Różnica między użytkownikami Maca a Windowsa
Napisano 18 października 2009 - 11:04
owca666 - faktycznie troche za malo tutaj o userach, ale w watku ktory czytalem czesciowo tak schodziliscie z tematu ze dobrze sie to wpasowuje.
Odnosnie userow, faktycznie stwierdzam ze fanboye Apple sa meczacy, nudni, bezkrytyczni i jest ich duzo. Moze byc cos na rzeczy z tymi cenami. Ja kupilem uzywanego MB wiec nie plakalem o cene (choc i tak nie byla niska).
Gdybym kupil nowke MB lub iMaca albo MB Pro za te 4500-6000zl....
Watpie w to abym mogl ten zakup przed rzesza internautow negowac, bo wyszloby na to ze kupilem dla lansu lub z niewiedzy sprzet ktory kosztuje duzo a nie spelnia moich wymagan ;-)
To jest jak z dobrym samochodem. Nie znam kierowcy ktory wydaje duzo kasy na samochod, a nastepnei po miesiacu spotyka sie ze znajomymi i zaczyna rozmowe od tego co wkurza go w samochodzie za ktory wg. jego opinii przeplacil ;-)
Microsoft nie musi sie bac Apple - jeszcze. Ja mam MB i Snow Leo + 2 oryginalne licencje MSDNAA + jedna licencje Win XP normalna ;-)
Jak "Siodemka" bedzie dobra to i OSXowcy ja kupia na bootcampa.
Nie zapominajmy ze bootcamp na macu to normalny windows ktory wlacza sie tylko poprzez emulacje BIOSu. Po wlaczeniu WIndowsa mamy normalnego lapka i mozemy byc juz haterem Apple. To jest zaleta ktorej nie ma dowolny inny laptop.
Dzieki temu mam i OSX i legalnego w 100% dzialajcego Windowsa.
Napisano 18 października 2009 - 11:20
hm, zależy jak na to się spojrzyW temacie: użytkownicy Win są*mniej zaciekli i jest wśród nich stanowczo mniej fanboy'ów niż wśród userów Maczków (zwłaszcza ostatnimi czasy, kiedy przybyło switcherów porażonych Vistą).
% - pewnie mniej
ilościowo - nie byłbym taki pewien
tak naprawdę jedyną 100% pewną różnicą pomiędzy użytkownikami Maka a Windowsa (trochę głupie zdanie, ale rozumiem że Mac oznacza tutaj Mac + Mac OS) jest to, że ci pierwsi używają OS X'a, a ci drudzy Windowsa
i tyle
Napisano 18 października 2009 - 12:15
Napisano 18 października 2009 - 13:04
Tylko od czasu do czasu kasuje konta użytkowników
No kasuje ale nie tylko na PC, także problem globalny
---- Dodano 18-10-2009 o godzinie 14:24 ----
Zgodnie z wasza logika kazdy kibic to debil bo jest fanboyem.
Logiczne jest to ze uzytkownicy makow kibicuja Apple i zycza tej firmie jak najlepiej. Bo to nie jest tak ze my nie widzimy polityki Apple. Ze nie widzimy ze placimy +50% do ceny za sama marke. To jest nasz wolny wybor, i jestesmy swiadomi tego ze wybierajac MACa mozemy na 90% byc pewni ze wszystko bedzie dzialac tak jak powinno. Natomiast wybierajac windowsa - no coz skazujemy sie na walke z wiatrakami plus miliony godzin spedzone na poszukiwaniu calej masy programych ktorych w win brakuje (ot chocby taki preview jest genialny, i nawet irfanview go nie zastapi).
Wiesz to co podkreśliłem nie jest już takie pewne, ale w czasach PPC było.
Co do kibiców nie uważam że są debilami każdy ma wybór tylko jak dla mnie można kibicować np Intelowi a być przeciwnym układom AMD, również można kibicować układom Nvidi a nie cierpieć ATI z takiej czy innej przyczyny podobnie jak można lubić OSX a nie lubić windowsa, i do tej pory było by okej bo lubimy jeden odmienny produkt z danej kategorii. Ale stwierdzenie że Mac jest lepszy od PC czy że lubię maka a nie lubię PCta jest dla mnie brzmi dziwnie bo są to te same elementy co ma Asus, Lenovo, Dell, HP, Sony itd ..., tylko inaczej opakowane także i awaryjność jednego jak i drugiego nie może być ani większa ani mniejsza chyba że producent nie przemyśli np chłodzenia. Co do apple to powinni zrezygnować z wynalazku jakim jest SuperDrive i poprawić troszkę układ chłodzenia.
Napisano 18 października 2009 - 13:35
czyli jak lubię telewizory sony to muszę lubić telewizory philipsa bo inaczej jest to dziwne? przecież wsadzają tam praktycznie to samo.Co do kibiców nie uważam że są debilami każdy ma wybór tylko jak dla mnie można kibicować np Intelowi a być przeciwnym układom AMD, również można kibicować układom Nvidi a nie cierpieć ATI z takiej czy innej przyczyny podobnie jak można lubić OSX a nie lubić windowsa, i do tej pory było by okej bo lubimy jeden odmienny produkt z danej kategorii. Ale stwierdzenie że Mac jest lepszy od PC czy że lubię maka a nie lubię PCta jest dla mnie brzmi dziwnie bo są to te same elementy co ma Asus, Lenovo, Dell, HP, Sony itd ..., tylko inaczej opakowane także i awaryjność jednego jak i drugiego nie może być ani większa ani mniejsza chyba że producent nie przemyśli np chłodzenia..
jak lubię jedną drużynę piłkarską to muszę inną, bo inaczej jest to dziwne (tam też grają ludzie, mają tylko inne koszulki)
etc, etc
dziwne to jest takie podejście.
Napisano 18 października 2009 - 14:05
Napisano 18 października 2009 - 14:34
Napisano 18 października 2009 - 14:38
Napisano 18 października 2009 - 14:55
desktop != komputer do zastosowań domowych
mylisz pojęcia
a czy stacja robocza to nie desktop?
Napisano 18 października 2009 - 21:14
Ale Mac od PC nie różni się, to jest ten sam produkt, i o ile nie będę się wypowiadać w kategorii laptopów bo to nie moja działka, po prostu to nie dla mnie, ale w kategorii Desktopów (Mac Mini, iMac) jak ktoś pisze że lubi maki a nie lubi PC to jest troszkę dla mnie dziwne, pewnie że nie każdy potrzebuje Quada czy i7, także nie każdy musi mieć mocną grafikę, ale kwestia opłacalności zakupu, czy możliwości rozbudowy lub kosztów ewentualnej naprawy i wielkości gwarancji dla mnie ma znaczenie. I to właśnie z te elementy co podałem sprawiają że kupuje w listopadzie PCta a nie Maca,
Różnica jest w podejściu do zakupu.
Mac User kupuje sobie fajny i ładny komputer.
Pececiarz patrzy na gigaherce, cenę, opłacalność zakupu itp.
Uogólniając pierwszy zwykle jest cool kolesiem, a drugi nudziarzem i centusiem.
Raczej bzdura, bo Windows jest dużo mniej wydajny od Mac OSa.ale nie napisze nigdy że PC jest lepszy niż Mac czy Mac jest lepszy od PC bo to bez sensu, ale że PC jest szybszy w danym przedziale cenowym mogę napisać bo to jest fakt.
Napisano 18 października 2009 - 22:11
Jeżeli ktoś przy zakupie komputera patrzy na jego wygląd i to stawia na pierwszym miejscu no to życzę mu powodzenia aczkolwiek można i takRóżnica jest w podejściu do zakupu.
Mac User kupuje sobie fajny i ładny komputer.
Jeżeli kupie komputer z biedronki za 2999 a koło biedronki do kosza wyżce kolejne 3000 też będę cool kolesiem ?Pececiarz patrzy na gigaherce, cenę, opłacalność zakupu itp.
Uogólniając pierwszy zwykle jest cool kolesiem, a drugi nudziarzem i centusiem.
Raczej teraz ty napisałeś bzdurę bo zawsze testy wydajności robi się na tym samym OSie to po pierwsze, po drugie nigdzie nie napisałem że jest na nim Windows bo może być Linux czy nawet sam OS X, reasumując jeszcze raz to co napisałem wyniki w GeekBench dla OS X :Raczej bzdura, bo Windows jest dużo mniej wydajny od Mac OSa.
Mac Mini 2009 4GB : 2768 pkt
iMac (Early 2009) : 4105 (Intel Core 2 Duo E8435 3.06 GHz)
PC w cenie 4100zł : 7598 pkt
Reasumując Mac Mini jest wolniejszy o 64% a iMac po mimo ceny znacznie większej wolniejszy jest o 46% i dalej będziemy pisać o wydajności OSX ? Może i fakt OSX jest wydajniejszy ale przy takiej różnicy w wydajności PCta to on z ociężałą Vistą i tak prześcignie maka kilka razy bo jest w stanie to nadrobić CPU. A jak zaczniesz obrabiać HD lub coś poważniejszego to ci ten plastik spuchnie przy PC z średniej półki.
Napisano 18 października 2009 - 22:20
równie dobrze można to samo powiedzieć na temat osoby, która biega w poszukiwaniu cyferek, których nie wykorzysta tak naprawdę ;]Jeżeli ktoś przy zakupie komputera patrzy na jego wygląd i to stawia na pierwszym miejscu no to życzę mu powodzenia aczkolwiek można i tak
onanizm sprzętowy. ale można i tak
już pomijając pytanie 'czemu wyrzucić?' (rozumiem że wyżce=wyrzucę)Jeżeli kupie komputer z biedronki za 2999 a koło biedronki do kosza wyżce kolejne 3000 też będę cool kolesiem ?
jeszcze bardziej cool będziesz jak wyrzucisz po prostu te 3000zł i cię to nie zaboli. nie dlatego że masz mnóstwo kasy
hm, no to chyba ty napisałeś bzdurę bo tak się robi, kiedy się mierzy wydajność sprzętu. a jak chce się zmierzyć wydajność systemu operacyjnego?Raczej teraz ty napisałeś bzdurę bo zawsze testy wydajności robi się na tym samym OSie to po pierwsze
bo to też przecież można porównywać
chyba, że ktoś zabrania?
Napisano 18 października 2009 - 22:33
hm, no to chyba ty napisałeś bzdurę bo tak się robi, kiedy się mierzy wydajność sprzętu. a jak chce się zmierzyć wydajność systemu operacyjnego?
bo to też przecież można porównywać
chyba, że ktoś zabrania?
A jeżeli wyjdzie że OS X jest szybszy od Visty o 20% to co to zmieni biorąc pod uwagę różnice w wydajności sprzętu ? Bo na wydajność komputera wpływa wydajność systemu + wydajność sprzętu, o ile ta pierwsza w maku lepsza to bo do obrabiania np HD nic to nie pomoże.
Nie mam zamiaru negować że OSX jest szybszy, bo faktycznie jest znacznie wydajniejszy od Windy tylko nie wiem jak to interpretować, bo wg mnie Apple optymalizuje system po to aby móc zarobić więcej na słabych komponentach z kolei MS tego nie robi bo komponenty są szybkie, tanie i dostępne praktycznie wszędzie.
Pytanie co jest lepsze dla użytkownika
Napisano 18 października 2009 - 22:35
Napisano 18 października 2009 - 22:42
Napisano 18 października 2009 - 22:49
Napisano 18 października 2009 - 22:53
Zupełnie jak z samochodami i większością dóbr konsumpcyjnych.Jeżeli ktoś przy zakupie komputera patrzy na jego wygląd i to stawia na pierwszym miejscu no to życzę mu powodzenia aczkolwiek można i tak
Jeden kupi Mini Coopera, a drugi za te same pieniądze wybierze Skodę Octavię Combi TDI z kratką.
Raczej dresem albo blokersemJeżeli kupie komputer z biedronki za 2999 a koło biedronki do kosza wyżce kolejne 3000 też będę cool kolesiem ?
Typowy pecet ma Windowsa i nie ma co z tym dyskutować, bo Linux ma 1 % rynku, a Hackintoshe to jakieś 0,01 %.Raczej teraz ty napisałeś bzdurę bo zawsze testy wydajności robi się na tym samym OSie to po pierwsze, po drugie nigdzie nie napisałem że jest na nim Windows bo może być Linux czy nawet sam OS X,
Przeciętny pececiarz patrzy na gigaherce i benchmarki, a potem wykorzystuje ze 20% wydajności swojego komputera.reasumując jeszcze raz to co napisałem wyniki w GeekBench dla OS X :
Mac Mini 2009 4GB : 2768 pkt
iMac (Early 2009) : 4105 (Intel Core 2 Duo E8435 3.06 GHz)
PC w cenie 4100zł : 7598 pkt
Reasumując Mac Mini jest wolniejszy o 64% a iMac po mimo ceny znacznie większej wolniejszy jest o 46% i dalej będziemy pisać o wydajności OSX ? Może i fakt OSX jest wydajniejszy ale przy takiej różnicy w wydajności PCta to on z ociężałą Vistą i tak prześcignie maka kilka razy bo jest w stanie to nadrobić CPU. A jak zaczniesz obrabiać HD lub coś poważniejszego to ci ten plastik spuchnie przy PC z średniej półki.
Mac User jeśli potrzebuje obrabiać HD to kupuje Maca Pro.
Grand Central Dispatch, OpenCL i CUDA pomogą.A jeżeli wyjdzie że OS X jest szybszy od Visty o 20% to co to zmieni biorąc pod uwagę różnice w wydajności sprzętu ? Bo na wydajność komputera wpływa wydajność systemu + wydajność sprzętu, o ile ta pierwsza w maku lepsza to bo do obrabiania np HD nic to nie pomoże.
Z tą taniością można polemizować, bo MacBook Pro 13 kosztuje połowę tego co Sony Vaio Z, a iMac połowę tego co Dell XPS One.Nie mam zamiaru negować że OSX jest szybszy, bo faktycznie jest znacznie wydajniejszy od Windy tylko nie wiem jak to interpretować, bo wg mnie Apple optymalizuje system po to aby móc zarobić więcej na słabych komponentach z kolei MS tego nie robi bo komponenty są szybkie, tanie i dostępne praktycznie wszędzie.
Widać to po poziomie zadowolenia z komputerów.Pytanie co jest lepsze dla użytkownika
American Customer Satisfaction Index - Scores By Industry
Napisano 18 października 2009 - 23:13
no i dlaczego nie ma dyskusji? tutaj ludzie się godzą na komplet software+sprzęt a z Makiem już jest inaczej? tutaj kompletu być nie może? ;] ale to temat na inną dyskusję.
i nie, nie postawisz tego co ci się podoba. taka prawda.
Pewnie komplet może być i jest, ale najczęściej jako narzędzie marketingowe.
Zakładając że apple by nie dodawało OSX + iLife do każdego maka to by podpisało na siebie wyrok bo nawet jeżeli by komputery obniżyli o koszt oprogramowania to dla użytkownika byłby on po prostu nie opłacalny bo sprzęt za drogi do ceny której żądają a nie wyróżnia go nic od typowego PC. Koszt dołożenia do każdego komputera dwóch płytek DVD-DL to dla apple praktycznie żadne koszty a na prezentacji przedstawiając nam cene oprogramowania w wersjach pudełkowych uświadamia nam jak to wiele dostajemy w cenie sprzętu a prawda jest taka że jeżeli oni nawet by sobie za ten soft doliczyli nawet 50 dolców to zarabiają na tym więcej niż na wersji BOX bo kupić go musisz razem z kompem czy chcesz czy nie a BOXa nie musisz kupić. Apple tego oficjalnie nie podaje ale ciekawe jaki procent sprzedanego Mac OS X Leopard stanowiły wersje BOX
Napisano 18 października 2009 - 23:42
Napisano 19 października 2009 - 12:08
Napisano 19 października 2009 - 13:42
Napisano 19 października 2009 - 13:48
Napisano 19 października 2009 - 14:34
Napisano 19 października 2009 - 17:18
Te formaty, defragmentacje, picowanie wyglądu itp. 60% czasu poświęcone samemu komputerowi a 40% by coś przy jego pomocy zrobić.
To dowodzi, że albo nie pamiętasz już PC, albo byłeś bardzo dziwnym użytkownikiem. U mnie, Windows 7, sprawa wygląda tak: zainstalowałem system, sterowniki sam sobie załatwiłł, pozwoliłem mu na automatyczne aktualizacje, i pokazałem gdzie ma robić backupy, i gotowe. Dalej wszystko jak w osx - instaluję co chcę, wszystko działa, mam spokój. Format? Mam ciekawsze zajęcia. Defragmentacja? Raz na kwartał. Picowanie wyglądu? Nic więcej niż w osx - tapetka.
Napisano 19 października 2009 - 19:18
Użytkownicy przeglądający ten temat: 6
0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych