Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Blog] Mac'owe ABC dla użytkowników Windows

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#26 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpnia 2008 - 16:26

====================

WTOREK, 19 SIERPIEŃ 2008

OS X: Niewybaczalny brak ...

Dołączona grafika

Niezwykle cieszy mnie fakt, że OS X nie ma rejestru tak jak Windows. Co nie poprawia mi samopoczucia, gdyż spędziłem wczoraj dwie godziny na oczyszczeniu systemu z śmieci. Dwie godziny zmarnowane nad mozolnym przeszukiwaniem katalogów w poszukiwaniu pozostałości odinstalowanych ... przepraszam(!) ... skasowanych aplikacji.

Przynajmniej już wiem na co przeznaczę w przyszłości czas zaoszczędzony dzięki prostemu i intuicyjnemy systemowi... na porządki na dysku. Czy oni naprawdę nie zdają sobie w sprawy w Cupertino, że czasami w domu też trzeba umyć podłogi? Teraz niestety tą czynność będę wykonywał dwa razy rzadziej przez co w moim związku będę ciągle słyszał pretensje o brud zalegający pod stopami. Skończy się to niewątpliwie na zerwaniu/rozwodzie, krzykach, płaczu, ogromnych kosztach sądowych, gdzie sędzia usłyszy że to wszystko przez to, że nie poświęcałem się związkowi, a mi jedynie pozostanie wytłumaczenie, że porządki robiłem, ale w komputerze...

(...)

Czytaj cały artykuł tutaj: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Niewybaczalny brak ...

#27 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpnia 2008 - 11:13

==========================

CZWARTEK, 21 SIERPIEŃ 2008

iPhone (3G): To be k.... or not to be!

Znacie zapewne dylematy mornalno-językowe bohaterów filmu z Markiem Kondratem w roli głównej. Moje są jednak mniej problematyczne, chociaż dalej biję się z myślami...

Trzy z pięciu telefonów firmowych niestety dalej ma aktywną promocję, a jako że korzystamy z operatora z uśmiechem w logo, to nie mamy możliwości skorzystania z ofert konkurencji w postaci Ery czy też Orange. Przeniesienie firmy do nich wiązałoby się niestety z opłatą karną w wysokości 3000 PLN. Jesteśmy zadowoleni z usług w Plusie, z rachunków już mniej, bo niezależnie jak bardzo staramy się obniżyć kosztów za rozmowy za pomocą dodatkowych promocji, itp. to faktury cały czas oscylują w podobnych granicach.

(...)

Czytaj całość tutaj: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: iPhone (3G): To be k.... or not to be!

===============================

OS X: Disk Utility do robienia obrazów HDD

Pisałem wczęsniej o robieniu backupów za pomocą SuperDuper! W komentarzach ktoś zaproponował dołączony do OS X program o nazwie Disk Utility.

Jako, że nie udało mi się zrobić obrazu Macintosh HD z poziomu OS X konieczne było odnalezienie DVD z instalką systemu. Po zresetowaniu komputera należy przytrzymać klawisz "C". Po dotarciu do Disku Utility (dostępne z górnego paska) można tam stworzyć nowy obraz.

(...)

Czytaj całość tutaj: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Disk Utility do robienia obrazów HDD

#28 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 sierpnia 2008 - 16:41

======================

NIEDZIELA, 24 SIERPIEŃ 2008

iPhone/OS X: Dzwonki i dzwoneczki ... czyli jak samemu stworzyć ringtone

Od momentu odebrania mojego iPhone'a minęło ponad pół roku i do wczoraj męczył mnie fakt, że nie mogę wgrać sobie własnych dzwonków. Zawsze korzystałem z Grup w Nokii i miałem ustawione inny dzwonek zależnie od dzwoniącego, a w iPhone niestety tylko trzy mi przypadły do gustu - Strum, Piano Riff bodajże oraz Xylophone.

Wczoraj czytałem sobie spokojnie wydanie specjalne Mojego Jabłuszka i dowiedziałem się, że da się tworzyć własne dzwonki na Maku za pomocą GarageBand (część pakietu iLife '08). Jako, że nie mam doświadczeń z tą aplikacją to opis na MJ jest całkowicie niewystarczający do stworzenia nowego dzwonka, ale zachęcony tropem zwróciłem się z pytaniem do Google.

Do stworzenia własnego ringtone potrzebujemy:
- GarageBand
- iTunes
- iPhone ;-)
- interesujący nas MP3

1. Otwieramy iTunes i wybieramy interesujący nas kawałek. Zostawiamy iTunes otwarty.
2. Otwieramy GarageBand i tworzymy nowy projekt.
3. Otworzy nam się okno z jedną ścieżką opisaną jako "Grand Piano" oraz klawiatura.
3.1. Zamykamy okno klawiatury.
3.2. Klikamy na ikonce ścieżki "Grand Piano" i kasujemy z menu Track->Delete Track lub skrótem ⌘ + Delete.
4. Przeciągamy utwór z iTunes na okno projektu w GarageBand.
5. W menu Tracks wybieramy Show Arrange Track oraz Show Master Track.
6. W małym pustym pasku który się pojawił na ścieżką piosenki można zaznaczać fragmenty utworu. Wykasujcie ten kawałek który nie jest potrzebny. Po zaznaczeniu fragmentu, kliknijcie w nazwę tej części i Delete usunie zaznaczony kawałek utworu. Ponowne wciśnięcie Delete skasuje zaznaczenie.
7. W Master Track możemy teraz zastosować efekt Fade Out, czyli wyciszenia. Jeśli na końcu utworu to klikamy na poziomej kresce w miejscu gdzie chcemy zacząć zmienić dzwięk i następnie jeszcze raz w momencie kończenia się utworu.
7.1. W miejscu kliknięć pojawią się kropki. Przesuwamy kropeczkę na końcu utworu w dół, aby zmienić głośność na minimum.
8. Klikamy Share->Send Ringtone to iTunes i pojawi się po chwili w zakładce Ringtones. Na dysku będzie dzwonek znajdzie się w ~/Music/iTunes/iTunes Music/Import/nazwa.m4r.

Piszcie w przypadku problemów to postaram się pomóc.

#29 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 sierpnia 2008 - 21:52

===================

PIĄTEK, 29 SIERPIEŃ 2008

OS X: Sprytne wyłączania aplikacji

Zdarza się, że mam wiele aplikacji otwartych i wzorem Windows, przełączam się po nich ⌘+Tabem. Zazwyczaj jak już kończę pracę z wybranymi programami, to wybieram ten który chcę wyłączyć i wciskam ⌘+Q.

Ale przecież Mac OS X ma oszczędzać czas prawda?

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Sprytne wyłączania aplikacji

#30 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 września 2008 - 22:01

======================
PONIEDZIAŁEK, 1 WRZESIEŃ 2008

OS X: Expose (F3) - Part I

Jedno z moich przyzwyczajeń, niekoniecznie dobrych, to żonglowanie oknami oraz programami za pomocą odpowiednika Windowsowego Alt/Ctrl + Tab, czyli ⌘ + Tab/`. Pierwsze przełącza nas między programami, a drugie między oknami w wybranej aplikacji...

(...)

Czytał całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Expose (F3) - Part I

#31 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 września 2008 - 22:15

=======================
WTOREK, 2 WRZESIEŃ 2008

OS X: Biega, krzyczy Pan Hilary: "Gdzie są moje ... tapety?"

Siedzę sobie, oglądam Muszkę u Kuby i nagle wkurzyła mnie tapeta na stronie logowania. Ściągniętych tapet mam sporo, ale żadna mi nie odpowiadała ...

(Przy okazji polecę ulubione źródło InterfaceLift.)

Postanowiłem zwrócić się do korzeni (sic!) i ponownie zerknąć co tam Apple oferuje w ramach OS X. O ile ustawienie tła desktopu jest proste (klik prawym) to znalezienie plików już niekoniecznie. W każdym razie, po krótkich poszukiwaniach, znalazłem gdzie je jabłuszkowcy ukryli.

(...)

Czytaj cały artykuł: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Biega, krzyczy Pan Hilary: "Gdzie są moje ... tapety?"

#32 Babaloo

Babaloo
  • 29 postów

Napisano 09 września 2008 - 23:19

Kurcze, jestem pełen podziwu i z ciekawością czytam to co napisałeś*w kilka tygodni ... co ja odkrywam ciągle od lat.....
Riszpet- jak mawiają przyjaciele Hindusi.
Naści w zamian prosty ringmaker
z mp3.

Na Gazie

#33 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 września 2008 - 18:23

PIĄTEK, 12 WRZESIEŃ 2008

OS X: Espose/Spaces Part II

W poprzednim artykule pisałem o funkcjonalności Expose, ale tam jest jeszcze jedna funkcja, która jest dla mnie bardzo przydatna. Chodzi oczywiście o Aktywne Rogi Ekranu (Active Corners).

(...)

Czytaj cały artykuł: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Espose/Spaces Part II

#34 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 września 2008 - 16:33

======================
WTOREK, 16 WRZESIEŃ 2008

OS X: 10.5.5 i backup za pomocą Disk Utility

Wczoraj wieczorem zaskoczył mnie Software Update z informacją o nowych poprawkach. Na szczęście pohamowałem entuzjazm i postanowiłem w końcu zrobić, ale tym razem bez pomocy SuperDuper! tylko wykorzystując narzędzie dostarczone z OS X.

Po włożeniu płyty instalacyjnej zrestartowałem komputer i za pomocą przycisku "C" wszedłem do menu instalacyjnego. Następnie wybrałem odpowiedni język, wcisnąłem "Next" i z górnego paska wybrałem Utilities->Disk Utility.

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: 10.5.5 i backup za pomocą Disk Utility

---- Dodano 16-09-2008 o godzinie 17:45 ----
======================
WTOREK, 16 WRZESIEŃ 2008

OS X: 10.5.5 i backup za pomocą Disk Utility

Wczoraj wieczorem zaskoczył mnie Software Update z informacją o nowych poprawkach. Na szczęście pohamowałem entuzjazm i postanowiłem w końcu zrobić, ale tym razem bez pomocy SuperDuper! tylko wykorzystując narzędzie dostarczone z OS X.

Po włożeniu płyty instalacyjnej zrestartowałem komputer i za pomocą przycisku "C" wszedłem do menu instalacyjnego. Następnie wybrałem odpowiedni język, wcisnąłem "Next" i z górnego paska wybrałem Utilities->Disk Utility.

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: 10.5.5 i backup za pomocą Disk Utility

#35 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 września 2008 - 23:18

CZWARTEK, 18 WRZESIEŃ 2008

Software: Aperture vs Lightroom

Dzisiejszy pokaz Aperture zachęcił mnie w końcu do zainstalowania tego produktu - obok Lightroom. Jako, że nie mam zdjęć do obróbki w obecnej chwili to same wrażenia z użytkowania programu będą musiały poczekać.

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Software: Aperture vs Lightroom

#36 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 września 2008 - 15:00

========================
WTOREK, 23 WRZESIEŃ 2008

Software: Aperture vs Lightroom cz. II

Aperture zrobił na mnie dosyć duże wrażenie, jednak wygoda użytkowania Lightroom 2 przewyższa Aperture. Poza tym mam wrażenie, że jednak w pewnych sytuacjach przy typowej obróbce LR jest szybszy. Dla fotografujących sport bez wahania polecam Aperture chociażby ze względu na funkcję QuickPreview, które pozwala na szybkie przewijanie między zdjęciami - na tyle szybko ładują się wszystkie miniaturki, że można powiedzieć że to niemal film.

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Software: Aperture vs Lightroom cz. II

#37 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 września 2008 - 00:23

=======================
CZWARTEK, 25 WRZESIEŃ 2008

iPhone: Dzwonki i dzwoneczki ... cz. II

W komentarzach użytkownik Łukasz podsunął pomysł jak można inaczej stworzyć dzwonek niż poprzez GarageBand...

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: iPhone: Dzwonki i dzwoneczki ... cz. II

#38 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 26 września 2008 - 05:32

=======================
CZWARTEK, 25 WRZESIEŃ 2008

iPhone: Dzwonki i dzwoneczki ... cz. II

W komentarzach użytkownik Łukasz podsunął pomysł jak można inaczej stworzyć dzwonek niż poprzez GarageBand...

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: iPhone: Dzwonki i dzwoneczki ... cz. II

a czy nie jeszcze prosciej wykorzystac metode z konwersja piosenki/dzwonka na aac i pozniej zamiane nazwy pliku na m4r? dzieki temu plik po dodaniu do library automatycznie dodaje sie do ringstones i synchronizuje z iphonem ;) pozdrowienia

#39 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2008 - 08:20

Nigdzie nigdy nie miałem opcji konwersji na AAC z jakiegoś powodu...

#40 grze

grze
  • 156 postów
  • SkądSoCal, US

Napisano 26 września 2008 - 15:26

Nigdzie nigdy nie miałem opcji konwersji na AAC z jakiegoś powodu...

a jak w iTunesie w Library klikniesz prawym na dowolna piosenke to nie masz opcji: "Create AAC version" ?

#41 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 września 2008 - 18:33

Dołączona grafika

#42 Mirinur

Mirinur
  • 80 postów
  • SkądToruń

Napisano 26 września 2008 - 19:18

Preferencje/Ogólne/Opcje importu Jeśli tu ustawisz AAC to automatycznie pojawi się opcja 'Create AAC version' zamiast MP3 Podobnie z pozostałymi formatami..

#43 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 września 2008 - 01:04

========================
WTOREK, 30 WRZESIEŃ 2008

OS X: iChat i 10.5.5 - problemy z Google Talk oraz Jabber

Wygląd na to, że są problemy z 10.5.5 i iChatem ...

Mianowicie, dzisiaj konfigurowałem nowego iMaka i niestety podczas próby dodania nowego konta GoogleTalk zdziwiłem się mocno, gdyż GTalk i Jabber były niedostępne, wyszarzone, greyed out lub też jak preferują amerykanie: grayed out.

Cóż - po chwili googlowania (ach te nowoczesne czasowniki) dowiedziałem się, że nie tylko ja mam ten problem. Niestety nie znalazłem żadnych rozwiązań ...

(...)

Czytaj cały artykuł: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: iChat i 10.5.5 - problemy z Google Talk oraz Jabber

---- Dodano 30-09-2008 o godzinie 02:05 ----

Preferencje/Ogólne/Opcje importu
Jeśli tu ustawisz AAC to automatycznie pojawi się opcja 'Create AAC version' zamiast MP3
Podobnie z pozostałymi formatami..

Dzięki za info. :)

#44 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 października 2008 - 12:25

PONIEDZIAŁEK, 6 PAŹDZIERNIK 2008

Software: iWork '08
Dołączona grafika

Pamiętacie może z wcześniejszych wpisów, że wkrótce po odebraniu MBP zainstalowałem na nim Office:mac 2008. Niestety nie spełnił moich oczekiwań - był "ciężki", interfejs nie do końca zgodny ze standardami Apple i nie miał VisualBasica - po prostu źle mi się na nim pracowało po paru latach Office for Windows.

Po wykasowaniu go przerzuciłem się na Google Docs. Graficznie prosta aplikacja, ale spełniała oczekiwania i posiadała wszystkie niezbędne funkcje. Problemem natomiast było to, że nie zawsze jestem pod internetem, więc też na dłuższą metę pomysł upadł.

(...)

Czytaj całość: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Software: iWork '08

#45 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 października 2008 - 23:29

===================

SOBOTA, 11 PAŹDZIERNIK 2008

Hardware: iMac czy Macbook (Pro), czyli krótki poradnik dla niezdecydowanych

Dołączona grafika
Przeglądając forum zerknąłem na ciekawy temat, w którym autor dopytywał się jaki papier toaletowy powinień kupić. Jak wiadomo wybór mamy spory, szczególnie w dużych marketach - tradycyjnie białe, dodowo różowe, a ponoć jak się dobrze poszuka to i czarny się znajdzie* ...

W każdym razie nie rozmawiajmy o wyposażeniu toalety, ale raczej o powodzie tego posta na forum - ludzie po prostu nie wiedzą jakiego Maka kupić.

Oto jakie obecnie mamy dostępny na rynku Jabłuszka:
  • Mac Mini
  • iMac
  • Mac Pro
  • Macbook
  • Macbook Air
  • Macbook Pro
Sam jakiś czas temu zastanawiałem się nad swoimi potrzebami, więc postaram się króciutko omówić zastosowania powyszej listy w codziennym życiu lub pracy.

(...)

Czytaj cały artykuł: Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Hardware: iMac czy Macbook (Pro), czyli krótki poradnik dla niezdecydowanych

#46 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 października 2008 - 22:49

Powyższy wpis został mocno zmodyfikowany na blogu - polecam:

Makowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Hardware: iMac czy Macbook (Pro), czyli krótki poradnik dla niezdecydowanych

---- Dodano 18-10-2008 o godzinie 17:41 ----
====================

SOBOTA, 18 PAŹDZIERNIK 2008

OS X: Ukryte informacje o naszym Macu

Dołączona grafika
Możecie dowiedzieć się paru podstawowych informacji o swoim Macu klikając na górnym pasku w jabłuszko -> About this Mac (O tym Macu?).

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Ukryte informacje o naszym Macu

---- Dodano 18-10-2008 o godzinie 21:08 ----
====================

SOBOTA, 18 PAŹDZIERNIK 2008

Software: Cyberduck FTP

Jako, że kaczki i generalnie drób bardzo mnie denerwują od paru ostatnich lat to z wielką rezerwą podchodziłem do tego klienta FTP.

