Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Najlepszy, najszybszy klient P2P

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Najlepszy, najszybszy klient P2P (0 użytkowników oddało głos)

1. BitTorrent (58 głosów [14.95%])

Procent z głosów: 14.95%

2. Transmission (150 głosów [38.66%])

Procent z głosów: 38.66%

3. Bits On Wheels (20 głosów [5.15%])

Procent z głosów: 5.15%

4. Acquisition (26 głosów [6.70%])

Procent z głosów: 6.70%

5. LimeWire (19 głosów [4.90%])

Procent z głosów: 4.90%

6. Azureus (97 głosów [25.00%])

Procent z głosów: 25.00%

7. Tomato (18 głosów [4.64%])

Procent z głosów: 4.64%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#26 Shime

Shime
  • 668 postów
  • SkądAngli :(

Napisano 10 lipca 2006 - 23:36

Acquisition jest pierwsza klasa ciagnie jak zly do muzyki jest jak znalazl jeszcze nie wiem jak do filmow ale jutro sprawdze:)

#27 lijo

lijo
  • 163 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 lipca 2006 - 22:09

cześć Transmission - jak go używać ? jeszcze nie miałem doczynienia z takim programem, nie ma tu wyszukiwarki tematycznej ani nic takiego, więc pewnie muszę szukać na stronach www to co bym chciał ??? - proszę o małą instrukcję.

#28 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 31 lipca 2006 - 22:13

Co to jest Torrent ?

Jest to sieć p2p nowej generacji. Istnieje ona już długi czas, lecz nadal wiele osób nie radzi sobie z obsługą tej sieci. Postaram się wytłumaczyć jak ona działa, oraz jak sprawnie i wygodnie z niej korzystać!

Cała ogólnoświatowa sieć, podzielona jest na systemy autonomiczne, które są ze sobą połączone na kilka różnych sposobów. Dzięki temu awaria nawet połowy łącz nie sparaliżuje sieci. Przy przesyłaniu dużych plików ograniczeniem jest to, że dane zawsze płyną jednym, czasami wąskim strumyczkiem, czasami z bardzo daleka. Odpowiedzią jest klient BitTorrent. Pozostawał tylko jeden problem, w końcu więcej klientów wymaga większej przepustowości. Jednak rozwiązanie problemu zaproponowane przez Brama Cohena było rewelacyjne:

Im więcej klientów, tym większa przepustowość, bo klienci (dobrowolnie) pomagają sobie nawzajem. Jest to rewolucja w p2p! Kto chce, może już teraz uczestniczyć w tym eksperymencie.

Jak zacząć ściągać poprzez tą sieć ?

Żeby zacząć ściągać pliki w tej sieci, trzeba zacząć od pobrania jednego z klientów obsługujących. Powstało ich już bardzo wiele, ale na początek polecam prostego w obsłudze ABC [Yet Another BitTorrent Client]. Instalacja przebiega tak samo jak każdego innego oprogramowania. Po instalacji wchodzimy do programu gdzie nie trzeba właściwie nic konfigurować. Ogromną zaletą tego programu jest to, iż prawie nie jest zauważalny dla procesora oraz nie wykorzystuje dużo pamięci RAM. Dla bardziej zaawansowanych użytkowników lepszy będzie Azerus, lecz na początek polecał bym raczej tego pierwszego klienta.

Już teraz jesteśmy gotowi do ściągania. Na różnych stronach pojawiają się pliki .Torrent - wystarczy kliknąć w niego (ew. wybrać: otwórz za pomocą ABC). Po połączeniu plik już się ściąga (oczywiście jeżeli nie ma jakiś problemów z połączeniem). Czasem opłacalne jest po ok. 5 min sprawdzić z jaką szybkością ściąga się plik. Jeżeli jest mniejsza niż zwykle w tym programie, to opłacalne jest wyłączenie go, i ponowne uruchomienie. Po tym zabiegu prędkość może wzrosnąć. Po ponownym włączeniu komputera wystarczy kliknąć w ikonę programu i już ściągamy dany plik/pliki.
Prędkość jednak głównie zależy od ilości seeds'ów i peers'ów - teoretycznie im jest ich więcej, tym większa szansa na dobry transfer - jednak duża ich ilość wcale nie jest gwarancją na uzyskanie dużych prędkości. W praktyce różnie z tym bywa.

Jeżeli chodzi o źródła ściągania plików .torrent to w Internecie jest wiele stron, dzięki którym zaczniemy pobieranie plików. Ważne jest też, żeby nie zamykać okna z transferem od razu po pobraniu pliku, lecz zostawić wysyłanie części plików innym, dzięki czemu pomożesz innym w ściągnięciu całego pliku.

#29 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 24 września 2006 - 20:03

Mam taki problema korzystam z torrentow no i korzystam z acquisition ale torrenty slabo ciagnie poczytalem troszeczke no i sciagnelem sobie transmission chodzi tak sobie poczytalem troszki na stronce i domowej programu ale nie wiem co jest jak zlapie dobrze to nawet do 100kb dochodzi lacze mam 8mega kumpel z pokoju obok ciagnie przez bearschajera na windzie i mu leci z predkoscia do ok 3 mega na sekunde czemu tak jest?? To tu jest takie moje pytanie co z portami mam ustawiony port na 50001 i wylaczony firewall. W routerze nie chce nic kombinowac poradzicie cos na to?? Srednio ciagnie ok 30kbs a wysyla ok 60 do 70kbs

#30 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 września 2006 - 20:16

Polecam Transmission, maly i szybki.

#31 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 września 2006 - 20:19

Transmission.

#32 Shime

Shime
  • 668 postów

Napisano 24 września 2006 - 20:25

No dobra mam wlasnie transmission i jest maly latwy w obsludze ale co z jego predkoscia 30-50kbs nie zabardzo mi sie to usmiecha przy laczu 8 mega:(

#33 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 września 2006 - 20:51

No dobra mam wlasnie transmission i jest maly latwy w obsludze ale co z jego predkoscia 30-50kbs nie zabardzo mi sie to usmiecha przy laczu 8 mega:(

Moze jakis malo popularny plik sciagasz? U mnie smiga do okolo 180 kB/s.

#34 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 24 września 2006 - 21:01

sprawdz w preferencjach transmission.

#35 kola_00

kola_00
  • 209 postów
  • SkądOsiek/k Sandomierza

Napisano 24 września 2006 - 21:05

Ja uzywam AZUREUSA :D ;)

#36 MacTom

MacTom
  • 811 postów

Napisano 24 września 2006 - 21:38

Acquisition + Bits On Wheels. Mnie wystarcza ;)

#37 Ka

Ka

• 6 050 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 września 2006 - 21:40

U mnie smiga do okolo 180 kB/s.

Dwa dni temu mialem 360kB/s

#38 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 września 2006 - 21:47

Dwa dni temu mialem 360kB/s

Ja mam dosyc slabe lacze (1Mb) i raczej malo kolejkuje.

#39 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 24 września 2006 - 21:53

super... u mnie teraz sciaga 13kb/s. w porywach dochodzi do 30. maksymalnie sciagalo 100 cos bo mam lacze 1024kb/s. nie wiem co sie stalo ale teraz rzadko kiedy dochodzi do 30kb/s

#40 banan

banan
  • 765 postów
  • SkądChi-Town, Rëmiô, Gotenhafen

Napisano 07 października 2006 - 19:35

No to teraz mam klops. Tak szastalem tymi mailami registracyjnymi do Aquisition ze teraz zabraklo dla mnie. Po formacie komputera (pomoglo mu to bardzo) wpisuje maila a tu lipa. Jezeli ktos ma jakies 1 ekstra bede wdzieczny

#41 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 07 października 2006 - 20:11

no właśnie. ja bym się też skusił. będę bardziej wdzięczny niż banan ;)

#42 Balbiś

Balbiś
  • 243 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2006 - 21:09

Problem Widzę że nie tylko ja mam problemy z prędkością ściągania. Przeczytałem uważnie co napisaliście, wypróbowałem polecane programy, eksperymentowałem z ustawieniami uploadu i downloadu, wybierałem najbardziej popularne pliki i na łączu 3 Mbps/384 kbps maksymalna prędkość przy downloadzie torrentów to 15 kb/s. Śmieszne wręcz, zwłaszcza że cokolwiek ściągam przez safari (np videoklipy, clipy nowych gier) to pobieram je z prędkością nie mniejszą niż 200. UPDATE: przed chwilą wypróbowałem jesczze azerusa , początkowo było dobrze 150, a pozniej skacze od 60 do 5 kb/s, to normalne w przypadku tego softu ze nie trzyma jednakowej predkosci?

#43 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 października 2006 - 23:15

Przeciez to wszystko zalezy od tego co i od kogo sciagacie. Tu nie ma reguly,ze mam szybkie lacze to bede szybko sciagal.

#44 Balbiś

Balbiś
  • 243 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 października 2006 - 17:00

Przeciez to wszystko zalezy od tego co i od kogo sciagacie. Tu nie ma reguly,ze mam szybkie lacze to bede szybko sciagal.

Przecież to jest jasne chyba dla każdego użytkownika bittorenta , ale sprawa wydaje się podejrzana testując różne programy torrentowe z kilkoma stronami i kilkoma najpopularnijeszymi torrentami.

#45 plejak3

plejak3
  • 60 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 października 2006 - 17:42

Ja uzywam dosc swiezego klienta torrenta, http://www.xtorrentp2p.com/ jak dla mnie super. Chodzi stabilnie, szybko smiga. W przeciwienstwie do Azerusa nie obciaza tak systemu. Nic wiecej mi nie trzeba. Pozdrawiam

#46 jbwm

jbwm
  • 1 878 postów
  • SkądB-stok/Polska

Napisano 08 października 2006 - 18:29

Ja uzywam dosc swiezego klienta torrenta, [url]http://www.xtorrentp2p.com/[/url] jak dla mnie super. Chodzi stabilnie, szybko smiga. W przeciwienstwie do Azerusa nie obciaza tak systemu. Nic wiecej mi nie trzeba. Pozdrawiam

a mi sie czasem wykrzacza. jak sie go wylaczy to trzeba na nowo dodawac torrenty do sciagania.

#47 rami

rami
  • 184 postów

Napisano 22 października 2006 - 09:20

Transmission mi najbardziej odpowiada pod wieloma wzgledami (glownie interfejs i prostota), zwlaszcza lubie jego wyswietlanie szybkosci DL/UL w docku. Niestety, na wielu sajtach torrentowych jest on niestety zbanowany - podobno costam nie w pelni trzyma sie standardow, konkretnie D/U Ratio w tych prywatnych sajtach sie rozjezdza. Wiec niestety, mimo najszczerszych checi w strone transmission zmuszony jestem uzywac czegos innego, konkretnie Bits on Wheels... ten przynajmniej nie zre tylu zasobow, co Azureus (ten ostatni potrafi mi zauwazalnie spowolnic G5 1.8 z 1.5 MB RAM)

#48 Ruczaj

Ruczaj
  • 3 528 postów
  • SkądPoznan

Napisano 22 października 2006 - 16:58

Niestety, Azureus jest dobry ale odpycha mnie pecetowskim interfacem. Transmission jest bardzo dobry, ale zauwazylem ze ma ciche zwiechy: czasem pokazuje 0.0 kb/s, wystarczy wylaczyc i retartowac Transmission i juz ciagnie. Bez sensu, bo nie mozna np zostawic Transmission i wyjsc z domu.

#49 Smierc

Smierc
  • 379 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 października 2006 - 23:27

jak już to tylko niebieska żabcia Azureusa potrafi wyczaić peer'ów wszędzie tam gdzie reszta ma 0 albo komunikat o wyłączonym trackerze, a transfery rzadko kiedy schodza poniżej 50 kb/, max co udało się mi kiedyś zaobserwować to 300 kb/s, jedyny minus to że jest napisany w Javie, więc na słabszym kompie albo praca albo sciąganie

#50 rzeziol

rzeziol
  • 279 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 listopada 2006 - 16:58

To ja sie dolacze do tych co narzekaja. Ciagle szukam odpowiedniego programu. W tym momencie jestem na etapie niebieskiej zaby (Azerus) ale predkosc (ciagnie gora 100-150kbs) jest nader niezadawalajca biorac pod uwage moje lacze (6Mbs Neostrada). Czasami to predkosc wysylania jest wieksza niz pobierania :/ Moze cos z ustawieniami mam nie tak: Ratio- zolte NAT OK- zielone DHT za firewallem- zolte

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych