Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Please log in to reply
1716 replies to this topic

#1151 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 19 August 2008 - 08:23

Dziś rozmawiałem z miłą panią z pionu rezygnacji. Proponowano mi przez pierwszy rok 50% rabatu (zero paczek). Brałem pod uwagę Nową Erę 120 za 100zł + 50zł za paczkę co da 150zł. Za tę samą kwotę w Orange dostanę 1GB paczek, nieco mniej minut ale telefon jest tańszy. Właśnie piszę pismo z rezygnacją i zgłaszam się o przeniesienie numeru. Moje warunki są jasne: albo rabat przez cały okres obowiązywania umowy albo tak samo długo paczka 500MB w cenie (bez żadnych rabatów). Skoro nie potrafią zadbać o klienta z poleceniem zaplaty terminowo regulującego rachunki - trudno.

#1152 biolly

biolly
  • 71 posts

Posted 19 August 2008 - 09:41

Pewnie ze Mną będzie tak samo przeniose się na Orange ale zauwazcie że zamawianie przez intrnet telefonów jest znacznie tańsze :)

#1153 savinho

savinho
  • 20 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 August 2008 - 10:36

Dziś rozmawiałem z miłą panią z pionu rezygnacji.
Proponowano mi przez pierwszy rok 50% rabatu (zero paczek).
Brałem pod uwagę Nową Erę 120 za 100zł + 50zł za paczkę co da 150zł. Za tę samą kwotę w Orange dostanę 1GB paczek, nieco mniej minut ale telefon jest tańszy.
Właśnie piszę pismo z rezygnacją i zgłaszam się o przeniesienie numeru. Moje warunki są jasne: albo rabat przez cały okres obowiązywania umowy albo tak samo długo paczka 500MB w cenie (bez żadnych rabatów). Skoro nie potrafią zadbać o klienta z poleceniem zaplaty terminowo regulującego rachunki - trudno.

U mnie sytuacja wygląda identycznie (od 8 lat z erą, polecenie zapłaty, ekofaktury). Również rezygnuje! Tylko pytanie ja to się robi:/ Jakieś pismo trzeba napisać? Jak? Gdzie? Jaki jest okres wypowiedzenia?

Dzięki za pomoc z wymiskowywaniem się z Ery

#1154 btd

btd
  • 83 posts

Posted 19 August 2008 - 10:47

A bylo juz ze bez abonamentu w erze 8GB ma kosztowac 1899?

#1155 metal_man

metal_man
  • 489 posts
  • SkądChorzów

Posted 19 August 2008 - 10:59

savinho najlepiej bedzie zadzwonic do BOA i tam powiedz, ze chcesz zrezygnowac. Mozesz sie tez przejsc do punktu Ery na miescie.

#1156 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 19 August 2008 - 11:01

Z tym rozwiązaniem umowy to jakaś kpina. Przeszło rok temu przenosiłem numer z Orange do Ery. Orange nie płaciłem nic. Era każe sobie płacić 50zł za to że przenoszę ich numer do Orange. Złodzieje! Moje pismo do BOK: Ze względu na moje niezadowolenie z zaoferowanych mi warunków przedłużenia umowy planuję zmianę operatora na rzecz Orange. W dniu dzisiejszym otrzymałem informację, że muszę z tego tytułu ponieść opłatę w wysokości 50zł. Proszę o wyjaśnienie, dlaczego taka opłata jest naliczana i jaki jest to rodzaj opłaty. W cenniku, który zatwierdzałem przy podpisywaniu aneksu nie było o tym mowy. Mam rozumieć, że cennik został zmieniony w trakcie trwania umowy i przysługuje mi prawo rozwiązania umowy przed czasem? Proszę o odpowiedź.

#1157 reBuk

reBuk
  • 8 posts

Posted 19 August 2008 - 11:15

Wszystko zależy od tego czy jesteś fizyczny czy biznes. :)

Witam mam kilka pytan odnosnie przedluzenia umowy w erze...
Umowa skonczyla mi sie rok temu, ale jakos nie potrzebowalem zmian, teraz napalilem sie na tego iphona i nie bardzo wiem co moge wynegocjowac:
5 lat w erze (biznes), obecna taryfa Era Classic Partner 130 (100zl abo), jak wspomnialem umowa skonczyla mi sie dokladnie rok temu, mam 4500pkt. Czy wg. Was to wystarczajaca podstawa do negocjacji? Jezeli tak to do jakich cen mogliby mi zjechac (interesuje mnie abonament nie wiecej niz 100pln) i czy negocjowac moge w dowolnym punkcie sprzedazy czy taka moc maja np. tylko w BOA? Z gory dzieki za pomoc;-)

#1158 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 19 August 2008 - 11:26

Dzwoniłem do BOA. Era się mota w wyjaśnieniach. Wprowadzili zmiany w regulaminie bez informowania klientów. Nie zostałem poinformowany o opłacie 50zł za przeniesienie numeru. Ale jaja! reBuk, negocjiuj w BOA ale poproś o dział rezygnacji z umowy. Konsultanci nie składają ofert - poza darmową sluchawką BT. We mnie się krewka zagotowała.

#1159 mickpl

mickpl
  • 71 posts

Posted 19 August 2008 - 11:30

Witam mam kilka pytan odnosnie przedluzenia umowy w erze...
Umowa skonczyla mi sie rok temu, ale jakos nie potrzebowalem zmian, teraz napalilem sie na tego iphona i nie bardzo wiem co moge wynegocjowac:
5 lat w erze (biznes), obecna taryfa Era Classic Partner 130 (100zl abo), jak wspomnialem umowa skonczyla mi sie dokladnie rok temu, mam 4500pkt. Czy wg. Was to wystarczajaca podstawa do negocjacji? Jezeli tak to do jakich cen mogliby mi zjechac (interesuje mnie abonament nie wiecej niz 100pln) i czy negocjowac moge w dowolnym punkcie sprzedazy czy taka moc maja np. tylko w BOA? Z gory dzieki za pomoc;-)

Oni mają chyba jakieś wskazania jakie mogą dać upusty, bo mnie za którymś razem podłączono do takiego trochę roztrzepanego konsultanta i on mi wprost powiedział, że przy rachunkach za 100zł przysługuje mi:
- 50% zniżki na cały okres na NPB 230
- 30% zniżki na cały okres na NPB 120
a to dlatego, bo nie wydzwaniam wszystkiego z pakietu, dużo do mnie dzwonią, opłacam terminowo racunki i mam mniej niż 30 dni do końca umowy.

Myślę, że to "indywidualne traktowanie" to zwykła ściema. Muszą być limity, wytyczne, pakiety. Nie może być tak, że wszystko zależy od konsultanta.

Teoretycznie więc mógłbym płacić 140zł brutto i mieć prawie 500 minut do wszystkich sieci. Do tego ajfona 16 za złotówkę.

Gdyby dali mi obliżkę do 50% na NPB 120 to z miejsca bym przedłużył. A tak, z 30% to się zastanawiam czy mi się to opłaca czy nie. Nie jest źle, ale też żadna rewelacja, bo wychodzi, że u nich na przedłużeniu dostaję to, co u innych mam jako nowy klient (a powinno być chyba ciut lepiej, co?). Biorę pod uwagę Internet, minuty i ceny słuchawki.

Za to standardowe warunki, i to wielokrotnie przeliczałem sobie w Excelu, na tle konkurencji nie opłacają się w ogóle. Trzeba dać się nieźle omamić, aby to zaakceptować i nigdzie się nie przenieść.

#1160 apple_ladek

apple_ladek
  • 21 posts

Posted 19 August 2008 - 12:04

a jak to zrobiłeś że pozwolili ci skorzystać z oferty dla stałych, też mam rok do końca i się nie dało.

Zwyczajnie zostałem poinformowany, iz mam możliwość skorzystania z oferty iP. Podkreślam iż jestem w Erze od 4 lat i to mogło być decydujące w tej kwestii.

#1161 mickpl

mickpl
  • 71 posts

Posted 19 August 2008 - 12:09

Dzwoniłem do BOA. Era się mota w wyjaśnieniach. Wprowadzili zmiany w regulaminie bez informowania klientów. Nie zostałem poinformowany o opłacie 50zł za przeniesienie numeru. Ale jaja!

reBuk, negocjiuj w BOA ale poproś o dział rezygnacji z umowy. Konsultanci nie składają ofert - poza darmową sluchawką BT. We mnie się krewka zagotowała.

Nie widziałem tego tekstu, ale jeśli to było tak, że w dniu podpisywania umowy usługi nie było to i nie została w jakikolwiek sposób wzmiankowana i wyceniona w regulaminie to nie przysługuje Ci ani obniżka, ani tym bardziej rozwiązanie umowy. Przynajmniej tak od strony prawnej. ;)

#1162 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 posts

Posted 19 August 2008 - 12:33

Zwyczajnie zostałem poinformowany, iz mam możliwość skorzystania z oferty iP. Podkreślam iż jestem w Erze od 4 lat i to mogło być decydujące w tej kwestii.

mnie tez stuknie 4 latka :D Ooj, bedzie sie dzialo

#1163 Smierc

Smierc
  • 379 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 August 2008 - 14:07

rEaLaPpLeFaN, apple_ladek jestem w Erze od 8 lat i to co zaproponowali dla mnie jako stałego klienta było po prostu śmieszne, abonament 120 zyla, 500 minut do wszystkich, ale za to bez internetu, grzecznie podziękowałem i biorę nowy numer z średnim abonamentem

#1164 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 posts

Posted 19 August 2008 - 14:24

rEaLaPpLeFaN, apple_ladek jestem w Erze od 8 lat i to co zaproponowali dla mnie jako stałego klienta było po prostu śmieszne, abonament 120 zyla, 500 minut do wszystkich, ale za to bez internetu, grzecznie podziękowałem i biorę nowy numer z średnim abonamentem

Ja bym im powiedział, żeby sobie w jelito grube wsadzili te minuty i niech mi dadzą neta! Ja nie mam problemów z kiepskimi ofertami. Na powitanie daję im do zrozumienia żeby nie pyskowali i zawsze wychodzę zadowolony.

#1165 PiotrS

PiotrS
  • 4 posts

Posted 19 August 2008 - 14:40

w ogóle nie wiem o co wam wszyskim chodzi. jak według was się powinien operator zachować??????

#1166 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 posts

Posted 19 August 2008 - 14:49

w ogóle nie wiem o co wam wszyskim chodzi.
jak według was się powinien operator zachować??????

Nijak! W Polsce jest za mała konkurencja i póki do gry nie wejdzie jeszcze jeden konkretny gracz, to będziemy zdani na ich łaskę...

#1167 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 19 August 2008 - 15:07

w ogóle nie wiem o co wam wszyskim chodzi.

Ano chodzi nam o to by operatorzy zrozumieli że chcemy mieć telefon multimedialny. Już dawno multimedialność nie ogranicza się tylko do rozmawiania przez mikforon.
Chcemy zamiast dużej ilości minut pakiety danych.

#1168 PiotrS

PiotrS
  • 4 posts

Posted 19 August 2008 - 15:10

może Plus wejdzie albo Play za jakiś czas i ceny będą niższe.

#1169 denis

denis
  • 589 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 19 August 2008 - 15:26

"Dlaczego oferta ery ssie" niewiem dlaczego ale nie musisz pisac tego co jakis czas dla przypomnienia, kazdy sam sie dowie cze oferta ssie lub nie.

#1170 metal_man

metal_man
  • 489 posts
  • SkądChorzów

Posted 19 August 2008 - 15:27

Ale premiera jest teraz i za jakis czas to sobie wezme iPhone 4G albo i 5G... A operatorzy wychodza z zalozenia, ze im lepszego produktu jest premiera to moga bardziej zdzierac.

#1171 kaczy

kaczy
  • 307 posts

Posted 19 August 2008 - 16:27

"Dlaczego oferta ery ssie"
niewiem dlaczego ale nie musisz pisac tego co jakis czas dla przypomnienia, kazdy sam sie dowie cze oferta ssie lub nie.

Ja też powoli, śledząc ten wątek zaczynam nabierać wrażenia, że jest on o seksie oralnym zamiast o ofercie iPhone'a w tejże sieci i że "tak dobrze to potrafią tylko w Erze" (nie ubliżając paniom pracującym w salonach Ery). Panowie... trochę więcej powagi.

Wracając do tematu wątku, nie wiem co musiałaby zrobić Era, aby przekonać mnie do swojej oferty, ale raczej nie jest w stanie w żaden sposób mnie do siebie przyciągnąć.

W taryfie biznesowej w PlusGSM za 96,38zł brutto miesięcznie (abonament 50zł netto plus kilka wykupionych różnego rodzaju pakietów) mam obecnie nielimitowane w żaden sposób rozmowy do 2 numerów w sieci (mogę dokupić jeszcze 3 numery w cenie 5zł netto/miesięcznie każdy), pakiet 80 SMSów, rozmowy w sieci po 35 groszy netto za minutę w sieci Plus (w abonamencie który mam do wygadania i poza nim), oraz 20 groszy netto za min. w tzw. "strefie tanich połączeń" (do Plusa i na stacjonarne), oraz 50 groszy za minutę do innych sieci.

Do kompletu mam jeszcze pakiet 50MB internetu GPRS miesięcznie (oraz 10gr za 100kb po przekroczeniu pakietu) który wykorzystuje w swoim telefonie do sprawdzania służbowych maili (automatycznie co godzinę) oraz korzystając z MiniOpery, czasem jeszcze klienta gg, klienta IRC, klienta SSH czy też Gmail Mobile. To wszystko za mniej niż 100zł/miesięcznie (brutto). Gdybym chciał dopłacić, to dokładnie za 147,38zł miesięcznie (brutto) miałbym zamiast tych 50MB internetu pakiet 1GB w ramach usługi iPlus (realizowanej na tej samej karcie).

Jeśli więc którakolwiek z sieci (Era, czy Orange) za te 147,38zł brutto miesięcznie da mi iPhon'a i warunki które ja już mam w PlusGSM, wtedy mogę zacząć się zastanawiać nad zmianą operatora. Póki co... pozostanę przy moim Sony Ericsson K750i który do wymienionych wyżej celów (rozmowy, poczta email, MiniOpera) w zupełności mi wystarcza.

#1172 Augi1981

Augi1981
  • 30 posts
  • SkądŁódź, Poland, Poland

Posted 19 August 2008 - 17:23

Witam wszystkich to mój 1 post na tym forum pozwole napisać coś od siebie zdecydowałem się na przedłużenie umowy z erą 4 miesiące wcześniej niż mi wygasa i ku mojemu zaskoczeniu mogłem zdecydować się na opcję z iphonem 3g abonament 200 zł po uwzględnieniu zniżek dla stałych klientów 170 zł w uważam że rozsądna cena wcześniej płaciłem abonament w podobnych granicach iphon 3g czarny 16 gb za 49 zł z dowozem przez kuriera 500 minut do wszystkich sieci wymienne na minutu do UE minusem dla mnie dużym jest brak pakietów danych w tej kwesti uważam to za zupełną ignorancję w stosunku do stałych abonentów przynajmniej jakiś pakiet 1GB powinien być w tej cenie z tego co wiem 21 era robi wysyłki Iphonów więc wydaje mi się że 22 najpóźniej 23 powinno być już u klientów

#1173 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 posts
  • SkądKatowice

Posted 19 August 2008 - 17:26

Jeśli więc którakolwiek z sieci (Era, czy Orange) za te 147,38zł brutto miesięcznie da mi iPhon'a i warunki które ja już mam w PlusGSM, wtedy mogę zacząć się zastanawiać nad zmianą operatora. Póki co... pozostanę przy moim Sony Ericsson K750i który do wymienionych wyżej celów (rozmowy, poczta email, MiniOpera) w zupełności mi wystarcza.

Widzisz myslalem podobnie i jestem w prawie takiej samej sytuacji. Plus biznes 100 czyli 122 brutto wszytsko do przegadania, pakiet 80sms za 10zl, tanie rozmowy, darmowe numery. co miesiac 142zl brutto im daje i mam c trzbea.. licze razem z ponad programowymi wygadanymi minutami.
Do tego mam 5 numerow na koncie w plusie.

No ale niestety moj SE k750i juz nie pozwala mi przegladac oper bo sie joistic krochmali, obudowa lata, ladowarka 3 z rzedu juz do wywalenia..nerwica!

a tu prosze:
Orange firma 100 kupowane w orange.pl

abo 122 zl brutto
iP 16GB 523,38 zl brutto

w tym:
240min + 100 sms
1GB paczka danych po tem zwalnia ale nie place (mozna zmienic z czasem na wieksza)

w ramach 240min połączenia do orange i stacjonarnyc po 0,24 zl z VAT
co zwieksza w realiach ilosc min do wykorzystania w abo (obliczenia na stronie orange)

sms do wszystkich 0,20 zl z VAT

0,67zl/min z VAT po przekroczeniu limitow

----------
opcja: abo 6,10 zl z VAT za darmowe polaczenia z 1 nr orange
abo 12zl z vat za 500min free na stacjonarny

opcja: aktywacja 6zl - gadasz z numerem orange za 6groszy z VAT

#1174 przemekk-dc17a279da

przemekk-dc17a279da
  • 43 posts

Posted 19 August 2008 - 18:26

Nijak! W Polsce jest za mała konkurencja i póki do gry nie wejdzie jeszcze jeden konkretny gracz, to będziemy zdani na ich łaskę...

To samo mówiono w sytuacji gdy wchodził na rynek Play. Teraz w kolejce czeka jeszcze dwóch. Zmiany będą, ale nie drastyczne.

Ano chodzi nam o to by operatorzy zrozumieli że chcemy mieć telefon multimedialny. Już dawno multimedialność nie ogranicza się tylko do rozmawiania przez mikforon.
Chcemy zamiast dużej ilości minut pakiety danych.

Mała uwaga: to Ty chcesz. W Polsce jest chyba 18 mln kart SIM w abonamencie. Zdecydowana większość to telefony, których ludzie używają do prowadzenia rozmów głosowych, SMSowania ewentualnie wysyłania MMSów. Szacuje się, że w Polsce będzie około 100 tysięcy iPhone'ów. Dodaj do tego inne smartfony, a i tak okaże się, że jest to stosunkowo niewielki procent.
Można powiedzieć, że w chwili obecnej z multimedialności (jak to nazwałeś) korzysta stosunkowo niewiele osób.
Nie dziw się więc, że operatorzy będą doili osoby które chcą mieć iPhone itp. Za nowinki trzeba płacić.

Żeby nie było, że bronię operatorów - uważam, że zdzierają z nas. Wystarczy spojrzeć na oferty na zachodzie. Tam jest o wiele lepiej.

Było tutaj również dużo uwag na temat ofert dla stałych klientów. Nie oszukujmy się każdy z nas przynosi jakiś dochód operatorowi. Pozyskanie nowego klienta to również jest koszt. Wystarczy prosta kalkulacja co się bardziej opłaca. Również sposób myślenia jest inny: lepiej chwycić nowego niż dbać o starego. Operatorzy ostatnio po raz kolejny zapowiadają, że będą dbać o stałych klientów, bo staje się to bardziej opłacalne...

z tego co wiem 21 era robi wysyłki Iphonów więc wydaje mi się że 22 najpóźniej 23 powinno być już u klientów

Z informacji, które ja uzyskałem od konsultantów (a bywają one sprzeczne) wynika, że telefony będą wysyłane po 21, więc szansa na to, że dostaniesz 22 jest mała, a w 23 to już w ogóle, bo to sobota ;) a kurierzy wtedy nie pracują.
Ale chętnie bym się mylił, bo fajnie byłoby dostać iPhone'a 22 :)

#1175 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 posts
  • SkądKatowice

Posted 19 August 2008 - 19:48

Żeby nie było, że bronię operatorów - uważam, że zdzierają z nas. Wystarczy spojrzeć na oferty na zachodzie. Tam jest o wiele lepiej.

Ostatnio oglądałem reportaż na TVN24 mówiący o rewolucji w systemie komórkowym.

Chdzi o wykorzystanie telefonu jako sposobu płatności, identyfikacji itd. np pobieranie oplaty za jazde autobusem po przez zblizenie telefonu do czujnika.

Dopiero w momencie gdy operatorzy zaczna zarabiac na dodatkowych uslugach w telefoni komorkowej, uslugach ktore potrzebuja jeszcze wielu lat by zyskac na popularnosci. Dopiero wtedy pozwola sobie na np bezplatne polaczenia do wszystkich.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users