Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FAQ iPhone 3G, czyli jak zdjąć SIM-locka i co jest do tego potrzebne

• Zamknięty Temat jest zamknięty
671 odpowiedzi w tym temacie

#301 yakoyako

yakoyako
  • 39 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:16

Xor drogi kolego pisze do Ciebie z iphone (sieć plus) i przepraszam ze tak długo bo jeszcze w między czasie musiałem odebrać tel , na weeken jadę za granicę więc i dla Ciebie sprawdzę czy działa roaming .

#302 PiotrekXXX

PiotrekXXX
  • 336 postów
  • SkądEU

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:20

Xor drogi kolego pisze do Ciebie z iphone (sieć plus) i przepraszam ze tak długo bo jeszcze w między czasie musiałem odebrać tel , na weeken jadę za granicę więc i dla Ciebie sprawdzę czy działa roaming .

ja do tej pory na wyjazdy zabierałem e51 bo nie chciałem ryzykować pozostania bez łącznosci z bazą poza PL a jak zrobisz testy to podziel sie z nami bo jestem mocno ciekawy z racji pracy i wielu podróży

#303 haltia

haltia
  • 8 postów
  • SkądKalisz, Kalisz, Poland, Poland

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:23

po wielu godzinach walki zadzialalo mi... ufff
iphone 3G 16GB Era, karta sim PLAY 8 pinowa

skorzystalem ze sposobu forumowicza bijek:
"Witam. Mi w końcu po kilku godzinach i wielu różnych kombinacjach zadziałało coś takiego - kilka różnych sposobów złożyłem do kupy jeden, a mianowicie:
- wkładamy kartę operatora, na którego mamy locka,
- w ustawieniach otwieramy listę sieci i wybieramy operatora, na którego ma działać iPhone (w moim przypadku dla Play - Plus),
- jak iPhone zgubi zasięg wkładamy kartę, która ma działać w iPhonie,
- w Bossprefs wyłączamy wszystkie usługi i restartujemy (z poziomu Bossprefs) iPhone,
- jak się uruchomi, to robimy dalej wg instrukcji devteam - po minucie od lockscreena wyciągamy i wkładamy ponownie kartę i działa,
- teraz już za każdym razem, jeśli mamy restartować iPhone, robimy to za pomocą Bossprefs i po minucie wyciągamy i wkładamy kartę. Nie wchodzimy już do wyboru sieci w ustawieniach, żeby nie przełączyło się coś na automatyczne wyszukiwanie.
I tyle - u mnie działa (iPhone 8GB z Ery z kartą Play)."

probowalem kilka razy ale co istotne u mnie dziala tylko wtedy kiedy po wlozeniu karty Play URUCHAMIAM 3G! - kiedy wylaczam 3G przestaje dzialac, kiedy wlaczam 3G dziala - tak jakby byl problem korzystania z plusa - jest to o tyle ciekawe ze w miejscu w ktorym mieszkam mam praktycznie znikomy zasieg 3G playa, ilosc kresek wskazuje na dobry zasieg. moze zrobie dzis albo jutro wyprawe w teren w miejsca gdzie na 100% nie ma zasiegu 3G playa i zobacze czy bedzie smigac.

#304 syndrom18

syndrom18
  • 633 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:32

oo czekam na wiadomosci ;) sam mam play'a - a i jak rozpoznac ile ma pinów karta sim?

#305 Xor

Xor
  • 21 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:46

na podkładce roaming działał w krajach: anglia francja belgia holandia niemcy ukraina na oszcznym śniegu nie działa roaming - dlatego nie zadziała zadna sieć roamingowa z innym kodem simlocka - taka jak PLAY. 36i6 oraz heyah to nie są sieci roamingowe, nie mają włąsnego kodu simlocka, włąsnego kodu operatora, włąsnej sieci. to poprostu inna nazwa na nową taryfę plusa i ery i tyle.

#306 haltia

haltia
  • 8 postów
  • SkądKalisz, Kalisz, Poland, Poland

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:47

nie wiem na ile jest to istotna jest liczba pinow, w wypadku nakladek jest istotna i w wypadku innych telefonow. liczba pinow to liczba stykow, wiekrzosc kart play ama osiem stykow (pinow) czyli ten zloty obszar ktory dotyka stykow w telefonie jest podzielony na osiem czesci (sektorow), ma jeszcze po bokach szesc malutkich paskow (szerokosc ponizej 1 mm - ale sa one nie istotne).
karta playa 6 pinowa ma szesc stykow, czyli ten zloty obszar jest podzielony 6 glownych sektorow (oprocz nich sa jeszcze dwa male szerokosci jakiegos 1mm).
reasumujac obszar stykow na kartach osmiopinowych jest wiekrzy (zajmuje prawie cala szerokosc karty) na kartach 6 pinowych obszar sttykow jest wezszy i po tej stronie karty na ktorej jest sciecie pozostajekilkumilimetrowy margines (ok 4 mm) do krawedzi.
Play ma 3 rodzaje kart (bylo gdzies o tym na tym forum) 2 8 pinowe i jedna 6 pinowa (chyba ze cos sie zmienilo). np. jedne karty nie dzialaja w sony-ericsonach i toschibach a inne dzialaja. z nakladkami tez dzialal okreslony rodzaj kart (to tez jest na forum myapple przy okazji nakladek)
Dołączona grafika sory za jakosc (tak na szybko) - jakkolwiek roznice widac wyraznie

#307 Beerfield

Beerfield
  • 45 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:47

Panowie, Dla podsumowania jeżeli można: 1. Muszę zupgrade'ować soft na iP3G poprzez iTunes do wersji 2.2 2. Następnie za pomocą QuickPWN zrobić Jailbreak 3. W Cydii ściągnąć paczkę z Yellowsnow. 4. Dalej według instrukcji... Czy tak? Dzięki za pomoc :)

#308 PiotrekXXX

PiotrekXXX
  • 336 postów
  • SkądEU

Napisano 02 stycznia 2009 - 00:54

na podkładce roaming działał w krajach:

anglia
francja
belgia
holandia
niemcy
ukraina

na oszcznym śniegu nie działa roaming - dlatego nie zadziała zadna sieć roamingowa z innym kodem simlocka - taka jak PLAY. 36i6 oraz heyah to nie są sieci roamingowe, nie mają włąsnego kodu simlocka, włąsnego kodu operatora, włąsnej sieci. to poprostu inna nazwa na nową taryfę plusa i ery i tyle.

dzięki może wkrótce sprawdze jak sprawuje sie w Itali i Austrii

#309 domag

domag
  • 6 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:00

Witam wszystkich. Moze to troche glupie ale gdzie w zakladkach jest mozliwosc wyboru sieci? W ustawieniach/telefon nie mam nic takiego.

#310 Boken

Boken
  • 138 postów
  • SkądŁowicz

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:03

Prosze was odpowiedzcie na pytanie Beerfield'a.
Też tego nie wiem.

Jak kupie iPhona z allegro, to mam zrobić tak jak pisze Beerfield??

#311 Xor

Xor
  • 21 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:07

domag: na podkłądce pod sima nie ma tej opcji. nie ma jej również jeśłi nie masz zdjętego sima a karte innego operatora. boken: zgadza sie i jeszcze jedna informacja, rzuciłem się na ten zółty śnieg bo na podkłądce nie mogłem zsynchronizowac kontaktów, wogóle nie działa itunes na podkładkach.

#312 sercio4

sercio4
  • 50 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:08

Panowie,

Dla podsumowania jeżeli można:

1. Muszę zupgrade'ować soft na iP3G poprzez iTunes do wersji 2.2
2. Następnie za pomocą QuickPWN zrobić Jailbreak
3. W Cydii ściągnąć paczkę z Yellowsnow.
4. Dalej według instrukcji...

Czy tak?

Dzięki za pomoc :)

tak

#313 yakoyako

yakoyako
  • 39 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:11

tak . Natomiast 4. to najlepiej czytaj instrukcje dev teamu ... takie pytanie chce zobaczyc ile zjada zasobow moj yellowsn0w ale pod terminalem nie dziala top a ps aux nie moge zrozumiec :l > juz sprawdzilem ps aux , trzeba bylo zminic czcionke na mniesza :P

#314 Beerfield

Beerfield
  • 45 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:12

Dzięki! :) Pozdrawiam!

#315 m_at_i

m_at_i
  • 1 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:13

Wiele prób robiłem i nic z tego. Zrobiłem reseta BOSSPREFS i nadal nic, odłożyłem telefon na bok i po 5-10min patrze a tam ful zasięg na plusa. Dosłownie magia żółtego śniegu :D

#316 adomas

adomas
  • 6 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:14

Udało mi się, opiszę jak Zrobiłem update iphone do wersji 2.2 przez iTunes. Potem zrobiłem QuickPwn. Potem przez Cydię zainstalowałem yellowsn0w. Przez 5 godzin męczyłem się*różnymi kombinacjami i nic nie działało. W końcu przejrzałem sobie kod źródłowy yellowsn0w i zauważyłem że jest opcja "alternate method" czyli -a. pobrałem przez cydię mobileterminal. potem w terminalu przeszedłem na roota (su , hasło: alpine), napisałem: nano /System/Library/LaunchDaemons/org.iphone-dev.yellowsn0w.plist w edytorze nano dodałem -a po /usr/bin/yellowsn0w zapisałem to przez ctrl+x zrobiłem restart iphone, potem po minucie wyjąłem kartę i wsadziłem znowu i zadziałało od razu. podpowiedź: control w terminalu robi się wykonując placem gest "w dół i potem w prawo". hasło roota do iphone to: alpine

#317 PiotrekXXX

PiotrekXXX
  • 336 postów
  • SkądEU

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:19

domag:
na podkłądce pod sima nie ma tej opcji. nie ma jej również jeśłi nie masz zdjętego sima a karte innego operatora.

boken:
zgadza sie

i jeszcze jedna informacja, rzuciłem się na ten zółty śnieg bo na podkłądce nie mogłem zsynchronizowac kontaktów, wogóle nie działa itunes na podkładkach.

włączasz tryb samolotowy i możesz bez problemu korzystać i synchronizować IP z ITunes
co do samych kontaktów to kupiłem sobie starter orange za 5 zł przegrałem przystkie kontakty z noki na tą kartę a następnie skopiowałem do IP
ew za pomocą Outlooka może bez problemu sobie dogrywać kontakty do IP z podkładką

#318 xsherlock

xsherlock
  • 5 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:21

do kolegow ktorym dziala: czy snieg loguje wam cos do /var/logs/yellowsn0w.stderr lub yellowsn0w.stdout bo mi zupelnie nic i nie wiem czy moze to jest jakis punkt zaczepienia?

#319 psosni

psosni
  • 44 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:34

W końcu przejrzałem sobie kod źródłowy yellowsn0w i zauważyłem że jest opcja "alternate method"
czyli -a.
pobrałem przez cydię mobileterminal.

potem w terminalu przeszedłem na roota (su , hasło: alpine), napisałem:
nano /System/Library/LaunchDaemons/org.iphone-dev.yellowsn0w.plist

w edytorze nano dodałem -a po /usr/bin/yellowsn0w

zapisałem to przez ctrl+x

zrobiłem restart iphone, potem po minucie wyjąłem kartę i wsadziłem znowu i zadziałało od razu.

podpowiedź: control w terminalu robi się wykonując placem gest "w dół i potem w prawo".
hasło roota do iphone to: alpine

Adomas,

dzięki za wskazówki. Możesz tylko jaśniej opisać co to jest to "edytor nano"?

A najlepiej jakbyś wkopiował gotowy plik ze zmianami do posta jako załącznik. Da radę tak zrobić?

dzięki za pomoc

#320 djseban

djseban
  • 36 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:39

Plik masz w załączniku. Wypakuj go i za pomocą najlepiej programu iPhoneBrowser wklej plik do katalogu /System/Library/LaunchDaemons . Pozdrawiam

#321 psosni

psosni
  • 44 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:42

Dzięki bardzo!!!!

#322 Xor

Xor
  • 21 postów

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:52

adomas: jaką masz karte sim i w jakiej sieci ? jakie miałeś wczesniej problemy? brak usług / błąd sim-nieprawidłowy sim / tylko odbieranie ?

#323 djseban

djseban
  • 36 postów
  • SkądBełchatów, PL

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:52

Tak z czystej ciekawości, działa to tobie? Mnie akurat ta metoda nie zadziałała na karcie Play'a. @psosni down: niestety niewiem. U mnie wgrało się bez problemu, jednakże metoda nie zadziałała ;p. Pozdrawiam

#324 psosni

psosni
  • 44 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 stycznia 2009 - 01:53

Plik masz w załączniku. Wypakuj go i za pomocą najlepiej programu iPhoneBrowser wklej plik do katalogu /System/Library/LaunchDaemons .

Pozdrawiam

djseban,

jeszcze krótkie pytanie - jak chcę wkopiować plik do tego folderu to wyskakuje mi komunikat, że nie mam odpowiednich "write privilages".

Jak to zmienić?

#325 sebalysy81

sebalysy81
  • 2 postów
  • SkądGrimsby UK

Napisano 02 stycznia 2009 - 02:15

Zrobiłem update iphone do wersji 2.2 przez iTunes. Potem zrobiłem QuickPwn.
Potem przez Cydię zainstalowałem yellowsn0w.
Przez 5 godzin męczyłem się*różnymi kombinacjami i nic nie działało.

W końcu przejrzałem sobie kod źródłowy yellowsn0w i zauważyłem że jest opcja "alternate method"
czyli -a.
pobrałem przez cydię mobileterminal.

potem w terminalu przeszedłem na roota (su , hasło: alpine), napisałem:
nano /System/Library/LaunchDaemons/org.iphone-dev.yellowsn0w.plist

w edytorze nano dodałem -a po /usr/bin/yellowsn0w

zapisałem to przez ctrl+x

zrobiłem restart iphone, potem po minucie wyjąłem kartę i wsadziłem znowu i zadziałało od razu.

podpowiedź: control w terminalu robi się wykonując placem gest "w dół i potem w prawo".
hasło roota do iphone to: alpine

adomas wielkie dzieki
zrobilem tak jak to opisywales , zaczela mi dzialac angielska " 3 " moge odbierac jak i wykonywac polaczenia oraz smski , iP mam w O2-UK , jeszcze raz dzieki ,

Pozdrawiam

Dodam ze na sniegu roaming smiga bardzo dobrze w HEYAH , sprawdzone

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych