Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Dlaczego niektóre iTunes Gift Cards są tak tanie na Allegro?

• This topic is locked This topic is locked
383 replies to this topic

#226 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 28 January 2009 - 19:56

blade__ co do allegro to prosze przeczytaj watek. wypowiadal sie koles ktory sie tym zajmowal kiedys i mowil jak to wyglada. nie podpieralbym sie tym ze allegro nie wywala. oni nie sprawdzaja kazdej aukcji a nawet jesli to maja z tego zysk o czym pisal juz ktos tutaj.

My tez nie jesteśmy w stanie sprawdzić każdej oferty a kasa tez wpływa nam na utrzymanie forum (co nie znaczy ze będziemy bronic kogoś kto robi coś niezgodnie z prawem bo płaci za grupę ,,Biznes,, póki co samo podejrzenie ze coś jest nie tak bo cena niska nam nie wystarcza aby usunąć dane ogłoszenie).
Pracownicy Allegro są ludźmi na etacie a Moderatorzy MyApple pracują społecznie - kasa zarobiona na grupie ,,Biznes,, idzie na utrzymanie MyApple a nie do kieszeni Adminów czy Modów.
Nazwać kogoś złodziejem czy oszustem tym bardziej w necie jest łatwo - gorzej jak trafisz na kogoś kto nie będzie chciał machnąć ręką na takie pomówienie i jeśli wszystko jest ok to nie chciałbym być na miejscu tego który publicznie kogoś w ten sposób potraktuje. Finansowo może nie będzie to dotkliwe ale jeżdżenie po sadach już chyba tak.
Anonimowości w necie nie ma !!! Majac nawet zmienne IP nie ma problemu z namierzeniem delikwenta.

nie badzmy naiwni. nie chce dac skana ani nic ale zdrapke to juz tak ale za normalna cene. brz przesady nie trzeba byc Holmesem zeby to rozwiazac zwlaszcza ze osoba zajmujaca sie tym kiedys juz to zrobila...

Ja tez Ci nie podam S/N kompa którego mam w ofercie sprzedażny i już parę razy ostrzegałem innych przed takimi działaniami inne osoby tu na MyApple. ,,Życzliwych,, nie brakuje i jeśli podasz takowy S/N to możesz się zdziwić jak za chwile gdzieś w Google znajdziesz wpis z ostatniej chwili ze komp skradziony ... od tego jest umowa i odbiór osobisty aby móc sobie wszystko sprawdzić i mieć zabezpieczenie na wszelki wypadek.

#227 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 28 January 2009 - 20:17

...i nie traktujmy moderatorow jako kogos kto odrazu wycina wszystkie posty co mowia ze a myapple:)
wierze ze tym razem zrobia duzo dobrego wywalajac pavvv i wykorzystaja fakt ze to prywatne forum....

Nie narzucajcie nam też zobowiązań do sprawdzania działalności osoby trzeciej - to nie my sprzedajemy kwestionowane karty, nawet w tym nie pośredniczymy, a jak można poczytać w regulaminie Allegro oni mimo udostępniania platformy handlowej, a nie tylko "tablicy" ogłoszeń jak my - odżegnują się od odpowiedzialności za legalność towarów na aukcjach, a jedynie prowadzą niesprecyzowane działania w celu ograniczenia oszustw.
Wobec powyższego nie traktujcie nas jak policjantów mających obowiązek przeprowadzać śledztwo (z zakupem kontrolowanym - jak czytam).
Usuwanie treści z forum pod byle pretekstem oraz "bo jest prywatne" to zdecydowanie nie jest robienie "dużo dobrego" - na tę chwilę z połączeniu z tym wątkiem to prędzej kompromitacja moderacji, a może nawet prędzej zniesławienie sprzedawcy niż słuszne działanie. Nie róbmy tu piaskownicy.

#228 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1639 posts
  • SkądPlewiska

Posted 28 January 2009 - 20:20

Przeginacie ludzie. Zamiast korzystać ile wlezie, bo tanio i dobrze, to robicie burzę w szklance wody - znajdzie się jeden czy drugi moralista i smęci ...

#229 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 28 January 2009 - 20:21

Eeee... No wiesz, ja wole miec drozsze a legalne

#230 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 28 January 2009 - 20:48

Masz inne dowody na nielegalność tych kart poza swoimi podejrzeniami związanymi z niska cena ??? Bo ciągle z uporem maniaka zarzucasz komuś oszustwo a poza domysłami nie masz żadnych innych dowodów.

#231 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 28 January 2009 - 21:31

Wasza hipokryzja mnie przeraza. Przeciez to sa czyjes realne pieniadze ukradzione z jego karty kredytowej!!! To nie to samo co zainstalowanie pirackiego oprogramowania, tutaj to jest zwykla kradziez i zwykle paserstwo. Jeszcze raz powtarzam dowody sa dwa: cena i sprzedaz samego kodu a nie zdrapki. Wszystkim paserom kupujacym na allegro zycze szybkiego zamkniecia konta w itunes. "I ran across this thread while researching iTunes gift card fraud, and felt I needed to share some informtion with all of you, especially those of you who think nothing of purchasing these deeply-discounted cards from online auction sellers because you believe that the seller is buying in bulk or has made a deal with Apple. This week, over $500 worth of fraudulent iTunes purchases appeared on my bank account. The majority of the transactions were in increments of $50, with a few at $100 and $200. I contacted my bank to dispute the transactions, and they said that it- to state the obvious- that someone stole my debit card number. I had to cancel my card, file complaints, and am still going through the hassle of not only the inconvenience of not having easy access to my bank account, but also of waiting to get my stolen funds refunded. I contacted Apple, and the customer service representative told me that the person set up a fake account and used my card to purchase online gift cards, which are basically just a code used to add funds to an iTunes account. He said that there's a widespread problem of people doing this and then selling the gift card codes on ebay, usually at a steep discount. He advised me to contact my bank to report the theft, and that Apple would work with them to be sure that I get my money back. Also, he had access to the gift card numbers purchased with my stolen credit card number and said they'd be cancelled. So, here I am, waiting for my money... my money... to be returned to me while some thief is profiting on ebay. "

#232 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 28 January 2009 - 21:44

A ja vlasnie pisalem do Pavvlo - co napisze robi sie niedostepny

#233 rokipat

rokipat
  • 172 posts
  • SkądFrankfurt am Main

Posted 28 January 2009 - 22:28

A ja mam pytanie, czemu kod trzeba wpisać "24 godziny od otrzymania go"? :)

Bo podobnoc ludzie sprzedajacy te karty maja tyle czasu, od odtrzymania kodow, by zglosic jakies reklamacje swojemu dostawcy.

#234 LASERman

LASERman

• 2286 posts
  • SkądMaidstone, UK

Posted 30 January 2009 - 00:12

Wasza hipokryzja mnie przeraza. Przeciez to sa czyjes realne pieniadze ukradzione z jego karty kredytowej!!! To nie to samo co zainstalowanie pirackiego oprogramowania, tutaj to jest zwykla kradziez i zwykle paserstwo.
Jeszcze raz powtarzam dowody sa dwa: cena i sprzedaz samego kodu a nie zdrapki.

Ten sposób rozumowania prowadzi do podejrzenia każdego, sprzedającego cokolwiek w cenie niższej niż w sklepie o kradzież. Rozumiem że jako policjant zamykałbyś każdego kierowcę nie posiadającego faktury zakupu samochodu który prowadzi za kradzież auta?

"I ran across this thread while researching iTunes gift card fraud, and felt I needed to share some informtion with all of you, especially those of you who think nothing of purchasing these deeply-discounted cards from online auction sellers because you believe that the seller is buying in bulk or has made a deal with Apple.

This week, over $500 worth of fraudulent iTunes purchases appeared on my bank account. The majority of the transactions were in increments of $50, with a few at $100 and $200. I contacted my bank to dispute the transactions, and they said that it- to state the obvious- that someone stole my debit card number. I had to cancel my card, file complaints, and am still going through the hassle of not only the inconvenience of not having easy access to my bank account, but also of waiting to get my stolen funds refunded.

I contacted Apple, and the customer service representative told me that the person set up a fake account and used my card to purchase online gift cards, which are basically just a code used to add funds to an iTunes account. He said that there's a widespread problem of people doing this and then selling the gift card codes on ebay, usually at a steep discount. He advised me to contact my bank to report the theft, and that Apple would work with them to be sure that I get my money back. Also, he had access to the gift card numbers purchased with my stolen credit card number and said they'd be cancelled.

So, here I am, waiting for my money... my money... to be returned to me while some thief is profiting on ebay."

Przedstawiłeś pojedyńczy przypadek opisu kradzieży NIE MAJĄCY DOWODOWEGO ZWIĄZKU z kwestionowanym sprzedawcą, a tymczasem w kraju w którym mieszkam powszechne są voucher'y, promocje otrzymywane wyłącznie droga elektroniczną (e-mail) bez odpowiednika papierowego. Powszechną praktyką są wyprzedaże towarów zalegających na półkach sklepowych po cenie kilkukrotnie redukowanej, tak samo jak rozdawnictwo wśród pracowników, tak samo jak kolekcjonowanie różnych giftów przez sprzedawców, które powinny być rozdawane przy dużym zakupie - nie tylko dlatego że klient się nie upomniał o przysługujący mu gratis ale często dlatego że go nie chciał (tu nie ustawiają się kolejki po śruby do okrętu podwodnego tylko dlatego że za darmo), tu w końcu są tez tacy którzy z racji wykonywanej pracy (pośrednictwo, przedstawiciel handlowy) dostają tyle kuponów że nie są w stanie ich wykorzystać - dla przykładu, znam człowieka, który otrzymuje z pracy za darmo tyle dysków twardych że pomimo rozdawania rodzinie i wszystkim znajomym mógłby "zupę na nich gotować" ale mimo stanu nowy, nieużywany, legalny żaden nie posiada opakowania - procedura wymaga by nie miały opakowania handlowego i po prostu nie trafiły na rynek ponownie jako pełnoprawny towar handlowy z gwarancją producenta.

Oczywiście sytuacja w której karty sprzedawane są znacznie poniżej wartości jest podejrzana ale mimo to NIE JEST JEDNOZNACZNA, a jest oczywiste że sprzedawca nie ujawni swoich źródeł/dostawcy.
Powtarzam za Blade_ - nie mamy wystarczających przesłanek by usuwać takie ogłoszenia.
PS
Bez obaw, mimo wszystko to jednak cały czas "Pytong obserwuje" ;-)

#235 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 30 January 2009 - 12:27

Na poczatku tego watku mialem dokladnie takie same opory przed oskarżaniem sprzedawców tanich kart. Byłem przekonany, że kupują gdzieś po cenach hurtowych i sprzedają później z zyskiem, po atrakcyjnych cenach. Ostrzegawcze światełko zapaliło mi się po pogrzebaniu trochę w googlach a cały proceder KRADZIEŻY i PASERSTWA opisał na 3 stronie tego wątku Sercabit. Zresztą na angielskojęzycznych forach jest mnóstwo tego typu wątków. Nie rzucam podejrzeń na każdego, kto sprzedaje towary taniej niż w sklepie ale pewne rzeczy kosztują po prostu tyle, ile kosztują. Gdyby Blade wystawił 20 nowych MBP po 1999 zł z zastrzeżeniem, że trzeba wystartować system w ciagu 24h bo inaczej komputer jest do wyrzucenia to chyba też coś wydawałoby sie nie tak. Apple sprzedaje tak, że cena hurtowa piosenki to około 0.70 $. Sam zysk Apple to tylko około 10% !!! Nie tak dawno Apple zagroził zamknięciem Apple Store po tym, jak firmy fonograficzne zarządały podniesienia ich marży z każdej piosenki. Jeszcze jeśli dany produkt jest oferowany przez różnych producentów to można się spodziewać konkurencji, wojny cen itp. W tym wypadku WSZYSTKIE gift karty pochodzą od Apple, nie ma mowy o kupnie kodu od kogos innego. Gdyby Apple sprzedawało karty hurtowo tak tanio, jak na allegro można je kupić to do każdej z nich dokładałoby co najmniej połowę. Nie będę więcej przekonywał nikogo do swoich racji, ale brzydzę się po prostu oszustwem. To czy takie oferty bedą się pojawiały na tym forum to szczerze mówiąc ani mnie to ziębi ani grzeje. Jestem też pewny, że są tylko tolerowane przez nieznajomość tematu. Przykro mi zatem, że zasiałem niepewność w waszych sumieniach ale pewne rzeczy trzeba nazywać po imieniu. Ja otwarcie oskarżam sprzedawców tanich kart o PASERSTWO a swoje dane teleadresowe chętnie udostępnię właścicielom portalu.

#236 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 30 January 2009 - 12:43

A ja mam inne pytanie. Pavvlo oferuje karty z "promocji lojalnosciowej" to na czym ta "promocja" dokladnie polega?

#237 velchinaski

velchinaski
  • 329 posts
  • SkądNowa Alexnadrya

Posted 30 January 2009 - 13:31

a czy kupujac taka karte na allegro bede mogl na sto procent sciagnac z US itunes muzyke i interesujace mnie filmy posiadam konto PL i US na itunes ale nie posiadam karty kredytowej z US i nie moge zaplacic PAYPAL tez nie dziala jak nie ma sie karty z US...pomocy ? POZDR

#238 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 30 January 2009 - 13:40

Tak, musiesz miec GC i konto w US

#239 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 30 January 2009 - 13:44

Jesli kupisz karte na allegro to zobaczysz taki komunikat w itunes: "Your account was disabled because the purchaser of an iTunes Gift Certificate redeemed to your account has refuted the charges with his or her credit card company. When charges are reported as unauthorized, any remaining iTunes Store credit from the disputed purchase is considered unauthorized and is removed from the account. If you purchased the iTunes Gift Certificate on an auction website, it may have been part of a fraud claim. You may want to address the issues with your purchase to the seller, or use any dispute resolution service provided by the auction website or other remedies that might otherwise be available to you. If the iTunes Gift Certificate was purchased from Apple, the buyer will need to contact his or her credit card company to discuss the disputed purchase. You can now resume purchasing from the iTunes Store, but the funds from the fraudulent iTunes Gift Certificate will not be made available to you."

#240 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 30 January 2009 - 13:51

A tak moze to przelozysz na polski?

#241 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 30 January 2009 - 14:35

o i to kolejny powod zeby zablokowac takie ogloszenia gdyz moga prowadzic do zablokowania konta.

#242 velchinaski

velchinaski
  • 329 posts
  • SkądNowa Alexnadrya

Posted 30 January 2009 - 22:56

@mrfreeze czy to potwierdzone na 100% co piszesz ,bo wychodzi na to ,że nie warto kupować takich kart a jednak w komentarzach tych sprzedających widnieją same pozytywne opinie i ze kody działaja...wiec jak mi wytłumaczysz twój komunikat od kogo nabyłeś GC ?

#243 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 31 January 2009 - 00:57

@mrfreeze czy to potwierdzone na 100% co piszesz ,bo wychodzi na to ,że nie warto kupować takich kart a jednak w komentarzach tych sprzedających widnieją same pozytywne opinie i ze kody działaja...wiec jak mi wytłumaczysz twój komunikat od kogo nabyłeś GC ?

To nie jest moj komunikat a ludzi, ktorzy kupili kartę przez ebay'a. Ja kupuję tylko i wyłącznie zdrapki, wprost z Apple Store w stanach.
Kradzież z karty kredytowej jest upłynniana tak szybko, że w wielu przypadkach ludzie zdążą wydać cały kredyt w Itunes Store zanim policja zablokuje te karty, stąd pozytywne komentarze.
Możesz kogoś okraść kupując na allegro i żadnych konsekwencji możesz nie ponieść (jak w rosyjskiej ruletce ; ) ) .
your choice

#244 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 31 January 2009 - 02:27

i badz swiadomy. to nie jest tak ze koles sobie doklada i robi prezent...

#245 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 31 January 2009 - 10:07

A czy "normalne" karty z Apple Store tez blokuja konta na iTunes Store?

#246 velchinaski

velchinaski
  • 329 posts
  • SkądNowa Alexnadrya

Posted 31 January 2009 - 12:49

@mrfreeze piszesz bzdury kupilem karte na allegro i nikt mi nie usunal konta oraz sciagnelem sobie to co chcialem i reszta mi pozstala na koncie zalezy od kogo kupujesz ja mam 100% gwarancji ze jak mi zamknal by ktos konto to by mi sprzedawca z allegro zwrocil kase za pozostaly nie wykorzystany limit.WIEC POLECAM BO DZIALA W 100%

#247 mrfreeze

mrfreeze
  • 246 posts

Posted 31 January 2009 - 13:42

@mrfreeze piszesz bzdury kupilem karte na allegro i nikt mi nie usunal konta oraz sciagnelem sobie to co chcialem i reszta mi pozstala na koncie zalezy od kogo kupujesz ja mam 100% gwarancji ze jak mi zamknal by ktos konto to by mi sprzedawca z allegro zwrocil kase za pozostaly nie wykorzystany limit.WIEC POLECAM BO DZIALA W 100%

Gratuluję!! Pochwal sie jeszcze jak to nowego MBP za 1999 zl kupiles od sprawdzonego sprzedawcy. Laptop co prawda spadł z tira, ale sprzedawca dał Ci gwarancję, że jak coś nie będzie działać to wymieni na kolejnego, którego sprywatyzowal od dzieciaka z gimnazjum..

Kupowanie kradzionego towaru to jedno ale chwalenie się tym publicznie na forum, to już jest żałosne.

#248 velchinaski

velchinaski
  • 329 posts
  • SkądNowa Alexnadrya

Posted 31 January 2009 - 14:06

Wiesz co żal mi ciebie kolego ,bo nie masz pojęcia żadnego odstraszasz ludzi twierdząc, ze każdy sprzedawca na allegro to złodziej .Sadze że sam nie miałeś tyle odwagi by zakupić taki GC znalazłeś gdzieś w sieci notkę i wkleiłeś w to forum.Na pewno jest sporo nie uczciwych sprzedawców ale są też ci 100% ok.Tak nabywam mase rzeczy na allegro nawet swojego Iphone kupilem i jestem w 100% zadowolony !!!!
Widzisz jak bym ciebie słuchał i twoich rad to bym nic nie zakupił poprzez iTunes a tak mam co chce i polecam innym bo nie każdy sprzedawca to ZŁODZIEJ jak twierdzi mrfreeze
!!!!NIE OCENIAJ LUDZI WEDŁUG WŁASNEJ MIARY !!!!

#249 goodall

goodall
  • 369 posts

Posted 31 January 2009 - 14:12

a) nie powiedzial ze kazdy B) jasne. sa i tacy ktorzy sprzedaja dolara za 70 groszy i albo im sie to oplaca po prsotu bo kupuja go za 30 gr jako jednyni na swiecie i za nic maja kryzys albo sa swietymi mikolajami rozdaja za darmo. mi koles chcical sprzedac zdrapke za 3.7 za dolara a za 80 gr za dolara kod...i co kod byl z legalni ekupiony od apple? gdzie w tym logika. nie boj sie myslec. spokojnie:) pozdrawiam

#250 bugmenot

bugmenot
  • 531 posts

Posted 31 January 2009 - 14:15

Goodall - Pavvlo ma zdrapki od innych impotrerow i kody tez. ps. on mowil o mrfreeze a nie o Tobie

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users