Powinien posiadać nagrywarkę DVD w standardzie.
Postaram zapamietac sobie to "przkazanie"
Idąc Twoim tokiem rozumowania (zaznaczając trzema wykrzyknikami) Apple jest jednak conajmiej jeden krok w tył, skoro inni producenci taką rozdzielczość osiągają przy 11 i mniej calach, tak więc daruj sobie dyskuje o tym komponencie.
Btw: tego hp'ka można kupić z ekranem 1440x900... czyli odpowednikiem MacBooka Pro 15,4".
Niby dlaczego mam sobie dawac spokoj z dyskuska na jakikolwiek temat?
Bo "powinienem" ?
Roznica miedzy "moim", a "Twoim" tokiem myslenia polega na tym, ze ja porownuje do siebie przykladowe (przyznaje arbitralnie wybrane) modele komputerow, ,a Ty sypiesz liczbami z rekawa... Taki sposob argumentacji prowadzi do nikad. Dla kazdej swobodnie fluktuujecej sobie w bezodniesieniowej przestrzeni liczby znajdziesz mniejsza lub wiesza. Liczy sie kontekst. Dlaczego wybralem tego HP z gornej polki ? Ano wlasnie dlatego ze porownanie jego parametrow do najbardziej lowendowego przenosnego maca na rynku wypada dla niego niespecjalnie korzystnie. A ze mozna go kupic z lepsza matryca (oczywiscie odpowiednia doplacajac) to juz inna sprawa. Wtedy porownywalbym go do wspomnianego macbooka pro i co on by bidulek zrobil w tym porownaniu ze swoja "nedzna" GMA 950 ?
Inna klasa sprzętu i już, nie ma o czym rozmawiać puki nie odrobisz pracy domowej i nie zobaczysz co ten model potrafi.
Prosze - zrezygnuj z protekcjonalnego tonu
Jesli wiesz czegos czego najwidoczniej ja nie wiem podziel sie ta informacja - w naszej dyskusji bylby to argument przemawiajacy bardziej na korzysc Twojego stanowiska.
Ja doskonale rozumiem fakt, ze w zalozeniu jest to sprzet wyzszej klasy, ale w pudelku otrzymujemy jednak sprzet o mocno zblizonych parametrach...
Czym zasłużył na tak szacowne wyróżnienie reprezentanta całej gałęzi przemysłu? Wybrała go jakaś komisja, ludność w referendum czy podpasował Ci do konwencji?
Pisze w imieniu swoim a nie komisji
Na jakiej podstawie wybor? Zajrzalem na strone Vobisu i byl to pierwszy markowy notebook ktory nawinal mi sie, ktory wystepowal w konfiguracji sprzetowej zblizonej do tej jaka ma najtanszy macbook (procek, ram, matryca, dysk, grafika).
Satellite U205, Lenovo 3000, mniejsze, ze słabszym procesorem, ale za to z "dodatkami". IBM T60p dla tych co wolą 4:3 i wyższą klasę. Sony SZ - drożej, ale sporo lżej i z bardzo sensowną grafiką.
Cudnie
Raczysz sobie zartowac - IBM T60p to dopiero doskonaly przyklad do porownan. Cena ponad 11000. W zasadzie przenosna stacja robocza z pro karta graficzna... A ponoc to ja nienajlepiej dobieram przyklady
Pozostale (te faktycznie nalezace do tego segmentu co macbook) jak Toshiba U205 stanowia tylko potwierdzenie mojej tezy - za podobne wyposazenie i parametry placimy podobna cene (przy identycznym procku, ramie, dysku, grafie, wifi, bt placimy 250 $ wiecej niz za macbooka zyskujac nieco grubszy, nieco lzejszy komp z mniejszym ekranem ale o tej samej rozdz., wypozazony wprawdzie w PCMCIA czy czytnik kart oraz modem, ale bez kamery i IR).
No i jak się miło ego łechce próżnego posiadacza tego MacBooka przy wyławianiu, conie?
Oczywiscie, ze w przypadku Apple czynnik psychologiczny odgrywa silna role - taki model marketingowy. Czy to zarzut ? Sporo ludzi woli sredniej klasy autko renomowanej marki o "lechcacym ego" wygladzie niz podobnie wyposazony najwyzszy model mniej cenionej firmy z dalekiego wschodu. Domyslam sie ze posiadacza owego HP z wyzszej klasy mile lechce sam fakt posiadania WYZSZEJ KLASY HP, bo paramatery to ma jak low end konsumencki macbooczek czy Satellite U205
Nie tylko mnie, wystraczy poczytać to forum.
Owszem - sa tacy ktorym nie odpowiada, sa i tacy ktorym pasuje idealnie. Podobnie byloby w przypadku dyskutowania nad wiekszoscia z wymienionych przez Ciebie (o ile nie wszystkimi) modelami. Jednemu nie podpasuje combo w Sattelite innemu kanciasta obudowa T60p, komus jeszcze innemu szarzyzna designerska obu, a jeszcze innemu brak MacOS X a co za tym idzie FCS, FCE lub Aperture
Te fakty wcale nie potwierdzaja tezy o rzekomo zbyt kiepskiej konfiguracji do ceny, lub zbyt wysokiej ceny do konfigurcji (whatever...). Kazdy byc chcial taniej i lepiej, lecz musze przyznac ze akurat w przypadku macbooka Apple niezle trafilo z cena czyniac najnizszy model swojego notebooka interesujaca oferta na konkurencyjnym rynku.