Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple?

• This topic is locked This topic is locked
702 replies to this topic

Poll: Czy jesteś za Hackintoshem na MyApple? (0 member(s) have cast votes)

1. JESTEM ZA (318 votes [52.74%] - View)

Percentage of vote: 52.74%

2. JESTEM PRZECIW (233 votes [38.64%] - View)

Percentage of vote: 38.64%

3. NIE MAM ZDANIA (52 votes [8.62%] - View)

Percentage of vote: 8.62%

Vote

#351 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 27 February 2009 - 12:58

Nie mam iPhone, więc JB mnie nie obchodzi. Ale jestem jak najbardziej przeciw instalacji Maca na syfnych PC (co za tym idzie na forum również nie)...

Pozdrawiam

Po twojej wypowiedzi widać, jaką masz świadomość tego, co posiadasz pod maską swojego maczka.
Cała batalia o nazwie HackIntosh właśnie ma na celu to, żeby Apple już do swoich maczków nie wkładało więcej tak jak to nazwałeś "syfnych PC".

#352 BuBu22

BuBu22
  • 25 posts
  • SkądOkolice Lublina - obecnie Warszawa.

Posted 27 February 2009 - 16:44

Po twojej wypowiedzi widać, jaką masz świadomość tego, co posiadasz pod maską swojego maczka.
Cała batalia o nazwie HackIntosh właśnie ma na celu to, żeby Apple już do swoich maczków nie wkładało więcej tak jak to nazwałeś "syfnych PC".

Iro nie znam się na tym, czy łamana jest ta czy inna licencja i jest mi to obojętne szczerze mówiąc bo nie mam ani iPhone ani PC z OSX. To co piszesz że ważne aby Apple nie wkładało syfu do swoich kompów jest jak najbardziej na miejscu ale rozmawiać można o tym bez konieczności wiązania tego z hacintoshami. Już ktoś wspomniał że zaraz trzeba będzie nazwę MyApple zmienić np na MyPsyStar. nikt nikomu nie zabrania robić co chce ze swoim sprzętem (robi to na swoja odpowiedzialność) macow jest ileś tam modeli - hacintoshy może być bez liku bo to zależy tylko od tego co ludzie do niego włożą - jeśli rozmowy na temat hacintoshy byłaby dozwolona nastąpiłby zalew forum postami typu jaka karta, a czy to będzie mi chodzić, nie działa mi to czy tamto, i nie będą to pytania odnośnie kompów Apple czy podzespołów do nich produkowanych tylko o sprzęt typowo PC-towy.
A co do samych wyników sondy to dla mnie są one o kant d... potłuc, z tego co widzę to cześć ludzi po kilka kont ma i już bany podostawali. Jak widać nie trzeba być dopiero co zarejestrowanym użytkownikiem żeby w ten sposób kombinować - dla mnie najbardziej wiarygodnym wynikiem tej sondy jest ilość oddanych głosów przez użytkowników posiadających płatne grupy bo raczej wątpliwe jest, żeby ktoś specjalnie płacił 30zeta po to aby oddać głos w sondzie dla podbicia jej wyników w te czy tamtą stronę.

#353 Ojciec Fernando

Ojciec Fernando
  • 264 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 February 2009 - 16:56

Absolutnie NIE!

#354 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 27 February 2009 - 19:36

Poziom forum niżej spaść już nie może, toteż jestem jak najbardziej "ZA". Też bym do tego nie dupuścił, ale może jakieś półtora roku temu. Teraz jakość Maców pozostawia wiele do życzenia. One rozpadają się w rękach. Jestem pewien, że mój następny laptop nie będzie już miał jabłka na obudowie, ale będzie miał Mac Os X.

#355 mekintosz

mekintosz
  • 964 posts

Posted 27 February 2009 - 19:43

Tez kiedys bylem przeciwny, nawet windzie na jabłkach :)

Jako ze jest juz jedna sonda ktora daje takie same rezultaty, nie widze sensu w tym topic'u i przytocze tylkomoj ostatni post z tamtego topic'u ---> http://www.myapple.p...98-post226.html

#356 kakadu

kakadu
  • 117 posts
  • SkądGdańsk

Posted 27 February 2009 - 20:51

dla mnie najbardziej wiarygodnym wynikiem tej sondy jest ilość oddanych głosów przez użytkowników posiadających płatne grupy bo raczej wątpliwe jest, żeby ktoś specjalnie płacił 30zeta po to aby oddać głos w sondzie dla podbicia jej wyników w te czy tamtą stronę.

Odezwał się człowiek który ma 2 wpisy na forum. Hm. Jak dla kogoś 30 zł jest ważniejsze od czasu włożonego w tą społeczność, to ten świat schodzi na psy.
Niniejszym oświadczam że tą wypowiedzią nie chciałem nikogo urazić.

#357 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 27 February 2009 - 21:01

Bo jest ważniejsze, 30 zł to mi. koszt utrzymania forum a posty? One nic nie dają.

#358 Kagain

Kagain
  • 583 posts
  • SkądGrodzisko, ELW, PL

Posted 27 February 2009 - 21:49

Jeśli będą dopuszczone dyskusje o OSie na PC - poziom forum nie spadnie, a może nawet wzrosnąć. Osoby, które zainstalują sobie system na PC (a przy okazji instalacji pokonają parę przeszkód) pewnie będą miały sporo do powiedzenia i będą mogli pomóc innym w przypadku problemów (nie tylko z PC ale i z Macami :P) - pomóc trochę lepiej niż "napraw uprawnienia na dysku" ;)

#359 bartosz

bartosz

• 1644 posts

Posted 27 February 2009 - 22:58

moje 3 grosze: blog.fotogenia.info Hakintosz

#360 BuBu22

BuBu22
  • 25 posts

Posted 27 February 2009 - 23:09

Odezwał się człowiek który ma 2 wpisy na forum. Hm. Jak dla kogoś 30 zł jest ważniejsze od czasu włożonego w tą społeczność, to ten świat schodzi na psy.
Niniejszym oświadczam że tą wypowiedzią nie chciałem nikogo urazić.

Przepraszam ale ilość postów o niczym nie świadczy - na forum są ludzie ze stażem 1 miesiąca a ilością 200-300 postów i niczego one nie wnoszą a tylko zaśmiecają forum. Jeśli mam pisać posty typu: tak, nie, możliwe, zgadam się z tobą, jest zajebiste itd. to wole niczego nie pisać. przez takie wpisy robi się tylko śmietnik a nie dyskusja.
Nie napisałem że 30 zeta jest ważniejsze od czasu włożonego w tą społeczność - napisałem że głos oddany w tej sondzie przez osobę posiadająca grupę za którą należało zapłacić 30zeta jest dla mnie bardziej wiarygodny niż tej która nie wykupiła takiej grupy. Kont można założyć sobie i 100 a później z każdego z nich oddać głos - nic to nie kosztuje. gdyby taka osoba miała za każde konto zapłacić to miałaby jedno bo reszty nie opłacałoby się zakładać po to tylko żeby zagłosować w sondzie. Jak widać co niektórzy już zagłosowali w tej sondzie mając kilka kont i dostali bana. Ile jest takich osób? Nie mam pojęcia ale wydaje mi się, iż jest ich sporo i po stronie tych glosujących za TAK jak również wśród tych glosujących na NIE. Dlatego nie rozumiem czemu część z userów tak się podnieca wynikami tej sondy.

#361 radeg

radeg
  • 470 posts
  • SkądFG/ZS

Posted 27 February 2009 - 23:53

jestem za nie... są już inne fora od (do) tego ...

#362 misioslaw

misioslaw
  • 1595 posts
  • SkądTychy

Posted 28 February 2009 - 00:08

Przepraszam ale ilość postów o niczym nie świadczy - na forum są ludzie ze stażem 1 miesiąca a ilością 200-300 postów i niczego one nie wnoszą a tylko zaśmiecają forum. Jeśli mam pisać posty typu: tak, nie, możliwe, zgadam się z tobą, jest zajebiste itd. to wole niczego nie pisać. przez takie wpisy robi się tylko śmietnik a nie dyskusja.
Nie napisałem że 30 zeta jest ważniejsze od czasu włożonego w tą społeczność - napisałem że głos oddany w tej sondzie przez osobę posiadająca grupę za którą należało zapłacić 30zeta jest dla mnie bardziej wiarygodny niż tej która nie wykupiła takiej grupy. Kont można założyć sobie i 100 a później z każdego z nich oddać głos - nic to nie kosztuje. gdyby taka osoba miała za każde konto zapłacić to miałaby jedno bo reszty nie opłacałoby się zakładać po to tylko żeby zagłosować w sondzie. Jak widać co niektórzy już zagłosowali w tej sondzie mając kilka kont i dostali bana. Ile jest takich osób? Nie mam pojęcia ale wydaje mi się, iż jest ich sporo i po stronie tych glosujących za TAK jak również wśród tych glosujących na NIE. Dlatego nie rozumiem czemu część z userów tak się podnieca wynikami tej sondy.

Masz rację, nie pisz nic.

#363 mekintosz

mekintosz
  • 964 posts

Posted 28 February 2009 - 09:30

@BuBu22 - a jak ktos jest userem ktory wnosi naprawde wiele w spolecznosc, ale nie ma grupy bo dla niektorych nawet te 30zl to spora kasa :?:
Urazasz tym sposobem osoby ktore moze wnosza duzo, ale nie maja grupy.
Robisz taki forumowy rasizm - "on nie zaplacil to jest gorszy i nie nalezy go sluchac".

Wiem, czepiam sie :) Ale kurde jak pamietam pierwsze MyApple, a widze to obecne to jest z nim tak samo jak z prawdziwym Apple - nie tedy droga. Juz o tym pisalem, kiedys, ale sie pokrotce powtorze. Niektorzy (in emowie wszyscy) uwazaja ze to, ze MyApple wygryzlo szarlotke swiadczy o tym ze jestesmy niczym MacRumors czy inne wielkie portale nt. Apple. Jak juz pisalem prawda jest taka ze 90% newsow mamy z drugiej reki (tutaj szacuneczek dla tonego za wklad wkladany w rozwoj forum, ale w zasadzie on jeden tutaj sporo robi), czesto nawet newsy sa podlinkowane do jakis engadgetow, pomimo ze mozna bylo je zaczerpnac bezposrednio z Apple.com - ludzie to nie jest profesjonalizm (ale nie uwazam ze to zle). Chce zauwazyc ze na forum jest sporo osob ktore jak sie tutaj zarejestrowaly niedawno i bawia sie niemal w moderatorow - to nie wypada, to niepoprawne itd.
Byla tutaj kiedys naprawde przyjazna atmosfera, a tymczasem zrobila sie "udawana komercha". Latwo zauwazyc ze wiekszosc dawnych userow ktorzy tworzyli ta atmosfere juz sie prawie nie wypowiada - zostal tylko MacDada z niewdzieczna funkcja moderatora :), Krzysiek (aka myapple) i paru innych. Ciezko dostrzec "stara kadre...

#364 lantiz

lantiz
  • 1118 posts
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Posted 28 February 2009 - 11:56

Może zastanówmy się nad wzajemnym podnoszeniem wiedzy, ściąganiem naprawdę wartościowych userów a nie nad przepychankami...

Właśnie... Kiedyś łatwiej było uzyskać tu pomoc, ale niestety straciliśmy kilku bardzo obeznanych i doświadczonych użytkowników. Wielu nowych tutaj może powiedzieć, że co tam dwóch typów, a prawda jest taka, że każdy z nich byl bardziej pomocny niz 1000 nowych uzytkownikow (tzw, głupiomądrzy) oczywiście nie pisze o wszystkich. No cóż, szkoda... było minelo.

Jeśli chodzi o hacintosha to tak jak napisali inni: sa inne fora, ktore juz sa rozwiniete i maja doswiadczonych uzytkownikow, ktorzy, moim zdaniem, lepiej beda mogli pomoc nowicjuszom.

#365 BuBu22

BuBu22
  • 25 posts

Posted 28 February 2009 - 12:17

@BuBu22
Urazasz tym sposobem osoby ktore moze wnosza duzo, ale nie maja grupy.
Robisz taki forumowy rasizm - "on nie zaplacil to jest gorszy i nie nalezy go sluchac".

Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony moją wypowiedzią , nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Widać przecież, że wielu userów bez żadnej grupy bardzo dużo wnosi w życie forum (wystarczy przejrzeć ilość i jakość postów) ale jest tez spora grupa ludzi którzy niczego nie wnoszą w życie forum i jak później widać są banowani za mnogość kont. O takich osobach wcześniej pisałem.
Napisałeś, że 30 zeta to dla niektórych spora kasa - masz racje tylko... tylko jakoś nie wirze, że część osób które piszą iż mają maca, iPhome dokonują zakupów w AppStore miesięcznie za 100czy 200zeta muzy nie stać na wydatek kilkunastu zetow. Albo nie maja tego czym się chwalą albo wysupłały kasę na zakup sprzętu ale resztę ciągną z piratów.

#366 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 28 February 2009 - 12:23

Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony moją wypowiedzią , nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Widać przecież, że wielu userów bez żadnej grupy bardzo dużo wnosi w życie forum (wystarczy przejrzeć ilość i jakość postów) ale jest tez spora grupa ludzi którzy niczego nie wnoszą w życie forum i jak później widać są banowani za mnogość kont. O takich osobach wcześniej pisałem.

Snobizm może pójść jeszcze dalej, niech code zrobi pod avatarem dotującym np. wplaciłem 1000pln, wtedy to dopiero będzie lans i super autorytet. Nie dajmy się zwariować i nie generalizujmy.

#367 BuBu22

BuBu22
  • 25 posts

Posted 28 February 2009 - 15:06

arsen czy ty nie rozumiesz o czym ja pisze? Nie mówię o tym że ten kto płaci to *gość* którego trzeba po du... całować ale o tym, że dla podbicia wyników ankiety nikt specjalnie nie będzie wpłacał kasy na jakąś grupę. Dlatego wydaje mi się że spośród tych osób które maja mały dorobek na forum (czasowy i postowy) głosy oddane przez takie osoby które maja wykupioną jakąś grupę są bardziej wiarygodne niż przez takie same osoby bez tej grupy. Jeśli dalej nie rozumiesz o czym mówię to zerknij w wyniki sondy, już kilku lodków *poleciało* za kombinowanie z wynikami - ciekawe czy kombinowaliby mając wykupiona grupę?

#368 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 28 February 2009 - 15:16

arsen czy ty nie rozumiesz o czym ja pisze? Nie mówię o tym że ten kto płaci to *gość* którego trzeba po du... całować ale o tym, że dla podbicia wyników ankiety nikt specjalnie nie będzie wpłacał kasy na jakąś grupę. Dlatego wydaje mi się że spośród tych osób które maja mały dorobek na forum (czasowy i postowy) głosy oddane przez takie osoby które maja wykupioną jakąś grupę są bardziej wiarygodne niż przez takie same osoby bez tej grupy.
Jeśli dalej nie rozumiesz o czym mówię to zerknij w wyniki sondy, już kilku lodków *poleciało* za kombinowanie z wynikami - ciekawe czy kombinowaliby mając wykupiona grupę?

Szczerze wątpię w to że jakaś grupa osób specjalnie zakładała konta by głosować za, takie coś administracja by szybko wyłowiła. Każdy głos powinien być traktowany jako wiarygodny.
Zresztą nadal nie jest wiadomy cel całej sondy więc nie ma co się spinać nad wiarygodnością.

#369 cizu

cizu
  • 943 posts
  • SkądWarszawa

Posted 28 February 2009 - 15:21

Jeśli chodzi o hacintosha to tak jak napisali inni: sa inne fora, ktore juz sa rozwiniete i maja doswiadczonych uzytkownikow, ktorzy, moim zdaniem, lepiej beda mogli pomoc nowicjuszom.

Podpisuje się pod tym.

#370 BuBu22

BuBu22
  • 25 posts

Posted 28 February 2009 - 15:26

Szczerze wątpię w to że jakaś grupa osób specjalnie zakładała konta by głosować za, takie coś administracja by szybko wyłowiła. Każdy głos powinien być traktowany jako wiarygodny.

no i wyłapują jak widać: macluk, silkow, warzywniak, iSenior ...

Ja również jestem tego samego zdania. Jak czegoś szukam a nie ma tego na MyApple (odnośnie iPoda) to zaglądam np. na bloga o iPodach jednego z userow MyApple i mam komplet tego czego szukam.

#371 jabłek

jabłek
  • 622 posts

Posted 28 February 2009 - 16:34

no i wyłapują jak widać: macluk, silkow, warzywniak, iSenior ...

silkow, iSenior i warzywniak to jedna i ta sama osoba, ma np. ten sam skype.

#372 mekintosz

mekintosz
  • 964 posts

Posted 28 February 2009 - 20:20

Piszecie ze mozna gdzie indziej zajrzec - ja ofkoz o ytm wiem, ale to samo ma sie do JB - tez mozna zajrzec gdzie indziej i uzyskac pomoc. Tutaj chodzi nie o samego Hackintosha czy powinien byc czy nie tylko stosunek administracji do JB i do OSx86... A ludziska proboja przekonywac ze jedno jest lepsze od drugiego i udowadniac w ten sposob ze to jest lepsze i powinno byc, a to nie. A ja pisze ze obydwie rzeczy sa rownowazne i powinny byc tarktowane tak samo - albo jedno i drugie, albo nic.

#373 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 28 February 2009 - 22:06

no i o to chodzi mekintosz. Bubu22...wiesz forum nie utrzymałoby się*z kilku userów pro. Forum ma ileś tam odwiedzin. Ich ilość zależna jest od użytkowników, i to wyznacza renomę forum dla reklamodawców. Generalnie oni mają*gdzieś*czy ty zapłaciłeś 100PLN czy miliard. Dostając się do grupy PRO masz więcej przywilejów w konkursach etc. zapewne czytałeś, ale Twój głos jest tak samo pojedynczy jak reszta. Poza tym co to wogóle za wyznacznik? Mnie to nie uraziło, jednak dało mi jakiś*pogląd na to w jaki sposób patrzysz na świat. Mac to nie lans ani snobizm, to narzędzie, to ładny młotek, wbijesz nim gwóźdź może i wygodniej, ale ja go wbije tak samo zwykłym, efekt końcowy ten sam.

#374 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 01 March 2009 - 10:27

. Tutaj chodzi nie o samego Hackintosha czy powinien byc czy nie tylko stosunek administracji do JB i do OSx86... A ludziska proboja przekonywac ze jedno jest lepsze od drugiego i udowadniac w ten sposob ze to jest lepsze i powinno byc, a to nie. A ja pisze ze obydwie rzeczy sa rownowazne i powinny byc tarktowane tak samo - albo jedno i drugie, albo nic.

Ta dyskusja powraca już po raz kolejny i tak będzie się działo jeżeli dalej będziemy starali się mówić userom, że JB jest jak najbardziej ok, ale hamaki są fuj.

Dla mnie jedno i drugie jest synonimem typowego polskiego (choć jak widać po skali zjawiska, nie tylko) kombinatorstwa i cwaniactwa.

#375 Simborek

Simborek
  • 1272 posts
  • SkądZewsząd. Obywatel Świata.

Posted 01 March 2009 - 12:39

i cwaniactwa.

Okradasz kogoś tym jb?

4 user(s) are reading this topic

0 members, 4 guests, 0 anonymous users