Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Photo
- - - - -

PROSZE nie znam sie kompletnie - instalacja xp na mac krok po kroku

• Please log in to reply
41 replies to this topic

#26 asq

asq
  • 41 posts

Posted 08 December 2008 - 22:30

Mezar, s艂owo honoru... pierwszego maka to mia艂em ju偶 20 lat temu, ale od 15 lat niestety nie mam, bo tu ich wtedy nie by艂o, wi臋c w 1993 sprowadzi艂em tu Gatewaya z pierwszym Pentium, cho膰 do powszechnej sprzeda偶y Pentium zawita艂y do Polski dopiero dwa lata p贸藕niej, to dzi艣 doprawdy nie ma ju偶 偶adnego znaczenia, bo takie by艂y wtedy czasy, lecz nawet dzi艣 sp贸jrz troch臋 rozs膮dniej, a dzi艣 z powrotem od dw贸ch lat si臋 przymierza艂em do zakupu MBP albo MP tylko dlatego, 偶e ju偶 nie wyrabiam czasowo z XP, ci膮gle co艣 si臋 sypie, ostatnio trafi艂 si臋 jaki艣 vir i XP wywala艂 mi nonstop BSOD przy uruchamianiu Plextora, nie da艂em rady, a w tym samym czasie pad艂a mi te偶 3 letnia Toshiba tu偶 po gwarancji, po trzech pobytach w serwisie bez efektu - jest si臋 czym zniech臋ci膰 - nie potrzebuj臋 wcale Maka, ja potrzebuj膮 tylko pewniejszego sprz臋tu- narz臋dzia do pracy - bez znaczenia, jaka to firma, byle pewniejsza ni偶 badziewie, jakie powszechnie ju偶 kr贸luje na rynku, jak widzisz, maka kupi艂em tylko z desperacji, a nie z przekonania (bo ju偶 dawno nie ma mojego ulubionego Aldusowego Photostylera i PageMakera i nawet Photoshop podobno szybciej 艣miga na XP ni偶 na OSach) i dlatego teraz z ka偶dym duperelem si臋 m臋cz臋, by przebrn膮膰 przez te "nowo艣ci" Appla, a na PC te偶 ju偶 dawno nie ma moich ulubionych aplikacji (zna艂e艣 co艣 takiego jak DisplayWrite - na nim uczy艂em si臋 pisa膰 - na europejskiej klawiaturze QWERTZ, a nie na ameryka艅skiej z altem - do dzi艣 uwa偶am, 偶e by艂 to najlepszy edytor tekstu, jaki wymy艣lono), wi臋c we藕 te偶 pod uwag臋 to, 偶e nie pisz臋 polskich liter ani prawym, ani lewym altem z ameryka艅skiej klawiatury, tylko pisz臋 je wprost ze 艣rodkowoeuropejskiej klawiatury QWERTZ, jaka by艂a stosowana na polskich maszynach do pisania przed norm膮 PN87, nie jest to kwestia zwyk艂ego przyzwyczajenia, bo jak pracujesz r贸wnolegle w 3 j臋zykach na QWERTZ - tak 艂atwo si臋 nie da przestawi膰 w jednym na europejski QWERTZ a w drugim na ameryka艅ski QWERTY - sam chyba przyznasz, 偶e to niedorzeczne - w takim przypadku, czy to ja zawini艂em, czy Apple Twoim zdaniem ? to, 偶e jestem na marginesie rynku Appla w Polsce, to ju偶 wiem, no c贸偶, zamiast nostalgii trzeba i艣膰 do przodu i problem mojej klawiatury sam dzi艣 rozwi膮za艂em bez pomocy Apple za pomoc膮 Ukelele 1.8, lecz poza tym doprawdy nie wiem jak mam w pasek Doka na maku wprowadzi膰 300-400 skr贸t贸w aplikacji, jakie mam pod mysz膮 w pasku startowym XP , aby mie膰 wszytsko pod jednym klikiem w maku, jak sugerujesz ? Masz na to jaki艣 spos贸b, by za ka偶dym razem nie otwiera膰 Findera, aby szuka膰 pliku programu lub nie klepa膰 jego nazwy ka偶dorazowo w wyszukiwarce ? przecie偶 jak mam przej艣膰 na maka to w ca艂o艣ci, a nie tylko p贸艂 na p贸艂 - takie rozwi膮zania jak tymczasowy XP pod PD4 lub bootcamp to przecie偶 tylko p贸艂艣rodki zapewniaj膮ce ci膮g艂o艣膰 pracy, ale z pewno艣ci膮 nie jest to cel moich rozwa偶a艅, ani chyba Twoich, Mo偶e jednak w MBP wystarczy te kailkadziesi膮k aplikacji systemowych, jakie da艂oby si臋 upchn膮膰 w Doku i na biurku, by nadal m贸c si臋 w tym jako艣 zorientowa膰 i nie pogubi膰, ale tego jeszcze nie wiem, sporo kwestii ju偶 rozwi膮za艂em, ale jak rozwi膮za膰 problem z przej艣ciem na maka z poczt膮 elektroniczn膮, tego jeszcze nie wiem - w archiwum outlook expressa mam 15 GB wiadomo艣ci z ostatnich 10-lat - czy na maku mam od nowa stawia膰 ca艂膮 ich struktur臋 Mail i utrzymywa膰 w niesko艅czono艣膰 XPka do odczytywania archiwum w miar臋 konieczno艣ci ? i jak to wszystko synchronizowa膰, to nie mam ju偶 bladego poj臋cia, z tym czasem konfiguracji oprogramowania w XP to wcale nie przeginam, bo zawsze instalacja wszystkiego z indywidualnymi ustawieniami zabiera艂a mi kilka tygodni, ostatnio tak膮 kompletn膮 instalacj臋 straci艂em kilka miesi臋cy temu i od tamtej pory pracuj臋 tylko na szcz膮tkowych instalacjach co niekt贸rych program贸w, bo ju偶 nie mam czasu na instalowanie i ustawianie wszystkiego tak, abym sam to m贸g艂 zrozumie膰, wedle nader prostej zasady - jak nie rozumiem to nic nie instaluj臋 - tylko progami艣ci uwa偶aj膮, 偶e wszystko da si臋 postawi膰 w kilka godzin, a ty sam musisz m臋czy膰 si臋 p贸藕niej z ka偶dym programem przez kilka tygodni, je艣li nie przez kilka miesi臋cy - to ju偶 nie dla mnie, bo nic na XPku nie da si臋 postawi膰 w kilka godzin ! To tylko z艂udny chwyt marketingowy, w kt贸ry jeszcze wierzysz, ale nie martw si臋, bo na OSX te偶 si臋 nie da, tak jak bym chcia艂 - lekko, 艂atwo i przyjemnie, wi臋c pod tym wzgl臋dem jak dla mnie jest 1:1, od prawie dw贸ch tygodni walcz臋 z OS X na MBP oraz z XP pod PD4, oba rokuj膮 troch臋 lepiej, ni偶 sam XP na PC, bo na razie nic si臋 na wywala, ale XP te偶 na pocz膮tku nie wywala si臋, tylko dopiero jak do艂o偶ysz mu do pieca wi臋cej aplikacji, innych ni偶 tylko MS, i dzi臋ki za uwagi, z mojej strony staram si臋 wspiera膰 ka偶dego, kto uwa偶a komputer za narz臋dzie pracy, a nie tylko za narz臋dzie do rozwi膮zywania problem贸w, jakie bez komputer贸w w og贸le by nie zaistnia艂y, pozdrawiam, asq

#27 lopski

lopski
  • 530 posts
  • Sk膮dCrack-off

Posted 08 December 2008 - 22:45

przyłączam się do pytania ;) "po co ci windows na maku?" ja miałem zainstalowany przez boot camp i po pół roku, jak się okazało że włączyłem go raz, to przywróciłem partycję całą dla osx.

#28 asq

asq
  • 41 posts

Posted 08 December 2008 - 23:08

Ok. wyłączam się z tego forum, bo nie potrzebny mi żaden windows na żadnym maku, tylko narzędzie do pracy, czy macie jeszcze jakieś konstruktywne sugestie ? czy też się Wam inwencja kończy zawsze na pytaniu "po co ci windows na maku" ?

#29 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts
  • P艂e膰:
  • Sk膮dWarszawa

Posted 08 December 2008 - 23:44

6, ok - wracamy do początku. Aby odpalić jakikolwiek Windows na Maku MUSISZ najpierw na tym Maku zainstalować MacOS X z zewnętrznego nośnika. Koniec OT.

#30 Mezar

Mezar
  • 33 posts
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 08 December 2008 - 23:46

przy艂膮czam si臋 do pytania ;) "po co ci windows na maku?" ja mia艂em zainstalowany przez boot camp i po p贸艂 roku, jak si臋 okaza艂o 偶e w艂膮czy艂em go raz, to przywr贸ci艂em partycj臋 ca艂膮 dla osx.

Pytanie zupe艂nie postawione bez sensu! Na pytanie po co ci.............? (w miejsce kropek wstaw dowoln膮 rzecz) jest jedna sensowna odpowied藕 "bo tego potrzebuje." I koniec. Ten kto艣 nie ma obowi膮zku m贸wi膰 Ci co, jak i dlaczego. Prosi o pomoc, bo potrzebuje tego windowsa. Nie prosi po to aby us艂ysze膰 pytania w stylu po co Ci Windows. Tego pytania nie postawi艂 te偶 po to aby by膰 w pewnym sensie go艣ciem do pogardzenia. takie pytanie szczerze m贸wi膮c mnie oburza, bo tak naprawd臋 nie ma idealnego w 100% systemu operacyjnego. Idealny to poj臋cie subiektywne. W swojej skali mog臋 powiedzie膰, 偶e mac w 95-96% jest systemem idealnym, i przy nim b臋d臋 pracowa艂, przez wi臋kszo艣膰 czasu. Ale np. pod Maca nie znalaz艂em dobrego edytora matematycznego (do pisania r贸wna艅). A posiadam taki na win xp, ale b臋d臋, go u偶ywa艂 tylko od czasu do czasu. Dlatego r贸wniesz Paralles desktop b臋dzie konieczny

Co do asq
W paru miejscach si臋 z tob膮 nie zgadzam, ale dok艂adniej odpowiem jutro, bo teraz mam piln膮 robot臋.

#31 radekw

radekw
  • 266 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 09 December 2008 - 15:00

a dzi艣 z powrotem od dw贸ch lat si臋 przymierza艂em do zakupu MBP albo MP tylko dlatego, 偶e ju偶 nie wyrabiam czasowo z XP, ci膮gle co艣 si臋 sypie, ostatnio trafi艂 si臋 jaki艣 vir i XP wywala艂 mi nonstop BSOD przy uruchamianiu Plextora, nie da艂em rady

To dlaczego chcesz instalowa膰 XP na Maku? Skoro sam zdiagnozowa艂e艣, 偶e to w艂a艣nie Windows jest 藕r贸d艂em problemu?

jak widzisz, maka kupi艂em tylko z desperacji

Desperacja to bardzo z艂y doradca. Jak sam widzisz po Sobie w tej chwili. Nie zastanawia艂e艣 si臋 nad innym laptopem z g贸rnej p贸艂ki? Sony Vaio na przyk艂ad?

Wierz臋, 偶e Tw贸j problem z klawiatur膮 mo偶e by膰 powa偶ny. Sam nie przywi膮zuj臋 do tego wagi, wi臋c nie mnie ocenia膰. Na pewno jednak jest rozwi膮zanie tego problemu, trzeba tylko poszuka膰.

poza tym doprawdy nie wiem jak mam w pasek Doka na maku wprowadzi膰 300-400 skr贸t贸w aplikacji, jakie mam pod mysz膮 w pasku startowym XP , aby mie膰 wszytsko pod jednym klikiem w maku, jak sugerujesz ? Masz na to jaki艣 spos贸b, by za ka偶dym razem nie otwiera膰 Findera, aby szuka膰 pliku programu lub nie klepa膰 jego nazwy ka偶dorazowo w wyszukiwarce ?

Powa偶nie masz tyle aplikacji w XP?? I nie gubisz si臋???? Mnie jak lista z programami si臋 rozwija艂a i mia艂a dwie kolumny (nie wiem ile to mog艂o by膰 pozycji, mo偶e ko艂o setki) to si臋 totalnie gubi艂em i programy, z kt贸rych korzysta艂em najcz臋艣ciej mia艂em wywleczone na pulpit. Pomaga艂y te偶 dodatki typu... tada... dock. Na maku programy, z kt贸rych korzystam najcz臋艣ciej mam na doku reszt臋 w teczce aplikacje i gra muzyka. Nie wierz臋, 偶e do codziennej pracy potrzebujesz wi臋cej ni偶, g贸ra, pi臋膰 aplikacji.

Poza tym mo偶esz sobie przeci膮gn膮膰 teczk臋 Programy do docka i ustawi膰, 偶eby rozwija艂a si臋 jako lista i masz co艣 a'la lista program贸w pod przyciskiem Start w Windows :)

Jak ju偶 chcemy by膰 tak skrupulatni to liczmy klikni臋cia w XP by uruchomi膰 program z domy艣lnej lokalizacji: Przycisk Start (1), Programy (2), Menu wybranego programu (3), wybrany program (4). Gdzie:
Start, Programy, wybrany program - wiadomo
Menu wybranego programu - chodzi mi o to, 偶e z regu艂y, program w menu Start tworzy swoje podmenu gdzie jest on sam i dodatkowo ikonki typu help, odinstaluj, itp.
Mamy wi臋c standardowo cztery klikni臋cia. Mo偶na te偶 poczeka膰 u艂amek sekundy a偶 menu samo si臋 rozwinie pod wska藕nikiem - ale czasowo wychodzi tyle samo co klikni臋cie.

Najcz臋艣ciej klikane programy Wndows pokazuje od razu w menu Start. Mamy wi臋c klikni臋膰 dwa: Menu Start (1), wybrany program (2)

Teraz Mac: Dostanie si臋 do programu w domy艣lnej lokalizacji: Klikni臋cie ikonki Findera na docku (1), klikni臋cie ikonki Programy w lewej cz臋艣ci okna Findera (2), klikni臋cie ikonki wybranej aplikacji (3)
Aplikacja na docu: klikni臋cie ikonki wybranej aplikacji (1)

W obu przypadkach mamy kr贸tsz膮 艣cie偶k臋 dost臋pu do aplikacji.

ale jak rozwi膮za膰 problem z przej艣ciem na maka z poczt膮 elektroniczn膮, tego jeszcze nie wiem

A sprawdza艂e艣 w og贸le?
Zamiast Mail mo偶esz zainstalowa膰 Microsoft (sic!) Entourage, kt贸ry nie powinien mie膰 偶adnych problem贸w z zaimportowaniem poczty z Outlook Express a i filozofia pracy podobna.
Pocz膮tkowo u偶ywa艂em w艂a艣nie tego programu, ale przesiad艂em si臋 na Maila bo jest prostszy. Zaimportowa艂em do Mail poczt臋 z Entourage kilkoma klikami, wi臋c podejrzewam, 偶e bezpo艣rednio z outlook Express te偶 si臋 da. Ponowi臋 pytanie: Pr贸bowa艂e艣?

z tym czasem konfiguracji oprogramowania w XP to wcale nie przeginam, bo zawsze instalacja wszystkiego z indywidualnymi ustawieniami zabiera艂a mi kilka tygodni

Chyba jednak mocno koloryzujesz. Nie jeste艣 tzw. u偶yszkodnikiem, bo jak sam napisa艂e艣, masz kontakt z komputerami od d艂u偶szego czasu, wi臋c nie wiem gdzie le偶y problem.
Nigdy nie mia艂em powa偶nych problem贸w ani z Windows, ani z linuksami, ani teraz z makiem. Nareszcie u偶ywam komputera do pracy zaraz po w艂膮czeniu i przez ca艂y czas gdy jest w艂膮czony. Nie musz臋 go resetowa膰 kiedy on sobie tego 偶yczy po 艣ci膮gni臋ciu 艂atek (jak w Win), ani czeka膰 a偶 mi si臋 skompiluje w艂a艣nie 艣ci膮gni臋ty i potrzebny mi program (jak w linuksie)

Problem z tym w膮tkiem polega przede wszystkim na nieporozumieniu. A to polega na niezrozumieniu w艂asnych potrzeb. Zakupu za kilka tysi臋cy z艂otych nie robi si臋 w ciemno. Jak cz艂owiek wywali tyle pieni臋dzy na produkt nie spe艂niaj膮cy oczekiwa艅 to wylewa swoj膮 frustracj臋, co jest zrozumia艂e, ale inni, kt贸rzy nie maj膮 takich problem贸w broni膮 si臋 przed tak膮 frosutracj膮, co te偶 jest naturalne.

szycha.tapir da艂 si臋 zrobi膰 w przys艂owiowego konia i nic na to nie poradzimy. Kupi艂 niesprawny komputer i to naturalne 偶e jest w艣ciek艂y, ale dlaczego 偶al wylewa na nas?
Mac z zainstalowanym tylko Windowsem? Bez p艂yty z Mac OS? I do tego z uszkodzonym SD. Oszustwo ewidentne.

I pytanie szanownych koleg贸w, po co Windows (jako jedyny system) na maku, jest logiczne i chroni wielu przed podj臋ciem b艂臋dnej decyzji o kupnie sprz臋tu. Chcesz mie膰 wypasiony sprz臋t z Windowsem? Kupuj topowe modele Toshiby, Asusa, Sony, IBM czy Della. Satysfakcja gwarantowana i zero problem贸w "switcherowych".
Nie chcesz Mac OS, po co ci mac? Chyba logiczne?

Ty, asq, te偶 pope艂ni艂e艣 b艂膮d. Kupi艂e艣 maka my艣l膮c tylko o niezawodno艣ci sprz臋tu, kt贸ra jest identyczna jak w topowych modelach laptop贸w innych producent贸w. Kupuj膮c maka p艂acisz dodatkowo za Mac OS. Po co? Ten zakup ma sens, je偶eli wiesz, 偶e Mac OS to jest w艂a艣nie to czego potrzebujesz, je偶eli cenisz system za wygod臋 i prostot臋 obs艂ugi, bezpiecze艅stwo (architektura Unix) i nie potrzebujesz do szcz臋艣cia najnowszych gier.

#32 dudi

dudi
  • 337 posts
  • Sk膮dWroc艂aw

Posted 09 December 2008 - 19:22

albo wyrzuc臋 tego maka na 艣mietnik, bo przecie偶 nie b臋d臋 tworzy艂 tych danych na piechot臋 od pocz膮tku, tylko po to by posiada膰 jakiego艣 maka - to by艂by kolejny absurd, te偶 w wydaniu Apple w tym przypadku,

to daj zna膰 kiedy i kt贸ry 艣mietnik, ch臋tnie przygarn臋 ;)

mam wra偶enie asq, 偶e strasznie ale to strasznie urzedzi艂e艣 si臋 do osx, do tego stopnia, 偶e denerwuje Ci臋 w nim dos艂ownie wszystko. Strasznie ci臋偶ko zmieni膰 swoje przyzwyczajenia, szczeg贸lnie po kilkunastu latach u偶ywania czego艣 innego, ale uwierz mi, 偶e wystarczy zmiana Twojego nastawienia do sprawy i wszystko stanie si臋 prostsze :) Pozdrawiam

#33 Mezar

Mezar
  • 33 posts
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 09 December 2008 - 21:32

to daj znać kiedy i który śmietnik, chętnie przygarnę ;)

mam wrażenie asq, że strasznie ale to strasznie urzedziłeś się do osx, do tego stopnia, że denerwuje Cię w nim dosłownie wszystko. Strasznie ciężko zmienić swoje przyzwyczajenia, szczególnie po kilkunastu latach używania czegoś innego, ale uwierz mi, że wystarczy zmiana Twojego nastawienia do sprawy i wszystko stanie się prostsze :) Pozdrawiam

Bardzo dobrze napisane

To dlaczego chcesz instalować XP na Maku? Skoro sam zdiagnozowałeś, że to właśnie Windows jest źródłem problemu?

Desperacja to bardzo zły doradca. Jak sam widzisz po Sobie w tej chwili. Nie zastanawiałeś się nad innym laptopem z górnej półki? Sony Vaio na przykład?

Wierzę, że Twój problem z klawiaturą może być poważny. Sam nie przywiązuję do tego wagi, więc nie mnie oceniać. Na pewno jednak jest rozwiązanie tego problemu, trzeba tylko poszukać.

Poważnie masz tyle aplikacji w XP?? I nie gubisz się???? Mnie jak lista z programami się rozwijała i miała dwie kolumny (nie wiem ile to mogło być pozycji, może koło setki) to się totalnie gubiłem i programy, z których korzystałem najczęściej miałem wywleczone na pulpit. Pomagały też dodatki typu... tada... dock. Na maku programy, z których korzystam najczęściej mam na doku resztę w teczce aplikacje i gra muzyka. Nie wierzę, że do codziennej pracy potrzebujesz więcej niż, góra, pięć aplikacji.

Poza tym możesz sobie przeciągnąć teczkę Programy do docka i ustawić, żeby rozwijała się jako lista i masz coś a'la lista programów pod przyciskiem Start w Windows :)

Jak już chcemy być tak skrupulatni to liczmy kliknięcia w XP by uruchomić program z domyślnej lokalizacji: Przycisk Start (1), Programy (2), Menu wybranego programu (3), wybrany program (4). Gdzie:
Start, Programy, wybrany program - wiadomo
Menu wybranego programu - chodzi mi o to, że z reguły, program w menu Start tworzy swoje podmenu gdzie jest on sam i dodatkowo ikonki typu help, odinstaluj, itp.
Mamy więc standardowo cztery kliknięcia. Można też poczekać ułamek sekundy aż menu samo się rozwinie pod wskaźnikiem - ale czasowo wychodzi tyle samo co kliknięcie.

Najczęściej klikane programy Wndows pokazuje od razu w menu Start. Mamy więc kliknięć dwa: Menu Start (1), wybrany program (2)

Teraz Mac: Dostanie się do programu w domyślnej lokalizacji: Kliknięcie ikonki Findera na docku (1), kliknięcie ikonki Programy w lewej części okna Findera (2), kliknięcie ikonki wybranej aplikacji (3)
Aplikacja na docu: kliknięcie ikonki wybranej aplikacji (1)

W obu przypadkach mamy krótszą ścieżkę dostępu do aplikacji.

A sprawdzałeś w ogóle?
Zamiast Mail możesz zainstalować Microsoft (sic!) Entourage, który nie powinien mieć żadnych problemów z zaimportowaniem poczty z Outlook Express a i filozofia pracy podobna.
Początkowo używałem właśnie tego programu, ale przesiadłem się na Maila bo jest prostszy. Zaimportowałem do Mail pocztę z Entourage kilkoma klikami, więc podejrzewam, że bezpośrednio z outlook Express też się da. Ponowię pytanie: Próbowałeś?

Chyba jednak mocno koloryzujesz. Nie jesteś tzw. użyszkodnikiem, bo jak sam napisałeś, masz kontakt z komputerami od dłuższego czasu, więc nie wiem gdzie leży problem.
Nigdy nie miałem poważnych problemów ani z Windows, ani z linuksami, ani teraz z makiem. Nareszcie używam komputera do pracy zaraz po włączeniu i przez cały czas gdy jest włączony. Nie muszę go resetować kiedy on sobie tego życzy po ściągnięciu łatek (jak w Win), ani czekać aż mi się skompiluje właśnie ściągnięty i potrzebny mi program (jak w linuksie)

Problem z tym wątkiem polega przede wszystkim na nieporozumieniu. A to polega na niezrozumieniu własnych potrzeb. Zakupu za kilka tysięcy złotych nie robi się w ciemno. Jak człowiek wywali tyle pieniędzy na produkt nie spełniający oczekiwań to wylewa swoją frustrację, co jest zrozumiałe, ale inni, którzy nie mają takich problemów bronią się przed taką frosutracją, co też jest naturalne.

szycha.tapir dał się zrobić w przysłowiowego konia i nic na to nie poradzimy. Kupił niesprawny komputer i to naturalne że jest wściekły, ale dlaczego żal wylewa na nas?
Mac z zainstalowanym tylko Windowsem? Bez płyty z Mac OS? I do tego z uszkodzonym SD. Oszustwo ewidentne.

I pytanie szanownych kolegów, po co Windows (jako jedyny system) na maku, jest logiczne i chroni wielu przed podjęciem błędnej decyzji o kupnie sprzętu. Chcesz mieć wypasiony sprzęt z Windowsem? Kupuj topowe modele Toshiby, Asusa, Sony, IBM czy Della. Satysfakcja gwarantowana i zero problemów "switcherowych".
Nie chcesz Mac OS, po co ci mac? Chyba logiczne?

Ty, asq, też popełniłeś błąd. Kupiłeś maka myśląc tylko o niezawodności sprzętu, która jest identyczna jak w topowych modelach laptopów innych producentów. Kupując maka płacisz dodatkowo za Mac OS. Po co? Ten zakup ma sens, jeżeli wiesz, że Mac OS to jest właśnie to czego potrzebujesz, jeżeli cenisz system za wygodę i prostotę obsługi, bezpieczeństwo (architektura Unix) i nie potrzebujesz do szczęścia najnowszych gier.

Również popieram

#34 asq

asq
  • 41 posts

Posted 09 December 2008 - 21:33

radekw, dzi臋ki za rady, z wielu niew膮tpliwie skorzystam, krok po kroku,
dudi, nie mam 偶adnego uprzedzenia do OSXa, przeciwnie du偶o badziej podoba mi si臋 ni偶 XP tyle, 偶e na razie trac臋 du偶o czasu, bo go nie znam, na to te偶 trzeba czasu, a nie mam go niestety zbyt wiele,

w sumie to rozwi膮zaniem by艂oby dwa nodebooki pod r臋k膮, i mak i pecet, tylko kto z Was si臋 nosi z dwoma notebookami ? a nie s艂ysza艂em o cadowskich aplikacjach na maka, poza archicadem, kt贸rego akurat zakupi艂em z my艣l膮 o przej艣ciu na maka (za r贸wnowarto艣膰 dw贸ch mak贸w Pro), o aplikacjach esri na maka, na kt贸rych te偶 pracuj臋, te偶 nie s艂ysza艂em, a np. taki zusowski p艂atnik jest na maka ?, ale tego jest znacznie wi臋cej ni偶 si臋 z pozoru wydaje, nie ma praktycznie problemu z oprogramowaniem Adoba, no mo偶e poza du偶膮 kas膮 na odr臋bne licencje do maka (nast臋pne dwa maki Pro) i nawet m贸g艂bym si臋 przesi膮艣膰 z liquida na finalcut, ale na co si臋 przesi膮艣膰 z microstation ? powiesz pewnie, 偶e na sony vaio ? mam ju偶 za du偶膮 awersj臋 do pecet贸w, bo jedynym pecetowym notebookiem, jaki mi si臋 dobrze sprawowa艂 by艂 ma艂y AST 13",

jak zorganizowa膰 doka jeszcze nie wiem - gdy dogrywam nowe oprogramowanie, to zachowuj臋 te偶 stare, by mie膰 dost臋p do plik贸w w starszych formatach, st膮d po kilku latach mo偶esz mie膰 nawet 300 skr贸t贸w pod mysz膮 w starcie XP, a przewa偶nie ka偶dy z program贸w tworzy w XP po kilka skr贸t贸w do r贸偶nych narz臋dzi, wi臋c masz 3, 4, nawet 5 poziom贸w na dwa klikni臋cia, jedno w pasek startu, drugie w wybrany skr贸t, a w doku masz chyba tylko jeden poziom, no i pracuj臋 z archiwum, kt贸re ma 150 GB/ok. 200 tys. przer贸偶nych typ贸w plik贸w w 9 tys. katalog贸w, do kt贸rych musz臋 mie膰 dost臋p, a przynajmniej do tych z ostatnich 3-4 lat (poza filmami na odr臋bnych dyskach), od kiedy w 1987 straci艂em ca艂y dysk z trzema latami studi贸w, ju偶 wszystko konsekwentnie archiwizuj臋 w dw贸ch miejscach, nie uwierzysz, ale mam jeszcze pentium Gatewaya z wind膮 3.11, kt贸re mog臋 ci odpali膰 w ka偶dej chwili (tak偶e w dosie 6.21) do wszystkiego sprzed 10-lat, lecz do archiw贸w z ostatnich 10 lat, to jednak musz臋 mie膰 dost臋p w miar臋 pod r臋k膮,

wi臋c m贸j problem z przej艣ciem na maka polega g艂贸wnie na dost臋pie do tego co mia艂em przed makiem (przynajmniej czasowym) - nie da rady z dnia na dzie艅 trzasn膮膰 drzwiami, zapomnie膰 i wszystkiego tworzy膰 od nowa, od bia艂ej kartki - nie rozumiem w艂a艣nie tych na tym forum, kt贸rzy uwa偶aj膮, 偶e tak w艂a艣nie z makiem trzeba zrobi膰, bo tak to mo偶na podej艣膰 tylko do zabawki i star膮 zostawi膰 wczoraj, a jutro wzi膮膰 sobie now膮 - dla mnie to taki sam komputer, jak ka偶dy inny, lecz tu mo偶e jednak si臋 myl臋, mo偶e faktycznie to ju偶 nie komputer, tylko droga zabawka dla dzieci internetu, ipod贸w, iTuna i podobnych gad偶et贸w (sam to te偶 mam, lecz z tego akurat jako艣 nie korzystam - poza internetem),

ale jak si臋 oka偶e, 偶e to faktycznie zabawka i do pracy mi si臋 nie nadaj臋, to dam Ci zna膰 dudi, gdzie mam najbli偶szy 艣mietnik (bo mysz MM ju偶 odsprzeda艂em za p贸艂 ceny - nie da艂o si臋 ni膮 pracowa膰),

pozdrawiam, asq

---- Dodano 10-12-2008 o godzinie 00:32 ----

Ty, asq, te偶 pope艂ni艂e艣 b艂膮d. Kupi艂e艣 maka my艣l膮c tylko o niezawodno艣ci sprz臋tu, kt贸ra jest identyczna jak w topowych modelach laptop贸w innych producent贸w. Kupuj膮c maka p艂acisz dodatkowo za Mac OS. Po co? Ten zakup ma sens, je偶eli wiesz, 偶e Mac OS to jest w艂a艣nie to czego potrzebujesz, je偶eli cenisz system za wygod臋 i prostot臋 obs艂ugi, bezpiecze艅stwo (architektura Unix) i nie potrzebujesz do szcz臋艣cia najnowszych gier.

i w艂a艣nie tu nie masz racji, bo w艂a艣nie tak膮 wyj膮tkowo topow膮 Toshib臋 Tecr臋 sprzed 3-lat za 10 tys. wywali艂em na 艣mietnik, a jak Ci si臋 wali taki sprz臋t pod XP, to serwuje ci seri臋 BSOD i po Tobie, m贸j brat te偶 w艂a艣nie wywali艂 topowe Sony Vaio, kupi艂 Lenowo i ju偶 ma do艣膰, mo偶e to ja nie mam racji, je艣li da艂em si臋 nabra膰 na wi臋ksz膮 niezawodno艣膰 rozwi膮za艅 Appla, trudno to moja strata - na razie pr贸buj臋 tylko zmieni膰 filozofi臋 podej艣cia zachowuj膮c ci膮g艂o艣膰 pracy i cz臋艣膰 spraw uwa偶am za wyj膮tkowo dobrze rozwi膮zane w OSX, a inne zaskakuj膮co nie pasuj膮ce do moich potrzeb, c贸偶 taki urok ka偶dego systemu, jakiego si臋 nie zna od podszewki, wi臋c szukam rozwi膮za艅, a maka kupi艂em, bo mam do艣膰 wybryk贸w MS, a nie dlatego, 偶e to mak,

swoj膮 drog膮 dziwne tezy formu艂ujesz - naprawd臋 znasz kogo艣, kto pozna艂 OSXa przed zakupem maka ??? mo偶e instalowa艂 go na pececie, aby si臋 przekona膰 czy jest tym jedynym, "s艂usznym" systemem, jakiego w艂a艣nie potrzebuje, je偶eli w og贸le mia艂by na to czas ? Te偶 troch臋 wpadasz w pu艂apk臋 podobnie jak inni - czy to Wy istniejecie dla mak贸w, osx贸w i appl贸w, czy to oni dla Was ? nie odwracaj r贸l, prosz臋, jeszcze 艣wiat a偶 tak na g艂owie nie stan膮艂 - komputer ma s艂u偶y膰 Tobie, a nie Ty jemu !,

osobi艣cie popieram opensource, ale sam ju偶 nie mam na to czasu, wi臋c skazany jestem na jakie艣 komercyjne rozwi膮zania i mo偶liwe, 偶e to nie jest mak, ale z pewno艣ci膮 ju偶 nie jest to pc z emesem ..., czy masz w r臋kawie jakie艣 lepsze rozwi膮zanie ?

#35 Haseo

Haseo
  • 245 posts
  • Sk膮din膮d

Posted 10 December 2008 - 01:12

Mało się co prawda wypowiadam na tym forum, ale to dlatego, że o dziwo nie napotykam jakiś problemów z moją makówką (nie wiem może mam talent do os'ów :) albo sprzęty mnie lubią). Tak czy owak, czytając twój post Asq przyszło mi na myśl staropolskie przysłowie: " Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził". Nie ma systemu, a tym bardziej komputera stworzonego dla danej jednostki. Napotkałeś problemy z oprogramowaniem, co jest zrozumiałe. Wiele aplikacji jest tylko pod osławionego Windowsa i nic na to nie poradzisz. Możesz bawić się pół środkami w stylu crossovera, darwine, itp. ale tak na prawdę to nie zastąpi Ci natywnie zainstalowanej windy. Może faktycznie powinieneś nosić dwa notebooki ze sobą? Skoro nie leży Ci rozwiązanie BootCamp i windows. Pozdrawiam H4seo

#36 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • Sk膮dLublin

Posted 10 December 2008 - 11:00

swoj膮 drog膮 dziwne tezy formu艂ujesz - naprawd臋 znasz kogo艣, kto pozna艂 OSXa przed zakupem maka ???

Mo偶e i mnie nie zna, ale ja jestem tym, kt贸ry pozna艂 OSXa przed zakupem Mac'a. :)
I poprzednie systemy - od 7mki w艂膮cznie. Gdzie? W pracy.

Pozdrawiam
majk

#37 radekw

radekw
  • 266 posts
  • Sk膮dKrak贸w

Posted 10 December 2008 - 11:04

@asq
Dla mnie "switch" nie był żadnym problemem bo pracuję przede wszystkim na dokumentach i arkuszach kalkulacyjnych. Kupiłem Office for Mac i mam kompatybilność z innymi. W domu mam maki w pracy mamy środowisko mieszane. I PC i maki. Mój służbowy laptop to HP Compaq z Vistą Business. Jeżeli specyfika Twojej pracy wymaga tak gigantycznej kompatybilności wstecz z różnymi typami plików to faktycznie masz problem i to niezależnie od tego jaką platfromę byś wybrał. Bo chyba najbardziej uniwersalny pod tym względem system, czyli Windows XP, odchodzi do lamusa. A z Vistą już nie jest tak różowo.

swoją drogą dziwne tezy formułujesz - naprawdę znasz kogoś, kto poznał OSXa przed zakupem maka ???

Znam, siebie samego :) Kilkukrotnie przychodziłem przed zakupem do cortlandu i do iSpota i grzebałem w wystawionych komputerach i zadawałem pytania. Jest to całkowicie wystarczająca metoda pozanania systemu dla użytkownika (uwaga: nie mówię tu o tak zwanych power userach - bo to inna kategoria)
Wybór MacOS to w moim przypadku swoista ewolucja w stronę coraz większej wygody i lenistwa ;) Atari 800XL->Amiga 1200/Workbench 3.0 (power user)->PC/Win98->PC/Windows Millenium->PC/Win98SE->PC/WinXP(power user)->Mac/Tiger->Mac/Leopard
Dodatkowo w pracy dużo obcowałem z serwerowymi wersjami Windows, na studiach z różnymi dystrybucjami linuksa (głównie Debian). Teraz mam Vistę.
Piszę to wszystko, żeby Ci pokazać, że pracowałem z wieloma systemami operacyjnymi i do żadnego z nich nie jestem jakoś szczególnie uprzedzony. Po prostu każdy z nich ma jakieś wady i zalety. Najkorzystniejszy stosunek zalet i wad (w moim przypadku) ma MacOS. Jest banalnie prosty w obsłudze i w miarę stabilny. Tyle i aż tyle.

może to ja nie mam racji, jeśli dałem się nabrać na większą niezawodność rozwiązań Appla, trudno to moja strata

W moim MBP padł mi napęd optyczny (częsty problem) - wymiana 1000 zł.
MB białe i czarne mają wadę konstrukcyjną - pękają obudowy
W części iMaków za szybę pokrywającą przód komputera wchodzi kurz.
Plus wiele innych indywidualnych problemów. O tym wszystkim mogłeś się dowiedzieć przez jeden wieczór przeglądając fora dyskusyjne o sprzęcie apple. Oczywiście, awaryjność jest mniejsza niż "składaków" i tańszych komputerów markowych, ale pewnie identyczna z innymi modelami z wyższej półki serwowanymi przez innych producentów. Są opowieści na tym forum jak ludzie mają jeszcze powerbooki działające do tej pory bez zarzutu, ale podobne historie przeczytasz na forach o innym sprzęcie. Kiedyś wszystko było lepsze ;)
Poza tym nieszczęsnym super drive nie miałem jeszcze żadnych problemów ani z MBP ani z iMac.

#38 asq

asq
  • 41 posts

Posted 10 December 2008 - 19:52

radekw,
nie mam ambicji by膰 power userem kt贸regokolwiek z system贸w, to nie moja bran偶a, cho膰 komputery nie s膮 mi obce, zaczyna艂em od pierwszego ibeema pc1 z dosem 1 na jednej stacji fd 5,25", p贸藕niej AT i HD 10 MB, nast臋pnie XT z dosem 3 i HD 20 MB, przez rok tworzy艂em na Classicu r贸偶ne prace na studiach, lecz p贸藕niej du偶emu klientowi musia艂em dostarcza膰 robot臋 w edytorze IBM, wi臋c definitywnie przeszed艂em na PS2 z dosem 6.21/win 3.11/win95/win98/win2000/NT - to by艂y ca艂kiem normalne systemy - zrozumialne dla przeci臋tnego u偶ytkownika, przewidywalne i ustawialne wed艂ug indywidualnych potrzeb, st膮d te偶 nie mam specjalnych problem贸w nawet z konsol膮 odzyskiwania XP, ale to XP doprowadzi艂 mnie jednak do szewskiej pasji jak ostatnio zainstalowa艂em SP3 i posypa艂y mi si臋 blue screeny, prawdopodobnie z powodu konfliktu sterownik贸w pinacla (vobid.sys) z plextorem 750, albo z tymi "krytycznymi" poprawkami Microsoftu i ju偶 nie mam na to si艂y, o Vi艣cie nie chc臋 nawet my艣le膰, a tego plextora podpi膮艂em do innego z XP SP2 i chodzi jak z nut, tak jak wcze艣niej i jeszcze nie mia艂em takiej p艂yty, co by jej nie przeczyta艂, z tych co na innych nagrywarkach nie chc膮 i艣膰,

i tak rozwali艂a mi si臋 ca艂a 3-letnia konfiguracja XP na jednym pc, poza tym, na pocz膮tku roku wybuch艂 spec zasilacz zamontowany przez Vobis, potem spali艂a si臋 elektronika samsunga 160GB, a w mi臋dzyczasie szlag trafi艂 zasilanie matrycy w toshibie TS2 - ju偶 nawet nie chc臋 po raz kolejny je藕dzi膰 z ni膮 na Prag臋, ani dokupywa膰 do niej jakiego艣 zewn臋trzego monitora, bo i tak ci膮gle co艣 w niej nie dzia艂a, procesor nonstop si臋 a przegrzewa i nic nie daje czyszczenie radiatora, w podr贸偶ach plastik tu i tam okropnie pop臋ka艂, p艂yt DVD to nie czyta prawie od pocz膮tku - dwa pecety z XPkami posz艂y si臋 buja膰, troch臋 za du偶o naraz, jak na sprz臋t za kilkadziesi膮t tysi臋cy, szkoda gada膰, wida膰 min臋艂a ju偶 era jako艣ci znanej jeszcze w latach 90-tych - mam wra偶enie, 偶e nasta艂a era fajerwerk贸w przykrywaj膮cych buble, kt贸re tu ci wciskaj膮 na ka偶dym kroku - nie wiem czy to powszechne zjawisko, bo wcze艣niej sprz臋t kupowa艂em zagranic膮 i dopiero od kilku lat kupuj臋 lokalnie, wi臋c mo偶e i to te偶 lokalna, polska przypad艂o艣膰, nie od dzi艣 wiadomo, 偶e na polski rynek idzie najgosza jako艣膰, bo tu wszystko da si臋 sprzeda膰, gdy偶 spo艂eczno艣膰 taka jaka艣 ... niewymagaj膮ca, jak co艣 ci tu pada po roku, to wszyscy uwa偶aj膮 to za normalne (w艂膮cznie z Tob膮 w tym przypadku), ale dla mnie to nie jest normalne, bo dlaczego chodz膮 mi wszystkie WD sprzed kilunastu lat, gateway p60 od 15 lat jeszcze mi nie pad艂 ? hp L4 te偶 nie, olympus om4 chodzi ja 偶yleta od 23 lat, leica od 15, a xerox 1050 kseruje mi A4/A3 od 17 lat tyle, 偶e ju偶 nie ma kto go serwisowa膰, a nie mam ju偶 kiedy samemu go czy艣ci膰 - nie jestem do tych staroci specjalnie przywi膮zany, ale one przynajmniej dzia艂aj膮 do dzi艣 i czasem nawet zdarza mi si臋 z nich jeszcze korzysta膰, wi臋c mo偶e faktycznie powinienem tak偶e wr贸ci膰 do zakupu komputer贸w zagranic膮,

a wracaj膮c do tematu, poza bylejako艣ci膮 dzisiejszego sprz臋tu, to OSX ju偶 na pierwszy rzut oka ma zalety w stosunku do XP, pierwsza to ta, 偶e da si臋 na nim w og贸le zainstalowa膰 XP, odwrotnie to niemo偶liwe w 偶aden prosty spos贸b, wi臋c plus dla Apple, druga to instalacja program贸w - najcze艣ciej wystarczy je skopiowa膰 bez uci膮偶liwych procedur instalacyjnych (nie wiem jeszcze czy tak jest z ka偶dym oprogramowaniem), trzecia to du偶o 艂atwiejsza praca systemu z obrazami dysk贸w, katalog贸w, plik贸w, etc. to dla mnie nowo艣膰 i pozytywne zaskoczenie, wi臋c du偶y plus dla Apple, plusem jest te偶 obs艂uga wielkich plik贸w (mam troch臋 du偶ych MXF贸w dla kt贸rych jaki艣 fat32 to pora偶ka), poza tym oczywi艣cie znaczne szybsze uruchamianie systemu, cho膰 akurat to ma znaczenie trzeciorz臋dne, za to dok i finder to dla mnie bardziej uci膮偶liwe rozwi膮zania ni偶 windowsowy pasek startu i explorator, nie wykluczone, 偶e znajd臋 na to jaki艣 szybszy spos贸b (mo偶e by tak niebieski norton NC zadzia艂a艂 na maku, kt贸rego kiedy艣 by艂em fanem) lub si臋 kiedy艣 przyzwyczaj臋 - nie wiem te偶 jeszcze jak dokona膰 transpozycji danych na maka z poszczeg贸lnych program贸w pecetowych i czym je docelowo zast膮pi膰, no ale to kwestia przysz艂o艣ci, najpilniejsze s膮 kontakty z windowsowego outlooka i archiwum bie偶膮cych wiadomo艣ci z outlook expressa, wi臋c spr贸buj臋 skorzysta膰 z Twoich porad i z Entourage,

pewn膮 zagadk膮 jest dla mnie format dysku na TimeCapsule, zapisuje wszystko jak leci z maka i z peceta, gorzej z sieciow膮 szybko艣ci膮 transferu przy takiej wielko艣ci dysku, no ale trudno - mo偶e co艣 wiesz o tym dysku, cho膰by po to, by z g贸ry wiedzie膰 co mo偶na bezpiecznie, a czego z nim nie nale偶y robi膰,

Mezar obieca艂 mi tu przed wczoraj te偶 sw贸j pogl膮d, na kt贸ry liczy艂em, bo zawsze rzeczowo pisze, lecz chyba zrezygnowa艂, albo jest zbyt zaj臋ty,
pozdrawiam, asq.

---- Dodano 10-12-2008 o godzinie 23:41 ----
majksee i radekw,

w pewnym sensie to przy okazji chyba obydwaj razem odpowiedzieli艣cie ju偶 sami sobie na to powszechne tu zapytanie pod moim adresem "po co mi windows na maku ?", bo najbardziej banalnym powodem jest ten, 偶e instalacja winzgrozy na maku to najta艅szy spos贸b przej艣cia z peceta na maka, bo to nie wymaga natychmiatowego zakupu odr臋bynch licencji na maka dla tego samego oprogramowania, na jakie ju偶 kupi艂e艣 licencje na pc - to mo偶e dla Was bagatela i mo偶ecie g艂ow臋 chowa膰 w piasek, gdy偶 jak wynika z Waszych post贸w, korzystacie z Waszych pracodawc贸w, ale w moim przypadku to by艂oby dodatkowo conajmniej kilkadziesi膮t tysi臋cy i tu docieramy do tej drugiej zasadniczej r贸偶nicy, ja nie mam pracodawcy, kt贸ry mi za to wszystko zap艂aci w przeciwe艅stwie do Was, tylko sam musz臋 to sfinansowa膰, wi臋c mo偶e spr贸bujcie pom贸c w pierwszym rz臋dzie zamiast serwowa膰 mi takie m膮dro艣ci, jak co niekt贸rzy na tym forum, skoro sami tego wszystkiego nie musicie kupowa膰, i dzi臋ki za dotychczasowe rady i podpowiedzi,

Haseo, jeszcze nie wiem czy bootcamp mi le偶y czy te偶 nie, bo na razie testuj臋 Parallels PD4,
pozrdrawiam, asq

#39 Mezar

Mezar
  • 33 posts
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 15 December 2008 - 01:46

To prawda jestem zajęty - zaliczam trymestr i mam urwanie głowy

#40 asq

asq
  • 41 posts

Posted 16 December 2008 - 20:25

To prawda jestem zaj臋ty - zaliczam trymestr i mam urwanie g艂owy

mezar,
o ile pami臋tam, to trymestry by艂y w 偶艂obku, w przedszkolu i ... w Nowym Jorku, a semestry w liceum i na studiach, wi臋c na kt贸rym teraz jeste艣 etapie ?, albo inaczej, piszesz z ameryki czy medycyn臋 studiujesz ? mniejsza z tym, odezwiesz si臋 tu jak ci ju偶 g艂ow臋 urw膮, powodzenia, asq.

#41 Mezar

Mezar
  • 33 posts
  • Sk膮dWarszawa, PL

Posted 17 December 2008 - 17:30

chodzę do liceum społecznego (zdałem egzamin ) w którym są trymestry.
a vo do ciebie asq to mam generalnie odczucie, że żaden sprzęt nie będzie Ci odpowiadał, skupiasz się w większym stopniu na wadach, a każdy sprzęt ma wady.
Jeszcze odniosę się do Twoich zastrzeżeń na temat klawiatury qwerty. Dziwią mnie ponieważ. Apple tego nie ukrywa, że sprzedaje. komputer z tymi klawiaturami. i tyle. Zanim się kupi się dany sprzęt. to warto o nim poczytać.

Pozdrawiam - naroście święta. 2 tyg. wolnego :)

#42 piar

piar
  • 79 posts

Posted 18 December 2008 - 16:35

A swoja droga czy polityka Apple zezwala na korzystanie TYLKO z samego Windowsach na ich sprzecie.

Na jakim ich sprzecie? Kupiles komputer wiec jest twoj a nie appla i nic im do tego co z nim robisz.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users