Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple coś jak Medion tylko inna cena! IMAC 24 wypalająca się matryca :/

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#51 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 lutego 2009 - 22:58

ww wspomniany E5450 za 2300 to pomylka - cena rynkowa tego cpu to okolo 4000), d

tu przypomnę, to co już kiedyś napisałem, komputer adekwatny - nie identyczny, bo intel robi procki na wyłączność dla Apple - do Mac Pro tobi firma Boxx i są to komputery droższe od Mac, pomimo, że są to PC...

#52 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 24 lutego 2009 - 23:13

tu macie takie mniej więcej konfig.... IDEAL.PL - STACJE GRAFICZNE - INTEL PENTIUM D, CORE2, XEON

#53 sylwiusz

sylwiusz
  • 48 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 lutego 2009 - 23:15

...bo intel robi procki na wyłączność dla Apple...

No prosze Cie, bez przesady, Xeony uzyte w Macu Pro sa ogolnodostepne, bez zadnych czarow... Ba, Intel ma nawet w ofercie Harpertowna 3,4 GHz, ktory nie jest w Macu uzyty, nawet w BTO :-)
IntelŽ XeonŽ Processor 5000 Sequence - Specifications

#54 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 lutego 2009 - 23:28

tu macie takie mniej więcej konfig.... IDEAL.PL - STACJE GRAFICZNE - INTEL PENTIUM D, CORE2, XEON

Po ustawieniu mniej wiecej tak jak MBP za 13,9k (mniejszy hdd ale szybsza pamiec, za to moze jej przyjac miej niz MP) - wychodzi 350 drozej.

#55 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lutego 2009 - 11:11

sylwiusz, pokaż mi procki z laptopów, bo xeony, to są ogólnie dostępne, ale taki procek z MBA... ?? Używając strony ideal wyszło mi że MP jest tani w zasadzie.

#56 noizo

noizo
  • 15 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 10:24

Jakiś OT się zrobił

Wybaczcie Panowie.

Nie chciał bym ponownie rozpoczynać wojny mac/pc.
Chciałbym odgrzać kotleta i spytać się o matrycę.

Gdyż ponieważ, planuję zakup [URL="http://cgi.ebay.pl/NEW-APPLE-IMAC-24-2-8GHz-APPLE-WARRANTY_W0QQitemZ280333774545QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_Apple_Desktops_CV?hash=item280333774545&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2%7C65%3A3%7C39%3A1%7C240%3A1318"]Imac 24[/URL]
Potrzebuję go glównie to Dreamweaver, Photoshop, Illustrator i zwyczajnej pracy codziennej.
Może jakaś podstawowa praca przy muzyce.
Jeśli zagram w jakieś 3D to może raz do roku.

Wielce bym się zmartwił gdyby coś się stało z matrycą po krótkim czasie użytkowania.

Pytanie takie czy nadal to się dzieje w iMac'ach czy problem został rozwiązany?

Pozdrawiam

#57 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 11:56

Jeżeli chodzi o matryce nic się nie zmieniło po 12 m-cach pojawiły się wady czyli w tym przypadku wygrzania na matrycy - nowa bez gwarancji matryca w Sadzie to ok 5200zł netto po kursie. Pracujemy u nas na tym imac -u tylko na pakiecie Adobe CS3 standard. Wada tych Imac-ów to jest temperatury, strasznie się grzeją i są mało wydajne - dlatego zaprzestaliśmy zakupu Imac teraz tylko MP. Mam kilka tych Imac na stanie i powiem szczerze, że one są fajne do domu na biurko 2-3 godzinki dziennie bo wpracy po 8-10 godzin dziennie, żywotność takiego mac-a to jest ok 30 m-cy ( w naszym wypadku to 12-m-cy na matryce) a co ciekawe nie jest to wada jednego modelu, gdyż na innych tez się już pojawiają te same oznaki. Ciekawostka z ubiegłego lata powyżej temperatury otoczenia 30 stopni, te Imac-i się gotują, procki przy pracy Ps walą przeszło 80 s C. ( drobne projekty ) - można przeczytać artykuł gdzieś w necie o żywotności prasowanych Imac.

#58 bartosz

bartosz

• 1 644 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 12:59

Po wyczyszczeniu szkła, które z lewego górnego rogu zaszło brudem. Dostrzegłem na matrycy widoczne okna i palety z programu Adobe które jest często używane.
- Po restarcie nic się nie zmieniło
po uruchomieniu po 12 godzinach przez 10 min do czasu włączenia Adobe nic nie było.
Dalej matryca pokazuje mocno szczegóły dock-a i okien adobe.
W SADZIE gdy zadzwoniłem o czas naprawy gwarancyjnej okazało się ze mam już miesiąc po gwarancji.
A Pani uprzejmie poinformowała iż dana matryca to koszt bagatela 5400zł

Więc chyba moja wiara padła do świetnego Apple, gdyż płaci się potężną kasę za ich produkty.
Które ostatnimi czasy stały się sprzętem typu Medion.

polecam lekture Image persistence - Wikipedia, the free encyclopedia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych