Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1716 odpowiedzi w tym temacie

#1526 kodermaster

kodermaster
  • 14 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 17:03

Czy jest możliwość sprawdzenia ile danych pozostało w paczce do wykorzystania poza dzwonieniem pod płatny numer 602963? Logowałem się do i-BOA ale nie ma tam jakiejkolwiek informacji na ten temat.

#1527 turban13

turban13
  • 327 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 19:36

Chyba najlepiej sprawdzić to w samym telefonie - musi być gdzieś licznik transferu.

#1528 kamil-o

kamil-o
  • 18 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 21:32

Czy jest możliwość sprawdzenia ile danych pozostało w paczce do wykorzystania poza dzwonieniem pod płatny numer 602963? Logowałem się do i-BOA ale nie ma tam jakiejkolwiek informacji na ten temat.

To zadzwoń do BOK'u i zapytaj.

#1529 adam_eu

adam_eu
  • 50 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 22:25

W menu iPhone'a jest licznik ściągniętych i wysłanych danych! Znajdziecie je w USTAWIENIA/OGÓLNE/UŻYCIE. Dzisiaj to odkryłem. Wypas jak dla mnie i jak sądzę dla innych też. Wystarczy tylko pod koniec okresu rozliczeniowego wyzerować licznik.

#1530 dee2thee

dee2thee
  • 44 postów

Napisano 30 sierpnia 2008 - 22:29

W menu iPhone'a jest licznik ściągniętych i wysłanych danych! Znajdziecie je w USTAWIENIA/OGÓLNE/UŻYCIE.
Dzisiaj to odkryłem. Wypas jak dla mnie i jak sądzę dla innych też. Wystarczy tylko pod koniec okresu rozliczeniowego wyzerować licznik.

tylko ze ten licznik nie ma nic wspolnego z rozliczaniem transferu danych przez operatora. jesli dane zaokraglane sa do 100kb (a tak jest np w pakietach 500MB) to na liczniku mozesz miec napisane 100MB a w praktyce przekroczyc wlasnie 1GB.

#1531 adam_eu

adam_eu
  • 50 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2008 - 22:35

tylko ze ten licznik nie ma nic wspolnego z rozliczaniem transferu danych przez operatora. jesli dane zaokraglane sa do 100kb (a tak jest np w pakietach 500MB) to na liczniku mozesz miec napisane 100MB a w praktyce przekroczyc wlasnie 1GB.

Słusznie, zupełnie zapomniałem o tym kretyńskim naliczaniu! Trzeba zatem do Ery napisać w tej sprawie bo u mnie w I-BOA tez nie ma żadnego podglądu transmisji danych. Jakby w ogóle tego nie naliczali.

EDIT: Wysłałem do nich maila w tej sprawie. Jak tylko dadzą odpowiedź, z której wyniknie coś sensownego, podzielę się nią z wami.

EDIT2: Ale zastanawiam się czy w ogóle to przeklęte naliczanie w jakiś sposób jest w stanie nam zagrozić. Dla przykładu. Wciągu półtora dnia ściągnąłem (wg danych z iPhone'a) 10MB. Przy założeniu, że każde połączenie da rzeczywisty DL równy, powiedzmy, 100 KB wyszło by że w ciągu tych 36 godz łączyłem się z netem 100 razy. Zatem aby 10MB pobrać w wyniku większej ilości połączeń i tym samym stracić dużo więcej z przysługującego limitu musiał bym wykonać znacznie więcej połączen... powiedzmy z 200. A w rzeczywistości nie wykonałem w tym czasie więcej niż 50 połączeń korzystając z netu, google maps czy maila. Chyba, że iP łączy się sam z netem o czym nie wiemy.

#1532 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 00:04

@bastekpi

Nie możesz mieć pretensji, że masz problemu przy aktualizacji softu, skoro kupiłeś go na Allegro a nie w oficjalnym obiegu od operatora. Programy typu Pwnage nie są robione przez Apple więc nie zwalaj na niedopracowanie telefonu :P.

Jakbyś miał z Ery lub Orange to wystarczyłoby w iTunes nacisnąć aktualizuj i z głowy.

A skąd pewność, że nie kupił erowego iPhona?

#1533 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 sierpnia 2008 - 00:45

A skąd pewność, że nie kupił erowego iPhona?

"Ja kupiłem za 1200zł na allegro nowego 3G 8GB...":)

#1534 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 31 sierpnia 2008 - 05:30

Może i być z Ery, ale nie ma w nim tej samej karty SIM, z którą został sprzedany, więc mogą się pojawić różne jaja. Najlepiej by było jakby sam napisał co się działo podczas aktualizacji.

#1535 CybeQ

CybeQ
  • 35 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 09:01

Czyli jak przedłużam umowę na 1 numer, a potem włożę kartę np. Tak Taka to Iphone nie będzie działał poprawnie?

#1536 dee2thee

dee2thee
  • 44 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 10:45

A w rzeczywistości nie wykonałem w tym czasie więcej niż 50 połączeń korzystając z netu, google maps czy maila. Chyba, że iP łączy się sam z netem o czym nie wiemy.

po pierwsze, iPhone czesto nie wykorzystuje polaczen efektywnie - potrafi zamyknac polaczenie gdy tylko wykona request, nawet jesli masz dalej wlaczony dany program wykorzystujacy polaczenia z siecia. generalnie ten telefon zostal stworzony z mysla o taryfach data z "no limits" aka "always on".

po drugie, telefon potrafi laczyc sie w tle - np. mail regularnie odpytuje serwer (chyba ze masz ustawiony tryb manual albo ew push email), nawet jesli telefon jest w trybie "sleep"

po trzecie, pamietaj ze operator oddzielnie zlicza dane wyslane i odebrane - tzn kazde Twoje zapytanie bedzie liczone jako dwa polaczenia.

#1537 adam_eu

adam_eu
  • 50 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 sierpnia 2008 - 12:17

po pierwsze, iPhone czesto nie wykorzystuje polaczen efektywnie - potrafi zamyknac polaczenie gdy tylko wykona request, nawet jesli masz dalej wlaczony dany program wykorzystujacy polaczenia z siecia. generalnie ten telefon zostal stworzony z mysla o taryfach data z "no limits" aka "always on".

po drugie, telefon potrafi laczyc sie w tle - np. mail regularnie odpytuje serwer (chyba ze masz ustawiony tryb manual albo ew push email), nawet jesli telefon jest w trybie "sleep"

po trzecie, pamietaj ze operator oddzielnie zlicza dane wyslane i odebrane - tzn kazde Twoje zapytanie bedzie liczone jako dwa polaczenia.

W takim razie pozostaje czekać na pierwszy rachunek. Ehh

#1538 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 31 sierpnia 2008 - 12:20

Czyli jak przedłużam umowę na 1 numer, a potem włożę kartę np. Tak Taka to Iphone nie będzie działał poprawnie?

Może działać poprawnie ale nie musi. Cieżko powiedzieć, bo jednak polskie iPhone'y nie są zabezpieczone aż tak, żeby działać tylko z konkretną kartą SIM. Podobnie jak inne telefony jest simlock tylko na operatora, więc teoretycznie nie powinno być problemów. Jak jest w rzeczywistości dowiesz się jak sam spróbujesz lub ktoś kto już tak używa się wypowie.

#1539 CybeQ

CybeQ
  • 35 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 13:32

ser91e, dzięki za odpowiedź.

#1540 mario8848

mario8848
  • 2 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 13:51

Wiem, ze to nie na temat - sorki, ale jestem w kropce . iPhone 2g jailbrake 2.0.0 po jednym z wyłączeń nie chce się uruchomić- ciągle tylko widzę ananas, Resetowałem i nic - niech ktoś pomoże... please...

#1541 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 31 sierpnia 2008 - 15:43

@mario8848 Wprowadź iPhone w tryb DFU (wyłącz i przytrzymując przycisk Home (ten z przodu) podepnij do komputera). Ponownie wgraj oprogramowanie obrobione przez Pwnage...

#1542 bratpit

bratpit
  • 27 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 20:05

W takim razie pozostaje czekać na pierwszy rachunek. Ehh

25.08.2008 20:51 erainternet erainternet 20 KB 0,00 zł
20:51 erainternet erainternet 77 KB 0,00 zł
19:09 erainternet erainternet 112 KB 0,00 zł
19:09 erainternet erainternet 168 KB 0,00 zł

Tak to wyglada, dane nalezy zaokraglic w gore do pelnych 100KB. Czyli za polaczenie z 20:51 policzylo mi lacznie 200KB, a pobralem i wyslalem 97KB. Taka smutna rzeczywistosc. ;)

#1543 bastekpi

bastekpi
  • 19 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 sierpnia 2008 - 21:07

@bastekpi

Nie możesz mieć pretensji, że masz problemu przy aktualizacji softu, skoro kupiłeś go na Allegro a nie w oficjalnym obiegu od operatora. Programy typu Pwnage nie są robione przez Apple więc nie zwalaj na niedopracowanie telefonu :P.

Jakbyś miał z Ery lub Orange to wystarczyłoby w iTunes nacisnąć aktualizuj i z głowy.

Troszku się pomyliłeś, ponieważ jest on nowy nie uzywany z... ERY! Wiec wszystko na legalu i na gwarancji... A tu mała checa...

P.S. Jeśli chodzi o problem z aktualizacja, to nie mam zielonego pojecia ponieważ robilem kilkanascie razy DFU (poniewaz blad wprowadzil iphone'a w srym awaryjny i nic sie nei dalo zrobic) i probowalem odtworzyc i caly czas mi wyskakiwał "bląd 13" a za x razem robiąc dokladnie tak samo sie udało. Mysle ze to wina komputera, bo inaczej tego nie potrafie wytlumaczyc.

#1544 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 31 sierpnia 2008 - 21:20

Ale napisałeś, że kupiłeś iPhone'a na Allegro. Dlatego nie do końca jest to 'na legalu' ;). Mogły być problemy z Twoją kartą SIM, ale również z telefonem lub, tak jak napisałeś, z komputerem. W każdym bądź razie udało Ci się go wskrzesić i to jest najważniejsze.

#1545 bastekpi

bastekpi
  • 19 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 sierpnia 2008 - 21:54

Dlaczego nie do konca na legalu? Podpisując umowe z Erą, nie masz napisane "zabraniamy Ci odsprzedawać telefonu sympatycznemu Panu" :) Kogos nie interesuje dany model, bierze na handel - łatwe i proste. Wiec w 100% na legalu, bo sima sciagac nie musze i mam gwarancje co jest dla mnie najwazniejsze :) Wiecei moze czy jest w Erze cos tak8iego jak ubezpieczenie telefonu (cos podobnego jak w UK). Pozdro!

#1546 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 22:40

"Ja kupiłem za 1200zł na allegro nowego 3G 8GB...":)

Nie rozumiem sugestii. Że niby ściemnia? Takie są ceny, takie są realia. Sam kupiłem 16GB za 1500.

---- Dodano 31-08-2008 o godzinie 23:41 ----

Może i być z Ery, ale nie ma w nim tej samej karty SIM, z którą został sprzedany, więc mogą się pojawić różne jaja. Najlepiej by było jakby sam napisał co się działo podczas aktualizacji.

Nie wiedziałem, że te z Ery działają tylko z tą jedną jedyną kartą SIM. Orangowe pracują z każdą kartą Orange, tylko przy każdej zmianie musisz aktywować

#1547 alfagta

alfagta
  • 1 635 postów
  • SkądKatowice

Napisano 31 sierpnia 2008 - 22:57

To jest cytat (ser91e)!!!!!!!!! Miał pokazać, że iPhone'a kupił na allegro (opowiedź na twoje pytanie: "A skąd pewność, że nie kupił erowego iPhona?"):)

#1548 koralgol

koralgol
  • 160 postów

Napisano 31 sierpnia 2008 - 23:08

To jest cytat (ser91e)!!!!!!!!! Miał pokazać, że iPhone'a kupił na allegro (opowiedź na twoje pytanie: "A skąd pewność, że nie kupił erowego iPhona?"):)

No właśnie. Nie rozumiem, czemu na moje pytanie "A skąd pewność, że nie kupił erowego iPhona" odpowiedziałeś jego cytatem, że kupił na Allegro. Tzn zrozumiałem to tak, jakbyś mi dawał do zrozumienia, że to że kupił na Allegro wyklucza możliwość, że jest no nowy telefon z Ery.

#1549 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 31 sierpnia 2008 - 23:13

Chodziło o to, że mogą być problemy z kompatybilnością karty SIM, gdyż telefon był kupiony poza oficjalnym kanałem sprzedaży. To wszystko.

#1550 szylejko

szylejko
  • 115 postów

Napisano 01 września 2008 - 00:19

Posiadaczom pakietów danych w Erze, proponuje sprawdzić czy nie maja naliczonej kasy za neta, pomimo tego pakietu. Okazuje sie ze po 200mb sciagnietych danych z limitu 2gb naliczanych co 1kb juz mam 30zl pobrane za 3 dni uzywania internetu. Jakieś jaja, dzwonilem tam, sam konsultant mowi ze nie wie skad to sie wzielo i ze bedzie sprawdzal w technicznym, ale juz mnie krew zalewa z tym wszystkim ehh

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych