Ponieważ również posiadam Wii, coś mogę powiedzieć.
Czasem spotykam się ze znajomym, który ma xbox360 - u niego, gramy razem, bądź ja sobie w coś gram. Gry są ładne graficznie, a ilość tytułów jest imponująca. Jeśli miałbym wybrać pomiędzy ps3, a x360, wygrałby microsoft.
Jakkolwiek, pomimo pomiatania Jedi, skakania wysoko, biegania z niewyobrażalną prędkością i aktywnego machania mieczem, jedyny przypadek kiedy się spociłem miał miejsce jak grzało słońce (20 stopni) a już działały kaloryfery. Kolega ma jazdy od narzeczonej itp...
Wii to inna bajka, popieram krzyfara, "think different" to konsola Nintendo. Nie chodzi mi już nawet o kolor;)
1. Na Wii pogra sobie cała rodzina (mój tato gryzie trawę przy każdym secie tenisa, mama sieka kijem golfowym, z taką już klasą, że do mafii by miała wstęp wolny;) )
2. Dziewczyna, czy też żona nie marudzi - jest na to cała masa gier "dla płci pięknej".
3. Posiadam jeszcze Wii Fit - choć i bez niego konsola wyciskała ze mnie siódme poty. Brzuch nie rośnie, a przy okazji nowych gier okazuje się człowiek ma mięśnie w miejscach gdzie się tego nie spodziewał (szczególnie po pierwszym dniu i boksie).
4. Cena, Wii jest po prostu tania (gry niestety są już w regularnych cenach konsolowych).
5. Internet po podłączeniu klawiatury na USB działa wręcz bajecznie. Ach, tak... net jest WiFi !!!
6. Tytuły są niepowtarzalne - Mario, Sonic...
7. Wbudowany emulator starszych gier (gry niestety możemy kupić jedynie w WiiStore - ale za to każdą kartą Visa)
8. Wii jest mała i poręczna - mieści się w kieszeni "szerokich spodni". Co więcej jest bezgłośna, co wielce doceniam jak wrócę z xobx'owej wizyty. W końcu cisza i spokój.
9. W końcu mam okazję posiekać przeciwnika kataną, machając przy tym pilotem (z wbudowanym głośnikiem, pozwalającym dość realnie odtworzyć zderzenie się szabelek) i pocąc się jak dziki;)
10. Party mode - opcja występująca w dużej ilości gier. Gają 2,3 lub 4 osoby. Przedziwne konkurencje - np. sonic i przyjaciele jednocześnie strzelają z łuku do balonów (napięcie cięciwy jak w realu), lub z rewolweru (znów realnie - dzięki konstrukcji WiiMote).
Podsumowując, jeśli zależy ci na zabijaniu tysięcy obcych poprzez przesuwanie gałki pad'a to wybierasz xbox360, jeśli chcesz mieć odtwarzacz filmów na niebieskim nośniku z bonusem w postaci konsoli to ps3. Jeśli zależy Ci na rodzinnej dobrej zabawie (zabawie, nie graniu) to tylko Wii spełni to wymaganie. Jeśli chcesz realistycznie pograć sobie w strzelanki, gry sportowe i do tego się spocić zamiast siedzieć w fotelu, to znów Wii. Szukasz gier bez przemocy lub z przemocą kreskówkową, dla dziecka, kolejny pkt. dla Wii. Chcesz posiedzieć na necie nie ruszając się z przed TV do komputera - Wii. Nie lubisz zrzędzącej dziewczyny - Wii. Lubisz popatrzeć jak Twoja kobieta się rusza (Wii Fit - hula-hop cieszy męskie oczy;) ) znów Wii.
Konsola do grania w najnowsze, głośne tytuły - nie Wii, cała reszta - Wii:)
Są to powody dla którego w rankingu światowym wygrywa, jak zwykle z resztą, Nintendo - oni po prostu wiedzą jak się robi konsole, nie przepraszam,
domowe systemy rozrywki, bo konsola to marne określenie.
P.S. na karcie SD można umieścić filmy (mov) i zdjęcia, aby je przeglądać - każdy też kreuje siebie (Mii) aby swoim profilem zdobywać doświadczenie.
brak odtwarzacza DVD
i co z tego, skoro każdy może sobie kupić za 100zł odtwarzacz DVD, poza tym teraz jest moda na zapis na HD+DVD więc pomimo xbox'a potrzeba dokupić jeszcze nagrywarę...
Na grafice też świat się nie kończy - podałeś najgorszy tytuł, a są naprawdę ładne gierki.
Co kto lubi, grafika, czy radość z gry... sposób grania:)