Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Reklama iPhone'a w polskiej telewizji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#26 woocash

woocash
  • 1 627 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 16:05

yyy ale jakie fri dżi? u nas jest to sieć Trzeciej Generacji czyli "trzy gie". Rozumiem że ktoś nagrał to Fri dżi na końcu i dokleił do lektora omawiającego telefon. Inna sprawa, że pewnie będą się tłumaczyli że "Trzy gie" to przetłumaczona nazwa technologii, a "iphone fri dżi" to nazwa własna telefonu i dlatego jej nie tłumaczli. A co do Was, którzy uważają, że należy wymawiać w wersji angielskiej - 99% Polaków (włączie z Panem lektorem w reklamie) ma problem z wymówieniem fonemu "th" w słówku "three" więc ciekaw jestm jak miałoby to wyglądać w salonach - albo konsultant zostałby zapluty, albo byłoby właśnie "fri" :D

#27 clr

clr
  • 1 326 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 16:22

wg mnie dobrze jest "iphone 3g" jest nazwa wlasna i tak powinno sie to wymawiac, nie spolszczac. btw cicho miodki troche onetowo sie zrobilo dalibyscie jakis news o snow leopard a nie tylko te iphony :D

#28 imoteph

imoteph
  • 27 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 16:53

zgadam się z tym, że "fri dżi" na końcu to tak dziwnie brzmi.... no ale czy ktoś z was mówi "Ipod szufle"??:) z drugiej jednak strony to "trzy gie" jakoś ładniej brzmi

#29 Rogi_

Rogi_
  • 327 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 17:21

Nie wiedziałem, że to fri dżi zrobi aż taki zamęt, ale zdziwiło mnie to tak samo jak wszystkich. Dziwnie to jednak brzmi i wprowadza człowieka w zaskoczenie. Wychodzę jednak z założenia, że uznali 3G jak nazwę własną iP i dlatego tak wyszło, chociaż niekonsekwentnie i pewnie bez przyszłości w PL.

#30 Wojtek999

Wojtek999
  • 1 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 17:28

"trzy gie" jakoś ładniej brzmi

Za to mniej ładnie pachnie :rolleyes:

#31 Aqua

Aqua
  • 170 postów
  • SkądGdynia moje miasto

Napisano 24 sierpnia 2008 - 17:32

Przed chwilą reklama leciała na 1 TVP lub 2TVP. Jakoś taki wielki ten iPhone w telewizji xD

#32 arkadiusm

arkadiusm
  • 544 postów
  • SkądKraków / StalowaWola

Napisano 24 sierpnia 2008 - 18:40

three g - to przez to że telefon nazywa się iPhone 3g i chcieli to przelać oryginalnie z en na pl to tak jak by mówili po polsku iphone. Przecież w trakcie reklamy mówi o prędkości trzy g.

#33 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpnia 2008 - 18:45

z tym "three g" przegięli... przecież przyjęte w Polsce jest: sieć trzy gie, zasięg trzy gie, standardy trzy gie.. itp spolszczone jest już to, nawet w reklamie jest wzmianka o prędkości trzy gie. IMO reklama dobra, kiedy widziałem ją pierwszy raz wydawała się ok, aż do momentu końcowego.... a co tego, że lektor mówi 'email z takim oto wyglądem' może chodzi o to, że wszystko ładnie i przejrzyście wygląda ;)

#34 kaczy

kaczy
  • 307 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 18:46

Przed chwilą reklama leciała na 1 TVP lub 2TVP. Jakoś taki wielki ten iPhone w telewizji xD

Jako, że z moją narzeczoną telewizji nie oglądamy prawie wcale, toteż bardzo dziękuje temu, kto wystawił tę reklamę wczoraj tu na forum w formie avi. Przekonwertowałem sobie film na mp4, aby wgrać na iPod'a Nano i pokazać go dziś narzeczonej (ostatnio nie było jej w PL, więc i tak nie miałaby reklamy jak zobaczyć).

Ponieważ jednak od czasu do czasu lubię w swym życiu zrobić coś mało konstruktywnego (dla samej frajdy zrobienia czegoś innego niż to co zwykle robię w pracy, a tym samym rozbawienia mojej Idy) postanowiłem, że najlepiej reklamę iPhone'a 3G oglądałoby się właśnie na... iPhone 3G :) Jeśli ktoś (tak jak ja) o własnym iP może w chwili obecnej jedynie pomarzyć, to reklamę tę zobaczyć może na stworzonym dziś przeze mnie "emulatorze emulatora iPhone'a 3G". Życzę miłego oglądania (mam też nadzieję, że nie zabijecie mi serwerów ilością wygenerowanego transferu).

#35 makemebold

makemebold
  • 136 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 19:09

Kaczy, przecież to jest iPod Touch :lol:

#36 adamz.pl

adamz.pl
  • 14 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 19:25

Jako, że z moją narzeczoną telewizji nie oglądamy prawie wcale, toteż bardzo dziękuje temu, kto wystawił tę reklamę wczoraj tu na forum w formie avi. Przekonwertowałem sobie film na mp4, aby wgrać na iPod'a Nano i pokazać go dziś narzeczonej (ostatnio nie było jej w PL, więc i tak nie miałaby reklamy jak zobaczyć).

Proszę bardzo.

Jeśli kogoś interesuje avi reklamy może je pobrać [URL="http://www.mediafire.com/download.php?a4brriwnqqb"]TUTAJ[/URL] (Tym razem serwer mediafire, odsiebie coś szwankuje)

#37 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 sierpnia 2008 - 19:57

Fajnie, ale jednak "fri dżi" brzmi trochę "nie po polskiemu"... ;) Nikt już tak nie mówi. PS. Co to za piosenka?!

#38 JędrekMac

JędrekMac
  • 1 712 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 sierpnia 2008 - 20:34

Co to za piosenka?!

Przyłączam się do pytania ;)

#39 misiekgruby

misiekgruby
  • 3 212 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 sierpnia 2008 - 20:37

btw. na nasza-klasa też jest banner reklamowy iphone 3g z orange ;)

#40 makemebold

makemebold
  • 136 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 20:39

Fajny avatar, Jędrek ;)

#41 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 24 sierpnia 2008 - 20:50

Ta piosenka to: YouTube - The Submarines - You, Me, and the Bourgeoisie
:)

#42 jacula

jacula
  • 46 postów
  • SkądKrk/NH

Napisano 24 sierpnia 2008 - 22:23

a propos fri dzi, to ja nigdy nie słyszałem w polskiej reklami soby k800i "kej ejt handred AJ":) uważam, ze wiecej polskiego apple nie zaszkodzi poza tym zastanawiam się jak odczyta tę rekalmę osoba, która nie była nigdy na myapple.pl nie wie co to iPod ani iPhone. Mi byłoby ciężko skumać o co chodzi z tym mejlem:)

#43 jimmypage

jimmypage
  • 22 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 22:32

Co ciekawe slowacy maja taka sama reklame YouTube - iPhone 3G ad (slovak)
z kolei niemcy maja drei ge :]
YouTube - iPhone 3G Business Ad (German)

#44 noocto

noocto
  • 31 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 22:58

Apple szaleje ;D najpierw 'tworzenie KĄTA' w iTunes, teraz 'fri dźi' xD no, przynajmniej się starają ;)):D

#45 goly

goly
  • 658 postów
  • Skądhell

Napisano 24 sierpnia 2008 - 23:03

ogólnie trochę siara mogli zrobić prezentację na PL menu przynajmniej :D

#46 b.milewski

b.milewski
  • 4 486 postów
  • SkądGlasgow

Napisano 24 sierpnia 2008 - 23:10

Ehhh jakie to typowe dla Polaków, zawsze muszą narzekać.

#47 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 postów

Napisano 24 sierpnia 2008 - 23:14

Ehhh jakie to typowe dla Polaków, zawsze muszą narzekać.

W takim razie czujesz się polakiem, czy też nie?

#48 Brzuch

Brzuch
  • 32 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 sierpnia 2008 - 23:49

(...) , lub np. Macbook powietrzny hihi

#49 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 25 sierpnia 2008 - 00:09

poza tym zastanawiam się jak odczyta tę rekalmę osoba, która nie była nigdy na myapple.pl nie wie co to iPod ani iPhone. Mi byłoby ciężko skumać o co chodzi z tym mejlem:)

Bez przesady, iPod jest znany i rozpoznawany przez większość młodych osób.

#50 aeu

aeu
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 sierpnia 2008 - 00:43

To oczywiste, że osoba która nie zna pojęcia mail nie będzie zainteresowana takim produktem jak iPhone więc tworcy reklamy mogą sobie pozwolić na taką terminologie. Z kolei "Ajfołn fri dżi" to porażka totalna. Dlaczego nie po Polsku? Jakieś to dziwne i nienaturalne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych