Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dla dobrodusznych ludzi...

• Please log in to reply
178 replies to this topic

#101 dekkiel

dekkiel
  • 209 posts

Posted 14 March 2009 - 17:27

Heh... ja też w dziurze mieszkam... mam upierdliwych starych... no ale do miasta da się dojechać żeby te ulotki roznosić... Albo skoro to taka dziura to może grzyby zbierać i marynować?? Może umiesz jeździć na nartach/ snowboardzie?? robisz kurs pomocnika instruktora i do roboty... i w dodatku fajne laski można poznać :))

#102 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 14 March 2009 - 17:30

wojciech , napisałem AŻ , a nie TYLKO. CO oznacza, że TO DLA MNIE DUŻO. Truskawek na polu mam jak kot napłakał ,ledwo starczy na kompocik. dekkiel u mnie nie ma gór , ani stoków zresztą do lasu aż strach jechać jak się słyszy co się tam dzieją. Swoją drogą to fajnie zarabiasz na tych ulotkach jak na Air'a już masz prawie.

#103 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 14 March 2009 - 17:43

Truskawek nie masz, do ,,chłopa,, robić nie pójdziesz, do lasu straszno bo kleszcze, mrówki, zboczeńcy z gołymi .... biegają ze aż strach się po grzyba czy jagody schylić :) , do miasta za daleko żeby ulotki roznosić, za zdjęcia nie chcą płacić tyle co dorosłym wiec nie da się zarobić 2000PLN (wiec po co próbować), rodzice nie dadzą kasy, ciotki w Ameryce nie ma, skup złomu aluminiowego i makulatury za daleko - nic tylko usiąść i płakać !

Nie mam ciotki z Ameryki ;P Rozumiem że żeby mieć te kilkanaście tysięcy zł, trzeba najpierw zakuwać i to ostro, ale to już oddzielny topic... Dobrze, jeśli nawet tak jest to nie oznacza to że taki człowiek nie pożałuje tej jednej złotówki...

Uwierz mi, w większości przypadków taki człowiek nie wrzuci tej przysłowiowej złotówki nie dla tego ze go nie stać tylko dlatego ze wie jaka ciężką pracą doszedł do tego co obecnie ma.
ja osobiście potrafię wrzucić do kapelusza stówkę kolesiowi stojącemu na ulicy i grającemu na harmoszce czy skrzypcach (bo musiał się uczyć grac na tych instrumentach) albo takiemu co ma kartkę z napisem ,,Zbieram na piwo,, niż kobiecie stojącej na mrozie -10 z dzieckiem w wózku. Czemu ??? A no dlatego, ze jeśli taka kobieta dostaje kasę od ludzi to będzie biednego dzieciaka wystawiać na mróz dla łatwych pieniędzy - nie raz już okazywało się ze takie kobiety są rozwożone przez ,,opiekunów,, tylko po to aby żebrać i brać ludzi na litość aby sypali groszem.

#104 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 14 March 2009 - 18:11

ej, dajcie już chłopakowi luuuuz:):)

#105 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 14 March 2009 - 18:21

ej, dajcie już chłopakowi luuuuz:):)

Maćku, tu nie chodzi aby ,dopiec,, chłopakowi ale o to aby pokazać mu jakie są możliwości i wybór drogi aby zrealizować swoje marzenia.
Jeśli interesuje się fotografika i jest w tym w miarę dobry to może przecież iść do kościoła jak będzie jakiś ślub i trzaskać zdjęcia - później pokazać je fotografowanym osobom i jeśli będą dobre to możliwe ze za 200-300PLN młoda para albo jej rodzice kupią od niego te fotki ... grosz do grosza i nawet się nie obejrzy jak uzbiera mu się spora sumka. Do tego inne pomysły na zarobienie kasy i już wymarzonego kompa ma w domu na biurku.

#106 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 14 March 2009 - 18:54

Ludzie! Czy wy umiecie czytać?! Ja mówię ,że fajnie by było zarobić te 3 stówki , ale sie nie da. Zresztą jak wyszedłem na wioske popstrykać fotki to o mało bym sie nie pożegnał z aparatem , wiec takie uszczęśliwianie kogoś na siłe to nie ten teges. Zresztą Blade__ nie wiesz jak jest u mnie i jakie są możliwości zarobku ,to nie pisz. Jeżeli ktokolwiek pójdzie zarabiać w sposob inny niz zbieranie truskawek u rolników czy zbieranie złomu - to będę wiedział o tym najprędzej. Największy jest problem, że ja chcę - a nie mam jak!

#107 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 14 March 2009 - 19:12

A co z konkursem MyApple "Bądź Aktywny"? Lubisz grafikę i fotografie - rób coś dla MA Masz iPhone - pisz recenzje aplikacji :) Ostatnio do wygrania była lustrzanka za 2000 zł :D Możliwości jest sporo i jak się rozejrzysz na pewno coś się znajdzie ;-)

#108 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 14 March 2009 - 19:54

... Jeżeli ktokolwiek pójdzie zarabiać w sposob inny niz zbieranie truskawek u rolników czy zbieranie złomu - to będę wiedział o tym najprędzej...

No właśnie, dlaczego masz czekać aż ktoś inny pójdzie zarabiać w inny sposób niż zbierając truskawki czy złom a nie sam spróbować ??? Jak ktoś wpadnie na coś dochodowego to zanim Ty się za to weźmiesz to już 20 innych osób będzie to robić i nikt nie zarobi :) z Tobą na czele.
Wcześniej na MyApple organizowałem konkurs ,,Bądź czujny,, gdzie do wygrania był MB 2,1GHz - konkurs nie wymagał żadnych umiejętności od uczestników tylko bacznego śledzenia MyApple, wykonywania prostych rzeczy i troszeczkę myślenia. Do konkursu przystąpiło ponad 1500 osób !
Do następnego konkursu w którym już coś trzeba było zrobić od siebie, uczestników nie było nawet 50 a ja na PW otrzymywałem dziesiątki wiadomości od Userow ze konkurs do d... jest bo trzeba w nim coś robić. Takie same wypowiedzi ukazały się w wątkach dotyczących tego konkursu gdzie zarzucano nam (organizatorom) chęć pozyskania taniej siły roboczej :) no bo po co cokolwiek robić jak można było wcześniej dostać coś drogiego za nic ?
Sory ze ci to powiem publicznie ale widząc Twoje podejście i użalanie się nad sobą jak to chcesz ale nic nie zrobisz bo ci np. aparat ukradną (na 100% w kościele ksiądz ci go wyrwie z reki albo panna młoda :) ) nawet gdybym miał na zbyciu jakiegoś Maczka to wolałbym wywalić go na złom niż wysłać do Ciebie.
Spytasz dlaczego ? Ano dlatego ze nie chce ci robić ,,niedźwiedziej przysługi,, utwierdzając Cie takim prezentem w przekonaniu, ze nie trzeba włożyć wiele wysiłku aby spełnić swoje marzenia i cele tylko wystarczy popłakać i ktoś się zlituje nad Twoim losem. Jestem przekonany, ze za chwile doszedłbyś do przekonania iż taka forma ,,zarobkowania,, jest najlepszym sposobem na uzyskiwanie coraz to nowych rzeczy.

#109 Bernardzik

Bernardzik
  • 66 posts
  • SkądSopot

Posted 14 March 2009 - 19:55

Ten tekst "chce, ale nie da rady" jest żałosny, jak się chce to zawsze się da. Nie zasłaniaj się swoim wiekiem. Bo w wieku 14 lat można pracować normalnie, ci co piszą, że za 2 lata bedziesz mógł pracować to prawda, ale wtedy to już bedzie mógł na legalu w jakimś sklepie pracować i to, że do miasta to za daleko to kolejna wymówka. A takie chamskie teksty, że dorośli mają kase, bo na nie zarabiają są żałosne, części gówniarstwa w głowie się przewróciło, jak chcesz kase to zapieprzaj do pracy. Wykształceni studenci zapieprzają na stażach za maks. 500-1000zl i muszą mieć na stancje i jededzenie, bo rodzice nie mają dać, albo zasuwają na praktyki za darmoche, by później ktoś ich wogle zatrudnił w dobrej firmy. Znam to z życia. W życiu nic łatwo nie ma, sam musiałem pracować na macbook itp, chociaż też mam mało czasu na studiach. Jak sie chcę to da rade. P.S. A tobie czosnek proponuje jak nie możesz roznosić ulotek to zaprojektujć jakieś dla znajomych rodziców, którzy maja firmę i za te 300-500zł jak już uzbierasz kupisz sobie maca.

#110 Dominikmaniak

Dominikmaniak
  • 251 posts
  • SkądKraków 

Posted 14 March 2009 - 20:09

Czosnek ty umiesz ludzi "zainspirować" do pisania ponad 100postów .nawet ja już nawet zarabiałem więc jak sie chce to można ale Ty idziesz na łatwizne i wolisz zapytać czy ktoś nie ma do wyrzucenia... Człowieku takie komputery nie spadają z nieba i ludzie raczej je sprzedają a nie rozdawają. Już się zirytowałem.

#111 dekkiel

dekkiel
  • 209 posts

Posted 14 March 2009 - 20:13

Wiesz co... czosnek skoro tak się zajmujesz grafiką... to sa stronki niemieckie lub angielskie(polskich jeszcze nie znalazłem) na które sprzedaje się szablony do stronek... mój kumpel tak zarabia wystarczy mieć paypala :P Włączasz PhotoShopa robisz szablon... logujesz się i dajesz cene... koleś wysyła esa pod nr sratatata... potem dostajesz tam zależnie od ceny ileś dolców na paypalka i już... a jak jesteś aktywny to po miechu możesz nawet mieć nowego maczka... Jutro poszukam to ci dam linki... xDD Ogólnie tam za 10$ ludzie kupują takie szablony że nawet ja bym to w photoshopie zrobił :)...

#112 KuboX

KuboX
  • 2119 posts
  • SkądPolandia

Posted 14 March 2009 - 20:38

Chodziło Ci może o TemplateMonster? Trochę trudno będzie przebić szablony, które tam są. Szczerze mówiąc to każda firma pozazdrościła by takiego szablonu.

#113 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 14 March 2009 - 21:10

Problemem czosnka jest przerost formy nad treścią. Za dużo chce w swojej niszy.... Za dużo chce, za mało umie. Za to bezczelnością i pewnością siebie kasuje tu niejednego. Diagnoza: Trzeba jak najszybciej ruszyć w Swiat i zmierzyć się z czołówką bezczelności. Np.: Londyn. Ale to dopiero za parę lat. A do tego czasu - czytac książki ganiać piłkę po boisku i uczyć się języków proszę. Zatem trzeba mierzyć siły na zamiary. I uczyć się. I marzyć. I nie żebrać. Bo to poniżające.

#114 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 14 March 2009 - 21:13

Ludzie nie dołucie mnie ... Czasem po prostu śmiać mi się chce jak czytam niektóre wypowiedzi mające na celu mnie zganić. Topic brzmi "Dla dobrodusznych ludzi..." zgodnie z zamysłem tego tematu była prośba o sprzęt a nie biadolenie innych pokroju zarób sobie itp. Niektórzy chcą być bardzo dydaktyczni i poniekąd im to się udało , wiem teraz co oznacza słowo Polak. I do cholery nie żebram, tylko się pytam czy ktos nie ma na zbyciu starego G3/G4.

#115 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 14 March 2009 - 21:17

Dobroduszni ludzie NIE są kretynami, [nick]czosnek112[/nick] Ażeby zrozumieć o czym piszesz, potrzebujesz jeszcze sporo czasu... i mówię to jako człowiek dobroduszny. Nie używaj słów, których nie rozumiesz.

#116 czosnek112

czosnek112
  • 62 posts

Posted 14 March 2009 - 21:22

kokos , popieram! Lepiej sprzedać powermac'a 400mhz za 100pln na allegro, prawda :) ? Hmm... Niech zgadnę ,twoja dobroduszność polega na tym,że mnie nie zbanowałeś?

#117 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 14 March 2009 - 21:34

Tak :wink: I głosowałem za kontynuacją wątku (który zaraz może być zamknięty przez Administrację) pisząc :

To piękny wątek... naprawdę ciekawy, kształcący, kreatywny, budujący społeczność. Zostawmy

w dyskusji moderacyjnej

A swoją drogą - [nick]Blade__[/nick] BARDZO mądre pomysły przedstawił.

I ciekawe, jak bardzo różnią sie pokoleniowe doświadczenia. Bo ja w wieku Bladeowym ganiałem z gracianą kosiarką po sąsiadach kosząc trawę, potem ganiałem z pudłami na kółkach po makulaturę, pracowałem w fabryce parasoli, robiłem na zmywaku, nosiłem brudną bieliznę w hotelach i czyściłem kible.
Dlaczego Ty nie możesz ? Aaaaa, bo to, bo tamto... Dlatego nie będziesz miał tego co chcesz, tylko to co ci inni z łachy odpalą.

Jest to BARDZO istotny temat dotyczący samej istoty istnienia społeczności makowej w Polsce. I dotyczy to również profilu serwisu myapple.pl.

#118 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 14 March 2009 - 21:42

No i co? Sam mówisz, że takiego PowerMaka można za 100 pln kupić - tak bardzo bardzo dużo? :| No nie wydaje mi się. A taki stary PowerMac jest dobrym sprzętem na początek. Może rodzice się do Maka przekonają, kto wie... :) I nie pisz mi, że mam się cofnąć do podstawówki, że nie czytam ze zrozumieniem, że Twoi starsi się nie zgadzają na używkę - chyba możesz sobie coś kupić z własnych oszczędności nie? Czy to spodnie, czy PowerMac, co za różnica ;-)

#119 dekkiel

dekkiel
  • 209 posts

Posted 14 March 2009 - 21:43

KuboX, niekoniecznie... widziałem wiele innych gdzie za 20 dolców szły szablony wyglądające... no powiedzmy nieciekawie... ja się na photoshopie nie znam za bardzo tyle co fotki na nk przerobie itd... ale na 100 bym zrobił lepsze... mój kumpel zrobił 8 szablonów na niemieckiej stronie(trzeba niemiecki znać) i zarobił na tym około 500 złotych a zajęło mu to tydzień xDD

#120 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 14 March 2009 - 21:48

Teraz moja prośba. Jeżeli ktoś z was miałby niepotrzebny komputer Apple , to chętnie go przygarnę , nie ma znaczenia jaki ,byle działał na nim leopard. Ewentualne koszty przesyłki, mogę pokryć ,bo moje malutkie oszczędności mogą to znieść. Dlaczego błagam ? Bo jest to jedyna możliwa droga otrzymania wymarzonego komputera. Na co mi on ? Do wielu rzeczy przydałaby się taka maszyna, z racji na to ,że jestem uczniem potrzebuję komputera do celów naukowych i pobierania wiedzy, wyświetlania prezentacji w szkole , obróbki zdjęć , tworzenia grafiki i surfowania po Internecie. Komputer z AirPortem pozwoliłby na korzystanie z „rodzinnego” wi-fi. Gwarantuję ,że ofiara się nie zmarnuje i zostanie wykorzystana w sposób szczytny.
Znając Internet, pewnie ten post wyląduje w śmietniku, ale proszę o uszanowanie go i nie kasowanie , bo jednak troche sobie popisałem (nie marzę o przyklejeniu ,bo wiem , że się to nie stanie).

Czyli jeżeli Leo jakoś jeszcze pójdzie na PowerBook'u czy czymś tam innym a to stoi na Allegro po 1500 to Ty prosisz, żeby Ci ktoś podarował 1,5 kafla bo jesteś "dobrym uczniem" i będziesz "się rozwijać". Kolego, koło ch*** mi to lata, że się nie możesz dogadać z rodzicami, ciesz się że Ci dają żreć a nie narzekasz. Jakbym miał wywalić 1500 papierów to wolę je dać na schronisko dla zwierząt albo dom dziecka a nie rozpuszczonego bachora. Ja w Twoim wieku pracowałem i rozwiesziałem plakaty za marne grosze a nie robiłem z siebie pośmiewisko i żebrałem od obcych ludzi na pierdoły. Wstyd.

#121 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 14 March 2009 - 22:16

Sam temat-tytuł wątku: ,,Do dobrodusznych ludzi,, - pasuje mi na slogan prosto spod ,,kościoła,, (sorka jeśli ktoś poczuł się obrażony tym porównaniem) przypomina mi się od razu sytuacja sprzed 4-5 lat tu gdzie mieszkam. co dziennie pod wieczór widziałem naszych rodaków wracających z pracy ... no może nie bezpośrednio bo po pracy zamiast do domu szli na piwko a jak już nie byli w stanie już więcej wypić dopiero wracali do domu. Sytuacja powtarzała się codziennie przez kilka miesięcy od poniedziałku do piątku. Chodź w piątek wracali od razu do domu po to aby po 15-20 minutach wyjść na piwo a wracali ok godz.3 w nocy tak jak zamykano lokale (sobota i niedziela to samo). któregoś pięknego dnia (chyba była to niedziela) jeden z tych naszych rodaków przechodząc obok mnie (wsiadałem do samochodu i rozmawiałem jednocześnie przez tel. - mówiłem po polsku) podszedł do mnie i mówi: cyt.: ,,Kopsnij szluga,, . Rozejrzałem się w kolo tak jak chciałbym sprawdzić czy do mnie mówi i odpowiedziałem ,,Szwecja nie wioska - papierosy są w kioskach ... sory ale jeśli stać cie na picie piwa aż padniesz to i na fajki powinno cie stać,, Nie będę dokładnie opisywać jak było dalej, ważne ze gostek zaczął mi sugerować, ze jeśli stać mnie na dobry samochód to powinienem wesprzeć rodaka w potrzebie :) a ja mu odpowiedziałem, ze kilka dni wcześniej gostek grzebiący w śmieciach poprosił mnie abym poczęstował go papierosem i jak mu chciałem dać tego papierosa to on wyciągnął 2korony i chciał mi zapłacić - powiedziałem ze nie wezmę pieniędzy bo wiem jak to jest jak chce się palić a nie ma się akurat papierosów... Facet odpowiedział mi, ze w takim razie on tego papierosa nie che bo ja musiałem na niego zarobić ....(przytoczyłem autentyczne zdarzenie)
... jak widać czosnek112 najwyraźniej ma zadatki aby pójść w ślady tego naszego rodaka z tym tylko ze nie chodzi mu o papieroska ...
czosnek - stare przysłowie pszczół mówi: ,,Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trzyma,, - rób tak dalej a w wieku 30lat będziesz jeszcze na garnuszku rodziców siedział, a wszystkimi niepowodzeniami życiowymi będziesz obarczał znajomych, nauczycieli co cie w szkole złe uczyli, kiepskim szefem w pracy, tym ze miałeś pod górkę do szkoły, złą polityką socjalną kraju w którym mieszkasz, itd.

#122 Bernardzik

Bernardzik
  • 66 posts
  • SkądSopot

Posted 14 March 2009 - 22:54

Mnie śmieszy, że czosnek chce Maca do nauki, rozwoju osobistego, surfowania itp, a od czego ma stacjonarke? Mac jest dla ludzi zajmujących się typowymi branżami jak film, muzyka, grafika i jest on przywilejem dla tych ludzi, którzy w większości mogą sobie na niego pozwolić po kilku latach pracy, a tymi przywilejemi jest świetna stabilna platforma, która służy głównie do pracy. Więc czosnek pracuj na PC, a może kiedyś zapracujesz na Maca.

#123 bobrownik

bobrownik
  • 141 posts
  • SkądNowy Dwór Maz.

Posted 14 March 2009 - 23:11

ja zanim uciułałem na maca, minęły 2 lata, ale udało się i jestem zadowolony jak nigdy :D

#124 huski

huski
  • 1063 posts
  • SkądEU

Posted 15 March 2009 - 00:53

Albo koleś (czosnek) to Troll i po prostu sobie dobre jaja robi z forum :D

#125 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 15 March 2009 - 01:10

Albo koleś (czosnek) to Troll i po prostu sobie dobre jaja robi z forum :D

Możliwe, ale akurat ten watek będzie przykładem dla innych w tym temacie - będą mieli materiał poglądowy jak podchodzą forumowicze do takich tematów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users