Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Widział to ktoś?

• Please log in to reply
80 replies to this topic

#26 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 20 January 2009 - 21:19

code, moim zdaniem pomysł arsena z publicznym wątkiem, w którym podane są krótkie wyjaśnienia, za co ktoś dostał bana (mógłby być czysto informacyjny - zamknięty) jest świetny i z pewnością ukróciłby powstawanie takich tematów jak ten.

arsen, to może stwórz temat o tym pomyśle w dziale propozycje zmian?

Tak, z pewnością od takiego wątku w propozycjach powinien się znaleźć.

Udowodnij, że to bzdura.

Udowodnij że nie.

Nie mów za innych. Mojego nie marnuje. Chętnie na chwilę pogadam o czymś innym niż tematyka Apple. Zdaje się że to odpowiedni dział.

OK, skoro nie uważasz tego czasu na zmarnowany to Ci zazdroszczę ilości wolnego czasu.

Myślę że konkretną propozycja jest właśnie wątek o zbanowanych.

Propozycja jest - ale czy dobra?

Poda czy nie poda linku taki wątek to fajna sprawa. Jeśli nie poda to jak rozumiem okaże się niewiarygodny i sprawa nie będzie warta uwagi?

Przede wszystkim chciałbym na własne oczy zobaczyć jak to się sprawowało.
Nie zamierzam wprowadzać czegoś co się nie sprawdzi.

A może przeprowadzimy tu sondę na temat powstania takiego tematu? Dajmy pogłosować.

Propozycje zmian

Nie, nie wszystko jest zawsze jasne. Tutaj większość się zgadza.

Jeśli nie jest jasne to najlepiej przeczytać jeszcze raz wątek i regulamin, a przede wszystkim wyzbyć się przeświadczenia, że moderator jest po to żeby udupiać.

Tutaj nie chodzi o publiczną chłostę a o informację tak jak się to dzieje w cywilizowanych krajach, wiadomo za co kto poniósł karę. Nieinformowanie społeczności to kojarzy mi się z krajami typu Kuba. Reasumując mocnym słowem, dyktatura.

W naszym kraju przestępca jest chroniony (jego dane). Czasem ujawniają dane np. pijanych kierowców - ale to szczególne przypadki.

Każdy wiedział o co chodzi przynajmniej, wątku wspomnianego już nie ma, forum ledwo już zipie, widać też że banowanych nie przybywa to polikwidowano trochę rzeczy.

Szkoda, liczyłem na to że będziemy mogli z czegoś wziąć wzór.

Tajemnicze bany zawsze jednak denerwowały innych użytkowników,

Żaden ban nie jest tajemniczy :)
Naprawdę wystarczy chwilę poświęcić na prześledzenie poczynań zbanowanego i wszystko będzie jasne.
Problem jest ze spamerami bo ich wyczyny są likwidowane.

czy to będzie forum zegarków, znaczków czegokolwiek stali bywalcy zawsze się będą wczuwać w społeczność a jak wiadomo społeczność dobrze poinformowana to społeczność bardziej przyjazna władzom.

Staramy się informować o wszystkim co ważne dla społeczności.
Ban dla spamera czy trolla to nie jest wydarzenie wagi państwowej.

Wspomniane forum w czasach swojej świetności czytało jednocześnie powyżej 1500 zarejestrownych osób czyli to co teraz na myapple i też miało syndrom rzucania czym popadnie we władze. Tak to jest w dużych społecznościach. Zawsze będzie dochodzić do zgrzytów.

Dlatego chętnie dyskutujemy z osobami, które chcą pomóc.
Ale nie będziemy dyskutować z pieniaczami, którzy na celu mają jedynie wszczynanie awantur.

Sam odpowiedziałeś na moje pytanie.

Pamiętaj, że w takim zamkniętym wątku poznasz tylko zdanie jednej ze stron.
Oprócz wyżej podanych powodów przeciw takiemu wątkowi podam kolejny: nie danie szansy na wypowiedzenie się drugiej strony (w tym wypadku zbanowanego użytkownika)

Ok, zaraz się za to zabieram.

:)

#27 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 20 January 2009 - 21:27

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 20:56 ----

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 21:04 ----
Napisałem, szkoda tylko że zanim się pojawi we wspomnianym dziale moderator musi go zaakceptować, co to ma być? cenzura w propozycjach usprawnienia forum?

Hej A to jak skomentujesz ?

#28 graphit

graphit
  • 26 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 January 2009 - 21:28

Udowodnij że nie.

OK, skoro nie uważasz tego czasu na zmarnowany to Ci zazdroszczę ilości wolnego czasu.

To są odpowiedzi tylko dla odpowiedzi. To nie piaskownica.

Myślę, że Ty też powinieneś wyzbyć się przeczucia że reszta chce Cię tylko obrzucać błotem.
Jest po prostu kilka nie do końca wyjaśnionych spraw. Cieszę się że wreszcie taki wątek powstanie. Będzie to napewno bardzo pozytywnie odebrane przez wszystkich forumowiczów.

#29 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 20 January 2009 - 21:29

pewnie zapomniałes...

#30 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 January 2009 - 21:34

Szkoda, liczyłem na to że będziemy mogli z czegoś wziąć wzór.

Wzór jak ma to wyglądać podałem w propozycjach zmian, dziwnym trafem jeszcze go tam nie widać, czeka na dziwną akceptację przez moderację ;)

Żaden ban nie jest tajemniczy
Naprawdę wystarczy chwilę poświęcić na prześledzenie poczynań zbanowanego i wszystko będzie jasne.
Problem jest ze spamerami bo ich wyczyny są likwidowane.

Kilka tajemniczych jest i wyśledzić ich nie potrafię, przykład to powód zbanowania Przemka Pająka.

Pamiętaj, że w takim zamkniętym wątku poznasz tylko zdanie jednej ze stron.
Oprócz wyżej podanych powodów przeciw takiemu wątkowi podam kolejny: nie danie szansy na wypowiedzenie się drugiej strony (w tym wypadku zbanowanego użytkownika)

Podchodząc do sprawy ten sposób piłeczkę można odbijać do następnych świąt. Myślę że rzeczowa informacja moderacji była by bardziej pożądana niż jej brak.

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 21:38 ----

...Cieszę się że wreszcie taki wątek powstanie. Będzie to napewno bardzo pozytywnie odebrane przez wszystkich forumowiczów.

Nie jest powiedziane że powstanie taki wątek.

#31 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 20 January 2009 - 21:42

code, szefie. czy gdzies odniesliscie sie do zarzutow przedstawionych tam? chodzi o np. to ze ban jes nakladany kolegialnie. a wg usera nie byl. zamiast odpowiadania urzedniczo radze wsluchac sie w ducha tego co chcial powiedziec user i ew. ustosnkowac sie do zarzutow... pozdrawiam edit: oraz to ze bylo to bez ostrzezenia. np. screen z wyslanej wiad o ostrzezeniu czy cos. dowiedzenie ze nie jestescie manipulatorami (w co chce wierzyc) wbrew pozorom jest cenne dla uzytkownikow. pozdrawiam i mam nadzieje ze dojdziemy prawdy

#32 graphit

graphit
  • 26 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 January 2009 - 21:51

Nie jest powiedziane że powstanie taki wątek.

Powstanie. Tylko nie możemy odpuścić. Szkoda tylko jeśli przyjdzie o to aż tak bardzo zabiegać. Powinno to być raczej naturalne: racjonalna potrzeba od ludzi -> normalna reakcja adminów. Jeśli mają rację to co za problem to pokazać? Po co unikać takiego tematu?

#33 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 20 January 2009 - 21:55

Udowodnij, że to bzdura.

Dziwne że zawsze najwięcej do powiedzenia mają najmłodsi stażem...

Zwracam uwagę że podana w linku strona zawiera wyrwane z kontekstu pojedyncze wypowiedzi z dopisaną do nich historią, bez możliwości wypowiedzenia się drugiej strony.
Rzekomy autor tego paszkwilu niby spłodził obszerną analizę sytuacji na MA mając na koncie... dziesięć postów na naszym forum. To tak w kwestii autentyczności tego tekstu.

...moim zdaniem pomysł arsena z publicznym wątkiem, w którym podane są krótkie wyjaśnienia, za co ktoś dostał bana (mógłby być czysto informacyjny - zamknięty) jest świetny i z pewnością ukróciłby powstawanie takich tematów jak ten...

Wielokrotnie były podawane publicznie wyjaśnienia odnośnie konkretnego bana i ZA KAŻDYM RAZEM powodowały NIEKOŃCZĄCE się przepychanki oraz KOLEJNE wątki na ten sam temat.
Wobec czego z przekonaniem mówię NIE - z pewnością to nie ukróci powstawania wątków jak ten, szczególnie że (jak w tym wypadku) po jakimś czasie znajdzie się ktoś kto odkopie starą sprawę.

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 21:01 ----

code, szefie. czy gdzies odniesliscie sie do zarzutow przedstawionych tam?

"Tam" produkuje się tyle zarzutów (nie tylko wobec MA), że nikt nie jest w stanie nadążyć z ich czytaniem.
Na pociechę donoszę iż właściciel strony przyznaje otwarcie iż zawiera ona jego "twórczość" literacką z fikcyjnymi postaciami. Najlepszym tego wyrazem jest tytuł strony.

#34 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 January 2009 - 22:05

Wielokrotnie były podawane publicznie wyjaśnienia odnośnie konkretnego bana i ZA KAŻDYM RAZEM powodowały NIEKOŃCZĄCE się przepychanki oraz KOLEJNE wątki na ten sam temat.
Wobec czego z przekonaniem mówię NIE - z pewnością to nie ukróci powstawania wątków jak ten, szczególnie że (jak w tym wypadku) po jakimś czasie znajdzie się ktoś kto odkopie starą sprawę.

Jeśli posiadasz umiejętność czytania ze zrozumieniem to powinieneś był zobaczyć że propozycja tyczy się wątku zamkniętego więc nie będzie niekończących się przepychanek.

#35 graphit

graphit
  • 26 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 January 2009 - 22:06

Czyli przyznajesz, że temat nie jest nowy. Więc może czas coś z tym zrobić montując jednak temat o który wszyscy prosimy? Czy tak jak w tych wszystkich razach o których mówisz - powiesz "NIE" i zakończysz sprawę?

#36 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 20 January 2009 - 22:10

Tak czytam ten temat i nie widze odpowiedzi na moje pytanie po co Wam taki watek?

#37 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 January 2009 - 22:12

Jeśli nie widzisz to masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem ;)

#38 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 20 January 2009 - 22:25

Jeśli posiadasz umiejętność czytania ze zrozumieniem to powinieneś był zobaczyć że propozycja tyczy się wątku zamkniętego więc nie będzie niekończących się przepychanek.

Tego też nie rozumiem... czemu zawsze muszą się znaleźć tacy, którzy nie mogą się powstrzymać od osobistych uszczypliwości, a że zwykle nie na miejscu to kończy się wzajemnym obrażaniem...

Po ponownym przeczytaniu mego wpisu, który cytujesz zauważysz że wypowiadałem się nt. powstawania takich wątków.

---- Dodano 20-01-2009 o godzinie 21:30 ----

Czyli przyznajesz, że temat nie jest nowy. Więc może czas coś z tym zrobić montując jednak temat o który wszyscy prosimy? Czy tak jak w tych wszystkich razach o których mówisz - powiesz "NIE" i zakończysz sprawę?

Kolejny problem takich wątków: uzurpacja hasła "my wszyscy" oraz podsumowanie naszych działań: jak w tych wszystkich razach... powiesz "NIE" i zakończysz sprawę.
Kolego ja wątpię byś znał dobrze choć kilka "razów" by wysnuwać takie wnioski.

#39 arsen

arsen
  • 798 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 20 January 2009 - 22:33

LASERman: bez spinania się proszę ;) Ja z kolei nie rozumiem dlaczego zwykle na konkretne argumenty odwraca się wszystko jak przysłowiowego kota ogonem. Cóż więcej w tym wątku głosu już nie zabiorę, co mogłem to zrobiłem więcej ode mnie nie zależy. Przepraszam za błędną interpretację twojej wcześniejszej wypowiedzi.

#40 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 20 January 2009 - 22:41

Bez względu co będzie pisane, mówione to i tak nie będzie wysluchane. Pozostaje czekać na godny polski odpowiednik myapple. Wtedy myapple bedzie pragnienie.

#41 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 20 January 2009 - 22:41

Napisałem, szkoda tylko że zanim się pojawi we wspomnianym dziale moderator musi go zaakceptować, co to ma być? cenzura w propozycjach usprawnienia forum?

Tak, ponieważ propozycja zanim zostanie poddana pod osąd użytkowników jest analizowana przez moderatorów.
Jeśli uznamy, że sprawa jest warta publicznej dyskusji to akceptujemy wątek i prosimy o zdanie użytkowników.
No i oczywiście nie zapominamy o czepialskich - w końcu to kolejny punkt do krytyki :)

Myślę, że Ty też powinieneś wyzbyć się przeczucia że reszta chce Cię tylko obrzucać błotem.

W żadnym wypadku nie uważam, że reszta chce mnie obrzucać błotem - ale niektórzy chcą :)

Jest po prostu kilka nie do końca wyjaśnionych spraw.

Wszystkie sprawy są wyjaśnione.
A jeśli ktoś czegoś nie rozumie to powtórzę po raz trzeci - przeczytać wątek i regulamin a wszystko stanie się jasne.

Cieszę się że wreszcie taki wątek powstanie. Będzie to napewno bardzo pozytywnie odebrane przez wszystkich forumowiczów.

1. Nie wiadomo czy wątek powstanie
2. Jeśli powstanie to będzie interesował naprawdę garstkę osób, więc nie wszyscy to pozytywie odbiorą.

Wzór jak ma to wyglądać podałem w propozycjach zmian,

Chodzi o "wzór do naśladowania" czyli sprawdzone, poparte dowodami rozwiązanie, które mogłoby w jakikolwiek sposób pomóc w niektórych sytuacjach.

Kilka tajemniczych jest i wyśledzić ich nie potrafię, przykład to powód zbanowania Przemka Pająka.

Każdy ban jest spowodowany złamaniem regulaminu.
Żadna tajemnica.

code, szefie. czy gdzies odniesliscie sie do zarzutow przedstawionych tam?

Nie

chodzi o np. to ze ban jes nakladany kolegialnie. a wg usera nie byl.

Masz dwa wyjścia:
1. Uwierzyć zbanowanemu użytkownikowi, który posiadał więcej niż jedno konto
2. Uwierzyć złemu administratorowi/moderatorowi, który ma jeden cel w życiu - uprzykrzyć życie zwykłemu użytkownikowi.

zamiast odpowiadania urzedniczo radze wsluchac sie w ducha tego co chcial powiedziec user i ew. ustosnkowac sie do zarzutow...

1. Nie czuję potrzeby szarpać się z użytkownikiem, który złamał kilkukrotnie regulamin
2. Nie widzę możliwości komentowania jego zarzutów w miejscu do którego prowadzi link podany na początku tego tematu.

oraz to ze bylo to bez ostrzezenia.
np. screen z wyslanej wiad o ostrzezeniu czy cos.

Wybacz ale nie archiwizujemy wiadomości wysyłanych do użytkowników.

dowiedzenie ze nie jestescie manipulatorami (w co chce wierzyc) wbrew pozorom jest cenne dla uzytkownikow.

Podaj jeden powód dla którego miałbym manipulować?

mam nadzieje ze dojdziemy prawdy

Nie dojdziemy.
Każdy wierzy w to co chce wierzyć.
Jeżeli dla kogoś moje słowo to zbyt mało to temat możemy zakończyć.

Powstanie. Tylko nie możemy odpuścić.

Gdy moderator uzna, że temat został wyczerpany to będzie po temacie.
Chyba nie muszę przypominać co grozi za niestosowanie się do poleceń moderatora ;)

Szkoda tylko jeśli przyjdzie o to aż tak bardzo zabiegać. Powinno to być raczej naturalne: racjonalna potrzeba od ludzi -> normalna reakcja adminów. Jeśli mają rację to co za problem to pokazać? Po co unikać takiego tematu?

Jeśli racjonalną potrzebą ludzi będzie udostępnianie pirackiego oprogramowania to mamy od razu na to zezwolić?
Przykro mi ale nie każdy pomysł zostanie zrealizowany.
Jedyne co mogę obiecać to to, że każdy pomysł zostanie rozpatrzony.

No i teraz zapraszam do dyskusji -> http://www.myapple.p...ch-osobach.html

#42 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 20 January 2009 - 22:47

Bez względu co będzie pisane, mówione to i tak nie będzie wysluchane.

Naprawdę lubisz tracić czas na coś w co nie wierzysz?

Pozostaje czekać na godny polski odpowiednik myapple.

Zdecyduj się. Albo MyApple jest złe i idziesz na inne forum (a tych nie brakuje)
albo MyApple jest dobre i nie ma godnego odpowiednika (to po co marudzisz skoro jest takie dobre)?

Wtedy myapple bedzie pragnienie.

I na to czekasz Ty i kilkanaście innych osób :)

#43 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 20 January 2009 - 23:27

Carpe Diem myapple

---- Dodano 21-01-2009 o godzinie 01:29 ----
Do zamknięcia modki ;)

#44 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 20 January 2009 - 23:41

@soyerski - wspolczuje avataru. @code - w pewien sposob user udowodnil iz manipulowaliscie. nie wierze moze jemu ale wierze screenshotom. a ze nie bylo ostrzezen to nie wiem. ja bym chcial zeby wypowiedzial sie ten co mu te ostrzezenia dal... pls. bo narazie to nie wiadomo o kim mowa.

#45 krisztof

krisztof
  • 213 posts
  • SkądOlsztyn/Warszawa

Posted 21 January 2009 - 00:10

dowodów na to że jest źle/inaczej nie trzeba szukać daleko Pan Piotr Chyliński opisał to na swojej stronieZamiast Think Different, czyli mieć czy być

niestety jeśli chcecie komuś pomóc w jakiejś kwestii, albo po prostu pogadać z kimś o podobnych zainteresowaniach to pozostaje wam to forum jako zło konieczne!

...

jeśli powstanie apple polska i oczywiście forum na oficjalnej stronie polskiego appla, to będę pierwszym który się z tego zakłamanego forum wypisze...

pozdrawiam userów

#46 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 21 January 2009 - 11:47

jeśli powstanie apple polska i oczywiście forum na oficjalnej stronie polskiego appla, to będę pierwszym który się z tego zakłamanego forum wypisze...

I kto tu jest zakłamany?

#47 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 January 2009 - 11:50

Dziwne że zawsze najwięcej do powiedzenia mają najmłodsi stażem...

Bo ja na ten przykład mam dość upomnień, ostrzeżeń i innych cyrków. Na dodatek, takie tematy są szybko zamykane. Prawda jest taka, że administracja tego forum jest niekonsekwentna, czasami niechlujna i są osoby lubiące pokazać swoją wyższość nad innymi. To nie podlega dyskusji.
Code, Twoje krótkie i niestety nie na temat odpowiedzi już na pierwszych stronach, świadczą o tym, że administracja zawsze wie lepiej. Jest tutaj oczywiście grono ludzi do których nie mam zastrzeżeń (np. Suave), ale jest ok 3,4 adminów, którzy są, choć chyba tylko z uwagi na układ. Dostrzegalny jest też pewien podział - administracja ma jakiś niesmak do administracji macPLUG, a szkoda, może powinniście sobie ręce podać...

#48 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 21 January 2009 - 12:04

Bo ja na ten przykład mam dość upomnień, ostrzeżeń i innych cyrków.

Upomnienia i ostrzeżenia są po to aby użytkownikowi zwrócić uwagę na to co robi źle.
Dając takie upomnienie liczymy na współpracę i zrozumienie.

Na dodatek, takie tematy są szybko zamykane.

To kiedy temat zostanie zamknięty zależy tylko i wyłącznie od osób wypowiadających się w danym temacie.

Prawda jest taka, że administracja tego forum jest niekonsekwentna, czasami niechlujna i są osoby lubiące pokazać swoją wyższość nad innymi. To nie podlega dyskusji.

Nikt nie jest idealny, staramy się wykonywać swoje obowiązki jak najlepiej.
Jesteśmy otwarci na pomoc, skład moderatorów nie jest sztywny, jedni przychodzą inni odchodzą, każdy z nas poświęca swój czas po to abyście mogli sobie w spokoju dyskutować.

Code, Twoje krótkie i niestety nie na temat odpowiedzi już na pierwszych stronach, świadczą o tym, że administracja zawsze wie lepiej.

Gdyby tak było to ten wątek już dawno wylądowałby w koszu.
Jednak liczę na to, że może coś z tego wyjdzie.

Jest tutaj oczywiście grono ludzi do których nie mam zastrzeżeń (np. Suave), ale jest ok 3,4 adminów, którzy są, choć chyba tylko z uwagi na układ.

Nie wiem kogo masz na myśli mówiąc, że jest adminem ze względu na układ.
Każdy z nas ma jakieś zadania. Nie koniecznie widoczne dla użytkownika.

Dostrzegalny jest też pewien podział - administracja ma jakiś niesmak do administracji macPLUG, a szkoda, może powinniście sobie ręce podać...

A konkretniej?
Kto do kogo ma niesmak?

#49 ihow

ihow
  • 187 posts
  • SkądWarszawka

Posted 21 January 2009 - 12:42

Stoję i przygldam się temu z boku.
Jednak pewne rzeczy są jak na dłoni.

ExW opowiada o MyApple

Kurde, w sumie nie wiem czy to tylko frustracja tego gościa czy celowa niechęć do przyznania komuś racji i przyznania się do błędu.. Co o tym myślicie?

Przecież widać gołym okiem, że to jakiś sfrustrowany człek.

W dodatku informacja umieszczona na blogu osoby (Heidi, Piotr Chyliński), która jawnie atakuje myapple przy każdej możliwej sytuacji (szczegóły oczywiście na wyżej wspomnianym blogu)

dowodów na to że jest źle/inaczej nie trzeba szukać daleko Pan Piotr Chyliński opisał to na swojej stronieZamiast Think Different, czyli mieć czy być

Znowu ten sam blog :)
W dodatku wpis sprzed wielu miesięcy i to co tam jest opisane nawet jeśli było w jakimś ułamku prawdą, dziś może nią nie być.

niestety jeśli chcecie komuś pomóc w jakiejś kwestii, albo po prostu pogadać z kimś o podobnych zainteresowaniach to pozostaje wam to forum jako zło konieczne!

Jestem na tym forum naprawdę bardzo długo (dłużej niż większość z Was) i naprawdę nie odczułem tego zła :)
Możecie powiedzieć, że mało się wypowiadam i moje zdanie jest tutaj nieobiektywne ale jako obserwator byłem świadkiem wsztstkich wojenek rozpętywanych przez różnych typków.

To code już odpowiednio skomentował, bo czymże jest twoje zachowanie jak nie najbardziej zakłamanym z jakim się tutaj spotkałem od prawie 4 lat :)

#50 iPaweł

iPaweł
  • 811 posts
  • SkądПри́п'ять

Posted 21 January 2009 - 15:00

O boże ale pitolenie.... moim zdaniem działa wszystko jak najbardziej ok :) No ale polak to nie polak jak sobie nie ponarzeka :) ahh te wasze teorie spiskowe :) w sumie żadne konkretne oskarżenia nie padły i pewnie się nie doczekam.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users