Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Oficjalny komunikator Tlen na Mac OS X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
518 odpowiedzi w tym temacie

#351 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 24 marca 2010 - 14:25

czyli lepiej tego update nie instalować?

#352 twec

twec
  • 175 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 marca 2010 - 15:20

Jak zainstalujesz przez autoupdate, to Ci się już nie uruchomi... Ja ostateczne pobrałem tę wersję z ich strony i teraz chodzi. Nie wiem w czym tkwi problem, ale nie było to miłe zaskoczenie, szczególnie z rana.

#353 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 24 marca 2010 - 15:49

Mi się właśnie wysypał tak, że nie widział w ogóle profili. Już myślałem, że wcięło mi całe archiwum, a jest mi teraz potrzebne.

#354 twec

twec
  • 175 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marca 2010 - 12:00

Ostatecznie dzisiaj spróbowałem po ponad roku przerwy Adium i chyba już przy nim zostanę... Ta najnowsza wersja Tlena coś się dziwnie długo ładuje, etc.

#355 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 25 marca 2010 - 14:32

Ja z adium korzystam cały czas, tylko do numerów powyżej 17 mln stosuję tlen.pl. Jedną czy dwie rozmowy mogę się przemęczyć, ale adium mogłoby wypuścić update, bo zdecydowanie wygodniej mi się z niego korzysta.

#356 netruner

netruner
  • 564 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marca 2010 - 14:36

Adium może i by było fajne ale nie obsługuje tlena :(

#357 twec

twec
  • 175 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marca 2010 - 15:40

Czyli Adium nie obsługuje wyższych numerów, niedobrze... Ja na Tlenie mam 1 kontakt, więc dla mnie rezygnacja nie jest problemem ;). Wszystko Skype/GG.

#358 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 25 marca 2010 - 19:00

Ja z tlenu nie mam nikogo. Kiedyś jak jeszcze używałem tego na win, to miałem parę osób, ale to zdublowane kontakty z GG, które również miały tlena.

#359 MMAniak

MMAniak
  • 344 postów
  • Skądz domu

Napisano 25 marca 2010 - 21:02

a ja mam taki problem. Ściągnełem najnowsza wersje ze strony producenta, i chce założyć konto i niestety nie da rady wyświetla mi, że musze poprawić pola zaznaczone na czerwono. Wszystko fajnie tylko nic nie jest błędnie wypełnione ,a czerwone pola nie istnieją ;/ Ktoś ma jakieś rozwiązanie? Bo też chętnie pokorzystałbym z tlena ;]

#360 pejas123

pejas123
  • 176 postów
  • SkądWielkopolska

Napisano 25 marca 2010 - 21:22

Miałem podobny problem z błędem przy uruchamianiu po zainstalowaniu aktualizacji. Z tym się już uporałem. Jednak zastanawia mnie jedna rzecz- czy to normalne że w okienku rozmowy po wysłaniu tekstu pojawia się on z opóźnieniem nawet do 2 sec? tak jakby program zamulał - warto dodać ze się dość długo uruchamia (ok 10 sec) Mam mac booka pro (990) wiec chyba konfiguracja nie najgorsza żeby sprawnie uruchomić komunikator. Macie podobne objawy ??

#361 twec

twec
  • 175 postów
  • SkądKraków

Napisano 25 marca 2010 - 21:40

U mnie to samo na tym samym sprzęcie. To wina komunikatora niestety, dlatego zrezygnowałem z niego i przerzuciłem się na Adium.

#362 Koozzkoozz

Koozzkoozz
  • 10 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 13:18

na nowej becie (z 23 marca) 7.0.1.62 to opoznienie jest tylko przy pierwszej wiadomosci, potem duzo szybciej (mbp 2.2, snow)

#363 DIEDRA

DIEDRA
  • 43 postów

Napisano 05 kwietnia 2010 - 19:45

Kurde, szlag by to... że też nie zajrzałam na forum PRZED zaktualizowaniem tlenu :/ Oczywiście NIE działa, właśnie ściągam instalkę ze strony i zobaczymy, czy w ten sposób ruszy. ... ile to już czasu minęło od wprowadzenia SL? Bo wsparcia tlen wciąż nie oferuje dla tej "nowinki"...

#364 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 15:24

to tak testowałem już*różne wersje tlenu 7 pod Mac'iem i ostatnia stabilna to 7.0.1.58 i postanowiłem nie uaktualniać gdyż kolejne wersje albo bardzo dlugo sie włączały albo w ogole (chociaż dało się*to naprawić, ale pierwszy problem pozostał). Ostatnio wyszła aktualizacja 7.0.1.63 , postanowiłem spróbować no i zaskoczyli mnie - wszystko działa szybko, jak nie szybciej niż wersja 58. Instalujcie lepiej poprzez sciaganie pliku z ich strony i przenoszenie do aplikacji, niż poprzez automatyczne aktualizacje (nie wiem czy to poprawili). pozdrawiam

#365 DIEDRA

DIEDRA
  • 43 postów

Napisano 10 kwietnia 2010 - 23:48

Poprawili. Można aktualizować automatycznie.

#366 KRUChY

KRUChY
  • 112 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 16:28

Śmiga OK - a czy da się kontakty zintegrować z tymi z książki adresowej - tak jak w przypadku iChata?

#367 KRUChY

KRUChY
  • 112 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 13:34

Niestety czegoś w wyglądzie brak Tlenowi. ADIUM O NIEBO LEPSZE i od razu można zintegrować z książką adresową.

#368 Sekal

Sekal
  • 369 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 06 czerwca 2010 - 01:28

Adium lepsze, ale po ostatnich wpadkach, brak numerków > 17M i pad podczas startu po aktualizacji zaprzyjaźniłem się z Tlenem. Fajne jest to, że nie muszę mieć konta na Tlenie aby mieć samo GG. Jak tylko oraną się z Adium to do niego wracam.

#369 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 11 czerwca 2010 - 22:22

oby tylko je ogarneli....

#370 serious

serious
  • 34 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2010 - 19:10

Pobrałem dziś i zainstalowałem wersję 7.0.1.67 dla Mac OS. Okazało się, że program pozostawił jedynie kontakty z tlenu, a z gg nie ma żadnego. Dopiero na stronie tlen.pl znalazłem info:

Wymagania
system Mac OS X Tiger (10.4) lub Leopard (10.5)
system Mac OS X Snow Leopard (10.6) nie jest jeszcze wspierany
procesor Intel

Niestety tlen informując mnie o możliwości aktualizacji nie wyświetlił tego komunikatu!!!

#371 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 czerwca 2010 - 21:49

mogły się wyłączyć wtyczki od gg/xmpp, ja osobiście używam go na Snow Leopard i wszystko działa. Dodatkowo, kontakty musisz wyeksportować z komunikatora wspierającego protokół gg8

#372 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 lipca 2010 - 18:58

Nie widziałem, żeby ktoś o tym pisał wcześniej więc może ja podzielę się swoimi obserwacjami. Niedawno to odkryłem. Mój MBP z podpisu dość mocno się nagrzał, a korzystałem tylko z Safari, Maila i Tlena. No i to mnie zdziwiło, co niby mogłoby tak obciążyć sprzęt. No i pomyślałem o tym, że w nowym MacBooku Pro 15'' jest motyw z przełączanymi kartami graficznymi i przypomniałem sobie o małym programie GFXcheck, który wyświetla, która karta jest wykorzystywana w danym momencie. No i z ciekawości spróbowałem i się okazało, że wykorzystuje lepszą, dedykowaną kartę graficzną. Wyłączyłem Tlena i powrócił do pracy na karcie zintegrowanej. A więc logiczny wniosek, że przy Tlenie komputer się mocno nagrzewa i co gorsze, szybciej zużywa baterię. Mnie to mocno odstrasza od tego komunikatora i chyba jednak przeniosę się na Adium. Ciekawe dlaczego program używa mocniejszej karty... Adium także używa dedykowanej... :/

#373 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 15 lipca 2010 - 20:19

Nie wiem bo nie używam, ale czy Tlen przypadkiem nie wyświetla reklam? Jeśli tak to pewnie flashowe, no i masz winowajcę wysokich temperatur. Szybszym sposobem zeby sprawdzić który program ile zajmuje procesora jest Monitor aktywności, niż wyłączanie programów. ;)

#374 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 lipca 2010 - 11:06

No może to być ten flash, ale w Adium reklam nie ma, a też pokazuje że korzysta z dedykowanej karty graficznej. Co do monitora aktywności to wiadomo, do tego służy ten program, ale jak widać w tym przypadku lepszym tropem okazało się to przełączanie kart graficznych i myślę że to głównie przez to się tak nagrzewa komputer. Ktoś ma pomysł co by zrobić żeby się tak nie nagrzewał?

#375 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 17 lipca 2010 - 11:16

Co do monitora aktywności to wiadomo, do tego służy ten program

Dla mnie to nie jest oczywiste, znalazło by sie wielu którzy nawet nie uruchomili tego programu. Dlatego napisałem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych