[3.1.2/3.1.3][2G/3G/3GS][Mac] Odbezpieczenie, jailbreak i aktywacja iPhone’a [PwnageTool]
Napisano 09 stycznia 2010 - 13:00

Napisano 09 stycznia 2010 - 13:11
... i ja mam podobny problem z iPhonem znajomego 3gs, telefon przywieziony z Austri z nowym bootromem, o czym doczytalem pozniej jak to zwykle u mnie :wink: Zrobilem dokladnie jak w tutku uzywajac do tego PWN, i efekt jest taki, ze mam teraz mozliwosc wybrania numerow emergency, i to tylko dlatego ze zrobilem restore uzywajac itunes z oficjalnym softem, bo kiedy probuje zaladowac mu soft zrobiony przez PWN to wywala bledy 1600, 16XX itd, zmienialem port USB, wywalilem itunesa i takie tam ...
i co teraz...? jak go zwroce koledze ? porazka !!! zwieszam uszy po sobie i prosze o pomoc :roll:
Fix 16xx and 21 Error during iPhone 3.1 Restore in iTunes | Redmond Pie

Napisano 09 stycznia 2010 - 13:29
Napisano 09 stycznia 2010 - 13:30
Napisano 09 stycznia 2010 - 13:45
Napisano 09 stycznia 2010 - 13:50
jak nie wyjdzie, to się chyba załamie....
Napisano 09 stycznia 2010 - 13:54
a ja probuje tą metodą [url=http://www.redmondpie.com/fix-16xx-and-21-error-during-iphone-3.1-restore-in-itunes-qrt589/]Fix 16xx and 21 Error during iPhone 3.1 Restore in iTunes | Redmond Pie[/url]
jak nie wyjdzie, to się chyba załamie....
daj znac czy sie udalo bo ja sie poddalem, zapytal mnie o LibUSB i wymieklem

Napisano 09 stycznia 2010 - 13:56
Po utworzeniu oprogramowania, PwnageTool zapyta czy iPhone został już odbezpieczony:
- Jeśli aktualnie masz zrobiony jailbreak - wybierz „Yes”.
- Jeśli aktualnie masz czyste oprogramowanie - wybierz „No”.
Jeśli wybrałeś „No”, zostaniesz teraz przeprowadzony przez proces wprowadzania iPhone w tryb DFU bądź Recovery.
Nie będę tego opisywał, bo PwnageTool pokazuje co robić - krok po kroku.
To wszystko! Możesz zamknąć PwnageTool i przejść dalej...
Wgrywanie stworzonego oprogramowania do iPhone
- Włącz iTunes.
- Nacisnij „Przywróć” z klawiszem Alt/Option i wybierz utworzony wcześniej obraz.
Napisano 09 stycznia 2010 - 14:01

---- Dodano 09-01-2010 o godzinie 16:35 ----
... i wyglada to teraz tak:
chyba zainstalowal oprogramowanie, nie wywalajac zadnego bledu ale ekran jest ciemny nie reaguje na klawisze, iTunes prosi o ponowne restore

Napisano 09 stycznia 2010 - 14:38

Napisano 09 stycznia 2010 - 14:44
Napisano 10 stycznia 2010 - 10:56
Napisano 12 stycznia 2010 - 17:05
Jeśli miałem wcześniej blackra1n to zaznaczyć yes jeśli spyta czy miałem wcześniej logo ananasa?
Z moich obserwcji i zabawy z różnymi iPhonami wynika, że (przynajmniej u mnie) nie ma znaczenia, czy tel był wcześniej odblokowany, czy nie - zawsze wybierałem odpowiedź NIE. I zawsze wszystko się super udawało.
Ale wczoraj pojawił się z goła odmienny problem, o którym tutaj niczego nie znalazłem. Otóż potraktowałem oryginalny soft 3.1.2 najnowszym Pwnage, wgrałem do iP 3G 8GB i zasadzka! Telefon po restarcie zachowuje się tak, jakby cały czas coś go blokowało i bez przerwy prosi o odblokwanie karty PIN'em, pomimo, że już to zrobiłem - i tak w kółko; a przy okazji przywiesza się jak zwykły pecet (bez obrazy) - sprzęt zamraża się na chwilę, w której nie działa ekran dotykowy (nie można wykonać żadnej operacji np, odblokuj nie reaguje), tam gdzie jest zasięg sieci są króciutkie paseczki (tak jakby sieć była na krawędzi sygnału), po czym paseczki giną, a na ekranie pojawia się SIM LOCKED, klikam na odblokowanie, podaję kod (jeśli się do tego czasu znów nie przymrozi), niby kod przyjmuje, ale za chwilę znowu paseczki w miejscu zasięgu i znowu SIM LOCKED. I tak w kółko. Co prawda w między czasie się przez iTunes uaktywnił (aparat z ERY, karta na abonament również z ERY), ale się piernik przymraża i ciągle SIM LOCKED, No już mam go dosyć w tym stanie.
Więc, jeśli szanowni forumowicze, mieliście podobne doświadczenie i udało Wam się problem rozwiązać, pomóżcie.
Uprzedzając pytania: na pewno wgrywłem soft przeznaczony dla 3G (ba, nawet go 2 razy zciągałem, bo myślałem, że jakiś error przy transferze się gdzieś wdarł); operację przeprowadzałem 3 razy na różnych komputerach, na świeżych kontach. No chyba wszystkie kombinacje sprzętowo-programowe wykorzystałem. I jeszcze: taki stan występuje niezależnie od tego czy na początku pracy Pwnage zaznaczę aktywację czy nie - po prostu nie ma to znaczenia (2 razy miałem aktywację wyłączoną, a raz dla odmiany ją włączyłem, a co, może pomoże - nie pomogło). Niby Pwnage działa bez zarzutu, niby się wszystko pięknie wgrywa, bez żadnych błędów, a tel - jak opisałem, nie do używania...
??? coś podpowiecie???
jestem zdesperowany, szczególnie dlatego, że to nie mój telefon!
z góry dzięki za pomoc
Napisano 12 stycznia 2010 - 23:35
Napisano 13 stycznia 2010 - 08:22
Mam iPhona z Orange, jestem w sieci Plusa. Potrzebuję tylko ściągnąć simlock. Czy powyższy tutorial ściąga simlock, czy też robi jailbreak którego nie potrzebuję?
Nie da sie niestety zdjąć samego simlocka nie robiąc JB
Napisano 13 stycznia 2010 - 23:36
---- Dodano 14-01-2010 o godzinie 01:38 ----
I do czego służy:
"Pobierz i wypakuj obrazy bootloaderów: bl_39_46 (direct link)"
skoro nie bierze udziału podczas wgrywania softu?
Napisano 14 stycznia 2010 - 15:51
To w takim razie od czego zależy, czy Activate the phone ma być zaznaczone, czy nie?
I do czego służy:
Ja to rozumiem tak: jeżeli masz telefon zakupiony u operatora (znaczy masz przez tegoż operatora założonego sim locka) i będziesz używał aparatu z wykorzystaniem karty swojego operatora (czytaj: tego, u którego kupiłeś aparat), to nie powinieneś zaznaczać Activate the phone, bo on się sam zaktywuje po poprawnym jailbreaku i podłaczeniu do iTunes (po restarcie). Np. kupiłeś aparat w Plusie, używasz go z kartą Plusa, nie zaznaczasz Activate the phone, itd. W przeciwnym wypadku zaznaczasz (np. kupiłeś aparat z simlockiem Plusa, a chcesz go używać z kartą Orange).
Jeżeli chodzi o botloadery, to są one potrzebne w przypadku modelu 2G. Nie pamiętam, żeby przy zabawach z 3G lub 3GS kiedykolwiek się one przydały... Zauważ, że tutorial był pisany dla każdego z modeli, stąd znalazł się zapis o botloaderach.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem.
A czy ktoś pomoże z opisanym przeze mnie problemem 3 posty wyżej?
????? anyone ?????
Napisano 14 stycznia 2010 - 16:37
Ja to rozumiem tak: jeżeli masz telefon zakupiony u operatora (znaczy masz przez tegoż operatora założonego sim locka) i będziesz używał aparatu z wykorzystaniem karty swojego operatora (czytaj: tego, u którego kupiłeś aparat), to nie powinieneś zaznaczać Activate the phone, bo on się sam zaktywuje po poprawnym jailbreaku i podłaczeniu do iTunes (po restarcie). Np. kupiłeś aparat w Plusie, używasz go z kartą Plusa, nie zaznaczasz Activate the phone, itd. W przeciwnym wypadku zaznaczasz (np. kupiłeś aparat z simlockiem Plusa, a chcesz go używać z kartą Orange).
Jeżeli chodzi o botloadery, to są one potrzebne w przypadku modelu 2G. Nie pamiętam, żeby przy zabawach z 3G lub 3GS kiedykolwiek się one przydały... Zauważ, że tutorial był pisany dla każdego z modeli, stąd znalazł się zapis o botloaderach.
????? anyone ?????
To proste zrób Blackra1n.
Napisano 14 stycznia 2010 - 18:32
To w takim razie od czego zależy, czy Activate the phone ma być zaznaczone, czy nie?
I do czego służy:
Zależy od sieci, w której iPhone ma być używany. Jeśli jest to sieć macierzysta - nie zaznaczasz aktywacji i nie musisz zdejmować blokady SIM. Jeśli natomiast planujesz używać iPhone’a z kartą SIM innego operatora, musisz zaznaczyć aktywację i zdjąć blokadę SIM. Jedynie iPhone kupiony w Erze nie ma blokady SIM i może być aktywowany w iTunes z dowolną kartą SIM (nie wymaga zaznaczania aktywacji w PwnageTool). FRM300 dobrze to opisał.
Obrazy bootloaderów w wersji 3.9 i 4.6 dotyczą tylko i wyłącznie pierwszego iPhone’a i są wymagane do zmodyfikowania obrazu oprogramowania dla tego właśnie modelu. iPhone’a 3G i iPhone’a 3GS to nie dotyczy i nie musisz ich pobierać.
????? anyone ?????
Zainstaluj świeże (czyste) oprogramowanie i wykonaj aktywację w iTunes (skoro jest to egzemplarz z Ery, możesz użyć w tym celu dowolnej karty SIM). Jeśli jest to kwestia oprogramowania (czyli teoretycznie samego PwnageTool) - problem ustąpi. Wtedy będziemy myśleć.
Napisano 16 stycznia 2010 - 21:02
Napisano 16 stycznia 2010 - 21:04
Napisano 16 stycznia 2010 - 21:05
Panowie troszkę lamerskie pytanie ale wybaczcie.. Instalacja JB powiodła mi się.. Mam nową aplikację Cydia. Ale nie mam pojęcia jak teraz instalować oprogramowanie.. Nie wiem czy nadal przez iTunes, jak to robiłem przez rok (bez JB) czy w jakiś inny sposób.. System Mac OSX 10.5 .
Będę wdzięczny za szybki instruktarz, lub podesłanie jakiegoś linku..
Jakie oprogramowanie?
Rozumiem, że posiadasz teraz 3.1.2 z JB by Pwnagetool i masz Cydie ?
Edit: aa teraz już rozumiem, chodziło Ci o aplikacje. No to tak jak Davvido napisał

Napisano 18 stycznia 2010 - 09:07
Napisano 18 stycznia 2010 - 14:14
Napisano 18 stycznia 2010 - 19:04
[url=http://www.redmondpie.com/fix-16xx-and-21-error-during-iphone-3.1-restore-in-itunes-qrt589/]Fix 16xx and 21 Error during iPhone 3.1 Restore in iTunes | Redmond Pie[/url]
Stronka zbytnio nie pomaga, bo po uruchomieniu programu nie znajduje libusb czy czegoś takiego, a poza tym jest pod 3G tylko. Może ktoś pomóc?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych