Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 3G - simlock to przeszlosc [nakładki]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
174 odpowiedzi w tym temacie

#76 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 11 września 2008 - 19:57

trzeba sprawdzic

#77 Chartreusse

Chartreusse
  • 38 postów

Napisano 11 września 2008 - 20:30

Ja toto sprawdzam od tygodnia i niestety mimo moich i sprzedawcy wysiłków nie działa toto w 100%. Konkretnie problemy pojawiają się z kartami z Plusa. Niektóre karty działają, niektórych telefon w ogóle nie zauważa "brak karty SIM", a część powoduje wyświetlenie komunikatu: "awaria karty SIM". Orange działa bez problemu. To tyle ile mogłem przetestować.

#78 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 12 września 2008 - 18:45

Ale przecierz jest tutaj wyraznie napisane w poscie ze najlepiej dzialaja nakladki od N3T-a

#79 jarr0

jarr0
  • 5 postów

Napisano 12 września 2008 - 21:55

Witam wszystkich - po lekturze forum zdecydowałem się H4F (mam iphone 3G z simlockiem na Ere) i fakt - na przesyłkę czekałem ponad tydzień, ale cały czas miałem kontakt ze sprzedawcą na GG - jest po prostu zawalony ilościa zamowien. Nakladka jest grubosci kartki papieru - wchodzi i wychodzi bez problemu. Pierwsze logowanie do sieci po wlozeniu karty nieco trwalo, ale bez problemu tel wykrył mi Orange - chodzi wszystko, lacznie z 3G. Wlasciwie zauwazylem tylko dwie niedogodnosci: 1. Zeby przejsc z edge na 3G (normalnie mam 3G wylaczone zeby iphone nie zarl baterii) musze ustawic 3G i zrestartowac tel. 2. Itunes 8.0 po podlaczeniu do niego telefonu stwierdzil, ze mam zla karte SIM i odmowil dran synchronizacji. Sa trzy rozwiazania tego problemu: - najbardziej upierdliwe: przed podlaczeniem telefonu do kompa lekko wysunac tacke z sim (dla mnie odpada) - zrobic jailbreak (na razie nie chce, bo sie boje ze cos spieprze) - zrobic downgrade do itunes 7.7 (wybralem wlasnie to - tel smiga i sie synchronizuje) Generalnie podkladke od h4f polecam - nie gubi zasiegu i po wyjsciu z windy normalnie chwyta siec, nie trzeba sie bawic w wyjmowanie karty. Mam podkladke od 3 dni, na razie nie bylo problemow.

#80 Dogs

Dogs
  • 141 postów

Napisano 13 września 2008 - 04:07

Czyli ktora nakladke polecacie? h4f czy yessim ??

#81 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 13 września 2008 - 08:13

........

2. Itunes 8.0 po podlaczeniu do niego telefonu stwierdzil, ze mam zla karte SIM i odmowil dran synchronizacji.

U mnie bezproblemowo się odbyło

---- Dodano 13-09-2008 o godzinie 09:16 ----

Czyli ktora nakladke polecacie? h4f czy yessim ??

tylko to

SIM "FreePhone" dla Apple iPhone 3G 8/16GB Wszystkie sieci !! NOWY MODEL (v. 2.4), Low Profile

H4F N3TWORK :: SIM "FreePhone" dla Apple iPhone 3G 8/16GB Wszystkie sieci !! NOWY MODEL (v. 2.4), Low Profile - NIE ZACINA SIE !!!

#82 rethray

rethray
  • 10 postów

Napisano 13 września 2008 - 11:46

Ok Panie i Panowie. Do tej pory tylko biernie przygladalem sie forum i czerpalem wiedze ze zrodelka. Jednak dzis postanowilem sie odezwac. Bez dalszych sciem. Pracuje w sklepie w UK i zarabiamy na chleb zdejmowaniem simlockow , naprawa laptopow itp. W tym umilanie zycia uzytkownikom iPhonow.
Pojawil sie dzis na sklepie czlowiek dosc zaufany z rewelacyjnymi wiesciami na temat mozliwosci zdjecia simlocka metoda hardware, na potwierdzenie swych slow zarzucil dwie stronki

[url=http://forum.gsmhosting.com/vbb/showthread.php?t=587556&highlight=iphone+3g+hardware]iphone 3G unlock - GSM-Forum[/url]
Zwrocic uwage nalezy na posty czlowieka o nicku "samadgsm" ,
[url=http://www.youtube.com/watch?v=OxD9TPV2tGE]YouTube - iPhone 3G 8Gb unlocked[/url]
(ogolnie sam mam pewne zastrzezenia co do filmiku )
Na dodatek dodam iz zaproponowano mi do kupienia solucje (pelny manual, plus video) how to unlock iPhone 3g by hardware. cena = £ 500
Jestem juz na tyle dorosly aby zdac sobie sprawe ze nawet dla takiego dobrego klienta jakim jest moj sklep to dosc tanio. Fakt ze przy mozliwosci bycia jedynym punktem w okolicy ktory bedzie mogl uszczesliwiac ludkow zwlaszcza ze niebawem 3G pojawi sie w ofercie O2 pay&go, wydaje sie byc zbyt podejzanym, a moze to tylko moja polska mentalnosc.
Prosze wiec o ustosunkowanie sie szanownych forumowiczow co do zaistnialej sytuacji £500 nie jest fortuna mimo wszystko nie chcial bym wyjsc na ... naiwniaka

#83 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 14 września 2008 - 00:21

Hehe... jak dla mnie ta metoda polega na wsadzeniu nakładki i przyklejeniu jej na stałe do gniazda sim w telefonie... właśnie dlatego gość na filmie wkładał kartę bez traya.

#84 piotrek_l

piotrek_l
  • 183 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2008 - 07:19

podobnie pomyslalem

#85 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 14 września 2008 - 10:45

na 80% ma przyklejona nakladke ;-)

#86 mar_zajac

mar_zajac
  • 1 postów

Napisano 14 września 2008 - 11:03

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów!

A ja znalazłem w sieci coś takiego: [url=http://www.unlocksiphone.com/]iPhone Unlock Team - firmware 1.1.4 , 1.1.3, 1.1.2, iPhone 3g All Models Unlocker[/url]. Piszą, że da się odblokować iPhona 3g za pomocą softwaru? Zastanawiam się, czy tego nie kupić, to ok.100 zł..... Spotkaliście się z tego typu ofertami?

#87 ar3k

ar3k
  • 493 postów
  • Skądfrom apple

Napisano 14 września 2008 - 12:22

Odblokować a nie pozbyć sie SIM-locka

#88 imrik

imrik
  • 3 471 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 15 września 2008 - 00:35

i wlasnie na takich mar_zajacow tam czekaja tylko i raczki zacieraja.

#89 rethray

rethray
  • 10 postów

Napisano 15 września 2008 - 10:16

Dokladnie o tego typu zastrzezeniach pisalem jesli chodzi o filmik. Mimo wszystko dzis wpisalem do budzetu sklepowego £500 na zakup metody i bede rozmawial z moim Bossem o podjeciu ryzyka. Robi glupsze zakupy niz ten bez konsulatcji ze mna wiec tym razem nich wyda troszke pieniazkow z mojej winy. Tymczasem pozdrawiam wszystkich forumowiczow.

#90 Hack4Food

Hack4Food
  • 24 postów

Napisano 16 września 2008 - 12:01

Witam, znajomy dal mi linka do wątku, nie wiedziałem, ze o moich kartach jest tyle dyskusji :), wiec kilka odpowiedzi: 1. Prowadzę firmę, zajmującą się czymś zupełnie innym (nie mam nic wspólnego z GSM) nakładkę "wykombinowałem" poza kupie iPhone z USA, i miało to być rozwiązanie na własny użytek, kolega się ze mnie nabijał że kupiłem cegle i po chwili oczekiwań na jakiś sofcik od dev-team , stwierdziłem ze sam coś wymyśle. Prośby ludzi spowodowały konieczność zorganizowania sklepu. 2. Nakładka działa bezproblemowo, jeden z forumowiczów pisał o tym że nakładki spamują sieci GSM , to prawda, dla tego po jakimś czasie są blokowane, jednak jak zauważyli użytkownicy mojej nakładki działa (u niektórych już miesiąc) i nie ma z nia problemów, powodem tego jest inny firmware, najprościej tłumacząc mający coś w rodzaju mini serwera IMSI Proxy, w efekcie nie spamuje sieci i wszystko działa jak trzeba. jest jeszcze parę innych drobiazgów ale to nie miejsce na szczegóły. 3. faktycznie czasami zdarza się, ze trzeba czekać kilka dni, powód prosty, często wyjeżdżam, a ze nakładka nie jest produktem firmy, a jedynie rozprowadzam ja w ramach mojego "hobby" czasem brakuje nakładek, nie zamawiam ich w dużych ilościach, ponieważ trudno je dostać i nie są tanie, generalnie wysyłki organizuję 2 razy w tygodniu we wtorki i piątki, czasem wczesniej jesli jest duzo zamowien, czasem wstrzymuje wysyłki gdy pracuje nad poprawkami w firmware i wiem ze za kilka godzin czy dzień dwa coś poprawie, niema sensu wysyłanie karty skoro mogę za dzień/dwa wysłać z nowym firmware czy poprawionym firmware. 4. jeszcze nie miałem klienta, który zażądał by zwrotu pieniędzy, a sklep ma klientów bez _żadnej_ reklamy, nowi przychodzą z polecenia wcześniejszych klientów, a to znaczy, ze ci wcześniejsi są zadowoleni. 5. Kontakt telefoniczny nie jest możliwy z prostej przyczyny, proszę spróbować prowadzić firmę odbierając dziennie kilkaset nawet telefonów z pytaniami o rzeczy które są opisane na stronie produktu, bądź są niezwiązane z produktem (pytano mnie o to jakie słuchawki kupić, jak używać cydii, jak zrobić jailbrake itd ... etc ...) na maile staram się odpowiadać na bieżąco, na gg głownie wieczorami. za naładkę podziękujcie takiemu jednemu delikwentowi o ksywce "Charon" bo to on przez tydzień naśmiewał się ze mnie, że kupiłem najdroższą cegłę w moim życiu :) i przez jego drwiny zacząłem pracować nad sposobem na ominiecie simlocka, wrzuciłem filmik na stronę ponieważ żądał dowodu, no i tak wiadomość o pierwszym odblokowanym iPhone 3G w Polsce rozeszła się po sieci, w sumie muszę przyznać że wiele osób dziękuje za to i pisze/mówi że robię super rzecz. Prawda jest taka, że byłem pierwszy i do dzisiaj ci, którzy kupili inne nakładki prędzej czy później lądują w moim sklepie :). Czasem zdarzają się problemy z niektórymi kartami sim (jedna na 50) lecz pomaga wymiana u operatorów, czasem trzeba pójść i zażądać ponownej wymiany karty (play ma dziwne karty, które czasem nie działają nawet w zwykłych telefonach, to samo z plusem) ale są to zdarzenia sporadyczne do tej pory trzech takich klientów na ponad setkę sprzedanych nakładek. dla moderatorów dodaje, ze nie jest to ani reklama ani zachęta, a jedynie odpowiedz na pytania oraz ustosunkowanie się/wyjaśnienie kwestii poruszonych w odniesieniu do mnie przez forumowiczów :) pozdrawiam serdecznie Mirosław "N3T" Drdzeń

#91 piotrek_l

piotrek_l
  • 183 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2008 - 12:50

Prawda jest taka, że byłem pierwszy i do dzisiaj ci, którzy kupili inne nakładki prędzej czy później lądują w moim sklepie

z tym sie nie zgodze bo karty ktore sprzedajesz po 100zl czy wiecej tak na prawde sa warte o wiele, wiele mniej! uzywam yessima i tez dziala w kazdej sieci i nie mam z ta karta absolutnie zadnych problemow, a karte kupilem za ok 30zl

pozdrawiam

#92 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 17 września 2008 - 02:43

>Hack4Food Mógłbyś napisać czy można jakoś rozpoznać, które karty sim mogą sprawiać problemy z nakładką? Czy też jest to loteria? Czy starsze karty sim sprawiają większe problemy? Ogólnie czy jest sens wymienić sima u operatora na nowszy?

#93 evilboy

evilboy
  • 885 postów
  • SkądTokyo/Japan

Napisano 17 września 2008 - 02:49

imsiproxy, ha ha! kazda dziala jak imsiproxy

---- Dodano 17-09-2008 o godzinie 01:56 ----
pozatym, pisze na stronie sklepu ze podkladka jest legalna w polsce, przeciez karta sim jest wlasnoscia operatora, ktora to trzeba zniszczyc w celu zainstalowania chipa

---- Dodano 17-09-2008 o godzinie 02:09 ----
i jak dobrze dziala ocenimy po tym jak wyjasnisz co nakladka robi z siecia aby zjesc MMC i MNC oraz co jednorazowe odpytywanie basbandu i imisi nadzwyczajnie nie stalo sie problemem jak w przyapdku wszystkich innych turbo, yessimow i innych?

chyba wiesz ze sieci moga zablokowac dzialanie nakladek, czy twierdzisz ze to Twojej nie dotyczy?

#94 Hack4Food

Hack4Food
  • 24 postów

Napisano 17 września 2008 - 07:25

imsiproxy, ha ha! kazda dziala jak imsiproxy

---- Dodano 17-09-2008 o godzinie 01:56 ----
pozatym, pisze na stronie sklepu ze podkladka jest legalna w polsce, przeciez karta sim jest wlasnoscia operatora, ktora to trzeba zniszczyc w celu zainstalowania chipa

---- Dodano 17-09-2008 o godzinie 02:09 ----
i jak dobrze dziala ocenimy po tym jak wyjasnisz co nakladka robi z siecia aby zjesc MMC i MNC oraz co jednorazowe odpytywanie basbandu i imisi nadzwyczajnie nie stalo sie problemem jak w przyapdku wszystkich innych turbo, yessimow i innych?

chyba wiesz ze sieci moga zablokowac dzialanie nakladek, czy twierdzisz ze to Twojej nie dotyczy?

1. nie każda ma imsiproxy, gdyby tak było, to karty nie "pakietowały" by sieci zapytaniami tylko korzystały z proxyservera na chipie, a jak wiesz ostro spoofuja siec co prowadzi do blokady karty i konieczności przekładania, można to ominąć w pewnym sensie co jakiś czas przepuszczając poprawna parę serial mnc mmc/ poprzez baseband do sieci, lecz w efekcie nie odnajdujesz zasięgu po jego starcie i tez co prawda trochę później ale jednak taka karta się blokuje, najwyraźniej nie wiesz o czym piszesz :)

Tak, moja nakładka poradziła sobie z jednorazowym odpytywaniem basebandu w nowych wersjach firmware :D a jak to już tajemnica :) (to samo dotyczy BB5 i A2, tez Działa) :)

2. Nakładka jest legalna patrząc pod katem tego ze nie powoduje zakłóceń w sieci operatora które są karalne (inne karty te bez tego powiedzmy "mini proxy" yak yessim /yurbosim/xsim itd itp robią bałagan w sieci i jest to jasne dla wszystkich którzy co nieco wiedza na temat zasad działania starych typów nakładek.
Nacięcie plastykowego fragmentu karty sim nie jest niezgodne z prawem, ponieważ nie ingerujesz w układ logiczny (elektronikę) karty, a nacięcie jest jedynie formą dopasowania karty do urządzenia w którym z niej korzystasz, jeśli producent sam by to zrobił to nie musiał byś ty, ale nie ma takich kart z gotowym miejscem na układ elektroniczny, więc nie masz wyjścia.
Karta nie przeprogramuje układu, nie zmienia numeru telefonu, nie powoduje strat finansowych operatora, więc jest legalna.

3. Sieci mogą blokować działanie nakładek, to prawda, i tak mojej to nie dotyczy, jej się nie da wykryć :), z reszta jeśli nawet siec jakimś cudem znalazła by na to sposób, to i tak niema powodów aby blokować te konkretna nakładkę skoro ona nie czyni w niej szkody, to tak jak by siec blokowała IMEI wszystkich komórek z których zdjęto simlock w komisach, można to zrobić (wystarczyło by aby każda sieć wystąpiła z prośbą do innego operatora o podanie numerów IMEI telefonów z których siec nie zdjęła simlocka i wprowadzić je na czarna listę w innych sieciach, tak jak dzieje się z telefonami zgłoszonymi jako skradzione) tylko po co sieci miały by to robić ? skoro te telefony im nie szkodzą a jedynie generują zyski ? :)

Jeśli jest ktoś kto używał aktualnej karty i nagle z zaskoczenia bez jego winy czy fizycznych uszkodzen moja karta przestała działać "sama z siebie" (bez winy użytkownika) niech tu napisze podając numer zamówienia (dodam, że mam listę klientów i łatwo zweryfikuję, czy to prawdziwy klient, czy tylko nadgorliwy "pesymista-podjudzacz" :D heheh ręczę że nie ma takiej osoby (a wiem że wielu z tego forum kupiło, mimo, że się nie wypowiadają) :)

4. Z tymi "problematycznymi kartami" to jest dość skomplikowane, jeden z przykładów: klient który miał sim stary z plusa stwierdził ze musi być zepsuty bo niema menu operatora (carrier menu) w telefonie, nie doczytał ze ja je umyślenie ukryłem (karta działała mógł dzwonić) wymienił więc nadgorliwie kartę na nową, okazało się ze ma NO SIM pomimo , ze karta SIM działała w innym telefonie, poprosił mnie o wymianę nakładki (nakładka działa z innymi kartami) ale jednocześnie zgłosił problem w plusie, zanim zdążyłem wysłać mu nakładkę, plus mu odpowiedział, ze faktycznie jego karta sim mimo, ze nowa ma defekt i ma się zgłosić po druga z kolei bezpłatna karte ... wiem ze to może wyglądać na szaleństwo ale to ze coś jest nowe z salonu nie zawsze znaczy z jest absolutnie sprawne jak w jego przypadku, po wymianie oczywiście karta zadziałała.
Wymiana karty SIM jest ostatecznym działaniem, najpierw należy użyć aktualnej, ewentualnie spróbować zrobić restore firmware, czy sprawdzić inną kartę, dopiero gdy mamy pewność, że wszystkie inne działają a ta jedna nie wtedy dopiero należy wymienić kartę, nie należy wymieniać zanim nie sprawdzisz czy działa. Tak Jak już mówiłem problemy dotyczą głównie starszych niż 3-4 lata kart (chociaż nie zawsze i jest to w pewnym sensie loteria) aczkolwiek ma związek z typem układu SIM i ilością pamięci podręcznej karty SIM oraz wspieranymi trybami pracy, problem jest marginalny, ale jako uczciwy człowiek piszę o takich drobiazgach, ponieważ nie jestem nastawiony na generowanie mega zysków i oszukiwanie klientów. Adapter sim wymaga 100% sprawności układu SIM, i nie toleruje nawet najdrobniejszych defektów, często są to błędne wartości trigger'ów, bądź pomieszane lub uszkodzone adresy pamięci,które zwykłe telefony są w stanie przełknąć,
adapter pobiera te dane z karty aby przekazać sieci przechwytując zapytania telefonu w celu kompensacji problemu z nowym typem baseband'u w iPhone 3G. W tym procesie nie ma miejsca na jakiekolwiek błędy komunikacyjne. Inne adaptery "na sztywno" wysyłają pre definiowane ustawienia, z jednej strony pozwala to na używanie nawet "problematycznych" kart z innej prowadzi do spoofingu sieci o czym pisałem wcześniej. Ja postawiłem na bezkolizyjną współpracę z siecią co procentuje stabilnym rozwiązaniem lecz nakłada wymóg posiadania w pełni sprawnej karty SIM (co jest chyba logiczną decyzją biorąc pod uwagę cheć osiągnięcia pełnej i długotrwałej stabilności funkcjonowania adaptera w infrastrukturze GSM)
Zdażył się przypadek i to dwukrotnie gdzie klient mial problem z wlozeniem samej karty sim do iPhone z ery, zignorowal ten symptom wlożył z nakladką oczywiście się zacięło. Okazało się ze w erze zdarzają sie niekoniecznie dokladnie zmontowane iPhone'y i rzeba to zglaszac na serwisie ( w polaczeniu z kilkoma sztukami jakie trafily do mnie do "ekspertyzy" bo zawieszal sie dotyk, albo w ogole telefon po chwili pomimo flashowania sie zawieszal (bez nakladki na orginalnych na kartach ery) smiem wierdzic, ze ich iPhone'y maja jakies problemy egzystencjalne :D, bo jescze nie slszalem zeby jakis iPhone z USA mial takie problemy (to taki offtopic bo nie dostyczy to adaptera) ale niejako ma znaczenie bo jesli sama karta SIM wchodzi ciasno albo trudna ja wyjac, to nalezy się liczyć z tym ze cos jest nie tak z iPhone i warto odwiedzic serwis zanim sie wlozy adapter.

Aby nie robić paniki dodam ze to 3 przypadki (z czego dwa się rozwiązały jeden jeszcze nie bo nie mam kontaktu z klientem) na ponad 100 adapterów sim w użyciu ! :D

Niektóre karty sim zwłaszcza PLAY są nad wyraz grube, poważnie wystarczy porównać kilka starterów rożnych operatorów i widać różnice w grubości kart sim, a to ma wpływ na łatwość wkładania/wyjmowania z adapterem. Takich szczegółów jest wiele i zanim obwini się adapter o jakieś szkodliwe lub niewłaściwe działanie należy się zastanowić czy aby przypadkiem iPhone nie jest źródłem problemu, bądź karta sim. Czasem dźwignia "eject" tacki zahacza o nakładkę stad sugeruję przyklejenie dokładne i ściśle nakładki do karty sim aby dźwignia wypychająca tackę miała oparcie w karcie a nie w cieniutkiej nakładce, bo na pewno ją uszkodzi i nie ma znaczenia czy to będzie "moja" nakładka czy jakakolwiek inna.

Skoro ponad sto osób używa kart w dokładnie takich samych urządzeniach w rożnych sieciach i nie zgłasza problemów technicznych, to warto odłożyć na bok egocentryzm i założenie ze to na pewno wina "złej, niedobrej nielegalnej podejrzanej hakerskiej karty, bo przecież mój iPhone jest taki piękny, a moja siec taka wspaniała one nie mogą być przyczyną problemu :) hehehehe ;)

Zresztą nakładkę programowałem dla swojego iPhone o czym już wspominałem wcześniej a sprzedaż wyszła zbiegiem okoliczności. Mam własną małą firmę IT, jestem studentem prawa jednej z krakowskich uczelni. Dochody ze sprzedaży pozwalają mi na rozwijanie hobby, utrzymanie hostingu, czy zakup podzespołów do testów.
Co do cen, jesli niektorzy nie doceniaja faktu bezawaryjnosci, dokumentacji, plyty z firmware (poświęcam temu dużo prywatnego czasu, kupuję nakładki, płyty, naklejki, papier, toner.... itd itp), możliwości bezplatnej wymiany na nowszy model gdy taki sie pojawia (sprobujcie na allegro poprosić kogos o taki komplet uslug) to ja nic nie poradze, pozostawiam bez komentarza.

może tylko dodam: to czemu kupujecie iPhone za 2k PLN skoro z noki za 50 PLN tez można dzwonić, albo czemu tak jak i ja (mam macbooka pro) kupujecie o wiele droższy sprzęt apple skoro można sobie za 1/4 ceny albo i taniej złożyć taka sama konfiguracje na tajwańskim kadłubku NO NAME ?... proszę sobie odpowiedzieć na to pytanie analizując to co napisałem na logikę a nie emocje czy zazdrość, zanim znów ktoś się przyczepi do ceny
Wybaczcie jeśli nie odpisuje na zapytania ale nie mam zbyt wiele czasu i nie zawsze mogę zajrzeć na forum. proszę pytać przez formularze w sklepie, pozdrawiam. może jakieś miniform uruchomię, żeby było prościej znaleźć odpowiedz na pytania.

P.S. pojawiło się swirly MMS u nie ładnie działa :) ( HURRAAAA!!! )

P.S. P.S. myślę, że napisałem już dość dużo na ten temat, pozwolicie, że na tym skończę, nie będę dalej się rozpisywał bo w końcu moderator stwierdzi, że to reklama i że muszę zapłacić :) (już kiedyś tak miałem o zgrozo).

- Pesymistów nie przekonam jeśli mają swoje zdanie i nie mam takiego zamiaru, każdy sam decyduje co kupuje a co nie i od kogo.
- Co do jakości, skoro sklep zdobył ponad 100 klientów i oni podsyłają nowych, to znaczy, że wszystko jest ok
- Nigdzie nikt nie napisał "Dostałem nakładkę od H4F w ogóle nie działa, olali mnie nikt mi nie pomógł" bo nikt tego nie może napisać, bo było by to kłamstwem, za wsze staram się pomagać doradzać w miarę możliwości, oczywiście wymagam też odrobiny dobrej woli i sensownych informacji, suche "nie działa" nic mi nie powie. Poza tym każda nakładka jest testowana i programowana przeze mnie , nie są to przepakowywane tylko karty, lecz ich sprawność jest weryfikowana. Dostajesz sprawny sprzęt, a większość problemów wynika z nieuwagi braku logicznego myślenia, bądź "macoszego" traktowania tych delikatnych urządzeń
- Należy rozumieć, że jest to rozwiązanie nieformalne, podobnie jak Jailbrake i tym podobne rozwiązania, nie szukajmy dziury w całym :)

Serdecznie pozdrawiam i optymistów i pesymistów i oponentów i zwolenników , ja jestem pacyfistą :D nie zamierzam z nikim wojować

Mirosław "N3T" Drdzeń
-====-

#95 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 17 września 2008 - 21:31

>Hack4Food
No niezła rozprawka, ja tam osobiście nie rozmiem pretensji co do wysokości cen. Takie sprawy reguluje rynek, a jego specyfiką jest to, że know how oraz wartość dodana (support i te sprawy) stanowi nierzadko i 95% rynkowej ceny produktu.
Mam jednak konkretne istotne chyba nie tylko dla mnie z praktycznego punktu widzenia pytanie:

Czy wersja firmware'u modemu (dla iphone 3G znam trzy: 01.45.00, 02.08.11, 02.11.07) ma wpływ na działanie nakładek? Czy jeżeli jakaś nakładka nie działa na starszej wersji ma szanse zadziałać na nowszej i na odwrót?

Pytanie jest o tyle zasadne, że obecne metody jailbreaka działają różnie pod tym względem. Niektóre updatują baseband (np.: QuickPWN na Windows - bo najpierw ładujemy oryginalne 2.1) a inne nie (np.: bezpośrednie ładowanie znodyfikowanego obrazu przez iTunes).

#96 Hack4Food

Hack4Food
  • 24 postów

Napisano 18 września 2008 - 03:58

działanie nakładki nie jest związane z wersja baseband, jednak wersja baseband ma znaczenie w jakości działania modułu modemu telefonu(klienci mowia ze z 2.1 maja leszy zasieg i lpsza jakosc polaczen glosowych) czego ja niemoge potwierdzic bo jak na moj gust to ten sam pasztet co porzednio
, troche to zakrecilem, znaczy tak: adapter reaguje/wspolpracuje jednakowo z kazda wersja basebandu, poniewaz jego interfejs mozna powiedziez jest zgodny z RFC interfejsu (slot na karty) jest to duze uogolneinie ale latwe do zrozumienia. poniewaz baseband musi zachowywac standard komunikacyjny z kara sim, reasumujac karta jako posrednik uzywa standardu do komunikowania sie i z sim i z modemem. i wersja baseband nie ma znaczenia, chyba ze w nowszej wersji wprowadzono by inny sposob autoryzacji, czyli generalnie inny baseband. w tedy tzreba bylo by przeprogramowac karte jednak nadal byla by kompatybilna tak z simem jak i z interfejsem modemu, konieczny byl byjedynie "tuning" ustawien.

Co do wywodu, dostalem juz takie ilosci i madrych i totalnie durnych pytan, ze wolalem w jednej "inwokacji" napisac wszystko niz miec 150 pytan po kawalku, co i tak, moze ktos sie obrazi, ale sam ocen czy nie mam racji z rozmow i maili wnioskuje ze niektorzy ludzie maja jakis problem z uzywaniem mózgu. Pisze na steonie produktu : "adapter parzy kawe i robi kanapki z serem" , dostaje pytanie od potencjalnego klienta z formularza na stronie pod artykulem w ktorym pisalo o kanapkach i kawie: " mam takie pytanie bo nie wiem czy aapter parzy kawe i robi kanapki z serem?"

heheheheh oszalec mozna

Myslenienieboli.pl :D
a potem hack4food.org/sklep

w odwrotnej kolejnosci będe kastrował :D ;)

---- Dodano 18-09-2008 o godzinie 05:07 ----
ja sie zatanawiam nad jednym, czemu firmware zrobiny pod PwnageTool i wgrywany u mnie normalnie sie wgrywa (itunes 8, SO X Leopard) a ten sam plik na windows daje blad 6 albo 1600, a czasami nie daje takiego bledu ? bo nie rozumiem braku regularnosci, ma to o tyle zwiazek z nakladka, ze w itunes 8 pojawia sie info ze karta jest nikompatybilna i najwygodniejszym rozwiazniem jes jailbrake (wygodnym bo masz soft do mmsow sam zaplacilem 8$ za swirly i mase inych rzeczy jak 5 ikonek w docku czy personalizacja wygladu)

i co to za sciema, ze serwis wie czy telefon byl jailbrakeniety ? przeciez baseband jest nietkniety, bo simlocka sie nie zdjemuje softowo, a sam firmware jest nadpisywany gd zrobisz czysty restore w razie potrzeby odeslania na serwis, chyba ze ja o czyms nie wiem , macie jakies doswiadczenia i potwiedzone info w tym temacie ?

(sorki za piswonie ale jest pozno i nie bardzo widze co wciskam) :)

i taki P.S. mam telefonu od handlarzy , mowiących ja chce pana karte dla siebie sztujke prywatnie i jak pan ma to wezme jakies yessim ...wie pan byle tanio, ma sie raz uruchomic klientowi jak sprzedaje a potem mam to gdzies, ma byc tanio.... bez kometarza ;/ no ale tacy ludzie tez się zdarzają .... odsylam z kwitkiem , niestety nie sprzedaje tandety

#97 Piotrex

Piotrex
  • 877 postów

Napisano 18 września 2008 - 06:15

()
---- Dodano 18-09-2008 o godzinie 05:07 ----
ja sie zatanawiam nad jednym, czemu firmware zrobiny pod PwnageTool i wgrywany u mnie normalnie sie wgrywa (itunes 8, SO X Leopard) a ten sam plik na windows daje blad 6 albo 1600, a czasami nie daje takiego bledu ? bo nie rozumiem braku regularnosci, ma to o tyle zwiazek z nakladka, ze w itunes 8 pojawia sie info ze karta jest nikompatybilna i najwygodniejszym rozwiazniem jes jailbrake (wygodnym bo masz soft do mmsow sam zaplacilem 8$ za swirly i mase inych rzeczy jak 5 ikonek w docku czy personalizacja wygladu)

i co to za sciema, ze serwis wie czy telefon byl jailbrakeniety ? przeciez baseband jest nietkniety, bo simlocka sie nie zdjemuje softowo, a sam firmware jest nadpisywany gd zrobisz czysty restore w razie potrzeby odeslania na serwis, chyba ze ja o czyms nie wiem , macie jakies doswiadczenia i potwiedzone info w tym temacie ?
(ciach)

Mam wrażenie, że ma to związek z faktem iż Pwnage Tool coś "robi" itunes'owi... oszukuje go by pozwolił na wgranie fałszywego obrazu. Może być tak, że fakt iż czasami się udaje na windowsie wynika z "historii" danego itunes'a tzn. z wczesniejszych operacji (jailbrake, aktywacja itd.) na nim zrobionych. Dobrym przykładem jest aktywacja bo na przykład u mnie po pierwszym błędzie 6 wgranie oryginalnego obrazu 2.1 nie zdjęło fałszywej aktywacji, ale zmieniło konfigurację itunes (wiem to z komunikatu firewalla) i kolejna próba odtworzenia (tym razem po błędzie 1600 w DFU) już zabrała mi aktywację.

Jest jedna pewna metoda wgrania 2.1 na windowsie. To tzw. biały DFU. Działa praktycznie zawsze. I tu kamyczek do ogródka bo metoda polega na uruchomieniu quickpwn ze starszym firmwarem jako wsadem ale przerwaniu tego procesu w odpowiednim momencie właśnie po tym jak tenże zmodyfikuje instalację itunes i zacznie się zabierać za operacje na systemie plików.
Zostawia się wtedy iphonea z białym ekranem (stąd nazwa) i ładuje obraz przez itunes (klasyczne shift + restore). Przechodzi jak masło. Pewnie właśnie dlatego, że ma już itunes otwarte.

#98 Hack4Food

Hack4Food
  • 24 postów

Napisano 20 września 2008 - 03:44

slowo daje, trzeba cos z tym zrobic. A tak z innej beczki, to niebawem mozliwe, ze zaskocze kilka osob czyms nowym, z jednej strony nie wiem czy ktos juz na to nie wpadl z drugiej ngdzie o tym nie czytalem, i nie mowie tu ani o simlockach ani o nakladkach, rzecz tyczy sie iPhone'a ale rozwiazuje problem marnego sprzetu w telefonie, :D.....

#99 Canibal

Canibal
  • 155 postów

Napisano 20 września 2008 - 08:53

tak czytalem co pisac Hacj4Food i hmm wniosek widze ze jednak serwis nie bedzie w stanie sprawdzic czy mialem jailbreak czy nie ? nadal mam ori soft z ery nie modyfikoweany a jailbreak caly czas chodzi mi po glowie ;)

#100 Wrobel99

Wrobel99
  • 8 postów

Napisano 22 września 2008 - 23:04

Witam a ja mam odnoscnie tych nakładek :) Czy z tą nakładką bede mogł w 100% korzystac ze wszystkiego w iphonie? czyli naprzykład łączenie z komputerem programem itunes czy naprzykład łonczenie w komorce sie z App Store ?? i sciaganie programów z tamtąt takze tych damrowych ?? I jeszcze jedno czy jak ja mam starą karte sim ma gdzies około 5 lat czy bedzie mi działał na niej zasięg 3G ? czy bede musiał zmienic tą karte?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych