Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
702 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 użytkowników oddało głos)

1. JESTEM ZA (318 głosów [52.74%] - Zobacz)

Procent z głosów: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 głosów [38.64%] - Zobacz)

Procent z głosów: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 głosów [8.62%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.62%

Głosuj

#401 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 04 marca 2009 - 10:24

Pierwszy post i tak z grubej rury wypaliłeś.
Od strony serwisu mogę dodać, że coraz częściej widzę zepsute maki miesiąc po skończeniu gwarancji.

To samo zapewne mogą powiedzieć w innym serwisie, np. DELL'a- chociaż dla mnie osobiście firma ta robi sprzęt niemalże niezniszczalny (przykładem mogą być np. 8 letnie serwerki DELL PowerEdge w obudowie rack, pracujące w klimatyzowanej serwerowni w trybie 24h, czy też mój 9-letni laptop Latitude C600- nadal sprawny, a przez większość czasu pracujący po 12h na dobę).

Skoro zajmujesz się serwisem (między innymi Apple'a) to trudno, aby ludzie przynosili Ci sprawne komputery. Myślę, że za bardzo uogólniasz na podstawie tego co widzisz na co dzień. To tak jakby ktoś pracował w zakładzie pogrzebowym i żalił się publicznie, że nie może sobie z klientami pogadać, albo co gorsza... że gatunek ludzki niedługo całkowicie zniknie z powierzchni Ziemi, bo przez pół dnia, w pracy widzi głównie trupy (a coraz częściej widuje ludzi jeszcze przed 30-stką).

Proponuję trochę więcej dystansu (do elektroniki która się psuje, bo jest tylko elektroniką, obudowy która pęka bo jest tylko plastikiem, do innych ludzi i ogólnie do otaczającego nas- nie zawsze pięknego i nie zawsze miłego- świata).

#402 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 marca 2009 - 10:34

To nie okres gwarancji, to przewidywany czas życia! ;-)

Wczoraj dziewczyna odbierająca swojego białego MB zapytała, po podobno Apple montuje w swoich urządzeniach jakieś chipy, które miesiąc po gwarancji psują je.

I co ja mam takim ludziom odpowiadać?

#403 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 marca 2009 - 10:45

ze niewykluczone ;)

#404 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 04 marca 2009 - 10:45

Że nic nie montują tylko są z takiego materiału zrobione :?

#405 Pingwinho

Pingwinho
  • 25 postów

Napisano 04 marca 2009 - 10:51

Raczej nie, jabłko ma być jabłkowe i tyle. To by była profanacja. Przecież Maci top nie tylko system, to też świetny design i cała ta pachnąca otoczka. Mac4Mac

#406 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 marca 2009 - 11:24

Żeby się stuknęli albo poszli do specjalisty:lol:

---- Dodano 04-03-2009 o godzinie 11:26 ----

bez obrazy ale to frajerstwo ;)

Cały Twój post może i miał jakiś tam sens ale tym stwierdzeniem przegiąłeś. Od frajerów i frajerstwa wyzywaj sobie kolegów z piaskownicy.

#407 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 marca 2009 - 12:07

Wczoraj dziewczyna odbierająca swojego białego MB zapytała, po podobno Apple montuje w swoich urządzeniach jakieś chipy, które miesiąc po gwarancji psują je.

Żeby się stuknęli albo poszli do specjalisty:lol:

No ciekawe.
Najpierw miała tak z iPodem, potem z iPhonem, a teraz z MB. :lol:
Dlatego już coś podejrzewa. :grin:

#408 fan

fan
  • 43 postów
  • Skądten swąd?

Napisano 04 marca 2009 - 12:29

Dyskusja fajna - moza porozmawiac co kto mysli, od tego jest forum dyskusyjne - wyglada na to rowniez ze obylo sie bez wiekszych flameow i wycieczek personalnych a kazdy wyrazil swoje zdanie i nie zostal zmieszany z blotem. Bardzo fajnie. Bo pomimo ze nie ukrywajmy, wypowiadaja sie tu rowniez userzy hacka, mamy jakis szacunek do siebie. Wyglada na to ze mozna bez ostrzezen i banow pogadac o problemie co mi sie bardzo podoba. Oby tak dalej. Ja uwazam ze MyApple ma jedno wyjscie - poniewaz sa na tym forum zarowno zadeklarowani uzytkownicy Makow jak i Hackow, niech forum sluzy jako pomost miedzy jednymi a drugimi. Tzn rozmawiajmy swobodnie o obu tematach bez obaw ze zaraz ktos zostanie ukarany, albo zbluzgany. Dawajmy linki do tematow z innych miejsc (np zdjecia DELL z OSX), ale np tutoriale i dokladne opisy zostawmy forum o osx86. I mysle ze bedzie OK. Ciesze sie ze normalna dyskusja zagoscila na forum.

#409 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 04 marca 2009 - 12:39

Najpierw miała tak z iPodem, potem z iPhonem, a teraz z MB. :lol:
Dlatego już coś podejrzewa. :grin:

W takim razie jeszcze przed przyjściem do serwisu powinna najpierw udać się do jakiegoś egzorcysty ;)

#410 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 04 marca 2009 - 13:32

Jestem na tak bo ;D apple to nie tyle skrzyka co system! jak wam się nie podoba skrzynka to można ją gdzieś w niewidoczne miejsce wsadzić ;P (można kupić też taką samą jak w iMacu pro!) można używać takiej samej klawiatury co w macach!
Ja mam hackintosha za tą samą cenę co macintosha z tym, że mam wypasiony 27` monitor della a do tego ładny ;P, najnowszego Phenomena x4 940, grafę GXA 295 najlepsza obecnie grafika na rynku!!8gb pamięci i to wszystko za cenę iMACa !! Po pierwsze mówię wam, że kupowanie komputera apple to jakieś nieporozumienie. Większość ludzi kupuje maca dla systemu no ale teraz można ten system wgrać na PC-ta który jest tańszy i bardziej wydajny. Jest jeszcze jeden argument dla którego kupuje się maca tj "jest ładny" zapewniam was , że monitor della 2709w 27` również jest ładny ;) a do tego można dołożyć klawiaturę z maca, a czy myszkę to nie wiem :) chyba też.
Apple podcina sobie skrzydła na każdym kroku jeśli chodzi o komputery :) głupotą dzisiaj jest wydawanie 2x większej kasy na coś co jest mniej wydajne, bez obrazy ale to frajerstwo ;)

Po co ludzie kupują starsze Ferrari 360, jeśli mogą kupić nowsze BMW M3 które ma tyle samo mocy, a kosztuje połowe tego co 360?
Jeśli ktoś lubi za coś zapłacić więcej, bo nawet ma taki kaprys i go na to stać to nie widze w tym nic złego.
Ale śmiało można nazwać frajerem kogoś, kto wyzywa innych bo nie rozumie,
czy nie toleruje wyboru innych. ;)
Takie jest moje zdanie.

#411 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 04 marca 2009 - 13:36

lantiz ale praca nad ferrari to co innego niż bmw. Akurat tutaj to jest zakup bmw 3 bez znaczka i takiego ze znaczkiem na masce. Wnętrznościowo nie ma różnicy, jeździć*będzie tak samo.

#412 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 04 marca 2009 - 13:56

lantiz ale praca nad ferrari to co innego niż bmw. Akurat tutaj to jest zakup bmw 3 bez znaczka i takiego ze znaczkiem na masce. Wnętrznościowo nie ma różnicy, jeździć*będzie tak samo.

Chodzi mi o coś innego niż samą technike.
Ferrari to marka z klasą i renomą jakiej BMW nie ma.
Bo teoretycznie też tu płaci się za znaczek, bo BMW M3 pojedzie
lepiej niż 360, w dodatku ma mase gadżetów i dodatków, których
Ferrari nie ma.
Nie mówie, że Apple ma super renome (może kiedyś miało i pozostał
mit po niezawodności Apple). Ale płaci się też, właśnie za system, bo
teoretycznie tylko na maszynach Apple można zainstalować Os X,
płaci się za markę, za marketing, reklamę, dezajn i wiele wiele innych
składowych. I coś musi w tym być.
Osobiście wiem jak mocna jest reklama Apple, ale osobiście uważam,
że to, że kupuje ich komputery to mój świadomy wybór.
Kupiłem maka, bo lubie ładne rzeczy, bo mnie mniej zawodzi niż PC
(ostatnio tylko kupiłem zepsutego :P), a także dlatego, że jeszcze do niedawna
używałem PCta, który był naprawde dobrym komputerem, a miałem z nim
sporo problemów i mówie tu zarowno o problemie z hardware jak i z systemami
na nim (probowalem tez instalowac Os X), ale nie chodzilo mi to stabilnie,
mozliwe nawet ze to ja cos zle zrobilem, ale o to mi wlasnie chodzi.
Wyjmujesz cos z pudelka i to po prostu działa.
Wszystkie takie pierdółki zbierają się w całość.
Każdy ma swój rozum i każdy sobie zdecyduje co sobie kupi, czy BMW czy Ferrari,
czy Maka czy PC.
A nazywanie kogoś "frajerem" bo kupił sobie coś innego (a właśnie! może po to to kupił) to frajerstwo (wiem, że się powtarzam, ale nie wiem jak można być tak ograniczonym).
Kiedyś ktoś powiedział takie mądre zdanie:
"człowiek jest w stanie wszystko pojąć, tylko nie może zrozumieć dlaczego ktoś inny wyciera nos nie tak samo jak on..."

#413 balawejder01

balawejder01
  • 11 postów

Napisano 04 marca 2009 - 14:08

Kiedyś ktoś powiedział takie mądre zdanie:
"człowiek jest w stanie wszystko pojąć, tylko nie może zrozumieć dlaczego ktoś inny wyciera nos nie tak samo jak on..."

Mądre Słowa:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

#414 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 04 marca 2009 - 14:30

To samo zapewne mogą powiedzieć w innym serwisie, np. DELL'a- chociaż dla mnie osobiście firma ta robi sprzęt niemalże niezniszczalny (przykładem mogą być np. 8 letnie serwerki DELL PowerEdge w obudowie rack, pracujące w klimatyzowanej serwerowni w trybie 24h, czy też mój 9-letni laptop Latitude C600- nadal sprawny, a przez większość czasu pracujący po 12h na dobę).

10 letnie Maki też działają sprawnie, tak samo jak i do niedawna moja 20 letnia pralka.

Po prostu prawdę.
Że w tej chwili wszystko ma taki krótki czas życia.
Raz, że robione jest na odp...
Dwa,że miniaturyzacja nie odbywa się bez ponoszenia żadnych kosztów.

Już w momencie gdy zaczęto przechodzić na technologię SMD było wiadomo że taki sprzęt będzie żył krócej, a jego naprawa będzie trudniejsza i kosztowniejsza.
To były piękne czasy, gdy wystarczyło wyjąć niesprawny układ z podstawki i wsadzić nowy :D

#415 loon

loon
  • 173 postów
  • SkądLubon, Poland

Napisano 04 marca 2009 - 14:30

Tak się zastanawiam co za różnica gdzie jest ten system zainstalowany. To ja jako ewentualny nabywca powinienem móc mieć legalny wybór gdzie go zainstaluję. Tym bardziej że jest to teoretycznie możliwe od czasu wykorzystania przez Apple platformy Intela. Za to żeby nie było tak różowo np. sam system sprzedawałbym na miejscu Apple o ileś drożej etc. Zresztą ta dyskusja nie ma sensu ponieważ uderza w nasze podstawowe swobody czyli jak już wspomniałem - prawo wyboru. Pozdrawiam.

#416 trybul

trybul
  • 30 postów

Napisano 04 marca 2009 - 18:06

Ale płaci się też, właśnie za system, bo
teoretycznie tylko na maszynach Apple można zainstalować Os X,
płaci się za markę, za marketing, reklamę, dezajn i wiele wiele innych
składowych. I coś musi w tym być.
Osobiście wiem jak mocna jest reklama Apple, ale osobiście uważam,
że to, że kupuje ich komputery to mój świadomy wybór.
Kupiłem maka, bo lubie ładne rzeczy, bo mnie mniej zawodzi niż PC
(ostatnio tylko kupiłem zepsutego :P),"

Za markę się płaci? jak zepsuje ci się np. iMac to musisz oddać na 2 tygodnie kompa do naprawy jak zepsuje się coś w pc to mogę wymienić część, oddać ją do naprawy itp. A poza kresem gwarancji iMac może być piekłem bo w pc można zastąpić każdą zepsutą część.
Podzespoły wybierasz sobie sam, możesz wybrać super wydajne, najlepszej jakości komponenty z wieloletią gwarancją :)
Za marketing, reklamę płacić ? za robienie mi z mózgu wody ? ;)
Za design oczywiście się płaci problem w tym, że możesz kupić sporo lepszą matryce Della, bardziej cienką i równie ładną co mac.
Mówiąc o zawodzeniu PC rozumiem masz na myśli Windowsa, a ja mówiąc PC mam na myśli komponenty własne na których identycznie działa Leopard no może nie identycznie bo szybciej niż na macach :) (oczywiście zależy od konfiguracji)

Jak ktoś woli wydać 2x więcej za to samo to oczywiście jego sprawa, jeśli aż tyle warte jest logo "apple" :razz: które nic nie znaczy biorąc pod uwagę moje powyższe argumenty.
No chyba, że ktoś woli zapłacić z 3.000zł za możliwość włożenia płyty w monitor, tylko żeby się nie oparzył ;D no i za dokładnie taki design monitora a nie inny, widziałem świetne designerskie moitory lcd jak komuś zależy to niech sobie poogląda :)

Ja też chciałem kupić iMaca póki nie zacząłem myśleć i dowiadywać się, zrobiłem taki research i to było zbawienie przed co tu dużo mówić zacofanym "apple" robiącym ludzi w bambuko.
To tyle z mojej strony, każdy zrobi co uważa.
Jestem jak najbardziej za utworzeniem działu "Hackintosh" w którym moglibyśmy szerzej porozmawiać o tej opcji.

Jest jeszcze sprawa legalności która nie jest jeszcze jedoznacznie określona, słyszałem, że się sądzą i, że różnie interpretowane jest prawo w stanach i UE.

Kupię sobie obudowę taką jak w iMac Pro :) i będę miał iMac Real Pro ;) do tego dokupię atmosferę związaną z produkowanym iMac Pro przez Apple? podobno droga jest ta atmosfera :) rozumiecie w czym rzecz?

Jeśli ktoś mimo to woli kupić takiego maca to ok jego sprawa ale jak jestem szczęśliwy, że nie popełniłem tego błędu i poprostu mi troszkę żal tych ludzi którzy nie są niczego świadomi dlatego cokolwiek na te temat napisałem :) rób ta co chceta ;D

A no i nie porównujcie tej sytuacji do samochodów, przynajmniej nie w takim sensie, że apple to ferrari xD ferrari ma zarąbiste silniki, super właściwości jezdne, a do tego super wygląda i ma tradycje związaną z wyścigami F1. Apple ma tradycję i super wygląda ale nie ma tego co najważniejsze :) Natomiast Aston Martin DB9 ma wszystko i według mnie jeszcze lepiej wygląda niż Ferrari.

Jak już chcecie porównywać to według mnie Apple to Ferrari z silnikiem fiata punto (tego nowego xD) i jest najdroższe na rynku. A system osx na Pc to Aston Martin z silnikiem Ferrari F1 :) i jest tańsze.

#417 pavko

pavko
  • 42 postów
  • SkądJelenia Góra, Jastrzębie Zdrój

Napisano 11 marca 2009 - 12:32

Jestem ZA! W ten sposob poznalem smak os-xa. Zaczalem od 10.4.1 na HP-ku. Wytrwalem dzielnie do 10.4.7. Potem juz mialem powerbooka... Hackintosh jest walka z wiatrakami, kazdy ma inne "bebechy" w srodku, jest masa problemow wynikajacych z roznych podzespolow, typu procesorow itp. Apple idealnie trafilo iz nie wypuszcza np. 10 wersji mbp i kazdy jest zalozmy z inna karta graficzna. Dzieki temu system ma mniej plikow w /System/Library/Extensions i latwiej jest zapanowac nad systemem. Kazda aktualizacja hackintosha przez SU konczyla sie nowa instalacja lub przywroceniem z kopi. Trzeba byla czekac na odpowiednio scrackowany patch z updatem, a nie zawsze w czasach rozkwitu hackintosha na tigerze trafialo sie na odpowiedni patch na "bebechy blaszaka", bo nie u kazdego on dzialal lub dzialal nieprzewidywalnie. Reasumujac jako calkowicie osobny dzial jestem jak najbardziej ZA - mozna pomoc raczkujacym.:smile:

#418 balawejder01

balawejder01
  • 11 postów

Napisano 12 marca 2009 - 16:43

Wynik ankiety mówi sam za siebie. Trzeba dodać Hackintisza do MyApple.

#419 jabłek

jabłek
  • 622 postów

Napisano 12 marca 2009 - 17:04

Nic nie trzeba, to donatorzy utrzymuja serwer ale Code jest jego wlascicielem :?

#420 balawejder01

balawejder01
  • 11 postów

Napisano 12 marca 2009 - 17:55

jabłek zgadzam się ale i tak większość głosujących jest za.
A czy będzie dodane zależy prawie zawsze i tylko od Moderatora

#421 axyon

axyon
  • 141 postów
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Napisano 12 marca 2009 - 18:56

Jasne że nie. Maki mają dobry hardware. Mikrofon,kamera wszystko,wszystko jest.

#422 balawejder01

balawejder01
  • 11 postów

Napisano 12 marca 2009 - 19:28

axyon a ciekawe co zrobisz z Mac-em po skończeniu okresu gwarancji??
Fakt, są niezawodne ale potem jak coś się zwali to troszkę do bani bo to nie USA
A porównaj sobie kompa IBM, Sony i Apple.
Duże podobieństwo: podzespołów, jakości, ceny (choć Apple trochę droższe), różnica: soft inny.
Wszystko to samo prawie tylko inne nadwozie.

#423 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 marca 2009 - 19:30

Jasne że nie. Maki mają dobry hardware. Mikrofon,kamera wszystko,wszystko jest.

Dobry hardware ? Gdzie ? A co najmniej czy jest on aż tak dobry jak cena wysoka ?

#424 krismiszcz

krismiszcz
  • 2 414 postów
  • SkądLUBLIN

Napisano 12 marca 2009 - 19:44

NIE NIE NIE i jeszcze raz NIE! Poziom forum spadnie, nie tylko ze względu na charakter tego portalu, ale i przez samych użytkowników, którzy będą się logować na MyAPPLE, żeby sobie zrobić MyHACKINTOSH... Poza tym: Patrz dział iPhone - i wszystko jasne... :-| Wystarczy zerknąć na osx86.pl i już widzimy jaki poziom reprezentują ludzie z OS X na PC... Nie, proszę was, nie róbcie tego! ;-)

Poziom napewno już niżej nie spadnie, myapple jest na dnie. Więc raczej nie da się pogorszyć tego szamba jakim jest myapple.

#425 balawejder01

balawejder01
  • 11 postów

Napisano 12 marca 2009 - 19:45

Równie dobrze mogę sobie do mojego Acera przykleić jabłuszko zamiast loga Acera i na pierwszy rzut oka MAC

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych