Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple coś jak Medion tylko inna cena! IMAC 24 wypalająca się matryca :/

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#1 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 15:00

Opiszę sytuacje z ostatnich dni która wydarzyła się z naszym jednym z pierwszych Imac-ów 24 ALU. Po wyczyszczeniu szkła, które z lewego górnego rogu zaszło brudem. Dostrzegłem na matrycy widoczne okna i palety z programu Adobe które jest często używane. - Po restarcie nic się nie zmieniło po uruchomieniu po 12 godzinach przez 10 min do czasu włączenia Adobe nic nie było. Dalej matryca pokazuje mocno szczegóły dock-a i okien adobe. W SADZIE gdy zadzwoniłem o czas naprawy gwarancyjnej okazało się ze mam już miesiąc po gwarancji. A Pani uprzejmie poinformowała iż dana matryca to koszt bagatela 5400zł Więc chyba moja wiara padła do świetnego Apple, gdyż płaci się potężną kasę za ich produkty. Które ostatnimi czasy stały się sprzętem typu Medion. Od razu zapytałem się o sprzęt co stoi w moim całym studiu, które jest tylko i wyłącznie oparte na sprzęcie Mac. Dowiedziałem się szczerze ( co się psuje najczęściej), wiem jedno, mogę powiedzieć że ucieszyło by mnie jak by PSYSTAR wygrał starcie może wtedy by się Apple opamiętało z tą tandetną komerchą którą robią! Moje rozwiązanie na tą matryce to kupno kolejnego Eizo a Imac wędruje pod biurko jako design-erska obudowa. Następny Imac 24 po głębokim przeglądzie matrycy zaczyna pokazywać podobne oznaki!!! Czyli na sprzęt w Polsce udziela się 24 m-ce, ale w Apple tylko 12 m-cy bo chyba w testach te matryce przy tak częstym używaniu nie umieją dłużej wytrzymać! Skandal wyszły jednak moje główne obawy iż imac to skompresowany lichy sprzęcik ( duży laptop) okazały się trafne. Cały ten sprzęt jest taki słaby ze nadaje się tylko do wystroju ładnego pokoju, a nie pracy. Z macbook to samo obudowa wytarta i popruta – 6 pęknięć więc wysyłam na 1 m-c do serwisu żeby wymienili, ponownie na ten same tworzywo które w przeciągu następny 5- ciu m-cy się posypie. Więc teraz zostało mi czekać kiedy się posypią mac pro!

#2 rokipat

rokipat
  • 172 postów
  • SkądFrankfurt am Main

Napisano 20 lutego 2009 - 15:09

Hola hola, nie obrazac mi Mediona, mam jednego od 2001 roku i chodzi do dzisiaj bez zajakniecia!

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 15:15

Opiszę sytuacje z ostatnich dni która wydarzyła się z naszym jednym z pierwszych Imac-ów 24 ALU.

...

Cały ten sprzęt jest taki słaby ze nadaje się tylko do wystroju ładnego pokoju, a nie pracy.
Z macbook to samo obudowa wytarta i popruta – 6 pęknięć więc wysyłam na 1 m-c do serwisu żeby wymienili, ponownie na ten same tworzywo które w przeciągu następny 5- ciu m-cy się posypie.

Więc teraz zostało mi czekać kiedy się posypią mac pro!

Ja tylko mogę potwierdzić.
Mój biały iMac stracił całkowicie życie po roku użytkowania.

Oj przydała by sie konkurencja dla Apple.

#4 misioslaw

misioslaw
  • 1 595 postów
  • SkądTychy

Napisano 20 lutego 2009 - 15:19

Mój biały iMac stracił całkowicie życie po roku użytkowania.

Mój też, i też miał wypaloną matrycę. :)

ps: Poprzenoś okienka z dala od procesora i zasilacza, obraz wypala się najszybciej tam gdzie jest podwyższona temperatura.
ps2: kup sobie matrycę 24" i wymień samodzielnie :)
ps3:Zawsze możesz jeszcze spróbować JScreenFix-a.

#5 loreto

loreto
  • 65 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 15:29

ehh no to mu raczej nie pomoglo... wspolczuje bo to musi byc naprawde wnerwiajace zeby sprzet w tej cenie psul sie jak zwykly badziew (mam monitor philipsa juz 5 lat i nie ma zadnych, najmniejszych oznak zuzycia) pozdrawiam

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lutego 2009 - 15:59

u mnie, odpukać, po pół roku iMac się trzyma (chodzi 24/dobę). zdziwiło mnie za to, że nie wiesz kiedy jest koniec gwarancji;)

#7 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 16:10

u mnie, odpukać, po pół roku iMac się trzyma (chodzi 24/dobę). zdziwiło mnie za to, że nie wiesz kiedy jest koniec gwarancji;)

A ty byś wiedział na 12 stanowis któremu kiedy sie kończy gwarancja?? jak kazdy w róznych miesiącach kupiony.

#8 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 20 lutego 2009 - 16:13

kurcze a ja mam biała G5 iSight i nic się*nie dzieje... ;) jaki z tego morał lepiej wolniej ale bezstrsowo niż*na Intelu i klnąć na wyrzucone kilka tysięcy.

#9 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 17:59

kurcze a ja mam biała G5 iSight i nic się*nie dzieje... ;) jaki z tego morał lepiej wolniej ale bezstrsowo niż*na Intelu i klnąć na wyrzucone kilka tysięcy.

Pisałem to wiele razy, ale zrobie to jeszcze raz.
To nie jest wina tego, że to Intel!
To wina Apple, że przechodząc na Intela zastosowali dużo słabsze komponenty!
Można to było zrobić lepiej, ale postanowili za jednym zamachem zwiększyć swoje zyski.

#10 mitch

mitch
  • 7 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 18:19

Potwierdzam. W moim iMac 24" 2.4Ghz kupionym w kwietniu zeszłego roku, poza kurzem/brudem w górnych rogach, często widzę, że na przykład na elementach GUI innych programów, chociażby Firefoxa, widać cienie/kształty całych ikonek folderów umieszczonych na Desktopie.

#11 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 18:34

Potwierdzam. W moim iMac 24" 2.4Ghz kupionym w kwietniu zeszłego roku, poza kurzem/brudem w górnych rogach, często widzę, że na przykład na elementach GUI innych programów, chociażby Firefoxa, widać cienie/kształty całych ikonek folderów umieszczonych na Desktopie.

Tu coś na kurz YouTube - iMac Screen Cleaning
Banalne i nie tracisz gwarancji glas jest na 5 bolcach i magnesach- najlepiej odciągnąc przy kamerze tm są 2 bolce - 5 min roboty i glas i matryca znów czysta

#12 mitch

mitch
  • 7 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 18:41

Tu coś na kurz [url=http://www.youtube.com/watch?v=9cHMHzq5E5I&feature=related]YouTube - iMac Screen Cleaning[/url]
Banalne i nie tracisz gwarancji glas jest na 5 bolcach i magnesach- najlepiej odciągnąc przy kamerze tm są 2 bolce - 5 min roboty i glas i matryca znów czysta

Wiem wiem, już czyściłem, ale wróciło, trzeba będzie powtórzyć czynność :mad:

#13 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 20 lutego 2009 - 22:24

ależ*Iro, Intel to synonim tej zmiany. I tyle. Sam procesor oczywiście nie ma nic do tego.

#14 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 20 lutego 2009 - 22:40

ależ*Iro, Intel to synonim tej zmiany. I tyle. Sam procesor oczywiście nie ma nic do tego.

Kojarzy się z Intelem, ale nie ma z nim nic wspólnego. Gdyby Apple zastosowało pełną platformę Intela, czyli Centrino 2, uniknęli by wielu problemów. A jak zaczęli kombinować i co tańsze komponenty stosować, to teraz mają.
Z Intela w tzw intel-macu został już tylko procesor.
Oj przydała by im się solidna konkurencja!

#15 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 21 lutego 2009 - 00:28

Zaczne od proby pomocy - Burn-in to dzisiaj rzadko spotykany problem - przy wspolczesnych konstrukcjach nie powinien byc trwaly. Tutaj macie pare obrazkow: http://www.classicgo...Uploads/TST.zip w roznych kolorach, uzywam ich do testowania sub/badpixeli na ekranach. Ustawcie je sobie jako wygaszacz i zostawcie iMaka wlaczonego na jakies 24h z tym wygaszaczem - powinno polepszyc sytuacje lub calkiem usunac problem.

Teraz przejde do konkretu a mianowicie ze cala gadka ze jakosc spadla ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscia. Nie twierdze ze nie bylo wpadek ale sa one wyolbrzymiane. Ani % awaryjnosci ani zadowolenia klientow nie spadl - wzrosla natomiast ilosc sztuk na rynku przez co jednoczesnie zwiekszyla sie liczba jednostek uszkodzonych - ot cala filozofia. iMaki G5 cierpialy na identyczny problem (wystarczy przejzec fora Apple) jednak sprzedalo sie ich znacznie mniej niz intelowych wersji.

#16 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 21 lutego 2009 - 01:04

Iro to że kojrzy się z Intelem to wcale nie oznacza musi mieć wiele wspólnego i wcale nie wieszam psów na Intelu, nie wieszam też psów na Microsofcie, Motoroli, Nokii, Samsungu i SonyEricssonie ani na żadnej konkurencji Apple. Classic ale ja nadal się*bede upierał że będąc unikalnymi na rynku, niekompatybilnymi z resztą świata ta jakość*była wyższa, bo musiała być. Przynajmniej mowa o G4, dla mnie to był*rozkwit Apple. iMac, eMac, PowerBook Titaniu, PowerBook Alu, białe iBooki, płaskie ACD, PowerMacx3, PowerMac Cube. Musieli przyciągać innowacyjnością i jakością. Klient musiał być pewien że nie tylko wydaje spore pieniądze na dizajn ale wydaje je na jakość, w końcu trzeba było mu to ryzyko przejścia na taką platformę wynagrodzić. A zawsze pójście w ilość kończy się stratami jakościowymi.

#17 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 21 lutego 2009 - 10:33

wiele juz razy pisalem o tym co ClassicGOD - dokladnie o to chodzi

#18 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 21 lutego 2009 - 11:46

Jest w necie jakas stronka po wejsciu na ktora zawieszone sub/piksele sie odblokowuja.A co do jakosci to zagadzam sie z niektorymi,ze Apple w tym temacie zatrzymalo sie na PPC.

#19 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 lutego 2009 - 12:13

ja to widze tak...chcieli upchac to wszystko w obudowie wielkosci monitoria...i komus sie zapomnialo ze dysk... grafika...procesor chipset i psu wydaja jednak troche ciepla...imac przypomina mi moje warjacje sprzed lat... tzn trzymania durona 800 i rivy tnt w pudelku po butach...dzialac dzialalo...ale komfortu pracy te czesci napeweno tam nie mialy;] ale coz...wkoncu jes taki ladny ze warto wydac na niego kilka tys i cieszyc sie nim przez rok... super stacja robocza...hmm

#20 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 22 lutego 2009 - 12:34

lol, nie wiesz o czym mowisz. Nagrzanie obudowy swiadczy o tym, ze cieplo jest dobrze odprowadzane, skoro obudowa jest goraca, a temperatura procesora wynosi srednio 40 stopni.

#21 shivan

shivan
  • 1 141 postów
  • SkądKraków

Napisano 22 lutego 2009 - 20:42

sam nie wiesz o czym mowisz...nagrzanie obudowy mowi tylko o tym ze wsrodku jest goraco... czyli cieplo jest kiepsko odprowadzane... a matryce trafia szlak od sprzetu ktory ja podgrzewa... a 40 stopni w idle dla procka z imaca to jest niby malo? pomysl ile bedzie w stresie....80?

#22 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 09:27

I to jest fakt grzeje się jak farelka - ktoś jak siedzi w necie i robi tylko drobne rzeczy to może ma ten procek 50 stopni C, ale nasz m IMAC pracuje 5 dni w tygodniu na 75-82 C. po prostu żelazko! Chłodzenie jest tak marne, ze przy 4 giga po 3 godzinach pracy w Photoshopie CS3 przy layout-cie zaczyna kwiczeć, a jak już coś z poligrafii ugryzie to już tylko śmiech na sali, przy plakacie A1 to nie praca tylko katorga - IMAC 24 ALU to tylko zabawka, to jest takie coś jak MAC PRO a Macbook PRO - identyczna różnica - to koło siebie nie leżało - i jak słyszę jak ktoś projektuje potężne pliki na Macbook PRo to współczuje mu bo przy testowaniu Macbook pro a Imac 24 Alu nasz test wypadł znacznie na kożyść Imac 24 Alu.

#23 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 lutego 2009 - 10:01

I to jest fakt grzeje się jak farelka - ktoś jak siedzi w necie i robi tylko drobne rzeczy to może ma ten procek 50 stopni C, ale nasz m IMAC pracuje 5 dni w tygodniu na 75-82 C. po prostu żelazko!

Normalna temperatura dla dzisiejszych ukladow - nie trzymasz chyba iMaka na kolanach wiec co to ma do rzeczy?

Chłodzenie jest tak marne, ze przy 4 giga po 3 godzinach pracy w Photoshopie CS3 przy layout-cie zaczyna kwiczeć, a jak już coś z poligrafii ugryzie to już tylko śmiech na sali,

Co ma ram do chlodzenia? Co jak co ale standardowe pamieci chlodzenia nie potrzebuja.

przy plakacie A1 to nie praca tylko katorga - IMAC 24 ALU to tylko zabawka, to jest takie coś jak MAC PRO a Macbook PRO - identyczna różnica - to koło siebie nie leżało - i jak słyszę jak ktoś projektuje potężne pliki na Macbook PRo to współczuje mu bo przy testowaniu Macbook pro a Imac 24 Alu nasz test wypadł znacznie na kożyść Imac 24 Alu.

Wydaje mi sie jednak ze problem w twoim wypadku lezy miedzy iMakiem a krzeslem. Do pracy na gigantycznych plikach sa maszyny ktore potrafia te pliki w ramie pomiescic - np Mac Pro jednak nawet taki MacBook Pro sie do tego nadaje - wiem bo sam na duzych plikach pracowalem i nie mialem z tym problemow.

#24 sebax

sebax
  • 113 postów

Napisano 23 lutego 2009 - 10:34

Nie będę się rozpisywał bo chyba się tylko domyślasz - napiszę tak- gdyż pracuję na MAC PRO a macbook PRo służą nam do kontaktu mailowego i i do niezastąpionej pracy w terenie z aparatem. I uwierz mi ze mamy wszystkie nowe platformy Mac i wiem co pisze bo testuje i pracuje na nich. a nie przelewam z postów jak ktoś opisał. A wracając do tej Twojej odpowiedzi ala KRZESŁO to mamy FOTELE STUDYJNE.

#25 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 23 lutego 2009 - 10:54

Nie będę się rozpisywał bo chyba się tylko domyślasz - napiszę tak- gdyż
pracuję na MAC PRO a macbook PRo służą nam do kontaktu mailowego i i do niezastąpionej pracy w terenie z aparatem. I uwierz mi ze mamy wszystkie nowe platformy Mac i wiem co pisze bo testuje i pracuje na nich. a nie przelewam z postów jak ktoś opisał. A wracając do tej Twojej odpowiedzi ala KRZESŁO to mamy FOTELE STUDYJNE.

Ja rowniez nie przelewam z postow ja pisze z doswiadczenia - moze nie zarabiam tym na zycie ale nie jeden duzy plik w Photoshopie zdazylo mi sie obrabiac i wiem ze nawet na bialym MacBooku nie jest to katorga. Owszem lepiej to robic na Maku Pro ale na innych Makach nie jest tak zle jak starasz sie to ucharakteryzowac we wczesniejszym poscie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych