Ale płaci się też, właśnie za system, bo
teoretycznie tylko na maszynach Apple można zainstalować Os X,
płaci się za markę, za marketing, reklamę, dezajn i wiele wiele innych
składowych. I coś musi w tym być.
Osobiście wiem jak mocna jest reklama Apple, ale osobiście uważam,
że to, że kupuje ich komputery to mój świadomy wybór.
Kupiłem maka, bo lubie ładne rzeczy, bo mnie mniej zawodzi niż PC
(ostatnio tylko kupiłem zepsutego ),"
Za markę się płaci? jak zepsuje ci się np. iMac to musisz oddać na 2 tygodnie kompa do naprawy jak zepsuje się coś w pc to mogę wymienić część, oddać ją do naprawy itp. A poza kresem gwarancji iMac może być piekłem bo w pc można zastąpić każdą zepsutą część.
Podzespoły wybierasz sobie sam, możesz wybrać super wydajne, najlepszej jakości komponenty z wieloletią gwarancją
Za marketing, reklamę płacić ? za robienie mi z mózgu wody ?
Za design oczywiście się płaci problem w tym, że możesz kupić sporo lepszą matryce Della, bardziej cienką i równie ładną co mac.
Mówiąc o zawodzeniu PC rozumiem masz na myśli Windowsa, a ja mówiąc PC mam na myśli komponenty własne na których identycznie działa Leopard no może nie identycznie bo szybciej niż na macach
(oczywiście zależy od konfiguracji)
Jak ktoś woli wydać 2x więcej za to samo to oczywiście jego sprawa, jeśli aż tyle warte jest logo "apple" :razz: które nic nie znaczy biorąc pod uwagę moje powyższe argumenty.
No chyba, że ktoś woli zapłacić z 3.000zł za możliwość włożenia płyty w monitor, tylko żeby się nie oparzył ;D no i za dokładnie taki design monitora a nie inny, widziałem świetne designerskie moitory lcd jak komuś zależy to niech sobie poogląda
Ja też chciałem kupić iMaca póki nie zacząłem myśleć i dowiadywać się, zrobiłem taki research i to było zbawienie przed co tu dużo mówić zacofanym "apple" robiącym ludzi w bambuko.
To tyle z mojej strony, każdy zrobi co uważa.
Jestem jak najbardziej za utworzeniem działu "Hackintosh" w którym moglibyśmy szerzej porozmawiać o tej opcji.
Jest jeszcze sprawa legalności która nie jest jeszcze jedoznacznie określona, słyszałem, że się sądzą i, że różnie interpretowane jest prawo w stanach i UE.
Kupię sobie obudowę taką jak w iMac Pro
i będę miał iMac Real Pro
do tego dokupię atmosferę związaną z produkowanym iMac Pro przez Apple? podobno droga jest ta atmosfera
rozumiecie w czym rzecz?
Jeśli ktoś mimo to woli kupić takiego maca to ok jego sprawa ale jak jestem szczęśliwy, że nie popełniłem tego błędu i poprostu mi troszkę żal tych ludzi którzy nie są niczego świadomi dlatego cokolwiek na te temat napisałem
rób ta co chceta ;D
A no i nie porównujcie tej sytuacji do samochodów, przynajmniej nie w takim sensie, że apple to ferrari xD ferrari ma zarąbiste silniki, super właściwości jezdne, a do tego super wygląda i ma tradycje związaną z wyścigami F1. Apple ma tradycję i super wygląda ale nie ma tego co najważniejsze
Natomiast Aston Martin DB9 ma wszystko i według mnie jeszcze lepiej wygląda niż Ferrari.
Jak już chcecie porównywać to według mnie Apple to Ferrari z silnikiem fiata punto (tego nowego xD) i jest najdroższe na rynku. A system osx na Pc to Aston Martin z silnikiem Ferrari F1
i jest tańsze.