Apple coś jak Medion tylko inna cena! IMAC 24 wypalająca się matryca :/
Napisano 23 lutego 2009 - 11:21
Napisano 23 lutego 2009 - 11:22

Napisano 23 lutego 2009 - 12:02
Napisano 23 lutego 2009 - 12:20
Cytat:
Autorem cytatu jest sebax Zobacz post
I to jest fakt grzeje się jak farelka - ktoś jak siedzi w necie i robi tylko drobne rzeczy to może ma ten procek 50 stopni C, ale nasz m IMAC pracuje 5 dni w tygodniu na 75-82 C. po prostu żelazko!
Normalna temperatura dla dzisiejszych ukladow - nie trzymasz chyba iMaka na kolanach wiec co to ma do rzeczy?
normalna chyba dla apple^^ albo dla ostro podkreconych quadow^^
zreszta nie ma co gadac...jak wyglada imac od srodka wiem z fotek...
widzialem jak rozwiazali chlodzonko...tyle ze w notebookach matryca nie jest przy mocno nagrzanych czesciach....
mial byc ladnym mebelkiem...a nie jak tu sie mowi? aluminiowa skrzynka^^
cos za cos...
tak btw w imacach montuje ati 2400?czy cos jeszcze?
Napisano 23 lutego 2009 - 12:55
300 warstw? Ciezko mi w to uwierzyc bo z kilkunastoma wazy juz 2gb a poza tym nie widzialem w zyciu designu ktory by tylu warstw wymagal. Wydaje mi sie ze troche hiperbolizujesz. Jednak z drugiej strony jak czemus MP nie daje rady to ciezko spodziewac sie ze MBP da nieprawda?
ClassicGOD... daj sobie spokój. Takiego kolesia nie przekrzyczysz. Kolo w swoim studyjnym foletu zapadł się chyba zbyt głęboko

sebax, jak komuś MBP wystarcza do "sprawdzenia" poczty i tnie się przy layoucie... to nie mam pytań. Albo należałoby posprzątać sobie w psdkach bo może panuje tam bajzel (podobny jak na biurku, pewnie też studyjnym... no chyba że to artystyczny nieład

pozdro
Napisano 23 lutego 2009 - 13:39
sebax, jak komuś MBP wystarcza do "sprawdzenia" poczty i tnie się przy layoucie... to nie mam pytań. Albo należałoby posprzątać sobie w psdkach bo może panuje tam bajzel (podobny jak na biurku, pewnie też studyjnym... no chyba że to artystyczny nieład)... albo kupić sobie super pieca i skończyć ze stękaniem na maki. Kiedyś nie było takiego sprzetu i ludzie jakoś dawali sobie rade.
pozdro
Po co wpadasz i wyrywasz z kontekstu słowa , jak napisane jest ze jest nie zastąpiony do wyjazdów w plener z aparatem i do innych rzeczy które robię. Tylko nie do tak dużych plików - a i jeszcze jedno to że mam kompletny sprzęt z Apple MAc i wiem bo pracuje na nim, nie należy kogoś takiego dyskryminować czy negować, gdyż ja się nie chwale tylko piszę jakie są odczucia i refleksje w pracy z tym sprzętem ( sam Mac pro jest biedny bez dobrego oprogramowania na które trzeba czekać CS5 -cocoa. ( a to ze tu widzisz nie porządek to chyba kupie sobie parawan dla Ciebie i pochowam za nie UPS, dyski zewnętrzne i wiele innych peryferyjnych rzeczy. A i monitory sobie podłącze bezprzewodowo bo widzę ze nauczyłeś się ze jak masz tylko Mbooka na stoliku to reszta to bałagan dla Ciebie.

Napisano 23 lutego 2009 - 13:50
albo kupić sobie super pieca
ale znajdź pc mocniejszego od MP?
chyba, że zaczynasz pisać o faremkach do renderingu itp. złożonych od kilku wzwyż kompach połączonych ze sobą.
Napisano 23 lutego 2009 - 15:08
Napisano 23 lutego 2009 - 15:39
Cytat:
albo kupić sobie super pieca
haha..a niby co mp jest taki nie do przebicia bo...ma 2 procki?;DDD...
nie wiem jaka jest cena 10/14 tys? za tyle spokojnie zloze pieca ktory zje mp;] i przykleje mu naklejke
widows xp inside buhahahaha
teraz pojade po cienkim lodzie bo poprostu nie mam wiedzy na ten temat...a googlowac mi sie nie chce...
czy w mp i imacach sa ati 2400xt/2600 ??takich sprzedawanych w tej chwili tzn nowkach ze sklepu??
bo jezeli tak to ekhm...nie jest to zbyt udana seria grafik ze wzgledu na pradozernosc/wydajnosc
Napisano 23 lutego 2009 - 16:11
dżizes A1 w 300dpi to robię na G5 i nie narzekam :/ na G4 też potrafi i też nie marudzę, to że na coś poczekam...kiepskiej baletnicy...
Czyli jak mogę dobrze zrozumieć to przed Intelem ludzie nie robili takich rzeczy? Bo nie narzekali? Wiesz warto mieć świadomość narzędzia, i nie potrzebuje studyjnego biurka ani fotela, jak jest coś do zrobienia to się robi, G4, G5 czy Pentium III, ważne by się nie wykopyrtnął. Kiedyś było jeszcze gorzej a jakoś nikt tak nie utyskiwał że mu coś nie daje rady, tyko siadał na czterech literach i robił mając świadomość że coś potrwa dłużej a coś krócej, to tylko krzem a nie kwantowe piece ani inne deep blue.
Widzę że dla Ciebie liczy się tylko gotowy produkt – nie myl pasji z pracą tu nie ma kompromisów że ja będę robił np. plakat A1, 2 tygodnie albo osadzę tylko typograficzne rzeczy jak krzywe czy fonty to i iphone to obrobi. teraz sobie pomyśl o takiej grafice gdzie jest w brud warst i efektów i nie piszę tu o animacji , tylko np. strona z pracami w stylu The Hejz - Designer & Illustrator zobacz prace które Twoim zdaniem mają 10 warst ??? bo troszeczkę nie kumam o co Ci chodzi. jak by każdy tak myślał to reklamy by dalej były na etapie proszka OMO które w 90 latach były w Polsce standardem - a jak tak dobrze Ci się robi na G4 i masz czas to po co kupiłeś G5?
Napisano 23 lutego 2009 - 16:13
Napisano 23 lutego 2009 - 16:35
nie wiem jaka jest cena 10/14 tys? za tyle spokojnie zloze pieca ktory zje mp;] i przykleje mu naklejke
widows xp inside buhahahaha
kolega chyba fora pomylił
tu nie piszemy o jakimś mega hiper podkręconym zatopionym w oleju chłodzonym ciekłym helem pseudo komputerze do wykręcania wyników w super Pi, 3Dmark i innych tylko o maszynach seryjnych.
Napisano 23 lutego 2009 - 16:54
Napisano 23 lutego 2009 - 16:57
chyba, że zaczynasz pisać o faremkach do renderingu itp. złożonych od kilku wzwyż kompach połączonych ze sobą.
chyba nie skumałeś ironii...
Napisano 23 lutego 2009 - 17:10
Napisano 23 lutego 2009 - 19:04

Napisano 24 lutego 2009 - 11:17
tu nie piszemy o jakimś mega hiper podkręconym zatopionym w oleju chłodzonym ciekłym helem pseudo komputerze do wykręcania wyników w super Pi, 3Dmark i innych tylko o maszynach seryjnych.
-jak juz cos to cieklym azotem...to nie jest chlodzenie uzywane do normalnej pracy pc tylko do bicia rekordow
- olej ok nie przewodzi pradu ale szybko sie nagrzewa ...szkoda zachodu
jedziemy dalej...pseudo komputer???...jak dla mnie stary to jestes jakos ograniczony ....jablko zajebiste
reszta to zlooo....
zreszta nie wazne bo ja poprostu pisalem o normalnym pc...
z zalozeniem czy to mialoby byc glownie do pracy/ gier czy do tego i tego....bo tu sie trzeba by bylo zastanowic
czy sie oplaca platforma wieloprocesorowa...
a chlodzenie ciecza....pewnie ze mozna bylo dodac ....za ok 2 tys zl gdyby zostalo jeszcze z tych 14 za mp
z markowych czesci....bylo by cicho i wydajne....
ale dla ciebie...zaraz to jest pseudo komputer tak?...taki ktory zlozysz sobie sam w domu....jakis niepelnosprawny?niestabilny...ekhm bez gwarancji?....
prawda jest taka ze takie kompy najczesciej przescigaja twoje...ekhm maszyny seryjne pod kazdym wzgledem
bo ludzie wkladaja w nie sporo serca i pracy...a nie 5 minut na tasmie w fabryce w chinach....
ja koncze w tym topicku....przynajmniej dowiedzialem sie czegos...caly swiat uzywa swoich nedznych pseudo komputerow a tylko mala grupka wybrancow posiada super maci zacofane sprzetowo o 2 lata...
gf
Napisano 24 lutego 2009 - 12:08
Pseudo komputer? Sam nie wiem. Ale widze na pewno pseudo specjaliste. Ty wiesz ile w ogole kosztuje procesor stosowany w Makach Pro? 12tys to same procesory kosztuja. Pemiec z ECC pewnie tez uwazasz za zbedna, juz nie wspomne o plycie glownej ktorej normalnie w sklepie sie kupic nie da a konstrukcje tego typu mona liczyc na palcach jednej reki a o cenach juz nawet nie wspomne. Nie zbudujesz PC ktory za ta cene zblizy sie do Maka Pro.[...]
Napisano 24 lutego 2009 - 12:20
Napisano 24 lutego 2009 - 14:13
Dokladnie o to mi chodzi.wiesz czym innym są*ceny w detalu a czym innym bezpośrednie cene dla producentów sprzętu. Nie można tego tak przeliczać, źe w sklepie kosztuje X to Apple płaci takie samo X. W końcu oni na tym zarabiają. Więc te procesory nie kosztują*12 tysięcy. Ale abstrahując od tego. MacPro to jakby nie patrzeć jedna z tańszych firmowych stacji roboczych o takim potencjale. Więc ta cena nie jest jakoś*koszmarna. Co innego pamięci stosowane w stosunku do ceny iPsotach.
Napisano 24 lutego 2009 - 21:37
Ale widze na pewno pseudo specjaliste
hmm
12tys to same procesory kosztuja
hmm...
Pemiec z ECC pewnie tez uwazasz za zbedna
zalezy do czego by to mialo byc...u mnie w domowym kompie do pracy/gier napewno...uwazam za zbedne
Napisano 24 lutego 2009 - 22:01
Widze ze dla ciebie praca to najwyzej otwarcie worda. Mac Pro to nie komputer do edytora tekstowego czy gier.zalezy do czego by to mialo byc...u mnie w domowym kompie do pracy/gier napewno...uwazam za zbedne
Napisano 24 lutego 2009 - 22:12
Nie przesadzajmy, dwa Xeony 5450 czyli Quad Core 3 GHz jak w Macu Pro mozna kupic juz za 4800 zl brutto:Ty wiesz ile w ogole kosztuje procesor stosowany w Makach Pro? 12tys to same procesory kosztuja.
Intel Xeon 3.0GHz FSB 1333MH 12M BX80574X5450P w Morele.net
Najblizsza plyta glowna to 2500 zl brutto za Intela D5400XS - na chipsecie 5400, zblizona parametrami do tego co w Macu Pro.
To nam daje 7300 zl. Do tego musimy dorzucic grafike, pamiec, dysk, naped, zasilacz, obudowe - mysle, ze razem da to okolo 10000 zl. To nadal jakies 6000 zl taniej niz podobna konfiguracja Maca Pro, no ale oczywiscie full skladak i pewnie nie tak cicha obudowa i platanina kabli w srodku no i bez systemuw tej cenie, ktory jest bardzo mocna, moze nawet najmocniejsza strona wspolczesnego Maca...
Napisano 24 lutego 2009 - 22:35
i zrobic porzadek...taki sprzet wsadzilbym pewnie do jakiejs lian li...albo silverstona sadze ze znalazla by sie jakas idealna....
Widze ze dla ciebie praca to najwyzej otwarcie worda. Mac Pro to nie komputer do edytora tekstowego czy gier.
moja praca ograniczna sie do photoshopa ,flasha + innych takich...w tym czasie moj komputer musi zdzierzyc jeszcze winampy kilkanascie okien z przegladarki cos do komunikacji jak ventrillo czy ts+ jakies poboczne programy...czyli ogolnie nie duzo i nie wymagajaco fakt...
tyle ze tym co napisales probujesz mnie poprostu obrazic;]...powodzenia...
nie dajesz zadnych sensownych argumentow...oprocz tego ze jestem pseudo znawca odpalajacym swojego
ochydnego pc zeby sobie w wordzie poklikac;]
a i hmmm jako fan boy amd wole opterony;pppp
Napisano 24 lutego 2009 - 22:46
Nie probuje cie obrazic jednak to ty nie przedstawiasz argumentow - napisales ze mozesz zlozyc tanszego, wydajniejszego pc chodz ceny na rynku na dzien dzisiejszy na to nie pozwalaja (ww wspomniany E5450 za 2300 to pomylka - cena rynkowa tego cpu to okolo 4000), drugim twoim argumentem bylo 'hmm'. Nie jestem pseudo znawca a osoba ktora cale zycie sklada komputery (od Amig wlacznie) i zajmuje sie ich administracja i konserwacja na co dzien. W domu ani w pracy nie uzywam PC (chodz takie serwisuje) - do tekstu odpalam NeoOffice na Makuplatanine kabli da sie rozwiazac samemu...zasilacz modularny lub dobra obudowa ...albo posiedziec z godzinke
i zrobic porzadek...taki sprzet wsadzilbym pewnie do jakiejs lian li...albo silverstona sadze ze znalazla by sie jakas idealna....
moja praca ograniczna sie do photoshopa ,flasha + innych takich...w tym czasie moj komputer musi zdzierzyc jeszcze winampy kilkanascie okien z przegladarki cos do komunikacji jak ventrillo czy ts+ jakies poboczne programy...czyli ogolnie nie duzo i nie wymagajaco fakt...
tyle ze tym co napisales probujesz mnie poprostu obrazic;]...powodzenia...
nie dajesz zadnych sensownych argumentow...oprocz tego ze jestem pseudo znawca odpalajacym swojego
ochydnego pc zeby sobie w wordzie poklikac;]
a i hmmm jako fan boy amd wole opterony;pppp

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych