Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Safari 4 Beta już dostępne!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
282 odpowiedzi w tym temacie

#101 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 23:33

widzieli?

http://swedishcampgr...den-preferences

dwie komendy i jest niebieski progress bar :)

a przepraszam z czym to się je? gdzie to wpisac?

#102 kleskus

kleskus
  • 821 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 23:35

Mam pytanie - jest jakiś adblock dla windowsa ?

#103 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 23:36

Ladnie wyglada (CoverFlow), ale i tak Chrome jest najszybszy poza tym po co takie bajery na dobra sprawe ? Na plus Safari 4 zalicze fakt, ze w zakladkach RSS sciagnal mi Onet.pl - uzywam system EN i w Safari 3 instalator uparcie forsuje anglojezyczna wersje instalacji w tym anglojezyczne kanaly informacyjne. Summa summarum odinstalowalem, ze wzgledu na licha predkosc ladowania stron (lacze 10Mb). Przed chwila sprawdzilem Opere 10 i podobnie sie slimaczy - tez poszla do kosza.

#104 andig

andig
  • 264 postów
  • SkądZ zadupia..., krzesło przed kompem...

Napisano 24 lutego 2009 - 23:38

Nie wiem, czemu się tak nadmiernie fascynujecie... Mi tak szybko jak się spodobało S4, tak szybko mnie odstraszyło. Zapomnieliście chyba o najważniejszych funkcjach, a tym samym o różnicach, jakie dzielą przeglądarki... janhalb już zauważył kilka:

No wszystko to cacy, ale:

- gestów myszy dalej nie ma (tak, wiem, można sobie dodać przez cośtam...) - czyli nadal de facto nie ma możliwości usunięcia z pola widzenia paska nawigacyjnego w czasie "chodzenia" po sieci...

- szybkość? Mając przeciętnie szybkie łącze (1MB) szczerze mówiąc nie zauważam różnicy między Safar4 / Safari3 / FF / Opera.

- całe to "Top sites" owszem, fajnie wygląda, ale co w tym takiego nowatorskiego? Opera ma to samo pod hasłem "strona szybkiego wybierania" (choć oczywiście aż tak coolowo to nie wygląda ;-)

- Zoom stron www... No, po prostu osiągnięcie na miarę lądowania na księżycu... Wybaczcie złośliwości, ale Opera ma to od baaardzo dawna...

Jedyne co rzeczywiście jest "nowe" to ta mozliwość przeglądania historii w trybie "cover flow".

Ja trochę poszerzę wątek:

- Gdzie jest obsługa javascript z dysku ??!! Mam ten zakichany plugin ( GreaseKit ) i co z tego, jak nadal dodać nie mogę ?? Już nawet pominąłem fakt, że muszę coś dodatkowo instalować...

- Podgląd kart ( żeby chociaż tekst był jak w operze, przy wykorzystaniu ctrl+tab )... wybaczcie, ale nie znalazłem, a więc żal...

Miałem jeszcze kilka rzeczy, ale wyleciało mi z głowy. Ogólnie fajne jest safari, fajna jest ta opcja przeszukiwania strony, Top sites i te inne bajery, ale te skrypty mnie najbardziej zniechęciły. Inne rzeczy, może i byłbym w stanie z cierpieć ( zintegrowanego maila, a zwłaszcza, nade i przede wszystko ciężko mi bybyło zcierpieć ten pasek z boku... :P ), ale przez ten głupi problem, nie jest w stanie przejść na nowe safari...

Ciekawe jak się będzie mieć S4, do Opery 10... Mnie to bardzo ciekawi, nie mówiąc już o nowym FF...

Tak szukam tych powodów, by odrzucić S4, ale ciężko w sumie znaleźć ( poza skryptami ), bo w sumie wielkich różnic NIE MA między tymi przeglądarkami, a skoro nie ma, to po co przepłacać ??

#105 biskup

biskup
  • 2 479 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 lutego 2009 - 23:39

widzieli?

http://swedishcampgr...den-preferences

tak. widzieli. na 7. stronie tego tematu ;)

Hidden Preferences in Safari 4 Public Beta

indżoj

#106 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 lutego 2009 - 23:40

Safari 4 - czy do tego ustrojstwa idzie przypisac gesty z ktorych korzystam w operze ??

#107 andig

andig
  • 264 postów
  • SkądZ zadupia..., krzesło przed kompem...

Napisano 24 lutego 2009 - 23:51

http://www.myapple.p...html#post869324 <-- jak na razie, ostatni post. Jeszcze nie próbowałem, więc nie stwierdzę, czy działa tak jak w Operze, czy nawet lepiej.

#108 sambor

sambor
  • 290 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 24 lutego 2009 - 23:53

Zeby plusy nie przyslonily wam minusow: Zeby plusy nie przyslonily wam minusow: MINUSY -Brak paska - zenada -Tabs na gorze - totalna zenada.mam duzy monitor i nie musze oszczedzac miejsca. -jakis pajak? czy na codzien bedziecie wysylac raporty do Appla? (baszczescie da sie wylaczyc) -Jakis plusik, ktory sie totalnie do niczego nie nadaje -w bookmarks nie wszystkie strony sie wczytuja w coverflov - jest kilka pierwszysz a potem czarno jak w pecetach -szybkosci kosmicznej jakos nie zauwazylem (1mb) PLUSY -jak zwykle wizualne hece, ktore nie wiem czy sie az tak przydadza. Na pewno to nie jest zadna rewolucja. Generalnie gdyby bylo wiecej opcji customize to by bylo git. Zostaje przy tej becie poniewaz od 16 lat na biezaco podazam z apple i jego nowosciami, chociaz coraz bardziej mnie jobs zawodzi (glossy, firewire itp. itd)

#109 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 23:55

pasek na górze - mistrzostwo świata. nie wszyscy maja duzy monitor! robal to wysyłanie informacji o bugach w becie. w normalnej wersji tego nie będzie!

#110 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lutego 2009 - 23:56

Mi safari się podoba, trzeba się trochę przyzwyczaić do nowych zakładek. Ale faktycznie więcej miejsca jest. Choć są duże to jednak pokazują całą nazwę strony więc pewnie o to im chodziło. Podoba mi się top sites. Rss nadal jest kiepsko funkcjonalne. Podoba mi się szybkość generowania stron. Czekam na oficjalną wersję. Znacie jakiś dobry plugin blokujący reklamy?

#111 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 23:58

Znacie jakiś dobry plugin blokujący reklamy?

pithhelmet

#112 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 00:01

Safari Block. działa znakomicie :)

#113 Meser

Meser
  • 68 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 25 lutego 2009 - 00:01

Taka ciekawostka...: Poczytalem torche o nowym safari na apple.com i według tabelek przgladarka działa szybicej na windowsie ( 1.06s) niż na os (1.10s) kto by pomyślal i to jeszcze info ze strony producenta....

#114 podkowa

podkowa
  • 169 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lutego 2009 - 00:04

Wywaliłem wszystkie strony z Top Sites i za boga nie czaje jak dodać te które ja chce niektóre wpadają z automatu inne nie

#115 GreaTskY

GreaTskY
  • 3 303 postów
  • Skądtowni?

Napisano 25 lutego 2009 - 00:12

Wywaliłem wszystkie strony z Top Sites i za boga nie czaje jak dodać te które ja chce niektóre wpadają z automatu inne nie

właśnie zauważyłem, że istnieje możliwość wstawienia w okienko "top sites" dowolnych stron.

U mnie wyglądało to tak, że w top sites kliknąłem "edit" a potem z równolegle otwartego drugiego okna safari przeciągałem linki z paska adresu do "top sites"

#116 podkowa

podkowa
  • 169 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lutego 2009 - 00:13

dzięki :-)

#117 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 lutego 2009 - 00:14

Powiem jedno - tak szybko jeszcze nigdy nie otwieraly mi sie strony :D Jestem pelen podziwu! A to dopiero beta! :D

#118 podkowa

podkowa
  • 169 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lutego 2009 - 00:16

działa ale nie do końca tak jak bym chcial tzn. znowu niektóre strony dodaje innych nie np. hehe myapple za boga nie moge dodać

#119 chris.zurada

chris.zurada
  • 3 977 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 25 lutego 2009 - 00:35

To dodaj recznie. Mozna ustalic by nic sie nie zmienialo za pomoca spinek.

#120 Rav_V3k

Rav_V3k
  • 664 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 25 lutego 2009 - 00:44

No, w końcu udało mi się zainstalować, i na G5, i na Macbooku - błąd był powodowany przez dodatek Glims. Czy ktoś wyczaił co oznacza w Top Sites biała gwiazdka na odchylonym screenie niektórych stron?

#121 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 25 lutego 2009 - 00:48

No, w końcu udało mi się zainstalować, i na G5, i na Macbooku - błąd był powodowany przez dodatek Glims.
Czy ktoś wyczaił co oznacza w Top Sites biała gwiazdka na odchylonym screenie niektórych stron?

Że zawartość tych stron się zmieniła od czasu gdy ostatni raz je odwiedziałeś.

#122 NiePyta

NiePyta
  • 551 postów
Napisano 25 lutego 2009 - 01:43

oki fajan i kolorwa ta przegladarka ale wolna jak niewiem. do FF sie nie umywa a i te top site to nie wiem skad ona bierze bo chyba raczej nie opiera tego na moje histori, np na pierwszym miesjcu mam www.mokre_lale.pl :D

#123 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 25 lutego 2009 - 01:56

i te top site to nie wiem skad ona bierze bo chyba raczej nie opiera tego na moje histori, np na pierwszym miesjcu mam www.mokre_lale.pl :D

z czestotliwosci odwiedzin obawiam sie

#124 slawocorp

slawocorp
  • 26 postów
  • SkądJarocin Pozn.

Napisano 25 lutego 2009 - 01:59

Nie wiem czy ktoś wyczaił ale nowe Safari przechodzi gładko test ACID3. O ile pamiętam poprzednia wersja tego nie spełniała. To oznacza jedno- bardzo poprawili silnik renderowania.
The Acid3 Test ENJOY.

#125 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 lutego 2009 - 02:01

Diabelnie szybkie to to jest. Chociaż pierwsza próba instalacji skończyła się kernel panikiem to jestem pod dużym wrażeniem prędkości.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych