Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Soft 3.0 - 17 marzec 2009

• Please log in to reply
279 replies to this topic

#51 JIN5

JIN5
  • 123 posts
  • SkądNamysłów

Posted 12 March 2009 - 23:10

Hmmm... czy nie wydaje Wam sie to dziwne ze tuz po premierze dlugo zapowiadane iBluetooth'a Apple nagle podalo informacje o wprowadzeniu nowego softa:confused: jeszcze dziwniejsze jest dla mnie to ze Apple zdecydowalo sie zrobic bardzo duzy krok w przod i wystartowac z wersja 3.0, przeciez wczesniejsze wersjie 2.0>2.1>2.2>2.2.1.

Wczesniej Apple wprowadzajac nowy soft informowalo jakie uaktualnienia on zawiera np soft 2.2.1... Nie mowie juz o sofcie 2.2 gdzie Apple zrobilo na niespodzianke w postaci akutalizacji Basebandu. Napalencu stracili mozliwosc korzystania z wszelkiego rodzaju nakladek.

Co do odblokowania BT w wersji 3.0 to uwazam ze jest to nie wykonalne z wyzej wymienionych powodow podanych przed kolegow. Apple w zeszlym roku w zajelo 2 miejsce w USA w sprzedazy utworow muzycznych ( chodzi o usluge internetowa). Mniemam ze nowy soft znowu zablokuje nam mozliwosc pelnego korzystania z BT wiec trzeba sie nacieszyc do tego 17 ;-)

No ale jak mi wiadomo Norwegia walczy o to aby zalegalizowac np p2p

Norwegia nie od dzisiaj słynie z walki z monopolistami. Najpierw na celowniku znalazła się firma Apple, teraz koncerny muzyczne i filmowe.

Gdzies czytalem ze wlasnie Norwegia jako 1 otrzyma telefony z odblokowanym BT.

Sadze ze te poczynania z blokowanym BT mozna porownac do poczynan Bila G. w sprawie Visty gdzie niejako komputery dedykowane dla Visty nie bede obslugiwaly np WIN XP. Mozna stwierdzic ze narzucal na swoj produkt.

Na poczatku kiedy IP wchodzil na rynek sieci kom. bily sie o niego ale otrzymali go tylko nieliczni... przyklad ponizej:

Orange bez monopolu na iPhone
Michał Rogowicz, 19 grudnia 2008, godz. 10:30
Wczoraj, francuski Orange stracił monopol na sprzedawanie multimedialnego telefonu iPhone 3G. Czy taki sam los czeka polski oddział Orange?
Francuski Urząd ds. Konkurencji uznał, że iPhone 3G będzie dostępny u wszystkich operatorów komórkowych. Orange we Francji, w ciągu roku sprzedał 600 tys. sztuk.

Urząd uznał, że takie porozumienie sieci z firmą Apple naruszało zasady wolnego rynku i interesy konsumentów. Wojnę rozpętał konkurent Orange - sieć SFR, która również chciała zaoferować ten multimedialny telefon w swojej ofercie.

W Polsce, telefon Apple może sprzedawać Orange oraz Era . Pozostałym operatorom nie udało się porozumieć z producentem. – Naszym zdaniem ekskluzywne umowy mają charakter antykonkurencyjny – mówi Marcin Gruszka, rzecznik P4, operatora sieci Play.

Teoretycznie Plus oraz Play mogą zaoferować url=http://telefon.gsm.pl/apple/iphone-3g]iPhone 3G[/url] swoim klientom, dzięki hurtowym pośrednikom z krajów Europy Zachodniej. Wtedy jednak telefon pozbawiony jest gwarancji.

zrodlo: media2.pl

Co prawdopodobnie zostanie dodanego:

- Apple umożliwi udostępnianie połączenie internetowe komputerowi oraz wysyłanie wiadomości MMS. Udostępnianie połączenia internetowego ma odbywać się za pomocą Bluetooth oraz iPhone'm podłączonym do komputera kablem USB.

- kopiuj/wklej

- Kamera

- Przyspieszenie Safari

- Wysylanie MM'sow

- Aplikacje w tle

Jest jeszcze jedna rzecz bardzo interesujaca. Ostatnio w sieci pojawily sie zdjecia nowego IP, mozliwe ze soft w wersji 3.0 bedzie przeznaczony wlasnie dla niego:rolleyes:

Ale reasumujac moim skromnym zdaniem NIE należy spodziewać się tego dnia nowego softu.
Warto zwrocic uwage ze iP OS 2.0 spotkanie odbylo sie 6-go Marca 2008, a iP 3G pojawil sie 11-go Lipca 2008. :cool:

Sorrka za bledy ale leze chory w lozku i lekko niedowidze co pisze :-P

#52 ner0angel0

ner0angel0
  • 506 posts
  • SkądLeszno, PL

Posted 12 March 2009 - 23:12

W 3.0 zmiany pewnie beda, może jakas zmiana springboarda? O utrudnienie w JB chodzi na pewno rowniez.. btw Kvczor=Patryk? ;>

#53 Kvczor

Kvczor
  • 1468 posts

Posted 12 March 2009 - 23:14

A przy 2.0 na początku podawali jakie będą zmiany? Chyba nie bardzo. (Nie :P Zbyszek ;) )

#54 JIN5

JIN5
  • 123 posts
  • SkądNamysłów

Posted 12 March 2009 - 23:18

No nie podowali ale wiesz byla to okragla cyferka 2.0 :) jak 3.0 :) chodzilo mi o takie mniejsze aktualizacje softu np 2.2.1 czy 2.1

#55 adamvet

adamvet
  • 485 posts
  • SkądNorwich, UK

Posted 12 March 2009 - 23:23

Generalnie moge sie zgodzic z przedmowca JIN5. Ostatnio coraz czesciej spotykam sie z roznymi artykulami o potencjalnym nowym iPhonie (glownie chodzi o Nano) wiec moze faktycznie zaraz po nowym sofcie wyjdzie nowa wersja iPhona:)

#56 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 12 March 2009 - 23:29

Na 100% bedzie w pełni działający bluetooth i MMS i pare innych rzeczy. Teraz jest przełom na rynku zwiazany z telefonami i konkurencjia ostro rosnie w sile jesli chodzi o telefony z ekranem dotykowym. Apple bedzie chciało zatrzymac swoich uzytkownikow i zgarnac nowych.

Tak... i generator wygrywających szóstek do totolotka. Jak już mowiłem prędzej zablokują iBluetooth niż odblokują.

#57 Kvczor

Kvczor
  • 1468 posts

Posted 12 March 2009 - 23:30

@adamvet Masz rację. Na 100% niedługo będzie nowy iPhone. To się nawet zgadza: iPhone 2G(lub 1G) - soft od 1.0.0 do 1.1.4 iPhone 3G - soft od 2.0 do 2.2.1 iPhone 4G - soft od 3.0 do.. a kto to wie??

#58 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 12 March 2009 - 23:32

Jeżeli nowy soft będzie tylko przeznaczony dla iPhone 4G i iPod Touch 3G to ja już całkiem się odwrócę od Apple.

#59 miki

miki
  • 327 posts
  • SkądKraków

Posted 12 March 2009 - 23:46

Marzą mi się vCardy a nie jakieś tam poziome klawiatury w smsach no i do ch* wafla, chcialbym wreszcie móc odbierać mms'y od teściowej zajmujacej sie moja córką o_O !! a to swirly sie wiesza i wiesza :( )

#60 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 12 March 2009 - 23:50

wg mnie moga cos przymieszac w UI bo ten spring board czy jakos tak to bez sens jesli ktos ma duzo aplikacji nawet te panele nie pomagaja dla mnie - copy/past - wizytowki vcf przez sms -rozbudowa ical - rozbudowa sms - moze te mapy wkoncu dla EU i tyle by mi pasowalo, nie chce MMS nie chce nic innego, porpawic UI i tyle:)

#61 thomson

thomson
  • 41 posts

Posted 12 March 2009 - 23:51

Wydadzą iPhone 4G z nowym softem 3.0, ale przede wszystkim lepszym prockiem i może więcej RAM... wtedy będzie trzeba zmieniać telefon.

---- Dodano 13-03-2009 o godzinie 01:53 ----

Marzą mi się vCardy a nie jakieś tam poziome klawiatury w smsach

Wpisz w AppStore hasło vCard.

#62 quzo

quzo
  • 1239 posts
  • Skądwawa

Posted 12 March 2009 - 23:53

Hmmm... czy nie wydaje Wam sie to dziwne ze tuz po premierze dlugo zapowiadane iBluetooth'a Apple nagle podalo informacje o wprowadzeniu nowego softa

jest to mało prawdopodobne

mozna porownac do poczynan Bila G. w sprawie Visty gdzie niejako komputery dedykowane dla Visty nie bede obslugiwaly np WIN XP.

co ty za bzdury wypisujesz microsoft nie produkuje PC więc nie ma możliwości nic blokować

a co do softu to pewnie dadzą mms , flash i synchronizacje przez wifi i pewnie działanie aplikacji w tle za pomocą push które miało być w sofcie 2 i pewnie nic więcej

#63 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 13 March 2009 - 00:09

No i zaczyna się koncert życzeń... Szkoda tylko, że ten, który powinien słuchać jest głuchy.

#64 JIN5

JIN5
  • 123 posts
  • SkądNamysłów

Posted 13 March 2009 - 00:14

jest to mało prawdopodobne

co ty za bzdury wypisujesz microsoft nie produkuje PC więc nie ma możliwości nic blokować

A czy Ty wiesz o czym wogole jest mowa bo chyba nie

Chodzilo o to ze np Microsoft w porozumieniu z firma X ktora dostarcza im przet komputerowy w tym przypadku gotowe stacje robocze dedykowal je tylko i wylacznie pod viste...

Lub 2 przypadek zanizal wymagania sprzetowe systemu VISTA

Półtora miliarda dolarów, tyle może wynosić kara, jaką zapłacić będzie musiał Microsoft w wyniku głośnego procesu dotyczącego kampanii marketingowej Windows Vista Capable.

W skierowanym do sądu apelacyjnego wnioskowi przeciwko Microsoft, konsumenci zarzucają, że w ramach rzekomego wprowadzania w błąd klientów dzięki zaniżaniu wymagań sprzętowych systemu certyfikowane były komputery, które raczej nie powinny posiadać loga świadczącego o zgodności sprzętu z najnowszym systemem. Nie umożliwiło to obsługi pozostałych edycji Visty z wyjątkiem Home Basic, między innymi graficznego interfejsu użytkownika Aero. To z kolei Microsoftowi pozwoliło wzbogacić się poprzez zwiększenie popytu na słabsze konfiguracje.

O orientacyjne oszacowanie wysokości dochodów uzyskanych przez Microsoft wskutek wyniku sprzedaży Windows XP na komputerach z logiem Vista Capable zamiast Vista Premium poproszony został Leffler Keith. Uznał, że zysk ten wyniósł 1,505 miliarda USD. Jeśli powodom uda się przekonać sąd, że Microsoft faktycznie wyrządził szkodę w wyniku akcji, może podjąć decyzję o ocenie rzeczywistej szkody współmiernie do wspomnianej kwoty. Inny scenariusz przewiduje nałożenie na firmę kary w wysokości trzykrotności ocenianej kwoty szkód.

zrodlo: dobreprogramy.pl

#65 francisco

francisco
  • 175 posts
  • SkądWarszawa / Wrocław

Posted 13 March 2009 - 00:16

a ja myślę, że ten soft 3.0 może wcale nie będzie dla iphone 1G i 3G. Będzie w nim pewnie Flash, może MMS i podyktowany będzie pewnie dla przyszłych telefonów Apple. Skąd pewność, że ten soft wyjdzie dla obecnych ajfonów? I pytanie kolejne - czemu nikt nie zasugerował, że może do Safari dolepili Flasha wreszcie? Dla mnie flash jest najistotniejszy.

#66 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 13 March 2009 - 00:25

Skąd pewność, że ten soft wyjdzie dla obecnych ajfonów?
.

A no stąd że nie logiczne by to było zapowiadać nowy system który będzie obsługiwany przez telefony których jeszcze nie ma i ani słowem o tym nie wspomnieć?.... a "po drugie primo" to zupełnie nowy system na zupełnie nowe telefony nie był by oznaczony od razu symbolem 3.0

#67 bispawel

bispawel
  • 120 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 March 2009 - 00:34

"stąd" a nie "z tond" ;) proponuję aby wypowiadali się w tym temacie Ci którzy faktycznie mają jakieś konkretne informacje dot. nowego softu, bo wątków z tym kto co by chciał w iP jest już za dużo na forum...

#68 bezybezy

bezybezy
  • 603 posts

Posted 13 March 2009 - 00:36

Jeżeli nowy soft będzie tylko przeznaczony dla iPhone 4G i iPod Touch 3G to ja już całkiem się odwrócę od Apple.

No bez takich.... nie strasz. Nie dość, że Steve ma kłopoty ze zdrowiem, to jeszcze przez Ciebie zacznie się jąkać.
Beznadziejne są te wątki roszczeniowo-życzeniowo-gdybaszcze :/ Sami profeci.

#69 mihal1991

mihal1991
  • 30 posts
  • SkądKraków

Posted 13 March 2009 - 00:37

Wg mnie w nowym sofcie dodadzą flasha, aplikacje działające w tle, nikomu nie potrzebne ale ciągle brakujące mmsy i modyfikacje w systemie które umożliwią działanie gier z apple store premium. Które będzie miało premierę razem z nowym softem.

#70 D154573R

D154573R
  • 304 posts

Posted 13 March 2009 - 00:41

To będzie iPhone Snow 3G ;P I nie ruszy na tych co są do tej pory. Dobra, żart. Mnie gryzie fakt, że mogą wydać 3.0 dopiero za pół roku i na końcu się okaże, że dla nowszych modeli iP. Ceny iP u nas teraz są masakrycznie wysokie. Co będzie jak nowy iP wejdzie? Jak dla mnie to BT się przyda (chociaż daje sobie rade bez niego, bo w sumie wszystko mam:P), możliwość wrzucania plików do iP kablem (coś jak na pendrive - chociaż do jednego katalogu, ale zawsze będzie można coś przerzucić ważnego i obojętnie o jakim rozszerzeniu), dłuższe dzwonki i to w mp3, więcej "kart" by więcej aplikacji się mieściło w SB, MMS (dla mnie zbędne), nagrywanie wideo bez potrzeby instalowania dodatkowych aplikacji, rejestrator dźwięku (jak poprzednio), no i kilka innych rzeczy. Najlepiej, żeby już 17 marca wysłali soft do naszych ulubionych programistów - DevTeamu, by przygotowali dla nas JB, YS itd. na premiere ;) Jeszcze właśnie flasha (bo brakuje ale wg mnie obejdzie się) i raporty SMS !! To jest ważne.

#71 thomson

thomson
  • 41 posts

Posted 13 March 2009 - 00:43

A czy Ty wiesz o czym wogole jest mowa bo chyba nie

Chodzilo o to ze np Microsoft w porozumieniu z firma X ktora dostarcza im przet komputerowy w tym przypadku gotowe stacje robocze dedykowal je tylko i wylacznie pod viste...

Lub 2 przypadek zanizal wymagania sprzetowe systemu VISTA

I co MS został skazany? Bo jawidze tylko jakieś śmieszne zarzuty. MS wydając Viste poprostu zaprzestał sprzedawać XP. MS żadna firma X nie doatarcza PC.

#72 Nasedo

Nasedo
  • 1743 posts
  • SkądLondyn

Posted 13 March 2009 - 00:44

Znów rozpoczyna się wielki koncert życzeń, który przyniesie jak w większości przypadków - rozczarowania.

Nie będę cytował wszystkich postów które "modlą się" o działającego bluetooth'a oraz postów, które uparcie twierdzą, że zablokowanie go to jedyna, skuteczna i słuszna walka z piractwem.
Nie wiem dlaczego sięgać ku ideałom, jak chodzi tu o coś niezmiernie prostego - nie można przesyłać do iPhone nic przez Bluetooth, nic przez kabel - nic w inny sposób, niż przez iTunes, które to dyktuje co można a czego nie. To nie żadna walka z piractwem, złodziejstwem - ale forsowane od zawsze myślenie inaczej.

Nikt, przy zdrowych zmysłach nie przesyłał sobie nigdy utworów MP3, szczególnie w ilościach znaczących. Nie z powodu przesadnej uczciwości - ale z powodu długotrwałego procesu. Owszem, można podzielić się dzwonkiem czy tapetą ze znajomym, ale jeżeli powiecie, że to KRADZIEŻ - zaśmieję się z politowaniem, gdyż szkodliwość takiego czynu jest znikoma.

Życzę wszystkim słodkich snów i marzeń na temat tego, że wielki Bluetooth nadejdzie... oraz, że iPhone powstanie jak Feniks z popiołów... a soft 3.0 to dopiero zobaczycie. Śmiech na sali.

Coś mi się zdaje, że i tak nie będzie niczego, czego nie mamy aktualnie w odblokowanych 2.x.
Cydia daje MMS, Kopiuj/Wklej, kamerę, a od wczoraj iBluetooth, który działa świetnie - nie wiem czemu niektórzy mają problemy.

1. Zastanawiam się, co będzie - kiedy rzeczywiście pojawi się w iPhone MMS. Czy wszyscy, którzy opluwali MMS'a zaczną zachwycać się nim - przeżyją drugą młodość, czy może będą twardzi i zignorują ten fakt.
2. iBluetooth działa świetnie? Czyżby? Jeżeli owa świetność polega nawet na pełnej wymianie plików - ale pomiędzy "odblokowanymi" i tylko takimi iPhone'ami t- to nie jest to świetnie.

(...) mam jeszcze coś czego niema żaden inny producent... multitouch i genialny, prosty w obsłudze system... ale i tak jak 3.0 nie winiesie nic nowego to go sprzedam... :(

Mam wrażenie, że owy "multitouch" i "genialny system" to sztandarowe hasła wyborcze. Z braku innych zalet to chyba ostatnie co można powiedzieć... bo trudno już umotywować co genialnego jest w owym systemie.

Jak dla mnie apple coś kręci, skoro niedawno iPhone OS 2 był taki super że same ochy i achy to po jaką cholerę już pracują nad iPhone OS 3, no chyba że ten iPhone OS 3 jest zrobiony całkowicie od podstaw i nie ma nic wspólnego z 2.0 to oki a jeżeli jest to taka różnica jak pomiędzy 1.1.5 a 2.0 (czyli tylko obsługa aplikacji firm trzecich) to mogło to być 1.2 a nie żadne 2.0, zaś pewnie dadzą jeden bajer więcej który będzie się sypał i wszyscy będą chodzili zachwyceni bo apple ... dało dupy po raz kolejny.

Mam to gdzieś, mam gdzieś apple. Zamiast maca następny będzie PC, a zamiast iPhone następny będzie Google G1, i mam gdzieś ich ciągłe nowości. Nie potrafią zrobić porządnie jednego to ciągle wypychają nowe wersje, które są tak samo do dupy jak każda wcześniejsza, sorry apple.

Jednak czasami pojawiają się odważne głosy... Cóż, ja osobiście cieszę się, że moją przygodę z firmę Apple zacząłem i zakończę na iPhone, cieszę się że nie musiałem stać się posiadaczem Mac'a by móc na nim robić to samo co robię i aby było to wyjątkowe. Próbowałem prowadzić rozmowy z osobami pracującymi na Mac'ach, lubiących sprzęt Apple - ale nigdy, przenigdy nie dowiedziałem się co mogę zrobić na Mac'u takiego czego nie mogę gdzie indziej. Stabilność? Nie dla mnie te bajki, wyjątkowość, dopasowanie... elitarność? Bzdury dla nowego narybku - chyba, że idea wpakowania wielokrotności ceny prawdziwego komputera za pękające cudeńko czyni posiadacza wyjątkowym... ale to chyba już inna bajka.

#73 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 13 March 2009 - 00:44

Narzekacie i narzekacie xD. Soft 2.0 zawierał wiele zmian ale tych wewnętrznych, dzięki którym mamy programy firm 3. Wersja 3.0 może nas jednak zaskoczyć :) . Zapomnijcie o BT, choć nie zdziwiłbym się jak by apple udostępniło choćby wysyłanie zdjęć i pozwoliło programistą na użytek BT w celu wysłania pliku. Ale na 200% zabezpieczą swoją muzę tak, że nie da rady ani wysłać ani odebrać. Co do aplikacji w tle to stawiałbym tak 60%. MMS mogą się pojawić ponieważ zaczęły się pojawiać programy w Appstore pozwalające na to. podejrzewam również kopiuj i wklej oraz ujednolicenie miejsca przechowywanych plików z programów typu files. Pewno google doda coś od siebie. Liczę na kamerkę(ale to już tak niepewnie xD). Wiem jedno. Apple znów nic nowego nie wymyśli, da nam to poprostu w innej oprawie niż znamy to z innych fonów.

#74 internex

internex
  • 592 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 13 March 2009 - 00:47

Sterowniki do Bluetooth i aplikacje w tle raz proszę! :) Według mnie nic wielkiego nie dodadzą. Nowy iPhone też nie powinien nic wielkiego wnieść. Przynajmniej mam taką nadzieję, bo wreszcie dzisiaj kupiłem 3G :)

#75 D154573R

D154573R
  • 304 posts

Posted 13 March 2009 - 00:54

Zgadzam się z kolegą wyżej. Czy Wam jest potrzebny BT aby przesyłać całe płyty muzyczne w mp3 z telefonu kolegi? Chyba nie i trwałoby to godzinami. Dzwonki? Zawsze coś. Nagrania? Pewnie. Gry? Yyyy jakie i skąd? Zdjęcia? No jasne, że potrzeba. Filmy? W jakim formacie ale i tak by wypadało. Piractwo hmm... Czemu Apple pozwala na ładowanie muzyki nie kupionej u nich? Rozumiem taki krok, że blokują wszystkie inne kanały dostępu do muzyki i zostawiają swój, ale to, że BT ma byc zablokowany by nie umowliwic wymiany muzyki to kpina jak dla mnie. Tworzenie dzwonków tylko z piosenek zakupionych u nich. Hmm, ale czy każdy ma na dzwonek piosenke? No właśnie nie i trzeba samemu konwertować dzwonki. Będę optymistą i dopiszę. Niech dodadzą JAVE :D Może gierek nie ma takich jak te do iP, ale wtedy nikt sie nie zdziwi ze iP nie ma JAVY :D

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users