FAQ iPhone 3G, czyli jak zdjąć SIM-locka i co jest do tego potrzebne
Napisano 02 stycznia 2009 - 00:16
Napisano 02 stycznia 2009 - 00:20
ja do tej pory na wyjazdy zabierałem e51 bo nie chciałem ryzykować pozostania bez łącznosci z bazą poza PL a jak zrobisz testy to podziel sie z nami bo jestem mocno ciekawy z racji pracy i wielu podróżyXor drogi kolego pisze do Ciebie z iphone (sieć plus) i przepraszam ze tak długo bo jeszcze w między czasie musiałem odebrać tel , na weeken jadę za granicę więc i dla Ciebie sprawdzę czy działa roaming .
Napisano 02 stycznia 2009 - 00:23
iphone 3G 16GB Era, karta sim PLAY 8 pinowa
skorzystalem ze sposobu forumowicza bijek:
"Witam. Mi w końcu po kilku godzinach i wielu różnych kombinacjach zadziałało coś takiego - kilka różnych sposobów złożyłem do kupy jeden, a mianowicie:
- wkładamy kartę operatora, na którego mamy locka,
- w ustawieniach otwieramy listę sieci i wybieramy operatora, na którego ma działać iPhone (w moim przypadku dla Play - Plus),
- jak iPhone zgubi zasięg wkładamy kartę, która ma działać w iPhonie,
- w Bossprefs wyłączamy wszystkie usługi i restartujemy (z poziomu Bossprefs) iPhone,
- jak się uruchomi, to robimy dalej wg instrukcji devteam - po minucie od lockscreena wyciągamy i wkładamy ponownie kartę i działa,
- teraz już za każdym razem, jeśli mamy restartować iPhone, robimy to za pomocą Bossprefs i po minucie wyciągamy i wkładamy kartę. Nie wchodzimy już do wyboru sieci w ustawieniach, żeby nie przełączyło się coś na automatyczne wyszukiwanie.
I tyle - u mnie działa (iPhone 8GB z Ery z kartą Play)."
probowalem kilka razy ale co istotne u mnie dziala tylko wtedy kiedy po wlozeniu karty Play URUCHAMIAM 3G! - kiedy wylaczam 3G przestaje dzialac, kiedy wlaczam 3G dziala - tak jakby byl problem korzystania z plusa - jest to o tyle ciekawe ze w miejscu w ktorym mieszkam mam praktycznie znikomy zasieg 3G playa, ilosc kresek wskazuje na dobry zasieg. moze zrobie dzis albo jutro wyprawe w teren w miejsca gdzie na 100% nie ma zasiegu 3G playa i zobacze czy bedzie smigac.
Napisano 02 stycznia 2009 - 00:32

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:46
Napisano 02 stycznia 2009 - 00:47
karta playa 6 pinowa ma szesc stykow, czyli ten zloty obszar jest podzielony 6 glownych sektorow (oprocz nich sa jeszcze dwa male szerokosci jakiegos 1mm).
reasumujac obszar stykow na kartach osmiopinowych jest wiekrzy (zajmuje prawie cala szerokosc karty) na kartach 6 pinowych obszar sttykow jest wezszy i po tej stronie karty na ktorej jest sciecie pozostajekilkumilimetrowy margines (ok 4 mm) do krawedzi.
Play ma 3 rodzaje kart (bylo gdzies o tym na tym forum) 2 8 pinowe i jedna 6 pinowa (chyba ze cos sie zmienilo). np. jedne karty nie dzialaja w sony-ericsonach i toschibach a inne dzialaja. z nakladkami tez dzialal okreslony rodzaj kart (to tez jest na forum myapple przy okazji nakladek)

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:47

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:54
dzięki może wkrótce sprawdze jak sprawuje sie w Itali i Austriina podkładce roaming działał w krajach:
anglia
francja
belgia
holandia
niemcy
ukraina
na oszcznym śniegu nie działa roaming - dlatego nie zadziała zadna sieć roamingowa z innym kodem simlocka - taka jak PLAY. 36i6 oraz heyah to nie są sieci roamingowe, nie mają włąsnego kodu simlocka, włąsnego kodu operatora, włąsnej sieci. to poprostu inna nazwa na nową taryfę plusa i ery i tyle.
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:00
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:03
Też tego nie wiem.
Jak kupie iPhona z allegro, to mam zrobić tak jak pisze Beerfield??
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:07
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:08
takPanowie,
Dla podsumowania jeżeli można:
1. Muszę zupgrade'ować soft na iP3G poprzez iTunes do wersji 2.2
2. Następnie za pomocą QuickPWN zrobić Jailbreak
3. W Cydii ściągnąć paczkę z Yellowsnow.
4. Dalej według instrukcji...
Czy tak?
Dzięki za pomoc
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:11

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:12

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:13

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:14
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:19
włączasz tryb samolotowy i możesz bez problemu korzystać i synchronizować IP z ITunesdomag:
na podkłądce pod sima nie ma tej opcji. nie ma jej również jeśłi nie masz zdjętego sima a karte innego operatora.
boken:
zgadza sie
i jeszcze jedna informacja, rzuciłem się na ten zółty śnieg bo na podkłądce nie mogłem zsynchronizowac kontaktów, wogóle nie działa itunes na podkładkach.
co do samych kontaktów to kupiłem sobie starter orange za 5 zł przegrałem przystkie kontakty z noki na tą kartę a następnie skopiowałem do IP
ew za pomocą Outlooka może bez problemu sobie dogrywać kontakty do IP z podkładką
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:21
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:34
W końcu przejrzałem sobie kod źródłowy yellowsn0w i zauważyłem że jest opcja "alternate method"
czyli -a.
pobrałem przez cydię mobileterminal.
potem w terminalu przeszedłem na roota (su , hasło: alpine), napisałem:
nano /System/Library/LaunchDaemons/org.iphone-dev.yellowsn0w.plist
w edytorze nano dodałem-a po/usr/bin/yellowsn0w
zapisałem to przez ctrl+x
zrobiłem restart iphone, potem po minucie wyjąłem kartę i wsadziłem znowu i zadziałało od razu.
podpowiedź: control w terminalu robi się wykonując placem gest "w dół i potem w prawo".
hasło roota do iphone to: alpine
Adomas,
dzięki za wskazówki. Możesz tylko jaśniej opisać co to jest to "edytor nano"?
A najlepiej jakbyś wkopiował gotowy plik ze zmianami do posta jako załącznik. Da radę tak zrobić?
dzięki za pomoc
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:39
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:42
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:52
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:52
Napisano 02 stycznia 2009 - 01:53
Plik masz w załączniku. Wypakuj go i za pomocą najlepiej programu iPhoneBrowser wklej plik do katalogu /System/Library/LaunchDaemons .
Pozdrawiam
djseban,
jeszcze krótkie pytanie - jak chcę wkopiować plik do tego folderu to wyskakuje mi komunikat, że nie mam odpowiednich "write privilages".
Jak to zmienić?
Napisano 02 stycznia 2009 - 02:15
adomas wielkie dziekiZrobiłem update iphone do wersji 2.2 przez iTunes. Potem zrobiłem QuickPwn.
Potem przez Cydię zainstalowałem yellowsn0w.
Przez 5 godzin męczyłem się*różnymi kombinacjami i nic nie działało.
W końcu przejrzałem sobie kod źródłowy yellowsn0w i zauważyłem że jest opcja "alternate method"
czyli -a.
pobrałem przez cydię mobileterminal.
potem w terminalu przeszedłem na roota (su , hasło: alpine), napisałem:
nano /System/Library/LaunchDaemons/org.iphone-dev.yellowsn0w.plist
w edytorze nano dodałem-a po/usr/bin/yellowsn0w
zapisałem to przez ctrl+x
zrobiłem restart iphone, potem po minucie wyjąłem kartę i wsadziłem znowu i zadziałało od razu.
podpowiedź: control w terminalu robi się wykonując placem gest "w dół i potem w prawo".
hasło roota do iphone to: alpine
zrobilem tak jak to opisywales , zaczela mi dzialac angielska " 3 " moge odbierac jak i wykonywac polaczenia oraz smski , iP mam w O2-UK , jeszcze raz dzieki ,
Pozdrawiam
Dodam ze na sniegu roaming smiga bardzo dobrze w HEYAH , sprawdzone
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych