Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Widział to ktoś?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#51 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 21 stycznia 2009 - 15:40

Miałem taka sytuację - wiele osób (w tym ja) pisało kodem binarnym. Jeden mod (nickami nie będę tu rzucał, ponieważ akurat do moderacji mam szacunek, a tego moda jakos tak bardziej szanuję) napisał, ze jak ktos jeszcze będzie pisał w taki sposób to dostanie ostrzeżenie. Było to takie publiczne ostrzeżenie. Nie pisałem więcej, a dostałem ostrzeżenie od innego moderatora. Pisałem do niego, uprzejmie, ponieważ jak napisałem wcześniej mam szacunek do moderacji. Niesłuszne ostrzeżenie pozostało, ale nie jestem bez winy więc po prostu się nie kłócę. Jednak czuję się pokrzywdzony, ponieważ jeden mod mówił inaczej, a drugi zrobił inaczej.

#52 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 16:31

Miałem taka sytuację - wiele osób (w tym ja) pisało kodem binarnym. Jeden mod (nickami nie będę tu rzucał, ponieważ akurat do moderacji mam szacunek, a tego moda jakos tak bardziej szanuję) napisał, ze jak ktos jeszcze będzie pisał w taki sposób to dostanie ostrzeżenie. Było to takie publiczne ostrzeżenie. Nie pisałem więcej, a dostałem ostrzeżenie od innego moderatora. Pisałem do niego, uprzejmie, ponieważ jak napisałem wcześniej mam szacunek do moderacji. Niesłuszne ostrzeżenie pozostało, ale nie jestem bez winy więc po prostu się nie kłócę. Jednak czuję się pokrzywdzony, ponieważ jeden mod mówił inaczej, a drugi zrobił inaczej.

Ostrzeżenia mają to do siebie że same z czasem znikają :)
I po to one są, żeby ostrzegać a nie karać.
Karą jest ban, na którego naprawdę trzeba zasłużyć.

#53 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 21 stycznia 2009 - 17:27

i za co dostałem upomnienie co Panie Code?? jakie spamowanie to tylko zabranie głosu w tej dyskusji... i właśnie o tym mówimy tutaj... o tym co robicie źle i zamiast jakieś wnioski wyciągnąć to tylko upomnienia rozdajecie... ale jakoś mnie to nie dziwi biorąc pod uwagę poziom inteligencji administratorów! Od roku uzbierałem ok 80 postów i ty Panie Code nazywasz mnie spamerem ??

#54 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 17:39

i za co dostałem upomnienie co Panie Code?? jakie spamowanie to tylko zabranie głosu w tej dyskusji...

Przy okazji zabrania głosu również zacząłeś spamować.
Zapoznaj się z Wikipedią: Link spam - Wikipedia, wolna encyklopedia

i właśnie o tym mówimy tutaj... o tym co robicie źle i zamiast jakieś wnioski wyciągnąć to tylko upomnienia rozdajecie...

Wnioski wyciagamy co nie znaczy, że mamy tolerować spamerow.

ale jakoś mnie to nie dziwi biorąc pod uwagę poziom inteligencji administratorów!

Może od razu mi moje IQ podasz?

Od roku uzbierałem ok 80 postów i ty Panie Code nazywasz mnie spamerem ??

Nie ma znaczenia ilość postów.
Spam jest spamem bez względu czy jest to jeden post czy 80 czy 8000.

#55 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 21 stycznia 2009 - 20:35

Oj Krisztof, byłem kiedyś administratorem na pewnej stronie opartej (jak MyApple, oczywiście to tylko ciekawostka) na vBulletin i wiem, ze tekstem o inteligencji administracji wtargnales na niebezpieczny teren. Chłopie, współczuję:)

#56 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 21:02

Silnik forum nic tu nie ma do rzeczy ale i tak pewnie ktos sie wkurzy i dostanie on warna (kurcze ja bym sie nie odwazyl najechac na Codea)

#57 KuboX

KuboX
  • 2 119 postów
  • SkądPolandia

Napisano 21 stycznia 2009 - 21:31

Wspomniałem o silniku jako o ciekawostce. Wiadomo, ze silnik nie ma tu nic do rzeczy. Ktoś stworzył wątek, administracja jeszcze go nie usunęła i co niektórym wydaje się, ze jeżeli inni najeżdżają na administrację to im też wolno, a w rezultacie wszyscy dostanal warny. Są pewne granice między forum warezowym, gdzie panuje totalny chaos, a kulturalną stroną z zasadami jak MA. Administracja nie jest święta i zawsze znajdzie się jakiś rodzynek, który jest po prostu nie miły - od tego nie ma wyjątków. Jesteśmy wszyscy ludźmi, więc zachowujmy się cywilizowanie. Temat z informacjami o banowanych osobach jest dobrym pomysłem, ale ma też złe strony - znając życie będzie to tylko jeden wielki lincz, samosąd jak na Dzikim Zachodzie. Nawet jeżeli będzie zamknięty to co niektórzy zaczną otwierać nowe wątki "w obronie nieuczciwie banowanych". Dla mnie najlepszym pomysłem byłoby wpisywanie w podpis dokładnie powodu banu. Widziałem już takie rangi np. "spamowalem", albo "dopuscilem się spamowania"' czy "spamer".

#58 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 23:04

Oj Krisztof, byłem kiedyś administratorem na pewnej stronie opartej (jak MyApple, oczywiście to tylko ciekawostka) na vBulletin i wiem, ze tekstem o inteligencji administracji wtargnales na niebezpieczny teren. Chłopie, współczuję:)

Rzeczywiście, można to uznać za obrażanie innego użytkownika.
No ale jestem ciekaw swojego IQ więc z banowaniem poczekam na wyniki ;)

ale i tak pewnie ktos sie wkurzy i dostanie on warna (kurcze ja bym sie nie odwazyl najechac na Codea)

Nikt pod wpływem wkurzenia nie rozdaje warnów czy banów.

Temat z informacjami o banowanych osobach jest dobrym pomysłem, ale ma też złe strony - znając życie będzie to tylko jeden wielki lincz, samosąd jak na Dzikim Zachodzie. Nawet jeżeli będzie zamknięty to co niektórzy zaczną otwierać nowe wątki "w obronie nieuczciwie banowanych".

Otóż to.
Nawet jeśli osoby tutaj postulujące uszanują ten wątek i nie będą otwierać nowych to inni mogą mieć ten swego rodzaju "rozejm" głęboko gdzieś i taki wątek zamiast pomóc może tlyko zaszkodzić - stąd moje wątpliwości.

Dla mnie najlepszym pomysłem byłoby wpisywanie w podpis dokładnie powodu banu. Widziałem już takie rangi np. "spamowalem", albo "dopuscilem się spamowania"' czy "spamer".

Kolejny pomysł wart przedyskutowania.

#59 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 23:22

Nikt pod wpływem wkurzenia nie rozdaje warnów czy banów.

Code ktos najechal Ci na IQ... Skoro zalozyles to forum i jestes na nim Admonistratorem nad Administratorami i to Ty rozkreciles ta stronke to nie mozesz miec niskiego IQ a tu user wyraznie Cie obraza.

#60 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 23:32

Code ktos najechal Ci na IQ... Skoro zalozyles to forum i jestes na nim Admonistratorem nad Administratorami i to Ty rozkreciles ta stronke to nie mozesz miec niskiego IQ a tu user wyraznie Cie obraza.

Tak obraził mnie i jeśli zrobiłby to w stosunku do innego użytkownika to skończyłby co najmniej z warnem.
Jednak nie zamierzam w ten sposób bronić własnej inteligencji.
Jeżeli krisztof tak mnie ocenia to jego sprawa, inni użytkownicy mają własne umysły i mogą ocenić tak mnie jak i krisztofa na podstawie tego co widzą.

#61 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 21 stycznia 2009 - 23:38

Aha, czyli bronisz czyjegos IQ ale nie swojego? OK, ale on napisal o Adminach wiec o wszystkich.

#62 arsen

arsen
  • 798 postów
  • SkądTychy, Poland

Napisano 21 stycznia 2009 - 23:52

bugmenot: nie ma co szukać problemu na siłę ;)

#63 krisztof

krisztof
  • 213 postów
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Napisano 22 stycznia 2009 - 00:19

dobra po prostu byłem zły i padło na to forum... za tą inteligencje to przepraszam... uznajmy to za chwilową niepoczytalność zwaną jasną pomrocznością :)

#64 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 22 stycznia 2009 - 00:49

Aha, czyli bronisz czyjegos IQ ale nie swojego?

Nie, nie bronię niczyjego IQ.
Zwykły użytkownik nie może się bronić, dlatego jest regulamin i zasady.
Ja mogę sam zadecydować czy we własnej sprawie interweniować czy nie.

OK, ale on napisal o Adminach wiec o wszystkich.

Ale to ja wybrałem innych Adminów, jeśli wybrałem mało inteligentnych to świadczy o mnie źle.

dobra po prostu byłem zły i padło na to forum... za tą inteligencje to przepraszam... uznajmy to za chwilową niepoczytalność zwaną jasną pomrocznością :)

Przeprosiny zostają przyjęte.
A następnym razem emocje lepiej rozładowywać na boisku, ringu czy w lesie - ja tak robię... polecam :)

#65 bugmenot

bugmenot
  • 531 postów

Napisano 22 stycznia 2009 - 13:10

w lesie - ja tak robię...

Zbierajac grzyby... W ksztalcie  :lol: Sorry Code ale nie moglem sie powstrzymac

#66 naresh

naresh
  • 2 079 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 stycznia 2009 - 14:42

ja chcialbym tylko wiedziec na jakiej zasadzie stwierdzacie, ze ktos ma wiele kont?

#67 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 25 stycznia 2009 - 16:23

ja chcialbym tylko wiedziec na jakiej zasadzie stwierdzacie, ze ktos ma wiele kont?

1. To samo IP
2. Jedno konto założone bezpośrednio po zbanowaniu pierwszego
3. Podobny styl pisania
4. Ta sama wersja systemu
5. Ta sama wersja przeglądarki
6. Taka sama rozdzielczość ekranu
7. Taka sama ilość kolorów
8. Użytkownik posiada wiedzę, której posiadaczem jest właściciel poprzedniego konta
i wiele innych.
Oczywiście nigdy nie opieramy się na jednej przesłance bo jak wiadomo w niektórych sieciach sporo osób ma to samo IP w innych IP jest zmienne i trafia do różnych użytkowników.
Tak samo jak wersja systemu, przeglądarki czy inne parametry do których mamy wgląd w logach systemu.

Zazwyczaj użytkownik zakłada drugie konto w specyficznych sytuacjach, najczęściej po tym jak dostanie bana na swoje pierwsze konto.
Czasami po to aby oddać głos na siebie samego w jakiejś ankiecie a czasami po to aby w dyskusji poprzeć swoje własne poglądy.
Dlatego w miarę łatwo można wykryć taki proceder.

#68 loly

loly
  • 961 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 07:17

Czasami po to aby oddać głos na siebie samego w jakiejś ankiecie a czasami po to aby w dyskusji poprzeć swoje własne poglądy.

naprawde ludzie tak robia ??

#69 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 10:43

No niestety, zdarza się :/

#70 filemoon

filemoon
  • 137 postów
  • SkądDublin

Napisano 26 stycznia 2009 - 11:35

Panowie - mimo wszystko waszym zadaniem jest utrzymywanie tutaj porzadu. Ale jednoczesnie umozliwienie grupie ludzi wyazac swoje opinie na dane tematy. Zapamitajcie prosze: Uzytkownicy forum dadza sobie rade bez moderatorow (oczywisie bedzie bajzel). Wasza obecnosc gdy nie ma uzytkownikow forum jest zbyteczna. Podsumowujac forum moze instniec bez moderatorow (ja znam przypadki takich forum ktore maja bardzo duzo userow (i nielicha aktywnosc) a prze bardzo dloogi czas nie bylo tam moderatorow). Wiec jestescie tutaj aby nam umozliwic forumowa aktywnosc. I jesli prosimy o zamkniety watek gdzie byly by podawane publicznie skrotowe informacje o zbanowanych to zrobcie to. Duzo sie mowi ze panuja tutaj despotyczna wizja zarzadzania forum - oczyscie siebie. Jak trzeba przeprosic to przeproscie. Robicie kawal dobrej roboty wiec jak gdzies pojawiaja sie czarne plamy to nalezy je wyczyscic.

#71 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 26 stycznia 2009 - 12:15

Panowie - mimo wszystko waszym zadaniem jest utrzymywanie tutaj porzadu. Ale jednoczesnie umozliwienie grupie ludzi wyazac swoje opinie na dane tematy.

Dokładnie tak.

Zapamitajcie prosze:

Uzytkownicy forum dadza sobie rade bez moderatorow (oczywisie bedzie bajzel).

Sporej części użytkowników ten bajzel nie będzie odpowiadał.

Wasza obecnosc gdy nie ma uzytkownikow forum jest zbyteczna.

Jeśli zabrakłoby użytkowników to forum przestałoby istnieć - zdajemy sobie z teo sprawę.

Podsumowujac forum moze instniec bez moderatorow (ja znam przypadki takich forum ktore maja bardzo duzo userow (i nielicha aktywnosc) a prze bardzo dloogi czas nie bylo tam moderatorow).

Prosiłbym o link, z ciekawości.

Wiec jestescie tutaj aby nam umozliwic forumowa aktywnosc. I jesli prosimy o zamkniety watek gdzie byly by podawane publicznie skrotowe informacje o zbanowanych to zrobcie to.

Jeśli uznamy, że to załagodzi spięcia zamiast rozniecać nowe to oczywiście to zrobimy.
Proszę abyś zauważył, że o taki wątek prosi tylko kilka osób.

Duzo sie mowi ze panuja tutaj despotyczna wizja zarzadzania forum - oczyscie siebie. Jak trzeba przeprosic to przeproscie.

Zawsze przepraszamy, gdy popełniamy błędy.

Robicie kawal dobrej roboty wiec jak gdzies pojawiaja sie czarne plamy to nalezy je wyczyscic.

Dziękujemy za te słowa :)

#72 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 26 stycznia 2009 - 12:36

ja chciałem od siebie powiedzieć tylko, że jest kilku... może dwóch może trzech moderatorów, do których można mieć zastrzeżenia i to duże... przede wszystkim dział giełda, jest moderator, który "handluje" i niech mi nikt nie mówi, że jest obiektywny...bo własnie tak nie jest... powinno być tak ze osoba pełniąca funkcje moderatora w tym dziale...nie powinna się zajmować sprzedażą!! nie można równocześnie pełnić tych dwóch funkcji, ewidentnie występuje tu konflikt interesów... Code czy Ty tego nie widzisz...? nie wymieniam nicków co by pożniej nie mieć problemów... Code na jakiej podstawie wybiera się moderatorów...moim zdaniem najlepsi moderatorzy byli kiedyś w dziale iPhone... m.in. LObo i Maver(nie pamiętam pisowni:))...

#73 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 26 stycznia 2009 - 21:09

Byłoby super gdyby moderatorzy nie handlowali, nie byli fanatykami apple (obiektywność), nie musieli pracować na niedoskonałych systemach MS itd.... póki co potrzebujemy moda w giełdzie, który z powodów zawodowych siedzi tam wiele godzin na dobę ponieważ spełniający powyższe życzenia nie mieli by ochoty a na etatowych nas nie stać. Nie myśl że modowie w dziale iPhone nie łączą moderacji z pozyskiwaniem klienta. Pozwolę sobie powiedzieć w imieniu code'a że nie będziemy zabraniać modom ich "działalności" bo szybko byśmy stracili kompetentnych ludzi służących wiedzą tysiącom użytkownikom.

#74 filemoon

filemoon
  • 137 postów
  • SkądDublin

Napisano 27 stycznia 2009 - 19:57

Nie przesadzajmy - ale mysle ze przypadek gieldy powinien byc skorygowany. Pozdrowienia dla "modow".

#75 clericgrammaton

clericgrammaton
  • 499 postów
  • SkądPRZEMYŚL - Warszawa - PHILADELPHIA

Napisano 27 stycznia 2009 - 20:25

Byłoby super gdyby moderatorzy nie handlowali, nie byli fanatykami apple (obiektywność), nie musieli pracować na niedoskonałych systemach MS itd.... póki co potrzebujemy moda w giełdzie, który z powodów zawodowych siedzi tam wiele godzin na dobę ponieważ spełniający powyższe życzenia nie mieli by ochoty a na etatowych nas nie stać.
Nie myśl że modowie w dziale iPhone nie łączą moderacji z pozyskiwaniem klienta.
Pozwolę sobie powiedzieć w imieniu code'a że nie będziemy zabraniać modom ich "działalności" bo szybko byśmy stracili kompetentnych ludzi służących wiedzą tysiącom użytkownikom.

ale wiedzą również slużymy My czyli uzytkownicy zwykli żadni moderatorzy i dobrze o tym wiece ze bez nas to forum by nie istniało...myśle nawet że więcej roboty odwalamy niż moderatorzy, nie wszystko to fakt bo nie mamy uprawnien... ale wszelkie problemu rozwiązujemy... np. w dziale iPhone...i własnie dwóch moderatorów wymieniłem we wcześniejszym poście, którzy naprawde pomagali... strasznie na siłe ten Twój post wyżej... zawsze można coś zrobić trzeba tylko chcieć... i nie mów też, ze prowadzenie tej strony jest niedochodowe...bo w to nikt nie uwierzy...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych