Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ceny iPhone 3G w Era GSM

• Please log in to reply
1716 replies to this topic

#1101 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 posts
  • SkądKatowice

Posted 18 August 2008 - 10:57

Przeszedlem ten watek od poczatku. i szczerze mam juz metlik w glowie ;] Dlatego prosze o porade w mojej konketnej sytuacji. Od zawsze jestem zwolennikiem plusa ale nadszedl moment w ktorym trzeba odejsc do ery. Normalnie wzialbym w ciemno abo dla nowego za 195zl 350min/1050sms 2GB i iP 16GB za 299 na 24mc. ale czytam ze era to oszusci, zlodzieje, ze tysiace ludzi odeszlo od nich. Ze plus ma lepszy net. ze lepiej poczekac itd. A ja spokojny czlowiek jestem. slinka mi leci ale moge poczekac i jezeli to oplacalne kupic iP na wolnym rynku i do plusa. Tylko co jest lepsze??????? abo 195 dla nowego w Erze czy kabinowanie i pozostanie np w plusie??? obecnie mam w Plusie abo Biznes 100, place 122zl brutto wszstko do wygadania lub wpisania stawki za polaczenia takie same jak w erze 195. no i mam sporo nr w plusie co ulatwia mi negocjacje. a umowy sie pokonczyly.

#1102 devlin108

devlin108
  • 280 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 11:04

abo 195 dla nowego w Erze czy kabinowanie i pozostanie np w plusie???

obecnie mam w Plusie abo Biznes 100, place 122zl brutto wszstko do wygadania lub wpisania stawki za polaczenia takie same jak w erze 195. no i mam sporo nr w plusie co ulatwia mi negocjacje. a umowy sie pokonczyly.

"Rozmowa z Jarosławem Baucem, prezesem Polkomtelu

Czy także nie ma potrzeby posiadania w ofercie iPhone'a? Orange i Era już ogłosiły, że będą urządzenia Apple'a sprzedawać. Plus milczy.

- Ogłosimy sprzedaż iPhone'a, gdy będziemy go mieć w ofercie.

A w ogóle chcecie go mieć?

- Na pewno chcemy, ale nie jest to coś, co będziemy ogłaszać długo przed premierą. Trzeba też pamiętać, że do tej pory iPhone na świecie nie okazał się sukcesem. Rozeszło się ok. 5-6 mln sztuk, co przy innych modelach telefonów jest liczbą niewielką. Najnowsza, druga odsłona iPhone'a, zarówno technologiczna, jak i biznesowa (producent dopuszcza m.in. subwencjonowanie telefonów) może zmienić rynek. Jest wielu oddanych fanów produktów firmy Apple. Niewątpliwie iPhone również w Polsce staje się dla pewnej grupy telefonem kultowym i trzeba go będzie mieć w ofercie. Pytanie tylko, w jakim stopniu wyniki jego sprzedaży przełożą się na biznes. Jego cena będzie tak czy inaczej wysoka, więc nawet jeśli operatorzy będą do niego dopłacać, to i tak trafi do oferty z wyższymi taryfami. Dla nas ważne jest poznanie warunków, na jakich będzie można iPhone'a dystrybuować. Na razie te warunki nie są znane, dlatego teraz trudno jest określić potencjał sprzedażowy w poszczególnych taryfach i grupach klientów. "

#1103 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 posts
  • SkądKatowice

Posted 18 August 2008 - 11:19

a pomijajac domysly sam abo 195 w erze jest dobrym rozwiazaniem? wiem ze stalych abonentow pokrzywdzili ale czy to znaczy ze ten abo dla nowych jest bardzo dobry? wiem ze to bylo tu gdzies wsrod tysiaca postow ale w abo 195 dla nowych jest naliczanie co 1kb??

#1104 shexbeer

shexbeer
  • 151 posts

Posted 18 August 2008 - 11:23

Tak i to już od kilku dni. :P Stary (ale jary) ten news. ;)

Zaglądam do tego wątku średnio co 2 dni ale nie zauważyłem wcześniej tego starego/jarego newsa więc postanowiłem dać linka, zauważyłem za to że Ty jesteś ze wszystkim zawsze pierwszy i lubisz się tym szczytować kolego :) no offence!

Ja już po rozmowie z BOA Ery w sprawie wypowiedzenia umowy.
Uchylę rąbka tajemnicy z Orange.
Nie będzie pakietów w abonamencie. Abonamenty zostają te same z możliwością dokupienia pakietów. Ceny telefonów niższe niż w Erze ;)

W moim przypadku umowa kończy się 27 września czekam jeszcze czy faktycznie po 22 sierpnia Era nie zaproponuje czegoś lepszego dla stałych abonentów. Jeśli nie to zadzwonię do nich i zapytam co mi proponują, nie dostanę żadnej ciekawej propozycji z ich strony to trudno też się pożegnamy (po 8 latach). Co Ci zaproponował dział utrzymania klienta Ery jako propozycję do pozostania w ich sieci? Jak kumpel dzwonił z wiadomością że odchodzi z Ery do Orange (jeszcze przed informacjami o iPhonie) to konsultant powiedział że przekaże informację do działu utrzymania klienta. Ten zadzwonił dosłownie po godzinie, kumpel miał wynotowane co i jak (warunki dla nowych vs stali) a "super gość z Ery" z klapkami na oczach próbował mu kłaść do bani jaką to super ofertę dla niego przygotowali... choć była TAKA SAMA jak dla każdego innego stałego abonenta - czyli gó**o warta. Jak dla mnie to ten dział utrzymania klienta i jego polityka z takim podejściem do klienta nie jest wart funta kłaków. Moim zdaniem oni mają odgórnie dane polecenia i sami za wiele (jeśli cokolwiek) zrobić nie mogą.

#1105 Smierc

Smierc
  • 379 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 11:24

"Trzeba też pamiętać, że do tej pory iPhone na świecie nie okazał się sukcesem. Rozeszło się ok. 5-6 mln sztuk, co przy innych modelach telefonów jest liczbą niewielką." Faktycznie całkowity brak sukcesu, zdaje się że był gdzieś news że Japońskie telekomu zarejestrowały zwiększony ruch w interesie po premierze iPhona u nich. Ciekawy jestem czy pan Bauc potrafi pokazać firmę która w ciągu roku sprzedała na ograniczonym rynku podobną ilość jednego modelu telefonu, zaczynając od zera, na rynku całkowicie nowym dla niej i na którym działają takie firmy jak Nokia, Sony Ericsson, Motorola.

#1106 devlin108

devlin108
  • 280 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 11:29

a pomijajac domysly sam abo 195 w erze jest dobrym rozwiazaniem?

wiem ze stalych abonentow pokrzywdzili ale czy to znaczy ze ten abo dla nowych jest bardzo dobry?

wiem ze to bylo tu gdzies wsrod tysiaca postow ale w abo 195 dla nowych jest naliczanie co 1kb??

Dla mnie abo 195zl to trochę za dużo, ale poza tym ta oferta wydaje się ciekawa. 350 minut (?), 2 GB danych w naliczaniu 1kB a jak przekroczysz, to spada prędkość, ale nic nie płacisz.

A propos sposobu naliczania pakietów, to wcześniej w tym wątku ktoś wrzucił fragment regulaminu, w którym było napisane, że dane są zaokrąglane w górę do 100kB/1kB o północy każdego dnia, więc to nie jest jeszcze tak złe.

---- Dodano 18-08-2008 o godzinie 12:31 ----

"Trzeba też pamiętać, że do tej pory iPhone na świecie nie okazał się sukcesem. Rozeszło się ok. 5-6 mln sztuk, co przy innych modelach telefonów jest liczbą niewielką." Faktycznie całkowity brak sukcesu, zdaje się że był gdzieś news że Japońskie telekomu zarejestrowały zwiększony ruch w interesie po premierze iPhona u nich. Ciekawy jestem czy pan Bauc potrafi pokazać firmę która w ciągu roku sprzedała na ograniczonym rynku podobną ilość jednego modelu telefonu, zaczynając od zera, na rynku całkowicie nowym dla niej i na którym działają takie firmy jak Nokia, Sony Ericsson, Motorola.

Rozmowa jest z 18 lipca 2008 roku. Wtedy nie było jeszcze wiadomo jak się iP 3G sprzedaje (poza informacją, że w pierwszy weekend sprzedano 1 mln sztuk).

#1107 Blac_ks

Blac_ks
  • 300 posts
  • SkądKatowice

Posted 18 August 2008 - 11:51

Dla mnie abo 195zl to trochę za dużo, ale poza tym ta oferta wydaje się ciekawa. 350 minut (?), 2 GB danych w naliczaniu 1kB a jak przekroczysz, to spada prędkość, ale nic nie płacisz.

Moje srednie rachunki to 142zl ale podejrzewam ze znacznie wzrosna. Podczas nieobecnosci mojego szefa w lipcu gdy musialem go zastepowac nabilem 420zl.

Szkoda ze nie ma abo za ok 150zl. albo ze nie spuszcza ceny z tego 195.

#1108 ridee

ridee
  • 160 posts

Posted 18 August 2008 - 12:12

Sluchajcie.. czytam od kilku dni wiekszosc watkow i panike internautow co do rachunkow i pakietow internetowych, a prawda jest taka, ze.... usiadzcie i pomyslcie na spokojnie ile tak naprawde bedziecie siedzieli w necie przez IPHONE'a ??? ok pierwszy tydzien, miesiac bedzie szal, a pozniej bedziecie korzystac z netu gdy bedzie to konieczne, lub gdy bedziecie czekac w kolejce do lekarza. Pozostale rzeczy normalnie sciagniecie na kompa i przerzucicie je na iphone przez itunes. Dodatkowo w wiekszych miastach darmowe wi-fi sa praktycznie wszedzie wiec koszty znow sie minimalizuja. Ja bym tak nie panikowal :) Jedna strona to ok 200 kb, wiec paczka 500mb w przypadku stalych abonentow biznesowych bioracych inne taryfy niz specyfikowane stricte pod iphona powinna wystarczyc na .... przejrzenia ok..... 2500 stron !!!! to daje 80 stron dziennie !!! No chyba, ze zamiast siedziec przy kompie w domu/pracy bedziecie woleli siedziec przed Iphone'm :)

#1109 devlin108

devlin108
  • 280 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 12:25

(...)ok pierwszy tydzien, miesiac bedzie szal, a pozniej bedziecie korzystac z netu gdy bedzie to konieczne, lub gdy bedziecie czekac w kolejce do lekarza. Pozostale rzeczy normalnie sciagniecie na kompa i przerzucicie je na iphone przez itunes. Dodatkowo w wiekszych miastach darmowe wi-fi sa praktycznie wszedzie wiec koszty znow sie minimalizuja. (...)

Uważam podobnie. Net mam w pracy, bez ograniczeń. Mam też net w domu. Jeżdżę samochodem, więc w czasie podróży też nie będę korzystał z netu (chyba że żona będzie prowadzić ;) ). Ale... mimo to, nie mam zielonego pojęcia czy 500MB to dużo czy mało. Czas pokaże.

#1110 ridee

ridee
  • 160 posts

Posted 18 August 2008 - 12:49

dokladnie nad tym samym sie zastanawiam. Postanowilem jednak wziac taka taryfe a nie inna. Bardziej niz na 2gb paczce danych zalezy mi na tanszych rozmowach, 10 numerach za 1 gr do ery (cala moja rodzina, dziewczyna, i przyjaciele maja telefony w erze, wiec place za to doslownie grosze :D) , kupuje paczke 500 mb i sam jestem ciekaw na ile wystarczy :) Mieszkam w duzym miescie (łódź) gdzie darmowe wi fi jest praktycznie na kazdym kroku , w kazdej knajpie i w kazdym duzym centrum handlowym :) A tam glownie sie poruszam. Soft bede sciagal przez kompa (podobno i lepiej i bezpieczniej) , a Iphone ma fajnie wygladac, spelniac fcje Ipoda (postanowilem wziac sie za siebie i wracam powoli do formy sprzed lat, a to wymaga godzin na silowni i cwiczen aerobowych, ktore sa potwornie nudna :D) i kiedy bede potrzebowal pilnie skorzystac z sieci to fcji przenosnego kompa :) thats all :)

#1111 futurista

futurista
  • 25 posts

Posted 18 August 2008 - 13:39

ja w sprawie nocnej imprezy Ery w Warszawie. znacie jakieś szczegóły? warto się przejśc? co do imprez w innych salonach-zaproszenia sa pewnie po to,aby nie doszło do demolki salonów w stylu MediaMarkt :) a zaproszenia pewnie dostaną osoby, które się zarejestrowały na stronie Ery, w końcu miały by jakieś bonusy dla nich

#1112 lopski

lopski
  • 530 posts
  • SkądCrack-off

Posted 18 August 2008 - 13:54

dokladnie nad tym samym sie zastanawiam. Postanowilem jednak wziac taka taryfe a nie inna. Bardziej niz na 2gb paczce danych zalezy mi na tanszych rozmowach, 10 numerach za 1 gr do ery (cala moja rodzina, dziewczyna, i przyjaciele maja telefony w erze, wiec place za to doslownie grosze :D) , kupuje paczke 500 mb i sam jestem ciekaw na ile wystarczy :) Mieszkam w duzym miescie (łódź) gdzie darmowe wi fi jest praktycznie na kazdym kroku , w kazdej knajpie i w kazdym duzym centrum handlowym :) A tam glownie sie poruszam. Soft bede sciagal przez kompa (podobno i lepiej i bezpieczniej) , a Iphone ma fajnie wygladac, spelniac fcje Ipoda (postanowilem wziac sie za siebie i wracam powoli do formy sprzed lat, a to wymaga godzin na silowni i cwiczen aerobowych, ktore sa potwornie nudna :D) i kiedy bede potrzebowal pilnie skorzystac z sieci to fcji przenosnego kompa :)

thats all :)

dobrze gadasz :) wi-fi jest coraz popularniejsze i za friko oczywiscie w duzych miastach. a znetu i tak korzysta sie najczęściej w domu albo w pracy. czasami jak jestes w knajpie ze znajomymi i chcesz cos szybko pokazac to oczywiście potrzebny net, ale jak ktoś ma net 8 h w pracy a potem do woli w domu to chyba się nie załamie jak akurat w tramwaju nie będzie mógł sprawdzic maila :)

#1113 mickpl

mickpl
  • 71 posts

Posted 18 August 2008 - 14:07

Wiecie co, ja myślę, że warto poczekać do 22-ego i zobaczyć co nam zaproponuje Orange. Jak będzie u nich nielimitowany net i pakiet minut za stówę - to się przenosimy. Jak nie to Era tak czy siak da te 30% zniżki na abo, a i tak będzie musiała zmienić zasady taryfowe dla wszystkich. Chwała, że w zeszłym roku zdecydowałem się na przedłużenie na 12 miesięcy, a nie dwa lata. Tak to sobie poczekam do 17 września (wtedy kończy mi się umowa) i zobaczę jak to wszystko się potoczy. Ostatecznie Opera Mini + Gmail Mobile + Nokia 6300 nie jest aż taka złe, a nie kosztuje prawie nic. Na razie wystarczy. :)

#1114 motyloss

motyloss
  • 94 posts
  • SkądSokołów Podlaski / Warszawa

Posted 18 August 2008 - 14:18

witam dzisiaj bylem w firmowym salonie ery, mam tam znajoma i troche sie zaniepokoilem po pierwsze aparatow nie beda mieli na 22 , bo 22 wypada w piatek a oni dostawy maja zawsze we wtorki. po drugie czas oczekiwania ,jesli ktos wybral przesylke kurierem moze wyniesc nawet do 60dni. moja znajoma jest szefem tego salonu wiec te informacje sa raczej bardzo mozliwe. Wiec znowu pozostaje nam czakac.:sad:

#1115 Jax

Jax
  • 462 posts
  • SkądDolina Muminków

Posted 18 August 2008 - 14:21

witam

dzisiaj bylem w firmowym salonie ery, mam tam znajoma i troche sie zaniepokoilem

po pierwsze aparatow nie beda mieli na 22 , bo 22 wypada w piatek a oni dostawy maja zawsze we wtorki.

po drugie czas oczekiwania ,jesli ktos wybral przesylke kurierem moze wyniesc nawet do 60dni.

moja znajoma jest szefem tego salonu wiec te informacje sa raczej bardzo mozliwe.

Wiec znowu pozostaje nam czakac.:sad:

Dziwne, bo żeby zamówić iP przez telefon to oni je musieli mieć w magazynie i tak było. Salony pewnie pare dni wcześniej dostana dostawy, może właśnie jutro we wtorek.

#1116 futurista

futurista
  • 25 posts

Posted 18 August 2008 - 14:24

pamiętaj, że nie we wszystkich salonach w ogóle będzie iPhone, ich lista jest na stronie Ery (8 arkuszy PDF, zatem jest gdzie go kupic ). a dostawy - kierowniczka to kierowniczka,ale myslę że jeśli ten salon jest na liście to dostanie iPhona, albo we wtorek - ale sprzedaz od piątku, albo specjalnym transportem

#1117 Mieszko

Mieszko
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 14:29

witam

dzisiaj bylem w firmowym salonie ery, mam tam znajoma i troche sie zaniepokoilem

po pierwsze aparatow nie beda mieli na 22 , bo 22 wypada w piatek a oni dostawy maja zawsze we wtorki.

po drugie czas oczekiwania ,jesli ktos wybral przesylke kurierem moze wyniesc nawet do 60dni.

moja znajoma jest szefem tego salonu wiec te informacje sa raczej bardzo mozliwe.

Wiec znowu pozostaje nam czakac.:sad:

Ten myk z dostawami to bez sensu jest. To niby Era miala w dniu premiery telefony dopiero otrzymac?
Jakos nie chce mi sie w to wierzyc.
Co do dostawy kurierem to zdazaja sie przypadki ze facet wozi ten telefon kilkanascie dni zanim dostarczy. Sam mialem taki przypadek przy przedluzaniu umowy, a najlepsze w tym wszystkim bylo to ze Orange sie wypial na ta sytuacje i powiedzieli abym sobie zadzwonil do firmy kurierskiej i wyjasnial co sie dzieje z moim telefonem.
Moim zdaniem to nie ma co panikowac. Sami sobie robimy stresa, a skonczy sie na tym ze kto bedzie chcial to iPhona dostanie.

#1118 bajkal

bajkal
  • 37 posts
  • SkądGdynia

Posted 18 August 2008 - 14:30

To co mówisz jest śmieszne :) Czy uważasz ze dla takiej akcji jak "iPhone w Polsce" by nie zrobili dostawy na czas tj. piatek? Nie zdziwiłbym sie jakby te telefony mieli już na stanie. Za dużo szumu zrobili wokół iPhona i daty 22.08 żeby teraz dać d*py i nie dostarczyć klientom telefonów na wyznaczony dzień do salonów.

#1119 Lestek

Lestek
  • 880 posts

Posted 18 August 2008 - 15:01

Era ssie Orange... 16GB w niższym (jednym z dwu) abonamencie kosztuje w Orange 649zł (24m-ce)

#1120 Smierc

Smierc
  • 379 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 15:05

motyloss nieoczekiwane, jutro jest wtorek (a piszesz że dostawy są właśnie we wtorki), wiec nie widzę przeszkód aby zdążyli z dostawą przed piątkiem 22 sierpnia, poza tym termin 60 dni dostawy jest wpisany tylko dla zasady "dupochronu" gdyby np. popyt na danym model przewyższył stan magazynowy i była konieczny zakup kolejnej partii aparatów

#1121 metal_man

metal_man
  • 489 posts
  • SkądChorzów

Posted 18 August 2008 - 15:09

Era ssie Orange...
16GB w niższym (jednym z dwu) abonamencie kosztuje w Orange 649zł (24m-ce)

Skoro masz takie info to moze cos wiecej napiszesz o cenniku? :)

#1122 Mieszko

Mieszko
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 15:10

Przeciez napisal ze ssie to chyba wszystko jasne... ;-)

#1123 metal_man

metal_man
  • 489 posts
  • SkądChorzów

Posted 18 August 2008 - 15:31

No i co z tego? Pozwol, ze sam ocenie "kto komu" ssie ;)

#1124 devlin108

devlin108
  • 280 posts
  • SkądWarszawa

Posted 18 August 2008 - 16:39

Era ssie Orange...
16GB w niższym (jednym z dwu) abonamencie kosztuje w Orange 649zł (24m-ce)

No i? Ja za 250zl mam 16GB iP i abonament 84zl. Źle? ;)

#1125 rEaLaPpLeFaN

rEaLaPpLeFaN
  • 708 posts

Posted 18 August 2008 - 16:50

A ja mam 8GB za 699 w abonamencie 45 PLN ;) I wcale nie narzekam x)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users