Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

OSX na PC żadnym problemem? Zamieszanie wokół klonów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
275 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 20:23

[NEWSHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3034/3106818955_25784dbb97_o.png[/NEWSHUGE]

Sytuację można porównać do scenariusza filmu szpiegowskiego - oto firma EFI-X USA wyprodukowała i sprzedaje specjalny adapter USB, który pozwala bezproblemowo instalować system OSX Leopard na komputerach PC - co więcej -nie ma na nim problemów z update'ami systemu od Apple. Jednak jak tylko sprawa ujrzała światło dzienne, firma całkowicie odcięła się od projektu, zrzucając wszystko na firmę.. EFI-X, która różni się od EFI-X USA tylko nazwą. Tymczasem pierwsze doniesienia z testów nowego chipa są zaskakujące - OSX na PC działa świetnie.

Jak to działa? Adapter wielkości pudełka zapałek podłącza się do portu USB z tyłu komputera PC - adapter EFI-X zastępuje BIOS płyty głównej EFI, który kontroluje Pre-Boot środowiska systemowego. Co więcej producent zapowiada, że Apple nie jest w stanie zaskarżyć do sądu takiego rozwiązania - firma nie sprzedaje bowiem OSX-a, a jedynie komputer (lub sam adapter), który umożliwia instalację. W system OSX klient musi się zaopatrzyć we własnym zakresie.

To nie koniec rewelacji -co najciekawsze, wszystkie uaktualnienia oprogramowania można instalować w ten sam sposób, co na prawdziwym komputerze Mac. Oliwy do ognia dodają inżynierowie EFI-X:

Nie ma szans, by Apple mogło zdalnie wyłączyć nasz adapter poprzez uaktualnienie oprogramowania-chyba, że Apple wyłączy też swoje Maki.

Firma zamierzała również sprzedawać odpowiedniki profesjonalnej linii komputerów Mac Pro, które oferowałyby zbliżoną wydajność najwyższych modeli za prawie dwa razy mniejszą cenę.

Po publikacji materiałów w mediach nagle jednak nastąpił nieoczekiwany zwrot sytuacji - Art Studios Entertainment Media, właściciel logo firmy EFI-X, całkowicie odciął się od tego projektu a firma oświadczyła, że nie zamierza sprzedawać żadnych komputerów umożliwiających instalację OSX na PC.

Mówi Davide Rutigliano z Art Studios Entertainment Media:

To jakieś totalne nieporozumienie - nasz dystrybutor w USA zbudował komputer PC zgodnie ze wszelkimi licencjami, ale media przedstawiły produkt w zupełnie innym świetle, z ktorym absolutnie się nie zgadzamy i nie chcemy mieć nic wspólnego.Projekt Millennium [nazwa komputerów firmy] zostaje skasowany.

Wygląda jednak na to, że sprawa ma drugie dno - być może całe to zamieszanie zostało wywołane celowo, by zrobić firmie ogromną darmową reklamę. Potencjalny dowód? Rutigliano dość pokrętnie tlumaczy sens działania adaptera EFI-X - według niego adapter nie umożliwia instalacji OSX na PC, a daje możliwość "wyboru przez użytkownika" systemu opartego na BIOS-ie lub EFI (czyli także Leoparda firmy Apple). Praktycznie wygląda więc na to, że firma chce umyć ręce od jakiejkolwiek odpowiedzalności i zrzucić ją na klienta, od którego Apple nie będzie w stanie wyegzekwować zakazu instalacji OSX-a.

Tymczasem zamieszanie wokół samej firmy EFI-X USA trwa - osobna firma (przynajmniej według właściciela), czyli EFI-X otworzyła już swoją stronę i sprzedaje adaptery bez przeszkód. Według pierwszych doniesień OSX na PC przy ich użyciu działa świetnie. Koszt - 199 dolarów.

Strona producenta:
:: EFIX ::

Klucze USB, zawierające oprogramowanie pozwalające na instalację OSX na PC nie są nowością - w całej opisanej historii interesujący jest jednak nowy fakt - brak problemów (według producenta) z aktualizacją OSX-a.

[NEWSINDEXHUGE]http://farm4.static.flickr.com/3161/3107650986_cab15609d9_o.jpg[/NEWSINDEXHUGE]
[NEWSINDEXSMALL]http://farm4.static.flickr.com/3264/3107651022_231858d369_o.jpg[/NEWSINDEXSMALL]

#2 nevoX

nevoX
  • 855 postów
  • SkądTorun, Poland

Napisano 14 grudnia 2008 - 20:45

Ciąg dalszy wojny... Ja już po przemyśleniach podjąłem decyzję - Mac Mini, czekam tylko na upgrade, a po godzinach, dla relaksu konsola (wybrałem xbox 360 ze względu na cenę - ok. 650zł). Moim zdaniem jest to połączenie idealne.

#3 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 14 grudnia 2008 - 20:59

i niech dalej im się dostaje po gębie za to, że przeszli na intele! od pierwszego makintosza z sercem intela stało się jasne, że maki nie będą już takie same. niby szybsze, bardziej energooszczędne, ale co z tego, jeśli są kupowane dla opakowania. To, że mac os x jest przyjazny, stabilny i piękny nikogo nie obchodzi, bo jest zamieniany na windowsa.

#4 hitman75

hitman75
  • 372 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:00

i tam. To i tak nie rozwiaze problemu ze sterownikami. Kiedys bawilem sie z ciekawosci na PC i np nie dzialalo usb z powodu braku sterownikow. Niech wymysla cos dzieki czemu bedzie mozna instalowac na laptopach(bo troche niewygodnie miec caly czas cos wpiete do usb).

---- Dodano 14-12-2008 o godzinie 23:02 ----

niby szybsze, bardziej energooszczędne, ale co z tego, jeśli są kupowane dla opakowania. To, że mac os x jest przyjazny, stabilny i piękny nikogo nie obchodzi, bo jest zamieniany na windowsa.

hmmm ja kupilem maka ze wzgledu na system a nie na opakowanie, bo jesli chodzi o wyglad to znalazlo by sie cos innego wsrod tylu firm.

#5 john.doe

john.doe
  • 100 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:05

nevoX nie dziwię się, miałem podobny dylemat, tylko chciałem mieć 15,4" dlatego kupiłem MBP + Xklocek. Komp do pracy, a do gier tylko konsola :)

#6 Bogdanus

Bogdanus
  • 166 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:06

jestem ciekawy kiedy będzie mozna to kupić.....rozwiązało by to dużo problemów...nie trzeba było by kupować mac'a jeśli ma się porządny komp.....bo na co komu w domu dwa kompy..

#7 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:12

$199? Wolałbym bawić się z Hackintosh'em. :roll:

#8 picimen

picimen
  • 152 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:13

ostatnio oglądałem filmik na wired.com jak na MSI zainstalować leo, ale z tym troche zabawy przy rozkrecaniu obudowy, aby zamontować karte. to chyba bedzie duzo ciekawsza alternatywą. Oby jak najwiecej takich inicjatyw, dopoku apple same nie wypusci os'a. Nie bedzie trzeba ladowac sie w koszta aby sprawdzic system, czy bedzie odpowiadal do pracy. Oraz wiekszy wybor sprzetu i konfiguracji za rozsądna cene :). Tylko zaczekac na snow leopard'a i chyba producenci zauwazyli nisze na rynku!.

#9 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:18

6, chcesz MacOS X ?? To kup se Maka ! Albo na drzewo.

#10 beczkas

beczkas
  • 160 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:24

6,

chcesz MacOS X ?? To kup se Maka !

Albo na drzewo.

Wkurzają takie wypowiedzi, jak wiadomo Polska nie jest bogatym krajem a MAC jest drogi, każdy szuka sposobu żeby mieć najlepiej za jak najmniej. To nie jest tylko cecha Polaków ale całej ludzkości. Kłamał bym gdybym potępiał takie działanie ponieważ też nie jestem święty i myślę że jest niewiele osób które np. mają całą muzykę na iPodzie legalną, wszystkie programy na kompie legalne itp. Też bym chciał Maka na moim PC za darmo ponieważ zwyczajnie mnie nie stać, a jeżeli mam taką możliwość to czemu nie?!

#11 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:29

6,

chcesz MacOS X ?? To kup se Maka !

Albo na drzewo.

Lepiej by brzmialo:

Nie masz kasy ?? To sobie pomarz !

Albo spierda*

A moze i jeszcze bardziej otwartym tekstem: mnie stac, a ciebie nie, wiec nie probuj miec czegos na co ja moge sobie pozwolic a ty nie....

Oto cala ideologia takich uzytkownikow maca.

#12 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:31

6,

wkurzają mnie ludzie uważający, że im się po prostu należy.

...Też bym chciał Maka na moim PC za darmo ponieważ zwyczajnie mnie nie stać, a jeżeli mam taką możliwość to czemu nie?!

Forum myapple.pl jest miejscem, gdzie na szczęście takie teksty tylko kompromitują autora.

Ale stnieje wiele miejsc w sieci, gdzie będziesz akceptowany.

#13 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:31

i niech dalej im się dostaje po gębie za to, że przeszli na intele! od pierwszego makintosza z sercem intela stało się jasne, że maki nie będą już takie same. niby szybsze, bardziej energooszczędne, ale co z tego, jeśli są kupowane dla opakowania. To, że mac os x jest przyjazny, stabilny i piękny nikogo nie obchodzi, bo jest zamieniany na windowsa.

moim zdaniem nie dostaje im sie po gebie, bo z roku na rok maja wieksze zyski ;)
btw: moj iMac stoi w pudelku na biurku! na serio! jaki lansik jak "kolezanka" wpadnie. Szkoda, ze nie widze co jest na ekranie... tez sie zgadzam, ze duzy % uzytkownikow Makow kupilo te komputery dla lansu (patrz problemy ludzi z dzialu BootCamp)
a tutaj (pewnie juz czesc widziala), dla oszczednych: YouTube - Asus Eee PC booting Mac OS X Tiger
aha, to kosztuje ok 1200zl

#14 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:32

@seth - nie masz kasy - to ją k...wa zarób. I nie kradnij. Ja też marzyłem o Makach jak nie miałem 5000 USD na PB 5300c :wink:

#15 beczkas

beczkas
  • 160 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:32

Czasem czuję że Apple to taka zamknięta społeczność do które możesz wejść wierząc w to że Apple jest najlepsze i wszystko co inne jest gorsze. Fakt, Apple jest dobre ale nie najlepsze, stosunek ceny do jakości jest niedobry

#16 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:35

6, beczkas - masz totalnie rację.

#17 picimen

picimen
  • 152 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:36

kolega beczkas przesadzil z tym za darmo. Ja place za to czego uzywam, w tym przypadku system, za windowsa, i za pudelkową wersje mac os'a rowniez moge zaplacci, bylo juz o tej licencji wiec nie ma co sie powtarzac, zatem mam legalny system na wlasnym pc. I jezeli bedzie coraz latwej bez problemu zaisntalowac os'a to chyba wiecej osob tak postapi, zamiast wydawac kase na "superDrive'a"

#18 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:40

@kokos: sorry ale co nazywasz kradzieza? to, ze ktos kupil sobie OSXa w sklepie za te 400zl i zainstalowal na swoim PCie?

#19 xanael

xanael
  • 387 postów
  • SkądPL

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:42

myślę że jest niewiele osób które np. mają całą muzykę na iPodzie legalną, wszystkie programy na kompie legalne itp.

beczkas, w Polsce muzyke masz legalnie...

NIE ROZUMIESZ ISTOTY SRAWY. MUZYKA, PROGRAMY, KOMPUTER TO NIE CHLEB. NIE UMRZESZ BEZ TEGO.
Jesli nie stac mnie na porsche to musze je ukrasc?

Roznica miedzy nami a uzytkownikami innych systemow jest taka, ze w porownaniu z nimi mielismy kontakt z obydwoma systemami (no bo glownie o Windows i Mac OS X mi chodzi) i mamy porownanie. I nie opieramy swoich opinii na podstawie poglosek czy tez innych glupot tylko na podstawie swojego doswiadczenia. Wiec zakladam, za Ci, ktorzy przeszli na strone jabca uwazaja go za lepszy (NIE IDEALNY) system od Windows.
Co do stosunku do jakosci. Widzisz w stopce jakiego mam Macintosha. Zaplacilem za niego 5400zl. Czy naprawde mocno przeplacilem?!

---- Dodano 14-12-2008 o godzinie 23:43 ----

@kokos: sorry ale co nazywasz kradzieza? to, ze ktos kupil sobie OSXa w sklepie za te 400zl i zainstalowal na swoim PCie?

a jesli nazwe to oszustwem, czy zgodzisz sie ze mna?

#20 beczkas

beczkas
  • 160 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:46

na ebay efix kosztuje ok 500 zł więc to się nie opłaca. Też bym kupił sam system na PC gdyby tylko można było bo zwykłego użytkownik nie stać na iMaca.

#21 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:49

6, @_Seth - uderz w stół... :lol: Nie oskarżam nikogo. Nie czujesz się dobrze postępując uczciwie ? Korzystaj z innego forum.

#22 beczkas

beczkas
  • 160 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:54

xanael! Taki sprzęt można kupić za ok 3000 zł (bez systemu) Czy warto płacić aż 2400 zł za sam system. Dla mnie osobiście nie jest tyle wart i byłbym skłonny ściągnąć go z Internetu a nie płacić pensję miesięczną dużej części społeczeństwa za sam system

#23 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:57

@xandel: no wlasnie nie do konca moge sie z tym zgodzic. A to dlatego, ze cala ta ideologiczna wojna miedzy tymi ktorzy kupili Maca, a tymi ktorzy po porostu wycwanili sie i postawili OSXa na PCie jest nie taka jak opisujesz - mowiac o porsche. Nie porownywal bym instalacji legalnie zakupionego systemu na nieprzeznaczonym do tego sprzecie jak kradziezy. To jest raczej analogia do sytuacji w ktorej w naszym samochodzie instalujemy np. radio jakiejs firmy, ktora to zezwala na instalacje tylko w swoich modelach. Ale to, ze ktos juz je kupil i zainstalowal w swoim maluchu nie oznacza, ze je ukradl czy oszukal kogos. On po prostu nie dostosowal sie do zalecen firmy - w licencji nie ma chyba nigdzie napisane, ze za instalacje na PCie Apple odetnie nam reke, prawda? Natomiast nie wiem po co sie tym tak ekscytowac i grzac. To, ze ktos chce zobaczyc jak dziala system bez potrzeby kupowania sprzetu za grube tysiace chyba jest czyms normalnym? Po to wlasnie powstaly triale aby nie kupowac kota w worku. To raz a dwa no nie oszukujmy sie - dni w ktorych MAci byly czyms wiecej niz PCty juz dawno minely. Fakt nadal sa duzo bardziej estetyczne, ale bebechy juz wiele sie nie roznia od PCtowych komponentow - to, ze sa robione na zamowienie wiele nie rozni ich np od tego co robi Dell czy HP (oni tez tworza PCty z zamawianych komponentow, dostosowywanych do ich potrzeb). Poza tym mamy wolny rynek i mimo, ze Apple stara sie tego nie dosterzegac to predzej czy pozniej wymusi na nich obnizke cen wlasnie przez takie akcje jak z tym efi-x czy psystarem. No i na koniec wywodu trzeba tez dorzucic maly psychologiczny aspekt tego calego szalu zwiazanego z Applem - ktos kto wydal na sprzet 8k nie powie, ze jest do dupy i ze sie nim rozczarowal. Taka juz nasza natura ;)

#24 docentno1

docentno1
  • 46 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:59

A ja powiem Wam tak wracając do tematu. Według mnie choćby nie wiem jaki patent wymyślili to na PC Mac może i będzie działał ale do czasu. Mac to nie tylko obudowa to dopasowane komponenty do całości także do OSX. Wiele ludzi tłumaczy się brakiem kasy , proponuję to dobrze policzyć różnica w cenie pomiędzy MAC a PC wcale nie jest już taka wielka. A kupić PC + przejściowki żeby zrobić Maca to jakiś masochizm. To tak jakby zrobić z malucha mercedesa i penie się da( dla chcącego nic trudnego). Może wyglądać będzie jak mercedes ale zawsze to będzie maluch. Zresztą ja już widzę całą żeszę użytkownich PECETOWYCH maków że im coś nie działa albo OXS jest do dupy , bo się czegoś nie da uruchomić , coś się wywaliło, coś się niełączy, usb nie działa itd. itd. To tak jak instalacja nielegalnego oprogramowania i psioczenie że ono nie działa - bo nie może działać. Odkąd zbieram każdy grosz i wszystko jest legalne nie mam żadnych kłopotów ani z XP, VISTA , i innymi programami. Prawda ceny w Polsce bolą ale prawda jest też taka że połowa programów u ludzi na komputerach jest im niepotrzebna. Wgrywają bo mają dobre programy pirackie za darmo , a używają ich ... jak często... proponuję niedowiarkom sprawdzić...a zwłaszcza młodzieży ... Po co wam te wszystkie programy... Do normalnej pracy czy to OSX czy XP , czy VISTA nie potrzebuje nic więcej niż ma. Pozdrawiam serdecznie. ... A dla tych co biadolą że drogo że niefajnie itd... itd... Panowie proponuję wziąć się zamiast biadolić do pracy i na to co nas nie stać po prostu zarobić, zapracować ... tak procuje się ciężko wydaję łatwo i z ciężkim sercem ale to inaczej smakuje wtedy.

#25 _Seth

_Seth
  • 69 postów

Napisano 14 grudnia 2008 - 21:59

@kokos: ja po prostu jestem uczulony na fanatykow :) ot taka moja natura :) P.S. Zerknij na moja stopke z kradzionym systemem... ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych