Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Oficjalny komunikator Tlen na Mac OS X

• Please log in to reply
518 replies to this topic

#351 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts
  • SkądOne of Banksy's manors

Posted 24 March 2010 - 14:25

czyli lepiej tego update nie instalować?

#352 twec

twec
  • 175 posts
  • SkądKraków

Posted 24 March 2010 - 15:20

Jak zainstalujesz przez autoupdate, to Ci się już nie uruchomi... Ja ostateczne pobrałem tę wersję z ich strony i teraz chodzi. Nie wiem w czym tkwi problem, ale nie było to miłe zaskoczenie, szczególnie z rana.

#353 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 24 March 2010 - 15:49

Mi się właśnie wysypał tak, że nie widział w ogóle profili. Już myślałem, że wcięło mi całe archiwum, a jest mi teraz potrzebne.

#354 twec

twec
  • 175 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2010 - 12:00

Ostatecznie dzisiaj spróbowałem po ponad roku przerwy Adium i chyba już przy nim zostanę... Ta najnowsza wersja Tlena coś się dziwnie długo ładuje, etc.

#355 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 25 March 2010 - 14:32

Ja z adium korzystam cały czas, tylko do numerów powyżej 17 mln stosuję tlen.pl. Jedną czy dwie rozmowy mogę się przemęczyć, ale adium mogłoby wypuścić update, bo zdecydowanie wygodniej mi się z niego korzysta.

#356 netruner

netruner
  • 564 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2010 - 14:36

Adium może i by było fajne ale nie obsługuje tlena :(

#357 twec

twec
  • 175 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2010 - 15:40

Czyli Adium nie obsługuje wyższych numerów, niedobrze... Ja na Tlenie mam 1 kontakt, więc dla mnie rezygnacja nie jest problemem ;). Wszystko Skype/GG.

#358 N_E_M

N_E_M
  • 1481 posts

Posted 25 March 2010 - 19:00

Ja z tlenu nie mam nikogo. Kiedyś jak jeszcze używałem tego na win, to miałem parę osób, ale to zdublowane kontakty z GG, które również miały tlena.

#359 MMAniak

MMAniak
  • 344 posts
  • Skądz domu

Posted 25 March 2010 - 21:02

a ja mam taki problem. Ściągnełem najnowsza wersje ze strony producenta, i chce założyć konto i niestety nie da rady wyświetla mi, że musze poprawić pola zaznaczone na czerwono. Wszystko fajnie tylko nic nie jest błędnie wypełnione ,a czerwone pola nie istnieją ;/ Ktoś ma jakieś rozwiązanie? Bo też chętnie pokorzystałbym z tlena ;]

#360 pejas123

pejas123
  • 176 posts
  • SkądWielkopolska

Posted 25 March 2010 - 21:22

Miałem podobny problem z błędem przy uruchamianiu po zainstalowaniu aktualizacji. Z tym się już uporałem. Jednak zastanawia mnie jedna rzecz- czy to normalne że w okienku rozmowy po wysłaniu tekstu pojawia się on z opóźnieniem nawet do 2 sec? tak jakby program zamulał - warto dodać ze się dość długo uruchamia (ok 10 sec) Mam mac booka pro (990) wiec chyba konfiguracja nie najgorsza żeby sprawnie uruchomić komunikator. Macie podobne objawy ??

#361 twec

twec
  • 175 posts
  • SkądKraków

Posted 25 March 2010 - 21:40

U mnie to samo na tym samym sprzęcie. To wina komunikatora niestety, dlatego zrezygnowałem z niego i przerzuciłem się na Adium.

#362 Koozzkoozz

Koozzkoozz
  • 10 posts

Posted 05 April 2010 - 13:18

na nowej becie (z 23 marca) 7.0.1.62 to opoznienie jest tylko przy pierwszej wiadomosci, potem duzo szybciej (mbp 2.2, snow)

#363 DIEDRA

DIEDRA
  • 43 posts

Posted 05 April 2010 - 19:45

Kurde, szlag by to... że też nie zajrzałam na forum PRZED zaktualizowaniem tlenu :/ Oczywiście NIE działa, właśnie ściągam instalkę ze strony i zobaczymy, czy w ten sposób ruszy. ... ile to już czasu minęło od wprowadzenia SL? Bo wsparcia tlen wciąż nie oferuje dla tej "nowinki"...

#364 syndrom18

syndrom18
  • 633 posts

Posted 10 April 2010 - 15:24

to tak testowałem już*różne wersje tlenu 7 pod Mac'iem i ostatnia stabilna to 7.0.1.58 i postanowiłem nie uaktualniać gdyż kolejne wersje albo bardzo dlugo sie włączały albo w ogole (chociaż dało się*to naprawić, ale pierwszy problem pozostał). Ostatnio wyszła aktualizacja 7.0.1.63 , postanowiłem spróbować no i zaskoczyli mnie - wszystko działa szybko, jak nie szybciej niż wersja 58. Instalujcie lepiej poprzez sciaganie pliku z ich strony i przenoszenie do aplikacji, niż poprzez automatyczne aktualizacje (nie wiem czy to poprawili). pozdrawiam

#365 DIEDRA

DIEDRA
  • 43 posts

Posted 10 April 2010 - 23:48

Poprawili. Można aktualizować automatycznie.

#366 KRUChY

KRUChY
  • 112 posts

Posted 24 April 2010 - 16:28

Śmiga OK - a czy da się kontakty zintegrować z tymi z książki adresowej - tak jak w przypadku iChata?

#367 KRUChY

KRUChY
  • 112 posts

Posted 25 April 2010 - 13:34

Niestety czegoś w wyglądzie brak Tlenowi. ADIUM O NIEBO LEPSZE i od razu można zintegrować z książką adresową.

#368 Sekal

Sekal
  • 369 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 06 June 2010 - 01:28

Adium lepsze, ale po ostatnich wpadkach, brak numerków > 17M i pad podczas startu po aktualizacji zaprzyjaźniłem się z Tlenem. Fajne jest to, że nie muszę mieć konta na Tlenie aby mieć samo GG. Jak tylko oraną się z Adium to do niego wracam.

#369 Agher

Agher
  • 1304 posts

Posted 11 June 2010 - 22:22

oby tylko je ogarneli....

#370 serious

serious
  • 34 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2010 - 19:10

Pobrałem dziś i zainstalowałem wersję 7.0.1.67 dla Mac OS. Okazało się, że program pozostawił jedynie kontakty z tlenu, a z gg nie ma żadnego. Dopiero na stronie tlen.pl znalazłem info:

Wymagania
system Mac OS X Tiger (10.4) lub Leopard (10.5)
system Mac OS X Snow Leopard (10.6) nie jest jeszcze wspierany
procesor Intel

Niestety tlen informując mnie o możliwości aktualizacji nie wyświetlił tego komunikatu!!!

#371 naresh

naresh
  • 2079 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 June 2010 - 21:49

mogły się wyłączyć wtyczki od gg/xmpp, ja osobiście używam go na Snow Leopard i wszystko działa. Dodatkowo, kontakty musisz wyeksportować z komunikatora wspierającego protokół gg8

#372 drknr

drknr
  • 51 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 July 2010 - 18:58

Nie widziałem, żeby ktoś o tym pisał wcześniej więc może ja podzielę się swoimi obserwacjami. Niedawno to odkryłem. Mój MBP z podpisu dość mocno się nagrzał, a korzystałem tylko z Safari, Maila i Tlena. No i to mnie zdziwiło, co niby mogłoby tak obciążyć sprzęt. No i pomyślałem o tym, że w nowym MacBooku Pro 15'' jest motyw z przełączanymi kartami graficznymi i przypomniałem sobie o małym programie GFXcheck, który wyświetla, która karta jest wykorzystywana w danym momencie. No i z ciekawości spróbowałem i się okazało, że wykorzystuje lepszą, dedykowaną kartę graficzną. Wyłączyłem Tlena i powrócił do pracy na karcie zintegrowanej. A więc logiczny wniosek, że przy Tlenie komputer się mocno nagrzewa i co gorsze, szybciej zużywa baterię. Mnie to mocno odstrasza od tego komunikatora i chyba jednak przeniosę się na Adium. Ciekawe dlaczego program używa mocniejszej karty... Adium także używa dedykowanej... :/

#373 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 15 July 2010 - 20:19

Nie wiem bo nie używam, ale czy Tlen przypadkiem nie wyświetla reklam? Jeśli tak to pewnie flashowe, no i masz winowajcę wysokich temperatur. Szybszym sposobem zeby sprawdzić który program ile zajmuje procesora jest Monitor aktywności, niż wyłączanie programów. ;)

#374 drknr

drknr
  • 51 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 July 2010 - 11:06

No może to być ten flash, ale w Adium reklam nie ma, a też pokazuje że korzysta z dedykowanej karty graficznej. Co do monitora aktywności to wiadomo, do tego służy ten program, ale jak widać w tym przypadku lepszym tropem okazało się to przełączanie kart graficznych i myślę że to głównie przez to się tak nagrzewa komputer. Ktoś ma pomysł co by zrobić żeby się tak nie nagrzewał?

#375 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 17 July 2010 - 11:16

Co do monitora aktywności to wiadomo, do tego służy ten program

Dla mnie to nie jest oczywiste, znalazło by sie wielu którzy nawet nie uruchomili tego programu. Dlatego napisałem.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users