Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

problem z ustawieniem zegara i daty!!!!

• This topic is locked This topic is locked
9 replies to this topic

#1 janko602

janko602
  • 3 posts

Posted 11 July 2006 - 21:52

jestem zupełnie zielonym applem,ale ten sprzęt zawsze mi sie podobał wiec sobie nabyłem.wreszcie. iMacka, z zainstalowanym tez WinXP. Noo ii mam problem ::: nie moge za cholere ustawić zegara ani w MacOsie ani w XPeku, Prosze o pomoc , poradę. :sad: :sad: :x :x

#2 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 July 2006 - 01:27

Czy chodzi Ci o to że ustawiając dobrą godzinę pod XP po wejściu do OSX godzina jest jest inna ? ;). Niestety OSX jakoś dzwinie zarzadza czasem. XP odczytuje godzinę z RTC płyty głównej i przypisuje go do danej strefy, a OSX bodajże uznaje zegar systemowy jak GMT i na podstawie ustawionej strefy koryguje TYLKO wyświetlanie godziny. Jeśli pod OSX przestawisz godzinę na prawidłową i ustawisz strefe czasową dla Polski to OSX odejmie różnicę godzin od czasu w Londynie i przestawi zegar na płycie głównej o 2 godziny do tyłu co objawi się pod XP spóźnianiem zegara o 2 godziny. Ja sobie zrobiłem tak, że pod XP mam ustawiony czas prawidłowy + synchronizacje czasu z serwerem oraz prawidłową strefe czasową a pod OSX odznaczyłem "Set date & time automatically" i ustawiłem strefę czasową o 2 godziny do tyłu w stosunku do Londynu czyli strefę AZOST i miasto "Ponta Delgada - Portugal" ;). Być może jest jakiś inny sposób żeby pogodzić synchronizację czasu pod OSX i zachować ustawienia zegara czasu rzeczywistego na czas lokalny a nie GMT ale jak do tej pory takiego nie znalazłem.

#3 janko602

janko602
  • 3 posts

Posted 12 July 2006 - 22:00

kłopocik z ...iMakiem mam dwa systemy na `imaku: mac-os i xp, i kłopocik maly z ustawieniem poprawnego czasu na xp, po ustawieniu i synchronizacji przez internet jest ok, ale po wylogowaniu sie i powrocie na xp znow jest bzdurna godzinka, nadmienie ze w mac-os byl problem ze dwa dni ale od wczoraj jest ok,,, czy imak ma wewnetrzna baterie, bo ktos mi sugerowal to sprawdzic? prosze o helppp:lol:

#4 tomasz

tomasz

• 10988 posts

Posted 12 July 2006 - 23:57

Mac OS X standardowo ustawia czas przez NTP (Network Time Protocol)
Prawidłowa godzina zatem zależy od poprawnej konfiguracji strefy czasowej w której się znajdujesz.
Windows XP zapewne podobnie ustawia datę i czas.

po wylogowaniu sie i powrocie na xp znow jest bzdurna godzinka

Może określ co oznacza "bzdurna godzinka"

#5 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 July 2006 - 00:47

mam dwa systemy na `imaku: mac-os i xp, i kłopocik maly z
ustawieniem poprawnego czasu na xp, po ustawieniu i synchronizacji przez internet jest ok, ale po wylogowaniu sie i powrocie na xp znow jest bzdurna godzinka, nadmienie ze w mac-os byl problem ze dwa dni ale od wczoraj jest ok,,, czy imak ma wewnetrzna baterie, bo ktos mi sugerowal to sprawdzic?
prosze o helppp:lol:

No to wyjaśniłem ci ten problem dosyć dokładnie dwa posty wyżej ;). Przeczytaj dlaczego tak jest i jak sobie z tym poradzić.

#6 kungfumiszcz

kungfumiszcz
  • 291 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 13 July 2006 - 00:56

podaj serwer czasu: ntp.task.gda.pl i po klopocie

#7 Diodak

Diodak
  • 301 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 July 2006 - 06:10

podaj serwer czasu: ntp.task.gda.pl
i po klopocie

Po jakim kłopocie, chyba nie przeczytałeś mojego postu ;). Nie ważne czy podasz euro.time.apple.com czy ntp.task.gda.pl ... oba serwery mają wzorce czasu Greenwich (UTC) i do takiego czasu OSX synchronizuje zegar czasu rzeczywistego (RTC) w komputerze. Jeśli u nas jest godzina 4:00 to w Londynie jest 2:00 (czas letni) i serwery ze służbą czasu też podają 2:00.

OSX będzie podawał 4:00 o ile ustawi się naszą strefę czasową (UTC+2h) ale tak naprawde zegar w komputerze będzie miał godzinę 2:00, a my chcemy mieć w komputerze (zegar RTC) czas lokalny czyli godzinę 4:00. Windows odczytuje godzinę bezpośredno z RTC i podaje wtedy czas o 2 godziny do tyłu niż jest faktycznie w Polsce. Windows po zsynchronizowaniu z serwerem koryguje zegar o strefę czasową czyli dodaje 2 godziny i poprawia czas zegara RTC w komputerze aby podawał czas lokalny.

Dwa różne sposoby odczytywania godziny i przez to kłopoty. Najlepiej jest wyłączyć synchronizację czasu w OSX i od czasu do czasu wchodzić pod XP ;). Zegar w kompie też jest trochę dokładny a jeśli w ciągu miesiąca zacznie spieszyć kilka sekund to wielkiego halo nie będzie ;)

#8 heretique

heretique
  • 334 posts
  • SkądKraków

Posted 05 May 2007 - 19:54

Problemem jest to, że Windows traktuje godzinę z zegara systemowego jako czas lokalny, z kolei systemy uniksowe - czyli również Mac OS X ustawiają zegar sprzętowy na czas uniwersalny (ten z Greenwich). Ja proponuję zmusić Windows, by zachowywał się jak porządny system operacyjny ;-) i zrobić mały wpis do rejestru: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\TimeZoneInformation] "RealTimeIsUniversal"=dword:00000001 Problem w tym, że czasem to przestaje działać. Polecam generalnie gógle w tym temacie.

#9 XNR

XNR
  • 35 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 January 2015 - 12:50

witam, mam podobny problem,

po updacie nie moge zmienic daty z 1995

preferencje czasu wisza,

moze ktos wie jak zmienic date bezposrednio z terminala?

b0f40b30ccf545bem.png

82eed6e12d3d27f4m.png

wersja 10.9.5

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 03 January 2015 - 17:37

wersja 10.9.5

To czemu piszesz o w tym w dziale 10.0 - 10.4?

Używaj przycisku 'Zgłoś', zamiast edytować post i pisać w nim, na przykład, "do usunięcia".
Pisanie prywatnej wiadomości do moderatora powinno być ostatecznością. Do tego też służy przycisk 'Zgłoś'.
Do płaczu na pracę Moderacji służy ten wątek. Inne formy będą bezwzględnie kasowane.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users