu nie mówi o CS3/CS4, mierz soft na procesor. Jeżeli poważnie traktujesz swoją*pracę to nie MacOsX, który ledwo zipie na G3 tylko Classic i PS do 7 max, Illustrator 9-10, Indyk w porywie 2 albo Quark jakiś*starszy i jedziesz. Gwarantuje Ci że da się*na tym pracować*bez przeszkód. Takie dorabianie że bez C2D Quad nie da się*pracować*a jak nie ma CS4 zainstalowane toś*cztery litery a nie grafik tylko uśmiech litości wywołuje...to tak jak z kucharzami i fotografami, dobry fotograf to i na jednorazówce pstryknie dobre zdjęcie, dobry kucharz to coś dobre przyrządzi z tego co ma pod ręką, a dobry grafik nie będzie marudził że ma tylko G3 i Photoshopa 4 do pracy tylko usiądzie i zrobi, bo nie narzędzia i gigaherce pod maską decydują o tym czy jesteś*dobry czy nie, i nawet miliard gigaherców i 200 xeonów nie zrobią*z Ciebie grafika jak waszmość*dupa i szukasz dziury w całym że to to nie pójdzie albo i tamto...coś*pójdzie bo ludzie kiedyś*tworzyli równie dobre a często i lepsze rzeczy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users