Znalazłem go dosyć dawno. Był polecany przez zadowolonego użytkownika, a mi był koniecznie potrzebny klient do wrzucania grafik do tego bloga na serwer, więc zaryzykowałem i zainstalowałem go.

(...)

Czytaj cały artykuł: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Software: Cyberduck FTP

#47 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 października 2008 - 18:06

=============================
WTOREK, 21 PAŹDZIERNIK 2008

OS X: Pierwszy poważniejszy problem - brak AppleIntermediateCodec.component

Dzisiaj uruchomiłem iMovie i pojawił mi się wielce zachęcający komunikat:

"Missing Apple Intermediate Codec component. Please reinstall iMovie"

czy coś w tym stylu - nie pamiętam słowo w słowo. Szybko przejrzałem wyniki wyrzucone przez Google i okazało się, że brakuje mi pliku w katalogu /Library/QuickTime/, a mianowicie AppleIntermediateCodec.component.

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Pierwszy poważniejszy problem - brak AppleIntermediateCodec.component

==============================

OS X: Jak instalować programy?

Jak dotąd zauważyłem, że aplikacje przychodzą w trzech generalnych rodzajach - takie, które kopiujemy do katalogu Applications (Aplikacje), z wbudowanym installerem oraz z installerem i programikiem do odinstalowania tegoż oprogramowania.

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Jak instalować programy?

#48 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 października 2008 - 00:24

=========================
CZWARTEK, 23 PAŹDZIERNIK 2008

Hardware: Ile będzie kosztował nasz własny Hackintosh?

Dołączona grafika

Postanowiłem sprawdzić ile musielibyśmy wydać na zbudowanie własnego Hackintosha. Na początku myślałem, żeby zrobić najtańszą możliwą opcję, ale może jednak ciekawiej będzie zrobić konkurenta do Maca Pro? Jednak starałem się zachować dozę rozsądku i nie wybierać od razu najdroższych rozwiązań.

(...)

Czytał cały artykuł: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Hardware: Ile będzie kosztował nasz własny Hackintosh?

#49 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 24 października 2008 - 21:22

=========================
PIĄTEK, 24 PAŹDZIERNIK 2008

Software: Polaroid zmarł! Niech żyje Poladroid!

Wiele wiele lat temu, pamiętam jak na plaży bawiłem się z innymi dzieciakami i rodzice pewnej dziewcznymi zainwestowali w Polaroida. Tato miał co prawdę lustrzankę, ale nie równała się pod żadnym względem z tym cudem techniki. Pstryk i parę sekund później gotowe zdjęcie!

Dla mnie wtedy nie istotne było, że jakość tego zdjęcia pozostawia wiele do życzenia. Najważniejszy był natychmiastowy rezultat ...

Dzięki blog.fotogenia.info za możliwość przeżycia wspomnień. To właśnie tam znalazłem link do jakże prostego, ale nostalgicznego programu - Poladroid.

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: Software: Polaroid zmarł! Niech żyje Poladroid!

#50 Moridin

Moridin
  • 600 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 października 2008 - 02:01

======================

WTOREK, 28 PAŹDZIERNIK 2008

iPhone: Nietypowa synchronizacja kontaktów z Nokią

Akurat trafił mi się iPhone do reanimacji, więc przy okazji, dzięki nowemu PwnageTool 2.1, zrobiłem jemu upgrade. Niestety właściciel nowego cacuszka zażądał ode mnie przegrania kontaktów ze starej Nokii 6230i.

(...)

Czytaj całość: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: iPhone: Nietypowa synchronizacja kontaktów z Nokią

---- Dodano 28-10-2008 o godzinie 12:47 ----
====================
WTOREK, 28 PAŹDZIERNIK 2008

OS X: Dashboard - dodawanie stron WWW jako widget

Dołączona grafika

Dashboard ma ciekawą funkcję, o której ostatnio zapomniałem. Dzisiaj dopiero robiłem porządki w nim i pomyślałem, że może jednak warto o tym napisać.

Przyda się to każdemu kto potrzebuje monitorować jakąś część webu bez konieczności każdorazowego otwierania przeglądarki internetowej. Po co za każdym razem otwierać Safari/Firefox/Opera, jeśli można po prostu wcisnąć F4 lub skierować myszkę w odpowiedni róg ekranu.

Oto krótki przepis jak to zrobić...

(...)

Czytaj cały artukuł: Macowe ABC dla użytkowników Windows | Poradniki | Tutoriale | Mac |: OS X: Dashboard - dodawanie stron WWW jako widget

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych