Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

ogolenie programowanie !projekt!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#26 Monk

Monk
  • 354 postów
  • SkądWrocław / Gliwice / Przemyśl

Napisano 19 sierpnia 2006 - 02:00

- C jest bardziej surowa i okrojana wersja C++

Jeżeli już to C++ jest następcą C, miał się nazywać D ale twórcy zrobili taki mały dowcip.

- w C zeby operowac napisami trzeba tworzyc tablice znakow w C++ wystarczy typ string

Dzięki temu wiesz co robisz, tu chodzi o to żebyś wiedział ile wykorzystujesz biednej małej pamieci, zebyś miał pojęcie z czego korzystasz, żebyś mógł bez zbednych udziwnień korzystać z ciągów znaków jak z tablic którymi są!
Po co korzysać z czegoś co wymyślił jakiś inny osobnik!

- C korzysta jedynie z tablic ma malo wydajne "zbiorniki" danych

No daj spokój!!!

- C generyzuje uniwersalny wskaznik pamieci i preprocesora w C++ jest w dyspozyji programowanie obiektowe i wzorcowe(ktore jest mniej narazone na bledy)

Aaaa...!

- C++ umozliwia bezpieczniejsze programowanie poprzez narzucami systemu typow (bardziej formalne programowanie) C jest niebezpiecznie podtym wzgledem

Aaaa...!

- C++ mozliwosc tworzenie wygodnych i bezpiecznych interfejsow

Jezu z jakiego ty środowiska kozystałeś....z Visuala???

- C++ jest czytelniejszy i wygodniejszy do C

Aaaa...!

- C++ jest i bedzie mniej skomplikowanym jezykiem wyzszegi rzedy nawet od dynamicznie rozwijajacej sie javy (chyba ze chodzi o stopien skompliowania to naprawde java przegania C++)

Jest język maszynowy, później Assembler a te "nad nimi" to języki wyszego rzędu!!!
To nie jest jakiś Top 10!!!

- C do operowamia technikami wyjscia i wejscia (napisami) potrzebujemy zdolnosci poprawnego poslugiwania sie wskaznikami oraz obiektami dynamicznymi po co ...

Tu akurat są dwie sprawy...
Nie potrzeba! A wskaźniki i obiekty są najwarzniejszymi rzeczami na świecie!!!
(no może poza miłością, przyjaźnią i TLENEM )

- C++ to lepsza wersja c :)

Jest lepsza jak się uzywa jej z głową.

A teraz mam do ciebie wielką prośbę, właściwie błagam cię naucz się C.
(albo odpuść sobie C++ i spróbuj z basikiem albo delphi)

Przepraszam za ten post ale drogi Kolego zgwałciłeś nim wszystko to w co wierze!

#27 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 19 sierpnia 2006 - 08:28

necon - a jestes pewien, ze twoje programy pisane sa w c++? wielu ludzi mysli, ze pisze w c++ a tak naprawde pisza w koslawym c pomieszanym z c++. i bez obrazy, ale malo wiesz o c...

#28 necon

necon
  • 30 postów

Napisano 19 sierpnia 2006 - 10:29

pytanie do monk na poczatku przepraszam cie ze skrzywdzilem twoje uczucia w stosunku do c ale czy kiedy kolwiek przeczytales jakas ksiazke do asmblera ? taka mowsza np: Zrozumieć asembler, Duntemann Jeff (naprawde polecam )wyrazie napisane jest tam ze niema tylko dwuch katergorii jezykow niski i wysoki rozdzielili go wedlug co najmniej 3 niski asm cobol i maszynowy srednie czyli c basic i wysokie jak C++ i java a niewadomo czy w przyszlosci nie bedzie 4 kategorii nie nazwali go D bo jako jedyny jezyk w czasach kiedy go tworzono zakladal on nozliwosc inkrementacjii(X++) i dekrementacji (X--) niebyl to zart tylko wyszczegolnienie pewnej bardzo przydatnej mozeliwosci prawda pamiec jest wazna ale zaawansowych urzytkownikow tak samo jak predkosc wykonywania programu zastanow sie czy dla chlopaka z 2 gimnozjum jest to tak naprawde najwazniejsze czy poprostu chce sie troche znac na programowaniu aby moc sie pochwalic przed kolegami i nauczycielami. dla zaawansowanego programist c bardzo sie przydaje bedzie mogl w nim programowac moze nawet wydajniej. niewiem bo przeczytalem kiedys tylko jego podstawy ale co zdarzylem zaobserwowac to napisalem moze sie myle nikt niejest nieomylny ale wescie pod uwage to ze C++jest bardziej zaawansowany i umozeliwia kozystanie z skrybtow z C bez probremu a czy jest na odwrod ?? a czy czasem nie trzeba przypisywac znakow do wskaznikow a co do wskaznikow i obiektow przyznaj ze nie musza by wyrazne i oczywiste dla wszystkich prawda. ktos moze chce tylko sprobowa i po miesiacu juz niebedzie chcial programowac. i odczuwam ze ponuje tu dziwna atmosnera podporzatkowania jakiemus torowi (C najlepsze jest i barsta). teraz cos do krzysztofa-n wiez co to sa algorytmy z toku twojego rozumowania powinnysmy wyrozniac algorytmy asm, C , C++, javy, basic, czy delphi a czy tak sie czy w kazdym jezyku niemazna urzywac algorytmu. jezeli nie to poczytaj o algorytmach, do k. mam kuzyna ktory 2 lata temu konczyl w szczecine na politechnice wydzial elektroniki i nieprzypomina sobie ze by na jakich kolwiek zaleciach z automatyki i robotyki kiedy kolwiek programowal cos w C raczej w cobol i C++ czasami w asm ale w c rzadko teraz pracuje jako inzynier zabezpieczen bankowych i jest zadowolony z tego. a i jeszcze devilia C++ to w 70% C wiec oco chodzi

#29 quaint

quaint
  • 250 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 19 sierpnia 2006 - 10:46

mam kuzyna ktory 2 lata temu konczyl w szczecine na politechnice wydzial elektroniki i nieprzypomina sobie ze by na jakich kolwiek zaleciach z automatyki i robotyki kiedy kolwiek programowal cos w C raczej w cobol i C++ czasami w asm ale w c rzadko teraz pracuje jako inzynier zabezpieczen bankowych i jest zadowolony z tego.

ja studiuje elektronike w koszalinie i na zajeciach tez nie pisalismy nic w c pod mikrokontrolery, tylko w asmie, ale prace dyplomowa robie na atmega i nie wyobrazam sobie programowac ja w niczym innym niz w c. nie slyszalem tez zeby ktos programowal mikrokontrolery w c++, choc pewnie mozna bo kompilator to zwykle gcc.

#30 necon

necon
  • 30 postów

Napisano 19 sierpnia 2006 - 10:49

nie mikrokontrolery tylko intrukcje wynikowe czy jakos tak tak mi to kuzyn tlumaczyl

#31 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 19 sierpnia 2006 - 11:04

necon skoncz bo sie osmieszasz.

#32 necon

necon
  • 30 postów

Napisano 19 sierpnia 2006 - 11:18

tak dlaczego ??

#33 k.

k.
  • 74 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 sierpnia 2006 - 12:44

do k. mam kuzyna ktory 2 lata temu konczyl w szczecine na politechnice wydzial elektroniki i nieprzypomina sobie ze by na jakich kolwiek zaleciach z automatyki i robotyki kiedy kolwiek programowal cos w C raczej w cobol i C++ czasami w asm ale w c rzadko teraz pracuje jako inzynier zabezpieczen bankowych i jest zadowolony z tego.

studiuje na wydziale elektroniki - politech. gdanska i prawde mowiac bez znajomosci C nie wyobrazam sobie realizacji wiekszosci projektow. w sumie malo obchodzi mnie czy twoj kuzyn jest zadowolony z bycia ochrozniarzem softu w banku - automatyka i robototyka obecnie tworza rozbudowane systemy mikroprocesorowe, do oprogramowywania uzywa sie asm, C ( http://sdcc.sourceforge.net/ lub IDE Keil sa tez jezyki drabinkowe..) i bez znajomosci tych jezykow, trudno wzbudzic zainteresowanie pracydowacy w branzy elektoniczno-informatycznej. Duze korporacje robia testy ze znajomosci jezykow programownia, glownie jezyk C, wychodzac z zalozenia ze jesli znasz go dobrze, reszty nauczysz sie bez wiekszych problemow.

#34 necon

necon
  • 30 postów

Napisano 19 sierpnia 2006 - 13:50

niejest ochroniazem soft tylko inzynierem zabezpieczeni bankowych a doklaniej alarmow i zabezpieczen skarbcow :) a tak na marginesie to chyba wygdzial elektroniki nie zajmuje sie projetkowaniem firewalli ? wydaje mi sie ze to jest dzialka informatykow

#35 k.

k.
  • 74 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 sierpnia 2006 - 14:04

a tak na marginesie to chyba wygdzial elektroniki nie zajmuje sie projetkowaniem firewalli ? wydaje mi sie ze to jest dzialka informatykow

wydzial elektroniki, telekomunikacji i informatyki (www.eti.pg.gda.pl) - ziom podpisz sobie zeszyty bo gimnazuj jakos niebawem startuje;)

#36 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 19 sierpnia 2006 - 16:20

necon? juz wiesz, ze sie osmieszasz?

#37 ramires

ramires
  • 205 postów
  • SkądGliwice

Napisano 21 sierpnia 2006 - 23:20

necon? Zastanawiam się, dlaczego "ponoć" człowiek o zdolności pojmowania szutki programowania nie zna podstaw polskiej ortografii. Inna sprawa, że będąc tak obeznanym z językami programowania nie potrafisz używać sprawdzania pisowni, nawet jeśli jesteś dyslektykiem.

#38 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 22 sierpnia 2006 - 08:16

a u mnie sie nie da bo zainstalowawalem cocoAspell i zle bylo cos to chcialem jeszcze raz wczesniej niby tamtego wynstalowalem i teraz sie nie da nic juz bo jak chce zainstalowac to pokazuje ze oprogramowanie jest juz zainstalowane. I teraz nie mam sprawdzania pisowni:(

#39 necon

necon
  • 30 postów

Napisano 22 sierpnia 2006 - 11:07

mam pytanie czy to jest konkurs poprawnej polszczyzny czy forum programistyczne ?? a dylektykiem jestem :) i sie tego nie wstydze :)

#40 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 22 sierpnia 2006 - 11:17

nad dysleksja mozna pracowac. moja mama (polonistka) prowadzi warsztaty dla dyslektykow i dysgrafow. po paru miesiacach (latach) pisza lepiej niz normalni...

#41 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 22 sierpnia 2006 - 11:21

Sprawa jest dziwna, bo jak potrafisz zapamiętać tyle niuansów z języka programowania, to tak trudno zapamiętać kilka zasad z języka rodzimego? ;)

#42 mruczek

mruczek
  • 200 postów
  • SkądSosnowiec Tychy

Napisano 22 sierpnia 2006 - 11:25

Nie chcę tutaj wyść na jakiegoś dziwaka, ale uważam, że pewne osoby udzielające się w tym temacie powinny najpierw opanować składnię języka polskiego, a dopiero potem myśleć o programowaniu. Nie chcę się czepiać stosowania ogonków i polskich znaków, ale gdy widzę rzeczownik w celowniku zakończony na "-ą", brak przecinków i dużych liter na początku zdania, to czarno widzę te programy. Nikogo nie chciałem urazić, jedynie zwracam uwagę na pewne podobieństwo między językiem polskim, a choćby c++.

#43 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 22 sierpnia 2006 - 11:56

tylko ze ja sie pisze programy, to sie nie uzywa raczej pelnych zdan chyba ze w redame lub w helpie.

#44 devilia

devilia
  • 1 872 postów
  • SkądDziałdowo, PL

Napisano 22 sierpnia 2006 - 13:13

za uzywanie polskich znakow w programach nie raz mi sie oberwalo. na uzywanie wielkich liter nie ma czasu. jesli chodzi o skladnie to zawsze staram sie wszystko skracac do minimum. moje wypowiedzi na tym forum sa bardzo podobne do mojego kodu.

#45 necon

necon
  • 30 postów

Napisano 22 sierpnia 2006 - 13:17

pisza lepej ale to wiem z swojego doswiadczenia chodzie na tego rodzaju cwiczenia juz od 2 klasy podstawowki i kiedy przychodzia wakacje zapominal wiele rzeczy i moja wyuczona dyslekcja powraca wiec stad te bledy wiekszosc wylapuje ale niezawsze :( dlatego prosze o wyrozumialosc :)

#46 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 22 sierpnia 2006 - 13:17

a ja nie pisze polskich znakow bo poprotu czasami nie wygodnie i wolniej sie pisze i jeszcze na dodatek z lewy altem co calkiem spowalnie. na zaczynanie z duzej litery pisania tez zle bo kazdy i tak zrozumie o co chodzi. chyba ze ktos jakis program napisze co sama sie litera zmienia po kropce i spacji tak jak to u mnie w komie.

#47 krzyspmac

krzyspmac
  • 152 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 sierpnia 2006 - 22:54

tylko ze ja sie pisze programy, to sie nie uzywa raczej pelnych zdan chyba ze w redame lub w helpie.

Błąd. Jak się pisze programy (załóżmy, że w grupie) to umiejętność efektywnego wyjaśnienia tego, co się poprawiło, ew. opisania funkcji, jest na wagę złota. Wyobraź sobie, że ktoś miałby czytać niepełne zdania, w których jeszcze tłumaczysz jakąś ultra-skomplikowaną rzecz, którą właśnie wprowadziłeś do czyjejś funkcji. Ktoś bierze coś takiego z SVN i... głupieje ;D Jakby to jeszcze było zrozumiałe... to może by poprawił ew. błąd :shock:

Ogólnie... to im częściej człowiek stara się pisać po polsku, tym większe prawdopodobieństwo, że mu to w krew wejdzie.

P.S.
Ktoś wie, czemu czasem forum zamienia mi spację po polskim znaku na "*"??

#48 krzyspmac

krzyspmac
  • 152 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 sierpnia 2006 - 23:08

a ja nie pisze polskich znakow bo poprotu czasami nie wygodnie i wolniej sie pisze i jeszcze na dodatek z lewy altem co calkiem spowalnie. na zaczynanie z duzej litery pisania tez zle bo kazdy i tak zrozumie o co chodzi. chyba ze ktos jakis program napisze co sama sie litera zmienia po kropce i spacji tak jak to u mnie w komie.

Kurcze jakiś letarg opanował wszystkich. Jaki to problem wcisnąć shift tego nie rozumiem. Zajmuje mi to tak mały ułamek sekundy, że w ogóle nie myślę, że można tego nie zrobić. Używam polskich literek i jakoś nie spowalnia mnie to - zwłaszcza, że słownik podkreśla mi błędy. Ogólnie internet jakoś sprowadził polski do stanu regresu absolutnego.

#49 ramires

ramires
  • 205 postów
  • SkądGliwice

Napisano 24 sierpnia 2006 - 09:01

Sam się złapałem na tym, że przestałem w internecie używać pl znaczków i czasami, gdy mam coś napisać zaczynam się zastanawiać jak sie coś pisze poprawnie w sensie ortografii. Generalnie warto znać układ maszynistki też właśnie do pisania na grupach/listach. Układ maszynistki jest bardziej ergonomiczny, choć trzeba się trochę przestawić. Natomiast programowanie to wyłącznie układ programisty. Do czegoś w końcu one są :) A odnosząc się do tego, co napisał krzyspmac, to zgadzam się z nim, że pisząc po polsku z pl znaczkami to nawet nie myśli człowiek o tym, że używa drugiej ręki do przyciskania klawisza alt lub shift. To samo tyczy się pisania z błędami. Nikt nie stoi nad nami i nie sprawdza na zegarku ile czasu piszemy daną rzecz więc dlaczego czasami oprócz włączenia sprawdzania pisowni nie przeczytać tego co się piszę i sprawdzenia czy wszystko jest w porządku. To samo dotyczy dyslektyków! Nasz język wcale nie jest aż taki trudny. A umiejętność*poprawnego pisania jakoś posiada większość z nas, ale chyba to tego poziomu to tylko się sprowadza, gdyż w pewnym momencie ktoś powie "ja mam dyslekcje i nie muszę poprawnie pisać". Ja powiem jedno wówczas: "Jesteś leniem i tyle; ani odrobiny wysiłku chodźby po to aby włączyć program do sprawdzania pisowni lub krótkiej chwili aby przeczytać to co się pisze".

#50 mind

mind
  • 673 postów
  • SkądWysokie Maz.

Napisano 24 sierpnia 2006 - 09:37

dobra mi to bez różnicy tylko ja nie bede w słowniku każdego słowa sprawdzał jak nie wiem, mówie tu o słowniku książkowym. jak ktoś mi powie jak doszczętnie skasować cocoAspell, bo źle zainstalowanego mam i musze jeszcza raz. Help ME!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych