Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy konkurs MyApple.pl: „Bądź aktywny”

• Please log in to reply
261 replies to this topic

#151 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 06 January 2009 - 18:24

Moim zdaniem nikt by się nie obraził gdyby osoba z pierwszego miejsca pod koniec dostała "nieco" tańszego MB, a drugą, również poniekąd główna nagrodą została uhonorowana osoba, będąca autorem najciekawszego artykułu, bo z tego co widzę część uczestników stawia na ilość, a Ci, którzy sie starają nie dostaną nic. Mam nadzieję, że się zgadzacie ;)

#152 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 06 January 2009 - 23:44

nie wiem czemu narzekacie, przecież przy puli nagród 3k chyba jasne jest, że bierze się udział w tym konkursie głównie dla zabawy/żeby mieć jakiś tam wkład w MA ...i w pewnym sensie jasne jest, że motywacja szefostwa nie jest charytatywna (pozycjonowanie w google, materiały na newsy podane na tacy i takie tam... no dobra, ale już siedzę cicho :P ) emocje są bezcenne ;)

#153 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 07 January 2009 - 00:05

nie wiem czemu narzekacie, przecież przy puli nagród 3k chyba jasne jest, że bierze się udział w tym konkursie głównie dla zabawy/żeby mieć jakiś tam wkład w MA

Mądry, bo ma nagrodę w kieszeni ;)

Swoją drogą gdzieś Ty uzbierał tyle punktów (z drugiej strony, cztery miesiące to kupa czasu)..

#154 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2009 - 00:08

przekupiłem organizatorów

#155 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 07 January 2009 - 00:11

Najlepsze jest to, że kosztowało Cię to więcej, niż warta jest nagroda dla drugiego miejsca, roczna prenumerata "Farmacja i ja" (info z pierwszej ręki, prosto z macrumorslive) ;)

#156 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2009 - 00:15

:wink:

#157 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 January 2009 - 00:21

@Blade Od poczatku sledze jak i uczestniczę w tym konkursie i nie widzialem nigdy informacji o ograniczonej liczbie nagrodzonych. Sukcesywne rozszerzenie listy nagrodzonych? W kolejnej edycji zapewne dojdzie do tego, ze będą w niej uczestniczyć tylko 3 osoby, zgodnie z zasada-kto pierwszy ten lepszy, aby w przyszłości uniknąć tak "miłej" niespodzianki jaka spotkała NAS (bo jak widać nie tylko ja czuję się mocno rozczarowany). Szkoda, ze właśnie tak do tego podchodzicie, bo takim postepowaniem podcinacie skrzydla tym, którzy starali się i uczestniczyli aktywnie w życiu portalu, tudzież pomagali w jego rozwoju chcąc poprawić jego wizerunek. @biskup zabawa, zabawa, ale na określonych zasadach, by obydwie strony były zadowolone i docenione za swoją prace.

#158 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 07 January 2009 - 14:16

SebaSonido - postaram się znaleźć Ci gdzie pisaliśmy o tym, że nagrody otrzymują w każdej edycji pierwsze trzy osoby ... co do rozszerzenia ilości nagrodzonych osób w etapach nie mówimy że nie będzie to możliwe (wszystko zależy od środków jakimi będziemy dysponować na nagrody). Każdy etap to poniekąd nowy projekt który może być zmieniany (np. zmiana przyznawanych pkt. za dana rzecz czy dodanie lub usuniecie z listy punktowanych projektów). W drugim etapie odpadnie prawdopodobnie punktacja za specyfikacje sprzętu lub będzie to minimalny zysk gdyż większość specyfikacji już jest napisana i dochodzić będą tylko specyfikacje sprzętu najnowszego a tego może być kilka sztuk w roku (za obecnie zamieszczone specyfikacje przyznaliśmy w tej edycji ponad 700pkt. !!!) Jak widać, napisanie specyfikacji to nie żaden problem czy wyczyn ale jak dotąd nikomu nie chciało się tego robić poza dwoma osobami które dzięki temu ,,nabiły,, sobie sporo pkt (4pkt. za specyfikacje). Pierwszy etap to swego rodzaju prolog dla rozkręcenia się ... w kolejnych będziemy bardziej punktować ambitniejsze dokonania takie jak: pisanie newsów, tworzenie aplikacji, pisanie recenzji czy wywiadów.

#159 SebaSonido

SebaSonido
  • 623 posts
  • SkądBiałystok

Posted 07 January 2009 - 14:44

Skoro do tej pory tego nie znalazłeś to chyba nie zostało zamieszczone "publicznie", bo napewno ze znalezieniem jednego zdania nie było by większego problemu nawet dla nas uczestników konkursu, więc darujmy sobie to dochodzenie. Co do specyfikacji to widać, że te osoby były sprytniejsze i wyczaili dochodowe żródło punktów. Jednak niektórzy nie poszli po mniejszej linii oporu i włożyli w to więcej pracy za co i tak nie zostaną docenieni. Cóż, życie nie jest sprawiedliwe... Przykre, ale prawdziwe.

#160 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 07 January 2009 - 15:36

SebaSonido - Twój ,,dorobek,, punktowy na dzień dzisiejszy to 850pkt. daje to na chwile dzisiejszą 4 miejsce w rankingu. Jeśli ,,dochodowe źródło punktów,, jak to piszesz odpadnie w kolejnej edycji to utrzymując ten poziom może okazać się, ze suma pkt. ze wszystkich etapów da Ci łączna liczbę pkt. pozwalającą wygrać w finale. Dodatkowo tak jak pisałem, jest możliwość korygowania poszczególnych etapów tak aby nagrody otrzymało jak najwięcej uczestników np. 10 - ale wtedy ilość nagród nie będzie szła w parze z ich jakością tzn. z wartością i może okazać się po raz kolejny, że Uczestnicy będą znowu niezadowoleni jak okaże się iż za pierwsze miejsce w etapie będzie nagroda wartości np. 150-200PLN

#161 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 07 January 2009 - 15:41

Blade dorzuci uścisk ręki/całusa dla wszystkich i będzie sprawiedliwie ;) aha, tylko trzeba się po nagrodę do Norwegii pofatygować

#162 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 07 January 2009 - 15:46

A czy mój pomysł, z przyznaniem dodatkowej nagrody dla autora najciekawszego artykułu jest w ogóle brany pod uwagę? Bo niektórzy stawiają na jakość a nie na ilość i teoretycznie osoba, która napisze 3 badziewne recenzje, byle tylko zdobyć pewną ilość pkt wygra z kimś kto napisze 1 czy 2 naprawdę porządne i ciekawe recenzje, co moim zdaniem sprawiedliwe nie jest; oczywiście nie mam na myśli konkretnych osób, to czysta teoria ;)

#163 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 07 January 2009 - 15:56

endrju_sdr - tak wszystkie uwagi bierzemy pod rozwagę, pamiętajcie że oprócz pkt za dana prace będą niebawem przyznawane dodatkowe pkt. przez Administracje i Moderatorów forum oraz przez samych Userów - wtedy będą oceniane najlepsze ,,prace,, i dodatkowo przyznane zostanie kilkaset pkt.
Rozważamy również wprowadzenie trochę innej punktacji do finałowej rozgrywki niż w etapach ... czyli np. za pierwsze miejsce w etapie w podsumowaniu finałowym przyznawać będziemy 200pkt. (a w tym etapie zwycięzca uzbierał ich np. 2100) za drugie miejsce w etapie 180pkt. (a dana osoba uzbierała 1600pkt. etapowych) itd. Sumując wszystkie etapy może okazać się,
że różnice między uczestnikami konkursu będą minimalne i możliwe do odrobienia.

#164 Dawid Szypulski

Dawid Szypulski

• 5535 posts

Posted 07 January 2009 - 16:04

Ja to widzę tak: jeżeli jest to konkurs dla 3 najszybszych osób, które potrafią przeprowadzić operację "kopiuj-wklej" no to chyba nie bardzo zrozumiałem tą ideę "wspierania i rozwijania MyApple.pl". Nie chcę oczywiście nikogo urazić, ale kilka miesięcy temu nie miałem skrupułów gdy nie dopuściłem do wysłania nagrody osobie, która wygrała jedną z nagród nie odpowiadając nawet na obowiązkowe 3 pytania. Po prostu zakładam, że jesteśmy profesjonalistami i traktujemy to wszystko poważnie. Nie zamierzam oczywiśćie przestać pisać na MyApple.pl, nie jestem aż tak nawiny by wierzyć, że coś mogę w ten sposób zmienić. Po prostu w obecnym kształcie te "konkursy" raczej nie zachęcają do aktywnego i produktywnego brania w nich udziału.

#165 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 07 January 2009 - 16:49

dawxxx666 - specyfikacje tez są Nam potrzebne a większość Moderacji nie ma na to czasu (ja kiedyś się tym zajmowałem) tym bardziej iż ich ilość jest ograniczona ilością modeli jakie wyszły wiec na drugi etap nie ma co ktoś liczyć, że zbije masę pkt. za to... Co innego są newsy które trzeba napisać czy wywiady, felietony oraz innego typu opracowania wymagające większego nakładu pracy.
Za co są przyznawane pkt. podaliśmy na samym początku konkursu i teraz nie można mieć do nikogo pretensji bo każdy mógł przygotować kilka specyfikacji małym nakładem pracy ale jak widać tylko nielicznym się chciało - tak samo dziwie się,
że tylko trzy razy przyznaliśmy jak dotąd pkt. za umieszczenie w opisie aukcji Allegro linka do szczegółowej specyfikacji sprzętu z MyApple za co też są punkty a z tego co widać większość Userów w dziale ,,Giełda,, podaje linki do aukcji Allegro i tam mogliby wykorzystać te specyfikacje i zbierać po kilka lub kilkanaście (a co niektórzy kilkadziesiąt) pkt w miesiącu.

#166 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 08 January 2009 - 20:07

Dziś podaje kolejne propozycje Userów którzy w/g nas (Moderacji) wykazali się w ostatnim czasie swoją pracą na MyApple i na na które to osoby będzie można głosować od 15 stycznia:
iMarekPL - za pomoc w dziale ,,iPhone,,;
raptou - za pomoc w dziale ,,Gry,,;
Gregory - za całokształt i pomoc innym;
virgin71 - za pomoc w dziale ,Gielda,,;
majksee - za ,,wyłapywanie,, postów z nielegalnym oprogramowaniem, podróbkami lub próbami oszustwa;

Jeśli uważacie, że ktoś z naszych Userów swoją pracą (pomocą) zasługuje na wyróżnienie prosimy podawać w tym wątku nick takiej osoby z krótkim uzasadnieniem. Czekamy na Wasze propozycje.

#167 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 20 January 2009 - 01:35

Już jutro ukaże się sonda gdzie Userzy z grupami PRO i Donator będą mogli oddawać swoje głosy na najaktywniejszych Userów MyApple.
Przypominam ze wśród głosujących będzie rozdanych kilka nagród. Link do sondy zostanie podany za kilka godzin o czym powiadomimy w tym wątku.

Najnowszy ranking:

1. mf.31101985 - 3706 pkt.
2. biskup - 2182pkt.
3. m.bolechowski - 1985pkt.
4. SebaSonido - 860pkt.
5. wojciech23 - 850pkt.
6. Cichacz - 255pkt.
7. laza - 243pkt.
8. endrju_sdr - 175pkt.
9. Ipociask - 153pkt.
10. dawxxx666 - 144pkt
11. misiekgruby - 133pkt.
12. jankor - 106pkt.
13. bushman.editing - 100pkt.
14. admkryn - 85pkt.
15. kakadu - 78pkt.
16. KuboX - 65pkt.
17. bluecrab - 50pkt.
17. AkD - 50pkt.
17. Norbi95 - 50pkt.
17. nicomsw - 50pkt.
17. Heidi - 50pkt.
22. adamouse - 40pkt.
23. proletariat - 30pkt.
23. mac_ya - 30pkt.
25. pandarek - 15pkt.
25. mekintosz - 15pkt.
25. krell - 15pkt.
25. therealqba - 15pkt.
25. szybkilopez - 15pkt.
30. KubaG - 10pkt.
30. kropkacompl - 10pkt.
32. dizos - 4pkt.

#168 MyApple_Konkurs

MyApple_Konkurs
  • 18 posts
  • SkądŻyrardów

Posted 21 January 2009 - 00:57

Witamy, zgodnie z obietnicą jest już umieszczona sona konkursowa dla Userów z grupami PRO i Donator. Czas na glosowanie kończy się ostatniego dnia stycznia. Prosimy o dokładne przeczytanie opisu sondy i przestrzegania jej zasad. Wpisy innych Userów nie spełniających wymogów głosowania będą usuwane.

Szczegóły tu:

[URL]http://www.myapple.pl/sondy/93796-glosuj-na-kandydatow-w-konkursie-badz-aktywny.html[/URL]

#169 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 21 January 2009 - 01:38

Chyba już najwyższa pora, aby podać również o co walczą uczestnicy w pierwszej edycji konkursu.

Nagrodami są:

Lustrzanka Canon 1000D
Dysk zewnętrzny LaCie 500GB
Aparat Nikon Coolpix S210
iPod Nano 16GB (4g)
iPod Nano 8Gb (4g)

#170 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2857 posts
  • SkądLublin, Poland

Posted 21 January 2009 - 07:07

Nagrody jak widzę nieprzecietnę, więc w drugiej edycji trzeba się będzie postarać ;) Btw: druga edycja zaczyna się już teraz? Czy po zakończeniu głosowania? Aha, jeszcze jedno, kiedy poznamy nowe zasady przydzielania punktów, bo z tego co pamiętam miała sie zmienić punktacja za poszczególne "prace".

#171 Gabat

Gabat
  • 79 posts

Posted 22 January 2009 - 20:03

Proszę zwrócić uwagę na 83-86. Czy założenia tego konkursu (w przypadku niektórych uczestników oczywiście) to dowiedzenie, że ilość musi oznaczać jakość?
Dla mnie jakość to 87.

#172 chris.zurada

chris.zurada
  • 3977 posts
  • SkądTychy, Poland

Posted 23 January 2009 - 22:29

Proszę zwrócić uwagę na 83-86. Czy założenia tego konkursu (w przypadku niektórych uczestników oczywiście) to dowiedzenie, że ilość musi oznaczać jakość?
Dla mnie jakość to 87.

Sam powinienes zdecydowac na kogo glosowac a nie stwarzac poczucia ze ktos jednak nie zasluguje na uwage. To wlasnie my uzytkownicy myapple decydujemy kto jest the best of the best. Kazdy popelnia bledy... :roll:

#173 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 24 January 2009 - 21:11

Dla mnie jakość to 87.

Sprawdź za co ów użytkownik został wyróżniony nominacją.

#174 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 25 January 2009 - 10:35

2 pytania do Blade'a do kiedy będą zliczane punkty w konkursie? (innymi słowy, czy konkurs trwa do godz. 23.59 31.01.2009?) kiedy publikacja oficjalnych wyników?

#175 Blade__

Blade__

Pytong Was obserwuje !!!

• 3327 posts
  • SkądPółnoc

Posted 25 January 2009 - 21:44

Tak punktu będą naliczane za prace nadesłane do dnia i godziny którą podałeś.Następnie w ciągu 2-3 dni zostaną dodane wszystkie pkt. czyli te przyznane przez Userów z grupą PRO i Donator + pkt od Moderacji.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users